https://turkeyoutdoor.org/, Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan bir web sitesidir. Site, yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi

Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz.

İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.

DAĞCI İSMET İNAN’IN ÜZÜCÜ ÖLÜMÜ ÜZERİNE…..

Geçenlerde, Aladağlar’da 6 Alman dağcıya tur kayağı rehberliği yaparken yaşamını yitiren İsmet İnan’ın kazaen ölümüne çok üzüldüm.

Yaşı 52; bazı yayınlarda da 49 olarak geçiyor. Kazaya, kendi kayağının yaptığı çığ sebeb olmuş. Üstelik de Antalya’da yaşıyormuş.

1980’li yıllarda dağcılık eğitimi alırken( o yıllarda tur kayağı yoktu veya pek bilinmiyordu) ideal dağ mihmandarının yaş aralığının 25-45 olduğu söylenmişti. Tabii erkekler içindi. Kadınlar tek tük olmanın dışında dağsporunda bile yoktu.

Eskiden çalışma hayatında erkekler 25, kadınlar 20 yılda emekli oluyordu. Buna göre kadınlar için dağ mihmandarlığı yıl aralığı 25-40 denilebilir.

1986-2006 yılları arasında Dağcılık Federasyonu Antalya İl Temsilciliği yaparken, 2006’da yolun sonuna geldiğimi anlamış, istifa etmiştim. İstifa ettiğimde yaşım 48 idi.

20 yıl boyunca dağ mihmandarlığı yapıp yüzlerce insanı dağlara çıkarttığım halde, hata sınırı olan 45’i üç yıl geçmiştim.

Ondan sonra da sadece tanıdığım kişilerin organize ettiği faaliyetlerde bilgimi ve tecrübelerimi paylaştım.

İsmet İnan keşke benimle temasa geçseydi Antalya’da!

Onun da tecrübelerimden yararlanmasını sağlardım.

48 yaşında mihmandarlığı bıraktıktan sonra da “dur yahu şu işten bir de para kazanayım” diye 50-60 yaşlarımda paralı turlar düzenlemedim.

Ancak Antalya’da bırakın 50 yaşı; 60 yaşını, hatta 70 yaşını geçtiği halde başına bandana takıp elinde batonlarla, teknolojik giysilerle 30-40 yaşındaki insanlara grup kurup onlardan para kazanmaya kalkanlar var.

Yaptıkları külliyen yanlış.

Antalya’ya dağcılığı getiren kişi olup Antalya Dağcılığı’nın altyapısını oluşturduğum halde ben bile paralı rehberlik yapmıyor iken, kalkıyor birileri, yaşını başını unutup rehberlikden para kazanmaya yelteniyor!

60’lı yaşlarda birisi, tuttuğu otobüs Kumluca’da kaza geçirince, kendi öldüğü gibi 4 kişi daha hayatını kaybetmişti. O dönem şunu duymuştum:

-Ölerek kurtuldu; yoksa mahkemelerde ceza ve ağır tazminatlarla yüzleşecekti.

70 yaşına merdiven dayamış birisi de Alara Çayı’na soktuğu kişilere paralı doğa yürüyüşü yaptırırken, grubundaki 65 yaşında bir adam suda kalp krizi geçirip öldü. Çocukları hakkında dava açtılar. Dava sürerken o da hayatını kaybetti.

O yüzden siz siz olun, 45 yaşından sonra dağlarda para karşılığı rehberlik yapmayın.

Olmaz olmaz demeyin, bir gün oluverir.

İsmet İnan’ın kendi yaptığı çığda hayatını kaybetmesi, tur kayağı eğitimlerinin de yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü tesis dışı dağlarda kayak yapanların çığ oluşturduklarını ben bile internette kaç kez izledim. Hal böyle iken 50’li yaşlardaki bir rehberin bunu atlamasını düşünmek bile istemiyorum.

Yıl 1991.

Dağcılık Federasyonu Eski Başkanı Prof Dr. ABDÜLMECİT DOĞRU ile yakın arkadaşı Prof Dr AHMET BİLGE, Erciyes Şeytan Boğazı’nı aşarken, her nasılsa yan geçiş yapıp kar kulvarını kesmişler. Kesmeleriyle birlikte üst tabaka kopuyor ve iki duayen insan, kendi yaptıkları çığın altında kalarak hayatlarını kaybediyorlar. Rahmetli Muzaffer Erol Gez bir sohbetinde, Güzeller Dağı’na kışın yaptığı çıkışta, hata sonucu yaptığı yan geçişte karı kestiği için üst tabakanın kopup kendisini sürüklediğini, şans eseri kurtulduğunu anlatmıştı. Şunu da eklemişti:

-Dağlarda kayak yapanların karları kestiklerini görüyor, duyuyorum; allahvere de çığ yapıp altında kalmasalar!

Dağ botları dik boğazlarda kar keserken, elbette kayaklar da kesecektir.

Keşke İsmet İnan ‘a, bir kahve sohbetinde bunları anlatabilseydim!

Sevenlerine baş sağlığı diliyorum.

Bu metin aşağıdaki bağlantıdan yazarının izniyle alınmıştır:

https://www.facebook.com/groups/537628970066676/?multi_permalinks=1764187577410803&notif_id=1710331572879721&notif_t=group_activity&ref=notif


TurkeyOutdoor.org: Doğayla Buluşmanın Adresi!

TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin en heyecan verici outdoor platformu! Yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi birbirinden serüven dolu doğa sporları hakkında detaylı rehberler, eşsiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinliklerle dolup taşıyor.

Türkiye’nin Doğasını Keşfedin! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenleri bekliyor. Her bir etkinlik için özenle hazırlanmış bilgiler, göz alıcı rotalar, etkileyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor. Ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili en güncel haberlere ve etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz.

Outdoor Tutkunlarına Özel Rehber!

TurkeyOutdoor.org, Türkiye’de outdoor etkinliklere ilgi duyan her seviyeden maceraperest için mükemmel bir kaynaktır. Deneyimli gezginlerden yeni başlayanlara kadar herkese hitap eden bu platform, Türkiye’deki açık hava etkinliklerine dair aradığınız her şeyi sunuyor. Doğa, kamp ve macera arayanlar için ideal bir rehber olarak öne çıkıyor. Sizi, unutulmaz bir doğa serüvenine davet ediyoruz! TurkeyOutdoor.org ile hayalinizdeki maceraya adım atın!

TurkeyOutdoor.org sizi bekliyor!

https://turkeyoutdoor.org/