Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.

Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨


Doğu Karadeniz Bisiklet Turu Anıları

Sabri ve Serap Özçelik Yurdakul çiftinin Doğu Karadeniz Bisiklet Turu Anıları

Doğu Karadeniz Bisiklet Turu 1. Gün (Trabzon – Başar)

Trabzon Merkeze ulaştıktan sonra aracımızı uygun bir noktaya bıraktık ve pedallara bastık. Trabzon merkezi trafik olarak çok yoğundu ve hızlı şekilde o keşmekeşlikten çıktık. Rampalar ufaktan başladı ve 27 km’nin ardından Maçka’ya ulaştık. Maçka’da madensuyu ve dinlenme molası verdikten sonra tekrar tırmanışa başladık. Günün sonunda 6 tünel geçtik ve 900 rakıma ulaştık. Bugün bir şantiye’ye misafir olduk ve geceyi burada geçireceğiz. Yarın ise bizi uzun bir tırmanış bekliyor ve tırmanış sonrası Zigana Zirve 2000 rakıma ulaşmış olacağız.

Doğu Karadeniz Bisiklet Turu 2. Gün (Başar – Köprübaşı)

Dün gece konakladığımız şantiyeden kahvaltımızı yaptıktan sonra kısa bir vedalaşmanın ardından yola koyulduk. Bizi ağırlayan Şantiye sahibi Cemal Abi’ye sonsuz teşekkürler. Sabah 900 rakımdan başladık tırmanmaya ve bugün hedefimizde 2050 rakımda bulunan Zigana Geçidi vardı. Tırmanış yaptığımız yollar çok geniş olduğu için trafik sıkışıklığı olmadan keyifli keyifli çıktık. Kesintisiz bir şekilde tın tın tırmandık. Zirveye yaştığımızda yerel halkın tabiriyle duman (sis) her yeri kaplamıştı ve aşırı soğuktu. Zirvede yemeğimizi yiyerek kendimize gelmeye çalıştık ve ardından güzel bir çayla toparlandık. Burada fiyatlar merkezdeki fiyatlarla aynıydı buna oldukça şaşırdım. Zira tırmanış boyunca turistleri taşıyan vip araçlar bitmek bilmedi. Zirveden tekrar tırmanışla 2100 rakıma ulaştık ve sisler içinden Limli Tabiat parkına sürdük. Limli tabiat parkında kişi başı 25 tl vererek biraz yürüyüş yaptık. Alan milli park olduğu için ihtiyaç olabilecek her şey düşünülmüştü. Tabiat parkından çıktıktan sonra yaklaşık 12 km kesintisiz iniş yaparak Torul’a yakın mesafede bulanan Köprübaşı köyünde dinlenmeye geçtik.

Doğu Karadeniz Bisiklet Turu 3. Gün (Köprübaşı – Gülaçar)

Köprübaşı Köy Camiinde geçen sorunsuz bir gecenin ardından Torul merkeze inerek hızlıca kahvaltı yaptık. Merkezde eksiklerimizi tamamladıktan sonra bizi uzunca bir tırmanış bekliyor. 2 günde 2 farklı zirve bizi zorlayacak ama olsun, hedefimize ulaşmak bizi motive ediyor. 1000 rakımdan 1775 rakıma sıcak hava eşliğinde tırmanmaya başladık. Tırmanış boyunca güneş yaktı, yağmur serinletti derken Gülaçar köyüne ulaştık. Köyde teyzeler bize kavun, erik, salatalık ikramlarında bulundu ve bizi zirveye doğru uğurladılar. Yolumuzun üzerinde bulunan Necmi Dayı’nın Yeri Balık Çifliğine ulaştık ve burada balığımızı da yedik. Ücretler şehirdeki ile aynı olması bizleri şaşırtmaya devam ediyor. Bu gece burada konakladıktan sonra yarın yeni bir macera bizi bekliyor olacak.

Doğu Karadeniz Bisiklet Turu 4. Gün (Artabel Buzul Gölleri)

Doğu Karadeniz turumuzun belki en heyacan dolu kısmını bugün gerçekleştirdik. Artabel Buzul Göllerini görmek için 15 km dağlarda yürüyerek 2860 rakıma çıktık. Sabah saat 10:00 gibi başlayan yürüyüşümüzde ilk olarak Artabel Buzul Gölleri Tanıtım Merkezine ulaştık. Tanıtım merkezi anladığımız kadarıyla yeni yapılmıştı ve hizmete açılmamıştı. Etrafta rotaya dair hiçbir bilgilendirme levhası yada yönlendirme levhası yoktu. Biz de yolu izleyerek vadi boyunca tırmandık. Yol üzerinde şırıl şırıl akan dere ve rengarenk çiçekler vardı. Yolun bittiği noktaya ulaştığımızda ise patikaya konulmuş bir yönlendirme levhası gördük ve patika boyunca tırmanmaya devam ettik. Hedefimizde Adalı Göl olmak üzere bölgede bulunan büyüklü küçüklü 14 gölü görmek vardı. Adalı Göl en uzak olanıydı ve arazi şartlarının zor olması nedeniyle ulaşmamız saat 14:00 civarını buldu. Burada sıcak bir şeyler içip dinlenirken doğanın muhteşem eserini seyre doyduk.

Adalı Gölden ayrıldıktan sonra patika yol kayboldu ve biz arazide çevrimdışı haritamızla yol bulmaya çalıştık. Yol boyunca akan derelerden geçtik ve küçük göl isimli gölü ve az ilerisinde kurumuş bir gölü daha gördük. Artık göller bitmişti ve geri dönüş yoluna koyulduk. Buzul göllerinden akan su dereleri besliyordu ve biz de bu dereleri izleyerek saat 17:00 civarı kamp alanımıza ulaştık.

Doğası, coğrafi zorlukları ve bize yaşattığı deneyimi ile biz Artabel Buzul Göllerini hiçbir zaman unutamayacağız.

Doğu Karadeniz Bisiklet Turu 5. Gün (Gülaçar – Gümüşhane)

Artabel Buzul Göllerinde yaptığımız zorlu yürüyüşün ardından gece soluksuz uyumuşuz. Sabah uyandığımızda ayaklarımızda ufak tefek ağrılar vardı ama sürüş yapmamıza engel değildi. Hızlıca toparlanmanın ardından 2 gece Konakladığımız Necmi Dayı’nın Yeri Alabalık Tesislerinden sabah vedalaşarak ayrıldık. 1700 rakımdan 1100 rakıma 30 km lik kesintisiz bir inişle ana yola ulaştık. İnişte Dibekli isimli köyde kahvehanede kahvaltı yapmayı da ihmal etmedik. Ana yola ulaştıktan sonra yol boyunca sürekli tünellerden geçtik. Tüneller çok uzun olmasa da ard arda geldiğinden bizleri yoruyordu. Gümüşhane merkeze de tünelden geçerek ulaştık ve biraz toparlanma ve biraz da dinlenme için Öğretmen Evinin yolunu tuttuk. Öğretmen evinde boş oda bulunca da değmeyin keyfimize. Burada duş aldık, çamaşırlarımızı yıkattık, yemeğimizi tatlımızı yedik ve şehir merkezinde turlayarak günü sonlandırdık.

Doğu Karadeniz Bisiklet Turu 6. Gün (Gümüşhane – Bayburt)

Gümüşhane Öğretmen Evinden sabah kahvaltımızı yaparak yola koyulduk. Tekke isimli köye geldiğimizde bahçesinde duttan pestil yapan Lale abla bizi davet etti. Serap sıcak sıcak dut pestilinin tadını çıkarttı. Ufak bir ara sonrasında ana yoldan sürüşe devam ederken Keçi Kalesinin görüntüsü bizi büyüledi. Sarp kayalıkların üzerine kurulmuş olan kale ipek yolunun aktif olarak kullanıldığı dönemlerde kervanları korurmuş. Kaleden ayrıldıktan sonra yaklaşık 15 km boyunca tırmanmaya başladık ve sıcak hava ile birlikte çok yorulduk. Ancak Vauk Dağı Geçidini 1875m yi sorunsuz geçtik. Geçidi geçtikten hemen sonra uzun bir iniş yaptık ve rüzgar karşıdan esmeye başladı. Bayburt’a kadar 40 km lik yolumuz vardı ve rüzgara karşı pedalladık. 80 km ile Bayburt’a ulaştıktan sonra yemek yiyecek bir mekan bulduk ve günü sonlandırdık.

Doğu Karadeniz Bisiklet Turu 7. Gün (Bayburt – Kılıçkaya Yaylası)

Bayburt Öğretmen evinden çıktıktan hemen sonra merkezde bulunan bir bakkalda simit, çay eşliğinde kahvaltımızı yaptık. Kahvaltı sonrasında Bayburt’un yeşil ovalarında sürüşümüze devam ettik. Yollar o kadar güzeldi ki yol kenarlarında sıra sıra kavak ağaçları yolu kaplayacak şekilde dikilmişti. Ağaçların o manzarası bizi büyüledi ve sanki bir tablonun parçasıymış gibi hissettik kendimizi. Ovadaki sürüşümüzün ardından artık tırmanış yapma vaktimiz gelmişti ve 1500’lü rakamlardan 2100’lü rakımlara doğru tırmanışa geçtik. Geçtik geçmesine ama karşıdan 59 km hızla esen rüzgar bizi kucakladı. Rüzgara karşı sürüş yapmak çok zordu ve bisikletimiz sürekli yolun dışına doğru itiliyordu. Hanımımın 2021 yılında aynı rotayı pedallarken tanışmış olduğu Mehmet amcaların tekrar konuğu olduk. Bugün 40 km pedalladık ve günü 2170 rakımda bulunan Kılıçkaya Yaylasında tamamladık.

Doğu Karadeniz Bisiklet Turu 8. Gün (Soğanlı Geçidi – Of) Final

Kılıçkaya Yaylası’nda 2200 rakımda Mehmet amca ve Hatice teyzelerin yayla evinde konakladık. Gece boyunca şiddetli esen rüzgar sabahta dinmedi. Yayla evinde kahvaltımızı yaptık ve kısa bir vedalaşmanın ardından düştük yollara. Bugün uzun zamandır hayalini kurduğum Dünyanın En Tehlikeli Yolları Arasında 3. Sırada bulanan Derebaşı Virajlarından iniş yapacağız. Heyacan dorukta!. Dünden kalan son tırmanışımızı da rüzgara karşı yaptıktan sonra 2330 rakımda bulunan Soğanlı Geçidine ulaştık. Burada bolca fotoğraf çekindik ve duman içinde virajlara doğru pedallamaya başladık. İçimizden inşallah duman yada sis olmadan virajları görebiliriz diye dualar ettik ancak inişe başlarken her yer dumandı. Ta ki virajların başına gelene kadar. Burada duman dağıldı ve hayalini kurduğum o manzara karşımdaydı. Serap ile o kadar mutluyduk ki o an kelimelere dökülemez. Burada fotoğraflar çekildik ve 6 km uzunluğunda 13 keskin virajdan oluşan Derebaşı Virajlarından dikkatlice inmeye başladık. Her virajda yol daralıp genişliyor ve bazı yerler da aşırı bozulmalar vardı. Sorunsuz şekilde inişi tamamladıktan sonra Çaykara’ya doğru pedalladık. Rakım olarak yüksekte olduğumuzdan sürekli iniyorduk ve Çaykara girişinde yağmura yakalandık. Yağmurluklarımızı giydik ve aşırı araç yoğunluğu ile inişe devam ettik. Of’a ulaştıktan sonra artık turu bitirme zamanımız gelmişti.

Bu turda 8 günde; 400km pedal çevirdik, 15km dağ yürüyüşü yaptık, 4 adet 2000m üzeri zirve yaptık ve hayalimizi gerçekleştirdik.

Not: Metin düzeltilmemiştir. Gezi ve etkinliklerini paylaşarak ülkemizin tanıtımına, bisiklet ve outdoor camiasına tecrübe katan ve paylaşımlarını yayınlamamıza izin veren Sabri Yurdakul‘a teşekkür ediyoruz. Karadeniz turuyla ilgili daha fala resim için Sabri Yurdakul’un facebook sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Sabri Yurdakul’un Youtube sayfasına buradan ulaşabilirsiniz. https://www.youtube.com/@VelespitliSeyyah


Doğa sporlarına meraklıysanız ve outdoor aktivitelerinde bulunmayı seviyorsanız, güvenlik konusunda dikkatli olmanız hayati önem taşır. Doğa sporları, doğru önlemler alındığında keyifli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Kişisel güvenliğinizi ve çevrenizi koruyarak, doğanın tadını çıkarmak sizin elinizde. Unutmayın, doğa sporları heyecan verici olduğu kadar ciddi sorumluluklar da gerektirir.

İşte doğa sporlarına başlamadan önce bilmeniz gerekenler:

  • Güvenlik Önceliğiniz Olsun: Doğa sporları, adrenalin dolu ve heyecan verici olsa da, beraberinde ciddi tehlikeler de barındırır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsi deneyimin yerini tutamaz. Bu nedenle, outdoor aktivitelerine katılmadan önce mutlaka teorik mümkünse pratik eğitim alın ve deneyim kazanın.
  • Doğa Sporlarının Tehlikeleri: Doğa sporları, tecrübeli sporcular için bile risk taşır. Dağcılık, kampçılık, doğa yürüyüşleri ve diğer outdoor aktiviteleri, ölüme veya ciddi yaralanmalara sebep olabilen kazalara yol açabilir. Uzun yıllara dayalı deneyim sahibi lisanslı sporcu basit bir doğa yürüyüşü esnasında yaşanan kazada hayatını kaybetmiştir. Dağcılık sporu zaten ciddi tehlikeler barındırmaktadır ve bütün önlemlere rağmen ölüme ya da ciddi yaralanmalara sebebiyet veren kazalar her zaman yaşanabilmektedir. En kolay doğa yürüyüşlerinde bile bilek burkulması, yabani arı, akrep ya da yılan gibi bir hayvan tarafından ısırılmanız/sokulmanız sıradan bir olaydır. Bu yüzden, her zaman hazırlıklı olun ve gerekli önlemleri alın.
  • Kişisel Güvenlik ve Ekip Uyumu: Özellikle ekstrem sporlarla uğraşıyorsanız, kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman ekip arkadaşlarınızla uyum içinde çalışın ve güvenliği ön planda tutun. Birlikte olduğunuz takımın güvenliği, sizin güvenliğiniz kadar önemlidir.
  • Çevreyi Koruyun ve Saygılı Olun: Doğayı ve çevreyi korumak, outdoor aktivitelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara zarar vermemek, çöplerinizi yanınızda taşımak ve doğayı temiz tutmak temel sorumluluklarınızdandır. Doğa aktiviteleri sırasında vahşi hayvanlara ve doğal yaşam alanlarına zarar vermemeye özen gösterin.
  • İlk Yardım Bilgisi Edinin: Doğa aktiviteleri sırasında karşılaşabileceğiniz acil durumlar için temel ilk yardım bilgisine sahip olun. “Doğada Sizi Öldürebilecek 6 Şey” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Yasaklar ve Yasal Düzenlemeler: Türkiye’de ormanlara girişler, özellikle yaz aylarında yasaklanmaktadır. Bu yasaklara uymak, doğanın korunması ve sizin güvenliğiniz açısından önemlidir. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmeyi unutmayın. Ayrıca, doğada yapacağınız bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin almanız gerekmektedir. Aktiviteye başlamadan önce kolluk güçlerine bilgi vermek, olası risklerin önüne geçebilir.
  • Görüş, Tecrübe ve Önerilerinizi Paylaşın: Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkındaki tecrübe, görüş, düşünce ve önerileriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilir ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize abone olarak en güncel bilgileri alabilir ve outdoor dünyasındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
  • İletişim Kurun: Sadece okuduğunuz makale değil, outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını istediğiniz her konu hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak görüşlerinizi paylaşın ve doğa sporları dünyasında aktif bir rol alın.

Güvenliğinizi ön planda tutarak, doğanın sunduğu güzelliklerin tadını çıkarın. 🌲🚵‍♂️🏞️

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu