Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle kampçılar, doğa severler, karavancılar, doğa tatilcileri, macera turizmi, kültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.
Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.www.turkeyoutdoor.org sitesi olarak birlikte çalıştığımız https://tr.wikiloc.com sitesinde yer alan outdoor sporlarının listesi şunlardır:
Doğada Yapılan Yürüyüşler:
Doğa Yürüyüşü, Koşu, Yürüyüş, Patika Koşusu, Alpinizm, Kuzey Yürüyüşü, Oryantiring, Plogging, Yalın Ayak
Outdoor Bisiklet Sporları
Dağ Bisikleti, Yol Bisikleti, Bisiklet Turu, Bikepacking, e-Bisiklet, Gravel Bisiklet, Downhill MTB, Dağ Tek Bisikleti, Römork Bisiklet, El Bisikleti, Kickbike,
Tırmanma Sporları
Alpinizm, Via Ferrata, Kanyonculuk, Kaya Tırmanışı, Mağaracılık, Buz Tırmanışı,
Kar Sporları
Pist Dışı Kayak, Kar Ayakkabısı, Alp Disiplini, Kros Kayak, Snowboard, Kar Motosikleti, Splitboard, Freeride Kayak, Uçurtma Kayağı, Kızakla Kayma
Hayvanlarla Birlikte Yapılan Outdoor Aktiviteleri
Binicilik, Canicross, Kuş Gözlemciliği, Doğa İzleme, Köpek Kızağı, Deve
Tekerleklerle Yapılan Outdoor Aktiviteleri
Paten, Inline Paten, Segway, Longboard/ Kaykay, Scooter, Tekerlekli Kayak, Bebek Arabası
Erişilebilir Outdoor Aktiviteleri
El Bisikleti, Hareket Kabiliyeti Kısıtlı, Görme Engelliler, Joëlette
Taşıtlarla Yapılan Outdoor Aktiviteleri
Araba, Off-Road, Yol Motosikleti, Arazi Motosikleti, ATV, Enduro, , Motosiklet, Karavan, Trial Motosiklet
Havada Yapılan Outdoor Aktiviteleri
Uçak, Yamaç Paraşütü, Hava Balonu, Delta Kanat, Drone, BASE Jumping
Bu outdoor aktivitelerinin Ankara’da nerelerde yapılmış olduğunu görmek istiyorsanız (https://tr.wikiloc.com/rotalari/outdoor/turkiye/ankara) adresini ziyaret edebilirsiniz. Ankara’da bugüne kadar yapılmış ve çok geniş kesimlerce kullanılan wikiloc sitesine yüklenmiş binlerce outdoor aktivitesi bulunmaktadır. Siz de Ankara’da bulunduğunuz konumda sizden önce kim hangi doğa aktivitesini yapmış görmek istiyorsanız https://tr.wikiloc.com/rotalari/outdoor/turkiye/ankara adresinden detaylı bilgi bulabilirsiniz.
İçindekiler
ToggleAnkara Outdoor
Başkentimiz Ankara tarihi geçmişinin yanında doğal güzellikleri ve doğa sporları ile de öne çıkmaktadır. Dağcılık, doğa yürüyüşleri, kuş gözlem, balık tutma başta olmak üzere Ankara’da birçok outdoor aktivitesi yapma imkanı bulabilirsiniz.
26.897 km2’lik bir alana sahip olan Ankara, 39.57 K enlemi ile 32,53 D boylamları arasında yer alır. Deniz seviyesinden yüksekliği yaklaşık 890 m’dir. Doğu yönünde Kırşehir ve Kırıkkale, Batı yönünde Eskişehir, Kuzey yönünde Çankırı, kuzeybatı yönünde Bolu ve Güney yönünde Konya ve Aksaray illeri ile çevrilmiştir. İlçeleri; Altındağ, Çankaya, Mamak, Keçiören, Sincan, Yenimahalle, Akyurt, Beypazarı, Çamlıdere, Çubuk, Elmadağ, Etimesgut, Evren, Kazan, Gölbaşı, Bala, Ayaş, Güdül, Haymana, Kalecik, Kızılcahamam, Nallıhan, Polatlı, Pursaklar ve Şereflikoçhisardır.
Ankara Doğa Sporları
Ankara’da yapılabilecek doğa aktivitelerinin en geniş listesini bu yazımızda bulabilirsiniz.
- ATV: Bereket, Çayyolu, Doğukent,
- Binicilik: Akyurt, Beştepe, Gölbaşı, Kazan, Keçiören, Yılmazköy
- Bisiklet: Sorgun Göleti, Eymir Gölü, Kavaklı, Çamlıdere Barajı, Sülüklügöl,
- Dağcılık: Çamlıdere
- Enduro: Kışlacık, Kızılcahamam, Bardakçılar, Beypazarı, Yukarı Bayındır,
- Fotoğrafçılık: Bayındır Barajı, Çamkoru Tabiat Parkı, Işık Dağı, Kirmir Çayı, Mogan Gölü, Soğuksu Milli Parkı, Sorgun Göleti, Şahinler Milli Parkı
- Kampçılık: Ankara Kamp Alanları Listesi başlıklı yazımızda tanıttığımız mekanlarda,
- Kürek: Mogan Gölü
- Off-Road: Bereket, Kışlacık, Kızılcahamam, Bardakçılar, Mühye Köyü, Yuvaköy, Çubuk, Beşikkaya, Yahyalar, Yakacık,
- Paraşüt, Yamaç Paraşütü: Gölbaşı
- Paten ve Kaykay: Altınpark, Odtü Ormanı, Göksu Parkı
- Doğa Yürüyüşü: Çamlıdere, Odtü, Mavigöl, Çubuk barajı, Yalıncak Köyü, Eymir Gölü, Dikmen Vadisi, AOÇ, Çubuk Barajı, Ahlatlıbel,
- Oryantiring: Odtü
- Arazi Motosikleti: Benli Yayla, Mavigöl, Aktepe, Çerçi Deresi, Elmadağ, Kıbrıs Kanyonu,
- Teleferik: Şentepe-Yenimahalle
Ankara Outdoor Potansiyeli
Ankara Anadolu’nun kavşak noktası, doğal güzellikleri ve biyolojik çeşitlilikleri gibi birçok gizli kalmış zenginliği birarada barındıran bir başkenttir. Özellikle büyük kentlerdeki doğaya uzak yaşam insanları doğa özlemi duymaya sevkediyor. Öyle çok uzaklara gitmeye de gerek yok.
Başkent Ankara’nın özellikle kuzeyi ve buradaki ilçeler Karadeniz iklimi özelliklerini göstermekte ve trekking yapmaya çok elverişli tabiat harikalarıyla doludur. Keşfedilmemiş birçok orman, gölet, yürüyüş yolları gezginleri beklemektedir.
Ankara’da Bulunan Dağlar ve Akarsular ile Yapay ve Doğal Göller
Ankara’da Bulunan Dağlar
Orta Anadolu’nun kuzeybatısında yer alan il, Kızılırmak ve Sakarya Nehri’nin kollarının çevrelediği ovalarla kaplı bir bölgede yer alır. Bu bölgede orman alanları ile bozkır ve step alanlarını bir arada görmek mümkündür. İlin kuzey sınırını Kuzey Anadolu sıradağlarının kolları olan dağlar ve Orta Anadolu düzlüklerinin devamı olan ovalar çizer. Güney kısmında Tuz Gölü çanağı, Kepez Ovaları ve Hacıbekirözü gibi düzlükler bulunur. Bu düzlükler arasında volkanik Karadağ, Karasimir Dağı, Paşa Dağı ve Teke Dağı yükselir.
Dağın Adı Yükseltisi
- Çile – Ayaş Dağı
- Duatepe 1.092 m
- Çile Dağı 1.440 m
- Abdüsselam Dağı 1.610 m
- Hızır Dağı 1.688 m
- Karyağdı Dağı, Memlik Dağları(Karyağdı Tepesi) 1.459 m
- Mire Dağı 1.635 m
- Kavaklı Dağı (Bozkuş Tepesi) 1.801 m
- Aydos Dağı (Kuzu Tepesi) 1.879 m
- İdris – Elma Dağı
- İdris Dağı 1.992 m
- Elmadağ (Elma Dede Tepesi) 1.761 m
- Tekke Dağı (Hüseyin Gazi Tepesi) 1.415 m
- Diğer Dağlar
- Karacadağ 1.724 m
- Çaldağ 1.351 m
- Mangaldağ 1.436 m
- Yıldırım Dağı 2.034 m
- Işık Dağı 2.015 m
- Karakiriş Dağı 1.414 m
- Kurumcu Dağı (Erenler Tepesi) 1.738 m
İlin kuzeyine doğru gidildikçe Haymana, Balâ hattının kuzeyinde Kuzey Anadolu sıradağları ile irtibatlı olan dağ sıraları görülür. Bunlar arasında Elmadağ ve İdris dağı göze çarpar. Güneybatı ve kuzeydoğu doğrultusunda Güre, Elma, İdris Dağı; Karyağdı, Mire, Aydos, Çile sıradağları ile Ayaş ve Hıdırdağ sıraları arasında yer hareketleri sonucu çöküntü alanları ortaya çıkmış, kıvrılma hareketleri sonucu da Balaban, Mogan, Çubuk, Mürted ve Babayakup Ovası oluşmuştur. Sakarya ve Kızılırmak nehrinin kolları arasında yüksek sıradağları görmek de mümkündür.
İl kuzey yönünde Çubuk ve Kızılcahamam ilçesinde yer alan sarp görünüşlü Yıldırım, Işık ve Yakut dağı ile çevrilmiştir. Batı yönünde ise Ayaş, Beypazarı ve Nallıhan ilçesinin Kuzey sınırları Karakiriş, Kartal ve Manastır dağı ile çevrilidir. Güney kısmı kaplayan dağlar tatlı meyilli, yuvarlak sırtlı ve üzerleri düzdür. Bu alanda yer alan yükseltiler 1.050-1.500 m arasındadır.
İl sınırları içinde Mogan, Tuz, Karagöl (Çubuk), Eymir, Karagöl (Kızılcahamam) gölleri bulunur. Bölgede yer yer volkanik arazilere de rastlanır. Bu kütle üzerinde 2.378 m yüksekliğindeki Köroğlu Dağı ile 2.006 m yüksekliğindeki Mahya Tepesi yer alır. İlin güneydoğu yönünde ise Hüseyingazi dağ kütlesi bulunur.
İlin arazisini Sakarya ve Kızılırmak nehirleri ile Çubuk Çayı, İncesu ve Ova Çayı sulamaktadır. Adı geçen üç çay birleşerek Ankara Çayı’nı oluşturur.
Ankara’da Bulunan Akarsular
İlin arazisini Sakarya ve Kızılırmak Nehri ile Çubuk, İncesu, Ova, Kirmir ve İnözü Çayı ile çok sayıda dere sulamaktadır. Sakarya Nehri, Eskişehir ili Çifteler ilçesi yakınlarında doğar, Polatlı ilçesi sınırları içinde Porsuk Çayı ile birleşir. Sarıyar baraj gölünden sonra tekrar batıya yönelir. İl içinde uzunluğu 168 km’dir. Ankara, Kirmir ve Seben Çayı; Ilıcaözü, Elvanlı, Nal, Pınarbaşı, Çoruhözü, Balaban Deresi; Delice, Irmak ve Akkuşanözü suları Sakarya Nehri’yle birleşir. Kızılırmak Nehri’nin 256 km’lik kısmı il sınırları içinde akar. Sivas Kızıldağ eteklerinden doğar. Hirfanlı Barajı’ndan sonra Şereflikoçhisar, Balâ, Keskin, Kırıkkale ve Kalecik ilçelerinden geçer. İnözü Vadisi, Beypazarı ilçesi içinden geçerek Kirmir Çayı ile birleşir. Bu vadi ve içindeki çay Türkiye’nin 184 önemli kuş alanından biridir. Aynı zamanda, vadi içinde 60’ın üzerinde kelebek türü yaşar ve Ankara’nın önemli doğal zenginliklerindendir.
Ankara’da Bulunan ve İçme Suyu Sağlayan Barajlar
- Bayındır Barajı: Ankara’nın 12 km güneydoğusunda, Bayındır Deresi üzerinde kurulmuştur. 1965 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı 0.71 km²dir.
- Çamlıdere Barajı: Çamlıdere ilçesinden akan Bayındır Deresi üzerinde inşa edilmiştir. 1985 yılında faaliyete geçmiştir. 32 km²lik göl alanı vardır.
- Çubuk I Barajı: Ankara’nın 11 km kuzeyinde, Çubuk Çayı üzerinde 1930–36 yılları arasında inşa edilmiştir. İçme-kullanma ve sanayi suyu temini yanı sıra taşkın kontrolü sağlamak amacıyla kurulmuş olan baraj Cumhuriyet Dönemi’nin ilk barajıdır. Akarsu yatağından yüksekliği 25 m olup göl alanı 0,94 km²dir.
- Çubuk II Barajı: Ankara’nın 54 km, Çubuk ilçesinin ise 5 km kuzeyinde Çubuk Çayı üzerinde, vadinin daraldığı bir bölgede, şehrin su ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulan bir barajdır. 1964 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı 1.20 km²dir.
Sulama Suyu Sağlayan Barajlar
- Asartepe Barajı: Güdül ilçesi yakınlarında akan İlhan Deresi üzerinde kurulmuş ve 1980 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı 1.77 km², sulama alanı 2.260 hektardır.
- İçme ve Sulama Suyu Sağlanan Barajlar
- Kurtboğazı Barajı: İstanbul yolu üzerinde 56. kilometrede yer alır. Piknik alanlı, yüzme havuzu ve restoranı bulunan barajın gölü su sporları için elverişlidir. Ulaşım toplu taşıma araçlarıyla yapılmaktadır.
- Elektrik Enerjisi Sağlanan Barajlar
- Kesikköprü Barajı: Kızılırmak Nehri üzerinde inşa edilen baraj 1966 yılında faaliyete geçmiştir. Göl alanı 6.50 km²dir.
- Sarıyar Barajı: Ankara’ya 165 km uzaklıkta, Nallıhan yolu üzerindedir. Barajın arkasındaki yapay göl balıkçılık ve su sporları için elverişli olup kıyısında tesisler bulunmaktadır. Ulaşım, Nallıhan ilçesi otobüs ve minibüsleri ile yapılmaktadır.
Ankara’da Bulunan Doğal ve Yapay Göller
- Tuz Gölü: Türkiye’nin Van Gölü’nden sonra ikinci büyük su kütlesi olan Tuz Gölü’nün bir bölümü Ankara sınırları içinde kalır. Derinliği az ve tuz oranı yüksektir (%32). Ortalama derinliği 50-70 cm’dir. Yazın suyunun büyük kısmı buharlaşır ve çekilen suların yerinde tuz tabakası kalır. Yüzölçümü 1500 km²dir.
- Mogan Gölü: 5 km uzunluğunda ve 1 km genişliğinde olup derinliği 4 metreyi aşmaz. Su sporlarına uygundur. Gölde sazan, kefal ve sardalye balıkları üretilir. Kışın bazı yerleri donar. Bazı yerleri ise bataklıktır. Ankara’nın Gölbaşı ilçesi adını bu gölden alır.
- Eymir Gölü: Uzunluğu 6 km, genişliği 250-300 m olan set gölüdür. Dar ve kıvrımlıdır. Mogan Gölü’nden beslenir. Gölün çıkışı ise İmrahor Deresi’nin başlangıcını oluşturur. Suyu tatlı ve balığı boldur.
- Karagöl (Çubuk): Kavak ve Yıldırım Dağı eteğinde, Çubuk ilçesi sınırları içinde bulunan, yaklaşık 2 hektar (0,2 km²) alana sahip, maksimum 5,5 m, ortalama 4 m derinliği olan heyelan set gölüdür. Etrafında 10 hektarlık bir bölümü Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir. Doğal bitki örtüsü çam, meşe ve kavak ağaçlarından oluşur.
- Karagöl (Kızılcahamam): Işık Dağı eteklerinde çevresi 475 m, uzunluğu 170 m, eni 40 m olan uzamış elips biçimli sığ heyelan gölüdür.
- Bunların dışında Bayındır, Çamlıdere, Kesikköprü, Kurtboğazı, Çubuk I ve II barajlarının su biriktirme alanları yapay göller oluştururlar.
Ankara’da Bulunan Doğal Göller
- Eymir Gölü 3,45 km²
- Karagöl (Çubuk) 0,2 km²
- Karagöl (Kızılcahamam) 0,01 km²
- Mogan Gölü 5 km²
- Tuz Gölü 1500 km²
Ankara’da Bulunan Baraj Gölleri
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
Trekking'e Yeni Başlayanlara Kitap Önerisi: Doğayı Yaşamak
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (5-6 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (3-13 Nisan)
Gümüşhane'de Doğa Yürüyüşünde Kaybolan Doktor Helikopterle Kurtarıldı
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org