Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!



ömer faruk
Ömer Faruk Gülşen 

Ömer Faruk Gülşen Yazıları

KIZLAR DAĞI TRANSI.

İnsanın doğayla buluşması 300 bin yıl geriye gittiğini biliyoruz. Doğa bize o kadar zamandır ev sahipliği yapıyor. Karşılık bekliyor mu, beklemiyor. Ne kadar iyi davranılırsa, sevilirse, sayılırsa fazlasıyla ileriye dönük nimetlerini seninle paylaşıyor.

Unutmayalım insanoğlu doğadan gelip geçici. Bizden sonra gelecek olan nesilse yabancılar değil ya da başka bir millet değil. Yine bizim soyumuz, yine bizim milletimiz.

Kendinizi gelecek zamanda var olduğunuzu düşünün. Geçmişte yaşayanlar neler yapmış, vay be, ne kadar pisliklermiş demezler mi. Empati yapmaya çalışıyorum. Çünkü Cumhuriyet tarihimize baktığımızda geçmişte başarılanlar, yoktan, yokluktan nerelere kadar gelmişiz görüyoruz. Hepsinin altında yatan bilinç ve inanmışlık var.

Haberlere baktığınızda miras yiyen kuşakların atalarının bin bir zorlukla kurduğu fabrikaları, yaratılan istihdamları 3 kuruş için nasıl birkaç ayda yok ettiklerini biliyoruz. Kanıtları çok, burada değinmeme gerek yok.

Doğaya yapılanlarda benzer değil mi. Konular aynı, yaşanılacak olan sonuçta aynı. Karşılaştırmaların boyutları pireyle deve olduğundan etkilerini bizler değil, bizden sonraki nesillerimiz görecek.

Dayanışma Gücü;

“Birlikten kuvvet doğar”, “Damlaya damlaya göl olur” her şeyi özetliyor.

İnsanların bilinçlenmesi ve çevresine de aynı şekilde ilham vermesi gerekmektedir. Günümüz iş hayatının sosyal medyasına bakıldığında çevresel ve sosyal kriterlere dikkat eden bilinçli kurumların sayısı giderek arttığını görüyoruz (215 Şirketle yapılan ankette sonuçlar %62 oranında sürdürülebilirlik strateji olduğu yönünde*).

Emekleyerek ilerleniyor gibi gözükse de biraz yol aldığımızı düşünebiliriz. Etkilerimiz küçük olabilir yine de bir etkisi olduğunu unutmayalım.

Toprağı canlı tutmak yine bizim elimizde, en büyük ve doğayı etkileyebilen canlı türü insan olduğundan bunu sağlamak yine bizlere düşüyor.

Toprakta yaşayan ve bizlerin görmediği canlı türlerine bakılırsa 1 dönüm alanda 30 40 cm toprak zemininde onlarca ton bakteri, tonlarca solucan, mantarlar ve diğer habitat cinsleri yer alır.

Göremiyoruz ama bastığın yerleri toprak diyerek geçme! Bir düşün. Ailemizle, çevremizle, komşularımızla, iş arkadaşlarımızla ortak kullandığımız alanlar mevcuttur. Onlar laf etmesin diye temiz bırakmak veya onlara karşı mahcup olmamak için nasıl gereğini yapıyorsak aynı şeyi kimsenin görmediği zamanlarda da yapmak gerekmiyor mu? Tabi bu işler doğayı pisleterek olmuyor.

Her atılan çöpü doğada ayrıştırmak için sürekli çalışan bir sistem var ama doğayı ve o mikro canlıları yok ettiğimizden doğada bir zaman sonra kendini yenilemeyecek bir hale gelecektir.

(OFFICA YARD )

Konuyu biraz açıklanınca doğanın önemni herkesin bildiğini tekrar etmek istedim. Yukarıdaki çok önem arz eden doğa ile ayrıntılı yazıyı dahada çoğalmak mümkündür.

Ne eğitimi,nede yöreyi iyi bilen,ayrıntılı harita çalışması bilinmeden,yada cps çalışması olmadan, ilk yardım ,dağcılıkla ilgili düğümleride bilmeyen vs doğa ile eğitimi eksik olan lideride belli olmayan bir sürü guruplar var Ülkemizde. Bunların arkasında giden doğa sever yada yeni başlamış adım atmışlar bunun farkında değil. İnadına yinede aynı kişilerin arkasında giderler.

Liderinizi iyi tanıyın. arkasında gideceğiniz kişiyi iyi bilin ve seçin. eğitimi nedir,bu konularla ilgili kitapları varmıdır vs. Doğa ile ilgili çalışmaları ne düzeydedir. Bizleri bekleyen çok büyük tehlikeler beklemektedir.

Hafta içi beydağlarının,kuzey batı bölgesindeki Termesos dağları yakınlarında olup,kutsallığı ile çevrede bilinen ve yaşanan KIZLAR DAĞINI, ( 1578 ).m alimpınarından başlayarak, kozdağından dönüp tekrar aynı yere trans yaptık.

Muhteşemdi.

Dağlar sınıflarına göre ayrıldıklarını daha önceleri yayınlamıştım bu dağımızda inançlarına ve doğal yaşama göre isimlendirlmiştir.

Sabah erkenden Antalya ilimizden çıkış yaparak,batıya,saklıkent ( doyran ) yoluna girip,1059 rakımlı belden geçip Alimpınarı yaylasına vardık.

Alim pınarı yada Alipınarı yaylası merkeze bağlı karatepe ve yakın mahallere ait olan çok şirin ve muhteşem manzaralı makilikler ve ormanlık alan içinde bir yaylamızdır.

Aracımızı su deposu mevkiisine bırakıp,kuzeye giden patikadan yükselip,sağımızda bir ok gibi yükselen kızlar dağına doğu tarafına yöneldik.

Kızılçamların arasında dik çıkarak,behlül pınarı yakını pas geçip,sırta vardık. akdiş mevkiiden kayalıkların üzerinden sağımıza yükselen kızlar dağı manzara eşliğinde molalar vererek. meşelik alanına varıp kahve molası verdik.

Güneş yeni çıkmış,sıcaklığı hisetmeye başladık. meşeler,ardıçlar lokal alanda bulunan makilikler arasından kızlar dağının güney eteklerinde bulunan çarşağa vardık. sağımızdaki beydağları manzarası bizleri mest ediyor,fotoğraflıyoruz. amacımız transın rotasını tamamlamak. ve rotayı hatasız yürüyoruz.

İnler önüne geldik makilikler arasından,arkamızda,alimpınarı yaylası,Bereket,Erendede,Doyuran,karadağ,doyran kozu dağları ile doyran (saklıkent) kayak merkezi görülmektedir.

Daha sağımızda ise,pozan,eren ve kuru an dağları selamlıyor.

İki in var arasında çaylarımızı yudumlayıp yiyeceklerimizi alıp tamamladık. ve dağın doğu yüzüne dönüp dikkatlice devam ettik.

Makilikler çok sıkı ve acımasız. Kısmen çarşaklara giriyoruz. hedefimiz,çarşaktan,meşeliklerden kızılçam ormanına girip,yanlızmezar patikasına çıkıp devam etmektir.

Kuzey karşımızda kocadağ eren tepesi,inpınarı yaylası,sağımızda ise,katran dağı,suluandız ile avlağı dağı görülmektedir. daha ileride döşemealtı ilçemiz net görülüyor.

Çok sıkı ormanlıklar arasından inişlerimizi yaparak çok eski göç yolu patikasını bulup, Sevgili doğa dostum olan Metin Uluışık’ın işaretlemiş olduğu PSİDİA yoluna girmektir.

Çok iyi bildiğim rotalar olduğu için rahatlıkla rotaya girip yanlız mezar patikasına indik. Başından beli bize eşlik eden yayla köpeği de önümüzde gidiyor. Ve zaman zaman Ayla hanım onu besliyor.

İşaretlenmiş psidia patikasına girip dağın kuzeyine geçiş yaptık. Kozdağı yaylasına varıp üst tarafından bulunan küçük bir alanda kardelenleri fotoğraflayıp son kahvemizi yudumladık. Soğuk hava ve rüzgarlı durum azalmş ve doğa sessizliğini koruyor.

Kızlar dağının ( yere aldı Kozdağıdır ) kuzeyi çok sarp ve çarşaklıdır,zaman zaman kayalar düştüğünün sesini duymaktayım.

Kayalıkların arasından inişli çıkışlı geçiş yaparak,dağın batısına yöneldik. saatlerimiz 16 yı gösteriyor. Hava değişmeye başladı,zemin sabah dondu şimdi biraz gevşemiş ve pürenlerin arasında çıkıyoruz. kızılçamlar muhteşem bize sunumlar yapıyor ve görselliği muhteşem.

Orman içi çok temiz ve çok bakir,hava çok soğuk,sıklemenler ve çiğdemler çıkmış bahara doğru.

fotoğraflıyoruz.

Nihayet sırta gelip sabah gidiş rotasına vardık. artık aracımız yakın. inişler başladı. mutluyduk, yaklaşık 14 km. yol almışsız. aracımıza binip Antalya ilimize dönüş yaptık.

Bana eşlik eden,çok büyük özveri ve uyum,sabır gösteren doğa sever hanımefendi,ye çok teşekkür ederim.

19.02.2025

Ömer Faruk Gülşen

Dağcı-gezgin-doğa fotoğrafçısı ve Araştırmacı.

(Climber, traveler, nature photographer ve researcher. )

Antalya / Türkiye

0542 595 10 34


Bu yazı dağcı, gezgin, doğa fotoğrafçısı ve araştırmacı Ömer Faruk Gülşen‘in sosyal medya hesabından yazarının izniyle alınmıştır. Yazıda herhangi bir düzeltme ve değişiklik yapılmamıştır. Daha fazla resim ve yazı için Ömer Faruk Gülşen‘i sosyal medyadan takip edebilirsiniz.


Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası