Amasya Borabay Gölü Tanıtımı ve Doğal Güzellikleri

Amasya Borabay Gölü Tanıtımı ve Doğal Güzellikleri
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
10 Amasya Borabay Gölü

- Amasya Borabay Gölü Kısa Tanıtım:
- 2013 yılında tescil edilen Boraboy Gölü Tabiat Parkı ya da Boraboy Gölü, Amasya’nın Taşova ilçesine yaklaşık 25 km uzaklıkta ve Boraboy köyünün batısında olan, doğal bir heyelan set gölüdür.
- Boraboy Gölü’nün oluşumunu hazırlayan heyelan, bölgenin hem egemen kayaç yapısı hem de hemen bölgenin içinden geçen Kuzey Anadolu Fay Hattı ile ilgilidir.
- Kuzey Anadolu Fay Hattının oluşturduğu zayıf zon kırık hatları boyunca derine sızan sular, tüf ve anglomeralar üzerinde meydana gelen kütle hareketini kolaylaştırmış ve gölü oluşturan heyelana zemin hazırlamıştır.

- Heyelanla vadinin tıkanması sonucu Çatağın Deresi’nin (Boraboy deresinin bu kısmındaki adı) sularının birikmesiyle göl oluşmuştur.
- Heyelan neticesinde oluşan setin üzerine, taşkınlar nedeniyle setin yarılmasını önlemek ve tarımsal sulama için beton bent inşa edilmiştir.
- Bentte bulunan bir kapak sistemiyle, göl seviyesinin yağış ve ani kar erimelerine bağlı olarak aşın derecede yükseldiği zamanlarda fazla sular boşaltılmaktadır.
- 5 m yüksekliğinde bent nedeniyle göl yüzeyi ilkbaharda genişlemektedir.
- Gölden sulamada yararlanılır bunun yanında, yakın çevresi için bir rekreasyon alanıdır.
- D-B yönünde uzanan gölün, kuzey yamaçları çoğunluğu sarıçam olmak üzere iğne yapraklı ormanlar hakimdir.
- Güney yamaçlarında gürgen ve kayın hakimiyetindeki geniş yapraklı ormanlar bulunur.

- Yaz sıcaklarından bunalan alçak kesimlerde yaşayan çevre insanları için serin ormanlık alan cazip koşullar sunar.
- 1970’lerde ilk basit tesislerin yapıldığı alanı, 2017 yılında 70.000 kişi ziyaret etmiştir.
- Gölün de bulunduğu alan, “Boraboy Gölü Tabiat Parkı” içerisinde yer almaktadır.
- Tabiat Parkı, Amasya il merkezine 62 kilometre uzaklıkta olup alana ulaşım asfalt yol ile sağlanmaktadır. Taşova ilçe merkezine uzaklığı ise 22 kilometredir. Amasya Merzifon Havaalanı’ndan Tabiat Parkına olan mesafe 91 kilometredir.
- Alan, ziyaretçilerin piknik, kampçılık, doğa yürüyüşü, göl-deniz bisikleti, fotoğraf çekimi, bitki ve yaban hayatı gözlemi gibi faaliyetleri yapmasına elverişlidir.

- Tabiat Parkı içinde günübirlik kullanıma yönelik kır lokantası, yürüyüş yolları, mescit, çocuk oyun alanları, piknik masaları, büfe, çeşme ve otopark yer almaktadır.
- Alan içerisinde ailelerin konaklamalarına elverişli kır evleri de bulunmaktadır.
- Boraboy Gölü Tabiat Parkı’nın kuzey yamaçlarında ağırlıklı olarak Doğu Kayını, Karaçam, Sarıçam ve Meşe ağaçları yer almakta olup, alanın güney yamaçlarında ise Sarıçam, Karaçam ve karışık çalı toplulukları yer almaktadır.
- Doğal heyelan set gölü karakterindeki Boraboy Gölü, alana sucul yaşam anlamında en önemli katkıyı sunmaktadır.

Borabay Gölü Flora Bilgileri
Amasya bölgesi endemik bitkiler açısından önemli bölgelerden birisi olup, Boraboy Gölü ve çevresi Amasya’nın en önemli endemik bitki alanıdır. Amasya’da son yapılan değerlendirmeler sonucunda Amasya il sınırlarında 245 endemik taksonun (tür-alt tür varyete) bulunduğu anlaşılmış olup, bunların 29 adet endemik tür Amasya – Akdağ – Boraboy Gölü ve çevresinde yayılış göstermektedir.
Borabay Gölü Fauna Bilgileri

Tabiat Parkı Alanında, halen varlığı bilinen yaban hayvanları şunlardır:
- Borabay Gölü’nde Görülebilecek Memeliler: Karaca, tavşan, kurt, tilki, yaban domuzu, sincap, kirpi, gelincik, porsuk.
- Borabay Gölü’nde Görülebilecek Kuşlar: Yerli ve göçmen birçok kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında bıldırcın, kınalı keklik, çil keklik, sakarmeke, çulluk, üveyik, kumru, kaya güvercini, tahtalı, karatavuk, bülbül, Öter-Ökse Ardıç, karabatak, gri balıkçıl, balaban, leylek, kara leylek, şahin, atmaca, akbaba, uludoğan, puhu, alaca ağaçkakan, serçegiller, kırlangıçgiller, sığırcıkgiller, kargagiller, Anadolu Sıvacı Kuşu, Sıvacı Kuşu, Çam-Büyük-Mavi Baştankara, Çütre, Tırmaşık Kuşu, Kızılgerdan,
- Borabay Gölü’nde Görülebilecek Sürüngenler: Kır kaplumbağası, su kaplumbağası, kertenkeleler, yılanlar, salyangozlar
- Borabay Gölü’nde Görülebilecek Balıklar: Boraboy Gölü içerisinde sazan ve yayın gibi tatlı su balıkları mevcuttur.









- Amasya Borabay Gölü Adresi: Yakakent, 05802 Boraboy/Taşova/Amasya
- Amasya Borabay Gölü Harita: Borabay Gölü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Amasya hakkında bütün yazılarımız için Amasya Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Amasya Gezi Rehberi yazımızda yer alan mekanların GPS koordinatlarını okuyucular için özel olarak hazırladığımız haritamızda bulabilirsiniz.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (12-13 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (9-19 Nisan)
Bolu Valiliği'nden Yeni Karar: Yedigöller'e Karavan Girişi Yasaklandı
Antalya Finike'de Trekking Esnasında Kaza Geçiren Turistler Kurtarıldı
Antalya Toros Keçisi Bisiklet Tırmanış Yarışı Ekim'de
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org