Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi

Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz. İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.

Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨

Hakkari Cilo Buzulları Eriyor

Cilo Buzulları, Son 30 Yılda %50 Alan Kaybetti 🌍❄️

Küresel Isınmanın Üzücü Etkileri: Cilo Dağları’ndaki Buzullar Eriyor

Cumhurbaşkanlığı kararı ile 2020 yılında ‘milli park’ ilan edilen Hakkari’deki 4 bin 135 metre rakımlı Cilo Dağları’nda bulunan buzullar, küresel ısınma nedeniyle hızla eriyor. Yer yer 200 metreyi aşan dikey buzul tabakaları, günümüzde 50 metreye kadar düşmüş durumda. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, son 30 yılda buzulların %50 alan kaybettiğini ve daha önce bin hektar olan buzul alanının 500 hektarın altına düştüğünü belirtti.

🏔️ Cilo Dağları’ndaki Buzulların Durumu

Cilo-Sat Dağları’ndaki buzulların erimesi, yöre insanını ve çevrecileri endişelendiriyor. Küresel ısınmanın etkisiyle hızla eriyen buzullar, Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen yüzlerce doğasever ve dağcı tarafından her yıl ziyaret ediliyor. Cilo Dağları, geçen yıl 1-2 Temmuz tarihlerinde valilik organizasyonuyla düzenlenen 5. festivale ev sahipliği yapmış ve festivale 20 bin kişi katılmıştı.

🌡️ Buzulların Erimesi ve Alınması Gereken Önlemler

Prof. Dr. Faruk Alaeddinoğlu, buzulların korunması için İtalya’daki gibi örtüyle kaplanması gerektiğini belirtti. Küresel ısınmanın etkileri Türkiye’de de kendini gösteriyor ve Cilo Dağları’ndaki buzullar her geçen gün biraz daha alan kaybediyor. Son 30 yılda %50’den fazla alan kaybeden buzullar, güneşle temas eden bölgelerde daha hızlı eriyor. Nispeten kuzey yamaçlarda kalan bölgelerdeki buzullar daha dirençli olsa da, buzulların içinde de erimeler baş göstermiş durumda.

🔍 Buzulların Geleceği ve Ekolojik Önemi

Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Küresel ısınmaya bağlı olarak Türkiye’de de benzer bir manzara var. Bunun en güzel örneği de Cilo’daki buzullar. Orada on binlerce yıllık buzullar var. O bölgenin alt tarafında yaşı bir milyonu bulan buzullar da var. Buzul kütlesi o bölgeyi, ya da o dağı özel yapıyor, ekolojik anlamda bir doğa harikası haline getiriyor,” diyerek, buzulların ekolojik önemine dikkat çekti.

Son 10 yılda erime sürecinin hızlandığını belirten Prof. Dr. Alaeddinoğlu, “Bu erime son 5 yılda daha da hızlandı. Yani dünyanın ısınmaya bağlı olarak yaşadığı toplam sıcaklıktaki artış, Cilo’da da kendini gösteriyor ve o buzullar her geçen gün biraz daha alan kaybediyor. Mevcut şu anki alan 500 hektarın altına düşmüş,” dedi.

🌍 Geleceğimiz İçin Önemli Adımlar

Cilo Dağları’ndaki buzulların hızla erimesi, sadece yerel değil, küresel bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Bu doğal mirasın korunması ve sürdürülebilirliği için alınacak önlemler, geleceğimiz için büyük önem taşıyor. Ekolojik dengeyi korumak ve küresel ısınmanın etkilerini azaltmak için hepimize büyük görevler düşüyor.

Kaynak: DHA


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu