Adıyaman Gezilecek Yerler Konumlu Resimli Tam Liste

Adıyaman Gezilecek Yerler Konumlu Resimli Tam Liste
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
İçindekiler
ToggleAdıyaman Gezi Rehberi
Bu yazımızda Adıyaman’a gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin listesini yayınlıyoruz.

Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekan sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.
Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.
Gezi yazılarınızı sitemizde yayınlamak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Adıyaman’da bulunan Tarihi ve Turistik Mekanlar
Dünyaca ünlü Nemrut Dağı‘na ev sahipliği yapan Adıyaman her yıl yerli ve yabancı onbinlerce turiste ve sahipliği yapıyor.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin turistik şehirlerinden birisi olan ve Nemrut Dağı‘na ev sahipliği yapan Adıyaman‘da milli parkın yanı sıra gezip keşfedecek pek çok tarihi mekan ve doğa güzellik bulunuyor.
Aşağıdaki Adıyaman Gezilecek Yerler listemizi kontrol ettiğinizde Adıyaman’ın 4000 yıllık tarihinin her santimetrekarede görülebildiğini anlayacaksınız. Kaya mezarlardan Tümülüslere, antik şehirlerden Nemrut Dağı’na, Roma dönemi köprülerinden Osmanlı mimarisine binlerce tarihi eser Adıyaman’da sizleri bekliyor. Bu otantik kenti keşfetmeye başlamadan önce Adıyaman gezilecek yerler listemize göz atabilirsiniz.
Adıyaman Gezi Rehberi yazımızda yer alan mekanların GPS koordinatlarını görmek için haritamızı tıklayabilirsiniz.
Adıyaman Gezi Rehberi GPS Koordinatları: https://goo.gl/maps/fa6Rf6DYtqcPXr8e6
1 Abuzer Gaffari Türbesi

- Adıyaman Abuzer Gaffari Türbesi Kısa Tanıtım:
- Abuzer Gaffari’nin sahabelerden olduğu söylenir.
- Hz. Muhammed (s.a.v.)’e inanan ilk 10 kişiden biri olduğu söylenen Abuzer Gaffari, Hz.Ömer tarafından Adıyaman’ı fethetmek adına gönderildiği ve şuan bulunan türbenin olduğu yerde vefat ettiği iddia edilmektedir.
- Adıyaman’da savaşırken düşmanlar tarafından şehit edildiği ve buraya gömüldüğü rivayet edilmektedir.
- Mistik bir havaya sahip olan türbe, özellikle inanç turizmi açısından önemli bir noktadır.
- Abuzer Gaffari Türbesi Adıyaman merkeze yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta olan Ziyaret Köyü’ndedir. Adıyaman’ın en tanınmış ziyaretgahlarından biridir. Türbenin IV. Murat tarafından Bağdat seferi dönüşünde yaptırıldığı rivayet edilmektedir.
- Adıyaman Abuzer Gaffari Türbesi Adresi: 02000 Ziyaretpayamlı/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Abuzer Gaffari Türbesi Harita: Abuzer Gaffari Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
2 Adıyaman Hısn-ı Mansur Kalesi

- Adıyaman Hısn-ı Mansur Kalesi Kısa Tanıtım:
- Adıyaman şehir merkezinde yer alan kale yaklaşık 25 metre yükseklikteki yığma bir höyük üzerine kurulmuştur.
- Adıyaman Kalesi VII.yüzyıl ortalarında Bizans saldırılarına karşı koymak amacıyla Emevi Komutanı, Mansur İbn-i Cavana yaptırmıştır.
- Kaleye, komutan Hısn-ı Mansur ismi verilmiştir.
- Bu kale sonradan Adıyaman kentinin oluşmasına neden olmuştur. VIII.yüzyılın sonlarına doğru da Harun-ür Reşit tarafından onarılmıştır. Günümüze, oldukça harap ve yıkık bir durumda gelebilmiştir.
- Adıyaman’ın Hısn-ı Mansur olarak anılmasının ilham kaynağı bu kaledir.
- Adıyaman Hısn-ı Mansur Kalesi Adresi: Ulucami, 808. Sk. 30a, 02030 Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Hısn-ı Mansur Kalesi Harita: Hısn-ı Mansur Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
3 Adıyaman Müzesi

- Adıyaman Müzesi Kısa Tanıtım:
- Adıyaman Şehri’nin geçmişinden günümüze dek ulaşan eserlerinin sergilendiği, adeta kentin kısa bir özetini görebileceğiniz muazzam bir kültür noktasıdır.
- 22.000 eser sergilenen bir müzedir. Şehir merkezinde, Atatürk Bulvarı üzerinde bulunur.
- Müze çalışmalarına 1978 yılında başlanmış, 1982 yılında şimdiki modern binasına taşınmıştır.
- Müzede arkeolojik, etnografik ve sikke olmak üzere üç koleksiyon mevcuttur. Kommagene Krallığı’nın (M.Ö 163-M.S 72) çok sayıda eseri müzede sergilenmektedir.
- Müze bu özelliğiyle diğer müzelerden farklılık göstermektedir. Kommagene Krallığı’nın en önemli hükümdarı I. Antiochos’un başı (M.Ö 69-40) 1983 yılında yapılan Samsat kazısında ortaya çıkarılmış olup müzenin arkeoloji bölümünün en önemli eserlerindendir.
- Bir diğer ünik eser de 1970 yılında Kâhta İlçesi’ne bağlı Çıralık Köyü, Kilisik Mezrası’nda bulunan kült heykelidir.
- M.Ö 7500-7000 yılına tarihlenen heykel Şanlıurfa Göbekli Tepe’deki heykellere benzerliği ile dikkat çekmektedir
- Adıyaman Müzesi Adresi: Yenipınar, Atatürk Bv No:226, 02100 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Müzesi Harita: Adıyaman Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
4 Adıyaman Ulu Camii
- Adıyaman Ulu Camii Kısa Tanıtım:
- Adıyaman Ulu Camii Adresi: Ulucami, 02030 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Ulu Camii Harita: Adıyaman Ulu Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
5 Adıyaman Altınlı Köprü

- Adıyaman Altınlı Köprü Kısa Tanıtım:
- Çetintepe Barajı’nın suları altında kalacak Roma dönemine ait tarihi Altınlı Köprü Adıyaman Kenti’nin en eski tarihi abidelerinden bir tanesidir.
- Altınlı Köprü, Adıyaman ili Gölbaşı İlçesi Yolbağ Köyünde bulunan tarihi köprüdür.
- Köprünün Roma döneminde yapıldığı tahmin edilmektedir. Köprü toplam dört büyük kemerden oluşmaktadır. 83 metre uzunluğundadır.
- Çok sağlam bir yapıya sahip olması nedeniyle pek tadilat edilmeye ihtiyaç olmamıştır.
- Dört kemerden oluşan köprü, Adıyaman’ın görülmeye değer tarihi mekanlarından biridir.
- Adıyaman Altınlı Köprü Adresi: Gölbaşı Karamağara Yolbağ Köyü
- Adıyaman Altınlı Köprü Harita: Altınlı Köprü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
6 Aresemia Ören Yeri

- Adıyaman Aresemia Ören Yeri Kısa Tanıtım:
- Ara/Are/semia Ören Yeri (Hierothesion) Adıyaman Kahta ilçesi sınırları içerisinde, Nemrut Dağı güzergahı üzerinde bulunan bir ören yeridir.
- Aresemia antik kent tarihi hakkında yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu elde edilen verilerin ören yerinin ilk temel taşları MÖ. 3. yüzyıl ortasında kuruluşunun Kommagene soyundan gelen Arsames tarafından inşa edildiği sanılmaktadır.
- Aresemia antik ören yeri (Hierothesion) yerleşiminin Nemrut Dağı güzergahı üzerinde iskan edilmiş olması, Kommagene uygarlığının başkenti olarak inşa edilmiş olabileceğini işaret etmektedir.
- Aresameia Ören Yeri (Nymphaios Arsameia’sı), Kral I. Antiochos kitabelerinde söz edildiğine göre; Arsameia İ.Ö. 2’inci yüzyılın başlarında Kommagene‘lerin atası Arsemez tarafından Kahta Çayı’nın doğusunda Eski Kahta Kalesi’nin karşısında kurulmuş krallığın yazlık başkenti ve idare merkezidir.
- Güneydeki tören yolunda Mitras’ın kabartma steli, ayin platformu üzerinde Antiochos-Herakles tokalaşma steli ve bunun önünde Anadolu’nun bilinen en büyük Grekçe yazıtı vardır.
- Yazıtın bulunduğu yerden başlayan 158 metre derine inen bir tünel ile yazıtın batısında benzer bir kaya dehlizi bulunmaktadır.
- Tepe üzerindeki platformda Mithridathes Callinichos‘un mezar tapınağı ve sarayı yer almaktadır.
- Adıyaman Aresemia Ören Yeri Adresi: 02400 Kocahisar/Kâhta/Adıyaman
- Adıyaman Aresemia Ören Yeri Harita: Aresemia Ören Yeri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
7 Atatürk Barajı

- Adıyaman Atatürk Barajı Kısa Tanıtım:
- Atatürk Barajı, Adıyaman ve Şanlıurfa illeri arasında, enerji ve sulama amaçlı bir barajdır. Atatürk Barajı ile oluşan göl ülkemizin 3. büyük gölüdür.
- GAP Projesi içinde, Karakaya Barajının 180 km mansabında, Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıkta olup, Fırat Nehri üzerinde kurulmuştur.
- Barajın tamamlanmasıyla Türkiye’nin en büyük üçüncü gölü olan Atatürk Baraj Gölü oluşmuştur.
- Baraj Gölü civarında tatil amaçlı kamp ve spor yapmaya uygun görsel zenginliğe sahip “Bozova Kaymakamlık Tesisi” hizmet vermektedir.
- Baraj Gölünde yılda bir kere Su Sporları Şenliği düzenlenmektedir.
- Şenlik kapsamında şölen, yelken, sualtı sporları, can kurtarma, su kayağı ve paletli yüzme, kürek, yüzme federasyonları sporcularının katıldığı etkinlik ve müsabakalar düzenlenmektedir.
- Adıyaman Atatürk Barajı Adresi: Adıyaman iline 51 km uzaklıkta, Şanlıurfa ilinin Bozova ilçesine ise 24 km uzaklıktadır.
- Adıyaman Atatürk Barajı Harita: Atatürk Barajı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
8 Adıyaman Besni Kaplıcalar/ İçmeler

- Adıyaman Besni İçmeler Kısa Tanıtım:
- Adıyaman’ın Besni ilçesinde bulunan doğal kaynak suyu içmesi bilimsel olarak kanıtlanan özellikleriyle şifa dağıtıyor.
- Besni İçmeler Besni’nin 6 km kuzeydoğusunda Adıyaman-Besni karayolu güzergahındadır.
- İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Bölümü Kürsüsü tarafından Besni İçmesinin suyunda yapılan araştırmada suyun bir çok hastalığa şifa olduğu tespit edildi.
- Bu şifalı su kaynağının böbrek taşlarına, kabızlık ve mide iltihaplarına, kronik kabızlık, bağırsak ve mide iltihaplarına faydalı olduğu söylenmektedir.
- Adıyaman Besni Kaplıcalar İçmeler Adresi: Adıyaman Yolu 5. Km D:No:42, 02300 Harmanardı/Besni/Adıyaman
- Adıyaman Besni İçmeler Harita: Besni İçmeler (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
9 Adıyaman Besni Kalesi
- Adıyaman Besni Kalesi Kısa Tanıtım:
- MÖ.5000 yılına uzanan tarihi ile Güney Doğu Anadolu’nun eski yerleşim merkezlerinden birisi olarak dikkati çeken Besni, aynı zamanda yüzyıllar boyunca sanayi ve ticaret kenti olarak da tanınmıştır. Bunda Halep Ticaret Yolu üzerinde oluşu kadar, savunmaya son derece elverişli yapısı ve muntazam bir kaleye sahip oluşunun da büyük bir payı vardır.
- Besni, sulak ve ormanlık arazi varlığı ile çekiciliğini her dönemde canlı tutmuştur. Bu yüzden “Cennete Eş” manasına geldiği düşünülen Bethesna, Bihicti, Bisni ve son olarak Besni adını almıştır.
- Besni ilçesinin 4-5 km güneyinde bulunan Eski Besni Ören Yeri, Besni Kalesi’ni bütünleyen Ulu Camii, Külhanönü Camii, Tokatmış Camii gibi cami ve minareler, Bekir Bey Külliyesi’nden kalan hamam ve çeşme ile diğer külliye, köprü ve çarşı kalıntılarıyla oldukça çekici bir görünüme sahiptir.
- Besni kalesi Hititler zamanımda bir dağın üzerine inşa edilmiştir. Kalenin anıtsal giriş kuleleri ve bazı diğer kalıntıları halen ayaktadır.
- Kalenin güneyinde bulunan burç üzerindeki kitabede Malik el Aşraf ismi okunmaktadır.
- Besni Kalesi, üç tarafı sarp kayalıklarla çevrili sivri bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Kaleye yalnızca güneyden dik bir yamaçtan çıkılabiliyor.
- Savunmaya çok elverişli olan Besni Kalesi, mancınıkları ve diğer yapı kalıntılarıyla hala dimdik ayakta olup, misafirlerine ev sahipliği yapıyor.
- Kalenin batı kısmında bir anıtı andıran, karşı karşıya yapılmış iki büyük yapı vardır. Halk arasında ‘Çifte Mancınık’ adı verilen bu iki mancınık arasında esirlerin asılarak düşmana gösterildiği ve gözdağı verildiği rivayet edilmektedir.
- Kalenin kuruluş tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte 13. y.y.da Memluklerin hakimiyeti zamanında (1923) Besni Kalesi sağlamlaştırılır.
- Kalenin ortasında bir kuyu bulunmaktadır.
- Batı kesiminde bir anıtı andıran karşı karşıya yapılmış iki büyük yapır vardır.
- Halk arasında Çifte Mancınık adı verilen bu iki mancınık arasında esirlerin asılarak düşmana gösterildiği ve gözdağı verildiği rivayet edilmektedir.
- Eski Besni civarında, Kommagene Krallığı’nın en önemli anıtsal yapılarından Sofraz Tümülüsleri, Kızılin Köprüsü ve Dikilitaş (Sesönk) gibi eserler de bulunmaktadır.
- Adıyaman Besni Kalesi Adresi: Erdemoğlu, 02300 Besni/Adıyaman
- Adıyaman Besni Kalesi Harita: Besni Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
10 Adıyaman Beşpınar Vadisi Mesire Alanı
- Adıyaman Beşpınar Vadisi Mesire Alanı Kısa Tanıtım:
- Adıyaman İl Özel İdaresi tarafından yaptırılarak özellikle yaz aylarında onbinlerce Adıyamanlı vatandaşı ağırlayan Beşpınar Mesire alanı 1.300 dönümlük bir alan üzerine uygulanan Adıyaman’ın gözde mesire alanlarındandır.
- Adıyaman İl Özel İdaresi tarafından projelendirilerek etap etap hizmete sunulan Beşpınar Vadisi Mevkiinde yapılan Ziyaret çayı rekreasyon alanında bulunan serbest piknik alanları, ada kafeteryası, meydan ve spor kompleksleri, halı saha, kırık köprü karşısındaki çocuk oyun alanları ve büfelerin yer aldığı alanlarda ücretsiz olarak piknik yapılabilmektedir.
- Adıyaman Beşpınar Vadisi Mesire Alanı Adresi: 02000 Ziyaretpayamlı/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Beşpınar Vadisi Mesire Alanı Harita: Beşpınar Vadisi Mesire Alanı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
11 Adıyaman Beştepeler Tümülüsü

- Adıyaman Beştepeler Tümülüsü Kısa Tanıtım:
- Beştepeler Adıyaman’a 25 km. mesafedeki Ilıcak Köyü sınırları içindedir.
- Yığma taşlardan yapılmış 6 adet tümülüs mezar bulunmaktadır.
- Mezarların, Kommagene Kraliyet ailesine ait soylu kişiler için yapıldığı tahmin edilmektedir.
- Adıyaman Beştepeler Tümülüsü Adresi: 02230 Ilıcak/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Beştepeler Tümülüsü Harita: Beştepeler Tümülüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
12 Adıyaman Cendere Köprüsü

- Adıyaman Cendere Köprüsü Kısa Tanıtım:
- Dünyada varlığını sürdüren en eski köprülerden bir tanesidir.
- İsmini altından geçmekte olan Cendere Çayı’ndan alan köprü, 19 asırdır sağlamlığını koruyarak günümüze ulaşmıştır.
- Cendere Köprüsü Adıyaman’a 55 km. uzaklıkta ve Karakuş tümülüsünün kuzeydoğusundadır.
- Kahta çayının en çok daraldığı kesimde iki ana kaya üzerinde 92 iri kesme taştan yapılan bir büyük kemer ve doğu tarafındaki küçük bir tali kemerden oluşur.
- Köprü, depreme karşı korunacak şekilde, sütunlara köprüye esneklik payı verilerek inşa edilmiştir.
- Adıyaman’ın çokça ziyaret edilen yerlerinden biridir.üCendere Köprüsü, Roma Köprüsü veya Septimius Severus Köprüsü olarak da bilinir. Antik Cabinas (Cendere) Çayı üzerinde yer almaktadır.
- Köprü muhteşem bir kanyondan akan çayın iki tarafını birleştirdiği için bu isim verilmiştir.
- Kâhta İlçesi’nden Nemrut Dağı’na doğru giderken Karakuş Tümülüsü’nü geçtikten yaklaşık 10 kilometre sonra Sincik-Kocahisar yol ayrımında bulunmaktadır.
- Köprü Roma İmparatoru Septimius Severus’un (MS 193-211) emriyle o tarihte Samsat’ta (Somasata) karargâh kuran XVI. Lejyon tarafından yaptırılmıştır.
- Köprünün güneydeki girişin her iki tarafında birer adet korint düzeninde sütun bulunmaktadır. Üzerinde yer alan yazıtlardan birinin köprüyü yaptıran İmparator Septimius Severus, diğerinin ise onun karısı Julia Domna adına dikildiği anlaşılmaktadır.
- Cendere Köprüsü, Antik Roma mimarisinin muhteşem bir anıtsal örneğidir.
- Biri ana kemer ve biri tahliye kemeri olmak üzere iki kemerden oluşan köprü her biri tonlarca ağırlıkta olan düzgün kesme taşlardan yapılmıştır.
- 7 metre genişliğinde, 30 metre yüksekliğinde ve 120 metre uzunluğunda olan köprünün en ilginç mimari özelliği harç kullanılmadan yapılmış olmasıdır.
- Köprü, her iki tarafından rampa biçiminde yükselerek orta kısımda birleşmektedir. Bu özellik köprünün hem statik olarak dayanıklılığını artırmakta hem de köprüye anıtsal bir görünüm kazandırmaktadır.
- Adıyaman Cendere Köprüsü Adresi: 02400 Burmapınar Köyü/Kahta/Kâhta/Adıyaman
- Adıyaman Cendere Köprüsü Harita: Cendere Köprüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
13 Adıyaman Çarşı Camii

- Adıyaman Çarşı Camii Kısa Tanıtım:
- Adıyaman merkezde bulunan Oturakçı Pazarı içinde yer almaktadır.
- Hacı Abdulgani tarafından 1557 yılında yaptırılmış olup, 1640 yılında ise hacı Mehmet B.Seyfeddin Rızaullah tarafından onarılmıştır.
- Eskiden düz ahşap örtülü iken, mevcut yapı dört payenin taşıdığı ahşap merkezi kubbe ile onun etrafında düz ahşap tavanla kapatılmış durumdadır.
- Dikdörtgen planlı caminin payandalarla desteklenen duvarları kesme taştan yapılmıştır.
- Adıyaman Çarşı Camii Adresi: Kapcami, Atatürk Cd. No:63, 02100 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Çarşı Camii Harita: Adıyaman Çarşı Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
14 Çelikhan Vali Halil Işık Dağ İçmesi

- Adıyaman Çelikhan İçmesi Kısa Tanıtım:
- Çelikhan İçmesi Çelikhan İlçesi’nin 23 km. kuzeydoğusundadır.
- Çelikhan İlçesine bağlı Taşdamlar/Şerefhan köyü civarındadır.
- Çelikhan İçmesi, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Ekoloji ve Hidro Klimatoloji Kürsüsü tarafından incelenmiştir.
- İnceleme raporunda suyun; mide, barsak, gastrit ve ülser hastalarına iyi geldiği açıklanmıştır. Adıyaman’da termal suların pek olmaması da Çelikhan İçmesi’nin daha fazla ilgi görmesine sebep olmuştur.
- İçme, Çelikhan’ın 19 kilometre uzağında olup kolay bir ulaşıma sahiptir. Günümüzde hala bir tesis yapılmaması bölgenin ziyaretçi potansiyelini düşürmektedir.
- Adıyaman’da geçireceğiniz günlerde Çelikhan İçmesi’ne kısa bir ziyaret yapabilirsiniz.
- İçmerenin suyu mide, bağırsak, karaciğer, safra kesesi, hastalıklarıyla böbrek taşı vb. hastalıklara iyi gelmektedir.
- Adıyaman Çelikhan İçmesi Adresi: 02602 Şerefhan/Çelikhan/Adıyaman
- Adıyaman Çelikhan İçmesi Harita: Çelikhan İçmesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
15 Adıyaman Demirciler Pazarı
- Adıyaman Demirciler Pazarı Kısa Tanıtım:
- Adıyaman’ın en eski ve tarihi çarşılarından birisidir.
- Yöresel ürünler, bakır süs eşyaları, tarihi eşyaların satıldığı dükkanlar bulunur.
- Demirci, kalaycı ve bakırcılarıyla ünlüdür.
- Adıyaman gezinizde uğrayıp geçmişin kokusunu ve hediyelik eşya alabileceğiniz tarihi çarşı.
- Adıyaman Demirciler Pazarı Adresi: Kapcami, 1002. Sk. 8b, 02100 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Demirciler Pazarı Harita: Demirciler Pazarı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
16 Adıyaman Derik Kutsal Alanı (Heroon)

- Adıyaman Heron Kutsal Alanı Kısa Tanıtım:
- Heron Kutsal Alanı Adıyaman Sincik ilçesi sınırları içindeki Yukarı Kaşkün Köyünde (Fatih Mahallesi) Heron Kutsal Alanı (Derik Kalesi) ve Yel Değirmeni Tepesi bulunmaktadır.
- 1400 m. yüksekliğindeki bir tepe üzerinde kurulmuştur.
- Kalenin MS.70’lerde Romalılar tarafından yapıldığı ve uzun süreli kullanıldığı bilinmektedir.
- Kalenin içerisinde büyük bir mabet bulunduğundan ötürü kutsal bir alan olarak kabul edilmiş ve çevresinde yaşayanlarca ziyaret edilmiştir.
- Kutsal bölge olarak kabul edilen bu kalenin yakınında Kommegene krallarından Temenos kalıntıları bulunmaktadır.
- Kommagene Krallığı ve Roma İmparatorluğunun izlerini taşımakta olup 2000 yıllık tarihi eserlerdir.
- Adıyaman Heron Kutsal Alanı Adresi: Ayengin, Kahta Sincik Yolu, 02900 Sincik/Adıyaman
- Adıyaman Heron Kutsal Alanı Harita: Heron Kutsal Alanı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
17 Adıyaman Dikilitaş (Sesönk) Tümülüsü

- Adıyaman Dikilitaş (Sesönk) Tümülüsü Kısa Tanıtım:
- Besni ilçesinin 33 km. güneydoğusunda, Kızıldağ üzerinde Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından inşa edilen anıt mezar, her biri yaklaşık 10 metre yükseklikte üç çift sütunla çevrelenmiştir.
- Hacıhalil ve Dikilitaş Köyü yakınında Kızıldağı’ın üzerinde Dikilitaş adıyla bilinen, Roma dönemine ait bir anıt mezardır.
- Ortada mezar yapısı ve yanında aralıklarla dikilmiş üç çift sütun vardır.
- İri taşlar yığılarak yapılmış olan bu tümülüsün çevresinde deve sütünlardan oluşan anıt mezarın altında mezar odası olduğu sanılan kayadan oyma mağaralar mevcuttur.
- İri taşlar yığılarak oluşan bu tümülüsün çevresinde her biri yaklaşık 10 metre yükseklikte üç çift dev sütunla çevrelenmiştir.
- Sütunları üzerinde kadın, erkek ve aslan kabartmaları bulunmaktadır.
- Adıyaman Dikilitaş (Sesönk) Tümülüsü Adresi: Zormağara, 02300 Yeniköy/Besni/Adıyaman
- Adıyaman Dikilitaş (Sesönk) Tümülüsü Harita: Dikilitaş (Sesönk) Tümülüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
18 Adıyaman Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı

- Adıyaman Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı Kısa Tanıtım:
- Adıyaman Çelikhan yolu üzerinde Doğanlı köyünde bulunan anıt ağacın 550 yaşında olduğu sanılıyor.
- Çınar, Adıyaman-Çelikhan kara yolu üzerinde olup, Adıyaman il merkezine 40 km uzaklıktadır.
- Doğanlı köyü vadisinde, kuzeye bakan yamaç üzerindeki sürekli bir su kaynağının yanı başındaki çınar ağacı volkanik kumlu topraklar üzerinde gelişmiştir.
- Ağacın uzunluğu 40 metre, çapı 3.82 metre ve kapladığı alan 12 metre karedir.
- Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından 2006 yılında Anıt Ağaç olarak tescil edilmiştir.
- Özellikle ilkbahar ve yaz aylarında, yöre halkı piknik yapmak için burayı ziyaret ederler.
- Adıyaman Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı Adresi: Adıyaman Çelikhan Yolu, 02000 Doğanlı Köyü/Merkez/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı Harita: Doğanlı Çınarı Tabiat Anıtı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
19 Eski Besni Ören Yeri

- Adıyaman Eski Besni Ören Yeri Kısa Tanıtım:
- Adıyaman il merkezine 46 km uzaklıkta bulunan ören yerinin, denizden yüksekliği 1050 metredir.
- Tarihî kaynaklara konu olan Besni şehri, ilçenin günümüzde bulunduğu yerin 5 km güneyinde bulunan Eski Besni olarak bilinen ören yerinde, Besni Kalesi’nin çevresinde kurulmuş bir yerleşim yeridir.
- Besni, 1950’lerin sonuna kadar kalenin etrafındaki yerindeydi. Heyelan ve su basması nedeniyle 1950-1965 yılları arasında şehrin yeri değiştirilerek günümüzdeki yerine taşınmıştır.
- Besni ilçesinin yaklaşık 1-2 km güneyinde, Besni deresinin açtığı derin kanyonun kenarındadır.
- Burada birçok tarihi eser bulunmaktadır.
- Ortaç dönemine ait kalıntıların kısmen korunduğu Eski Besni Ören Yerindeki mevcut kalıntılar, yüksek bir tepe üzerinde yer alan küçük bir kale ve çevresinde gelişmektedir.
- Adıyaman Eski Besni Ören Yeri Adresi: Eski Besni Cd. Besni/Adıyaman
- Adıyaman Eski Besni Ören Yeri Harita: Eski Besni Ören Yeri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
20 Adıyaman Kahta-Yeni Kale

- Adıyaman Kahta-Yeni Kale Kısa Tanıtım:
- Eski Kahta-Yeni Kale, Kahta-Yeni Kale olarak bilinir. Kahta ilçesinde Yenikale Ören Yeri olarka geçmektedir. Arsemia Ören yeri ve Eski Kahta Kalesi ile aynı bölgede yakın yerdedir.
- Yeni Kale Adıyaman Kahta İlçesi’ne bağlı Kocahisar Köyü içindedir.
- İlk yapılış tarihi Hititler’e kadar giden kalenin bugünkü şekli Memluklular Dönemi’nden kalma olup, Osmanlılar Dönemi’nde de kullanılmıştır.
- Kalenin Urartu, Part, Kommagene, Roma, Sasani ve Arapların eline geçtiği bilinmektedir.
- Kale giriş kapısı üzerinde yer alan yazıtta Memluk Sultanı Kalaun’un, mescitte bulunan yazıtta Melik Eşref Selahaddin Halil’in, sarayın giriş kapısındaki kitabede ise Melik Nasır’ın adları geçer.
- Kale içinde mescit, hapishane ve zindan, posta güvercinlerinin yetiştirildiği kule, sarnıçlar, hamam ve Kahta Çayı’na (Nymphaios) inen gizli bir su yolu bulunmaktadır.
- Kalenin kapı girişi üzerinde, Mescit’te, doğu burcunda ve sarayın giriş kapısında olmak üzere çok sayıda kitabeler mevcuttur.
- Kale giriş kapısı üzerinde yer alan yazıtta Memluk Sultanı Kalaun’un, mescitte bulunan yazıtta Melik Eşref Selahaddin Halil’in, sarayın giriş kapısındaki kitabede ise Melik Nasır’ın adları geçer.
- Kale içinde mescit, hapishane ve zindan, posta güvercinlerinin yetiştirildiği kule, sarnıçlar, hamam ve Kahta Çayı’na (Nymphaios) inen gizli bir su yolu bulunmaktadır.
- Adıyaman Kahta-Yeni Kale Adresi: Kayalıbağ, 26009. Sk. No:1, 01010 Seyhan02402 Eski Kahta/Kâhta/Adıyaman
- Adıyaman Kahta-Yeni Kale Harita: Kahta-Yeni Kale (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
21 Adıyaman Eskisaray Camii

- Adıyaman Eskisaray Camii Kısa Tanıtım:
- Adıyaman şehir merkezi Eskisaray Mahallesi’ndedir.
- Eskisaray Camii Hicri 1148’de İbrahim Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami birçok defa onarım görmüş, son onarımda ise kuzeye doğru genişletilmiştir.
- Adıyaman merkezinde bulunan Eskisaray Camii, köklü tarihiyle şehrin önemli kalıntıları arasında yerini almıştır.
- Cami, 1638 yılında İbrahim Bey tarafından inşa ettirilmiştir.
- Kitabesi günümüze kadar gelebilmiş olup, cami orijinalliğinden uzaklaşmıştır. Orijinalliğini kaybetmesinin en büyük sebebi, günümüze kadar geçirmiş olduğu onarımlardır.
- Şehrin en dikkat çekici ibadet yerlerinden biri olan cami, özellikle mihrabıyla göz doldurmaktadır.
- Adıyaman Eskisaray Camii Adresi: Eskisaray, 02100 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Eskisaray Camii Harita: Eskisaray Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
22 Adıyaman Gerger Kalesi
- Adıyaman Gerger Kalesi (Fırat Arsemia’sı) Kısa Tanıtım:
- Adıyaman’ın Kahta İlçesine 85 km. uzaklıkta bulunan, tarihi Geç Hitit dönemine dayanan kale, Fırat nehrinin batı yakasında yer almaktadır.
- Gerger Kalesi Adıyaman Oymaklı Köyü’nde bulunmaktadır. Tarihi Geç Hitit Beylikleri Dönemi’ne kadar dayanır. Ancak Eski Gerger Kenti’nin MÖ. 3’üncü yüzyılda Arsames adında Seleukos kralı zamanında kurulduğu bilinmektedir. MÖ. II. yüzyılda ise Fırat (Euphrat) Arsameiası olarak adlandırılmaktaydı.
- Hitit uygarlığı döneminden günümüze ulaşmış bu tarihi yapı, kentin savunması için uzun yıllar büyük önem taşımıştır.
- Su sarnıçları ve camiler bulunan kalede, Arap akınları sonrasında yeni ekleme yapılar inşa edilmiş ve tümüyle bir tarihi dönemler silüeti oluşmasına sebep olmuştur.
- Kale sarp bir kayalık üzerinde bulunmaktadır ve sağlam duvarlarla çevrilmiştir.
- Büyük bir kaya yüzeyinde Kommagene Kralı Mithridates Kallinichos’un babası ve Antik Kommagene Krallığı’nın Başkenti Somosata’nın (Samsat) kurucusu Kral Samos’un (MÖ. 140-100) devasa büyüklükteki bir kabartması ve Grekçe yazıtlar yer almaktadır.
- Daha sonraki dönemlerde Memlukluların Gerger kalesinde uzun bir süre hüküm sürdüklerini ve imar çalışmalarında bulundukları bilinmektedir.
- Geç dönemde de kullanılan kalenin içerisinde cami, dükkân, su sarnıçları ve benzeri sosyal yapıların kalıntılarını görmek mümkündür.
- Adıyaman’ın Tarihi yerlerine güzel bir örnektir.
- Adıyaman Gerger Kalesi (Fırat Arsemia’sı) Adresi: Gerger Adıyaman TR, Adıyaman Gerger Yolu, 02700
- Adıyaman Gerger Kalesi (Fırat Arsemia’sı) Harita: Gerger Kalesi (Fırat Arsemia’sı) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
23 Adıyaman Göksu Köprüsü
- Adıyaman Göksu Köprüsü Kısa Tanıtım:
- Adıyaman Besni Gümüşkaya Köyü ile Kızılin köyleri arasında Göksu Çayının daraldığı bir noktada kaya zemin üzerinde kurulan köprü Roma Dönemine aittir.
- Orta kemerin dışında genel olarak sağlam durumdadır.
- Cendere köprüsüne benzemektedir.
- Adıyaman Göksu Köprüsü Adresi: 02230 Gümüşkaya/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Göksu Köprüsü Harita: Göksu Köprüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
24 Adıyaman Gümüşkaya Mağaraları
- Adıyaman Gümüşkaya Mağaraları Kısa Tanıtım:
- Adıyaman ilinin 40 km. güneybatısında Göksu nehri kenarında aynı adla anılan köyün batısında kayalardan oyma tünel şeklinde birbirleri ile bağlantılı çok sayıda mağaralar yer almaktadır.
- Tarihte konut olarak kullanılan bu mağaraların İ.Ö. 150 yılında yapıldığı tahmin edilmektedir.
- Balkonlara, bölmeli odalara ve kuyulara sahip bu mağaralara sadece bir insanın geçebileceği dar bir yolla ulaşılmaktadır.
- Bu mağaralar Anadolu’nun en eski mağaraları arasındadır.
- Mağaraların bazı bölümleri yüzeyle bağlantısı olan ve güneş ışığı ile bağlantısı kaybolacak derinliğe ve tek bir insanın emekleyerek girebileceği genişlik ve yüksekliktedir.
- Adıyaman Gümüşkaya Mağaraları Adresi: Gümüşkaya/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Gümüşkaya Mağaraları Harita: Gümüşkaya Mağaraları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
25 Adıyaman Haydaran Kaya Mezarları

- Adıyaman Haydaran Kaya Mezarları Kısa Tanıtım:
- Adıyaman merkez Taşgedik köyü sınırları içerisindedir.
- Kabartma Kommagene döneminde ana kaya üzerine diktörtgen bir niş içine yapılmış, güneş tanrısı Helios ile Kommagene kralı Mithridates’in karşılıklı ayakta durmalarını tasvir etmektedir.
- Roma devrine aittir.
- Yeraltına doğru oyularak yapılmış mezar kısmında lahitler göze çarpar.
- Burada kaya mezarlar ve Güneş Tanrısı Helios ile Kommagene Kralı Antiochos’un tokalaşma kabartmaları vardır.
- Nekropol bölümüne merdivenlerle ulaşılır.
- Bir Tanrı’nın ve bir kralın ayakta tasvirini simgeleyen kaya mezarlarda başka önemli lahitler de bulunmuştur.
- Kaya mezarları geniş alana yayılmıştır.
- Adıyaman Haydaran Kaya Mezarları Adresi: Taşgedik/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Haydaran Kaya Mezarları Harita: Haydaran Kaya Mezarları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
26 Adıyaman Kab Camii

- Adıyaman Kab Camii Kısa Tanıtım:
- Mahalleye kendi adını veren Kab Camii kitabesine göre Hicri 1182 (1768) yılında yapıldıktan sonra Hicri 1342 (1923) Hacı Mehmet Ali tarafından yeniden yaptırılmıştır.
- 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun tadilat yapılmıştır.
- Yanında bir de yazlık cami bulunmaktadır.
- Cami düzgün kesme taştan yapılmış olup bölgedeki tek örnek olarak üzeri bağdadi sıvalı ahşap bir kubbe ile örtülüdür.
- Kuzey kısımda ise iki mihrabiyeli ve üzeri düz ahşap tavanlı son cemaat yeri bulunmaktadır. Kıble duvarında bulunan mihrap mukarnas kavsaralı ve kesme taştan yapılmıştır.
- Caminin minberi ceviz ağacından yapılmıştır.
- Kuzeybatı kısmında bağımsız olarak yer alan minare; kare kaideli, silindirik gövdeli ve tek şerefelidir.
- Adıyaman Kab Camii Adresi: 9 Eylül Cd. No:40, 02100 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Kab Camii Harita: Kab Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
27 Adıyaman Karadağ Tümülüsü

- Adıyaman Karadağ Tümülüsü Kısa Tanıtım:
- Adıyaman’a 5 km mesafede, Karadağ eteğindedir.
- 2 bölümden oluşan bir kaya mezar bulunur.
- Ayrıca buradan şehir ve baraj göl manzarası da izlenebilir.
- AdıyamanKaradağ Tümülüsü Adresi: Cumhuriyet, 02290 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Karadağ Tümülüsü Harita: Karadağ Tümülüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
28 Adıyaman Karakuş Tümülüsü
- Adıyaman Karakuş Tümülüsü Kısa Tanıtım:
- Kommagene Kralı II. Mithridates’in annesi adına inşa ettirdiği bir yapıdır. 21 metre uzunluğa sahip olan anıt, yerli ve yabancı turistlerce ziyaretçi akınına uğrayan bir Adıyaman Tarihi eseridir.
- Karakuş Tümülüsü (ayrıca Karakuş), Adıyaman, Kâhta İlçesi’ndeki modern Çukurtaş köyü yakınlarında, Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından M.Ö. II. YY’da yaptırılmıştır.
- Anıt, tepesinde kartal bulunan bir sütun bulunduğu için bu adı almıştır.
- Kâhta’dan 12 kilometre uzaklıktadır.
- Tümülüs, her biri yaklaşık 9 metre yüksekliğinde üç Dor sütunundan oluşan gruplarla çevrilidir.
- Sütunların tepesinde steller, kabartmalar ve boğa, aslan ve kartal heykelleri bulunur. Bir yazıt, üç kadını barındıran bir kral mezarının varlığına işaret etmektedir.
- Anıtın kuzeydoğudaki orta sütunun iki tamburunun dış yüzlerinde Yunan onursal yazıtları vardır.
- Karakuş Tümülüsü (Kadınlar Anıt Mezarı) Milli Parkın güneybatısında Adıyaman-Kahta girişinde bulunan, Kommagene Kralı II. Mithridates tarafından annesi İsas adına yaptırılan anıt mezar, sütun üzerindeki kartaldan dolayı Karakuş Tümülüsü olarak anılmaktadır.
- Doğu, batı ve güney yönlerde dörder sütun varken günümüze doğuda iki, batıda ve güneyde birer sütun kalmıştır.
- Tümülüsün doğusunda iki adet yaklaşık 10 metre yüksekliğinde sütun bulunmaktadır. Bir sütun üzerinde boğa, diğer sütun üzerinde ise aslan heykeli motifi bulunmaktaydı.
- Ancak günümüzde sadece boğa motifi durmaktadır ve onun da baş kısmı yok olmuştur.Doğu sütun üstünde aslan ve kartal heykel kalıntıları, batıdaki sütunun üstünde tokalaşma steli, yerde aslan heykel parçası vardır.
- Nemrut Dağı giriş noktası olarak belirlenen Karakuş Tümülüsü, Milli Park içerisindedir.
- Adıyaman Karakuş Tümülüsü Adresi: Karşıyaka, 4025. Sk. No:17, 02400 Bağözü/Kâhta/Adıyaman
- Adıyaman Karakuş Tümülüsü Harita: Karakuş Tümülüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
29 Adıyaman Kotur İçmesi
- Adıyaman Kotur İçmesi Kısa Tanıtım:
- Adıyaman merkeze 25 km mesafede yer alan bu içme, Adıyaman’ın kuzeybatı yönünde yer almaktadır.
- Adıyaman’a bağlı Akçalı köyüne ise 5 km uzaklıktadır.
- Aile grupları veya arkadaş grupları tarafından tercih edilen yerlerden olan Kotur İçmesi, özgürce vakit geçirebileceğiniz yerler arasındadır.
- Eşsiz manzaralara komşu olan Kotur İçmesi, fotoğraf çekmek isteyen kişiler tarafından da tercih edilen yerler arasındadır. Kamp etkinlikleri gerçekleştirebileceğiniz doğal yapının sessiz ve sakin bir bölgede yer aldığı bilinmektedir.
- Adıyaman’a 25 km. uzaklıkta ve kuzeybatısındadır. Akçalı köyüne 5 km. mesafede şifalı bir soğuk su içmesidir. Bu su bazı mide ve bağırsak hastalıklarına iyi gelmektedir.
- Doğa ile iç içe olabileceğiniz yerler arasında bulunan Kotur İçmesi, araç girişine uygun bir bölgede yer almaktadır.
- Herhangi bir giriş kısıtlaması olmadan ziyaret edebileceğiniz doğal yapı, dinlenmek isteyenler tarafından sık sık tercih edilmektedir.
- Kotur İçmesi’ne giriş ücretsizdir.
- Adıyaman Kotur İçmesi Adresi: Akçalı/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Kotur İçmesi Harita: Kotur İçmesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
30 Adıyaman Kurşunlu Camii

- Adıyaman Kurşunlu Camii Kısa Tanıtım:
- Kurşunlu Camii; Adıyaman’ın Besni ilçesi sınırları içerisinde yer alan Eski Besni Ören Yeri’ndedir.
- Külhanönü Camii ve Hacı Zeyrek Ağa Camii diye de bilinmektedir.
- Kurşunlu Cami, 1960-1965 yıllarında Besni’nin yer değiştirmesinden sonra diğer yapılar gibi yıkılmaya terkedilmiş ve tahrip olmuştur.
- 2005-2006 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğünce onarım ve restorasyonu yapılmıştır.
- Adıyaman Kurşunlu Camii Adresi: Çat, Gaziantep Besni Yolu, 02300 Besni/Adıyaman
- Adıyaman Kurşunlu Camiii Harita: Kurşunlu Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
31 Adıyaman Mahmut El Ensari Türbesi

- Adıyaman Mahmut El Ensari Türbesi Kısa Tanıtım:
- Mahmut El-Ensarî’nin türbesi, şehir merkezinin yedi km. kadar doğusunda Elif (İpekli) köyü civarında, Adıyaman’dan bakıldığı zaman görülen yüksek ve sivri bir dağın (Ali Dağı) üzerindedir.
- Türbenin Bağdat Seferi dönüşünde, IV. Murat’ın buyruğu ile sahabeden Mahmud el Ensari adına yaptırılmış olduğu kabul edilir.
- Bu zâtın da Medineli olduğu sanılmaktadır.
- Bir rivâyete göre, Hz. Muhammed El-Ensâri hazretlerine, ”Hısn-ı Mansur’a gidip İslâmiyet’i yayacaksın.” der.
- Mahmud el Ensari din uğruna savaşırken burada şehit olur. Bu zâtın yattığı yerde başka şehit mezarlarının da olduğu belirtilmektedir.
- Türbe, Ebu- Zer Gıfari türbesi yakınlarındadır.
- Türbe daha çok çocuğu olmayan ya da erkek çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar tarafından tatil günleri ziyaret edilmekte ve daha sonra erkek çocuk sahibi olan kadınlar çocuğuna “Mahmut” ismini vermektedirler.
- Adıyaman Mahmut El Ensari Türbesi Adresi: 02000 İpekli/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Mahmut El Ensari Türbesi Harita: Mahmut El Ensari Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
32 Adıyaman Malpınarı Kaya Yazıtı

- Adıyaman Malpınarı Kaya Yazıtı Kısa Tanıtım:
- Malpınarı Kaya Yazıtı Adıyaman’a yaklaşık 35 km. uzaklıkta Malpınar mezrasında doğal kaya üzerine oyulmuş Hiyeroglif bir kitabe ve kayalara yapılmış yerleşim birimleri Geç Hitit dönemine aittir.
- Geç Hitit dönemine ait bu rölyefli yazıt ilk olarak Mustafa Kalaç tarafından 1979 yılında duyurulmuştur.
- Adıyaman’a yaklaşık 35 km uzaklıktaki Malpınarı köyünün yakınında Göksu ırmağının kenarındadır.
- Malpınarı olarak bilinen su kaynağının 150 m kuzeyindeki kayalık yüzey üzerinde çukurlaştırılmış bir yüzeye Luvi hiyeroglifi ile yazılmış olan yazıt 9 satırdan oluşur. Yaklaşık 1.8 m uzunluğunda ve 0.9 m yüksekliğindedir. Göksu üzerinde biraz güneyde inşa edilen Burç Bendi nedeniyle 2010 yılında su altında kalmıştır.
- Yazıtın sağ kenarında yer alan nisbeten aşınmış durumdaki ayakta duran insan figürünün uzun saçı ve sakalı Asur etkisisini göstermektedir.
- Sol tarafta açılmış biri büyük diğeri daha ufak olan iki oyuk yazıtın bazı satırlarına zarar vermiştir.
- Yazıtın yazarı, Sarita ve Suki(ta) şehirlerinin “Nehir-Efendisi” Alayaza’dir. Ayrica Alayaza, Hattuşili’yi kendi efendisi ve kral olarak takdim etmektedir.
- Biçim olarak Şuppilluliuma ve oğlu Hattuşili’den bahseden Boybeypınarı blokları ve Ancoz 5 ile benzerlikler taşımaktadır. Hattuşili ve Şuppiluliuma, Geç Hitit devleti Kummuh’ta M.Ö. 8. yüzyılın ilk yarısında hüküm sürmüş krallar olmalıdır.
- Adıyaman Malpınarı Kaya Yazıtı Adresi: Malpınarı Adıyaman Merkez
- Adıyaman Malpınarı Kaya Yazıtı Harita: Malpınarı Kaya Yazıtı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
33 Adıyaman Musalla Camii

- Adıyaman Musalla Camii Kısa Tanıtım:
- Adıyaman merkezde bulunan camiinin yapım tarihi kesin olarak bilinmemektedir.
- 1308 hicri 1890 miladi yılında deprem sonucu minaresinin yıldığı rivayet edilmektedir. Dolayısıyla daha önce inşa edilmiş olmalıdır.
- Yapıyı tarihlemeye imkan sağlayan tek veri olarak, mimari ve plan düzenine bakılarak camiinin 17 veya 18’inci yüzyılda inşa edildiği söylenebilir.
- Avluya sahip cami düzgün kesme taştan yapılmıştır. Camiinin kuzeyinde orta kısımdaki kubbe, diğerleri düz dam örtülü olan sivri kemerler ile avluya açılan beş gözlü son cemaat yeri bulunmaktadır.
- Üç bölümden oluşan harimin orta kısmı kubbe ile diğer iki kısım ise çapraz tonoz örtüye sahiptir. Kıble duvarının ortasına yerleştirilmiş olan mihrap, iki sütunceye oturan sivri kemerli mukarnas kavsaralıdır.
- Mihrabın yanında ise taştan yapılmış minbere sahiptir. Minare ise camii avlusunun güneybatı köşesinde son cemaat yerine bitişiktir. Üç sıra mukarnasla çevrilen tek şerefeli minare, silindirik petek ve külahla son bulmaktadır.
- Adıyaman Musalla Camii Adresi: Musalla, Atatürk Cd. No:90, 02100 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Musalla Camii Harita: Musalla Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
34 Adıyaman Oturakçılar Pazarı
- Adıyaman Oturakçılar Pazarı Kısa Tanıtım:
- Tarihi ve kültürel yapılarıyla ön plana çıkan Adıyaman’da, Tuz Hanı’nı içerisinde barındıran Tarihi Oturakçı Pazarı bölgesi, kentin kültürünü yansıtıyor.
- Adıyaman şehir merkezindeki bu tarihi çarşıda turistik eşya olarak yöreye özgü halı, kilim, cicim, çanta ve heybe gibi el sanatı ürünleri ile Şire pazarında Besni üzümü, pestil, muska, gibi yiyecek ürünler alınır.
- Yöreye özgü hediyelik eşyalar ve el sanatları ürünlerinin satıldığı yaklaşık 100 yıllık Tarihi Oturakçı Pazarı yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor.
- Tarihi pazara girdiğinizde sanki Osmanlılardaki bir sokakta geziyor hissini ediniyorsunuz.
- Adıyaman Oturakçılar Pazarı Adresi: Kapcami, 1008. Sk., 02100 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Oturakçılar Pazarı Harita: Oturakçılar Pazarı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
35 Adıyaman Palanlı Mağarası

- Adıyaman Palanlı Mağarası Kısa Tanıtım:
- Adıyaman’ın 10 km. kuzeyinde Adıyaman – Çelikhan – Malatya karayolunun üzerinde Palanlı köyünde yer almaktadır.
- Mağara arkeolojik alanı olarak tescillidir. Mağaranın yer aldığı derin vadi ise ender bulunur bir doğa parçası olup, sık bir vejetasyona sahiptir.
- M.Ö. 40.000 yıllarında kullanılmış doğal bir mağaradır. Duvarında bulunan ve halen fark edilen geyik figürü yalın kontur çizgilerle oluşturulmuştur.
- Mağaranın yer aldığı derin vadi ise ender bulunur bir doğa parçasıdır.
- Adıyaman’daki Palanlı Mağaraları’nda M.Ö. 40000 (40 bin) yılında Taş Devri insanları tarafından Paleolithik dönemde duvara kazınarak yapılan dağ keçisi figürü canlılığını koruyor.
- Mağarada çizilen 3 adet keçi resminden 1 tanesi günümüze kadar tahrip olmadan ulaştı.
- Arkeolojik SİT alanı olarak tescillenen mağara derin vadide bulunuyor.
- Paleololitik döneme ait olan mağara Türkiye’de bilinen en eski yerleşim yerlerinden biri olarak biliniyor.
- Adıyaman Palanlı Mağarası Adresi: Palanlı Köyü Adıyman Merkez
- Adıyaman Palanlı Mağarası Harita: Palanlı Mağarası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
36 Adıyaman Perre Antik Kenti

- Adıyaman Perre Antik kenti ve Kaya mezarları Kısa Tanıtım:
- Adıyaman Kenti’nin en çok ziyaret edilen mekanlarından biridir. 200’ye yakın kaya mezarı bulunan bölge, özenle işlenmiş mimari yapısıyla göze çarpmaktadır.
- Eski kaynaklarda Me’arath gazze Pörön, Mezopotamya’da ise Pirin ve Perin olarak bilinen Kommagene Krallığı’nın beş büyük kentinden biri olan Perre Antik Kenti, Melitene’yi (Malatya) başkent Samosata’ya (Samsat) bağlayan yol güzergahı üzerinde olması nedeniyle geçmişte jeopolitik bir öneme sahipti.
- Hierapolis (Kutsal Şehir) olarak anılan Perre MS. 325 yılında Nicaea (İznik)’de toplanan İncil konsiline Piskopos İoannes Perdos yönetimindeki Persidas eyaletinin bir şehri olarak katılır.
- MS. 433 yılında Samosata’lı (Samsatlı) Andreasın Alexander’e yazdığı mektupta Perre’de bulunan bazı önemli piskoposlardan bahsetmesi kentin dinsel açıdan da önemli bir kent olduğunu gösterir.
- Bütün bunlar Perre Antik Kenti’nin Antik Dönem‘de hem dinsel hem de jeopolitik öneme sahip bir kent olduğunu göstermektedir.
- Geçmişten günümüze bir zaman feneri gibi parlayan Perre Antik Kenti, Kommagene Krallığı için muazzam önem arz eden bir kent idi.
- Perre, Pirin Adıyaman ili merkez ilçesi şehir merkezine 5 km uzaklıkta Örenli (Pirin) mahallesinde yer alan antik kenttir.
- Antik Çağ’da Perre Antik Kent’i Helenistik dönem krallıklarından Kommangene Krallığı’nın beş büyük şehirlerinden biri olduğu antik kaynaklarda geçmektedir.
- Antik şehir Perre diğer antik yerleşimlerinden farkı bir tepe üzerindeki kayalara şekil verilerek yerleşimin kurulduğu ve yapılarının bölgeden herhangi bir kesme blok taşının gelmediği sadece kayaların üzerinde dönemin mimar ya da kent halkı tarafından işlem yapılarak şekil verildiği ve kent mimarisine dahil edildiği gözükmektedir.
- Antik Roma kaynaklarında suyunun güzelliğinden bahsedilmekte, kervanlar, yolcular ve ordular tarafından dinlenme yeri olarak kullanıldığı anlatılmaktadır. Bahsedilen suyun aktığı Roma Çeşmesi halen kullanılmaktadır.
- Tarihi süreçlerin mimari dokunuşları ve cezbedici kültürel değeriyle görülmeye değer bir mekandır.
- Perre Kaya Mezarları, keşfedilmesini önerdiğimiz Adıyaman seyahat durakları arasındadır. Adıyaman’ın gezilecek yerleri listenize almanızı öneririz.
- Adıyaman Perre Antik kenti ve Kaya mezarları Adresi: 02000 Merkez/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Perre Antik kenti ve Kaya mezarları Harita: Perre Antik kenti ve Kaya mezarları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
37 Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi

- Adıyaman Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi Kısa Tanıtım:
- Hazreti Peygamberi gözleri ile görmüş, söylediklerine şahit olmuş, yaşayışından örnekler almış, Kuranın nazil oluşuna şahit olmuş, Peygamber efendimizle birlikte savaşlara, seferlere katılmış nadide insanlardan biri Hz. Safvan bin Muattal.
- İslam orduları, Ömer döneminde doğuda Sasaniler ve batıda da Bizanslılarla savaştı.
- Kazanılan zaferler arasında irtibat kurmak amacıyla bir ordu da Cezire bölgesine gönderildi.
- Samsat’a gelen bu ordu içerisinde Safvan bin Muattal’ın da komutan olarak bulunduğu, yapılan savaşta, 640 yılında burada şehit düştüğü rivayet edildiği gibi, 40 yıl boyunca Adıyaman çevresinde yaşayıp Muaviye döneminde valilik görevi yürüttüğü ve Bizanslılarla yapılan savaşa katıldığı, bu savaşta ayağının kırıldığı, altmış yaşlarında iken 678 veya 680 yılında Samsat’ta vefat ettiği de belirtilmiştir.
- Adıyaman Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi Adresi: Doğanlar Mezrası Tepesi/Samsat TR, 02800
- Adıyaman Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi Harita: Sahabe Safvan Bin Muattal Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
38 St. Petrus ve St. Pavlus Kilisesi

- Adıyaman St. Petrus ve St. Pavlus Kilisesi Kısa Tanıtım:
- Mor Petrus Ve Mor Paulus Kilisesi Adıyaman veya Adıyaman Mor Petrus ve Mor Pavlus Kilisesi – Süryani Kadim Metropolitliği olarak bilinir.
- Simun Petrus (MS 64 ile 68 arasında öldü), İsa’nın on iki havarisinden biridir.
- Mor Petrus ve Mor Paulus Kilisesi Adıyaman Merkez Mara Mahallesi’ndedir. 4 veya 5’inci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen kilise, giriş kapısı üzerinde ve içeride bulunan Süryanice kitabelere göre 1888 ve 1905 yıllarında onarım görmüştür.
- 1905 tarihli kitabesinde Kilisenin onarıldığı ve ancak bu kilisenin daha önce var olduğu bilinmektedir.
- St.Pavlus ismiyle anılan bir Süryani Kilisesi olup tescilli bir yapıdır.
- Süryani cemaati tarafından ibadet için kullanılmaktadır.
- 2010 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından aslına uygun kilise ve müştemilatı restorasyon yapılmıştır.
- Doğu-batı yönünde uzanan kilise üç nefli bazilikal plana sahiptir.
- Apsis içerisinde bulunan ahşap sunak 1890 yılında Urfalı Süryani ustalar tarafından yapılmış ve yakın zamanda onarım görmüştür.
- Batıda yer alan narteksin üst katı içeriye açılmaktadır.
- St. Paul Kilisesi olarak da bilinen kilise bugün Süryani Cemaati tarafından kullanılmaktadır.
- Adıyaman St. Petrus ve St. Pavlus Kilisesi Adresi: Mara, 1313. Sk., 02030 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman St. Petrus ve St. Pavlus Kilisesi Harita: St. Petrus ve St. Pavlus Kilisesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
39 Adıyaman Besni Sugözü Mesire Alanı
- Adıyaman Sugözü Mesire Alanı Kısa Tanıtım:
- Adıyaman kent merkezine yaklaşık 50 km, Besni ilçesine ise 10 km uzaklıktadır.
- Besni ilçe sınırında bulunan Besni Sugözü Mesire Alanı harika bir piknik alanıdır.
- Besni Sugözü Mesire Alanı, Adıyaman ili Besni ilçesine bağlı Sugözü köyünde bulunmaktadır.
- Besni ilçesinde piknik yapmak için en çok tercih edilen yerdir.
- Kaymakamlık projesi kapsamında çevre düzenlemesi yapılmış, bay-bayan engelli tuvaletleri, bay-bayan mescitleri, çeşmeler, banklar, mangallıklar, köprü, şelale, çöp kovaları, çocuk oyun grubu ve otopark yapılmıştır.
- Yaz sıcağında bunalanlar buraya gelip mangal yakıp ardından buz gibi suya girip serinleyebilirsiniz.
- Mesire alanına şahsi aracınızla ulaşım sağlayabilirsiniz.
- Adıyaman Sugözü Mesire Alanı Adresi: 02300 Toklu/Besni/Adıyaman
- Adıyaman Sugözü Mesire Alanı Harita: Sugözü Mesire Alanı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
40 Şeyh Abdurrahman Erzincani Türbesi

- Adıyaman Şeyh Abdurrahman Erzincani Türbesi Kısa Tanıtım:
- Şeyh Abdurrahman Erzincani türbesi şehir merkezine yedi km. mesafede eski ismi Zey olan İndere köyündedir.
- Türbe binası iki oda, bir mescit, ocak şeklinde bir yemek pişirme yeri, bir zahirelik, arka tarafta bir eyvan ve bankların bulunduğu dinlenme yerinden oluşmaktadır.
- Türbenin içinde Şeyh Abdurrahman Erzincani ile beraber aile bireylerine ait toplam dört sanduka bulunmaktadır.
- Bazı rivayetlere göre, Erzincani, aslen Kuzey Irak’ta bulunan Erzin adlı yerden olup, sonraki zamanlarda gelip Adıyaman’a yerleşmiştir. Bazı rivayetlere göre ise, aslen Erzincanlı olup, Adıyaman’a gelerek Zey köyüne yerleşmiştir. Şeyh Abdurrahman Erzincani’nin doğum tarihi tam olarak bilinmemekle beraber IV. Murat zamanında yaşadığı rivayet edilir.
- Şeyh Abdurrahman Erzincani türbesi, halk tarafından en çok ziyaret edilen türbelerin başında gelmektedir.
- Genelde sinirsel hastalığa yakalanan, halk arasında kendisine cinlerin müptela olduğuna inanılan kişiler, sara hastası olanlar ve felçliler şifa için üç cuma üst üste bu türbeye getirilir, geceyi burada geçirmeleri sağlanır.
- Zincirli olarak gelen akıl hastalarını buradaki dut ağacına bağlarlar.
- Adıyaman Şeyh Abdurrahman Erzincani Türbesi Adresi: 02040, Zey/Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Şeyh Abdurrahman Erzincani Türbesi Harita: Şeyh Abdurrahman Erzincani Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
41 Adıyaman Kahta Şeytan Köprüsü

- Adıyaman Şeytan Köprüsü Kısa Tanıtım:
- Adıyaman’ın Kahta İlçesinde Romalılar zamanın da yapıldığı öne sürülen ve daha sonra Memlukler zamanında restore edildiği için “Memluk köprüsü” olarak isimlendirilen muhteşem manzaralı köprü.
- Eski Kâhta Köprüsü (Adıyaman – Şeytan Köprüsü–Memluk Köprüsü) Köprü, Romalılar zamanında inşaa edilmiştir.
- Sonraki dönemlerde Memluklar tarafından restore edilen köprünün, hâlâ ismine Şeytan Köprüsü denmesiyle ilgili tartışmalar devam etmektedir.
- Köprü Romalılar zamanında yapılarak; hem Roma dönemine, hem Selçuklular tarafından kullanılarak Selçuklu dönemine, hem de sonraki dönemlerde Memluklar tarafından restore edilerek Memluklar dönemine ev sahipliği yapıp kullanılmıştır.
- Çok eski zamanlarda ve yapıldığında ismi NYMPHOIS Köprüsü olan güzel köprü.
- Adıyaman Şeytan Köprüsü Adresi: 02400 Kocahisar/Kâhta/Adıyaman
- Adıyaman Şeytan Köprüsü Harita: Şeytan Köprüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
42 Turuş Kaya Mezarları ve Yazıtı

- Adıyaman Turuş Kaya Mezarları ve Yazıtı Kısa Tanıtım:
- Adıyaman’a 40 km. uzaklıkta ve Adıyaman-Şanlıurfa karayolunun 1 km. batısında yer almaktadır.
- Tamamen kaya bir tepe üzerinde Roma dönemine ait 60 kadar kaya mezarından oluşmaktadır.
- Kaya mezarlarının her odasında değişik mimari ve farklı kabartmalar, bezemeler, bukranyumlar yer alıyor. Kaya mezarların Roma ve Bizans döneminde kullanıldığı biliniyor.
- Turuş Kaya Mezarları Roma Dönemine aittir.
- Burada ki oda mezarların özelliği Perre Antik Kenttekinden farklı olarak her odada değişik bir mimari yapısın olmasıdır.
- Mezarlar zeminden aşağıya doğru ana kaya oyularak yapılmıştır. Mezarların içine aşağıya doğru inen 10-13 basamaktan sonra ulaşılır. Bazı kaya mezarlarının duvarlarında çeşitli hayvan ve insan kabartmaları ile betimler yer almaktadır.
- Adıyaman Turuş Kaya Mezarları ve Yazıtı Adresi: Unnamed Road, 02230, Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Turuş Kaya Mezarları ve Yazıtı Harita: Turuş Kaya Mezarları ve Yazıtı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
43 Adıyaman Tuz Hanı

- Adıyaman Tuz Hanı Kısa Tanıtım:
- Adıyaman‘da 1800’lü yılların başında inşa edilen yapı son yıllarda restore edilerek turizme kazandırılmıştır.
- Adıyaman’da tarihte yolcuların konaklama ve ticaret merkezi olarak inşa edilen ve günümüze kadar ayakta kalmayı başaran 200 yıllık Tarihi Tuz Hanı, aslına ve günümüz şartlarına uygun yapılan restorasyon çalışmalarının ardından mimari güzelliğiyle dikkati çekiyor.
- Yaklaşık 200 yıllık tarihiyle ziyaretçilerine farklı bir atmosfer sunması hedeflenen handa, otel odaları, resepsiyon, dükkanlar, sosyal faaliyetlerde kullanılmak üzere geniş avlu ve 2 katlı restoran yer alıyor.
- Oturakçı Pazarı’ndaki Tuz Hanı’nın restorasyon çalışmaları Valilik’çe yapılmıştır.
- Adıyaman Tuz Hanı Adresi: Kapcami, 02100 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Tuz Hanı Harita: Tuz Hanı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
44 Adıyaman Besni Sofraz Anıt Mezarları

- Adıyaman Üçgöz (Sofraz) Kül Şehri Harabesi Kısa Tanıtım:
- İl merkezine 60 km, Besni ilçe merkezine 15 km uzaklıkta, Üçgöz (Sofraz) beldesinin 2 km doğusundadır.
- Sofraz Ören Yeri, Üçgöz (Sofraz) Köyündeki Tarihi Kül Şehri Harabeleri Besni’nin 15 km. kadar güneydoğusuna düşer.
- Eski adı Sofraz olan Üçgöz Köyü dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olarak bilinmektedir. Tarihi “Kül Şehri” olarak bilinen bu yerleşim yerine her yıl birçok yerli ve yabancı turist burada bulunan höyükleri görmeye gelmektedir.
- Besni ilçesine bağlı, eski adı Sofraz olan Üçgöz köyünde yer alan Sofraz Anıt Mezarları, Roma Dönemi’nin mirasıdır. Küçük Tümülüs ve Büyük Tümülüs olmak üzere iki kısımdan oluşur.
- Köy ve çevresinde eskiden Külşehri adında bir şehir olduğu ve o zamanlar Besni’nin bu şehre bağlı olduğu bilinmektedir.
- Eski yapı olarak Hasan Paşa Camii, Mustafa Paşa Camii ve ÖksüzMinareyi sayabiliriz.
- Şehir harabelerinde bulunan şişelerin içindeki çeşitli renklerde toprakların sırrı hala çözülememiştir.
- Bazı kaynaklarda bu şişelerin Gölbaşı Yukarınasırlı’da ve Gerger-Morfa’daki harabelerde de bulunduğu belirtilmektedir.
- Sofaz Küçük Tümülüs, kaya içine oyulmuş üç mezara sahiptir. Kesme taştan, inşa edilmiş anıt mezara, yeraltına doğru inen merdivenlerle ulaşılır.
- Anıt mezar, MS 2’nci yüzyılda Roma döneminde yapılmıştır. Bölgede 2 adet Tümülüs şeklinde anıt mezar vardır.
- Sofraz Büyük Tümülüs, lahitli iki adet mezara sahiptir. Mezar odaları tonozla örtülmüş, kesme taştan yapılmıştır. Sofraz Anıt Mezarları, oldukça sağlam bir şekilde günümüze ulaşmış olup tarih meraklılarını ağırlar.
- Adıyaman Üçgöz (Sofraz) Kül Şehri Harabesi Adresi:02300 Üçgöz/Besni/Adıyaman
- Adıyaman Üçgöz (Sofraz) Kül Şehri Harabesi Harita: Üçgöz (Sofraz) Kül Şehri Harabesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
45 Adıyaman Yel Baba Türbesi

- Adıyaman Yel Baba Türbesi Kısa Tanıtım:
- Yel Baba Ziyareti , şehir merkezinde, Musalla Mahallesi, Askerlik Şubesi karşısında bulunmaktadır.
- Türbe bir evin dış duvarına bitişik olup yaklaşık bir m. yüksekliğinde demir korkuluklarla çevrilidir. Anlatıldığına göre, türbe bitişiğindeki evin ilk sahiplerinden biri rüyasında burada büyük bir zatın yattığını görür ve bu rüya üzerine buraya türbe yaptırır.
- Türbe, genelde romatizmal rahatsızlığı bulunan, halk arasındaki deyişle, vücuduna yel girmiş kimseler tarafından ziyaret edilir. Yel Baba ismi de buradan gelmektedir. Burayı ziyarete gelen kişiler, türbenin üzerinde bulunan taşları vücuduna sürerek, şifa bulacaklarına inanmaktadırlar.
- Aynı isimde ikinci Yel Baba türbesi, şehir merkezine sekiz km. uzaklıkta, Pirin köyünde bulunmaktadır. Türbe, köyün karşısında yer alan tepededir. Dıştan beyaz boyalı olup, yeşil kubbeli, iki odalı betonarme bir yapıdır.
- Rivayete göre, Yel Baba H.628 yılında peygamberimiz zamanında doğmuştur. Ebu-Zer Gıfari ve Mahmut el-Ensari ile birlikte savaşmış ve şehit düşmüştür. Asıl ismi bilinmemektedir.
- Romatizmal ağrılara şifa olduğu ve hekim olduğu için “Yel Baba” denmiştir. Genellikle çarşamba ve cuma günleri hastalığı olanlar tarafından ziyaret edilir.
- Hastalar türbeyi en az iki defa ziyaret etmektedir. Aksi takdirde hastalığın iyileşmeyeceğine inanılır. Hasta, sandukanın baş tarafından toprak alır, çamur şekline getirir ve vücudunun ağrıyan yerine sürer. Ayrıca türbenin içinde bir süre yatmak veya oturmak suretiyle de iyileşeleceğine inanılır.
- Adıyaman Yel Baba Türbesi Adresi: Varlık, Kubilay Cd., 02240 Adıyaman Merkez/Adıyaman
- Adıyaman Yel Baba Türbesi Harita: Yel Baba Türbesi Merkez — Pirin köyü GPS (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
46 Adıyaman Zey Mağaraları

- Adıyaman Zey Mağaraları Kısa Tanıtım:
- Adıyaman’a 7 kilometre mesafede, Zey Köyü civarındadır.
- Burada Erken Dönem Hıristiyanların yaşadığı yerleşim yerleri bulunmaktadır.
- Köyde ayrıca Şeyh Abdurrahman Erzincani’ye ait bir türbe ve cami yer almaktadır.
- Adıyaman Zey Mağaraları Adresi: Zey Köyü Merkez Adıyaman
- Adıyaman Zey Mağaraları Harita: Zey Mağaraları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Adıyaman’da Bulunan Mesire Yerleri:
- Değirmen Başı
- Karadağ Ormanı
- Ziyaret Çayı
- Değirmen Çayı (Su gözü)
- Gölbaşı Gölü ve Çevresi
- Atatürk Barajı ve Çevresi

Adıyaman kamp alanlarını haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Adıyaman Kamp Alanları haritamızı, Adıyaman Gezi Rehberi için Adıyaman Gezilecek Yerler haritamızı ziyaret edebilirsiniz.
Adıyaman hakkında bütün yazılarımız için Adıyaman Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
Trekking'e Yeni Başlayanlara Kitap Önerisi: Doğayı Yaşamak
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (5-6 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (3-13 Nisan)
Gümüşhane'de Doğa Yürüyüşünde Kaybolan Doktor Helikopterle Kurtarıldı
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org