21 Günde Likya Yolu Yürüyüşü: 14. Gün Finike – Karaöz – Gelidonya

21 Günde Likya Yolu Yürüyüşü: 14. Gün Finike – Karaöz – Gelidonya
Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿
İçindekiler
ToggleLikya Yolu Anıları: 14. Gün : Finike – Karaöz – Gelidonya
14. Gün : Finike – Karaöz – Gelidonya
Bilgi toplama ve keşif amaçlı Likya yolu yürüyüşümün son etabı olarak planladığımız Finike – Hisançandır parkurlarını tamamlamak için Finike’den yürüyüşü başlatıyorum. Çanta ve kıyafet hazırlıklarımı yaptıktan sonra sıkı bir kahvaltı yapıyorum malum bugün rotam hayli uzun. İlçe merkezinden sahilden paralel ilerleyen asvalt yoluna çıkıyorum. Önümde sahil boyu devam eden Mavikent’e kadar dümdüz devam eden 30 km’lik bir asvaft var. Günün ilk rehber videosunu çekip , sahile paralel yol boyu yürüyorum. Likya Yolu’nun en rahatsız edici parkurlarından biri Finike ile Kumluca yol kavşağına kadar olan bölüm sanırım. Asfalt yol Mavikent beldesine kadar devam ediyor.
SPONSOR TABELALAR
KARAÖZ’E GİDERKEN
Bu asfalt yolu yürümek istemeyenler dilerlerse Kumluca kavşağına kadar Finike – Kumluca arasında işleyen dolmuşlara binebilirler. Kumluca kavşağına ulaştığınızda kavşağın sağına doğru sahile doğru ilerleyen asfalt yola değil tam karşınızda dar asfalt yoldan yürümeniz gerekiyor. Bu yol sizi dümdüz bir şekilde Mavikent’e ulaştıracak. Yol üzerinde seralarla karşılaşacaksınız. Yaklaşık 5 km kadar ilerledikten sonra Mavikent’e ulaşıyorsunuz. Asfalt yol yürüyüşünden hoşlanmayan arkadaşlar otostop veya geçen traktörleri kullanarak bu yolu kolayca atlayabilirsiniz. Ama biz Likya Yolu rehber ekibi olarak yolun parkur bilgilerini ve rehber kitabını hazırladığımızdan dolayı yürümeyi tercih ediyoruz.
KERİM BEY VE AİLESİ
KORSAN KOYU
Mavikent’ten sonra yol güzelleşmeye başlıyor görsel açıdan. Arada sahil yolundan toprak yollardan ilerleyerek yürüyüşüm devam ediyor. Yolun tekrar asfalt ile buluştuğu yerde karşıma ilk sponsor Likya Yolu tabelası çıkıyor. Birkaç fotoğraf çekiminden orman içinden ve sahile paralel kıvırılarak ilerleyen yol boyu devam ediyorum. Sağımda ki manzara oldukça güzel. Dalgaların karaya ulaştığı yerde ki kayalara çarparak çıkardığı sesleri dinleyerek ve fotoğraflarak Karaöz’e ulaşıyorum. Ve nihayet zaman zaman toprak yol olsa da 40 km dir devam eden asfalt yol Karaöz‘de son buluyor.
KORSAN KOYUNDAYIM
MANZARAM GÜZEL
Karaöz yazlık evlerden oluşmuş küçük ama oldukça güzel bir belde, yemek yiyebileceğim bir yer ararken yıllardır Karaöz’de yaşayan Kerim Bey ile tanışıyor ayaküstü sohbet ediyoruz. Kerim Bey Likya Yolu’nun açılmasından sonra burada pansiyon işletmeye başlamış. Beni evine yemek yemeğe davet ediyor. Birlikte evine gidiyoruz. Evinin üst katını pansiyon yapmış. Trabzon hurma ağaçlarının arasında dinlenmek ve gece geçirmek istiyorsanız. Karaöz’e geldiğinizde Gelidonya Pansiyon Kerim Bey’i bulmanız zor olmayacaktır. Kerim Bey aynı zamanda bir kolleksiyoner. Evinde sergilediği deniz kabuklularından tutunda, antika eşyalara kadar. Görünce şaşırmamak elde değil. Yemeğimi yedikten sonra 3 lt kadar su ihtiyaçlarımı tamamlayıp Kerim Bey ve ve eşi Şükran Hanıma veda edip, bugün için hazırladığım rotama sadık kalıp gün batmadan Gelidonya Feneri’nde olabilmek için yola koyuluyorum. İlk kamp yerim orası olacak.
SPONSOR TABELALAR
GELİDONYA FENERİNE DOĞRU
Karaöz çıkışından itibaren yol toprak traktör yoluna dönüşüyor. Yol üzerinde Korsan Koyu var. Genelde piknikçilerin uğradığı BU koya uğruyorum. Bu koy yolunuzun sağından bir patika yol ile ayrılıyor. Koyu gezdikten sonra sonra geri dönüp tekrar toprak yola çıkıyorum. Traktör yolu ilerledikçe bozuluyor, sivri taşlar üzerinde ilerlerken Gelidonya Feneri yönünü gösteren tabelayı takip edip patika yola sapıyorum. Patika yol hafif eğimle yükselerek devam ediyor. Kıvrılarak devam eden yolda yükseldikçe deniz manzarası güzelleşiyor. Bir süre tırmanış devam ettikten sonra Gelidonya Fenerini uzaktan görüyorum. Fenere yaklaştıkça bacaklarımda ki yorgunluktan kaynaklı ağrıları hissetmeye başladım.
TOPRAK YOL BİTTİ
MANZARA HARİKA
Fenerin diğer adı Taşlık Burnu feneri. Ülkemizin 227 mt ile en yüksek feneri aynı zamanda. Oldukça rüzğar var. Ne yazık ki fener etrafımda ki piknikçilerin bıraktığı çöpler biraz canımı sıkıyor. Biraz söylene söylene fener etrafında çöp temizliği yapıyorum bir süre. Mıntıka temizliği sonrası hedefime ulaşmanın mutluluğuyla fenerin hemen yanında ki ahşap sedire uzanıp manzarayı izleyerek dinleniyorum. Hava kararmadan fotoğraf çekimlerine başlıyorum. Bu esnada birkaç turist karşı tepeden iniyor. Ayaküstü biraz sohbet ediyoruz. Onlar Karaöz’e doğru devam ederken ben kamp kuracağım rüzgarsız bir yer bakıyorum. Fener’in hemen arkasında bir alan seçip çadırımı kuruyorum. Aslında fenerin yanında kamp kurmak için manzarası harika bir ahşap sedir var. Fakat rüzgarın şiddeti çok fazla olduğundan tercih etmiyorum.
GELİDONYA GÖRÜNDÜ
KEŞİF YAPIYORUM
Evlerimize giren meyvelerin çekirdeklerinin çöplere atılmasına karşı biri olarak, yıl boyunca biriktirdiğim ve yanımda taşıdığım zeytin ve meyve çekirdeklerini toprağın kabul etmesini düşünerek fener civarına serpiyorum. Her bir zeytin çekirdeği veya meyve çekirdeği toprağa ekilse belki de bir ağaç büyüyecek. Aslında bizler hergün binlerce ağacı evlerimizde daha büyümeden çöplere atıyoruz ne yazık ki. Geceyi burada yalnız geçireceğimi düşünürken İtalyan bir gezgin turist sırt çantasıyla yanıma geliyor. Biraz sohbet ediyoruz ve O da çadırını benim çadırımın yanıma kuruyor. Hava kararmasına yakın Fenerin ışığı yanmaya başlıyor. Gece fenerin ışığının dönerek önce denizi sonra ormanı aydınlatmasını izlemek farklı bir görsel heyecan oldu benim için. Rehber web sitemiz için günün kapanış videosunu çektikten sonra yorgunluk iyice kendini belli ediyor, yemek faslından sonra çadırımda rüzgarın sesi ile uyumak güzel bir duyguydu.
HUZUR BURADA
GELİDONYA FENERİ
Bu yazımız https://www.likyayolurehberi.com/ sitesinden yayıncının izniyle alınmıştır. Yazımızdaki bütün resim ve içerik likyayolurehberi sitesi kaynaklıdır.
Likya Yolu rotaları, tanıtımı ve diğer bütün merak edilenler için Likya Yolu Tanıtımı ve Trekking Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Muğla’nın eşsiz atmosferinde kaybolmak ve şehrin tarihle iç içe geçmiş dokusunu hissetmek için, siz de bu muazzam şehri keşfetmeye hazır olun. Muğla‘daki gezilecek yerlerin listesi ve tanıtımlarını görmek için Muğla Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Muğla hakkında genel bilgi edinmek için Muğla Tanıtımı ve Merak Edilenler yazımıza bakabilirsiniz.
Muğla‘daki kamp yapılabilecek yerleri görmek için Muğla Kamp ve Karavan Alanları yazımıza bakabilirsiniz.
Muğla’da Gezilecek yerleri sizin için özel olarak hazırladığımız Muğla Gezi ve Outdoor haritalarımızda bulabilirsiniz.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor

İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündem
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
5 - 6 Temmuz Hafta Sonu Yapılacak Doğa Sporları ve Outdoor Etkinlikleri Bülteni
Türkiye'de Yapılacak Doğa Sporları, Outdoor Etkinlikleri & Kültür Turları (3 - 13 Temmuz)
Sıcak Yaz Günlerinde Doğa Aktiviteleri & Dikkat Edilmesi Gerekenler
Peru Huascarán Dağı’nda Deneyimli Dağcı Chiaki Inada Hayatını Kaybetti
Sinop Erfelek Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı Tanıtımı
KAMPÇILIK





Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org