Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak outdoora dair hemen her konuda yayın yapmayı sürdürüyoruz. Kampçılık ile ilgili olarak yazılarımıza göz atmanızı tavsiye ediyoruz.
Kamp nasıl yapılır, kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, temel outdoor ve dağcılık eğitimi, Kampçılık Tecrübeleri ve Kamp İpuçları yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.
Kamp Yapmadan Önce Bilinmesi Gerekenler
Kampçılık ile İlgili Yazılarımız: Önceki yayınlarda kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek kampçılığın tanımını yapmış, kampçılık eğitimi ve kamp ekipmanları üzerine bilgi vermiştik. Üçüncü yazımızda ise kamp türlerini açıklamıştık. Kampçılık ve doğada hayatta kalma üzerine yazmaya devam ediyoruz. Kamp nasıl yapılır, kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, temel outdoor ve dağcılık eğitimi yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.
- Kampçılık ile ilgili bilgiler verdiğimiz diğer yazılarımızı da okumadan,
- Kamp malzemeleri hakkında bilgi sahibi olmadan,
- Doğada hayatta kalmanıza yardımcı olacak kamp setini edinmeden,
- Kampa giderken alınması gerekenler başlıklı listenizi kontrol etmeden,
- Kampçılık için gerekli malzemeleri tam olarak temin etmeden,
- Temel Outdoor ve Dağcılık gerekli bütün teorik bilgiyi bulacağınız yazı dizimizi okumadan
- Kampçılık ve kamp ekipmanları hakkında bilgileri içeren yazılarımıza göz atmadan,
- Kampçılık tecrübeleri ve kamp ipuçlarını önceden detaylı şekilde okumadan kampa gitmemenizi tavsiye ediyoruz.
- İlk doğa kampına hazırlık için yapılması gerekenler,
- Doğada hayatta kalma kitinde neler bulunmalıdır,
- Aile kamp çadırı tavsiyeleri,
- Aile Kampı için çadır seçimi konularında araştırma yapıyorsanız bağlantılara tıklayınız.
- UNUTMAYIN, KAMPÇILIK GEREKLİ HAZIRLIKLAR YAPILMADAN İCRA EDİLİRSE TEHLİKELİ OLABİLECEK BİR AKTİVİTE OLABİLİR.
Kamp Yasakları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sahillerde Kamp Yasakları Uygulanmaya Başlandı yazımızda da açıkladığımız gibi özellikle yaz aylarında sahillerde çadır kurmak veya karavan kampı yapmak yasaklanabilmektedir.
2020 yılında yayımlanan bir genelge ile doğada yapılan bütün aktiviteler için önceden kolluk (jandarma-polis) izni alınması gerekmektedir. Dolayısıyla kamp yapmadan önce de -genelgeye göre- önceden izin almalısınız. Kamp Yapmadan Önce İzin Almak Zorunlu mu? Valiliklerce bazı bölgelerde, plajlarda, özellikle ormanlarda çeşitli tarihlerde kamp yasakları uygulanabilmekte ve kampçılara idari para cezaları yazılabilmektedir. Dolayısıyla kamp yapmadan önce kamp bölgesinde herhangi bir yasak olup olmadığını resmi kurumlara sorarak teyit etmelisiniz.
Bu serimizde birkaç yazıyla kamp yaparken ve kampa hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktaları açıklayacağız. Aşağıdaki başlıklarda detaylı bilgiler vereceğiz.
http://www.turkeyoutdoor.org
Kampa Giderken Bilinmesi Gerekenler
Kampçılık, doğa sporlarının ayrılmaz bir parçasıdır. İnsanda heyecan, coşku ve bazı anlarda ise bağımlılık yapar.
Kamp ve Kampçılık
Kampçılıkta en temel unsur doğaya saygıdır. Bir yandan konforunuzu düşünürken diğer yandan da ortamın doğallığına zarar vermemeyi öncelikleriniz arasına alacaksınız.
Kamp Yeri Seçiminde Nelere Dikkat Edilmelidir?
1- Mevcut ve daha önceden kullanılarak tahrip olmuş yerler.
2- Kar ile kaplı alanlar.
3- Kayalık yamaçlar.
4- Kumlu, topraklı veya çakıllı yatık zeminler.
5- Ormanlık alanlarda ölü yapraklarla kaplanmış zeminler doğaya en az zarar ile kamp yapılabilecek alanlardır.
6- Dere yatakları, çığ ve taş düşme riski olan alanlar, vahşi hayvanların geçiş yolları, kamp kurmak için tehlikelidir.
Kamp Yeri Seçimi ve Çadır Kurulumu
Kamp yeri seçiminde etken olan birçok faktör vardır. Bunlardan ülkemizde en az önemseneni kamp yerimizin doğaya verdiği zarardır. Unutulmamalıdır ki bizler doğanın misafirleriyiz ve konforumuz her zaman doğayı korumaktan sonraki kriter olmalıdır.
Diğer dikkat edilmesi gereken kriterler her doğaya çıkan kişinin kendinin ve grubunun güvenliği açısından detaylı öğrenmesi gereken konulardır. Bu konulardan burada özet bir şekilde bahsedilecektir.
Lütfen faaliyetlerinizden önce mümkün olan en iyi şekilde bölgenin tanınması, bir harita edinilmesi, su kaynaklarının yerinin haritada işaretlenmesi ve güvenli bir kamp yerinin seçilmesi gibi konular hakkında bilgilerinizden emin olunuz.
Seçebileceğiniz kamp yerlerini doğaya verdikleri zararlar açısından şu şekilde inceleyelim:
1- Kar: Eridiğinde bıraktığımız neredeyse bütün izleri sileceği için ideal bir kamp yeridir.
2- Düz Kaya: Kaya kamp yerimizin bırakacağı izlerden en az etkilenen yerlerden biridir.
3- Kum ya da toprak: Bu kayadan sonraki en uygun alandır.
4- Orman içinde açık, bitkisiz alanlar: Bu tip yerler ilk 3 tercihe göre daha az tercih edilmelidir.
5- Orman çizgisinden yüksekteki çayırlık alanlar: Ağaç çizgisi üzerindeki çayırların çok kısa bir büyüme dönemleri vardır ve dağ ekosistemlerinin en hassas olanlarından biridir. Böyle bir alanda bir hafta bırakılmış bir çadır tüm sezon boyunca o noktada bitki oluşumunu durdurabilir. Böyle bir yerde kamp yapmak gerektiğinde çadırın yerini sık sık değiştirmek verilen zararı azaltacaktır.
6- Orman çizgisinden yüksekteki bitki barındıran alanlar: Dağ bitkileri çok yavaş büyür. Kısa bir kamp bile dağ bitkilerinin gelişimini senelerce etkileyecek bir zarar verebilir.
7- Su kenarları: Su kenarlarındaki bitkiler özellikle hassastır ve daha fazla insan doğaya çıktıkça su kirlenmesi de ciddi bir problem haline gelmiştir. Doğada kullanılan birçok kamp yeri de ne yazık ki su kaynaklarının ve durağan suların yanındadır. İdeal olan su kaynaklarının en az 50 metre uzağında kamp yapmaktır. Türkiye dağlarındaki su kaynakları genel olarak temiz olmakla beraber doğaya çıkan kişilerin sayısının artmasıyla kirlenme başlamıştır.
Kamp İçin Hazırlık ve Yükleme
Kamp için yola çıkmadan önce aşağıdaki hususları dikkatle okuyup kontrol etmelisiniz.
1- Kampa götüreceğiniz eşyaları büyük bir özenle seçiniz. Bu eşyaların sayıca az, fakat görecekleri iş açısından çok yönlü olmalarına dikkat edin. Ağır eşyalardan kaçının. Özellikle mutfak levazımında plastik ve melamin türü malzeme bugün her yerde kullanılmaktadır. Bunlar hafiftir, kolayca kırılmazlar. Sert olmadıkları için diğer eşyalara zarar vermezler.
Buzdolabı veya buzluk, ocak, gaz tüpü gibi mecburi malzeme kilo tuttuğundan diğer eşyalarınızı hafif seçerek dengenizi sağlayabilirsiniz. Her römork veya karavanın taşıyabileceği azami yük miktarı imalatçı tarafından belirtilmesi gerekir. Sizin kullandığınız araç için bu limiti öğrenin ve onu aşmamaya gayret edin.
2- Römork yerleştirmek bir sanattır. Eşyanızı aracınıza dengeli yerleştirin. En ağır yükleri yere ve dingile yakın yerleştirmeye gayret edin. Bir tarafa ağır bir yük koyduğunuzda, aynı ağırlıkta veya ona yakın diğer ağırlığı öbür tarafa koyun. Tek taraflı yüklenen ağırlık yol emniyetinizi azaltır. Karavanın üst dolaplarını giyecek, çamaşır gibi hafif yüklere ayırınız. Gaz tüpü ve su bidonu ile zaten ağırlaşan ön taraftaki koltukların altına nispeten hafif eşyalarınızı yerleştirin.
Yolda giderken su bidonunu boşaltın veya çok az su bulundurun. Karavanın ucundan arabanın çeki demirine belirli bir ağırlık aktarılır. Bu ağırlığın normalden fazla olması, atelajın (araba ve karavan bağlı iken meydana gelen araca verilen isim) dengesini bozar. Karavan kafasından çeki demirine intikal edecek normal ağırlığın hesabı söyle yapılır.
Arabanızın boş ağırlığının %4-6’sını hesaplayarak karavan kafasında olması gereken ağırlığın hudutlarını bulabilirsiniz. Karavanınızı yükledikten sonra tartarak kontrol ediniz. Bu iş için yapılmış özel terziler olduğu gibi, evde kullandığınız teraziyi kullanmak için, karavanın ayaklarını yerden kaldırın. Pilot tekeri terazinin üstüne yerleştirin. Bu esnada karavanın yere paralel olmasına dikkat edin.
3- Arabanın bagajına ağır eşya koymayınız. Ancak elinizin altında olması gereken hafif eşyalar dengenize tesir etmez.
4- Eşyalarınızı kullanma derecelerine göre yerleştirin. En çok kullandığınız eşyaları daha kolay alabileceğiniz bir yere, daha az kullandıklarınızı arkalara bırakın. Her eşyanın belirli bir yeri olmasını sağlayın. Ailenin her ferdine kendi eşyasını kendi ihtiyacına göre kendi yerleştirmesi mesuliyetini verin. Çıkıntılı ve sivri eşyalardan kaçının. Hem yerleştirmesi zor olur, hem de alırken ortalığı dağıtır.
5- Eşyalarınızı sağlam yerleştirin. Bardak veya cam kadeh gibi eşyalarınıza tahtadan bölmecikli kutular yapabilirsiniz. Olta kamışları, televizyon anteni,vs. gibi uzun esyalar için karavanın altında, şasiye bağlanan 10-15 cm. çapında plastik bir boru koyup, bu tip eşyaları orada götürebilirsiniz.
Karavan Kullanımında Dikkat Edilecekler
Karavan kullanmayı zor ve hatta tehlikeli kılan 6 şık vardır. Tehlikeyi yaratan bazen bu şıklardan bir tanesi olduğu gibi, bazen birkaç tanesi ayni anda oluşabilir. Karavanı arabaya bağladıktan sonra atelaja profilden bir bakmakla, seyahatin rahat mı yoksa huzursuz mu geçeceğini önceden anlamak mümkündür. Atelajin 2 unsuru, yani araba ve karavan yere paralel ve düzgün duruyorsa mesele yoktur. Çekicinin burnu ve karavanın arkası havaya kalkmışsa kendimizi nahoş sürprizlere hazırlamamız gerekir.
Şimdi bu 6 şıkkı teker teker inceleyelim :
- Şık: Karavan sağa sola balans yapıyorsa, üst kısımlarda bir yerde ağır bir yük var demektir.
- Şık: Karavan pandül gibi devamlı sallanıyorsa, karavanın arka kısmı aşırı yüklü demektir.
- Şık: Arabanın direksiyonu yumuşak ve oynak, düz gitmek için devamlı düzeltme gerektiriyor. Ya karavan kafasındaki ağırlık fazla, ya bagaj aşırı yüklü, ya da her ikisi demektir.
- Şık: Karavan baş tarafından dalga yiyen bir tekne gibi önden arkaya sallanıyor ve bu hareketi arabaya intikal ettiriyorsa, karavanın hem ön hem arka kısmında aşırı yük var demektir.
- Şık: Savrulma hep ayni süratte oluyorsa (mesela 90 km. de) karavan kafasındaki ağırlık az geliyor demektir. Bu olay özellikle rüzgarın, karavanın ön yüzüne çarparak, zaten hafif olan kafa ağırlığını büsbütün azaltmasından dolayı meydana gelir.
- Şık: Arabanın arkası yere değecek kadar basık ise karavanın kafası fazla ağır veya bagaj aşırı yüklü demektir.
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
- Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir.
- Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
- Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.