Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

www.turkeyoutdoor.org

Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Bu yazımızda Antalya outdoor ve doğa turizminin en önemli parçalarından birisi olan Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın tanıtımını yaptık. Köprülü Kanyon hakkında bilmek isteyeceğiniz bütün bilgileri aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Yazımızda şu başlıklarda bilgiler verdik:


Antalya Köprülü Kanyon Tanıtımı

Antalya Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon Milli Parkı hem doğal hem kültürel zenginlikleri ile bu bölgeye tatile gelenlerin mutlaka görmesi gereken yerlerin başında gelmektedir. Doğal güzelliği ile ziyaretçileri etkileyen Köprülü Kanyon Türkiye’nin en popüler rafting alanıdır.

Köprülü Kanyon adını Köprüçay Irmağı üzerindeki Roma Dönemi’nde inşa edilen bugünkü adıyla Oluk Köprü’den alır.

Roma Dönemi’nde inşa edilen Oluk Köprü

Köprülü Kanyonu Nerede? Nasıl gidilir? Köprülü Kanyon Manavgat veya Finike doğal güzellikleri listesine ekleyebileceğiniz, 1973 yılından veri Milli Park olarak gezilen, Antalya ile Isparta sınırlarında uzanan harika bir kanyondur.

Turistlerin çok sevdiği ve ilgi gösterdiği kanyonların başında gelen Köprülü Kanyon, Antalya’dadır. Köprülü Kanyon ülkemizin en turistik kanyonlarından biridir. Eşsiz güzellikte manzarası ile yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktadır. Fotoğraf çekinmek için birçok noktası bulunmaktadır.

Köprülü Kanyon Nerede

Köprülü Kanyon, Isparta’nın Sütçüler ilçesinde başlayan ve Antalya‘da denize dökülen, rafting yapmaya uygun bir Köprüçay‘ın vadisidir. Akdeniz Bölgesi’nde, Antalya ili sınırları içindedir. 1973 yılında milli park ilan edilmiştir. Yüz ölçümü 366.140 dekardır.

Antalya Köprülü Kanyon Nerede?

Köprülü Kanyon Serik ya da Manavgat yönünden gelindiğinde Bozyaka Bucağına gelmeden yol ikiye ayrılmaktadır. Bu ayrımda sizi Köprülü Kanyon tabelası karşılayacak. Bu ayrımda sağdan ya da soldan gitseniz de her iki yol da Olukköprü noktasına ulaşacaktır. Burası Köprülü Kanyon‘un araç ile gidilecek en uç noktasıdır. Buradan sonra yürüyerek devam edebilir kanyonun her yerini keşfedebilirsiniz.

Antalya Köprülü Kanyon ulaşım

Rafting yapılabilen bölgenin başlangıcında iki adet de tarihi köprü bulunmaktadır, küçüğü asıl usta tarafından, kemerli büyük köprü ise ustanın kalfası tarafından inşa edilmiştir. Köprülü Kanyon ismini de bu köprülerden almıştır.


Köprülü Kanyon ve Antalya’da bulunan diğer kanyonların tanıtımını Türkiye’deki Kanyon ve Vadiler başlıklı yazımızda bulabilirsiniz.

https://turkeyoutdoor.org/2021/03/17/turkiyedeki-kanyon-ve-vadiler-2/

Köprülü Kanyon Milli Parkı- Antalya

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Antalya Manavgat’ın 63 km kuzeybatısında, Antalya merkezin 85 km kuzeydoğusundadır. Manavgat ilçesi sınırları içinde bulunan Köprüçay (Köprü) nehri ve tarihi Selge kentinin bulunduğu yerde 366.140 dekarlık bir alanı kapsayan bu yöre, 1973 yılında Milli Park olarak ayrılmış ve ilan edilmiştir.

Milli Park’ın kaynak değerini oluşturan Köprüçay’ın Bolasan köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi, 14 km uzunluğu ve 100 m’yi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye‘nin en uzun kanyonlarından biridir.

Köprülü Kanyon, içerisinden dünyaca ünlü Köprüçay Irmağı’nın geçtiği, milli park olarak ilan edilen bir doğa harikası. Bölge, her yıl dünyanın dört bir yanından ziyaretçi ağırlıyor çünkü Köprüçay Irmağı, değişken dokusu nedeniyle rafting yapmak için son derece ideal ve bilindik bir bölge. Bölgeyi asıl özel kılan şey, manzaradan çok, bu ırmak.

Köprülü Kanyon Milli Parkı

Yaz aylarında günde 7 bin kişiye rafting imkânı sağlayan bu temiz nehrin suyu da kaynağından rahatlıkla içilebilir. Çevrenin tabii güzelliği iyi bir sayfiye yeri olmasında önemli rol oynamaktadır. Bu nedenle kanyon aynı zamanda turistik bir yerdir.

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Köprüçay’ın Bolasan köyü ile Beşkonak arasında 14 km uzunluğu ve 100 metreyi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye‘nin en uzun kanyonlarından biridir.

Köprülü Kanyon Antalya‘da yer alan Köprülü Kanyon başlangıç noktası Antalya‘nın şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Alanya‘ya ise 114 km uzaklıkta bulunmaktadır. Taş köprüler ve basit ahşap köprülerle ulaşım sağlanan kanyonda, Selge Antik Kentinin bulunduğu Zerk Köyüne giden Oluk denen köprüden dolayı, Kanyon ismi, Köprülü Kanyon olarak adlandırılmıştır. Oluk Köprüsü ise, Roma dönemine ait olup, Milattan Sonra 2. yüzyılda yapıldığı tahmin ediliyor.

Köprülü Kanyon Hakkında

Toros Dağları‘ndan doğarak doğa harikası kanyonlardan geçen Köprüçay, Serik‘in güneyinden Akdeniz‘e dökülür. İki tarafı dik, çıkılması hemen hemen imkânsız olan kanyonlardaki yeraltı suları ile beslenen Köprüçay, Türkiye‘nin en güzel doğal rekreasyon (outdoor doğa sporları) alanlarından birisini teşkil eder. Bunun yanı sıra, nehrin batısındaki dağlık arazide bulunan antik Selge kenti; nehrin kenarındaki kaleler, su kemerleri, Roma Devri’ne ait köprüler ve tarihi yollar gibi pek çok arkeolojik kaynaklar, Köprülü Kanyon’un önemini artırmaktadır. 

Köprülü Kanyonun başlangıcı Ispartanın güney doğusunda bulunan Kasımlar beldesidir. Nehrin asıl kaynağını Ispartanın ilçesi olan Aksudan gelen ırmak ve yine Ispartaya bağlı Karacahisar köyünden çıkan su oluşturmaktadır.

Kanyon Kasımlardan Antalya’nın Değirmenözü köyüne kadar yaklaşık 25 km boyunca dar vadilerden oluşmaktadır. Bu kısımda özellikle suyun yükseldiği zamanlarda yürüyerek geçiş zordur. Ama yaz aylarında yürüyerek geçiş yapılabilir.

Köprülü Kanyon Milli Parkı, barındırdığı doğal, tarihi ve kültürel zenginlikler sayesinde ziyaretçilerine çok sayıda etkinlik seçeneği sunmaktadır. Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda dinlenme ve konaklama için, nehrin iki yanında konumlanan yeme-içme tesisleri, çadır kamp kullanma alanları ile park sınırları içindeki bungalov evler değerlendirilebilir.

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nın Önemli Yerleri

Park alanı içindeki Bozburundağı, Selge antik kenti, doğal selvi ormanı, Köprüçayı ırmağı, jeolojik oluşumlar (Kanyonlar Lapyalar Kokurdanlık alanlar ve adam kayaları) ve doğal yaşlı ormanlar alanın temel peyzaj ögeleridir.

Selge Antik Kenti Ören Yeri

Çok sayıda tarihi alanı ve anıtı içeren Köprülü Kanyon Milli Parkı, arkeolojik ve tarihi açıdan da oldukça önemli bir yerdir. En önemli alan Selge Antik Şehri’dir. Tarihçi Strabon’a göre şehir MÖ İkinci Binyılın sonuna doğru Dor göçleri sırasında kurulmuştur. Daha sonra, MS 7. yüzyılın başlarında şehre Lakedaimon’lar (Spartalılar) yerleşmiştir. Stylegiys ve Estlegiys olarak anılan Selge yağ, şarap, tıbbi ve kutsal bitkiler ve kereste üretiminde öneme sahip büyük bir şehir haline gelmiştir.

Selge, günümüzde Antalya olarak bilinen Pisidia bölgesinde paranın basıldığı ilk şehir olmuştur. Selge şehrinde oturanlar Pers, Helen, Roma ve Bizans dönemlerinde işgalci güçlerle sık sık ihtilafa düşmüş fakat çoğu zaman kısmen zenginliklerinden, kısmen de arazi şartlarının getirdiği doğal korumadan dolayı bağımsızlıklarını koruyabilmişlerdir.

Günümüze ulaşan Selge şehri kalıntıları Roma döneminden kalmadır. Surlarla çevrili olan şehir, Tiyatro, Zeus Tapınağı ve Odeon ile Nympheum’un bulunduğu üç tepe üzerinde kurulmuştur. Sütunlu yol, hamamlar, tiyatro ve stadion bu tepelerin arasında yer almaktadır. Bu yapıların çevresinde, özellikle güney yamaçta sivil halka ait konutlar bulunmaktaydı.

Agora (pazar yeri ve forum), tapınak ve bazilika gibi diğer önemli yapılar şehir surlarının dış kısmında yer almaktaydı. Alanın hiçbir kesiminde kazı ve restorasyon çalışmaları yapılmamıştır. En belirgin yapı, bir kısmı artık çökmüş olan tiyatrodur.

Arkeolojik kalıntıların çoğu tahrip olmuş ve bitki örtüsüyle kaplanmıştır. Alanın çoğu şimdi Selge (Altınkaya) köyünün yerleşim yeridir ve bu evlerden 57’si 1. Derece Arkeolojik Alan içerisinde kalmaktadır. Bu evler, yöre halkı ve idari makamlar arasında sürekli bir anlaşmazlık nedeni olmuştur ve olmaya da devam etmektedir. Taş teraslar Selge etrafında yer alan taş duvarlı geniş teras kompleksinin şehrin kendisi kadar eski olması ihtimali vardır.

Köprülü Kanyon Milli Parkı Tarihi Oluk Köprü

Köprülü Kanyon Tarihi Oluk Köprü

Antik teraslar, günümüzde de tarım için kullanılmakta ve korunmaktadır. BÇDKY Projesi, yöre halkına bu teraslar üzerinde üzüm bağları kurmak için hibe desteği sağlamıştır. Oluk Köprü Bu taştan yapılma kemerli köprü Köprüçay ırmağı üzerinde Romalılar döneminde, MS 2. yüzyıl civarında yapılmıştır. 1996 yılına kadar köprü orijinal şekli ile kullanılmıştır.

1996 yılında Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun olmayan bir şekilde restore edilmiş olup halen trafiğe açıktır. Büğrüm Köprü, Kanyonun bir yanında yer alan restore edilmemiş bu tek kemerli köprü de Romalılar döneminden kalmadır ve yürüyerek ulaşılabilecek mesafededir. Büğrüm Köprü’den Selge antik şehrine bu yolu kullanarak gitmek mümkündür.

Milli Park içinde kalan diğer tüm kalıntılar geç Roma ve Bizans döneminden kalmadır. Oluk Köprü ve Büğrüm Köprü arasında kalan şapel (küçük kilise) MS 6.yüzyıldan kalmadır. Oluk Köprü’nün 600–700 m güneyinde yer alan garnizon yapısı, Selge Yolu’nu, köprüleri ve Kanyonu görebilecek bir noktada konumlandırılmıştır.

Köprülü Kanyon St. Paul Yolu

St. Paul Yolu

St. Paul Yolu, 500 km uzunluğundadır. St. Paul’ün Anadolu’daki ilk misyonerlik macerası sırasında yürüdüğü yoldur. Yolun yaklaşık 45 km’lik kısmı Milli Parkın içinde kalmaktadır ve Çaltepe köyü yakınlarında taş döşeli antik yoldan ayrıldıktan sonra parkın dağlık ve kokurdanlık kısmını takip ederek Milli Park sınırlarını terk etmektedir.

  • Dik duvarlı kanyonlar içinde sayısız kaynaklarla beslenen; yaz kış yüksek bir debiye sahip olması nedeniyle rafting ve su sporlarına elverişli Köprüçay nehri,
  • M.Ö. 5. yy.da kurulmuş olan antik Selge kentinin tiyatrosu, agorası, Zeus ve Artemis tapınakları, sarnıçlar, su kemerleri; Köprüçay nehri ve Koca Çay üzerinde bulunan Oluk ve Büğrüm köprüleri ile Selge’yi Pamfilya’nın sahil şehirlerine bağlayan taş kaplamalı tarihi yolu,
  • Milli Park içinde kapladığı 400 hektarlık alanla, tüm Akdeniz bölgesinin en büyük doğal servi ormanı,
  • Çok ilginç jeomorfolojik özellikli Adam (diğer anıldığı şekliyle Şeytan) kayaları,
  • Kapladığı alan içinde 150 ila 2500 metre yükseltide bulunan nadir ve tehlike altında 48 türü (44’ü endemik), küresel ölçekte tehlike altındaki 5 türü, Avrupa ölçeğinde tehlike altındaki 39 türü, ulusal ölçekte tehlike altındaki 4 türü barındıran zengin florası,
  • Dağ Keçisi, Anadolu’nun tek endemik kuş türü Anadolu Sıvacısı, nesli tükenmekte olan Kızıl Akbaba, sadece bu yörede yaşayan Kara Semenderi türlerini barındıran zengin faunası,
  • Aziz (St.) Paul’un Anadolu’daki ilk misyonerlik macerası sırasında yürüdüğü yol olarak bilinen ve 45 km’lik kısmının Milli Park sınırları içinde kaldığı Aziz Paul Yolu, sayılabilir.

Kanyon çevresindeki yerleşim alanlarında yaşayan halkın kendine özgü bir kültürü vardır. Bu insanlar modern dünya ile temas içinde olmalarına rağmen geleneklerini de sürdürmektedirler. Hayvancılıkla birlikte yaylacılık hayat tarzı gelişmiştir. Yöreye özgü taş malzeme kullanılan mimari de önemli kültürel değerdir.

Köprülü Kanyon Nasıl Bir Yer?

Köprülü Kanyon’un üzerinde yer almakta olan tarihi Oluk Köprü 22 metre uzunluğunda ve 35 metre yüksekliğindedir. Oluk Köprü’nün bir diğer özelliği ise kanyonda yer alan en sarp iki yakayı birbirine bağlamasıdır. Köprünün eninin 2.70 metre olması buradan bir aracın dahi çok zor geçmesine neden olmaktadır.

Kiraçtaşı sütunları, kaya kuleleri, yörede Adam kayalar ve Şeytan kayaları olarak bilinen doğal yapıları oluşturan Köprüçay, yüksek duvarlar ve derin dehlizlerin içinden uzanıyor.

Fotoğraf sevenler, kayalıklardan akan yeraltı sularıyla beslenen akarsudaki turkuaz renginden dolayı, çokça rağbet ediyor. Doğal güzelliklerinin tadını çıkardıktan sonra rafting, jeep safari, trekking gibi eğlenceli aktivitelere de yönelebilirsiniz. Pek çok aktivitenin yapılabildiği kanyon, sıcak yaz günlerinde serinliğiyle size huzur verecek.

Köprülü Kanyon hiking

Devlet tarafından tadilat gören köprü, faal olarak hala kullanılıyor. Dedegöl Dağlarından beslenen ve Torosları atlayarak, Akdeniz’e dökülen Köprüçay, Kasımlar ve Beşkonak arasında derin bir kanyon oluşturuyor. Uzunluğu 183 kilometre olan bu akarsu, yaklaşık olarak 20 kilometrelik uzunlukta Köprülü Kanyonunu oluşturuyor.

1973 yılında Milli Park ilan edilen kanyonun içerisinde sedir ormanları, kızılçam ve makilik alanların yanı sıra Kapadokya’daki peri bacalarına benzer taş oluşumlarda yer alıyor. Köprülü Kanyonda Rafting, jeep safari, yürüyüş gibi pek çok aktivite yapılabiliyor.

Özellikle sıcak yaz günlerinde turistler buraya gelerek serin sulara girmeyi çok seviyor. Köprülü Kanyon, önemli rafting ve trekking merkezidir ve ülkemizdeki güzel bir örnektir. Başta, Türkiye’nin en önemli rafting rotalarından biri olan Köprüçay üzerinde rafting, kano ve kanyoning (kanyon geçişi) sporları olmak üzere çok çeşitli etkinliklere katılma olanağı bulunmaktadır. Rafting severler için çok iyi bir faaliyet alanıdır.

Eğer rafting sizin için cazip gelmiyor ise jeep safari ya da yürüyüş faaliyetlerine katılabilirsiniz.

Köprülü Kanyon Gezisinde Ne Yapılır?

Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon Milli Parkı’nda dinlenme ve konaklama için, nehrin iki yanında konumlanan yeme-içme tesisleri, günübirlik ve çadır kamp kullanma alanları ile Park sınırları içindeki bungalov evleriyle hizmet veren pansiyonlar değerlendirilebilir.

Uzunluğu 22 metre olan Tarihi Olukköprü Köprüçay‘ın üstünde, kanyonun en sarp iki yakası arasında 35 metre yüksekliğe, 2,70 metre (tek araç zor geçiyor) ene sahip antik dönemden kalmış bir eserdir. Manzarası ve yapısıyla görenleri büyüleyen tek gözlü taş kemer köprü 1997 yılında Karayolları tarafından restorasyonu ve çevre düzenlemesi yaptırılmıştır.

Antalya kent merkezi, ilçeleri ve Milli Park içinde, rafting ve diğer etkinlikleri kapsayan programlarıyla günübirlik turlar düzenleyen seyahat acenteleri mevcuttur. Milli Park’a giriş, ücretsizdir.

Köprülü Kanyon kaç km

Milli parkın kaynak değerini oluşturan Köprü Çayının Bolasan Köyü ile Beşkonak arasında meydana getirdiği yarma vadi 14 km. uzunluğu ve 100 m’yi aşan duvar yüksekliği ile Türkiye‘nin en uzun kanyonlarından biridir.

Köprülü Kanyon

Değirmenözü köyünden sonra nehir tamamen açık alanda akar. Daha sonra nehir tekrar dar vadilere girer. Bu ikinci kısım Köprülü Kanyon Antik Köprüsüne kadar devam eder.Yine bu bölümde dik vadiler zor geçişler ve doğal güzellikler vardır. Akarsu çevresinde 1973 yılında, 36.614 ha büyüklüğünde Köprülü Kanyon Millî Parkı oluşturulmuştur.

Akdeniz Ormanları ile yüksek Alpin eko-sistemlerini içeren coğrafi yapısının yanı sıra, endemik türleri, peyzaj değerleri, ender jeomorfolojik yapısı, su kaynakları ve kültürel değerleri ile Dünyadaki ve Ülkemizdeki önemli doğa koruma alanlarının başında yer almaktadır.

Köprülü Kanyon Bitki Örtüsü (Flora )

Köprülü Kanyon Milli Parkı, rakım farkları ve yerel iklim yelpazesi içinde birbiriyle ilişkili çok çeşitli doğal ekosistemlere sahip olmasından dolayı özel öneme sahip bir alandır. Alanda yapılan çalışmalar sırasında 390 takım ve 94 familyadan 950 takson tanımlanmıştır. 230’u Türkiye endemiği olan bu taksonlardan 12 tanesi bölge endemiğidir.

Köprülü Kanyon

Bryofit florası özellikle zengindir; 14 familya ve 44 türü temsil eden 90 yosun taksonu kaydedilmiştir (bunlardan 55’i yeni kayıttır). Bu yosunlardan Cinclidotus nyholmiaea yeni bir tür (Çetin, 1988), Porella pinnata ise Türkiye’de bulunan ilk kızılyaprak (Hepaticae sınıfı) türüdür.

Koruma öncelikleri olarak aşağıdaki özellikler tanımlanmıştır: Saf servi (Cupressus sempervirens) ormanı Servi ormanı, milli parkın en önemli doğal kaynak değeridir. Köprülü Kanyon Milli Parkı’ndaki yaklaşık 400 hektarlık doğal servi ormanı, bir zamanlar geniş yayılış gösterdiği tüm Akdeniz bölgesinin en büyük doğal servi ormanıdır. Yaşlı ibreli ormanlar-makiler Sedir (Cedrus libani) ve Toros göknarı (Abies cilicica ssp. isaurica) ile karışık olan yaşlı karaçam (Pinus nigra) ormanları doğal yapılarıyla büyük ekolojik öneme sahiptir. Zengin ve çeşitli bitki örtüsü 230’u endemik olan 950 civarında takson ile Köprülü Kanyon Milli Parkı bitki örtüsü dikkat çekici bir zenginlik ve çeşitlilik sunmaktadır.

Köprülü Kanyon Vahşi Yaşam (Fauna)

Köprülü Kanyon Milli Parkı, ekosistem ve habitat çeşitliliğinden kaynaklanan zengin bir faunaya sahiptir. Fauna elamanlarına örnek olarak yaban keçisi, kızıl akbaba, Köprüçay Irmağı’nda yaşayan kırmızı benekli alabalık ve Türkiye endemiği olan kuşlardan Anadolu Sıvacısını sayabiliriz.

Anadolu Sıvacısı

Yapılan saha araştırmaları, yayınlar ve yöre halkıyla yapılan görüşmelere dayalı olarak alanda toplam 32 tür kaydedilmiştir. Bunların on tanesi IUCN tehlike kategorisinde yer almaktadır. IUCN tarafından “zarar görebilir” kategorisine alınmış olan Bezoar keçisi (Capra aegagrus), Bozburun dağı eteklerinde, Büyük Kanyon ve Sanlı Deresi mevkii ve sarp alanlarda görülür.

Köprülü Kanyon Milli Park alanında geyik, dağ keçisi, ayı, tilki, kurt, tavşan, sansar, porsuk görme fırsatınız olabilir.

Milli Park alanında yapılan araştırmalar ve literatür verilerine göre alanda 21 sürüngen türü yaşamaktadır. Bunlardan mahmuz bacaklı kaplumbağa (Testudo graeca) IUCN listesinde “zarar görebilir” kategorisinde yer almaktadır. Milli Park alanında 7 balık türü belirlenmiştir. Yerel alabalık türü kırmızı benekli alabalıktır. (Salmo trutta macrostigma).

Köprülü Kanyon Outdoor Potansiyeli

Köprülü Kanyon Rafting

Köprülü Kanyon Milli Parkı, barındırdığı doğal, tarihi ve kültürel zenginlikler sayesinde ziyaretçilerine çok sayıda etkinlik seçeneği sunmaktadır.

Başta, Türkiye’nin en önemli rafting rotalarından biri olan Köprüçay üzerinde rafting, jeep safari, kano ve kanyoning (kanyon geçişi), tekne turu, botla ırmak turu sporları olmak üzere; yüzme, scuba diving, doğa yürüyüşü, kaya tırmanışı, oryantiring, zipline, bisiklet, olta balıkçılığı vb. sportif etkinlikler ile botanik-yaban hayatı gözlemciliği, jeolojik yapı gözlemciliği, kampçılık, fotoğrafçılık, piknik, cip safari, yayla gezileri… gibi çok çeşitli etkinliklere katılma olanağı bulunmaktadır. 

Köprülü Kanyon Doğa yürüyüşü
  • Dağcılık ve tırmanışlara katılabilirsiniz.
  • Macera parkında eğlenebilirsiniz.
  • Köprü kollarında bol miktarda alabalık bulunuyor, olta ile tutabilirsiniz.
  • Selge Antik Kenti’ni gezebilirsiniz.
  • Rafting yapabilirsiniz.
  • Antalya-Isparta arası uzanan St.Paul Yolu yürüyüş rotasını bazı etaplarını yürüyebilirsiniz.
  • Büğrüm Köprü mevkiine inen yürüyüş rotasını deneyebilirsiniz.

Bölgeye gelen ziyaretçiler, Milli Park içindeki Selge antik şehri ile bir bölümü Milli Park içinde bulunan Aziz Paul Yolu’nu da gezi programlarına dahil edebilirler. Köprülü Kanyonda, başta rafting olmak üzere doğa yürüyüşleri, dağcılık ve doğa gözlemleri, köy hayatı yaşamak, kamping, geleneksel yaşam tarzını görmek ve kültürleri incelemek gibi faaliyetler yapılabilmektedir.

Köprülü Kanyon Yol tarifi

Isparta ilinin Aksu ilçesi kuzeyindeki, antik çağda Eurymedon olarak adlandırılan Köprüçay (önceleri Irmak deresi, sonrası Aksu Çayı olarak biliniyor) güneye doğru yola devam ederek Köprülü Kanyon’u meydana getiriyor.

Köprülü Kanyon Yol tarifi

Antalya merkezinden kanyona kişisel araçları ile gelecek olan kişiler önce Manavgat Antalya yolu üzerinden Serik yönüne gitmeleri gerekmektedir. Serik yolunda ilerlerken yol üzerinde Köprülü Kanyon’a olan yolculuğunuzda tabelalar size yönünüzü gösterecektir.

Köprülü Kanyon’un başlangıç noktası (Bozyaka Mah. Köprü) Antalya şehir merkezine 80 km uzaklıktadır. Bu nokta Alanya şehir merkezine ise 114 km uzaklıktadır. Serik veya Manavgat tarafından geldiğinizde (her iki yönde aynı yola bağlanıyor) Bozyaka Bucağına varmadan yol 2’ye ayrılıyor. Bu ayrımda sizi “Köprülü Kanyon” ışıklı yazısı/tabelası karşılayacaktır. Dilerseniz bu yazı ile ilk selfinizi burada çekebilirsiniz. Burada sağdanda, soldanda devam etseniz her iki yolda Olukköprü‘de birleşmektedir. Olukköprü‘yü kanyonun araçla gidilebilen son noktasıdır.

Kanyonu ziyaret etmek ve burada zaman geçirmek isteyen kişiler günlük turlar ile ya da şehir de bulunan toplu taşımaları kullanarak bölgeyi ziyaret edebilirler.

Köprülü Kanyon Konaklama

Köprülü Kanyon Konaklama İmkanları

Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinde Otel, ruhsatlı kamp alanları, karavan konaklama, çadır kampı veya bungalovda konaklayabilirsiniz. İsteyenler nehir kenarında ki kamp olanaklarını da tercih edebilir.

Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinde konaklama yapacağınız pek çok alan bulunmaktadır. Bu alanların içerisinde herhangi konaklama tesisinde kalarak bu harika doğanın keyfini rahatlıkla çıkartmanız söz konusudur.

Oldukça büyük olması sebebi ile pek çok konaklama tesisi ve alanları bulunmaktadır. Köprülü Kanyon Milli Parkı bölgesi içerisinde bungalovlar, kamp alanları ve şömineli taş evler bulunmaktadır. Bu alanlarda kalmanız mümkündür.

Antalya Köprülü Kanyon Rafting

Doğal güzelliği ile ziyaretçileri etkileyen Köprülü Kanyon Türkiye’nin en popüler rafting alanıdır. Rafting, raft adı verilen botlarla, debisi yüksek nehirlerde yapılan eğlenceli ve heyecan verici bir nehir sporudur. Raftingde amaç içinde bulunduğunuz raftı (botu) devirmeden, küreklerle yönlendirerek hızlı akan suda kayalar ve engeller arasından geçirmektir.

Köprülü Kanyon’da rafting yapmak isterseniz çok fazla çaba harcamanıza gerek yok. Köprüçay’ın her iki tarafı da rafting firmaları ile dolup taşıyor. Bunlardan birine girebilirsiniz. Yoğun olmayan mevsimlerde pazarlamacıların sizi bulacaklarından emin olabilirsiniz. Fiyatların pazarlığa açık olduğunu unutmayın. Bazı firmalar transfer dahil hizmet ve fiyat vermektedir. Transfer hizmeti genellikle Kemer, Antalya, Manavgat, Alanya bölgelerini kapsamaktadır. Bölgede Jeep Safari ve doğa yürüyüşleri de büyük rağbet görmektedir.

Köprülü Kanyon Rafting Tesisleri

Köprülü Kanyon’da rafting yapmak isterseniz bölgedeki firmalardan birisiyle görüşüp rafting yapabilirsiniz.

Köprülü Kanyonda Rafting Ücreti?

Rafting Fiyatları rafting yanında alınan diğer hizmetlere göre değişmekle birlikte 2022 yılında genel olarak şu şekildedir.

Rafting + Standart ekipman + Rehberlik hizmeti + öğle yemeği dahil Fiyat 149 tl. Rafting + Gidiş – dönüş ulaşım + Standart ekipman + Rehberlik hizmeti + öğle yemeği dahil Fiyat 249 TL. 0 – 10 yaş arası %20 indirim.

Köprülü Kanyon Kamp Olanakları

Antalya’da Kamp Yapılabilecek Bütün Yerlerin Listesi, Antalya’da Çadır Kampı Yapılabilecek Koyların Listesi ve Antalya’da Kamp, Piknik ve Doğa Gezisi Yapılabilecek Parklar Listesini görmek için Antalya Kamp Alanları Tam Liste başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.


Kamp Uyarıları

Özellikle kamp alanları başta olmak üzere bütün turizm aktivitelerinde yapılan yorumların kişiye ve zamana göre değişen “normatif olmayan, göreceli” yorumlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın.
Bir kişinin çok beğendiği ve tavsiye ettiği bir turizm tesisi / doğa aktivitesinin başka bir kişi hiç beğenmeyebilir. Listemizi yaparken olabildiğince nesnel olmaya çalışsak da bazı tesisler hakkında yapılan yorumları da eklemek zorunda kaldık.
Kamp yapmadan, tatile gitmeden önce plan yapmanızı, kalacak yer ayarlamanızı son güne bırakmamanızı, internet yorumlarının yanıltıcı olabileceğinin aklınızda bulundurmanızı, gideceğiniz tesisin internet sitesi veya sosyal medya hesaplarından detaylı bilgi almanız gerektiğini unutmayın.
Tanıtımını yaptığımız tesis ve işletmelerle ilişkileriniz temelde ticaret hukukuna tabi olup, yaşayacağınız ticari anlaşmazlıklar ve sorunlarla ilgili olarak sitemiz hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz, suçlanamaz.

www.turkeyoutdoor.org

Köprülü Kanyon Kamp

Köprülü Kanyon’un mükemmel doğasını keşfetmek isteyenler için çadır kurmak serbesttir. Çadır kurup doğa ile adeta iç içe bir konaklama yapabilirsiniz. Çadır ile konaklama yapmak istemeyenler için de Beş Konak ve Karabük köylerinde bulunan bungalov evler hizmet vermektedir. Bu bungalov evlerde konaklama yaparak gecenizi geçirebilirsiniz.

Köprülü Kanyon Milli Parkı, Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Milli Parklar Dairesi Başkanlığı tarafından işletilmekte ve korunmaktadır. Milli park statüsünde olduğundan ruhsatlı kamp tesisleri dışında gece konaklamaya izin verilmemektedir.

Kanyon civarında birçok ağaç ev yapılmış ve konaklamak isteyen yerli ve yabancı turistlerin hizmetine sunulmuştur. Bunun yanında yine kanyon çevresinde pansiyon ve moteller bulunmaktadır. Kanyonun çevresinde kalmak ve doğa ile daha iç içe bir tatil yapmak isteyen kişiler ise çadır ya da kamp alanlarını da konaklama için tercih edebilir.

Kanyonda ruhsatlı kamp alanlarından ekipman ve tulum kiralayabilirsiniz. Köprülü Kanyon Milli Parkına giriş ücretsizdir.


Antalya Kamp Haritası

Antalya Kamp Alanları yazımızda yer alan ve tanıtımını yaptığımız bütün Antalya kamp alanlarının GPS koordinatlarını Antalya Kamp alanları haritamızda bulabilirsiniz. Haritaya tıkladığınızda listede yer alan kamp alanlarının harita konumunu ve bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilirsiniz. Harita Bağlantısı: https://goo.gl/maps/qLphkH9Ks1u369oQ7

Köprülü Kanyon Ücretsiz Kamp

Köprülü Kanyon Ücretsiz Kamp

Köprülü Kanyona girişler ücretsizdir. Karavan veya özel aracınızla Köprülü Kanyon milli parkına giriş yapabilir, dilediğiniz yerde çadır kurabilirsiniz. Ancak ateş yakma konusunda yetkili makamların en son düzenlemelerini dikkate almalısınız.

Kanyona 2 kilometre mesafede köy bakkalları bulunmaktadır. Ancak bu köylerde temel ihtiyaçlarınızı sınırlı bir şekilde karşılayabilirsiniz, kamp ihtiyaçlarınızı önceden tedarik ederek gelmelisiniz. önerilebilir.

Ayrıca milli parklarda her türlü gece konaklaması (çadır kampı ve karavan dahil) normalde yasaktır. Dolayısıyla Köprülü Kanyon Milli Parkında kamp sadece gündüz vakitlerinde yapılabilir.

Köprülü Kanyon Ücretli Kamp

Köprülü Kanyon Ücretli Gökçesu Kamp

Bölgede kamp ve konaklama hizmeti sunmakta olan pek çok tesis ve işletme bulunmaktadır. Köprülü Kanyon’un önem kazanması ile birlikte bungalov ve ağaç ev tarzı pek çok konaklama alanı yapılmıştır.


Türkiye’nin Outdoor Sayfası

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık. Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.

Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.

ANTALYA

Yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.

Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık, #Antalya #Antalyamağaraları #mağara #mağaraturizmi #outdoor #Antalyaoutdoor #ekoturizm #turkeyoutdoor #outdoor #outdoorlife

https://turkeyoutdoor.org/