21 Günde Likya Yolu Yürüyüşü: 11. Gün Aperlai – Üçağız – Demre

21 Günde Likya Yolu Yürüyüşü: 11. Gün Aperlai – Üçağız – Demre
Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿
İçindekiler
ToggleLikya Yolu Anıları: 11. Gün : Aperlai – Üçağız – Demre
11. Gün : Aperlai – Üçağız – Demre
Sabah Aperlaie’de ki konakladığımız Purple House’da horoz sesleriyle serin bir havaya uyanıyoruz. Tesisin işletmesini yapan Bekir bize kahvaltının hazır olduğunu söylüyor. Çadırımızı topladıktan sonra Restoran bölümünde Özgür’le kahvaltımızı yapıyoruz. Bekir’de sohbetiyle bize eşlik ediyor.
PURPLE HOUSE’TAN GÖRÜNÜM
PURPLE HOUSE TAŞ EV
Kahvaltı sonrası sabah parkurlarla ilgili rehber video çekimini tamamlayıp, Fredy ve Bekir’le vedalaşarak yola koyuluyoruz. Bu sırada batonumu ayarlamaya çalışırken batonum kırılıyor. Bir çok gezide bana eşlik eden batonumu emekliye ayırma zamanının geldiğini düşünüp baton yerine ağaç dalından bir asa yapıyorum kendime. Likya yolu işaretleri tam tesisin ortasından ilerliyor. İki gündür tepemizde parlayan güneş bugün bulutların arkasına saklanmış. Purple House’dan çıktıktan sonra düz bir parkurdan elektrik direklerinin üzerinde ki işaretleri takip ederek yürüyoruz. Yol bizi sahilde iskelesi olan bir restorana götürüyor, işaretlerde bir sorun olduğunu fark ediyoruz. Fredy ile bir süre haritayı inceledikten sonra işaretleri takip etmeye karar veriyoruz. Ama işaretler bizi geldiğimiz düz alana geri götürdüğünü fark ediyoruz. Anlıyoruz ki kıyıda ki restoran sahibi yolu yürüyen gezginleri restorana çekmek için işaret koymuş. Doğru yol düz alandan ilerlerken sola doğru patika ile orman içine doğru ilerliyor. Neyse ki doğru yoldayız artık.
APERLİA’A SONRASI RESTORAN
PATİKA OLDUKÇA DARALDI
1.5 saat kadar bu şekilde ilerledikten sonra çalı ormanına giriyoruz. Bazen o kadar daralıyor ki bacaklarımızın çizilmesine engel olamıyoruz. Yol üzerinde yolu kapamış bir örümcek ağı ile bile karşılaşıyoruz. Örümceğin yuvasını bozmamak için azami itina gösterip ağın altından geçmeye çalışıyoruz. Fredy’de bize yetişiyor. Bu alan iki kişinin sığamayacağı kadar dar. Tam bu sırada karşı yönden gelen bir turist kafilesi ile karşılaşıyoruz. Yolun darlığından turist kafilesi bir süre açık alanda bizim geçmemizi bekliyorlar. Ayaküstü birbirimizden yürüyeceğimiz parkur hakkında bilgi alıyoruz, aynı şekilde bizde geldiğimiz yol hakkında bilgi verdikten sonra tempolu bir şekilde yürümeye devam ediyoruz.
YOLUMUZ ENGELLERLE DOLU
ALTTAN MI GEÇSEM ACABA..
30 dk. sonra kıyıda harika bir manzara görüyor ve Özgür’le mola vermeye ve enerji verici bir şeyler atıştırmaya karar veriyoruz. Bir süre sonra bazı parkurları birlikte yürüdüğümüz Fransız gezgin dostlarımız Johan ve Ann’da bulunduğumuz yerde mola veriyorlar, çok geçmeden de Fredy bize katılıyor. İki Fransız, İki Türk ve bir Alman birlikte sohbet ediyoruz. Birlikte manzaranın ve hatıra olsun diye birlikte fotoğraf çektiriyoruz. Dinlenme molası sonrası işaretlerin bizi götürdüğü çalı ve kayalık orman içinde denize pararlel ilerliyoruz. Deniz kıyısından, kayalıkların üstünden sekerek ilerliyoruz.
MOLA MANZARAMIZ HARİKA
BEN, ÖZGÜR, ANN VE JOHAN
İşaretler kıyının hemen yanından çalı ve yeşillikler arasında ilerlerken 30 dk kadar sonra bir evin önünde bitiyor. Burada bir süre şaşkınlık yaşamamak mümkün değil. Etrafta iyice keşif yapıyoruz ama nafile işaretlerden emare yok. Evin bahçesinden içeri girmeye karar veriyorum. Avluda sinirli bir köpek karşılıyor beni. Sonra anlıyorum ki yol, evin bahçesinden geçerek kıyıya çıkıyor. Köpek ne kadar beni geri döndürmek istese de kıyıya çıkıyorum.
ÜÇAĞIZ SOKAKLARI
ÇİÇEKLERE DOYUYORUZ
Kıyıda denize doğru kurulmuş iskele dinlenmek için gözüme harika görünüyor. İskelenin ucuna oturup ayaklarımı denize sokarak bir süre dinleniyor. Solunuza baktığınızda Üçağız beldesi 100 mt ilerisinde görünüyor. Arkadan yol arkadaşım Özgür ve Fredy’de geliyor. Birlikte Üçağız belde meydanına giriyoruz. Fredy bizden birkaç adım önde Üçağız’a girince batonunu kaldırarak “ Heyyoo I’m number one “ diyerek bize espri yapıyor. Üçağız’da market alışverişi yapıyoruz Özgür’le, sonra sıcak çaylarımızı alıp sahilde ki banklara oturup dinleniyoruz. Bu sırada hep kapalı olan havadan ilk yağmur damlaları düşmeye başlıyor. Johan ve Ann’da bize katılıyor. Fransız dostlarımız bu etapta yürüyüşü sonlandıracaklarını ve otobüsle Kaş’a döneceklerini söylüyor, mail adreslerimizi veriyoruz ve orada onlarla vedalaşıyoruz.
KALE ÖNCESİ TEKNE TAMİR KOYU
KAPAKLI KÖYÜNE 7 KM VAR
Bir saat kadar Üçağız’da kaldıktan sonra lahitler ve asma çiçeklerin arasından işaretleri takip ederek Simena’ya doğru yola koyuluyoruz. Özgür bilgi toplamak için Üçağız’dan görülen Simena kalesini mutlaka görmek gerektiğiniz söylüyor. Yol üzerinde tekne tamirlerinin yapıldığı bir plajdan geçiyoruz. Bu alan bakıma ihtiyacı olan bir tekne hastanesi görevi görüyor. Yan yatmış yelkenli bir teknenin fotoğraflarını çekiyorum. Biraz ilerde sponsor firmanın Kapaklı yazan tabelasını görüyoruz.
ÜÇAĞIZ (SEMENE) KALESİ
KALEYE ÇIKARKEN
Yol sola doğru dönüyor. Ama kaleyi görmek isteyen gezginler Likya Yolu’ndan çıkıp kısa bir kale molası verebilirler. Bizde kaleye çıkmaya karar veriyoruz. Taş merdivenlerden kaleye doğru tırmanıyoruz. Tırmandıkça manzara güzelleşiyor. Lahitler altında manzarayı izleyen turistlerle karşılaşıyoruz. Kaleye giriş ücretli 8 tl ödemeniz gerekiyor. Müze kartınız varsa mutlaka yanınızda bulunsun.. Kale içinde ahşap merdivenlerle en üst burçlara çıkıyoruz. Manzaramız harika, fotoğraflar çekip birazda dinleniyoruz. Kale çekimlerimizi yaptıktan sonra fazla vakit kaybetmeden tekrar işaretlerin olduğu Likya yoluna geri dönüyoruz. Kaleden inerken bir sevimli siyah bir köpek peşimize takılıyor. Ve tekrar Likya Yolu’na giriyoruz. Yol düz ve keyifli. Özgür ben ve köpeğimiz denizden uzaklaşarak sohbet ederek yürüyoruz.
ÜÇAĞIZ (SEMENE) KALESİ BURÇLARI
KALE MANZARASI VE KALEYE ÇIKIŞ
Yolda İngiliz ve Hollanda’lı turistlere rastlıyoruz ve sohbet ediyoruz. Bize geldikleri yolda zeminin kaygan ve taşlık olduğundan bahsederek düşmekten kaynaklı dizinde ki yarayı gösteriyor ve kısa bir sohbet ve molanın ardından vedalaşarak Kapaklı Köyü’nün sırtlarına doğru yola devam ediyoruz.
ÖZGÜR’ÜN MANZARA KEYFİ
KAPAKLI’YA DOĞRU SAYIMIZ ÜÇ OLDU
Bir süre sonra açık bir alana çıkıyoruz, burada hayvanlarını otlatan bir çobana rastlıyoruz. Yol hakkında biraz sohbet ediyoruz detaylı yol tarifini aldıktan sonra köpeğimizin rehberliğinde yollara düşüyoruz tekrar. Denize paralel yeşillik içinde ilerlerken yöre halkının Çağıllı dediği ama haritada çakıl plajı olarak geçen alana geliyoruz. Oldukça çakıl ve taşlık küçük bir plajdan geçip Çay ağzına ilerliyoruz. Çayağzı bölgesinin 200-300 mt kadar bir kumsalı var. Önceleri bu bölge tamamen sular altındaymış, suların çekilmesiyle burada bir koy oluşmuş. Güneş dağlara doğru bir eğim aldığında manzara harika görünüyor. Panorama manzarası çekmek için üstten devam eden Demre otoyoluna çıkıyoruz.
SURA DEMRE’YE DAHA ÇOK VAR
DEMRE’DE GÜNBATIMI
Burada çekim yaparken bu gece bizi misafir edecek olan Refik ve İlyas Bey’e rastlıyoruz. Ayaküstü bize bu bölgenin tarihini anlatıyorlar. Burada Andriake denilen bölgede arkeolojik kazı alanında yapılan çalışmalarda Noel Baba olarak bilenen Aziz Nikolas’ın mezarının bulunduğundan bahsediyorlar. Aziz Nikolas’ın bu tepelerde deprem sonrası denizcilere dua ettiğinden bahsediyorlar. Bulunan mezarda Noel Baba’nın kemiklerinin bir kısmının Antalya da ki müzede sergilendiğini, uyluk ve ayak kemiklerinin ise İtalya’ya kaçırıldığını orada Guari kentinde sergilendiğinden bahsediyorlar bize.
DEMRE’YE TEPEDEN BAKIŞ
REFİK VE İLYAS BEY İLE MANGAL KEYFİ
Bir süre tarih sohbeti yaptıktan sonra Demre’nin Sümele denilen yüksekçe bir yerinde bizi evlerine davet ediyorlar. Bu içten teklif için teşekkür edip, kabul ediyoruz ve birlikte yola koyuluyoruz. Mekanları oldukça güzel Demre’yi tepeden gören harika bir manzarası olan zeytin ağaçları içinde bir mekan. Akşam yemeğimizi bahçede kurulan masada mangal yakarak yiyoruz. İki dönem Demre belediye başkanlığı yapmış Süleyman Amca, mekan sahibi Refik Bey ve İlyas Bey’le olan sohbetimize uzun süredir tekne kaptanlığı yapan Ali İhsan Bey’de katılıyor. Masamızda neler yok ki, ızgaradan, karpuza, ellerimizde topladığımız mevsim sebzelerinden meyvelere kadar her şey mevcut. Gece yarısı sohbetimizi sonlandırıp dinlenmeye çekliliyoruz. Rehber video çekimini Demre manzarası eşliğinde tamamladıktan sonra, parkur notlarını düzenleyip uyumak üzere bize ayrılan odamıza çekiliyoruz.
Bu yazımız https://www.likyayolurehberi.com/ sitesinden yayıncının izniyle alınmıştır. Yazımızdaki bütün resim ve içerik likyayolurehberi sitesi kaynaklıdır.
Likya Yolu rotaları, tanıtımı ve diğer bütün merak edilenler için Likya Yolu Tanıtımı ve Trekking Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Muğla’nın eşsiz atmosferinde kaybolmak ve şehrin tarihle iç içe geçmiş dokusunu hissetmek için, siz de bu muazzam şehri keşfetmeye hazır olun. Muğla‘daki gezilecek yerlerin listesi ve tanıtımlarını görmek için Muğla Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Muğla hakkında genel bilgi edinmek için Muğla Tanıtımı ve Merak Edilenler yazımıza bakabilirsiniz.
Muğla‘daki kamp yapılabilecek yerleri görmek için Muğla Kamp ve Karavan Alanları yazımıza bakabilirsiniz.
Muğla’da Gezilecek yerleri sizin için özel olarak hazırladığımız Muğla Gezi ve Outdoor haritalarımızda bulabilirsiniz.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor

İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündem
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Sakarya Sahillerinde Denize Girişler Yasaklanıyor
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu: 500 Etkinlik ile Gururluyuz!
10 Temmuz- 18 Temmuz Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri
Türkiye’nin Outdoor Doğa Kulüplerini Tanıyalım: Kulvar Lokal Santral Doğasporları İhtisas Spor Kulübü
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu: 4000 Yazı ile Gururluyuz! 🎉🌿
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org