Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!


Kamping (Camping) Tesisleri

Kamping (Camping) Tesisleri

1- Kampingler: Karayolları güzergahları ve yakın çevrelerinde, kent girişlerinde, deniz, göl, dağ gibi doğal güzelliği olan yerlerde kurulan ve genellikle kampçıların kendi imkanlarıyla geceleme, yeme-içme, dinlenme, eğlence ve spor ihtiyaçlarını karşıladıkları en az 30 ünitelik (karavan, çadır, bungalov ) tesislerdir. Söz konusu ünitelerin birbirinden ayrılarak gruplandırılması önerilir.

2- Kampinglerde Çevre Düzenlemesi: Kamping alanı, kamping iç ve dış güvenliklerinin sağlanabileceği biçimde çevre özelliklerine göre çit, duvar, yeşillik gibi düzenlemeler ile çevreden tecrit edilir. Kamping alanı ağaçlandırılır. Boş alanlar çimlendirilir. Araç yolları, arazi ve iklim şartlarına uygun olarak toz kaldırmayacak ve çamur olmayacak şekilde düzenlenir.

3- Kamping Giriş Tesisleri: Girişte, otopark, resepsiyon, danışma, ünite sayısının %25’ine hizmet verebilecek sayıda, şifreli veya çift anahtarlı kasa gibi müşteriye emanet hizmeti verilen düzenleme, posta hizmetlerinin yapıldığı tesisler ile bekçi yatak odaları ve personel tesisleri bulunur.

Kamp sahasına giriş ve çıkışların kontrol altına alınabilmesi için resepsiyonun girişe yakın bir yerde olması uygundur. Işıklandırılmış resepsiyon yazısı, kamping giriş/çıkışı için elektrikli veya kontrollü açılıp kapanan kapı kolaylık ve güvenlik için önerilir.

Misafirlerin huzuru için gece belirtilen saatlerde kamp içinde araba trafiği yasaklanmalıdır. (Örneğin 22:00-07:00 veya 23:00-07:30 gibi). Belirtilen saatler herkesin görebileceği şekilde duyurulur.

Giriş kapısının dışında park yeri olmalıdır. Park alanı kampinge giriş kaydını yaptıracak karavan ve otokaravanların kayıt esnasında park etmeleri ve gece kampinge giremeyen kamp sakinlerinin araçlarını park etmeleri için kullanılır.

4– Kapasite ve kampçı Birimleri: Kampinglerde, kampçı ve bungalov üniteleri başına hesaplanacak alan en az 50 metrekare / 100 metrekaredir. Kampçı ünitesi; çadır, çadır-araba, karavan veya otokaravandan oluşur. Her ünite ortalama üçer kişiliktir. Konaklamaya ayrılan alanın zemini kullanım amacına uygun biçimde düzenlenir. Planlama yapılırken tuvalet, duş, mutfak benzeri müşterek kullanım yerlerinin alanı ve konumu göz önünde bulundurulur.

Kampinglerden Beklenebilecek Hizmetler

Kamping (Camping) Tesisleri
  • Üniteler planlanırken yol ve yolun iki tarafına üniteler yerleştirilmesi tercih edilmelidir. Bir yol ve iki yanı üniteli yerleşim sisteminin kamping alanının tamamına uygulanması özellikle elektrik dağıtımını kolaylaştırır. Böylece yan yana ve sırt sırta 4 veya 6 üniteye bir kutudan elektrik dağıtımı yapmak mümkün olur.
  • Her otuz kampçı için; en az bir kadın ve bir erkek tuvaleti olmalıdır. Tuvaletlerde tuvalet kağıdı, çöp kovası ve tuvalet fırçası olmalı, erkek tuvaletlerinde en az otuz kampçı için bir pisuar yapılmalıdır.
  • En az bir kadın ve bir erkek için duş, duşlarda soyunma kısmı, askılık ve sabunluk / şampuanlık olmalıdır.
  • Lavabo. Lavaboların yanında priz, tezgah, sabun, ayna ve raf bulunmalıdır.
  • Kamp sakinlerinin üzerinde önemle durdukları ve sıkça dile getirdikleri konu olan tuvalet ve lavaboların temizliğine olduğundan fazla önem verilmelidir. Kampçı sayısının % 5’ine hizmet verebilecek çamaşır yıkama, kurutma ve ütüleme yerleri bulunur.
  • Kampçı ünitelerinin % 20’sine hizmet verebilecek yemek hazırlama, pişirme ve bulaşık yıkama imkanı sağlayan üstü kapalı bir yer bulunur.
  • Kampçıların yemek yeme, dinlenme ve eğlenme ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla üstü kapalı açık teraslar ve spor ihtiyaçlarını karşılayıcı tesisler yapılır.
  • Kamping girişinde kampingin yerleşim planı bulunur. Ayrıca bu plan bastırılmış olarak kampçılara girişte verilebilir.
  • Kamping alanında yönlendirme ve makine ile tesisatın kullanımına ilişkin bilgilendirme levhaları ve işaretler bulunur.

Kamp İşletmelerinde Kampçılara Sağlanması Gereken Hizmetler

Kamp İşletmelerinde Kampçılara Sağlanması Gereken Hizmetler:

Kampinglerde aşağıda belirtilen tesisler kurulur ve hizmetler verilmesi beklenir:

  • Kampçıların ihtiyaçlarını karşılayan satış yeri: Büfe, market (buz, kömür satışı, tüpgaz değişimi), restaurant , bar ve benzeri.
  • Geceleme birimlerinin uzağında gerekli spor (voleybol sahası, basketbol sahası, tenis sahası, su araçları kiralama yeri), çocuk parkları, eğlence alanı ve tesisler (havuz, bebek odası, dinlenme odası, toplantı odası, internet odası) yapılır. Eğlence mekanı yapılacaksa, diğer kampçılara gürültü ulaşmayacak bir yerde, mümkünse ses izolasyonlu olmalıdır.
  • Kampingin ünite kapasitesinin en az % 50’sine hizmet verecek sayıda kampçıların gıda maddelerini muhafaza edebilecekleri soğutucu kilitli dolaplar bulundurulur.
  • Sağlık ve ilk yardım hizmetleri verilir.
  • Deniz, göl ve akarsu kıyılarındaki kampinglerde cankurtaran simidi, cankurtaran sandal ve motoru bulundurulur.
  • Kampinglerde, telefondan kampçıların da yararlanmalarını sağlayıcı düzenlemeler yapılır.
  • Kamp çevresi ile tuvalet, duş ve genel kullanım ünitelerini aydınlatma tesisatı yapılır.
  • Kampçı ünitelerine elektrik hizmeti verilir. Bazı kampinglerde elektrik dahil ücret alınırken, bazılarında belirli bir elektrik ücreti alınır. Doğrusu saat koyarak harcanan elektrik ücretini tahsil etmektir.
  • Kampçılara sıcak-soğuk kullanma suyu, sağlıklı içme suyu (ünitelere kanalizasyon) hizmeti verilir.
  • Araba yıkama yeri olarak, Kampinglerde, beton zeminli ve pis suyun drene edildiği araba yıkama yerleri düzenlenir.
  • Kampingin uygun bir yerine, karavan ve otokaravanların tuvalet ve atık su depolarını boşaltıp temizleyebilecekleri ve temiz su doldurulabilecekleri yerler yapılır.
  • Yerli ve yabancılara ait karavan veya otokaravanların bakım, onarım ve kışlaması için gerekli düzenlemeler yapılabilir.
  • Sağlık ve temizlik açısından çöplerin toplanması ve atılması büyük önem taşır. Kampingin belirli yerlerine kapalı büyük çöp kapları yollara ise çöp kutuları konulur. Bu çöplerin düzenli toplama hizmeti verilmesi gereklidir.
  • Plaj varsa, denizden çıkanların ayaklarının kumunu temizlemeleri için plaj çıkışına bir su tesisatı koymak gerekir.
  • Yangın ihtimaline karşı önlem alınmalıdır. Belirli mesafelerde yangın muslukları ve hortumu, kimyasal yangın tüpleri, kum kovaları, balta, kürek,v.s gibi alet edevat bulundurulur.

Kamp Tesislerinde Yaşam Kuralları

  • Kamp işletmecisi kampinge gelenlerin huzur ve güven aradıklarının bilincinde olarak bunları sağlamakla sorumludur.
  • Yüksek sesle her türlü müzik, çevreyi rahatsız edecek her türlü gürültü önlenmelidir.
  • Kampçıların özellikle dinlenme saatlerinde çocukların çevreyi rahatsız etmemeleri sağlanmalıdır.
  • Kamp sakinlerinin çevredekileri rahatsız edecek giysi ile dolaşmaları ve kötü görüntü sergilemeleri engellenmelidir.
  • Kamping işletmecileri, bu ana kurallara kendi özel kurallarını da ekleyerek kampinge gelenlere duyurmak ve uymalarını sağlamakla sorumludur.

Kamp İçin Karavan Seçimi

A) Taşıyıcı Seçimi:

Eskiden sadece Avrupa’da bulunan ve ithal zorluklarından dolayı uzaktan yutkunarak baktığımız taşıyıcılar bugün artık Türkiye’de rahatlıkla bulunabiliyor. Kullanılan taşıyıcılar genelde :

  1. Peugeot Boxer / Citroen Jumper / Fiat Ducato (kısa, orta ve uzun olmak üzere 3 boyda, ve alçak/yüksek tavanlı))
  2. Ford Transit (değişik uzunluklarda ve alçak/yüksek tavanlı tipleri var)
  3. Renault Master (değişik boy ve tip)
  4. Mercedes Sprinter (değişik boy ve tip)
  5. Iveco
    1. Volkswagen Transporter / Volkswagen LT

B) Motokaravan Tipleri:

Taşıyıcı

Jeep büyüklüğündeki araçlardan tutun, kamyon üzerine veya otobüse yapılana varıncaya kadar çok çeşitlidir.

1- Fransızların “capucine-kapuçin”, İngilizce “alcove” , bizde alkovan olarak geçen şöför mahalli üzeri yatak çıkıntılı. Piyasada % 44,5 ile en yaygın kullanım oranına sahip bu araç 5-6 kişilik aileler için ideal. Kabin içi alanı geniş ve kullanışlıdır. Buna mukabil uzun yolda kullanımı, çıkıntısından dolayı pek rahat değil. Kapuçin nedeniyle köprülerde, ağaç dalları gibi basık yerlerde dikkatli olmayı gerektiriyor. Çıkıntının araba şöför mahalli ile üstten ve yanlardan birleşme yerlerinin çok itinalı yapılması ve izolasyonu gerekli. Kötü yapılması durumunda hem estetik bozuluyor hem de su alması içerdeki mobilyalara ve eşyalara zarar veriyor. Konfor bakımından yüksek sınıfta yer alır.

2- Profil moto-karavanların pazar payı % 29 olup uzun yol için ideal arabadır. Kendi arasında ikiye ayrılır:

a) Taşıyıcının çıplak şasesi üzerine dış ve iç yapısıyla bir karavan oturtulur. Bu tipte karavan genişliğini, iç yüksekliğini, kısmen de olsa uzunluğunu, kapı yerini ve genişliğini istediğiniz gibi ayarlama şansına sahipsiniz. Size uyan iç planı daha rahat uygulayabilirsiniz. Şasenin altında kalan karavan bölmelerini istediğiniz gibi yaparak gaz tüpü, su deposu, jeneratör, v.s gibi kullanım yerleri açabilirsiniz. Maliyeti diğerine göre fazladır.

b) Panelvan içerisi tefriş edilerek yapılır. Minibüs tavsiye etmiyoruz. Zira camları dolayısıyla gerek yaşam mahremiyetinde, gerek izolasyonunda, gerek iç planlamada bir sürü kısıtlamalar getirdiği gibi, koltukları atacağımız için pahalıya geliyor. Bugün piyasada genel olarak 3 farklı panelvan bulunmaktadır. Kısa, orta ve maxi boy. Kullanımı rahattır, kilometreleri oburca yutar. Yanlız çiftler veya tek çocuklu aileler için idealdir. Kabin aksesuarları ve yapımı nedeniyle orta pahalı moto-karavan grubunda yer alır.

Panelvan Karavan

3- İntegral grubunun pazar oranı % 20,6 dır. Alkovanlı tip ile profilli arasında olup her ikisinin iyi yönleri burada birleşir. Kompakt yapısı dolayısıyla kullanım kolaylığını, alkovanın ferahlığını burada bulabilirsiniz. Şoför mahallini kesintisiz içine aldığından kabinleri oldukça geniştir. Kabin genişliği dış görüşü de muazzam ferahlatır. Burada insan kendini evinde gibi hisseder. Lüks aksesuarlarıyla moto-karavanların en pahalı tipini temsil ederler.

4- Moto-karavanlar içinde otomobile en yakın gruptur. % 5,9’luk pazar payına sahiptir. İçerisi çok küçük olduğundan konforu azdır. Bazılarında tuvalet bulunmaz. Fiyat bakımından en avantajlı gruptur. Fiat Scudo, Peugeot Expert, Citroen Jumpy, Mercedes Vito, VW Transporter gibi taşıyıcıların içinin düzenlenmesi ile meydana gelir. Şehir içinde ikinci bir arabaya gerek kalmaz. Aynı boyda Jeepler bugün şehir trafiğinde normal karşılanıyor. Tavanı yükselterek, çocuklar için 2 kişilik yatak yapılabiliyor veya açılıp kapanan tavan olabiliyor.


Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası