Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!



ömer faruk
Ömer Faruk Gülşen 

Ömer Faruk Gülşen Yazıları

OVACIK-GÜL HOTEL-SAPADERE-MEŞE ÇUKUR-GEDELME.14.KM

******************************************************************

Doğada Olmak İçin 3 Neden.

Tabiatla haşır neşir olmanın faydalarını anlatıp duruyoruz ama yine de evden çıkmak için sağlam nedenlere mi ihtiyacınız var? İşte asla göz ardı edemeyeceğiniz o faydalar…

1-Düşünme, Karar Verme ve Diğer Zihinsel Yetenekleriniz Gelişir .

2-Doğa Fiziksel Sağlığınızı İyileştirebilir.

3-Dışarıda Olmak Ruh Sağlığınıza İyi Gelebilir.

Doğada Olmanın Diğer Faydaları

*****************************************

Açık havaya çıkmanın sağlık üzerindeki olumlu etkileri üzerine ABD Tarım Bakanlığı’nın yaptığı araştırmada dikkat çekici sonuçlar var:

Parkların ve yeşil alanların yakınında yaşayan insanların ruhsal sıkıntıları daha az, fiziksel olarak daha aktifler ve yaşam süreleri daha uzun.

Doğayla iç içe olmak kronik hastalıklardan kaynaklanan ölümleri azaltabilir.

İnsanlar doğada açık havada egzersiz yaptıklarında, bunu daha uzun süre ve daha yüksek yoğunlukta yaparlar.

Yeşil alan, su da içerdiğinde olumlu sağlık etkileri artar.

Yoğun bir programınız varsa ve dışarı çıkmak için fazla vaktiniz yoksa aşağıdaki yöntemler hızlı bir şekilde doğayla buluşmanıza yardımcı olabilir:

5 dakika: Güneş yüzünüze vururken dışarıda durun veya ayak parmaklarınızın arasındaki çimleri hissetmek için ayakkabılarınızı çıkarın. Hava iyi değilse birkaç dakikanızı ayırıp pencereden dışarıdaki manzarayı seyredin.

25 dakika: Yürüyüşe çıkın ve derin nefesler alın. Öğle yemeğinizi dışarıda yiyebilir veya telefon görüşmesi ya da toplantınızı dışarıda yapabilirsiniz.

(iyi uyku iyi hayat )

“*DOĞADA ASIK SURATLI,DEDİKODUCU,YALAN BİLGİLER,BEN MERKEZCİ,SÖZÜNDE DURMAYAN,KOMPLEKSLİ,MUTSUZ OLAN VE HER KONUYA KARIŞAN KİŞİLERE İHTİYACI YOKTUR.

DOĞA ONLARI KABUL ETMEZ.”

Daha önceki etkinlik raporundada bahsetmiş olduğum konulardan aynısından başlamak istedim.

Antalya ve Muğla bölgemizde bulunan ve 1997 yılında LİKYA YOLU olarak kayıtlara geçen,bu sistem aslında tarihi ve LİKYA YOLU olarak geçmişte kesinlikle kullanılmamıştır.

Tarihi hiç bir değeri yoktur. yani tarihsel anlamı bulunmamamktadır. Sadece o dönemde yaşayan ve yakın zamana kadar kullanılan,o yörede yaşayan yörük kültürünü taşıyan yöresel yaşayanların göç yolu,ulaşım yolu,çobanların yolu,yük yolu olarak kullanılmaktaymış.

Yok likya yolu tarihsel yolmuş, yok Likya yolu Likyalıların yoluymuş hepsi uydurma ve reklamdan başka bir şey değildir.

Ben 35 senedir bu yolları yürüyorum,Antalya iline geldiğimde bu yolların ticaret ve ulaşım olarak kullanıldığına şahit olmuştum,hatta halende bu yolları kısa olduğundan çobanların ve köylülerin bazıları kullanılmaktadır.

1997 yılında birileri gelip ve 1/2500000 binlik bizde yasak olan ama onlarda serbest olan Askeri dediğimiz haritaları kullanarak bu yolları işaretlemiştir. aslında benimlede çoğu zaman beraber kullandık,ama kesinlikle işaretleme olmamıştır.

Bu yolları işaretleyen kişi yada kişiler Ulusumuza çok turizim anlamında katma değer katmıştır, fakat yanlış bilgilerde verilerek ulaşılması zor bilgilerle Basımı Türkiyede olmayan kitaplar bastırmışlardır.

fazla yazmak istemiyorum. etkinliğimizin konusu dağılmak üzere,ama detaylı merak edenler olursa bana telefon numaramla ulaşabilirler.

Ovacık köyü,Gedelma yürüyüş yolu. 14.km

*********************************************

Sabah 08.00 de doğa sever arkadaşlarımı duraklarından alarak, daha önce yürüyüş yolunun tüm çalışmalarını anlatan krokisini ve bilgilerini Doğa sever arkadaşlarıma vererek, Gedelmeden,Ovacık köyüne Gül Hotele transferi de hazırlanmış olup,Antalya ilimizden çok güzel bir havada hareket ettik,08.00 sularında.

Hisarçandır,üçoluk köylerini geçip,üçdam gediğinden GÜL HOTELE vardık. aracımızı park edip, (1400.m),otelin doğusuna bakan,Akdeniz,asar tepesi, ve Kavak dağının muhteşem görüntüler eşliğinde inişe başladık.

Gül Hotel tarafından işaretlenmiş kızılçam orman içi patikadan inerek,gökgeven mevkiiden,akarca deresini geçip,yukarıdaki mezarlık dibi mevkiisini pas geçip Göynük yaylasına vardık.

Yayla yaz aylarında kullanılıp,kemer ilçesi tarafından gelen yazlıkçıların kullandığı beton binaların oluşumu ve elektriği ile suyu olan asfalt yolla ulaşılan yayladır.

yaylanın içinden güneye doğru devam edip,asardibi mahallesine gelerek, (asar bu yörede harabelerin bulunduğu lan yada tepeye derler ). Sağa giden gölbastı mevkiiyi pas geçip sağa aşağı dönerek ana ara patikadan orman yoluna girdik. sağımızda sapadere uzayıp kuzdareye ( kuzeye bakan taraf demektir) kadar bir kaç derenin beslenmesiyle devam ediyor.

Tamamı makilik ve orman asil ağaçlarından olan Kızılçam vardır .zaman zamanda çınarlara rastlamak mümkündür.

Yol üstünde yazın kuruyan ilk çeşmemiz,Zivinde çeşmesinde ve yanında bulunan yangın havuzunda mola veriyoruz. Arkadaşlarımın getirdiği kahvelerimizi yudumluyoruz. Orman yolundan bir kaç arazi aracı geçtiği ve yakın zamanda ise yürüyüşleri yapan kişilerin ayak izlerine rastlamak mümkün.

Kıvrılıp giden orman yolundan devam edip,neşeli,ve fotoğraflayıp,kısa molalarla,Silengiç çeşmesine vardık,her tarafı buz tutmuş ama gürül gürül akıyor. solumuzda ise kavak dağının batıya bakan haşmetli ve geçilmez kaya duvarı bulunmaktadır.

Zaten etkinliğe başladığımızdan beli,sağımızda, teke ve ovacık dağları ile hep güney karşımızda Tahtalı (olypos,solsyma )dağı bizlere hep eşlik etmişlerdir.

Kıvrılan orman yolundan işaretlenmiş olan sağa dik çıkan patikayı pas geçip,orman yolunu tercih ederek,rahat,kıvrılan ve manzarası güzel olan yola girdik,hedefimiz meşe çukuru molasıdır.

saat 11.45 de mola için meşe çukuruna vardık. sağımızda ise meşe çukuru mevkii. bir kaç ev olan bir yerleşim yeri.

Meşe çukuru büyük bir otlak alan. etrafı sedir,makilik ve kızılçam ormanlarıyla çevrilmiş. ortasında zaman dayanamayan koca bir meşe ağacının bulunduğu,ortasında ise domuzların arlandığı bir çukur bulunmaktadır.

Batıdan buraya ana asfalttan araç yolu bulunmaktadır. zaten çok yakın olan Kemer,gedelme ve ovacık ana asfalt yolu da bahsettiğim yoldur.

“Bir ülkenin gerçek zenginliği ancak güçlü bir ağaç örtüsü ile ölçülebilir.”

Keyifli molamızı verip,arkadaşlarımın kendi getirdikleri lezetli yiyecekleri yiyip kahvemizi yudumlayıp güneye giden patikadan yola koyulduk.

Meşe çukurunu arkamıza alıp,sedir ormanındaki işaretlenmiş olan keçi yoluna devam edip,kıvrılan taşlık patikadan ana yola vardık.

Tam virajlı ana yoldan aşağıya yaklaşık 50.m inerek sağa giden ince gedik diye geçmişte isimlendirilen patika girip çok çarşaklı mevkiiden 170.000 kW. yüksek gerilim Piton direğinin yanından aşağıya indik. tamamı makilik ve tek patika,

“Doğa, yaşlılara hikmet verdiği gibi gençlere de kuvvet verir.”

Bu patika,Kemer ilçemizin,kuzdereden gelen,ve Yukarı kuzdere,gedelme,beycik köylerinden gelen patikalardan birleşerek buradan ovacık köyüne,ovacık köyündende,göynük vadisine ve göynük sahiline varan yolardan birisidir.

Ayrıca Gedelmeden ( gedelme,yamaçta bulunan etrafı kapalı bahçe demektir ), incegedik patikasından çıkıp,meşe çukurundan,göynük yaylasına buradan da üçoluk köyüne varan bir göç yoludur.

Daha başkasıda,Beycik köyünden gelip, eren kolu ( Eren kolunun anlamı,gedelmeden yaşlı bir amcamızın oğlu anlatmıştı bana ,babası buradan beycik,gedelme patikasını kullandığından burada neden EREN fiadanı yok diye bu fidanı dikmiş,odur budur buranın adı eren kolu gediği ismi verilmiştir. )

Eren kolu gediğinden,çukurardıç yaylasından geçerek, belen yaylasına varan patikayla,buradanda bölücek tepenin hemen arkasından giden patikayla,gedelme yada ovacık köyünede varırsınız. yada Belen yaylasından batıya geçip oradan Gödeneye yürüyebilirsiniz. Buralar tamamen göç yolllarıdır.

İnce gedik patikasından yaklaşık 6 km devam ederek,gedelme camisinin yoluna vardık. saatler 15. civarında. Bizi transfer yapacak olan Gül Hotelin sahibi Emin beyde gelmişti.

sağolsun transferle Gül Hotele varıp çaylarımızı yudumladık.

GÜL HOTEL SAHİBİ EMİN BEYE VE PERSONELİNE ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM.

Fotoğraflarda katıkıda bulunanlar ; Osman Cahit Kara Ve Ebru Başeğmez.

*Ebru Başeğmez

*Osman Cahit Kara

*Devrim Köse

katılan arkadaşlarıma,uyum,performans,paylaşım ve sabırları için çok teşekkür ederim. 2.03.2025.

Ömer Faruk Gülşen

Dağcı-gezgin-doğa fotoğrafçısı ve Araştırmacı.

(Climber, traveler, nature photographer ve researcher. )

Antalya / Türkiye

0542 595 10 34


Bu yazı Dağcı Ömer Faruk Gülşen‘in sosyal medya hesabından yazarının izniyle alınmıştır. Yazıda herhangi bir düzeltme ve değişiklik yapılmamıştır. Daha fazla resim ve yazı için Ömer Faruk Gülşen‘i sosyal medyadan takip edebilirsiniz.


Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası