Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
Afyonkarahisar Gezi Rehberi 2. Yazı
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle yaz aylarında tatilciler, kampçılar, doğa severler, karavancılar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
Afyonkarahisar’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Afyonkarahisar mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 1. Yazımız: Afyonkarahisar Tanıtım ve Gerekli Bilgiler
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 2. Yazımız: Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 3. Yazımız: Afyonkarahisar’da Kültür ve Sanat
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 4. Yazımız: Afyonkarahisar Kamp Alanları
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 5. Yazımız: Afyonkarahisar Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 6. Yazımız: Afyonkarahisar Yemek Rehberi
Afyonkarahisar Gezi Rehberi
Bu yazımızda Afyonkarahisar’a gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin listesini yayınlıyoruz.
Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekan sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.
Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.
Turizmden herkesin beklentisi farklıdır. Kimi tarihi yerleri, kimi doğal alanları gezmeyi, kim de şehrin arka sokaklarında tarihi binaları görmeyi isteyebilir. Turistik gezi tanımı herkes için farklı olduğundan biz burada ayrım yapmadan şehrin bütün tarihi, turistik ve doğal yerlerin kısa tanıtımını yapıyoruz.
Gezi yazılarınızı sitemizde yayınlamak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Afyonkarahisar’da Bulunan Tarihi ve Turistik Mekanlar
Afyonkarahisar binlerce yıllık medeniyetlerin kültür ve sanatını yansıtan arkeolojik kalıntılarıyla, asırlık yapılarıyla, milyonlarca yılda oluşmuş mağaralarıyla, termal zenginlik ve doğal güzellikleriyle, ören yerleriyle yüzyıllardır alın teri ve göz nuru ile süre gelen el sanatlarıyla, peri bacalarıyla, açık hava tapınaklarıyla ve mutfağıyla turizm potansiyeli fazla olan bir yöremizdir.
Yerli ve yabancı turistler için “deniz dışında” aranan pek çok tarihî ve tabiî güzelliklerin bulunduğu bir turizm cenneti konumundadır.
Kaplıcaları, zengin doğal yapısı, tarihi eserleri, alternatif turizm çeşitliliği, kültür ve inanç turizmi, festival ve şenlikler gibi çeşitli turizm değerlerine sahip olan Afyonkarahisar Anadolu’nun batı yakasında bir kavşak noktası olup, kara ve demiryolu ile doğuyu batıya, kuzeyi güneye bağlayan doğal bir kapı konumundadır.
Deniz ve güneş turizmine alternatif olarak son yıllarda çok önem kazanan ve sağlık turizminin bir parçasıdır.
Afyonkarahisar Cumg Vadisi başta olmak üzere neredeyse her karışında binlerce yılın izi bulunan bir şehirdir. Afyonkarahisar Gezi Rehberini hazırlamaya başladığımızda 100’den fazla tarihi, turistik ve doğal mekan ile karşılaştık. Hepsini tek bir yazıda yazma imkanı olmadığından bir kısmının listesini vermekle yetineceğiz.
Afyonkarahisar’daki Antik Yerleşimler
Afyonkarahisar tarih boyunca farklı uygarlıklar ile iletişimde olmuş bir şehirdir. Bu sebeple neredeyse her karışında tarih yatmaktadır. Aşağıdaki listemizde öne çıkan antik kentleri aldık. Afyon’da öne çıkan antik kentler dışında daha ufak antik birçok yerleşim yerleri bulunmaktadır. Hepsini tek tek tanıtmak yerine aşağıya listesini bırakıyoruz.
Afyonkarahisar’da Bulunan Antik Kentler
- Afyonkarahisar Synnada Antik Kenti: Yerleşim yeri Şuhut ilçe merkezindedir. Geçmişi ET.Ç.’na kadar uzanmaktadır. Hellen, Roma ve Bizans dönemlerinde Merkezi Cumgyanın başkenti olmuş büyük bir kenttir. Burada Apemeia gibi Hellen döneminde tam özerk, Roma döneminde yarı özerk bir konuma ulaşmış; imparator adına ve Hieropolisle ortaklaşa, gümüş cistophorus ve bronz sikkeleri bastırılmıştır.
- Afyonkarahisar Apameıa Antik Kenti: Bügünkü Dinar ilçesinde bir kent. Kentin daha önceki adı ise Keleneia’ dır. Pers, Hellen ve Roma dönemlerinde kent, Batı Anadolu’nun satraplık merkezi olmuştur. Dönemin Ephesus’la birlikte ikinci büyük kentidir. Hellen dönemdeki özerk konumuyla imparator adına gümüş cistophorus ve bronz sikkeler bastırmıştır. Ephesus’la birlikte bastırdığı bronz sikkeler de vardır. Roma döneminde de yarı özerk olarak İmparator adına sikkeler bastırmıştır.
- Afyonkarahisar Docımeıum Antik Kenti: İscehisar ilçe merkezinde, Hellenistik dönemde Makedonyalılar tarafından kurulmuş bir kenttir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
- Afyonkarahisar Amorium Antik Kenti: Emirdağ’a bağlı Hisarköy’de bir kent. Geçmişi E.T.Ç.’na kadar uzanmaktadır. Hititlerin döneminde bu kent Aura diye adlandırılmıştır. Amorium ise kentin Klasik çağdaki adıdır. Hellenistik dönemde tam, Roma döneminde ise yarı özerk olan kent lmparator adına bronz sikkeler bastırmıştır Bizans döneminde önemi artmış, Istanbul’dan sonra ikinci büyük kent konumuna yükselmiştir. Bizans Döneminde yönetimi eline geçiren ve Frıg Sülalesi olarak bilinen sülalenin kökeni Amoriuma dayanır ve 3 tane imparator çıkarmıştır.
- Afyonkarahisar Beudus Vetus (Palaeobeudus): Antik Kenti: Bu kentin yerleşim yerinin Bolvadin ilçesi yakınlarındaki Bolvadin-Çobanlar karayolu üzerinde ki halkın Dura yeri olarak adlandırdığı bölge olduğu sanılmaktadır. Hadrianus’un kenti ziyareti sırasında, bronzdan kent sikkesi bastırılmıştır.
- Afyonkarahisar Julia (İpsos) Antik Kenti:Yeri kesin belirlenememiş ise de Çay ile Bolvadin yörelerinde M.O. 301 yılında yapılan ipsos meydan savaşıyla önem kazanmış bir kenttir Roma döneminde julia adını almış; yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
Pentapolis Kentleri
- Afyonkarahisar Bruzus Antik Kenti: Sandıklı ilçesi Karasandıklı köyünde kurulan kent Pentopolis olarak adlandırılan beş kentten birisidir ve kentlerin kuzeyinde yeralmaktadır. Roma döneminde yarı özerk konumuyla imparator adına ve Ocoklei ile ortak bronz sikkeleri bastırmıştır.
- Afyonkarahisar Eucarpeıa Antik Kenti: Sandıklı ilçesi Emirhisar köyünde kurulan Pentapalis kentlerinden biridir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
- Afyonkarahisar Hieropolis Antik Kenti: Sandıklı ilçesi, Koçhisar köyünde kurulan Pentapolis adlı kentlerinden biridir. Aynı zamanda Phrygia Salutaris (Şifalı Cumgya)’nın merkezidir. “Kutsal Kent” olarak adlandırılmıştır. Roma döneminde yarı özerk konumııyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
- Afyonkarahisar Otrus Antik Kenti: Hocalar ilçesi Yanıkören köyünde kurulmuş Pentapolis kentlerinden biridir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
- Afyonkarahisar Stectorium Antik Kenti: Sandıklı ilçesi Menteş kasabasında kurulan Pentapolis kentlerinden biridir. Burada Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırılmıştır.
- Afyonkarahisar Dıocleıa Antik Kenti: Kent yerleşim yerinin Hocalar ilçesi Ahurhisar kasabasında olduğu sanılmaktadır. Roma İmparatoru Elagabalus (M.Antonius) ‘un kenti ziyareti anısına bronz kent sikkesi bastırmıştır.
- Afyonkarahisar Sıbldunda Antik Kenti: Şuhut ilçesi Atlıhisar kasabasında kurulan bir kenttir. Burada, Roma döneminde imparator adına bronz kentsikkeleri bastırılmıştır.
- Afyonkarahisar Ococlıa Antik Kenti :Şuhut ilçesi Karacaören köyünde bir kenttir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına ve Bruzus kentiyle ortaklaşa bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
- Afyonkarahisar Lysias Antik Kenti: Şuhut ilçesi Arızlı köyünde bir kenttir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
- Afyonkarahisar Metropolis Antik Kenti: Dinar ilçesi Tatarlı kasabasında kurulmuş, bir kenttir; Campus Metropolitanus veya Cumg Metropolisi adıyla bilinir. Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına ve Sardes kentiyle ortaklaşa bronz kent sikkeleri bastırmıştır.
- Afyonkarahisar Cidyessus Antik Kenti: Sincanlı ilçesi Küçükhöyük kasabasında höyük mevkiindedir. Burada döneminde imparator adına bronz kent sikkeleri bastırılmıştır.
- Afyonkarahisar Prymnessus Antik Kenti: Merkez ilçe Sülün köyünde Cumgler tarafından kurulmuş büyük kentlerdendir. Hellen döneminde özerk, Roma döneminde yarı özerk konumuyla, imparator adına bronz kent sikkeleri bastırmıştır. Afyon Arkeoloji Müzesinde bulunan devasa boyutlu Herkül Heykelinin bulunduğu antik kenttir. Kazı çalışması yapılmamıştır.
- Afyonkarahisar Sanaus Antik Kenti: Dazkırı ilçesi Sarıkavak köyünde kurulan bir kenttir. Burada M.Ö. 2. veya l.yy.’a ait olduğu tahmin edilen tek bir bronz kent sikkesi bastırılmıştır.
Afyonkarahisar’da Bulunan Kiliseler ve Manastırlar
1- Afyonkarahisar Ayazini Kilisesi:
Ayazini Köyü/İhsaniye İlçesi/ Afyonkarahisar: Tüf sarp kayalık içinde, kayaya oyulmuş bir kilisedir. Kilise yapısının özelliği dış cephe olarak kaya yüzeyine oyulmuş apsisli ve kubbeli olmasıdır. Apsisinin yanlarında küçük apsis özelliğinde çıkıntılar vardır. Ana bölüm haç tonozlu, orta kubbeli olup, dört ayakla taşınmakta olduğunu gösteren izler vardır. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte M.Ö. 1000’li yıllarda yapılmış manastır yapısıdır.
2- Afyonkarahisar Ağın Kaya Kilisesi :
Ağın Dağı Mevkii/Olukpınar Köyü/İscehisar İlçesi/Afyonkarahisar: Tüf sarp kayalık yüzeyine oyulmuş kaya kilisesidir. Ayaklar üzerinde tonoz yapılı olup, yan duvarlarda birbirine bitişik kemerli nişler bulunmaktadır. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte M.Ö.8.-10. Yüzyıllar arasında yapılmış manastır yapısıdır.
3- Afyonkarahisar Kırkinler Kaya Kilisesi:
Afyonkarahisar-Ankara karayolu 32.km. Seydiler Kasabası/İscehisar İlçesi/Afyonkarahisar Kırkinler Kaya Yerleşimi içerisindedir. Tüf kaya kütlesinin doğu yarısının içi tamamen oyularak çok sayıda odalar ve kiliseler yapılmıştır. Bu kiliselerden büyük olanının duvarları ve tavanlarında kabartma haç ve geometrik şekiller bulunmaktadır. Tabanda ise irili ufaklı oyulmuş mezar yerleri vardır. Ayrıca duvarlarda kırmızı boya ile yapılmış süslemeler görülmektedir. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte M.Ö.730-843 yılları arasında yapılmış bir manastır yapısıdır.
4- Afyonkarahisar Memeç Kaya Kilisesi :
İhsaniye ilçesi, Döğer kasabasının 4 km. kadar güneydoğusunda Emre Gölü yolu üzerindedir: Tüf sarp kayalık yüzey ortasına oyulmuş kilisedir. Kilisenin ön bölümünün dış duvarı yıkılmış ve açık olarak görülmektedir. Çevresine bitişik kaya odalarıyla birlikte M.Ö.8.-10. Yüzyıllar arasında yapılmış manastır yapısıdır.
5- Afyonkarahisar Eğerli Kaya Kilisesi:
Bayat ilçe merkezi ile İscehisar ilçesinin Doğlat köyü arasında, Eyerli Dağı’nın batı yamaçlarındadır. Afyonkarahisar ilinde bulunan kaya kiliselerinin içinde en sağlam ve eksiksiz olanıdır. Kilise içinde kiremit renkli kök boya ile işlenmiş desenler vardır.
6- Afyonkarahisar Böcü İnleri Kilisesi:
Kıyır Köyü/ İhsaniye İlçesi/Afyonkarahisar: Tüf sarp kayalık yüzeylere oyulmuş aralıklı üç kilise bulunmaktadır. Kiliseler tonoz yapılıdır ve yan duvarlarında birbirine bitişik kemerli nişler bulunmaktadır. Çevresindeki kaya odalarıyla birlikte M.Ö. 8.-10.yüzyıllar arasında yapılmış manastır yapısıdır.
7- Afyonkarahisar Yedikapılar Manastırı:
Yedikapılar mevkii Kemerkaya köyü/Bolvadin İlçesi/Afyonkarahisar: Tüf sarp kayalık yüzeye oyulmuş, birbirine bitişik tonoz tavanlı kilise ve odalardan oluşan, M.Ö.8.-10.yüzyıllar arasında yapılmış manastır yapısıdır.
Afyonkarahisar’da Bulunan Peri Bacaları
Volkanik arazilerde görülen peri bacaları, sellenme sularının neden olduğu, farklı aşınma sürecinde oluşan sütun, pramidal sütun görünüşlü yer şekilleridir.
Afyonkarahisar ilinin jeolojik yapısı gereği, volkanik arazi üzerinde bulunan İhsaniye, İscehisar, Bayat ve Bolvadin ilçelerinde değişik biçimlerde, şapkalı veya şapkasız çok sayıda peri bacaları bulunmaktadır. Bunlardan Bolvadin İlçesine bağlı Özburun Kasabası’nın Minareli Deresi’nde yer alan peri bacaları, diğer yörelerdeki peri bacalarından farklı oluşumlarıyla dikkat çekmektedir.
Ayrıca Bayat İlçesi’nin İnpazarcık Mevkii ile Mekân Yaylası’nın karşısında bulunan Eyerli Dağı’nın yamaçlarında peri bacalarına rastlanılmaktadır. Peri bacalarının en yoğun olduğu bölgeler ise, İscehisar İlçesi’nin Seydiler Beldesi’nden başlayarak İhsaniye İlçesi’nin Döğer Beldesi’ne kadar uzanan ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından yaptırılan Turizm Kuşağı Yolu ile birbirine bağlanan güzergâh çevresinde görülmektedir.
İscehisar İlçesi, Seydiler Beldesi’nin içinde ve çevresindeki vadilerde irili ufaklı çok sayıda peri bacası bulunmaktadır. Afyonkarahisar-Ankara karayolunun kenarında bulunması nedeniyle ulaşımı kolaydır.
Bunun yanı sıra Karakaya Köyü’nün Veliler Mahallesi’nde, Ağın Dağı’nın eteklerindeki kaya yerleşimlerinin önünde, Çatağıl Köyü’ne 2 km kala orman içinde bulunan Ornaş Kayalıkları civarında bol miktarda peri bacaları bulunmaktadır.
İhsaniye İlçesi’ne bağlı Kıyır Köyü’nün sırtını yasladığı dağın eteklerinde; Ayazini Beldesi’nin çevresinde, Göynüş Vadisi ve Demirli Köyü civarında; Bayramaliler Köyü civarında, Üçlerkayası Köyü ve çevresinde Afyonkarahisar İli’nin en büyük şapkalı veya şapkasız peri bacaları veya peri bacası vadileri bulunmaktadır. Yaklaşık olarak 110 kilometrelik köy yolları ile birbirine bağlanan bu bölgede, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi örenyerleri de bulunmaktadır.
Afyonkarahisar’da Bulunan Şehitlikler
- Afyonkarahisar Hava Şehitliği
- Giresunlular Alay Şehitliği
- Anıtkaya Şehitliği
- Şuhut Şehitliği
- Yıldırım Kemal Şehitliği
- Çiğiltepe Şehitliği
- Yüzbaşı Agâh Efendi (Kurtkaya) Şehitliği
Afyonkarahisar Gezi Haritası
Afyonkarahisar Gezi Rehberi yazımızda yer alan mekanların GPS koordinatlarını haritamızda bulabilirsiniz. Haritaya tıkladığınızda listede yer alan tarihi, turistik yerlerin harita konumunu ve bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilirsiniz.
Afyonkarahisar Gezi Rehberi GPS Koordinatları: https://goo.gl/maps/iaHEyfXigWBPeRez8
Gezi rehberinde yer alan mekanları haritada görmek için: https://goo.gl/maps/iaHEyfXigWBPeRez8
Bu yazımızda aşağıdaki listede bulunan mekanların tanıtımını yaptık.
1 | 26 Ağustos Tabiat Parkı |
2 | Abdülkadir Geylani Türbesi |
3 | Acıgöl |
4 | Afyon Kent Ormanı |
5 | Afyon Macera Parkı |
6 | Afyon Masal Dünyası Parkı |
7 | Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi |
8 | Afyonkarahisar Kalesi |
9 | Afyonkarahisar Taşhan |
10 | Akarçay Kültür Park |
11 | Akdağ Tabiat Parkı |
12 | Akşehir Gölü |
13 | Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği |
14 | Altıgöz Köprüsü |
15 | Amorium Antik Kenti |
16 | Anıtkaya (Eğret) Kervansarayı |
17 | Anıtkaya (Eğret) Şehitliği |
18 | Apameia Antik Kenti |
19 | Asar Kalesi (Kedrea) |
20 | Aslankaya Tapınağı |
21 | Aslantaş |
22 | Avdalas Kalesi |
23 | Ayazini Ören Yeri |
24 | Bayramaliler Kalesi |
25 | Bininler Kaya Evleri |
26 | Bolvadin Belediye Müzesi |
27 | Böcü İni Kaya Yerleşimleri |
28 | Buzluk Mağarası |
29 | Büyük Taarruz Şehitliği |
30 | Cumhuriyet Şehitliği |
31 | Çay Taş Medrese |
32 | Çeşmeli Konak (Afyon Kültür Ve Çevre Evi) |
33 | Döğer Kervansarayı |
34 | Dört Göz Köprüsü |
35 | Eber Gölü |
36 | Ebheri Kümbeti |
37 | Emre Tekkesi (Yunus Dergahı) |
38 | Cumgya – Göynüş Vadisi |
39 | Gazlıgöl Kaplıcaları |
40 | Ömer ve Gecek Kaplıcaları |
41 | Gedik Ahmet Paşa Cami |
42 | Giresunlular Şehitliği |
43 | Haşhaş Tarlaları |
44 | Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisi |
45 | Hava Şehitliği (Garnizon Şehitliği) |
46 | Hayran Veli Sultan Türbesi |
47 | Heybeli Kaplıcası (Kızılkirse) |
48 | Hüdai Kaplıcaları |
49 | İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi |
50 | İscehisar Seydiler Peribacaları |
51 | İshaklı Han |
52 | İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları Tanıtım Merkezi |
53 | Kadınana Türbeleri |
54 | Karacaahmet Türbesi |
55 | Karacamal Mağarası |
56 | Karakuyu Göleti |
57 | Karamık Gölü |
58 | Karapınar Kuzuini Mağarası |
59 | Kırk Göz Köprüsü |
60 | Kocatepe Atatürk Anıtı Ve Kitabesi |
61 | Kurt İni Mağarası |
62 | Leylek Kayalığı |
63 | Mevlevi (Türbe) Camii ve Mevlevihane Müzesi |
64 | Mısri Camii |
65 | Millet Hamamı (Afyonkarahisar Kültür ve Semt Evi) |
66 | Ot Pazarı Camii |
67 | Oyuncak Müzesi |
68 | Sandıklı Kalesi ve Sandıklı Ulu Camii |
69 | Selimiye Kaya Mezarları |
70 | Şuhut Atatürk Evi (Büyük Taarruz Karargahı) |
71 | Şuhut Kurtuluş Savaşı Şehitliği |
72 | Tarihi Bedesten Çarşısı |
73 | Tokalı Kanyonu |
74 | Ulu Camii |
75 | Utku (Zafer) Anıtı |
76 | Zafer Müzesi |
İçindekiler
ToggleAfyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
1 Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı
- Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar’a 17 km. uzaklıkta olan olan tabiat parkı 65 hektar alana sahiptir. Zengin bitki örtüsü (yaklaşık 90 adet bitki türü ) yanında, içerisinde bulunan göl nedeniyle yılın farklı zamanlarında çok sayıda kuş ve hayvana da ev sahipliği yapmaktadır.
- Ova kurbağası, skarmeke, serçe, angıt, yeşilbaş ördek ve kırlangıç bu hayvanlardan bazıları.
- Tabiat Parkı, içerisinde bulunan mesire alanı ile halkın dinlenmesi ve piknik yapmasına imkan sağlamaktadır.
- Tabiat parkın sadece bir piknik alanı değil içerisindeki oyun parkı, tenis kortu, basketbol ve halı sahası ile bir yaşam alanı olarak oluşturulmuştur.
- Ayrıca saha içerisinde yer alan gözetleme kulesinden Başkomutan Meydan Muharebesinin ve Büyük Taaruz Harekatının cereyan ettiği tepeler görülmektedir.
- Büyük Taaruzun ve Kurtuluş Savaşının anlatılacağı İstiklal Tanıtım Merkezi parkın sınırları içerisindedir.
- Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı Adresi: Bağdat, Akören/Sinanpaşa/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar 26 Ağustos Tabiat Parkı Harita: 26 Ağustos Tabiat Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
2 Afyonkarahisar Abdülkadir Geylani Türbesi
- Bolvadin Abdülkadir Geylani Türbesi Kısa Tanıtım:
- Abdülkadir Geylani’nin torunlarından olan Abdülkadir Geylani’ye ait bir türbe ve yanında cami bulunmaktadır.
- Afyon Bolvadin ilçesindedir.
- Türbe içinde ayrıca müritlere ait çok sayıda sandukalar bulunmaktadır.
- Vesikalara göre Abdülkadir Geylani 17’nci asrın başlarında Bolvadin’e gelmiş, Şıhlar (Ağılönü) Mahallesi’nde bulunan Kadri Tarikatı’nın tekkesini kurmuştur.
- Bu tekke misafirhane, çilehane, mektep, medrese ile bir külliye haline getirilmiştir.
- Abdülkadir Geylani Türbesi Afyonkarahisar Bolvadin İlçesi, Ağılönü Mahallesi’nde bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Abdülkadir Geylani Türbesi Adresi: Şıhlar, Tekke Sk. No:54, Bolvadin/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Abdülkadir Geylani Türbesi Harita: Abdülkadir Geylani Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
3 Afyonkarahisar Acıgöl
- Afyonkarahisar Acıgöl Kısa Tanıtım:
- Bir bölümü Afyonkarahisar, bir bölümü ise Denizli ili sınırları içerisindedir.
- Yüzölçümü 41.5 kilometrekara olup, 20 kilometrekaresi Afyonkarahisar’a bağlı Başmakçı ve Dazkırı ilçelerinin sınırları içerisinde kalmaktadır.
- Denizden yüksekliği 842 metredir.
- Suyu sodalı olan gölden, sodyum sülfat ve türevleri üretilmektedir. Gölün güney doğusunda bulunan Söğüt Dağı’nın eteklerinden kaynayan sular, gölü besledikleri gibi yaşam ortamları oluşturmaktadır.
- Yaz-kış flamingo sürülerinin yaşayabildiği özel bölgelerden birisidir.
- Afyonkarahisar Acıgöl Adresi: Akpınar/Başmakçı/Afyon
- Afyonkarahisar Acıgöl Harita: Acıgöl (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
4 Afyonkarahisar Kent Ormanı
- Afyonkarahisar Kent Ormanı Kısa Tanıtım:
- Yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik alanda oluşturulan kent ormanı en iyi şekilde düzenlenerek halkımızın hizmetine sunulmuştur.
- Yapılan anketle şehir sakinlerinin görüşleri doğrultusunda ‘Zafer Kent Ormanı’ ismi verilen ormanda; kır lokantası, kır kahvesi (kahvaltı evi) satış üniteleri, şelale, 100 kişilik amfi tiyatro, yel değirmeni, adrenalin tepesi, aletli spor alanı, bisiklet yolu, atla gezi yolu ve çocuk oyun parkı bulunan ormanda, gezinin yanı sıra dağcılık gibi çeşitli sporlar da yapılabilmektedir.
- Diğer kent ormanlarından ayrılacak şekilde farklı objelerle de süslenen Zafer Kent Ormanı’nda Yörük Çadırı ve suyun ışıklarla dans ettiği süs havuzu yer almaktadır.
- Afyonkarahisar Kent Ormanı Adresi: Eski Hamam Mahallesi, Afyon Ankara Yolu No:53, 03750 İscehisar/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Kent Ormanı Harita: Kent Ormanı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
5 Afyonkarahisar Macera Parkı
- Afyonkarahisar Macera Parkı Kısa Tanıtım:
- Belediye tarafından işletilen park belediye kent ormanının içindedir.
- Genç nüfusun fiziksel ve zihinsel gelişimlerine katkı sağlayacak 3 metre ve 6 metre yüksekliklerde toplam 18 parkurdan oluşan macera parkı ile kombine edilmiş 13 metre serbest düşüş platformu, 13 metre yapay kaya görünümlü ve ahşap görünümlü 2 adet tırmanma duvarı, 200 metre gidiş 200 metre dönüş olmak üzere toplam 400 metre zipline hattı kent ormanı macera kompleksi olarak oluşturulmuştur.
- Macera parkında Zikzak Köprü, Yassı Kütük Köprü, Yan Geçiş, Mayın Tarlası, Salıncak Köprü, Dev Adım, Ağ Köprü, Kargo Ağı, V Köprü, Tünel Geçiş, Yassı Ahşap Köprü, Tahteravalli Köprü,Çapraz Köprü, Yassı Zikzak Köprü parkurları yer almaktadır.
- Ayrıca, Serbest Düşüş Kulesi, 2 ayrı Tırmanma Duvarı, Zipline hattı da bulunmaktadır.
- Parkın güvenilik ve ekipmanları uluslararası standartlarda tanımlanmıştır.
- Park içinde büyükler için 18 parkur, küçükler için ise 14 parkurdan oluşan bir etkinlik alanı bulunuyor.
- İki tırmanma parkuru, 17 metrelik bir atlama ve gidiş ve dönüş toplam 285 metre uzunluğunda da bir ziplayn uçuş parkuru bulunuyor.
- Afyonkarahisar Macera Parkı Adresi: Hasan Karaağaç, 03211 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Macera Parkı Harita: Macera Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
- Afyonkarahisar Macera Parkı Adresi: Hasan Karaağaç, 03211 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Macera Parkı Harita: Macera Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
6 Afyonkarahisar Masal Dünyası Parkı
- Afyonkarahisar Masal Dünyası Parkı Kısa Tanıtım:
- Belediye tarafından yaptırılan Mehmet Sami Hancıoğlu Masal Dünyası Parkı 2016 yılında hizmete girmiştir.
- 80’in üzerinde 18 farklı gruptan oluşan masal kahramanları, masal evleri, engelli bisiklet parkuru, macera ve survivor parkuru ile çocuk oyun grupları yer alıyor.
- Çocukların keyif alacağı uzun süre çıkmak istemeyeceği güzel bir park.
- Ağaçlandırma ve peyzaj çalışması da yapılan park içerisinde, ailelerin rahatça dolaşabileceği geniş yürüyüş yolları ve dinlenme alanları bulunuyor.
- Parkın tam ortasındaki, proje gereği kaldırılmayan hatta doğallığı korunarak etrafına şelale ve havuz yapılan kaya, parka muhteşem bir görsellik kazandırdı.
- Sakin güzel bir tema şehir parkı. Çocukların sevecegi eğlenceli bir yer.
- Afyonkarahisar Masal Dünyası Parkı Adresi: Yeşilyurt, 03030 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Masal Dünyası Parkı Harita: Masal Dünyası Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
8 Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi
- Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi Kısa Tanıtım:
- Cumhuriyet’in ilk yıllarında Afyonkarahisar’da kurulan Asar-ı Atika Muhipleri Cemiyeti’nin çabalarıyla Taş Medrese’de eski eserler toplanmaya başlamış, 1931 yılında resmi “Müze Deposu”, 1933 yılında ise Müze Müdürlüğü haline gelmiştir.
- Müze binası tek katlı olup, birbirine bağlı 9 sergi salonundan ayrı, büro kesiminde 5 oda, bir kitaplık, bir konferans salonu, alt katlarda 5 depo, bir fotoğraf atölyesi ile laboratuvar yer almaktadır.
- Müzede, Taş-Maden (kalkolitik) çağından Bizans çağına kadar Afyonkarahisar ve çevresinden bulunmuş olan arkeolojik eserler, kronolojik bir sıra esas alınarak sergilenmektedir.
- Tunç, Hitit, Cumg, Lidya, Roma ve Bizans dönemlerine ait oldukça zengin eserler sergilenmektedir. Bu dönemlere ait pişmiş toprak, taş mermer, kemik, cam, metal kap kacak, heykel ve sikke gibi araç ve gereçler, yöre insanın, MÖ.3000’li yıllardan günümüze kadar yaşayışı, inancı, üretimi, ticareti hakkında bize oldukça önemli bilgiler vermektedir. Ayrıca günümüzdeki önemi nedeniyle sanayi haline gelmiş mermer ticareti ve sanatı ile ilgili bilgi veren mermer heykeller, lahitler, mezar taşları ve mimari parçalar, müzenin önemini artırmaktadır.
- Müzenin bahçesinde ise genellikle Roma ve Bizans dönemi mezar stelleri, lahitler, küpler, heykeller, Selçuklular, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait mezar taşları sergilenmektedir.
- Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi Adresi: Zafer Mh., Kurtuluş Cad. No:92, 03040 Merkez/Afyonkarahisar Merkez/Afyon
- Afyonkarahisar (Arkeoloji) Müzesi Harita: Afyon (Arkeoloji) Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
7 Afyonkarahisar Kalesi
- Afyonkarahisar Kalesi Kısa Tanıtım:
- Afyon iline ismini veren kale şehrin hemen her yerinden görülebilen yüksek bir dağın tepesindedir.
- Afyon iline Karahisar adını katan hisar ve kale burasıdır.
- “Karahisar galesi yıkılır gelir, Zülüfü gerdana dökülür gelir.” türküsünde bahsedilen kaledir.
- 226 metre yükseklikteki volkanik bir kaya kütlesi üzerinde yer alan Afyonkarahisar Kalesi, MÖ.1350 yılında Hitit İmparatoru II. Murşil zamanında, Arzava Seferi’nde müstahkem mevki olarak kullanılmış ve Hapanuva adını almıştır.
- Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında da önemli çarpışmalara sahne olmuştur.
- Kalenin zirvesinde MÖ.1200-700 tarihleri arasında Anadolu’da yaşamış olan Cumgler Dönemi‘ne ait kültür izlerine rastlanmakta olup, Ana Tanrıça Kybele’ye adanmış birçok tapınma yeri ile 4 adet büyük sarnıç (su çukuru) bulunmaktadır.
- Surları, Selçuklu Sultanı Alâaddin Keykubat zamanında kale dizdarı olan Mimar Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmış, ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır.
- 41573’te Osmanlı Sultanı II. Selim’in emriyle Mahmut Bey tarafından burçları, sarnıçları ve kulesi tekrar onarılmıştır.
- Kaleye çıkmak biraz zahmetlidir. 700 basamak vardır, bu da 15, 20 katlı binaya çıkmak gibidir.
- Merdivenleri dik ve bazı yerleri biraz tehlikelidir. Yanınızda su bulundurun.
- Kalede küçük bir çay bahçesi bulunmaktadır. Manzarası şahanedir.
- Afyonkarahisar Kalesi Adresi: Kale Mah., 03100 Merkez/Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Kalesi Harita: Afyon Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
9 Afyonkarahisar Taşhan
- Afyonkarahisar Taşhan Kısa Tanıtım:
- Ticaret kervanlarının yolu olan Anadolu’da kervan konaklama kültürünün bir parçası olan hanlardan birisidir.
- İpek Yolu çerçevesindeki yüzlerce ticaret kervanlarının ve tacirlerin konakladığı bugünün otellerinin tarihi çeşidi ve adıdır.
- Diyarbakır Hasanpaşa, Tokat Taşhan ve diğe birçok han ile hemen hemen aynı mimariye sahiptir.
- Afyonkarahisar, Merkez, Umurbey Mahallesi, Yemeniciler Çarşısı’ndadır.
- Afyonkarahisar merkez Umurbey Mahallesi, Yemeniciler Çarşısı’ndadır. Hoca Üveys Hanı olarak da anılan bina, XVII. yüzyılın ortalarında Kadı Abdullah Efendi tarafından kareye yakın planda ve iki katlı olarak yemenici esnafının da katkıları ile yaptırılmıştır.
- Yapının ortasında üstü açık avlu vardır. İçerde odalar avluya açılır. Birinci katın güney duvarındaki orta kemer sonradan üçgen alınlıklı çift kapı ile kapatılmıştır.
- Keçe ve tespih ustalarının, ebru ve ney sanatçılarının atölyeleri ve satış yerleri, Kök Boyalı Bayat Türkmen Kilimlerinin, Afyon’a özgü diğer el sanatlarının, yöresel hamur işlerinin ve patatesli ev ekmeğinin satış noktaları da yer alır.
- Alışveriş yaparken kısa bir mola verip, avlusundaki kafeteryada, yöreye özgü ev yapımı katmer, bükme veya ağzıaçık ile çayınızı yudumlayabilirsiniz.
- Afyonkarahisar Taşhan Adresi: No:6, Taşhan Sk, 03100 Afyonkarahisar Merkez
- Afyonkarahisar Taşhan Harita: Taşhan (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
10 Afyonkarahisar Akarçay Kültür Park
- Afyonkarahisar Akarçay Kültür Park Kısa Tanıtım:
- Akarçay Nehri, İç Anadolu Bölgesinde, Akarçay Havzası’na ismini veren ve Eber Gölüne dökülen bir nehirdir.
- Bir kısmı Afyon şehir merkezinden geçmektedir.
- Belediyenin rekreasyon işleri kapsamında Akarçay nehrinin çevresi düzenlenmiş ve kültür parka dönüştürülmüştür.
- Ailecek oturma alanı, çocuk park alanı, yeme içme alanları, canlı müzik alanı, yürüyüş yolu, bisiklet kiralama ve parkuru gibi imkanlar vardır. Irmak kenarında oturma alanlarında güneşin batışını kahve eşliğinde izleyebilirsiniz.
- Otopark mevcut, akşamlari serin oluyor yanınıza giysi almalısınız.
- Afyonkarahisar Akarçay Kültür Park Adresi: Osman Gazi, Cahar Dudayev Cd. No:94, 03030 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Akarçay Kültür Park Harita: Akarçay Kültür Park (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
11 Afyonkarahisar Akdağ Tabiat Parkı
- Afyonkarahisar Akdağ Tabiat Parkı Kısa Tanıtım:
- Akdağ Tabiat Parkı, Doğa Koruma Alanı ve Kamp Alanı olarak bilinir.
- Afyon Sandıklı ilçesindedir.
- Akdağ Tabiat parkı yemyeşil ormanları su kaynakları, uçsuz bucaksız çayırları; zengin bitki örtüsüyle eş değerde yaban hayatıyla, (yılkı atları, geyik, domuz, tilki, kurt v.s) monoton ve betonlaşan hayatınıza bir anda huzur ve canlılık kazandırır.
- Doğal peyzajı bozmadan yapılan patika yolları, atlı gezi yolları, bisiklet parkurları, yaban hayatı izleme noktaları, göleti, gölcükler, günübirlikçiler ve kampçılar için sosyal tesisler, bungalovlar bu güzellikleri daha da çekici ve eşsiz kılmıştır.
- Doğa sevenlere, doğayla baş başa kalmak isteyen her yaş grubu insana hizmet edecek etkinliklerin yapılabileceği Kocayayla civarında, keşfedilmeyi bekleyen pek çok mağara vardır. Tahmini 20 km. uzunluğunda olan kanyon ve kanyondan Çivril gölüne dökülen Akçay görülmeye değerdir. Kanyon boyunca insanoğlunun ayak basmadığı mağaralar, treking yapanların ilgisini çekecek güzergahlar bulunmaktadır.
- Göl manzarası çok güzel, ancak göle girmek, yüzmek yasak.
- Orman ve Su İşleri Bakanlığı korunan alanlarından olan Akdağ Tabiat Parkı Kocayayla da bulunan Kır Evlerinde konaklama imkanı vardır. Evlerin işletmesi Sandıklı D.K.M.P. Şefliğinin sorumluluğundadır.
- Bungalov evlerde konaklama imkanı, ayrıca girişlerde cüzi ücret vardır. Belediyeye ait kliması, elektriği suyu vs olan evler günlük olarak kiralanabiliyor, 2021 Temmuzunda günlüğü 250TL.
- Kamp karavan için uygundur.
- Bölgede belediyeye ait market ve diğer yeme mekanları olsa da , buralarda sunulanlar gerçekten yetersiz, o nedenle gelirken muhakkak yiyeceklerinizi yanınızda getirmenizi tavsiye ediyoruz.
- Afyonkarahisar Akdağ Tabiat Parkı Adresi: Akdağ Tabiat Parkı, 03500 Çamoğlu/Sandıklı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Akdağ Tabiat Parkı Harita: Akdağ Tabiat Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
12 Afyonkarahisar Akşehir Gölü
- Afyonkarahisar Akşehir Gölü Kısa Tanıtım:
- Akşehir Gölü, Eber Gölü gibi, Sultan dağları ile Emir dağı arasındaki çöküntü alanında yer alır.
- Akşehir ilçesinin yanında İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir göldür.
- İdari olarak Konya ve Afyonkarahisar illeri sınırları içerisinde yer almaktadır.
- Kapalı bir havzada bulunduğundan dışarıya akıntısı yoktur. Buna karşın suları çok az tuzludur.
- Kıyılardan göle karışan tatlı su kaynaklarının bolluğu, kıyılarda suyun tatlılaşmasını sağlar. Tuzluluk orta kesimlerde ve kuzeydoğuda daha belirginleşir.
- Sığ bir göl olup, derinliği 2 ile 4 m arasında değişmektedir. Gölün güneydoğusundaki yaklaşık 10 kilometrelik kıyı şeridi dışında kalan tüm kıyıları seyrek fakat geniş sazlıklarla kaplıdır.
- Sazan ve turna gibi ticari önemi olan balıkların yanı sıra beş balık türü daha bulunmaktadır.
- Gölde, sonbahar ve kış başlarında başta yaban kazları ve yaban ördekleri olmak üzere, pelikanlar, dalgıçlar, balıkçıllar, yağmurcunlar ve martı türlerinden oluşan 60-80 bin civarında kuş görülmektedir.
- Özellikle yaban kazları, kış mevsiminde geceyi çok kalabalık gruplar halinde gölde geçirmektedirler.
- Akşehir Gölü’nün son dönemde suyu iyice çekilmiş, önce gölete sonra da sazlığa dönüşmüştür.
- Afyonkarahisar Akşehir Gölü Adresi: 03911 Akbaba/Sultandağı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Akşehir Gölü Harita: Akşehir Gölü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
13 Afyonkarahisar Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği
- Afyonkarahisar Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar`ın güneybatısında, Sinanpaşa İlçesi’nin güneydoğusunda bulunan 1591 rakımlı Çiğiltepe üzerinde olup, Sinanpaşa İlçesi’ne 18 kilometre uzaklıktadır. Mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerden birisidir.
- Kurtuluş savaşında stratejik önemi olan kritik bir noktadır.
- 27 Ağustos 1922 günü Çiğiltepe’yi ele geçirmekle görevlendirilen 57’nci Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey, Başkomutan Gazi Mustafa Kemal‘e tepeyi yarım saat içerisinde ele geçirmek için söz vermiş ancak sözünü yerine getiremeyince tabancasını şakağına dayayarak intihar etmiştir.
- Ne var ki bu kahramanın intiharından kısa bir süre sonra Çiğiltepe Türk askerleri tarafından ele geçirilmiştir.
- Albay Reşat Çiğiltepe’nin Sandıklı İlçesi’nde bulunan mezarı, Ankara’daki Devlet Mezarlığı’na nakledilmiştir.
- Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği, görevini yerine getirmeyi canından aziz bilen 57’nci Tümen Komutanı Miralay Reşat Bey ve o çevrede şehit düşenlerin anısına yaptırılmış olup 22.06.1996 tarihinde ziyarete açılmıştır.
- Şehitliğin girişinde Albay Reşat Çiğiltepe’nin bronzdan yapılmış büstü, ortasında ise çekilmiş bir kılıcı andıran dikili taş ve kitabeleri ile mermerden yapılmış şehit mezarları bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği Adresi: Çiğiltepe, 03859 Akharım/Sandıklı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği Harita: Albay Reşat Çiğiltepe Şehitliği (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
14 Afyonkarahisar Altıgöz Köprüsü
- Afyonkarahisar Altıgöz Köprüsü Kısa Tanıtım:
- Altıgöz Köprüsü, Afyonkarahisar il merkezinde Akarçay Nehri üzerinde bulunan tarihi köprüdür.
- Şehir merkezinde Çetinkaya Mahallesi ve Cirit Kayalığı’nın kuzeyinden akan Akarçay üzerinde yer alır.
- Köprü, üzerindeki Arapça kitabesine göre, 1209 yılından önce Oğuz oğlu Sabıküddin Ebül Vefa İlyas Bey tarafından yaptırılmış, oğlu Ebu Hamid Hacı Mehmed bin İlyas tarafından 1237 yılında bugünkü haliyle onartılmıştır.
- Son olarak Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından, 1985 yılında tamir ve restorasyonu yapılmıştır. Akarçay’ın içine düşen ve 1980 yılında müzeye kaldırılmış olan onarım kitabesi tekrar orijinal yerine yerleştirilmiştir.
- İtinasız bir işçilikle yapılmış olan 44 m. uzunluğundaki köprünün taşları arasında Roma ve Bizans devrine ait devşirme parçalar da görülmektedir. Yuvarlak kemerli altı göz bugün toprağa gömülmüş durumdadır.
- İkisi yuvarlak dördü sivri olmak üzere altı adet kemerli gözü vardır. Bu nedenle Altıgöz Köprüsü olarak adlandırılmıştır.
- Eski korkuluk taşları büyük bir olasılıkla bugünkü adı Süğlün Köyü olan antik Prymnessos Şehri’nin tiyatro basamaklarından yapılmıştır.
- Anadolu’da Selçuklu devri köprülerinin ilk örneklerinden biri olması dolayısıyla tarihî değere sahiptir.
- Afyonkarahisar Altıgöz Köprüsü Adresi: Ali Çetinkaya, 03200 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Altıgöz Köprüsü Harita: Altıgöz Köprüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
15 Afyonkarahisar Amorium Antik Kenti
- Afyonkarahisar Amorium Antik Kenti Kısa Tanıtım:
- Amorium (Hisar), Ankara’nın 170 kilometre güneybatısında Afyonkarahisar’ın 70 kilometre kuzeydoğusunda ve Emirdağ İlçesi’nin 12 kilometre doğusunda yer alan ve M.Ö.2000’li yıllardan itibaren Hitit, Phryg, Yunan, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde kesintisiz yerleşim görmüş antik kenttir.
- Kent, Yukarı Şehir ve Aşağı Şehir olarak iki başlık altında değerlendirilmektedir. Alandaki en erken yerleşimin merkezi Yukarı Şehir olarak adlandırılmış olan höyüğün bulunduğu bölgedir.
- Yukarı şehir, höyüğün kenarlarında hala izleri görülebilen Bizans dönemi sur duvarlarıyla, Aşağı Şehir de bütün şehri kuşattığı takip edilebilen bir koruma (sur) duvarıyla çevrilidir.
- Sit alanında Klasik ve Hellenistik dönemlere ait arkeolojik kalıntılar olmamasına rağmen Amorium’un o dönemlerde Orta Anadolu tarihinde önemli bir rol oynamıştır.
- Amorium’un, Roma Senatosu tarafından bölgede kendi parasını basma izni verilen ilk şehirler arasında oluşu, M.Ö.1’inci yüzyıl başlarında Doğu Phrygia’da önemli bir pozisyonda olduğunu göstermektedir.
- Amorium Geç Antik Dönem‘de düzenli yapılan festival ve fuarlarıyla civar kasabalardan çok sayıda insanı çeken önemli bir ticaret şehri olmalıydı.
- Bizans Dönemi’nde yaşanan Karanlık Çağ boyunca (M.S.7’nci yüzyılın ortasından 9’uncu yüzyılın ortasına kadar) Amorium Arap saldırılarına karşı Bizans topraklarının korunmasında güçlü bir kale görevi görmüştür.
- M.S.838 yılında Harun Reşid’in oğlu Mutasım’ın (M.S.833-842) ordusu tarafından kuşatılan, M.S.931’de Tarsus Emir’i tarafından ateşe verilen kent, kazılardan elde edilen verilere göre M.S.10 ve 11.’inci yüzyıllarda askeri ve stratejik önemini yeniden kazanmıştır.
- Amorium’da ilk çalışmalar, 1987 yılında Prof. Dr. R. Martin Harrison tarafından bir yüzey araştırması ile başlamıştır, halen Doç. Dr. Zeliha Demirel Gökalp’in kazı başkanlığında devam etmektedir.
- Afyonkarahisar Amorium Antik Kenti Adresi: Hisarköy, 03600 Davulga/Emirdağ/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Amorium Antik Kenti Harita: Amorium Antik Kenti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar gezinizde görmek isteyebileceğiniz yerlerin kısa tanıtımlarını, harita bilgilerini görmek için diğer sayfaya geçiniz.
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
16 Afyonkarahisar Anıtkaya (Eğret) Kervansarayı
- Afyonkarahisar Anıtkaya (Eğret) Kervansarayı Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar’dan Kütahya’ya gidiş istikametinde 33.km den sağa dönün Eğret/Anıtkaya kasabasına girin, sağ tarafta,Muhtarlık Binasının yanında…
- Afyonkarahisar Merkez Anıtkaya Köyü’ndedir. 14’ncü yüzyılda Germiyanoğulları tarafından yaptırılmıştır.
- Konumu ve manzarası çok güzel…14.yy.da Germiyanoğulları tarafindan yaptırılmış…600 senedir ayakta…
- Üç sahanlı olup, orta sahanı daha geniştir.
- Kesme taşlı, iki sıra fil ayakları arası, ortası geniş, yanları dar, kemerli tonozlarla örtülüdür.
- Dikdörtgen planlı 120 metrekarelik bir alanda kesme taştan inşa edilen yapı, ortası geniş, yanları dar ve kemerli tonozlarla örtülü kagir bir yapı olarak dikkati çekiyor.
- Yanları çift kemer sütunlarla süslü taç kapılı, moloz taş üzeri, kesme taş kaplamalı kargir yapıdır.
- Kervansaray henüz (2022) turizme açık değildir, restore çalışmaları devam etmektedir.
- Afyonkarahisar Anıtkaya (Eğret) Kervansarayı Adresi: Cumhuriyet, 03030 Anıtkaya/Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Anıtkaya (Eğret) Kervansarayı Harita: Anıtkaya (Eğret) Kervansarayı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
17 Afyonkarahisar Anıtkaya (Eğret) Şehitliği
- Afyonkarahisar Anıtkaya (Eğret) Şehitliği Kısa Tanıtım:
- Anıtkaya Şehitliği, Eğret Şehitliği olarak da bilinir.
- Afyonkarahisar-Kütahya karayolu üzerinde, Anıtkaya Kasabası’ndaki bir höyük üzerinde üst terasta, Kurtuluş Savaşımız sırasında 28 Ağustos 1922 günü 13’üncü ve 20’nci Alaydan şehit olanların anısına 1924 yılında piramidal bir anıt dikilmiştir.
- 1972 yılında çevre düzenlemesi yapılmıştır.
- Şehitlikte, 13. Alay Komutanı Binbaşı Galip de dahil olmak üzere, savaşta şehit düşmüş olan 12 Subay ve 6 Er’in yattığı mezarları vardır.
- Şehitlik kaidesi üzerine ise şunlar yazılmıştır: ’28 Ağustos 1922 Muharebesinde düşman hattı ricatini keserek arkalarından taarruz eden Türk süvari kolordusunun bu civarda verdiği şehitler adına dikilmiştir. Kendilerine Cenab-ı Hakk’ın rahmeti niyaz olunur.’
- Afyonkarahisar’da bulunan Anıtkaya Şehitliği’nde her yıl 28 Ağustos’ta devlet töreni düzenlenmektedir. Şehitlikte düzenlenen törenlere katılabilir ya da sıradan bir günde sadece anlamlı saatler geçirmek adına Anıtkaya Şehitliği’ni ziyaret edebilirsiniz.
- Afyonkarahisar Anıtkaya (Eğret) Şehitliği Adresi: Zafer, 03030 Anıtkaya/Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Anıtkaya (Eğret) Şehitliği Harita: Anıtkaya (Eğret) Şehitliği (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
18 Afyonkarahisar Apameia Antik Kenti
- Afyonkarahisar Apameia Kibotos Antik Kenti Kısa Tanıtım:
- Tarihi İpek Yolu ile Kral Yolu’nun kesiştiği noktada yer alan Apameia Antik Kenti, Cumg, Pers, Seleukos ve Roma uygarlıklarından önemli izler taşıyor.
- Apameia Kibotos (Antik Yunanca : Ἀπάμεια) – öncesi Kibotos (Yunanca: κιβωτός), Afyonkarahisar ilinin bugünkü Dinar ilçesinde bulunan bir antik kent. Apameia Antik Kenti, antik Roma döneminde Kelainai adıyla biliniyordu.
- Apameia için Efes Antik Kenti’nden sonraki en önemli şehir olarak kabul edilir. Daha önceki adı Kelainai’dir.
- Antik Roma döneminde Pameia Kibotos adını almıştır. Şehir MÖ 6. yüzyıldan itibaren önemli bir merkez olmuştur.
- Efes’ten sonra ikinci büyük kent olduğu bilinmektedir. Anıtsal yapıtlardan olan stadyum ve tiyatro kısmen özelliğini koruyarak kalmıştır.
- Efes’le birlikte bastırdığı bronz sikkeler de vardır. Yarı özerk olarak imparator adına sikkeler bastırmıştır.
- Neredeyse tüm büyük askeri seferler Kelainai/Apameia Kibotos’tan geçti.
- Henüz tam olarak turizme kazandırılmamış, gerekli düzenleme ve gezi alanı oluşturulmamıştır. (2022 yılı)
- Afyonkarahisar Apameia Kibotos Antik Kenti Adresi: Ilıca, 03400 Dinar/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Apameia Kibotos Antik Kenti Harita: Apameia Kibotos Antik Kenti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
19 Afyonkarahisar Asar Kalesi (Kedrea)
- Afyonkarahisar Asar Kalesi (Kedrea) Kısa Tanıtım:
- Asar Kalesi (Kedrea), Afyonkarahisar Bayat ilçesinde ilçenin 4 kilometre batısında, Köroğlu Dağı eteklerinde bulunmaktadır.
- Doğal yükseltili bir kayası vardır ve üzeri surlarla çevrilidir.
- Sur içinde tonozlu sarnıç, dinsel ve idari yapılara ait temeller bulunmaktadır.
- Bizans döneminde Kedrea adlı önemli bir yerleşim yeri olmuştur. Asar Kale’nin doğu kısmında bulunan kayalıklara oyulmuş yerleşim yerleri, kilise, gözetleme ve savunma amaçlı kullanılan mazgallar bulunmaktadır.
- Bugünkü Ankara-Afyonkarahisar yolunu, Bizans döneminde koruyan, savunan bir güvenlik kentidir.
- Burada bütçenize uygun olarak konaklayabileceğiniz tesisler bulunmaktadır.
- Kale içinde küçük odacıklar ve delikli kayalar vardır.
- Bunun yanı sıra yeme-içme ihtiyacınızı giderebileceğiniz kafe ve restoranlar ilçe merkezinde bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Asar Kalesi (Kedrea) Adresi: Fatih, 03380 Döğer/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Asar Kalesi (Kedrea) Harita: Asar Kalesi (Kedrea) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
20 Afyonkarahisar Aslankaya Tapınağı
- Afyonkarahisar Aslankaya Tapınağı Kısa Tanıtım:
- İhsaniye ilçesi, Döğer Kasabası, Üçlerkayası Köyü arasında bulunan Emre Gölü kıyısındadır.
- Yan yüzeyine (kuzeyine) yapılmış büyük boy aslan kabartmasından dolayı Aslankaya diye anılmaktadır. Kapı aralığı ile yan parçaları birlikte 6.80 metre ve 2 misli yükseklikte çok heybetli bir anıttır.
- Aslankaya, yüksek bir kayanın güney yüzü, dikey kesilmiş üçgen çatılı bir tapınak cephesidir.
- Üçgen çatının kiriş boşluklarında karşılıklı iki sfenks (insan başlı aslan), ana cephede niş içinde iki aslan arasında Kibele bulunmaktadır.
- Ana cephe geometrik desenli kabartmalarla süslüdür. Anıtın iki yan yüzleri de kesilmiş, kuzey yanına kükremiş ve iki ayağı üzerine şaha kalkmış bir aslan yapılmıştır.
- M.Ö. 7’inci yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır.
- Aslankaya anıtı alt bölümleri seller ve hava etkisi ile bozulmuş olup tapınak izleri tümden silinmiştir.
- Aslankaya Anıtı Cumgler’e ait anıtlar içerisinde en çok bilinenlerdendir. Bu nedenle yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken bir anıttır.
- Bu heybetli yapının Afyon gezinizde mutlaka görülecekler listesinde olmasını tavsiye ediyoruz.
- Afyonkarahisar Aslankaya Tapınağı Adresi: Yunus Emre, 03370 Döğer/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Aslankaya Tapınağı Harita: Aslankaya Tapınağı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
21 Afyonkarahisar Aslantaş
- Afyonkarahisar Aslantaş Kısa Tanıtım:
- Aslantaş-Yılantaş Ören Yeri olarak bilinir.
- Cumg dönemine ait kaya mezar odalarından biri olan Aslantaş kaya mezar odasının ön yüzündeki kapı boşluğunun her iki yanında ayağa kalkmış, karşılıklı iki heybetli aslan ve ayakları altında birer yavru aslan ile kapı üstünde hayat ağacını andıran kütle ve bunun üstünde her iki yana uzanmış kanatlı güneş kursu, kabartma olarak yapılmıştır.
- Mezar odası, hafif tonoz tavanlı, sol tarafta ölüyü yatırmak için sedir bulunan küçük bir hücresi vardır.
- Aslantaş’ın önemli bir Cumg kralının mezarı olduğu ve M.Ö. 7. yüzyılda yapıldığı düşünülmektedir.
- M.Ö. 13.yüzyıl a ait olduğu da yeni yapılan incelemelerle söylenmektedir.
- Aslantaş Cumgler’e ait anıtlar içerisinde en çok bilinenlerdendir. Bu nedenle yerli ve yabancı turistlerin en çok ilgisini çeken bir anıttır.
- Bu heybetli yapının Afyon gezinizde mutlaka görülecekler listesinde olmasını tavsiye ediyoruz.
- 200-300 metre yürüme mesafesinde yanında yıkılmış bir doğal kale de var.
- Sadece doğa ve tarihi eserlerin olduğu, hiçbir kafe, market ya da hediyelik eşya satan dükkanların olmadığı tarihle iç içe geçmek için harika bir yer, ancak bölgede otopark sıkıntısı yaşayabiilrisiniz.
- Afyonkarahisar Aslantaş Adresi: Türbe, 03370 Kayıhan Belediyesi/İhsaniye/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Aslantaş Harita: Aslantaş-Yılantaş Ören Yeri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
22 Afyonkarahisar Avdalas Kalesi
- Afyonkarahisar Avdalas Kalesi Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar-Eskişehir karayolu 27’nci kilometreden sağa doğru 4,7 kilometre daha gidilerek ulaşılan Ayazini Köyü’ndeki tarihi yerlerden birisidir. Diğerleri Ayazini kaya evleri, Ayazini Kilisesi ve kaya mezarlarıdır.
- Ayazini kasabasının doğusunda bulunan, kaya kütlesinin alt kısımlarında mezar odaları, üst kısımlarında ise birbirine bağlı çok katlı yerleşim yerleri bulunmaktadır.
- Bir yerleşimden çok, savunma amaçlı bir kaledir.
- Tüf kayaya oyulmuş çok katlı ve çok odalı sarnıçlı bir kaya kütlesi olup, yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.
- Afyon İhsaniye ilçesi Ayazini Kasabası’nda bulunan Avdalas Kalesi, Gazlıgöl Kaplıcası’na 10 kilometre uzaklıkta, ulaşımı oldukça kolay, görülmeye değer tarihi bir kalıntıdır.
- Avdalaz kalesinin içinde ihtiyaçlarını karşılamak için büyük bir sarnıçta bulunmaktadır.
- Tarihe ışık tutan Avdalas Kalesi, tüf kayaya oyulmuş çok katlı ve çok odalı bir kaya kütlesi olup Bizans Dönemi’nde yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.
- Afyonkarahisar’daki Gazlıgöl Kaplıcası’na 10 kilometre uzaklıkta olan Ayazini Köyü sınırları içerisinde olup kolay bir ulaşıma sahiptir.
- Avdalaz Kalesi’nin düşmanlara karşı savunma amaçla kullanıldığı çevreye hakim bir kaya kütleye yapılışından anlaşılmaktadır.
- Kale çevresinde ve kaya kütlenin alt kısımlarında Roma ve Bizanslıalara ait mezarlar bulunmaktadır.
- Avdalas Kalesi Bizans döneminde yerleşim yeri olarak kullanılan alan çok katlı ve çok odalı sarnıçlı bir yapıya sahiptir.
- Afyonkarahisar Avdalas Kalesi Adresi: Yeşilyayla, 03370 Ayazini/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Avdalas Kalesi Harita: Avdalas Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
23 Afyonkarahisar Ayazini Ören Yeri
- Afyonkarahisar Ayazini Örenyeri (Metropolis) Kısa Tanıtım:
- Bu mekan frig Vadisi’nin en önemli yerlerinden birisidir. Birçok tarihi yapı birbirine çok yakın şekilde bu vadide ziyaretçilerini beklemektedir.
- Bölgede Avdalas Kalesi, Sığınma mağara kalesi, birçok mağara ve eski yerleşim yeri, Ayazini Kaya Kilisesi, Ayazini Kaya Mezarları gibi birçok tarihi eser bulunmaktadır.
- İhsaniye ilçesi Ayazini Köyü sınırları içerisindeki örenyerine Afyonkarahisar-Eskişehir karayolunun 27.km’sinden sağa dönülerek 4,7 km ilerledikten sonra ulaşılır.
- Roma ve Bizans dönemlerine ait aile ve tek kişilik kaya mezar odaları, Bizans Dönemi’ne ait kiliseler ve kaya yerleşimleri arazinin bu tür bir yerleşime elverişli olması nedeniyle oyularak yapılmış eserleridir.
- Döğer kasabası Cumgler döneminden başlayıp Roma ve Bizans dönemlerinde de yerleşim yeri olarak kullanılmıştır.
- Cumgler döneminden Aslankaya, Kapıkaya I ve II, Tanrıça Kybele adına yapılmış açık hava tapınağı özelliğinde kaya anıtları ile Asar ve Eski Döğer’de yerleşim yerleri vardır.
- Aslanlı mezar odaları, sütunlu mezar odaları ile kayaya dış ve iç mimarî olarak oyulmuş kilisesi gibi sanat şaheseri eserler bulunmaktadır.
- Bu bölge genel anlamda Kapadokya bölgesine benzemektedir.
- Ayrıca geniş bir alanı kaplayan örenyerinde Roma ve Bizans dönemine ait kaya yerleşim ve mezar odaları ile kiliseler oldukça çok görülmektedir.
- Suluin, Memeç, Alacaasma, Urumkuş I ve II (Karamusa), Nallıhan ve Kırkmerdiven kayalıkları belli başlı olanlardır.
- Ayazini köyünün, Cumgler döneminden beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı bilinmektedir.
- Arazi yapısının uygun olmasından dolayı Roma ve Bizans dönemlerine ait aile ve tek kişilik kaya mezar odaları, Bizans dönemine ait kiliseler ve kaya yerleşimleri gibi eserler kayalara oyularak yapılmıştır.
- Metropolis içerisinde aslanlı mezar odaları, sütunlu mezar odaları ile yine kayaya oyularak yapılmış şaheserler bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Ayazini Örenyeri (Metropolis) Adresi: Fatih, 03370 Ayazini/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Ayazini Örenyeri (Metropolis) Harita: Ayazini Örenyeri (Metropolis) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
24 Afyonkarahisar Bayramaliler Kalesi
- Afyonkarahisar Bayramaliler Kalesi Kısa Tanıtım:
- Cumg vadisinde bulunur.
- İhsaniye İlçesi’nin Döğer Kasabası ile Bayramaliller Köyü arasında Sarıcaova Köyü yolu üzerindedir.
- Bizans Dönemi‘nde Leonto Kefal adlı bir yerleşim yeridir.
- Doğal bir tepe düzlüğüne yapılmış surlarla çevrili kaledir.
- Kalenin içinde çok sayıda yapılara ait temel kalıntıları, tepenin eteklerinde ise yer yer oyulmuş kaya yerleşim yerleri vardır.
- Turizm açısından değerlendirildiğinde burada herhangi bir bakım, tesis ya da turizm işletmesi olmadığı görülmektedir.
- Afyonkarahisar Bayramaliler Kalesi Adresi:03370 Bayramaliler/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Bayramaliler Kalesi Harita: Bayramaliler Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
25 Afyonkarahisar Bininler Kaya Evleri
- Afyonkarahisar Bininler Kaya Evleri Kısa Tanıtım:
- Şuhut’a bağlı Senir köyüne yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan Bininler Kaya Evleri düzlük ören yerlerinden oluşuyor.
- Afyonkarahisar’ın Şuhut ilçesine bağlı Senir köyünde bulunan ‘Bininler Kaya Evleri’nin tarihi Geç Roma Dönemi’ne uzanıyor.
- Şuhut İlçesi Senir Köyü’nün 4 kilometre batısında oldukça yüksek yayla özellikli bir alan olup, dere kenarında, üst düzlüklerinde ve kayalıklarda yerleşim kurulmuştur.
- Belirgin sokakları ve yapılaşma temellerinin bulunduğu alanlarda sığınaklar, ibadethaneler ve tüneller bulunuyor.
- Yer yer 5-6 metre dik yüksekliklere ulaşan andezit türü kayalar tek, iki ve üç katlı evler biçiminde yan yana uzanmaktadır.
- Yerleşim yerinde kapaklı kaya mezarlıkları da yer alıyor
- İki veya 3 katlı evlerin bulunduğu tarihi yerleşim yerlerinde alt katlar hayvanlara, üst bölümler ise insanlara ayrılmıştır.
- Bazı kayaların mezar teknesi veya odası biçiminde yapıldığı anlaşılmaktadır. Tekne mezar kapakları üçgen çatılı lahit kapaklarını andırır.
- Bininler; turizme kazandırılmamış doğal yapısı hiç bozulmamış, mevcut durumda yörede bulunan koyuncuların yazın yaylaya geldiklerinde ağıl olarak kullandığı, kışın yolunun kötü olmasından dolayı atıl vaziyette bekleyen eski medeniyetlerin yaşadığı mağaralardan oluşuyor.
- Bölge tam olarak turizme kazandırılmamıştır. (2022 yılı)
- Turizm açısından bilinirliği çok az, yolunun kötü olması, hiçbir tanıtım ve tabelanın olmaması da ziyaretçilerin uğramasını zorlaştırıyor.
- Afyonkarahisar Bininler Kaya Evleri Adresi: Senir Köyü İç Yolu, 03810 Senir/Şuhut/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Bininler Kaya Evleri Harita: Bininler Kaya Evleri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
26 Afyonkarahisar Bolvadin Belediye Müzesi
- Afyonkarahisar Bolvadin Yanık Kışla Müzesi Kısa Tanıtım:
- 2008 Yılında Yanık Kışla’nın restore edilmesiyle birlikte Bolvadin Belediye Müzesi Yanık Kışla binasına taşınmıştır ve Kent Müzesi olarak hizmet vermektedir.
- Müzede Bolvadin merkez ve köylerinden toplanmış Eski Tunç Çağı, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı ve Cumhuriyet dönemine ait eserlerin yanı sıra; arkeolojik, etnografik, sikke, arşiv vesikası olmak üzere toplam 988 eser bulunmaktadır.
- Giriş katında Bolvadin yöresi oturma odası, gelin odası, konferans salonu ve teşhir salonu; üst katta ise yine teşhir salonu ve kütüphane bulunmaktadır.
- Özellikle Bolvadin kaymakçılığı, hasırcılığı, el sanatçılığı gibi yerel özellikler sergilenmektedir.
- Kuzey-Güney doğrultulu, iki katlı, betonarme bir bina olan müzenin kuzeye açılan bir girişi bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Bolvadin Yanık Kışla Müzesi Adresi: Yakup Şevki Paşa, Kışla Cd. No:82, 03300 Bolvadin/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Bolvadin Yanık Kışla Müzesi Harita: Bolvadin Yanık Kışla Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
27 Afyonkarahisar Böcü İni Kaya Yerleşimleri
- Afyonkarahisar Böcü İni Kaya Yerleşimleri Kısa Tanıtım:
- Nevşehir Kapadokya’ya benzeyen kaya yerleşimleri görenleri büyülemektedir.
- İhsaniye ilçesi, Kıyır köyü, Kaynarca mevkiinde Böcü ini olarak adlandırılan kayaya oyma yerleşim yeridir.
- Yerleşim güneye doğru yamaçlarda yer almaktadır. Laleli Tepesi’nin güneyi yamacındaki bu yerleşim tüf arazi içinde doğa harikası peribacaları ile Bizans Döneminden çok sayıda yan yana ve ayrı gruplar halinde kayaya oyma kilise ve yerleşim alanları bulunmaktadır.
- Kiliseler tonoz yapılıdır.
- Çevresindeki kaya odalarıyla birlikte 8.-10. yüzyıllar arasında yapılmış manastır yapısıdır.
- Bölge turizme kazandırılmayı beklemektedir.
- Afyonkarahisar Böcü İni Kaya Yerleşimleri Adresi: 03372 Kıyır/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Böcü İni Kaya Yerleşimleri Harita: Böcü İni Kaya Yerleşimleri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
28 Afyonkarahisar Buzluk Mağarası
- Afyonkarahisar Buzluk Mağarası Kısa Tanıtım:
- Buzluk mağarası, Sultandağı ilçesine bağlı Dereçine Kasabası’nın güneyinde Sultandağları’nın 2.519 m ile en yüksek yeri olan kuzeybatı zirvelerinde yer alan doğa harikasıdır.
- Afyon’un mağaralarından biri olan Buzluk Mağarası, Sultandağı ilçesi sınırları içerisindedir.
- Dereçine Kasabası’nın güneyinde olan Buzluk Mağarası’na Afyon-Konya karayolu ile ulaşabilirsiniz.
- Mağaranın içine girdikçe üç kademe ile karşılaşacaksınız. İlk girişte normal soğukluğu hissedecek, alta doğru indikçe daha soğuk olacak ve buz parçalarına rastlayacaksınız.
- Buzluk Mağarası’nın girişi bir kişinin geçebileceği genişliktedir.
- İçinde 3 kademe vardır ve girdiğiniz anda mağaranın soğuk havasıyla karşılaşacaksınız.
- Mağaranın tabanında ise bir bölümde duvardan aşağıya sarkan ve kayaların üzerine yorgan gibi örttükten sonra aşağıya doğru sarkıtlar oluşturan buzlarla karşılaşılmaktadır.
- Öteki bölümde ise nohut büyüklüğünde milyonlarca buz kristali sanki bir elmas definesi izlenimini vermektedir.
- Aşağı doğru indikçe hava daha fazla soğumaktadır ve yerlerdeki buzlanmalar dikkatinizi çekecektir. Burada oluşan buz sarkıtlarının iklim koşullarıyla açıklanmaktadır.
- Düşey doğrultuda gelişen mağarada yazın duvarlardan sızan su, serin boşluklar ile dışarısı arasındaki ısı farkı yüzünden güçlü hava dolaşımıyla buharlaşması sonucu meydana gelen sıcaklık kaybı soğumaya ve sonuçta mağara duvarlarının buz tabakası ile kaplanmasına yol açmaktadır.
- Afyonkarahisar Buzluk Mağarası Adresi: Dereçine Köyü, Sultandağı Afyonkarahisar Dereçine Köyü kırsalındadır.
- Afyonkarahisar Buzluk Mağarası Harita: Buzluk Mağarası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
29 Afyonkarahisar Büyük Taarruz Şehitliği
- Afyonkarahisar Büyük Taarruz Şehitliği Kısa Tanıtım:
- Büyük Taarruz Şehitliği ve Mustafa Kemal Atatürk Anıtı Afyonkarahisar’a 16 kilometre mesafede bulunan Antalya-İzmir yol kavşağında Işık (Sarıkız) Tepe üzerinde bulunmaktadır.
- Şehitlik ve Anıt 26-29 Ağustos 1922 tarihlerinde şehit düşen 275 subay ve 2150 Mehmetçik anısına yaptırılan sembolik şehitliktir.
- Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa`nın 26 Ağustos 1922’de Kocatepe`de Büyük Taarruz emrini vermesiyle birlikte, 26-27-28 ve 29 Ağustos 1922 tarihlerinde 275 subay ve 2150 Mehmetçik olmak üzere toplam 2425 kahramanımız şehit düşmüştür.
- Anıtın kaidesinde mermer bloklar üzerinde Büyük Taarruz’a katılan bütün komutanların ve birliklerin adları bulunmaktadır. Kaidenin diğer yüzlerinde Başkomutan Mustafa Kemal Paşa`nın emir ve direktifleri yazılıdır.
- Şehitliğin ön kısmında, şadırvan ve namazgâh bulunmaktadır. Kemerli kapı girişinden sonra şehit mezarları, kaidesi ile birlikte 18 m yükseklikte Başkomutan Mustafa Kemal Anıtı, Anıt’ın iki yanında 45’er m² rölyefler bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Büyük Taarruz Şehitliği Adresi: Bağdat, 03850 Akören/Sinanpaşa/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Büyük Taarruz Şehitliği Harita: Büyük Taarruz Şehitliği (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
30 Afyonkarahisar Cumhuriyet Şehitliği
- Afyonkarahisar Cumhuriyet Şehitliği Kısa Tanıtım:
- Milli mücadele döneminde yaşanan kanlı savaşların merkezini teşkil eden Afyonkarahisar’da, Anadolu’nun dört bir yanından binlerce insan vatan savunması için şehit düşmüştür.
- Şehitlerin gömüldükleri yerler, geniş alanları kaplamakta, aynı zamanda, kimin nerede gömülü olduğu da tam olarak bilinememektedir. Bu sebeple de tüm şehitlerin anısına, kanlı savaşların düzenlendiği yerlerde sembolik şehitlikler yapılmıştır.
- 1999 yılında, Afyonkarahisar’a, hakim bir tepeye şehitlerin anısına sembolik bir şehitlik yapılmıştır.
- Cumhuriyet Şehitleri Anıtı, Afyonkarahisar’a 9 kilometre uzaklıkta, İzmir-Antalya karayolu üzerindedir. Cumhuriyet Dönemi’nde yapılan mücadelelerde şehit düşen Mehmetçik ve polisler adına 1999 yılında yapılmış bir şehitliktir.
- Afyonkarahisar Cumhuriyet Şehitliği Adresi: Dörtyol 03030 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Cumhuriyet Şehitliği Harita: Cumhuriyet Şehitliği (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar gezinizde görmek isteyebileceğiniz yerlerin kısa tanıtımlarını, harita bilgilerini görmek için diğer sayfaya geçiniz.
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
31 Afyonkarahisar Çay Taş Medrese
- Afyonkarahisar Çay Taş Medrese Kısa Tanıtım:
- Günümüzde cami olarak kullanılan medrese; han, hamam ve çeşme ile birlikte inşa edilen külliyenin bir elemanıdır. Bu külliyeden günümüze ulaşan çeşme, han ve medrese Çay ilçe merkezinde bulunmaktadır.
- Medrese taçkapısında, kavsaranın üst kısmında yer alan iki satırlık mermer kitabesi günümüze ulaşmıştır.
- Çay ilçe merkezinde, Taş külliyesinden bir bölümdür. Merkezi kubbeli, orta hacmin her iki yanı uzun tonoz hacimli, girişin her iki yanında kubbeli küçük hacimli, güneyde tonoz hacimli, mihraplı eyvan, her iki yanında ise kubbeli birer hacimden oluşan kesme taş kaplamalı kargir bir yapıdır.
- Afyon’un Çay ilçesi girişindedir. Bugün cami olarak kullanılan medrese, Gıyâseddin III. Keyhusrev dönemi ümerâsından Ebü’l-Mücâhid Yûsuf b. Ya‘kūb tarafından 677 (1278-79) yılında mimar Oğulbek b. Muhammed’e yakınındaki han ve hamamla birlikte yaptırılmıştır.
- Cepheye bitişik bir de çeşmesi vardır; hanın sadece kapalı bölümü ayakta olup hamamı yıkılmıştır.
- Bu binada fîrûze çiniler arasında tuğla hamurundan palmetlerin kullanılmış olması da ayrı bir teknik özellik arzetmektedir.
- Günümüzde cami olarak kullanılmaktadır.
- Afyonkarahisar Çay Taş Medrese Adresi: Aşağı, Unnamed Road, 03720 Çay/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Çay Taş Medrese Harita: Çay Taş Medrese (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
32 Afyonkarahisar Çeşmeli Konak (Afyon Kültür Ve Çevre Evi)
- Afyonkarahisar Çeşmeli Konak (Afyon Kültür Ve Çevre Evi) Kısa Tanıtım:
- Son Dönem Osmanlı eseri olup cephesinde yer alan anıtsal çeşme ile bütünlük sağlamaktadır.
- İpek ve kumaş ticaretiyle uğraşan Kahvecioğlu İsmail Efendi tarafından önce hayır amaçlı olarak çeşme yaptırılmış, daha sonra kendi ailesinin ihtiyacı olan konak inşa ettirilmiştir.
- Konağın giriş kapısındaki yazıtta Hicri ve Rumi olmak üzere iki tarih (1324 ve 1322) bulunmaktadır. Buradan konağın Miladi 1906 yılında bitirildiği anlaşılmaktadır.
- 2011 yılından beri Alimoğlu firmasına tahsis edilen konak; halen Alimoğlu Kültür ve Sanat Merkezi(AKSAM) olarak faaliyette göstermekte ve konakta tarihi ve kültürel, sanatsal eserleri sergilenmekte ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir.
- Afyonkarahisar Çeşmeli Konak (Afyon Kültür Ve Çevre Evi) Adresi: Mecidiye, Milli Birlik Caddesi NO:51, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Çeşmeli Konak (Afyon Kültür Ve Çevre Evi) Harita: Çeşmeli Konak (Afyon Kültür Ve Çevre Evi) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
33 Afyonkarahisar Döğer Kervansarayı
- Afyonkarahisar Döğer Kervansarayı Kısa Tanıtım:
- İhsaniye İlçesi’ne bağlı Döğer Kasabası’ndadır.
- II.Murat tarafından yaptırılmış Osmanlı eseridir. İki katlı han bölümü ile develiği bulunan iki bölümden ve eyvan biçimi taç kapıdan oluşan mimarisi ile örnek bir yapıdır.
- İki katlı hanın, üst odaları yolcuların yatma; alt kat ise dinlenme yeridir. Odalardan ikisi kubbeli, diğeri kemerli tonoz örtülüdür.
- Ortadaki eyvanı, mescittir.
- Binanın dışı ve çatısı ile iki kubbe külahı, yerli tüf, kesme taş ile kaplıdır. Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından 1991-93 yıllarında restore çalışmaları yapılmıştır.
- Afyonkarahisar Döğer Kervansarayı Adresi: Kervansaray, 03372 Döğer/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Döğer Kervansarayı Harita: Döğer Kervansarayı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
34 Afyonkarahisar Dört Göz Köprü
- Afyonkarahisar Dört Göz Köprüsü Kısa Tanıtım:
- Şuhut İlçesi’nde Hisar’ın kuzeyinde Kali Çay’ı üzerindedir.
- Kuzey-güney doğrultusunda olan köprü dört gözlü olup, Osmanlı Dönemi’ne aittir.
- Yuvarlak kemerli ve taştan yapılan köprünün batı yüzünde Roma Dönemi’ne ait mermerden yapı taş parçaları devşirme olarak kullanılmıştır.
- Bunlardan biri kapı tipi mezar taşı, ötekinde ise yazı vardır ancak okunamamaktadır.
- Afyonkarahisar Dört Göz Köprüsü Adresi: Gazipaşa, İkigöz Sk. No:2, 03800 Şuhut/Afyonkarahisar (Şuhutta Hisar Parkı adresi)
- Afyonkarahisar Dört Göz Köprüsü Harita: Dört Göz Köprüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
35 Afyonkarahisar Eber Gölü
- Afyonkarahisar Eber Gölü Kısa Tanıtım:
- Eber Gölü, Afyonkarahisar’ın Eber Kasabasının sınırlarında bulunan göl Türkiye’nin 12. büyük gölüdür. En derin yeri 21 metredir.
- Eber, Avşar Türkmenlerinin bir obasıdır. Göl adını bu Avşar obasından almıştır.
- Eber Gölü, İç Anadolu Bölgesindeki Akarçay Havzasında, yüzey alanı 125 km² bulan, bir tatlı su bataklık olan, kuzeyinde Emir Dağları ve güneyinde Sultan Dağları, denizden 967 metre yükseklikte olan bir çöküntü gölüdür.
- Eber Sarısı adlı endemik bitki türü dünyada sadece Eber Gölü’nde yetişmektedir. Bolvadin çevresindeki en önemli sulak alanlarından birisidir.
- Eber Gölü, Akarçay ve Sultandağları’ndan gelen kaynak suları ile beslenmektedir. Bu sebeple yıl içerisinde yüzölçümü farklılık gösterir. En düşük su seviyesi Ekim 1991’de görülmüştür. Göl alanı 62 km²’ye kadar düşmüştür. En yüksek su seviyesi ise Mayıs 1969’da görülmüştür. Göl alanı 164.5 km²’ye ulaşmıştır.
- Göl, Türkiye’nin en ilgi çekici göllerindendir. Çok büyük bir göl olmasına rağmen üzerinde bulunan kamışlardan dolayı büyük kısmı göl değil de çayırlık gibi görülür.
- Özellikle avcıların uğrak yeridir.
- Üzerinde yüzlerce yüzen adacık bulunur, bu adacıklara yerli halkın “kopak” adını verdiği, kopaklar kalınlaşan kamış köklerinin topraktan ayrılarak üzerine zamanla rüzgarın etkisiyle toprak birikmesiyle meydana gelir. Bazı kopaklar o kadar büyüktür ki üzerlerinde balıkçıların, avcıların ve kamışçıların barınaklar kurdukları da görülmüştür.
- Türkiye’de göçmen kuşların göç yolu üzerinde bulunan Eber Gölü, sazlık alanlarıyla birçok kuş türüne üreme ve yaşam alanı olarak ev sahipliği yapmaktadır.
- Bölgede kuş gözlemi yapılan kuleler bulunmaktadır.
- Eber Gölü son yıllarda iyice kurumaya başlamıştır.
- Afyonkarahisar Eber Gölü Adresi: Unnamed Road, 03702, 03702 Çayırpınar/Çay/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Eber Gölü Harita: Eber Gölü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
36 Afyonkarahisar Ebheri Kümbeti
- Afyonkarahisar Ebheri Kümbeti Kısa Tanıtım:
- Çay İlçesi Eber Kasabası’nda mezarlık içinde bulunur.
- Sekizgen bir gövde üzerinde yükselerek sekizgen bir külahla son bulur. Kümbetin alt kesimi moloz ve devşirme taş, üstü tuğla örgülüdür.
- Girişi doğudadır. Kapı söve taşları Bizans Dönemi yapı taşlarından olup, devşirme olarak kullanılmıştır.
- Kapı boşluğu altında ölü gömme yeri olan kaideye geçişi sağlayan bir küçük kapı bulunur.
- Kaide içinde iki sandukanın olduğu söylenmektedir. Esirüddin Ebheri’nin asıl künyesi Esirüddin Ebheri Mufaddal bin Ömer el-Semerkandi’dir.
- Adından da anlaşılacağı gibi Esirüddin, Semerkant’lı bir aileye mensup olup, Türk’tür.
- Meşhur mantık kitabı İsagoci’nin yazarıdır ve Çay Taş Medrese’de müderristir.
- Afyonkarahisar Ebheri Kümbeti Adresi: Eber/Çay/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Ebheri Kümbeti Harita: Ebheri Kümbeti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
37 Afyonkarahisar Emre Tekkesi (Yunus Dergahı)
- Afyonkarahisar Emre Tekkesi (Yunus Dergahı) Kısa Tanıtım:
- İhsaniye İlçesi’ne bağlı Döğer Kasabası’nda, Emre Gölü’nün güneydoğusundaki bir tepe üzerindedir.
- Emre baraj gölünün güneydoğu ucunda bir tepe üzerinde kesme taş kaplamalı kuzey-güney doğrultulu dikdörtgen prizmal bir yapıdır.
- Güney yönde avlusu vardır. Batı eteğinde temel kalıntıları görülmekte olup XVII.-XVIII yüzyıl yerleşim yeri Emre Köyü olduğu sanılmaktadır.
- Kesme taş kaplamalı dikdörtgen prizmal bir yapıdır. XVIII.yüzyıl sonu Osmanlı eseridir.
- Tekkenin kapısı güney yönünde olup avluya açılır. Batı eteğinde bulunan temel kalıntılarının, XVII.-XVIII yüzyılda varlığı bilinen Emre Köyü’ne ait olduğu sanılmaktadır.
- Yapı içten tonoz, dıştan üçgen çatı biçiminde olup taş kaplamadır. İç duvarları sıvalı ve badanalıdır.
- Sıva üzerinde duvar süslemelerine ait izler görülür. Yapıda yer yer Bizans Dönemi‘ne ait devşirme taşlar bulunmaktadır.
- Emre Gölü kenarındaki, Emre Sultan Köyü’ndeki Emre Sultan Türbesi ile ilgili somut belge, maalesef yoktur.
- Eski bir mezarlık üzerine bina yapılarak tekke haline getirilmiş olduğu görülmektedir.
- Kapı üstünde ise “Mülk Allah’ındır” yazısının bulunduğu büyük bir taş blok yeri görülmekte olup taş yerinden aşağı düşürülmüştür. İçten tonoz dıştan üçgen çatı biçimindedir ve taş kaplamalıdır.
- Yunus Emre’nin Türkiye içerisinde yaklaşık 15 yerde mezarı bulunduğu iddia edilmektedir.
- Emre Sultan Anadolu’nun Türkleşmesi sürecinde büyük katkıları olan, Orta Asya’dan gelen tasavvuf erbabından birisi olabilir.
- Anadolu’da günümüzde de hemen hemen her köy ya da kasabanın yanında dede veya baba diye isimlendirilen bir türbe, yatır vb. vardır.
- Bu bilgiye dayanarak Emre Sultan’ın Horasan Erenlerinden olduğunu söylemek veya onların öğrencilerinden birisi olduğunu söylemek makul olacaktır.
- Türbe/tekke bakımsız bir binadır ve turizme kazandırılmayı beklemektedir.
- Tekke’nin göl manzarası çok güzeldir, ayrıca etrafında piknik ve mesire yerleri de var.
- 2021 yılı içinde tekke civarında seyirlik balon uçuşları da başlamıştır.
- Afyonkarahisar Emre Tekkesi (Yunus Dergahı) Adresi: 03370 Üçlerkayası/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Emre Tekkesi (Yunus Dergahı) Harita: Emre Tekkesi (Yunus Dergahı) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
38 Afyonkarahisar Cumgya – Göynüş Vadisi
- Afyonkarahisar Cumgya – Göynüş Vadisi Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar-Eskişehir devlet karayolunun 36’ncı kilometresinden kuzeybatıya (sola) sapılarak 2 kilometrelik bir yolculuktan sonra ulaşılır. İhsaniye İlçesi Kayıhan Beldesi’ndedir.
- Cumg Dönemi’ne ait yerleşimin olduğu Cumg Vadisi’nde yaklaşık 10 metre yükseklikte dik kayalar vardır. Bu kayaların cephelerinde kare görünümlü küçük kapı boşlukları bulunur. Bu kapılardan içeri girildiğinde odalarla karşılaşılmaktadır. Bu odalar Cumg Dönemi‘ne ait kaya mezar odalarıdır. Vadi içinde kale, Ayazini Kaya Kilisesi, Avdalaz Kalesi, Aslantaş, Yılantaş, Maltaş ve Kumcaboğaz anıtları vardır. Yakın noktalarda Yunus Emre Tekkesi, Bayramaliler Kalesi, Memeç Kaya Kilisesi, Arslankaya Tapınağı, Emre Gölü… gibi çok sayıda gezip görülecek nokta vardır.
- ASLANTAŞ: Aslantaş kaya mezar odasının ön yüzündeki kapı boşluğunun her iki yanında ayağa kalkmış, karşılıklı iki heybetli aslan ve ayakları altında birer yavru aslan ile kapı üstünde hayat ağacını andıran kütle ve bunun üstünde her iki yana uzanmış kanatlı güneş kursu, kabartma olarak yapılmıştır. Mezar odası, hafif tonoz tavanlı, sol tarafta ölüyü yatırmak için kline (sedir) bulunan küçük bir hücresi vardır. Aslantaş’ın önemli bir Cumg kralın mezarı olduğu ve M.Ö.7’nci yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. M.Ö.13’üncü yüzyıla ait olduğu da yeni yapılan incelemelerle söylenmektedir.
- YILANTAŞ: Aslantaş’ın batısında aynı kayalıkların bulunduğu yerdedir. Anıt parçalandığı için üçgen tavan kirişleri görülmekte olup, anıtın dış tarafında bir aslan kabartmasının sadece baş ve bir ayak kabartması günümüze kadar gelebilmiştir. Kapıda, Medusa başlı yılan kabartması ile iki yanında da mızraklarıyla yılana saldıran iki savaşçı vardır. Bugün ters dönen kayanın altında olduğundan görülmemektedir. İçerdeki klinede bulunan hurma yapraklı sütun başlığı Cumgler’in Çukurova’ya indikleri dönemlerde M.Ö.700 yıllarında yapıldığını göstermektedir.
- MALTAŞ: Birbirine yakın Aslantaş ve Yılantaş anıtlarından yaklaşık 500 metre uzaklıkta olup, günümüzde zemine gömülü durumdadır. Üçgen çatılı bir tapınak cephesidir. M.Ö.7’nci yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Gömülü bölümünde mihrap, ayrıca sol üst kenarda dikey yazıt vardır. Arka bölümde derin kuyu biçimi yarma vardır.
- KUMCABOĞAZ: Maltaş’dan yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta Kayıhan’a doğru giden yol üzerindedir. Zemine gömülü durumda küçük bir kaya parçası üzerine niş içinde Kübele kabartması vardır.
- Kapadokya’ya çok benzeyen Cumg Vadisine Afyon gezinizde mutlaka uğramanızı tavsiye ediyoruz.
- Afyonkarahisar Cumgya – Göynüş Vadisi Adresi: Yeşilyayla, 03370 Ayazini/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Cumgya – Göynüş Vadisi Harita: Cumgya – Göynüş Vadisi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
39 Afyonkarahisar Gazlıgöl Termal Kaplıcaları
- Afyonkarahisar Gazlıgöl Kaplıcaları Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar-Eskişehir karayolu üzerinde bulunan Gazlıgöl Kaplıcası, şehir merkezine 21 kilometre uzaklıktadır.
- Bu bölge termal turizm merkezlerinin daraltılması nedeni ile 2019 tarihinde termal turizm merkezi statüsünden çıkarılsa da bir turizm cazibe merkezi olmaya devam etmektedir.
- Her yıl yüzlerce yerli ve yabancı turiste şifa dağıtan Gazlıgöl Kaplıcası’ndaki içme ve banyolar tedavi amaçlı olarak kullanılmaktadır.
- Suyun bulunduğu kapalı ortamlarda meydana gelen nemli ve buharlı hava, solunum yolu problemlerini de tedavi edici bir etki göstermektedir.
- Su Özelliği: 64 C° sıcaklıkta çıkan jeotermal su, karbonhidratlı sular grubuna girmektedir. Radyoaktivitesi 0,2 ile 0,29 eman arasında değişmektedir. pH değeri ise 6,9’dur.
- Şifa Özelliği: Banyo tedavisinde romatizmal hastalıklar, deri hastalıkları ve kadın hastalıklarında yararlı olduğu gözlenmiştir. İçme kürlerinde ise mide, safra kesesi, bağırsak ve böbrek rahatsızlıklarına yararlı olduğu tespit edilmiştir. Solunum yolu ile (inhilasyon), kan dolaşımını rahatlatıcı ve düzenleyici fonksiyonları olduğu bilinmektedir. Gazlıgöl Kaplıcası’nda, vücudun gereksinim duyduğu, rahatlatıcı ve tedavi edici termal su kaynakları çok zengin ve çeşitlilik gösterir.
- Ayrıca termal turizm alanı içinde çok sayıda özel oteller, devremülkler yapılmış olup, halen yapılmaya devam edilmektedir.
- Afyonkarahisar Gazlıgöl Kaplıcaları Adresi: Esentepe, Gazlıgöl Kaplıca Bölgesi, 03370 Yaylabağı/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Gazlıgöl Kaplıcaları Harita: Gazlıgöl Kaplıcaları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
40 Afyonkarahisar Ömer ve Gecek Kaplıcaları
- Afyonkarahisar Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi Kısa Tanıtım:
- Afyon’a 15 km uzaklıkta bulunan termal tesisler yoğun turist çekmektedir. Bölgede çok sayıda turizm tesisi, otel, termal kaplıcalar, hamamlar bulunmaktadır.
- Bu bölgede villa kiralama hizmeti, otel, apart, termal kaynaklar ve termal şifalı su, tertemiz hava sunan ormanlık alanlar, kafeterya ve diğer alışveriş hizmetileri, piknik alanları bulunmaktadır.
- Ömer Kaplıcası: Şehir merkezine 15 km uzaklıkta bulunan Ömer Kaplıcası 125 yıllık havuzu ile özellikle çocuk felci gibi rahatsızlıklara çözüm sunar. Evliya Çelebi, Seyahatnamesi’nin dokuzuncu cildinde bu kaplıcadan bahseder.
- Su Özelliği: 95 C° sıcaklıkta çıkan jeotermal akışkan karbonhidratlı sular grubuna girmektedir. Radyoaktivitesi 9,5 eman, pH değeri ise 7,2’dir.
- Şifa Özelliği: Banyo tedavisinde, romatizmal hastalarda, kırık-çıkık sekellerinde, mafsal şişliklerinde, şişmanlık ve metabolizma bozukluklarında, eklem rahatsızlıklarında, çocuk felci rahatsızlıklarının rehabilitasyonunda yararlı olduğu gözlenmiştir. İçme yolu ile mide bozukluğu, hazım güçlüğü, bağırsak tembelliği, müzmin kabızlık gibi rahatsızlıklara iyi geldiği tespit edilmiştir.
- Tedavi Tesisleri: Yıl boyu konaklama mümkündür. 35 adet apart otel, 279 yatak kapasitesine sahiptir. 3 adet havuzlu hamam, bir kapalı yüzme havuzu ve sosyal tesisler bulunmaktadır. Aynı jeotermal saha içinde özel sektöre ait Termal Resort Oruçoğlu Otel, İkbal Termal Otel, Korel Otel ve Hayat Termal İşletmeleri bulunmakta ve yeni termal tesisler de yapılmaktadır.
- Gecek Kaplıcası: Şehir merkezine 16 km uzaklıkta bulunan Gecek Kaplıcası, ortopedik rahatsızlıkların tedavisinde etkilidir.
- Su Özelliği: 70 C° sıcaklıkta çıkan jeotermal akışkan karbonhidratlı sular grubuna girmektedir. Radyoaktivitesi 3,2 ile 10 eman arasında değişmektedir. pH değeri ise 7,6’dır.
- Şifa Özellikleri: Banyo tedavisi ile romatizmalı hastalıklarda, ortopedik müdahale geçirenlerin fiziksel rehabilitasyonunda, metabolizma ve kadın hastalıklarında yararlı olduğu gözlenmiştir.
- Tedavi Tesisleri: Yıl boyu konaklama mümkündür. Saha içinde bulunan 45 adet apart villanın 270 yatak kapasitesinin yanı sıra, Türk hamamı ve sosyal tesisler ile piknik alanı bulunmaktadır.
- Banyo tedavisi ile romatizmal rahatsızlıklar, nevralji, nevrit, polinevrit tedavilerinde, ortopedik müdahale geçirenlerin fiziksel rehabilitasyonunda, metabolizma ve kadın hastalıklarında faydası gözlenmiştir.
- Afyonkarahisar Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi Adresi: Demirçevre, Kütahya Karayolu 14. Km., 03030 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi Harita: Ömer-Gecek Termal Turizm Merkezi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
41 Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Cami (İmaret Camii)
- Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Cami Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar şehir merkezinde bulunan külliye, Fatih’in başveziri Gedik Ahmet Paşa tarafından 1472 yılında Mimar Ayaz Ağa’ya yaptırılmıştır.
- Camii ters “T” biçiminde ardarda iki kubbeli planlıdır. Kuzeydeki son cemaat yeri 6 yuvarlak sütun, 5 sivri kemerli ve 5 sekizgen kasnaklı kubbeyle örtülüdür. Tek şerefeli minaresi, yivli burma biçimlerle süslüdür. Yivlerin arası lacivert renkli çinilerle kaplıdır. Mukarnaslı giriş kapısı kalem işlemeli mermerdendir. Üzerindeki onarım yazısı 1795 tarihini taşımaktadır. Doğu, batı ve kuzey duvarlarında iki, kıble duvarında üç sıra pencere vardır. “T” biçimindeki iç mekanı iki büyük kubbe, iki yanda sıralanan odaları da üçer küçük kubbe örtmektedir. Gedik Ahmet Paşa (İmaret) Külliyesi’nin bir yapısıdır.
- Caminin en dikkat çekici mimari unsurlarının başında gelen, gövdesi burmalı minarenin kare tabanlı kürsüsü harimin kuzeydoğu köşesindeki tabhâneye bitişiktir. Dikdörtgen bir çerçeve içine alınmış olan sivri kemerli kapısı kuzeye açılır. Küp biçimindeki pabuç kısmının köşeleri mukarnaslı üçgenlerle pahlanarak kareden sekizgene geçiş sağlanmıştır. Silindir şeklindeki gövdede, kaval silmeler ve bunların arasına yerleştirilen sır altı tekniğinde koyu lâcivert çini kuşaklarla hareketli ve göz alıcı bir kompozisyon meydana getirilmiştir.
- Külliyenin merkezinde cami, kuzey batısında hamam, güney doğusunda medrese bulunmaktadır.
- Ayrıca imaret (aşevi) olması nedeniyle İmaret olarak adlandırılsa da imaret yapısı günümüzde bulunmamaktadır.
- Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Cami Adresi: Barbaros, 2. Küp Çeşme Sk. No:11, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Cami Harita: Gedik Ahmet Paşa Cami (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
42 Afyonkarahisar Giresunlular Şehitliği
- Afyonkarahisar Giresunlular Şehitliği Kısa Tanıtım:
- İscehisar İlçesi, Doğanlar Köyü sınırları içerisinde, Dedesivrisi civarında bulunmaktadır.
- Giresun ve çevresinden gelen gönüllülere, Giresunlu Topal Osman komuta etmiştir.
- 26 Ağustos 1922 tarihinde 47. Alay’a bağlı bu birlik, kesintisiz olarak 35 saat savaşarak Dedesivrisi’ni Yunan birliklerinden geri almıştır.
- 27 Ağustos 1922 tarihinde 14 Giresunlu gönüllü askerin şehit olmaları anısına bu şehitlik yapılmıştır.
- Afyonkarahisar Giresunlular Şehitliği Adresi: 03752 Doğanlar/İscehisar/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Giresunlular Şehitliği Harita: Giresunlular Şehitliği (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
43 Afyonkarahisar Haşhaş Tarlaları
- Afyonkarahisar Haşhaş Tarlaları Kısa Tanıtım:
- Türkiye’nin haşhaş üretim merkezi Afyonkarahisar‘ın Sandıklı ilçesindeki afyon tarlaları mor ve beyaz çiçekleriyle görsel şölen oluşturuyor.
- Afyonkarahisar’ın da adını aldığı, “haşhaş” olarak ifade edilen “afyon” bitkisi, tarlalarda açan mor ve beyaz çiçekleriyle görsel şölen sunuyor.
- Türkiye’deki üretiminin yüzde 90’ı Afyonkarahisar ve çevre illerde yapılan haşhaş, yöre halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.
- Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) denetimi altında yetiştirilen haşhaş, ilkbaharda beyaz ve mor çiçek açıyor. Mevsim koşullarından fazlaca etkilenen, soğuk ve sıcağı sevmeyen bitki, üreticiler tarafından duruma göre en az iki kez çapalanırken, yazlık ve güzlük haşhaş olmak üzere sulama sıklığı da değişiyor.
- Tıpta kullanılmasının yanı sıra sofraları da süsleyen haşhaş, kozmetik sanayisinin de vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
- Haşhaş bitkisi Mayıs ayında çiçek açar ve haşhaş tarlaları mor ve beyaz çiçeklerle dolar. Mayıs ayının sonunda haziran ayının ortasına kadar beyaz çiçekler görünüyor.
- Haşhaş tarlaları doğal stüdyo görevi görüyor adeta ve yoldan geçen herkes tarlaların yanında durarak tarlada haşhaş çiçekleri arasında fotoğraf çekiniyor.
- Afyonkarahisar Haşhaş Tarlaları Adresi: Mayıs-Haziran ayları arasında Sandıklı başta olmak üzere Afyon civarında bu tarlaları görebilirsiniz.
- Afyonkarahisar Haşhaş Tarlaları Harita: — (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
44 Afyonkarahisar Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisi
- Afyonkarahisar Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisi Kısa Tanıtım:
- Galeri içerisinde Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari ’ye Kanuni Sultan Süleyman tarafından yazdırtılan aslı Topkapı Sarayında yer alan Mushaf-ı Şerifin bir örneği ile birlikte Karahisari ‘ye ait birbirinden değerli hattatlar tarafından hazırlanan birçok eser örnekleri sergilenmektedir.
- Tarihi Demirciler çarşısında hizmete açılan Hattat Ahmed Şemseddin Karahisar-i Türk İslam Sanatları Galerisin de Hüsn-i Hat sanatına ait günümüz Hattatları, Yazı Tarihi ve Hattat Ahmed Karahisari olarak üç bölümde yer alan eserler yer alıyor.
- İçerisinde Hattat Ahmed Şemseddin Karahisar-i’nin eserleri de var. Ayrıca günümüz hattatlarının eserleri de var.
- Galerinin tasarım ve uygulaması ise İçmimar Zakire Alimoğlu tarafından yapıldı. Karahisari’nin adına yakışır bir çalışma olması niyetiyle alanında usta sanatçılarla istişare edilerek yürütülen çalışmada; sanat eserlerinin, tarihi doku ile bütünleşecek şekilde mimari tasarımı yapıldı. Galeri ziyaretçilerini adeta kadim tarihe yolculuğa çıkarmaya hazırlanıyor.
- HATTAT AHMED KARAHİSARİ KİMDİR? H. 874/M. 1469(?) yılında AfyonKarahisârı’nda dünyaya gelmiştir. Memleketine nispetle Ahmed Karahisârî ismiyle tanınmaktaysa da, asıl ismi Ahmed Şemseddîn’dir. İlk eğitimini memleketinde tamamladıktan sonra İstanbul’a giderek, Halvetî şeyhlerinden Karamanlı İshâk Cemâleddîn Efendi’ye bağlanmıştır. Ona halife olduktan sonra da tümüyle tasavvufa yönelmiştir.
- Bilhassa celi yazıdaki kudreti nedeniyle miri binalarda kullanılacak yazılar da ona sipariş ediliyordu. Mimar Sinan’ın eseri olan Haseki, Mihrimah Sultan ve Şehzade camilerindeki yazıların onun elinden çıktığı anlaşılmaktadır.
- Yukarıda 9. sırada tanıtımını yaptığımız Afyonkarahisar Taşhan’ın da bulunduğu tarihi Demirciler Çarşısı içerisindedir.
- Afyonkarahisar Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisi Adresi: No:6, Taşhan Sk, 03100 Afyonkarahisar Merkez
- Afyonkarahisar Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisi Harita: Hattat Ahmet Şemsettin Karahisari Türk İslam Sanatları Galerisi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
45 Afyonkarahisar Hava Şehitliği (Garnizon Şehitliği)
- Afyonkarahisar Hava Şehitliği (Garnizon Şehitliği) Kısa Tanıtım:
- Hava Şehitliği /Garnizon Şehitliği Afyonkarahisar -Uşak Yolu’nun 4.km’sinde, yolun sol tarafında, Asri Mezarlık/ Belediye Mezarlığı’nın içerisinde yer alıyor.
- Hava Şehitliği, Şehir Asrî Mezarlığı’nın ortasında, kübik bir kaide üzerinde yükselen kübik yükseltilerden oluşan bir anıt ile çevresinde şehitlere ait mezarların bulunduğu bir şehitliktir.
- Üsteğmen Cemal ve Bahattin, 24 Temmuz 1922 sabahı, I. Dünya Savaşından kalan uçaklarıyla, Akşehir karargâhından kalkarak, Afyonkarahisar üzerinde keşfe çıkarlar. Bu sıra, iki Yunan uçağının saldırısına uğrarlar. Havada süren çarpışma sonunda, birini vururlar diğeri ise kaçarken Akçay civarına çakılır.
- Yunan karargâhından kalkan yeni bir avcı uçağının saldırısına rağmen, mermisi ve yakıtı tükenen kahramanlarımızın uçağı, Gazlıgöl ve Çayırbağ kasabaları arasında yere çakılır ve şehit düşerler.
- Yüzbaşı Ahmet Bahattin Bey ve Pilot Cemalettin Bey, milli mücadelenin son hava şehitleri olarak da biliniyor.
- İstiklal Savaşı’nda şehit düşen Üsteğmen Cemal ve Bahattin Beylerin kahramanlıkları anısına, Asri Mezarlık içinde Anıtsal Mezar yaptırılmıştır.
- 1936 yılında yapılmıştır. Bu şehitlikte günümüze kadar şehit olanların mezarları bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Hava Şehitliği (Garnizon Şehitliği) Adresi: Hasan Karaağaç, 03218 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Hava Şehitliği (Garnizon Şehitliği) Harita: Hava Şehitliği (Garnizon Şehitliği) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar gezinizde görmek isteyebileceğiniz yerlerin kısa tanıtımlarını, harita bilgilerini görmek için diğer sayfaya geçiniz.
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
46 Afyonkarahisar Hayran Veli Sultan Türbesi
- Afyonkarahisar Hayran Veli Sultan Türbesi Kısa Tanıtım:
- Hayran Veli Sultan Türbesi, Afyonkarahisar İli İhsaniye İlçesine bağlı Kayıhan Beldesinde Türbe Mahallesinde Kayıhan Türbe Mezarlığında bulunan cami bitişinde türbesi vardır.
- Afyonkarahisar’ın İhsaniye ilçesine bağlı Kayıhan beldesinde bulunan, Hayran Veli Türbesi ziyaretçi akınına uğruyor.
- Hayranbalı olarak da anılan Hayran Veli Sultan, Horasan’dan Hacı Bektaş Veli ile birlikte gelenlerden olduğu, Karaca Ahmet Sultan’ın kardeşi olduğu rivayet edilmektedir. 13.yüzyıl sonu veya 14.yüzyıl başı buraya geldiği söylenmektedir.
- 1311 yılında yapılan Tarihi Hayran Veli Camii’nde ziyaret edenler daha sonra, daha sonra Hayran Veli Sultan Türbesini ziyaret ederek dua ediyorlar.
- Hayran Veli Sultan’ın Horasan erlerinden bir halk tabibi olduğu ve kurduğu bir tekkede cilt hastalığını iyileştirdiği söylenmektedir. Şifa bulmak isteyenler cilt hastaları Türbeye gelerek şifa aramaktadırlar.
- Hayran Veli Sultan sandukasının kuzeyinde eşi, güneyinde oğlunun ve arkalarında da müritlerine ait altı tane sanduka bulunmaktadır. Kabrine yakın çilehanesi de bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Hayran Veli Sultan Türbesi Adresi: Türbe, Kayıhan Köyü İç Yolu, 03384 Kayıhan/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Hayran Veli Sultan Türbesi Harita: Hayran Veli Sultan Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
47 Afyonkarahisar Heybeli Kaplıcası (Kızılkirse)
- Afyonkarahisar Heybeli Termal Tatil Bölgesi Kısa Tanıtım:
- BOLVADİN İLÇESİ ; Afyonkarahisar – Konya karayolundan 12 km. içeride olup il merkezi Afyonkarahisar’a 51 km., Emirdağ ilçesine 30 km. mesafededir.
- KAPLICALAR; neojen jeolojik zamanda meydana gelmiştir. M.Ö. 295 yılında meydana gelen büyük deprem sonunda ovanın her tarafında sıcak sular fışkırtmıştır. Bu nedenle vadiye “Şifalı Cumgya” denmiştir.
- Bolvadin’in 25 km batısında şifalı Cumgya vadisinde yer almaktadır. Afyon- Konya yolunun 25. km. den kuzeye 2 km içeridedir.Bolvadin Belediyesi 1944 yılında il özel idaresinin özelleştirilmesinde satın alarak, kaplıcayı yeniden inşa etmiştir. Kaplıca suyu bölgenin maden yönünden en zengin kaplıcasıdır.
- Bolvadin’ de bulunan Heybeli kaplıcaları Kızıl Kilise olarak da bilinir. Heybeli kaplıca suyunun M.Ö. 295 yılında meydana gelen büyük depremler sonucunda ovada fışkırdığı sanılmaktadır. Kaplıcaya aynı zamanda ‘Kızıl Kilise’ de denilmektedir ve bu isim bölge Türk egemenliğine geçmeden önce kasabanın batısında yer alan kiliseden gelmektedir. Kaplıca için, kaplıca sularından oluşan tortudan (kirs) dolayı Kızıl Kirse Kaplıcası ismi de kullanılmaktadır.
- Su özelliği; 52˚C de çıkan jeotermal su, karbonhidratlı sular gurubuna girmektedir. Radyoaktivitesi 6,9 ile 12,1 eman arasında değişmektedir. pH değeri 7 (6,8) civarındadır.
- Birçok hastalığa derman olmasının yanı sıra, özellikle deri hastalıklarına ve uyuza iyi gelmesi nedeniyle ‘Uyuz Hamamı’ diye de anılır. Suyu romatizma rahatsızlıklarının, nörolojik sorunların, erkeklerdeki kısırlığın, cilt hastalıklarının ve kadın hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır.
- Romatizmal hastalıklar, iltihaplı eklem romatizmaları, kireçlenmeler, sedef benzeri deri hastalıkları, yumuşak doku romatizması, bel ve boyun fıtıkları, siyafalji gibi disk hastalıkları, fasia-tendon hastalıkları, safra kesesi, böbrek ve idrar yolu hastalıkları, mekanik bel ve boyun ağrıları, çeşitli ortopedik ameliyatlardan sonra eklemlerde oluşan tutukluk ve sertlikler, sindirim sistemi rahatsızlıkları, nörolojik hastalıklar, kas hastalıkları, demir oranını düzenleyerek organizmanın güçlenmesi, bünyesel zayıflıkların giderilmesi, uzun süre devam eden bazı iltihaplı hastalıklar, erkeklerde cinsel işlev bozuklukları ve kısırlık sorunları, stres ve strese bağlı tüm sorunlar, uykusuzluk, asabiyet, fiziksel ve ruhsal yorgunluk, unutkanlık, saç dökülmesi ve kırılması tırnak ve deri hastalıkları, cilt güzelliği ve hastalıkları, kronik ağrılar, kadın hastalıklarına iyi gelmektedir. Kaplıcada dört mevsim konaklamak mümkündür.
- Bölgede çok sayıda turistik tesis bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Heybeli Termal Tatil Köyü Adresi: Merkez, Güvenevler Mahallesi Afyon Konyal Yolu, Bolvadin Çobanlar Yolu, 03030 Afyonkarahisar Merkez
- Afyonkarahisar Heybeli Termal Tatil Köyü Harita: Heybeli Termal Tesisleri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
48 Afyonkarahisar Sandıklı Hüdai Kaplıcaları
- Afyonkarahisar Hüdai Kaplıcaları Kısa Tanıtım:
- Sandıklı’nın 8 kilometre güneyinde bulunan Hüdai Kaplıcaları, çamur banyolarıyla tanınmış termal tedavi merkezidir.
- Banyo tedavisinde, romatizmal hastalıklara, iltihaplı romatizmalara, siyatik ve kas ağrılarına, kadın hastalıklarına iyi geldiği gözlenmiştir. İçmece olarak sindirim sistemi bozukluklarına; solunum yolu ile de yapılan inhilasyon tedavilerinde yararlı olduğu görülmüştür.
- Su Özellikleri: 62 C° ile 68 C° sıcaklıkta çıkan jeotermal akışkan, karbonhidratlı sular grubuna girmektedir. Radyoaktivitesi 13 ile 25 eman arasında, pH değeri ise 6,6 ile 7 arasında değişmektedir.
- Şifa Özelliği: Banyo tedavisinde, romatizmalı hastalara, iltihaplı romatizmalara, siyatik ve kas ağrılarına, kadın hastalıklarına iyi geldiği gözlenmiştir. İçmece olarak sindirim sistemi bozukluklarına; solunum yolu ile de yapılan inhilasyon tedavilerinde yararlı olduğu görülmüştür.
- Çamur Banyosu: Kaplıca bölgesinde bulunan az kumlu kil toprak, havuzlarda 68 C°’lik termal su ile karıştırılarak hazır hale getirilir. Hastanın başı ve göğsü dışarıda kalacak şekilde hasta çamura gömülür. Günde bir kez alınan çamur banyosunun, romatizmal hastalıklar, kırık çıkık sekelleri, çocuk felçleri ve kadın hastalıklarına yararlı olduğu gözlenmiştir.
- Kaplıca bölgesinde bulunan az kumlu kil toprak, havuzlarda 68°Clik termal su ile karıştırılarak hazır hale getirilir. Hastanın başı dışarıda kalacak şekilde çamura gömülür.
- Günde bir kez alınan çamur banyosunun, romatizmal hastalıklar, kırık çıkık sekelleri, çocuk felçleri ve kadın hastalıklarına yararlı olduğu gözlenmiştir.
- Bölgede çok sayıda turistik tesis bulunmaktadır.
- Dünyaca ünlü çamur banyosu için tercih edilen turistik bölgedir.
- Afyonkarahisar Hüdai Kaplıcaları Adresi: Afyonkarahisar – Antalya Karayolu, 64. km, Afyonkarahisar/SANDIKLI, Türkiye, 03500 Sandıklı/Afyon
- Afyonkarahisar Hüdai Kaplıcaları Harita: Hüdai Kaplıcaları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
49 Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi
- Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi Kısa Tanıtım:
- Türkiye’nin En Büyük Müzik Müzesidir.
- 30 Eylül 2013 tarihinde kapılarını açan müzede bulunan tüm müzik aletleri ve antika eserler, bağışlar ve satın alma yoluyla elde edildi.
- Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Devlet Konservatuvarı binasında bulunan müzede Afrika, Avrupa Amerika ve Asya kıtalarına ait olan enstrümanlar sergilenmektedir.
- Üniversite içerisinde konservatuar bölümünün giriş koridoruna konulmuş geçmişten günümüze gelen enstüramanlardan oluşur.
- Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi’nde, aralarında farklı kültür ve coğrafyalardan enstrümanlar, eksi pikap ve radyoların bulunduğu 389 parça yer alıyor.
- Sadece enstrümanlar değil bugüne kadar kullanılan eski pikaplar, radyolar gibi 389 parça çeşitli eser müzede sergileniyor.
- Müze Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 3’üncü dünyanın ise 5’inci müzik koleksiyonudur.
- Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi Adresi: Erenler, 03204 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi Harita: İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
50 Afyonkarahisar İscehisar Peribacaları
- Afyonkarahisar İscehisar Seydiler Peribacaları Kısa Tanıtım:
- Peri bacalarının en yoğun olduğu bölgeler ise, İscehisar İlçesi’nin Seydiler Kasabası’ndan başlayarak İhsaniye İlçesi’nin Döğer Kasabası’na kadar uzanan ve Afyonkarahisar Valiliği tarafından yaptırılan Turizm Kuşağı Yolu ile birbirine bağlanan güzergâh çevresinde görülmektedir.
- İscehisar İlçesi Seydiler Kasabası’nın içinde ve çevresindeki vadilerde irili ufaklı çok sayıda peri bacası bulunmaktadır. Afyonkarahisar-Ankara karayolunun kenarında bulunması nedeniyle ulaşımı kolaydır. Bunun yanı sıra Karakaya Köyü’nün Veliler Mahalle’sinde, Ağın Dağı’nın eteklerindeki kaya yerleşimlerinin önünde, Çatağıl Köyü’ne 2 kilometre kala orman içinde bulunan Ornaş Kayalıkları civarında bol miktarda peri bacaları bulunmaktadır.
- İhsaniye İlçesi’ne bağlı Kıyır Köyü’nün sırtını yasladığı dağın eteklerinde; Ayazini Kasabası’nın çevresinde, Göynüş Vadisi ve Demirli Köyü civarında; Bayramaliler Köyü çevresinde; Döğer Kasabası’nın eski döğer ve Asar Kale civarında, Üçlerkayası Köyü ve çevresinde Afyonkarahisar İli’nin en büyük şapkalı veya şapkasız peri bacaları veya peri bacası vadileri bulunmaktadır.
- Yaklaşık olarak 110 kilometrelik köy yolları ile birbirine bağlanan bu bölgede, doğal güzelliklerin yanı sıra tarihi örenyerleri de bulunmaktadır.
- Bölgede çok geniş arazide peri bacaları ve tarihi yapı bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar İscehisar Seydiler Peribacaları Adresi: Cumhuriyet Mahallesi, İscehisar/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar İscehisar Seydiler Peribacaları Harita: İscehisar Seydiler Peribacaları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
51 Afyonkarahisar İshaklı Han
- Afyonkarahisar İshaklı Han Kısa Tanıtım:
- Anadolu Selçuklu Sultanı 2. İzzeddin Keykavus döneminde yapılan ve Afyonkarahisar’ın en büyük kervansarayı olan İshaklı, görkemli mimari yapısıyla yıllara meydan okuyor.
- İshaklı Hanı, Sâhib Ata Hanı veya Sâhip Ata Hanı, 1249. (Hicrî 647) yılında Sahip Ata Fahrettin Ali’nin yaptırmış olduğu Afyon Konya yolu üzerinde eski ismi İshaklı olan şimdiki Sultandağı ilçesinde bulunan bir kervansaraydır.
- Türkiye Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus yönetim dönemi zamanında yapılmıştır.
- Kervan yolları üzerinde yolcu, tüccar ile misafirlerin, konaklama ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla inşa edilen Anadolu’daki asırlık han ve kervansaraylar, tarihin izlerini taşıyor.
- İlçe merkezinde, Çavuş Mahallesi Zübeyde Hanım Bulvarı üzerinde bulunan Sultandağı Kervansarayı, halk arasında “İshaklı Kervansarayı” ve “Sahipata Kervansarayı” olarak da biliniyor.
- Kuzey-doğu güney-batı yönünde uzanan dikdörtgen planlı bir oturum alanı üzerine avlu ve kapalı/barınak bölümünü ihtiva eden iki yapı kütlesi halinde inşa edilmiştir.
- Dış cephe duvarları, cepheyle eş yükseklikte ve dışa taşkın prizmatik kütleler halinde tasarlanmış kare ve silindirik formlara sahip payanda ve köşe kuleleriyle desteklenmiştir. Vaktiyle yapının kuzey-batısında yer alan ve hanla birlikte inşa edildiği düşünülen hamamı, yıkılarak ortadan kalkmıştır.
- Hanın kuzey-doğu cephesinin merkezine yerleştirilmiş taçkapısı, dışa taşan ve cephe kotunu aşarak yükselen dikdörtgen prizmal bir kütleden ibarettir. Taçkapı kütlesi, farklı genişlik ve profillerdeki bordür ve silmelerle, yanlardan ve üstten düşey dikdörtgen bir çerçeve içine alınmıştır; silindirik köşe sütunceleri üzerinde, yedi sıralı mukarnaslı kavsara yer alır.
- Ana kapı yazıtı şöyle okunur: “Izzeddin al-Dunya zamanında yapıldı, Keyhüsrev oğlu, Alaeddin Keykubad oğlu, onun alçak gönüllü kölesi Ali ibn Husain.”
- Afyonkarahisar İshaklı Han Adresi: Pazaraltı, Serdar Sk. No:2, 03900 Sultandağı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar İshaklı Han Harita: İshaklı Han (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
52 Afyonkarahisar İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları Tanıtım Merkezi
- Afyonkarahisar İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları Tanıtım Merkezi Kısa Tanıtım:
- Merkez Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezi’nin içerisindedir.
- Türkiye’nin ilk Yumurta Sanatları Merkezi’nde, hem farklı türlerden hayvanların yumurtaları hem de sanat eseri haline getirilmiş yumurtalar sergilenmektedir.
- Hattat Ahmet Karahisari Kültür ve Sanat Merkezinde sergilenen “Afyonkarahisar İsmail Kumartaşlı Yumurta ve Sanatları Merkezi”, dünyanın 6’ncı, Ülkemize ise ilk yumurta sergi merkezidir.
- Afyonkarahisar’da bulunan İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları Tanıtım Merkezi’nde vahşi doğa da dahil olmak üzere 240 canlıya ait 308 yumurtanın yanı sıra yumurta sanatları üzerine çalışma yapan ustaların eserleri sergileniyor.
- Yumurta ve eserlere ilave olarak yumurta tarihçesi ve tavuk tarihiyle ilgili belge ve dokümanların da yer aldığı merkezde 90 yumurta kırılarak oluşturulan 19 bin parça halindeki Atatürk’ün Kocatepe’de resmedilen figürü de bulunuyor.
- Merkezde köpek balığı, bukalemun, caretta caretta ve deve kuşu gibi vahşi hayvanların da yumurtaları bulunurken, bunlar arasına son olarak piton yumurtası da eklendi.
- Merkez ziyaret edenleri kendine hayran bırakıyor.
- Afyonkarahisar İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları Tanıtım Merkezi Adresi: Yeşilyurt, 1741. Sk., 03030 Uydukent Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları Tanıtım Merkezi Harita: İsmail Kumartaşlı Yumurta Sanatları Tanıtım Merkezi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
53 Afyonkarahisar Kadınana Türbeleri
- Afyonkarahisar Kadınana Türbeleri Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar’da Kadınana adında üç kız kardeşin 2 adet türbesi vardır. Bu türbedeki Kadınana Asiye Sultan olarak anılmaktadır. Kardeşleri Melek Peyker ve Naime Gevher Hanım’dır.
- Sahipata oğulları zamanında Afyon da yaşamış olan Sultan Alaaddin Keykubad III. Ün kızları Melek Peyker, Naime Gevher ve Asiye Sultan üç kadın Kadınanalar olarak bilinmektedir.
- Selçuklu Sultanı III. Alaaddin Keykubat’ın Afyon’a yerleşen ve Afyon halkı için hizmet eden Asiye, Melek Peyker ve Naime Gevher Hanım adlı üç kızına ait iki türbe vardır.
- Kadınanalar Selçuklu Hükümdarlarından III. Alaaddin Keykubat’ın kızlarıdır. Anadolu valisi Emir Çobanoğlu Demirtaş (Timurtaş) Bey’in zulmünden kaçarak Afyon’a gelirler. Üç kız kardeşte Afyon’un imarında bir çok iş yaptıklarından dolayı Kadınana olarak anılmışlardır.
- Bunlardan ilki Asiye Hatun için yapılmış, tek kubbeli kare planlı bir yapı olup, 1940’ta onarım görmüştür. Kemerli kapısı doğuya bakar. Türbede tek sanduka vardır.
- Kadınana Caddesi’ndeki bu türbede yatmakta olan Asiye Hatun, halk için çok sayıda mezar yaptırmıştır. Mevlevi (Türbe) Camii yakınındaki kırma çatılı, kârgir yapılı türbe içinde yatan Melek Peyker, açıktan gelen şehir suyunun ark içinde gelmesi için; Naime Gevher ise şehir içindeki kanalizasyon ve köprülerin yapımı için, bilgilerini ve maddi güçlerini ortaya koymuşlardır.
- Afyonkarahisar Kadınana Türbeleri Adresi: Marulcu, Kadınana Cd., 03200 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Kadınana Türbeleri Harita: Kadınana Türbeleri (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
54 Afyonkarahisar Karacaahmet Türbesi
- Afyonkarahisar Karacaahmet Türbesi Kısa Tanıtım:
- Horasan erenlerinden ermiş, bir ruh ve akıl doktoru olan Karacaahmet Sultan’ın buradaki türbesinden başka İstanbul’un Üsküdar İlçesi’nde Karacaahmet Mezarlığı’nda, Uşak İli, Eşme İlçesi’nde Karacaahmet Köyü’nde, Manisa İli, Horoz Köyü’nde ve Akhisar İlçesi Karaköy’de türbe veya makamı vardır.
- İhsaniye ilçesi, Karacaahmet Kasabası’nda camiye bitişik türbe ve türbe içinde Karacaahmet müridlerine ait sandukalar bulunmaktadır.
- Karacaahmet hakkında fazla bilgi yoksa da, Horasan erlerinden bir halk tabibi olduğu ve kurduğu tekkede akıl hastalarının iyileştiği söylenmektedir.
- Karacaahmet Sultan, bunun üzerine Afyon civarına yerleşmiş. Karacaahmet Sultan, bir âlim ve hekim olmakla birlikte ermiş bir kişiliğe de sahip idi.
- Bir rivayete göre Karacaahmet Sultan, Balı Dede ve Hasan Basri Hazretleri ile Afyon Kalesi civarında dolaşırlarken susamışlar. Karacaahmet Sultan asasını; “Burada su olacak” diye vurunca gerçekten sular yerden güldür güldür kanamaya başlamış. O günden bu zamana kadar çeşmeye “Olucak Çeşmesi” denilmektedir.
- Köyün içinde bulunan tek çatı altındaki cami ve türbe (tekke) iki kısımdan oluşmakta olup cami güney cephede, tekke ise kuzey cephede yer alır.
- Afyonda şöyle bir söz vardır: “Karacaahmet ulu veli, akıllanır gelen deli”
- Karacaahmet Türbesi, yüzyıllardır psikiyatri hastalarına kendine has tedavi yöntemleri ile hizmet veriyor. Hasta bir veya birkaç gün türbenin içerisinde kalır. Burada yapılan uygulamada hasta kendi rızasıyla ve-veya yakınının isteğiyle nefis terbiyesi için kısa süreyle toplumdan tecrit edilir, perhiz yaptırılır, hasta kendi nefsiyle ve Mevlasıyla baş başa bırakılır. Hiç kimseye eziyet ve kötü muamele edilmez.
- Afyonkarahisar Karacaahmet Türbesi Adresi: Türbe, Karacaahmet Köyü İç Yolu, 03370 Karacaahmet/İhsaniye/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Karacaahmet Türbesi Harita: Karacaahmet Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
55 Afyonkarahisar Karacamal ve Dipsiz Mağarası
- Afyonkarahisar Karacamal ve Dipsiz Mağarası Kısa Tanıtım:
- Karacamal ve Dipsiz Mağarası; Afyonkarahisar’ın Şuhut İlçesi, Balçıkhisar Kasabası, Kocadere Mevkii’nde bulunmaktadır.
- Afyon’un pek bilinmeyen gezi alanları arasındaki Karacamal Mağarası, Kocadere bölgesinde bulunup, Balçıkhisar Kasabası’na yaklaşık 5 kilometre uzaklıktadır.
- Şuhut İlçesinin Balçıkhisar Beldesi’ne 10km uzaklıkta, Kocadere Bölgesi’nde bulunmaktadır.
- Mağaranın girişi geniş olmasına rağmen ilerledikçe daralmakta ve birkaç kola ayrıldığı görülmektedir.
- Beş galeriye sahip mağaranın, dört galerisi oldukça geniştir. İlkbahar aylarında su seviyesinin yükselmesinden dolayı son galeriye ulaşmak zordur.
- Karacamal Mağarası’nda bol miktarda yarasa yaşamaktadır.
- Mağarada bulunan sarkıtların ve kayalardaki su izlerinin oluşturduğu şekiller mağaraya ayrı bir güzellik katmaktadır.
- Karacamal Mağarası’nın girişi oldukça geniş. Mağaranın içerisine doğru ilerlendiğinde alanı daralıyor ve mağara birkaç kola ayrılıyor. Toplam beş galeriye sahip olup, galerilerin dördü oldukça geniştir.
- Afyon’un pek bilinmeyen bu mağarasını ilk keşfedenlerden biri siz olabilir; sarkıt, dikit ve diğer oluşumlarına yakından görme şansı yakalayabilirsiniz.
- Toplamda 5 bölümü bulunan mağaranın su seviyesi ilkbaharda artıyor ve son bölüme girmek zorlaşıyor.
- Turizme kazandırılmamıştır.
- Afyonkarahisar Karacamal ve Dipsiz Mağarası Adresi: Balçıkhisar Mh. Balmahmut Köyü Yolu Pk:03820 Şuhut/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Karacamal ve Dipsiz Mağarası Harita: Karacamal ve Dipsiz Mağarası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
56 Afyonkarahisar Karakuyu Göleti (Sazlıkları)
- Afyonkarahisar Karakuyu Göleti (Sazlıkları) Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar ili, Göller Bölgesi’nde yer alması nedeniyle turizmin ilgisini çekebilecek nitelikte çok sayıda göl ve göletlere sahiptir.
- Akşehir, Eber, Karamık, Acıgöl gibi doğal göllerin yanı sıra sulama amaçlı Karakuyu, Pınarbaşı, Bayat, Selevir, Örenler, Kırka, Emre, Taşoluk gibi sulama amaçlı bir çok gölet bulunmaktadır. Bunların içerisinde doğal ve turistik açıdan en dikkat çekici olanı Karakuyu’dur.
- Dinar ilçesine bağlı Eldere köyünde bulunmaktadır. Dinar ilçe merkezinin yaklaşık 16 kilometre doğusunda bulunan sulak alandır.
- Kocapınar kaynak suları ile beslenen ve 13.741 hektar olan göl alanı organik maddece (peat) zengin olmakla beraber, 1994 yılında Yaban Hayatı Koruma Sahası olarak tefrik edilmiş olup, aynı zamanda I. derece doğal sit alanıdır.
- 1. Derece Doğal Sit Alanı olan ve Afyonkarahisar’ın İç Ege karasal ikliminden, Akdeniz iklimine geçiş çizgisinde bulunan Karakuyu Göleti önemli bitki zenginliğine sahiptir. Su kaynaklarının fazla oluşu, gölün kış aylarında donmasını engellemektedir.
- Karakuyu Gölü, göller bölgesinde ve kuşların göç yolları üzerinde yer alması, ayrıca nesli tehlikede olduğu için koruma altında bulunan çeşitli su kuşları (Dikkuyruk, Ördek, Turna v.b.) için bir yaşama ortamı, emin bir sığınak konumundadır. Göç mevsiminde leylek, balıkçıl, sögüt bülbülü, flamingo gibi kuşlar bu bölgede konaklamaktadır.
- Kuş uzmanları tarafından 173 kuş türü tespit edilmiştir. Aynı zamanda zengin su kaynaklarına sahiptir. Bugün gölün tamamı kamış, hasır otu ve nilüferle kaplı durumdadır. Sahanın bu özelliği kuşların yuva yapma ve saklanmalarına önemli ölçüde katkı sağlamaktadır.
- 1991 yılından itibaren bu bölgeyi keşfeden dikkuyrukların yanı sıra, ördek, turna, leylek, balıkçıl, sakar meke, uzun bacak, saz delicesi, yalıçapkını, angut, söğüt bülbülü, flamingo, kuğu gibi kuşlar bu bölgede konaklamaya başlamıştır. Güneydeki dağlarda ise kaya kartalları ve atmaca görülmektedir.
- Karakuyu Gölü’nün ve Kocapınar kaynaklarının bir özelliği de, su kaynaklarının fazla oluşu, kaynak sularından oluşmasından dolayı “donmaması” sonucu, kış mevsiminde kuşlar için doğal bir ortam oluşturmasıdır.
- Gölün büyük bölümünde yetişen hasır otu, kamış, nilüfer ve birçok bitki türü, zengin florayı oluşturmaktadır.
- Afyonkarahisar Karakuyu Göleti (Sazlıkları) Adresi: 03402 Karakuyu/Dinar/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Karakuyu Göleti (Sazlıkları) Harita: Karakuyu Göleti (Sazlıkları) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
57 Afyonkarahisar Karamık Gölü
- Afyonkarahisar Karamık Gölü Kısa Tanıtım:
- Çay İlçesi sınırları içinde bulunan Karamık Gölü’nün yüzölçümü 40 km²’dir.
- Konya Denizli yolunun kenarındadır.
- Deniz seviyesinden yüksekliği 1.001 metredir.
- Gölde, saz ve kamış üretimi yanında sazan ve turna balığı da bulunmaktadır.
- Karabatak, çulluk, yaban ördeği gibi kuş türleri bulunmaktadır.
- Gölün güney kısımları nilüfer çiçekleriyle kaplıdır.
- Karamık Gölü, Konya Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 17.6.1993 gün ve 1669 sayılı kararınca “1. Derece Tabiat Sit Alanı” olarak ilân edilmiştir.
- Göl çevresinde kamp yapmak mümkün olduğu gibi, göl kenarındaki balık lokantalarında gölden çıkan dişli balığını tatmak mümkündür.
- Bir zamanlar kerevit (Astacus leptodactylus) çıktığı halde bataklığın kirletilmesiyle nesli tükenmiştir.
- Afyonkarahisar Karamık Gölü Adresi: Çay/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Karamık Gölü Harita: Karamık Gölü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
58 Afyonkarahisar Karapınar Kuzuini Mağarası
- Afyonkarahisar Karapınar Kuzuini Mağarası Kısa Tanıtım:
- Şuhut ilçesine bağlı Balçıkhisar kasabasına 7 km uzaklıkta, Karacamal Mağarası’ndan daha yukarıdadır.
- Giriş kısımlarında koyun beslendiği için, Kuzu İni Mağarası denilmiştir.
- Dar koridor şeklinde ilerleyen mağaranın sonunda orta büyüklükte bir galeri bulunmaktadır.
- Sarkıt ve dikitlerin sıkça görüldüğü mağara, şu ana kadar incelenen mağaralar içinde en fazla dikkat çekenidir.
- Turizme kazandırılmamıştır.
- Afyonkarahisar Karapınar Kuzuini Mağarası Adresi: Balçıkhisar Mh. Balmahmut Köyü Yolu Pk:03820 Şuhut/afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Karapınar Kuzuini Mağarası Harita: Karapınar Kuzuini Mağarası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
59 Afyonkarahisar Kırk Göz Köprüsü
- Afyonkarahisar Kırk Göz Köprüsü Kısa Tanıtım:
- Bolvadin İlçe merkezinin dışında, Akarçay üzerinde bulunmaktadır.
- Tarihi Kırkgöz Köprüsü Bolvadin ile Sultandağı arasında, Eber Gölü’ne akan akarçay üzerindedir.
- Kırkgöz Köprüsü, Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesinin merkezine 7 kilometre mesafede yer alan bir köprüdür. 1150’de Bizans İmparatoru I. Manuil tarafından Akarçay Nehri üzerine inşa ettirildi. Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde de çeşitli onarım ve eklemelerden geçen köprü günümüzde 57 adet göze sahiptir.
- Doğu Roma (Bizans) İmparatorluğu döneminde yapılmış olan Kırkgöz Köprüsü, 16.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın Bağdat seferine hazırlık yapması üzerine yapılan yol onarımı sırasında Mimar Sinan tarafından onarılmıştır.
- İpek yolu üzerinde bulunan köprü Mimar Sinan tarafından 64 göze kadar uzatılmış, uzunluğu ise 400 metreye ulaşmıştır.
- Köprü kuzey ve güney bölümü olarak ikiye ayrılır. Güney bölümü Bizans İmparatoru I. Manuel Kommen tarafından 1150 yıllarında, kırk gözlü olarak mermer ve bazalt taştan yaptırılmıştır.
- Hicaz yolu üzerinde bulunan köprü, XVI.yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman’ın emriyle, Mimar Sinan tarafından kuzey yönde 64 göze kadar uzatılmış olup 200 m uzunluktadır.
- Günümüze kadar ulaşan gözlerin sayısı 57’dir. Mimar Sinan, köprüye bir namazgâh ve suya inmek için bir merdiven yaptırmıştır.
- Köprüde bazalt, andezit ve mermer devşirme taşlar da kullanılmıştır.
- Köprü ayaklarında, Helen kesme, Roma ve Bizans dönemlerine ait mimari parçalara, hatta mezar taşları gibi devşirme malzemelere rastlanılmaktadır.
- Afyonkarahisar Kırk Göz Köprüsü Adresi: Kırkgöz, 03300 Dipevler Köyü/Bolvadin/Bolvadin/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Kırk Göz Köprüsü Harita: Kırk Göz Köprüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
60 Afyonkarahisar Kocatepe Atatürk Anıtı Ve Kitabesi
- Afyonkarahisar Kocatepe Atatürk Anıtı Ve Kitabesi Kısa Tanıtım:
- Kocatepe Atatürk Anıtı ve Kitabesi, Afyonkarahisar ili Merkez ilçesine bağlı Büyük Kalecik Kasabası sınırları içinde ve 1874 rakımlı Kocatepe üzerinde bulunmaktadır.
- Başkomutan Tarihî Millî Parkı içindedir.
- Asfalt olan yolu, kar yoğunluğu nedeniyle kış mevsiminde kapalıdır.
- Kocatepe; Anadolu’nun ve Türk Ulusu’nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği yerdir.
- Coğrafi yapısı itibariyle, Afyonkarahisar ve Sinanpaşa ovalarına hakim bir tepedir.
- Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları 25 Ağustos 1922 akşamı Kocatepe‘ye gelerek 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’u burada başlatmışlardır.
- Büyük Taarruz’un ilk safhasını burada tesis edilen karargâhından ve halen mevcut olan siperden bizzat sevk ve idare eden Başkomutan, 27 Ağustos 1922 günü öğle üzeri Kocatepe’den ayrılmıştır.
- Milli Mücadele’nin temel taşlarından biri olan Kocatepe’ye, 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı’nca kesme taştan anıt yapılmış ve üzerine çiçek kabartmalı mermer yazıt konulmuştur. 1993 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından Atatürk Anıtı ve çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılmıştır. 4 ton ağırlığındaki Kocatepe Anıtı bronzdan yapılmış olup, kaidesi ile beraber 7.5 metre yüksekliğindedir.
- Afyonkarahisar’da her yıl 26-30 Ağustos tarihleri arasında yapılan Zafer Haftası kutlamaları 26 Ağustos günü, Kocatepe’de yapılan ilk tören ile başlayarak 5 gün sürmektedir.
- Milli Mücadele’nin temel taşlarından biri olan Kocatepe‘ye, 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı’nca kesme taştan anıt yapılmış ve üzerine çiçek kabartmalı mermer yazıt konulmuştur.
- 1993 yılında ise Kültür Bakanlığı tarafından Atatürk Anıtı ve çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılmıştır.
- Afyonkarahisar Kocatepe Atatürk Anıtı Ve Kitabesi Adresi: Kocatepe, 03030 Büyükkalecik/Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Kocatepe Atatürk Anıtı Ve Kitabesi Harita: Kocatepe Atatürk Anıtı Ve Kitabesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar gezinizde görmek isteyebileceğiniz yerlerin kısa tanıtımlarını, harita bilgilerini görmek için diğer sayfaya geçiniz.
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
61 Afyonkarahisar Kurt İni Mağarası
- Afyonkarahisar Kurt İni Mağarası Kısa Tanıtım:
- Sandıklı İlçesine 34 km, Kocayayla’ya 6 km uzaklıkta bulunan mağara, Bökenin Yurdu mevkiindedir.
- Çam ormanlarıyla kaplı girişinden itibaren 311 metre uzunluğunda olduğu saptanmıştır.
- Aynı bölgede (Akdağ-Kocayayla), Menteş kasabasına yakın bir mevkiide “Oktur Mağarası”bulunmaktadır.
- Kış aylarında içerisinden su akmaktadır. Son kısmında orta büyüklükte bir galeri bulunmaktadır.
- Koridor boyunca sarkıt ve dikitlerin yanı sıra, kaya yüzeylerinde oluşan siyah ve beyaz parlak yüzeyler bu bölgede bulunan minerallerden kaynaklanmaktadır.
- 1700 m. yükseklikte, orman içinde bulunan mağara tahminen 300 m. uzunluğundadır.
- Daha uzun olduğu tahmin edilen mağaranın tavanının göçmesinden dolayı ikinci bölümüne girilememiştir.
- Henüz gezi turizmine kazandırılmamıştır.
- Afyonkarahisar Kurt İni Mağarası Adresi: 03500 Asmacık/Sandıklı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Kurt İni Mağarası Harita: Kurt İni Mağarası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
62 Afyonkarahisar Leylek Kayalığı
- Afyonkarahisar Seydiler Leylek Kayalığı Kısa Tanıtım:
- Seydiler Kasabası, Ankara-Afyon karayolu üzerinde, İscehisar’a 11 km, Afyon’a 34 km. uzaklıkta, Hisar Kayası’nın batısına kurulmuş bir kasabadır.
- Seydiler Kasabası yakınlarındaki peri bacaları ile Kırkinler Afyon-Ankara yolunun hemen kenarında olduğu için en çok bilinen peri bacaları ye kaya yerleşimleridir.
- Seydiler’den kuzey batıya gidildikçe yamaçlarda dizili peri bacalarının yanı sıra fazla bilinmeyen Ağınönü İnleri, Böcü İni, Ornaş Kayalıkları, Alanörün Mezar Odaları ve Selimiye Mezar Odaları bu bölgede dikkat çeken kaya yerleşimleridir. Hisar mevkisinde Klasik Çağ’dan kalma kale kalıntısı vardır.
- İscehisar ilçesine bağlı Seydiler Kasabası, Harmanüstü mevkiinde bulunan Leylek Kayalığı doğal ve arkeolojik özelliktedir. Genellikle tüflerin oluşturduğu konik tek ve grup halindeki peri bacaları vardır.
- Kayalığın batısında ve yolun alt kısmında yer alan peri bacalarından bir tanesi zemin kat ile birlikte üç katlı olarak oyulmuştur. Zemin katta şapel ve mekân, birinci katta şapel ve mekân ve en üst katta bir mekân yer almaktadır. Dikdörtgen biçimli kapıların boyutları incelendiğinde boylarının zemin kattan üst katlara doğru küçüldüğü görülmektedir.
- Zemin katta dikdörtgen giriş kapılı şapel ve şapelin sağında bir mekân yer almaktadır. Şapel beşik tonoz tavanlı olup, nef ve apsisli bölümden oluşmaktadır. Apsis kısmı derin olup apsise geçiş bölümü oluşturan perde duvarlar kırılmıştır. Apsisin bulunduğu kısım sekili olup yüksektir. Nefte sağ ve solda ikişer niş yer almaktadır.
- Tavan ve nişlere aşı boya ile geometrik bezemeler ve haçlar yapılmış olup tavanda aynı zamanda aşı boya ile bant şeklinde bezeme de yapılmıştır. Zemin kattaki şapelin süslemeleri üst kattakine göre daha çok tahrip olmuştur. Giriş kapısının iç kısmına gelecek biçimde üst kata geçiş için delik açılmıştır. Şapelin giriş kapısının sağında tonoz tavanlı ve sağ kısmı tamamen yıkılarak açılmış bir mekân yer almakta olup oda olarak kullanılmıştır.
- Seydiler Kasabası, Klasik Çağlarda (Pers, Helen, Roma ve Bizans) önemli yerleşim merkezlerindendir. Roma döneminin ünlü şehirlerinden Dokimeion’un banliyösü olması nedeniyle önem kazanmıştır. Bu gün Seydiler Kasabasındaki evlerin, çeşmelerin, cami ve türbenin duvarlarındaki bu devre ait mimari parçalar, mezarlıktaki stel parçaları bu devirdeki varlığını ortaya koyar.
- Afyonkarahisar Seydiler Leylek Kayalığı Adresi: 03752 Seydiler/İscehisar/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Seydiler Leylek Kayalığı Harita: Seydiler Leylek Kayalığı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
63 Afyonkarahisar Mevlevi (Türbe) Camii ve Mevlevihane Müzesi
- Afyonkarahisar Mevlevi (Türbe) Camii ve Mevlevihane Müzesi Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar Mevlana Mahallesinde birbirine çok yakın olarak Mevlevihane Müzesi, Sultan Divani Mevlevihanesi Müzesi ve Mevlevi Cami bulunmaktadır. Afyonkarahisar gezinizde şehir merkezinde mutlaka uğramanız
- Mevlevi / Türbe Camii: Afyonkarahisar merkez Mevlana Mahallesi’ndedir. Halk arasında “Türbe” ve “Mevlevi Camii” isimleriyle de anılır.
- Kuzey, batı ve güneyden sokakla, doğudan evlerle çevrilidir. Kuzey ve güneyden avluya girilen iki demir kapısı vardır. Kuzey kapısı aşağıda olup basamaklarla avluya, ikinci bir basamak dizisiyle caminin kapısına çıkılır. Caminin giriş cephesi doğuya bakar.
- Ana ünite türbe, semahane ve mescid, şerbethane, bacılar mahfili ve son cemaat yerinden oluşur. Ayrıca derviş hücreleri, matbah-ı şerif, selamlık dairesi, mezarlık ve harem daireleri de bulunmakta ise de bugün selamlık, mezarlık ve harem daireleri mevcut değildir.
- Semahane, matbah ve öbür bölümleriyle birlikte esasen büyük mevlevihanedir. Mevlevilik töresinde Konya’dan sonra ikinci sırayı alır.
- Sultan Dîvânî Mevlevîhânesi: Anadolu’da kurulan ilk mevlevîhânelerdendir. İlk kuruluşu 13. yüzyıla kadar dayanır. Tarih boyunca birçok önemli icraata merkez olmuş Afyonkarahisar Mevlevîhânesi, Konya
- Mevlevîhânesinden sonra en önemli Mevlevîhânedir. Özellikle 16. yüzyılda Hz. Mevlânâ’nın yedinci kuşak torunlarından Sultan Dîvânî zamanında Mevlevîlik açısından çok önemli bir merkez olmuştur.Ayrıca başka Mevlevîhânelerde olmayan “40 Hatimli Şifalı Aşure”geleneği ilk defa burada başlamış ve birçok mevlevîhâneye buradan yayılmıştır.
- Birkaç defa yangın geçirmiş olan Afyonkarahisar Mevlevîhânesi,1902’deki büyük yangından sonra tamamen yanmış ve bugünkü haline 1908’de kavuşmuştur.
- Bahçesinde Derviş Odaları, Matbah, Hamuşan (Mezarlık) bulunan mevlevîhâne, son olarak 2008 yılında restore edilmiş ve 30 Aralık 2008 tarihinde “Sultan Dîvânî Mevlevîhâne Müzesi” olarak hizmete sunulan tarihî mekan, Afyonkarahisar Belediyesi bünyesinde hizmet vermektedir.
- Afyonkarahisar Mevlevi (Türbe) Camii ve Mevlevihane Müzesi Adresi: Mevlana, Canbaba Yokuşu Sk. No:6, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Mevlevi (Türbe) Camii ve Mevlevihane Müzesi Harita: Mevlevi (Türbe) Camii ve Mevlevihane Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
64 Afyonkarahisar Mısri Camii
- Afyonkarahisar Mısri Camii Kısa Tanıtım:
- Mısri Mahallesi’nde Hacı Eyüp Mısri Sokağı’ndadır.
- Bahçesinde Kemaleddin Sofi Çelebi Hazretleri Türbesi bulunmaktadır.
- 1483’te Şakkancıoğlu Evliya Kasım Paşa yaptırmıştır. Kesme moloz taştandır.
- İki büyük kubbeyle örtülüdür.
- Doğu duvarı bitişiğinde bulunan minaresinin tabanı kesme taştan, gövdesi tuğladandır.
- Mukarnaslı mihrabında, mavi lacivert tonlarda yazı ve geometrik desenli çiniler vardır. Minberi mermerdendir.
- Afyonkarahisar Mısri Camii Adresi: Hacı Eyüp, Mısri Sk. No:30, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Mısri Camii Harita: Mısri Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
65 Afyonkarahisar Millet Hamamı (Afyonkarahisar Kültür ve Semt Evi)
- Afyonkarahisar Millet Hamamı (Afyonkarahisar Kültür ve Semt Evi) Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar Merkez, Tacıahmet Mahallesi, Hamam Aralığı sokağında bulunmaktadır.
- Güneyden kuzeye eğimli bir arazide kurulmuş olan hamamın, 18. yüzyılda yapıldığı tahmin edilmektedir. Kuzey kesimi erkekler, güney kesimi kadınlar kısmı olarak inşa edilmiş çifte hamamdır.
- Yapımı ile ilgili bir yazıtı bulunmadığı için yapım tarihi konusunda kesin bir bilgi olmamakla birlikte, XVII-XVIII. yüzyıl Osmanlı hamamlarına benzemektedir.
- Moloz ve kesme taş örgülü kargir bir yapıdır. Ermeni ustalar tarafından yapıldığı, bu yüzden “Gavur Hamamı” olarak adlandırıldığı, daha sonra “Millet Hamamı” olarak anıldığı kaydedilmektedir.
- Yangın sonucu 1911 yılında kadınlar soyunmalığı mahallede yaşayan Ermenilerce, yeniden yapılmıştır.
- 1955 yılında ise erkekler soyunmalığı yapılmıştır. Külhan, soyunmalığın kuzey duvarına bitişiktir. Tarihi hamam 1981 yılında korunması gerekli eski eser olarak tescil edilmiştir.
- 2003-2005 yılları arasında restore edilmiş, kadın ve çocukların her alanda eğitimlerini gerçekleştirmek üzere 2005 yılında “Afyonkarahisar Kültür ve Semt Evi” olarak hizmete açılmıştır.
- Afyonkarahisar Millet Hamamı (Afyonkarahisar Kültür ve Semt Evi) Adresi: Tacı Ahmet, Şht. Yasin Mergen Sk. No:9, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Millet Hamamı (Afyonkarahisar Kültür ve Semt Evi) Harita: Millet Hamamı (Afyonkarahisar Kültür ve Semt Evi) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
66 Afyonkarahisar Ot Pazarı Camii
- Afyonkarahisar Ot Pazarı Camii Kısa Tanıtım:
- Afyon şehir merkezinde Tuzpazarı Caddesi’nde, bitişiğindedir.
- 1590’da Felezâde Süleyman Çavuş yaptırmış, yıkılan minaresi tek şerefeli olarak 1958’de yenilenmiştir.
- Afyon şehir merkezinde görülebilecek tarihi yaoılardandır.
- Kesme taş duvarlı ve kare plânlı tek kubbelidir.
- Kuzeyde camla kaplı olan son cemaat yeri sonradan eklenmiş olup, üç sivri kemer üzerine üç kubbeyle örtülmüştür.
- Mihrabı sonradan yapılmış ve beyaz mermerle kaplıdır.
- Afyonkarahisar Ot Pazarı Camii Adresi: Fakıpaşa, Köprübaşı Cd. No:1, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Ot Pazarı Camii Harita: Ot Pazarı Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
67 Afyonkarahisar Oyuncak Müzesi
- Afyonkarahisar Oyuncak Müzesi Kısa Tanıtım:
- Oyuncak Müzesi 1970’li yıllara kadar kadınların belirli günlerde toplanıp çamaşır yıkadıkları, çamaşırlar sonrasında kapılarını kapatarak çocuklarını yıkadıkları, bu arada yapılan sohbetler ve dedikodular, söylenen türküler ve maniler, anlatılan masallar ve fıkralarla, kazan ateşinin közünde pişirilen kumpir veya alacaş (soğan, biber domates, maydonoz ile pişirilen yöresel mercimek yemeği) ile karın doyurmalarla tam bir sosyalleşme ortamı sunan günümüze kadar gelen Sandıklı’daki 7 çamaşırhaneden biri olan Hacı Osman Çamaşırlığı’nın Sandıklı Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği öncülüğünde, Sandıklı Belediyesi’nin de katkılarıyla hazırlanan proje kapsamında restore edilmesiyle açıldı.
- Müzede Cumhuriyet döneminden günümüze çoğunlukla ahşaptan yapılmış 150 oyuncak ile restorasyon çalışmaları kapsamında düzenlenen eskiden kadınların çamaşır yıkarken kullandığı 4 ocak ve 4 kazan ile çamaşır yıkanan 100 yıllık el oyması andezit çamaşır taşlıkları ve su kuyusu da sergilenmektedir.
- Onlarca sene öncesinden kalan oyuncaklar daha çok ahşap olarak bulunuyor ve her döneme ait kullanılan oyuncakları görmek mümkün.
- Afyonkarahisar Oyuncak Müzesi Adresi: Cuma, Hacı Osman Sk. No:9, 03500 Sandıklı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Oyuncak Müzesi Harita: Oyuncak Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
68 Afyonkarahisar Sandıklı Kalesi ve Sandıklı Ulu Camii
- Afyonkarahisar Sandıklı Kalesi ve Sandıklı Ulu Camii Kısa Tanıtım:
- Sandıklı Ulu Camii:
- Sandıklı ilçe Merkezi’nde, çarşı içindedir. Önce mescit iken sonradan camiye dönüştürülmüştür. Cami, Bahattin Ömer Bin Alaaddin tarafından Mimar Ayder’e H.780 (M.1379) yılında yaptırılmıştır. Kare planlı, tek kubbeli, minareli bir yapıdır. Daha sonra son cemaat yeri eklenmiştir.
- Sandıklı Kalesi (Hisar Kalesi):
- Germiyan Sultanı I.Yakup Bey tarafından yaptırılmıştır. Eski Tunç Çağı‘ndan beri yerleşim yeri olan höyük üzerine sur ile çevrilmiş küçük bir kale olup, şimdi yalnız 8-10 metrelik sur duvarı parçası kalmıştır.
- Afyonkarahisar Sandıklı Kalesi ve Sandıklı Ulu Camii Adresi: Hisar, 03500 Sandıklı/Afyonkarahisar, Ulucamii: Çay, Kadıhan Sk. No:26, 03500 Sandıklı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Sandıklı Kalesi ve Sandıklı Ulu Camii Harita: Sandıklı Kalesi / Ulu Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
69 Afyonkarahisar Selimiye Kaya Mezarları
- Afyonkarahisar Selimiye Kaya Mezarları Kısa Tanıtım:
- Selimiye köyünün yakın çevresinde çok sayıda kaya yerleşimleri ve mezar odaları vardır.
- Özellikle Selimiye köyünün hemen güney batısında bulunan yarım ay şeklindeki kaya kütlesinin üzerinde ve alt kısımlarındaki mezar odaları dikkat çekicidir.
- İscehisar İlçesine bağlı Selimiye (Sarıçayır) Köyü’nün çevresinde bulunan kayalıklarda, Bizans Dönemi’nde yapılan kayaya oyma, aile ve tek mezar odaları, mezar tekneleri vardır.
- Yüzeyi kabartma ve bezemelerle süslenmiş, kimlere ait olduklarını belirten kırmızı boyayla yazılar yazılmıştır.
- Kayanın üzerinde Geç Roma dönemine ait sanduka tipi mezarlar bulunmaktadır. Kaya kütlesinin doğu kısmında ise çok görkemli aile mezar odaları bulunmaktadır.
- Mezar odalarının giriş bölümlerinde kabartma ve kök boya ile yapılmış figürler ve yazılar yer almaktadır. Kayalıkların ön yüzündeki mezar odalarının girişlerindeki estetiği, iç bölümlerdeki mezarların çevrelerinde de görmek mümkündür.
- Afyonkarahisar Selimiye Kaya Mezarları Adresi: 03752 Alanyurt/İscehisar/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Selimiye Kaya Mezarları Harita: Selimiye Kaya Mezarları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
70 Afyonkarahisar Şuhut Atatürk Evi (Büyük Taarruz Karargahı)
- Afyonkarahisar Şuhut Atatürk Evi (Büyük Taarruz Karargahı) Kısa Tanıtım:
- Hacıvelioğlu Konağı, Mustafa kemal Paşa’nın Büyük Taarruz öncesinde Şuhut’ta kaldığı konaktır.
- 1897 yıllarında Şuhutlu Hacı Veli tarafından yaptırılmış olan konak XX. Yüzyıl sivil mimari özelliklerini taşımaktadır ancak asıl önemini Büyük Taarruz’dan önce Mustafa Kemal Paşa tarafından karargâh olarak kullanılmasından almaktadır.
- Burada konaklayan Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ve Fevzi Paşa (Çakmak) ile görüşüp taarruz ile ilgili son incelemelerini yapmıştır ve buradan taarruzun başlayacağı Kocatepe’ye geçmiştir.
- Mustafa Kemal Paşa’nın konakta kaldığı çalışma odası özgün haliyle düzenlenmiştir. Ayrıca konağın birinci katında Kurtuluş Savaşını konu alan tablolardan oluşan bir sergi vardır.
- Mustafa Kemal Paşa, 24 Ağustos 1922 Perşembe günü akşam saatlerinde Şuhut’a ulaşmıştır. Paşalar ve maiyetindekilerin kalacakları evler 23 Ağustos 1922 günü Şuhut’a gelen 1’nci Ordu Komutanı Nurettin Paşa ve Oynağanlızade Osman Ağa tarafından belirlenerek en iyi şekilde hazırlanmıştır.
- Mustafa Kemal Paşa’nın kaldığı Yalı Mahallesi Eğri Sokak’la Çeşme Sokağı’nın birleştiği yerdeki Hacı Veli Konağı (Büyük Taarruz Karargahı) aynı zamanda geçici karargah olarak kullanılmıştır.
- Konakta Atatürk’le beraber Başyaver Salih Bozok, İkinci Yaver Muzaffer Kılıç, Refakat Subayı Yüzbaşı Mahmut Soydan, ve Emir Çavuşu Ali Metin kalmıştır.
- Afyonkarahisar Şuhut Atatürk Evi (Büyük Taarruz Karargahı) Adresi: Yalı, Aydın Cd. No:19, 03800 Şuhut/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Şuhut Atatürk Evi (Büyük Taarruz Karargahı) Harita: Şuhut Atatürk Evi (Büyük Taarruz Karargahı) (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
71 Afyonkarahisar Şuhut Kurtuluş Savaşı Şehitliği
- Afyonkarahisar Şuhut Kurtuluş Savaşı Şehitliği Kısa Tanıtım:
- Şuhut ilçe merkezindedir. İstiklâl Savaşı’nda şehit olan askerlerimiz için yaptırılmıştır.
- 26 Ağustos 1922 tarihinde Büyük Taarruz ve daha önceki muharebelerde yaralanan, hastalanan Türk subay ve erleri Şuhut’a getirilmiş ve bugün kullanılmakta olan Büyük Cami’de ilk tedavileri yapılarak iyi olanlar tekrar cepheye gönderilmiştir.
- 26 Ağustos 1922 tarihinde başlayan Kurtuluş Savaşı’nda Şuhut bölgesinde cephe gerisi seyyar hastahanesi ilçedeki Büyük Camide kurulmuştur.
- Şehitler şimdiki Demirciler Çarşısı civarındaki mezarlıklara gömülmüştür.
- Daha sonra halen şehitlik olarak kullanılan arsaya nakledilmiş ve anılarına 1971 yılında küçük piramidal bir anıt yapılarak üzerine “İstiklâl Harbinin Aziz Şehitleri” kitabesi yazılmıştır.
- Afyonkarahisar Şuhut Kurtuluş Savaşı Şehitliği Adresi: Hacı Musa, 03800 Şuhut/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Şuhut Kurtuluş Savaşı Şehitliği Harita: Şuhut Kurtuluş Savaşı Şehitliği (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
72 Afyonkarahisar Tarihi Bedesten
- Afyonkarahisar Tarihi Bedesten Çarşısı Kısa Tanıtım:
- Tarihi çarşı ya da tarihi bedesten demek Türkçe açısından daha uygundur. Zira bedesten, kumaş, mücevher ve buna benzer değerli eşyaların satıldığı kapalı çarşı anlamındadır.
- Özel 71 dükkan bulunuyor.
- Bedesten çarşı merkezinde, Taşhan yanında yer alıyor.
- Bedestende birbirine paralel 2 sıra dükkanlar ve bunları birbirine bağlayan diğer sıralar ve hepsinin sonunda çıkış kapıları bulunuyor.
- Afyon Bedesten Çarşısı 1914 yılında, Hacı Bekir Tiryaki tarafından Fransız mimara ve Ermeni bir ustaya yaptırılmıştır.
- Bağlantı demirleri raylardan, camları İngiltere’den getirilmiştir.
- Genelde tuhafiyecilik üzerine çalışan bu dükkanlarda yün ip, dantel ipi, yazma, tülbent, kumaş ve her türlü dikiş-nakış malzemesi bulunmaktadır.
- Ayrıca, düğünlerde kullanılan yöresel kıyafetler, kına torbaları ve örtüler de görülebilir.
- Afyonkarahisar Tarihi Bedesten Çarşısı Adresi: Sinanpaşa, Köprübaşı Cd. No:20, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Tarihi Bedesten Çarşısı Harita: Tarihi Bedesten Çarşısı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
73 Afyonkarahisar Tokalı Kanyonu
- Afyonkarahisar Tokalı Kanyonu Kısa Tanıtım:
- Tokalı Kanyonu Sandıklı İlçesi, Akdağ Tabiat Parkı’nda bulunan ülke genelinde bilinirliği yüksek bir kanyondur.
- Tahmini 20 kilometre uzunluğunda olan kanyon ve kanyondan Çivril Gölü’ne dökülen Akçay görülmeye değerdir.
- Kanyon boyunca insanoğlunun ayak basmadığı mağaralar, trekking yapanların ilgisini çekecek güzergahlar bulunmaktadır. Kanyonun en dar yeri 1,5 metre en geniş yeri ise 4 metredir.
- Kanyon içinden geçmek 7-8 saat sürmektedir.
- Sakin yaylaları, kültürel değerleri, zengin flora ve fauna (yılkı atları, kızıl geyik, sakallı akbaba, kızıl akbaba, tilki, kurt, tavşan, keklik, vs.) özellikleri, doğal peyzaj özellikleri ile tabiat turizmi açısından önemli bir potansiyele sahip olan Tokalı Kanyonu; Ulu geyik, Yılkı Atı, endemik flora ve fauna, doğal yaşlı karaçam (Pinus nigra) ormanları, ağaçlandırma alanları ve geleneksel yaylacılık faaliyetleri ile tarihi kalıntılar alanın genel karakterini oluşturmaktadır.
- Kanyon eşsiz bir manzaraya sahiptir. Sandıklı’ya 35 kilometre uzaklıkta bulunmaktadır. Akdağ ile Kocayayla arasında bulunmaktadır.
- Afyonkarahisar Tokalı Kanyonu Adresi: Akdağ Tabiat Parkı, 03500 Çamoğlu/Sandıklı/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Tokalı Kanyonu Harita: Tokalı Kanyonu (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
74 Afyonkarahisar Ulu Camii
- Afyonkarahisar Ulu Camii Kısa Tanıtım:
- Afyonkarahisar’ın en büyük camilerinden birisi olan Ulu Cami, Anadolu Selçukluları Devri‘nde, 1272-1277 yılları arasında Sahipata Nusretiddün Hasan tarafından yaptırılmıştır.
- 40 ahşap sütun üzerinde oturtulmuş çatısı nedeni ile Kırk Direkli Cami olarak da anılır.
- Kendi adı ile anılan mahallede kargir dört köşe kalın duvarlar üzerine toprak damlı iken, şimdi bakır kaplı çatı ile örtülmüş çatı beş sırada sekizerden kırk ahşap sütun üzerine oturtulmuştur.
- Ahşap sütunlar üzerine konan ahşap sütun başlıkları sarkıt ve baklava dilimlidir.
- Tarihi ve kültürel mekanları seviyorsanız Afyon’a gittiğinizde bu tarihi camiye mutlaka uğramalısınız. Caminin içindeki ahyap yapı ve tavan çok etkileyici.
- Başlıklar üzerine konan ahşap atıkların yan yüzeyleri renkli motiflerle işlenmiş ise de bugün çok az izleri kalmıştır.
- Doğuya, batıya, kuzeye bakan üç kapısı vardır. Selçuk tarzı oymalı iki kanatlı minber kapakları üzerindeki kitabede sureler ile ilk yapım tarihini belirten yazı vardır. Mimarı Emir Hacı Bey’dir.
- Caminin ilk büyük onarımı 1341 yılında Muzafferüddünoğlu Minüddün Emir Abdullah Bey tarafından yaptırılmış ve doğu cephedeki kapı üzerine bir yazıt konulmuştur.
- Zamanımızda eski biçimi korunarak yeniden onarılan cami, ahşap mimarisi ve sırlı tuğlalı baklava dilimi tuğla mimarisiyle Selçuklu Dönemi’nin eşsiz örneklerinden biridir.
- Afyonkarahisar Ulu Camii Adresi: Camikebir, Ulucami Cd. No:31, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Ulu Camii Harita: Ulu Camii (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
75 Afyonkarahisar Utku (Zafer) Anıtı
- Afyonkarahisar Utku (Zafer) Anıtı Kısa Tanıtım:
- Büyük Utku Anıtı, Afyonkarahisar’da, kentin Yunan işgalinden kurtarılışı ve Büyük Taarruz anısına dikilen zafer anıtıdır.
- Ünlü heykelci Heinrich Krippel tarafından 1934-1936 yılları arasında yapılmış ve 24 Mart 1936 günü dönemin başbakanı İsmet İnönü tarafından açılmıştır.
- Anıtın kaidesi büyükçe ve kübik bir kayaçtan oluşmaktadır. Kaidenin üstünde, tunçtan yapılmış çıplak iki erkek heykeli vardır. Bu heykellerden ayakta olan, düşmanı ayakları altına almış Türk’ü; ayaklar altında yatan ise Türkiye’yi işgal eden düşmanları simgelemektedir.
- Bir yoruma göre de ayaktaki figür, tam bağımsızlık için saldıran Türk gücünü; yerdeki figür ise Türk’ün gücü karşısında yenilen emperyalizmi temsil etmektedir. Ayaktaki heykel gerek yüzünün benzerliği, gerekse simgelediği rol ile Mustafa Kemal Atatürk’e benzetilmiştir.
- Heykeli taşıyan kaidenin çevresinde de tunçtan kabartmalar bulunmaktadır. Kaidenin çevresindeki kabartmalarda ön yüzde Atatürk’ün sol profilden bir portresi, arka yüzde Türk askerinin taşıdığı sancağı işgalden kurtulan halkın öpmesi, sol yüzde Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak’ın harita üzerinde yaptıkları Başkomutanlık Meydan Muharebesi planı, sağ yüzde ise Türk askerinin yaptığı bir süngü saldırısı betimlenmiştir.
- Heykeller normal insan boyutlarından daha büyük ve hareketleri son derece canlıdır. İşgalcileri sembolize eden ve yerde yatan figürün büyük bir çaresizlikle aşağı sarkmış olan başındaki ıstıraplı yüz ifadesi ve bitkin vücudu yenilgiyi göstermektedir.
- Ayaktaki figürün yüzünde ise büyük bir hiddet ifadesi vardır. Gerilmiş kasları, şişmiş boyun damarları, yukarı kalkmış kolları, biri yumruk şeklinde sıkılmış, diğer bir şeyi parçalayacakmış gibi açılmış elleri ile ayakları altında yatan figüre yukarıdan bakarak adeta ezmektedir.
- 6 Kasım 1937 günü Afyonkarahisar ziyareti esnasında anıtı inceleyen Mustafa Kemal Atatürk, anıt hakkında “Büyük utkuyu en iyi anlatan anıt” demiştir.
- Büyük Utku Anıtı, önden bakıldığında arkasında görünen Afyonkarahisar Kalesi ile birlikte kentin en önemli simgesidir.
- Afyonkarahisar Utku (Zafer) Anıtı Adresi: Umurbey Mahallesi, Birlik Cd. No:8, 03100 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Utku (Zafer) Anıtı Harita: Utku (Zafer) Anıtı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Afyonkarahisar Gezilecek Yerler Listesi
76 Afyonkarahisar Zafer Müzesi
- Afyonkarahisar Zafer Müzesi Kısa Tanıtım:
- Yukarıda tanıttığımız Utku Anıtı’nın karşısındadır.
- Bu binanın önemi, tüm ulusun ölüm-kalım mücadelesi verdiği bir döneme (1919-1922) ait olmasından, 27 Ağustos 1922’de Afyon Karahisar’ın düşman işgalinden kurtuluşunu müteakip, Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Garp Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Garp Cephesi Hareket Şube Müdürü Tevfik Bıyıklıoğlu’nun bu tarihi binada kalmalarından ve burayı karargâh olarak kullanmalarından ileri gelmektedir.
- Müze binası 1913-1914 yıllarında Belediye Başkanı Esbabzade Hüseyin Tevfik Efendi tarafından Hükümet Konağı ile birlikte belediye hizmet binası olarak kullanılmak üzere iki katlı ve kârgir olarak Ermeni ustalara yaptırılmıştır.
- Afyonkarahisar’ın, şehir merkezinde “Zafer Anıtı” ile Afyonkarahisar Kalesi’nin karşısında yer alır. 1915-1920 Cumhuriyet öncesi Saitoğlu Mehmet Sait Efendi tarafından iki katlı olarak yaptırılmıştır.
- Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin planlandığı ve taarruz emrinin verildiği yerdir.
- Bina genel hatları ile neo-klasik özellik taşımaktadır. Plan itibariyle de tipik Anadolu evleri tarzında (orta hayat denilen büyük bir sofa, yanlarında bu sofaya açılan odalar) olduğu görülür.
- Müzede Kurtuluş Savaşı ile ilgili bilgiler, fotoğraflar, topografik harita, pano, belge ile silahlar, savunma telleri, konserve kutuları gibi savaşta kullanılan malzemeler ile Zafer Anıtı’nın açılışı için özel olarak yaptırılmış gümüş makas olmak üzere 213 adet eser yer alır.
- Atatürk, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Tevfik Bıyıkoğlu ve diğer komutanların kaldıkları odalar da yeniden düzenlenerek 1995 yılında hizmet vermeye başlamıştır.
- Zemin kat (10 oda, 1 toplantı salonu ve sahnesi) ve üst kattan (9 oda ve sergi salonu) oluşan müzede hem Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile ilgili bilgi verilmekte hem de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü Paşa, Genelkurmay Başkanı Fevzi Çakmak Paşa ve Batı Cephesi Harekât Şube Müdürü Tevfik Bıyıkoğlu anısına düzenlenen odalar sergilenmektedir.
- Afyonkarahisar Zafer Müzesi Adresi: Karaman, Ordu Blv. No:7, 03200 Afyonkarahisar Merkez/Afyonkarahisar
- Afyonkarahisar Zafer Müzesi Harita: Zafer Müzesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle yaz aylarında tatilciler, kampçılar, doğa severler, karavancılar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz. Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
Afyonkarahisar’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Afyonkarahisar mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 1. Yazımız: Afyonkarahisar Tanıtım ve Gerekli Bilgiler
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 2. Yazımız: Afyonkarahisar Gezilecek Yerler
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 3. Yazımız: Afyonkarahisar’da Kültür ve Sanat
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 4. Yazımız: Afyonkarahisar Kamp Alanları
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 5. Yazımız: Afyonkarahisar Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Afyonkarahisar Gezi Rehberi 6. Yazımız: Afyonkarahisar Yemek Rehberi
Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.
Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
2019'da Uludağ'da Kaybolan 2 Dağcıyı Bulma Hikayesi
Dağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler Genelgesi Üzerine Profesyonel Bir Yorum
Deli Güz Dağcılık Kulübü’nden Örnek Başarı
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni 30 Kasım - 1 Aralık Hafta Sonu Etkinlikleri
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (27 Kasım- 5 Aralık 2024)
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformunda 1 Aralık Rekoru
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org