21 Günde Likya Yolu Yürüyüşü: 12. Gün Demre – Muskar – Alakilise

21 Günde Likya Yolu Yürüyüşü: 12. Gün Demre – Muskar – Alakilise
Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿
İçindekiler
ToggleLikya Yolu Anıları: 12. Gün : Demre – Muskar – Alakilise
12. Gün : Demre – Muskar – Alakilise
Dün gece yarısına kadar devam eden sohbetten olsa gerek güne biraz geç başlıyoruz. Oldukça dinç hissediyoruz kendimizi. Dün gece nemli kıyafetlerimi kurutmak üzere bahçeye serdiğimiz kıyafetlerimizi toparlayıp çanta ve ekipmanlarımızı hazırlayıp bahçeye çıkıyoruz. Refik Bey be İlyas Bey’lerinin sabahın erken saatlerinde Demre’ye indiklerini öğrenince tembelliğimize biraz hayıflanıyoruz. Teşekkür etmek ve vedalaşmak için onları beklemeye karar veriyoruz. Beklerken bahçede ki masada zeytin yaprağı çayı ve kahvaltılıklarla sıkı bir kahvaltı yapıyoruz. Çok geçmeden Refik bey, İlyas Bey ve Ali İhsan Bey’de geliyor. Hep beraber bir hatıra fotoğrafı çektiriyoruz. Tekrar gelmek üzere vedalaşıyoruz. Ayrılırken Refik Bey bize parkura nereden gireceğimizi tarif ediyor. Yol kalenin yanından Sura ve Myra’ya doğru iniyor.
DOSTLARIMIZA VEDA ZAMANI
NAR BAHÇELERİNDEYİZ
Sümele Köyü içinden işaretleri takip ederek köyün toprak yolundan ilerliyoruz. Hava bu sabah oldukça berrak ve güzel. Manzarası güzel bir noktada Özgür ile 50.000 ölçekli paftalar üzerinde biraz parkur çalışması yaptıktan sonra, yola devam ediyoruz. İniş şeklinde devam eden parkur oldukça dikenli. Yol üzerinde su sarnıcı ve tarihi kale kalıntıları bulunuyor. Sera manzarası bu noktadan göze çarpmakta. Patika yol, antik taş verdivenlere uğrayarak sonrasında Myra kentine ulaşıyor.
MYRA ANTİK KENTİ
MYRA ANTİK TİYATRO
Her yer turist kafile ve otobüsleriyle dolu nerdeyse, bu ören yerine girişte ücretli. Giriş ücreti 15 tl. Sizler buraya gelmeden mutlaka müze kart edinin, dilerseniz burada ki gişeden de temin edebilirsiniz. Özgür’le etrafı gezerek fotoğraflamaya başlıyoruz. Antik tiyatroda bir süre buranın büyüleyici havasını soluyoruz. Antik anfinin arkasında ki dağın yamacına oyulmuş kaya mezarlarını fotoğraflıyoruz. Ve günün başlangıç rehber videosunu burada çekiyoruz. Buranın hakkını vermek için en az bir saat ayırmalısınız. Ören yerinden yavaş yavaş ayrılıp çıkışa yönelirken bir esnafla buranın tarihi ile ilgili sohbet ediyoruz. Ömer Bey’le sohbet esnasında kendisinin dün gece bizi misafir eden Refik Bey’in akrabası olduğu öğreniyoruz. Bize meyve suyu ve su ikram ediyor. Bu bölgede ki tarihi kalıntıların henüz küçük bir kısmının açığa çıktığını hatta kendi evinin bahçesinde yapılan kazıda bile üzerinde ikon ve freskler olan bir kilise çıktığından bahsediyor.
MYRA’DAN AYRILIYORUZ
BELÖREN’E 7KM VAR
Ve Myra’ya veda edip buranın çıkışında ki Köçkerler Köyüne doğru yol alıyoruz. Artık işaret problemimiz yok. Bir süre sonra Köçkerler köprüsü bizi karşılıyor. Köprü başında tatlı satan satıcı ile biraz sohbet ediyoruz. Yol tarifi alıyoruz. Vedalaşarak köy içinde ilerliyoruz. Toprak yol bir süre devam ettikten sonra işaretler bizi köyün içinde ki kahvehanenin karşısından patikaya yönlendiriyor. Bu noktadan sonra tırmanış başlayacak. Dileyen gezginler toprak yolu kullanarak Muskar Köyüne ( Belören) kadar toprak yolu takip edebilirler. Yol kıvrıla kıvrıla sizi yükseklere kadar çıkarıyor. Patika yol ilerde yolu keserek dik bir şekilde tırmanış şeklinde ilerliyor. Bu yola girmeden suyunuzu tazelemenizde fayda var. Geçtiğimiz köprünün altından gecen dere yatağı oldukça ihtişamlı. Kış aylarında hayli debisi yükselen bu dere bu mevsimde oldukça kuru görünüyor.
KÖÇKERLER KÖYÜ VE KÖPRÜSÜ
MUSKAR KÖYÜNE 3 KM KALDI
4-5 saatlik bir tırmanış sonrası Muskar (Belören) köyüne ulaşıyoruz. Bir süre dinleniyoruz. Köy içinde sponsor firmanın Zeytin yazan tabelası sizi karşılıyor. Oldukça yükseklerdeyiz. Demre, sera manzarasıyla ayaklarımızın altında. Bir süre köy yolundan yürüyoruz. Sağ tarafta eski taş evler gözümüze çarpıyor. İleride yol tekrar sağa yukarı doğru patika şeklinde ilerliyor. Bu yolun antik yol olduğu zemininden belli oluyor. Yükseklerde yetişen sandal ağaçları eşliğinde yolu hafif bir eğimle çıkmaya devam ediyoruz.
USKAR’A DOĞRU DEMRE ÇAYI
BELÖREN KÖYÜNDE YÖN TABELASI
Solumuzda beliren düzlüklerde keçi ağılları yüksekten izliyoruz. Bir süre sonra yol toprak yola dönüşüyor. Gerimizde bıraktığımız keçi ağılında ki keçileri otlatan Emine Hn. arkamızdan bize yetişiyor. Bir süre birlikte sohbet ederek yürüyoruz. Alakilise’de abisi Serdal Bey’in olduğunu oraya ulaştığımızda bize yemek konusunda yardımcı olacaklarını söylüyor. Hava o kadar temiz ki içimize çektiğimiz temiz hava burnumuzu yakıyor. Yol tekrar sağa doğru patika yoldan hafif eğimle iniyoruz. Bu yol ilerde tekrar toprak yol ile birleşiyor. Toprak yola çıktığımızda onlarca arı kovanı ve arıcılıkla uğraşan köylülerle karşılaşıyoruz. Onlarla selamlaşarak uzun çam ormanı içinden yürümeye devam ediyoruz.
BELÖREN SONRASI TAŞ EV
PATİKA YOL DA SANDAL AĞAÇLARI
Tekrar patika yola giriyoruz orman içinden. Yol yamaçlardan devam ediyor. Arada Özgür’le birbirimize su içmemiz gerektiğini hatırlatıyoruz, çünkü yorgunluk artıkça insan susuzluğunun farkına varamıyor. 1 saat yamaçta ki patikadan yol aldıktan sonra sağımızda aşağıda Ala kilise’nin kalıntıları görüyoruz. Kısa bir mola verip Demre çıkışı boyunca rehber kitap için aldığım parkur notlarını kontrol ediyorum ve düzenliyorum. Ve son Alakilise için son metreleri yürüyoruz.
ZEYTİN SONRASI ORMAN YOLU
ALA KİLİSE KALINTILARI
Ala kilise düz küçük bir ova içine kurulu, birçok yeri tahrip olmuş durumda. Kalıntıların arasında bir süre dinleniyoruz. Bu bölge bu bahar ve yaz aylarında genelde hep sislerle kaplı. O kadar sessiz ve temiz bir havası var ki gözlerimizi kapadığımızda sadece kuş cıvıltıları duyuyoruz. Hava kararmadan fotoğraf çekimlerimizi ve gün içinde yaşadıklarımızı anlatmak üzere rehber video çekimimizi yapıyoruz. Yolda karşılaştığımız Emine Hn’ın abisinin Yörük evi Ala kilise’nin biraz yukarısında. Onlarla tanışmak üzere eve doğru ilerliyoruz. Serdal Bey’in eşi Gülsüm abla ve kızı minik Ümmü karşılıyor bizi. Çok geçmeden Serdal Bey de geliyor. Nereye kamp kurmamız gerektiğinizi sorduğumuzda büyük bir içtenlikle bizi misafir etmek istediklerini söylüyorlar. Ve geceyi geçirmek üzere konuk oluyoruz. Doğrusu gösterdikleri misafirperverlikten duygulanmamak elde değil. Hazırlanan yer sofrasında taze keçi sütü, yumurta ve yöresel yemeklerle akşam yemeğimizi yiyoruz. Çay eşliğinde yapılan sohbet sonrası yavaş yavaş yorgunluktan gözlerimiz kapanmaya başlıyor.
Bu yazımız https://www.likyayolurehberi.com/ sitesinden yayıncının izniyle alınmıştır. Yazımızdaki bütün resim ve içerik likyayolurehberi sitesi kaynaklıdır.
Likya Yolu rotaları, tanıtımı ve diğer bütün merak edilenler için Likya Yolu Tanıtımı ve Trekking Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Muğla’nın eşsiz atmosferinde kaybolmak ve şehrin tarihle iç içe geçmiş dokusunu hissetmek için, siz de bu muazzam şehri keşfetmeye hazır olun. Muğla‘daki gezilecek yerlerin listesi ve tanıtımlarını görmek için Muğla Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Muğla hakkında genel bilgi edinmek için Muğla Tanıtımı ve Merak Edilenler yazımıza bakabilirsiniz.
Muğla‘daki kamp yapılabilecek yerleri görmek için Muğla Kamp ve Karavan Alanları yazımıza bakabilirsiniz.
Muğla’da Gezilecek yerleri sizin için özel olarak hazırladığımız Muğla Gezi ve Outdoor haritalarımızda bulabilirsiniz.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor

İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündem
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
5 - 6 Temmuz Hafta Sonu Yapılacak Doğa Sporları ve Outdoor Etkinlikleri Bülteni
Türkiye'de Yapılacak Doğa Sporları, Outdoor Etkinlikleri & Kültür Turları (3 - 13 Temmuz)
Sıcak Yaz Günlerinde Doğa Aktiviteleri & Dikkat Edilmesi Gerekenler
Peru Huascarán Dağı’nda Deneyimli Dağcı Chiaki Inada Hayatını Kaybetti
Sinop Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı Tanıtımı
KAMPÇILIK





Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org