Ankara Yöresel Tatları ve Yemek Rehberi
Ankara Yöresel Tatları ve Yemek Rehberi
Ankara Gezi Rehberi 6. Yazı
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle kampçılar, doğa severler, karavancılar, doğa tatilcileri, macera turizmi, kültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.
Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
ANKARA
Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Ankara Gezi Rehberi 1. Yazımız: Ankara Tanıtım ve Gerekli Bilgiler
- Ankara Gezi Rehberi 2. Yazımız: Ankara Gezilecek Yerler
- Ankara Gezi Rehberi 3. Yazımız: Ankara’da Kültür Sanat
- Ankara Gezi Rehberi 4. Yazımız: Ankara Kamp Alanları Listesi
- Ankara Gezi Rehberi 5. Yazımız: Ankara Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Ankara Gezi Rehberi 6. Yazımız: Ankara Yemek Rehberi
Ankara Mutfağı
Bu yazımızda Ankara’nın yöresel yemeklerinden bahsediyoruz. Ankara yemeklerinin çeşitliliğini okuyacak, hangi yemeği nerede yemeniz gerektiğini öğreneceksiniz. Ankara aldığı yoğun göç ile birlikte kendi kültürünün etkisi ile sofraları da geliştirip donatan bir mutfak kültürüne sahip olan Ankara, çorbalarından etli yemeklere, etli yemeklerinden sebze ağırlıklı yemeklere, tatlılara kadar geniş bir lezzet sunar.
Ankara hem başkent oluşu hem de tarihteki yeri ile ülkemizin en önemli kentlerinden. Ankara, coğrafi özelliğinden dolayı Türkiye’deki hemen her bölgenin kültürünü barındırıyor.
Ankara, sadece siyasi konumda başkent değil, aynı zamanda Anadolu’nun bütün şehirlerinin de mutfağına önder olmaktadır. Anadolu’nun kalbi olan Ankara, tarihi ve doğal güzelliklerinin yanı sıra mutfağıyla da ön plana çıkmaktadır.
Ülkemizin başkenti ve bürokrasi şehri olan Ankara her ne kadar pek çok kişinin gözünde resmi ve soğuk bir şehir gibi görünse de ziyaretçilerine sunabileceği bir dolu şey vardır. Kendine has havası ve Anadolu’dan aldığı yoğun göç ile çeşitlenen mutfağı da yolu Ankara’ya düşenleri şaşırtıp mutlu edecek kadar zengindir.
Başkentin her damağa hitap edecek türde lezzeti olduğunu söylemek mümkün. Ankara yemekleri; et severlerden sebze aşıklarına, hamur işlerine düşkün olanlardan çorbasız yapamayanlara kadar herkesin kendi beğenisine uygun tadı bulabileceği kadar çeşitlidir.
Mutlaka Tadılması Gereken Birbirinden Leziz Ankara Yemekleri
Şehrin tüm dinamiklerini yaşamak için ayıracağınız en az 3 günlük bir süre içerisinde gezilecek yerlerinden tarihi değerlerine, geleneksel kültüründen birbirinden lezzetli mutfağına ve gece hayatına kadar pek çok zenginliği keşfedebilirsiniz.
Ankara’da hemen her yörenin yemeğini başkent caddelerinde bulabilmeniz mümkün. Fakat hemen her yerde bulabileceğiniz lezzetler yerine Ankara’nın kendine has lezzetlerini de tatmanızı öneririz.
Ankara Mutfak Kültürü
Eğer siz de iş seyahati, aile gezisi, termal tatil ya da farklı nedenlerden dolayı Ankara’yı ziyaret etmeyi planlıyorsanız Ankara yemeklerini tadarak bu güzide mutfağın çeşitliliğine kendiniz karar vermelisiniz.
Buranın kendine has bir havası ve Anadolu’nun çeşitli bölgelerinden aldığı göç ile tam bir mozaik kültüre sahiptir. Bu çeşitlilik elbette yalnızca Ankaralılara özgü olan farklılıkları ve mutfağındaki yemeklere yansıdığını görürüz.
Ankara gerek tarihi gerekse de kültürü ile pek çok kişinin ziyaret ettiği bir coğrafyada yer alır. Ankara yemekleri oldukça meşhurdur. İç Anadolu kültürünü yoğun olarak barındıran Ankara yemekleri herkesin denemesi gereken oldukça güzel yemeklerden oluşmaktadır.
Ankara Yemek Kültürü
Ankara’ya yolunuz düştüğünde yiyebileceğiz, yeni damak tatlarını tadabileceğiniz birçok seçeneğe sahiptir. Ankara’nın neyi meşhur, yöresel yemekleri, en ünlü yiyecekleri ve mutfak kültürü hakkında detaylı bilgiler bu yazımızda. Ayrıca Ankara‘nın tatlıları, çorbası nelerdir, nesi meşhur yazımızda! İşte, merak edilen tüm detaylar.
Gelenekselleşmiş yiyeceklerden popüler lezzetlere kadar “Ankara’da nerede ne yenir?” sorusuna birçok cevap bulmak mümkündür.
Ankara’ya geldiğiniz zaman restoranlar da ve lokantalarda bulacağınız yöresel lezzetleri mutlaka tatmalısınız. Listemizde yer alan çoğu yemekleri merkezi esnaf lokantaları ve restoranlarda bulabilseniz de, malzemesi kolay bulunabilir ve hazırlanışı pratik olan bazı yemekleri de tariflerini alarak sizler de evlerinizde kolayca yapabileceksiniz. Örneğin Ankara mutfağına ait birçok çorba çeşidini şehrin farklı lokantalarında bulabileceğiniz gibi bazı çorba türlerini de kendi evlerinizde yapabilirsiniz.
Ankara’nın en Meşhur Yemekleri
Ankara’nın en Meşhur Yemekleri Nelerdir? , Ankara’nın Yöresel Yemekleri, Ankara Mutfağı, Ankara yemek kültürü (Ankara’ya özgü Çorbalar -Et Yemekleri -Pilavlar -Köfteler -Dolmalar -Börekler-Çörekler –Yemekler -Hamur İşi Yemekler -Tatlılar-Kompostolar -Ekmekler)
Ankara Yemekleri:
- Ankara’nın Meşhur Çorbaları: Aş Çorba (Ayaş-Ankara), Miyane Çorbası (Ankara), Dutmaç (Ankara), Tarhana Çorbası (Ankara), Keşkek Çorbası (Ankara), Toyga Çorbası (Ankara), Mantı Çorbası
- Ankara’nın Meşhur Et Yemekleri: Ankara tavası (Ankara), Alabörtme (Sorgun-Güdül), Calla (Ortabereket-Ayaş), Çoban Kavurması (Ankara), İlişkik (Demirtaş-Ankara), İrişkik (Sirkeli-Çubuk-Ayaş), İrişilik (Ayaş), Kapama (Ankara), Orman Kebabı (Ankara), Patlıcanlı Et (Ankara), Sızgıç (Ankara), Siyel (Ankara), Siyer (Ankara)
- Ankara’nın Meşhur Pilavları: Bici (Güdül), Bulgur pilavı (Ankara) Oğmaç aşı (Beypazarı), Pıt pıt pilavı (Ankara)
- Ankara’nın Meşhur Köfteleri: Kadınbudu köfte (Ankara), Mücirim köftesi (Ankara), Yumurtalı köfte (Ankara), Tohma (Ankara, Tiritli köfte (Ankara)
- Ankara’nın Meşhur Dolmaları: Efelek Dolması (Ankara), Mantı (Ankara), Şirden dolması (Ankara), Yalancı dolma (Ankara), Yaprak dolması (Beypazarı)
- Ankara’nın Meşhur Börek ve Çörekleri: Altüst böreği (Ankara), Ay böreği (Ankara), Bohça böreği (Ankara), Entekke böreği (Ankara), Gömme (Beypzarı), Poğaça (Nallıhan), Homman (Akdoğan-Kızılcahamam), Kaha (Kalecik), Kolböreği (Ankara), Papaç (Keskin), Pazar böreği (Ankara), Yalkı (Kozalan-Beypazarı).
- Ankara’nın Meşhur Yemekleri: Cancıran (Büyükafşar-Ankara), Bici aşı ( Beypazarı), Cılbır (Gürdül), Göçel (Beypazarı), Göter (Ankara), Kalle (Gürcü köyü-Kızılcahamam), Kapuska (Kalecik), Domates salçası (Kalecik), Keşkek yemeği (Nallıhan), Köremez ( Karahoca, K.Haymana/Üçem K.Bala), Mıhlama (Kızılcahamam), Maç (Kılıçlar K.Ankara), Papara (Ankara), Saz (Başköy-Ankara), Tamtak İridi (Ankara), Topaç (Bala).
- Ankara’nın Meşhur Hamur İşi Yemekleri: Bazlama, Cızlama (Ankara), Gözleme (Ankara), Nevzime (Ankara), Öllüğün Körü (Ankara), Su böreği (Ankara).
- Ankara’nın Meşhur Tatlı, Komposto ve Hoşafları : Ayva Boranası (Ankara), Bırtlak (Güdül), Datlaş (Ayaş), Ekir (Şereflikoçhisar), Fıslak (Ankara), Höşmerim (Ankara), Kabak Tatlısı (Arkatça K. Nallıhan), Karga beyni (Ankara), Kar helvası (Ankara), Kaygana (Ankara), Köyler (Şabanözü-Polatlı), Omaç Helva (Bahşılı Keskin), Perçem (Beypazarı), Saraylı (Ankara), Tiltil Helvası (Ankara), Tuhafiye (Ankara), Zerdali boranası (Ankara), Zerdali Hoşafı (Ankara), Koruk Şerbeti, Çir Hoşafı
- Ankara’nın Meşhur Ekmekleri: Balamacın (Beypazarı), Bezetleme (Kızılcahamam), Bezdirme (Ankara), Gizleme (Kızılcahamam), Çepit (Bala), Ebem Ekmeği (Ankara), Göbü (Kalecik-Çiflik Köyü), Kabalı (Bala), Kartalaç (Haymana-Beypazarı), Kömbe (Ankara), Kete (Ankara), Saçkıran (Karahoca K.-Haymana), Şerit (Beypazarı), Şaplak (Haymana), Şebit (Güdül), Şipleme (Polatlı), Yarımca (Beypazarı).
Ankara Yöresel lezzetleri ve özel yemeklerinin tanıtımı ve Ankara’da yenilebilecek lezzetler için izleyen sayfaya geçiniz.
İçindekiler
ToggleAnkara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
1- Ankara Simidi
Ankara Simidi
- Ankara’nın en önemli yöresel lezzetlerinden birisi olan Ankara simidi, özellikle sabah işe giden Ankaralıların vazgeçilmezidir.
- Un, susam ve pekmezin birleşmesiyle yapılan kıtır simit, Ankara’da denenecek lezzetler arasında ilk sıralarda yer almaktadır.
- Gevrek gevrek, bol susamlı Ankara simidini bu kadar güzel ve lezzetli yapan şey hakiki pekmezle yapılmasıdır.
- Ankara simidini sabah sıcak yediğinizde kavrulmuş susamın muhteşem tadını alırsınız.
- Hemen her köşe başında seyyar olarak satılan simit, şehre gelen ziyaretçilerin de ilgisini çekmektedir. Simit fırından çıkar çıkmaz tüketilmektedir.
- Tescillenmiş bir lezzet olarak Ankara simidi günde 900 bine yakın satılmaktadır.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
2- Ankara Tava
Ankara Tava
- Ankara yemekleri denildiğinde ilk akla gelen yemektir. Görüntüsü ve lezzetiyle deneyenlerini mest eden Ankara Tava özel malzemeler ile hazırlanan bir yemektir.
- Görüntüsüyle olduğu kadar lezzetiyle de şahane olan Ankara Tava, şehrin sevilerek yenilen yöresel yemeklerinden biridir.
- En az 1 gün dinlendirilmiş kol ya da kaburga etinden hazırlanan etlerin bol tereyağlı pilav ile birleşimidir. Sabır ve emek isteyen Ankara Tava, özel bakır tavasında piştiğinde ise güzel bir lezzet kazanıyor.
- Bu lezzetli yemeği oluşturan malzemeler ise şehriye, kemikli et, doğal, biber ve domatestir.
- Bazı bölgelerde pilavı pirinçten bazı bölgelerde arpa şehriyeden yapılır. Kimine göre pilavı pirinçten kimine göre arpa şehriyeden, bazılarına göre eti kuşbaşından bazılarına göre kemikli kaburga etinden yapılan bu yemeğin her türlüsünün lezzetli olduğuna şüphe yok.
- Ankara Tavası içerisinde özel olarak Ankara pirinci yer almaktadır.
- Ankara Tava genellikle düğün, kermes gibi özel günlerde yapılıyor.
- Tek başına yeterince leziz olan yemeğin yanında hoşaf, cacık gibi tamamlayıcılar olduğunda ise ortaya yemeye kıyılamayacak kadar mükemmel bir menü çıkıyor.
- Yanında cacık, turşu, hoşaf veya salata olursa yemeğin damakta bıraktığı lezzet kat be kat artıyor.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
3- Ankara Yaprak Döneri
Ankara Yaprak Döneri
- Yaprak döneri yalnızca Ankaralıların değil neredeyse ülkenin tamamında sevilen bir yemektir.
- Ankara yaprak döneri kömür ateşinde döndürülerek pişirilen ve sıcak sıcak servis edilen bir yemektir.
- Ankara’nın tüm lokanta ve restoranlarında kolaylık bulabileceğiniz bu enfes yaprak yaprak ince ince kesilmiş döner damaklarda kalacak tadı, doyuruculuğu ile deneyimlenebilecek en güzel tatlar arasındadır.
- Ankara şehri ile özdeşleşen yaprak döneri diğer şehirlerde bulabileceğiniz dönerden ayıran nokta, adeta bir yaprak inceliğinde açılan koyun etinin sinir ve liflerinin ayıklanarak özenle ezilen domateslerle birlikte tepsiye dizilerek terbiye edilmesidir.
- Ankara Yaprak Döneri yapılırken incecik açılan koyun etindeki sinirler ve lifler ayıklandıktan sonra domatesler güzelce ezilir ve etler tepsiye sıra sıra dizilir.
- 24 saate yakın bekleyen ezilmiş domates ve tuz ile harmanlanan et, kuyruk yağı yerleştirilerek şişe takılır ve ardından kömür ateşinde ağır ağır döndürülerek pişirilir.
- Ankara genelindeki tüm lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz yaprak döner uygun ücretli ve doyurucu bir yiyecek türüdür.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
4- Ankara Aspava
Aspava
- Aspava, aslında Ankara’da çok yaygın olan bir kebapçı ismidir.
- Günümüzde sadece Ankara’da değil başka birçok ilde de Aspava restoranları bulunmaktadır.
- Artık tek bir Aspava restoranı yoktur, Ankara’da bile onlarca farklı işletmeye bağlı Aspava restoranı bulunmaktadır.
- Açılımı “Allah Sağlık, Para ve Afiyet Versin. Âmin” olan Aspava Ankara mutfa kültüründe önemli bir yere sahiptir. Aspava sadece bir yemek değil başlı başına bir kültürdür.
- Aspava yemeği denilince ilk akla gelen yanında nefis bulgur pilavıyla gelen döner dürüm, patates tava, cacıktır.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
5- Ankara Aş Çorbası
Aş Çorbası
- Ankara geneli esnaf lokantalarında da bulabileceğiniz aş çorbası uygun fiyatlı olup üstelik doyurucudur.
- Ankara’nın bol malzemeli çorbalarından biri olan aş çorbası, çoğunlukla Ramazan aylarında tereyağı, yeşil mercimek, kıyma ve nohut gibi malzemelerin bir araya gelerek hazırlandığı yemektir.
- Tadı lezzetli olduğu kadar besin değeri de oldukça yüksektir. Kış aylarında yapılarak afiyetle içilen aş çorbası Ankaralı annelerin maharetli elleriyle sofralarda her daim kendine yer buluyor.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
6- Ankara Bazlama Kebabı
Bazlama Kebabı
- Ankara’nın kebabı denildiğinde akla gelen lezzet bazlama kebabıdır. Bazlama kebabı Ankara‘nın sevilen en güzel yemekleri arasındadır.
- Hamur ve etin birleşimi ile oldukça doyurucu bir lezzet ortaya çıkaran bazlama kebabı çokça sevilen yörenin yemeklerindendir.
- Bazlama kebabı enfes bir lezzete sahiptir.
- Meşhur Ankara bazlamaları ile yapılan Ankara kebabı, etin en güzel yerinden alınıp terbiye edildikten sonra yapılan etler ile ikiye kestiğimiz bazlamanın arasına koyup biraz közlenmiş domates ve biber ile birlikte doyurucu bir lezzete dönüşüyor.
- Etin yumuşaklığı ve domatesin közlenişi ile ilave edilen bazlama kebabı aynı zamanda bazlama ekmeği ile yapılmaktadır.
- Ankara’nın bu doyurucu lezzeti hazırlanan etli harcın bazlamanın içerisine eklenerek dolu dolu bir lezzet ortaya çıkartmaktadır. Etin yumuşaklığı ve bazlamanın yumuşak yapısı yemeyi kolaylaştırıyor.
- Dileyen bazlamayı arasına biraz peynir, domates ve yeşillik koyarak da afiyetle yiyebilir. Bazlama kebabı aynı zamanda lezzetli olduğu kadar bir o kadar da doyurucudur.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
7- Ankara Beypazarı Güveci
Beypazarı Güveci
- Ankara’nın Beypazarı ilçesi ile adeta bütünleşen Beypazarı Güveci, bir diğer etli Ankara yemeği olarak karşımıza çıkıyor. Ankara‘ya geldikten sonra yöresel olarak ilk tadacağınız lezzetler arasında Beypazarı Güveci gelmektedir. Her ne kadar Beypazarı adıyla anılsa da bu yemeğin ünü ilçe sınırlarını çoktan aşmıştır.
- Beypazarı Güveci Ankara‘nın Beypazarı ilçesinde yoğun olarak yapılan bir yemektir. Muhteşem bir lezzete sahip olan Beypazarı Güveci kuzu eti ve kuyruk yağının enfes lezzeti ile harmanlanarak yapılmaktadır.
- Pirinç, kuzu eti, kuyruk yağı, domates ve sivri biber ile hazırlanan yemek taş fırınlara sürülerek hazırlanmaktadır. Beypazarı Güveci’ni farklı kılan pişirme teknikleri yemeğe özel lezzetini vermektedir.
- Yüzyıllara uzanan bir tarihi olan ve tarihinde dönemin padişahları için özel olarak hazırlanan Beypazarı Güveci, özellikle doğal ortamında beslenen hayvanların etlerinden yapılmaktadır.
- Geçmiş dönemlerde yani Osmanlı döneminde Beypazarı Güveci padişahlar için özel olarak hazırlanmış bir yemekti.
- Güveç içerine hazırlanan et odun ateşi taş fırınlarında pişirilerek sofralarla buluşuyor ve sizlere de bu lezzetin keyfini çıkartmak düşüyor.
- Beypazarı Güveci, topraktan yapılan özel kaplar içerisinde pişirilmektedir. Odun ateşinde yaklaşık 5 saat ağır ağır pişirilen bu yemek bir de kuzu etiyle yapılırsa hem ağızda dağılır hem de tadıyla gönülleri fetheder.
- Kuzu eti, kuyruk yağı, pirinç, domates, sivri biber ve tuz kullanılarak hazırlanan Beypazarı Güveci, adını aldığı toprak kap gibi tadını da yine bu kaptan alıyor.
- Yemeği özel kılan neden ise elbette kullanılan etin, doğada kendi halinde beslenen hayvanlardan elde ediliyor olmasıdır.
- Ankara gezilerinde mutlaka denenmesi gereken bir yemek olan Beypazarı Güvecini başta Beypazarı başta olmak üzere Ankara’nın genelindeki lokanta ve restoranlarında bulabilmeniz mümkündür.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
8- Ankara Beypazarı Kurusu
Beypazarı Kurusu
- Beypazarı Kurusu muhteşem bir yöresel lezzettir.
- Ankaralıların özellikle çay ve kahve yanında, toplantı, sohbet ortamlarında sıkça tercih ettiği bir lezzettir.
- Beypazarı kurusu oldukça doyurucu ve uzun süre saklanabilir olması ile çokça tercih edilir.
- Uzun süre saklanabilmesi özelliğiyle tarihi Orta Asya Oğuzlarına kadar dayanan Beypazarı kurusu, bol tereyağı ve az bir tarçınla hazırlanan hamurun odun fırınlarda kıtır kıtır olana kadar pişirilmesiyle hazırlanmaktadır.
- Oldukça sert hale gelene kadar pişirilen Beypazarı Kurusu hamurunun içinde bol tereyağ ve biraz da tarçın vardır.
- Beypazarı Kurusu evlerdeçaya kahveye batırılır, üzerine ev yapımı çikolata sürülüp yenilir, peynirle yenir, özellikle tazeyken kıtır kıtır yenilir, yolculuğa çıkarken yanına alınır. Kısaca atıştırmalık olarak her daim tercih sebebidir.
- Sert şekilde pişirilen, hamuru bol tereyağlı ve az da tarçınlı olan bir lezzettir. Bu kıtır kıtır lezzeti sizlerde tadabilirsiniz.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
9- Ankara Bici Aşı
Bici Aşı
- Bici aşı Ankara’nın sevilen yöresel yemeklerinden biridir. Asma yaprakları ve bulgurun bir araya gelerek ortaya eşsiz bir lezzet çıkardığı Bici aşı, Ankara’nın yöresel yemekleri arasında bilinen ve sıkça yapılan yemek türlerinden biridir.
- Ülkemizde asma yaprağından yapılan yemekler büyük bir keyifle tüketiliyor. Siz de asma yaprağını seviyorsanız Ankara’ya gelip de Bici aşı’nı yemeden dönmemelisiniz.
- Neredeyse tüm Ankara esnaf lokantalarında karşılaşabileceğiniz Bici aşı, üzerine gezdirilen sarımsaklı yoğur ile şahane bir tat bırakır.
- Taze asma yaprakları ve bulgurun bir araya gelmesi ile ortaya çıkan Bici aşı sarmısaklı yoğurt eşliğinde tadı damaklarda kalacak bir lezzet sunar.
- Taze asma yapraklarının bulgur ile birlikteliği olarak tanımlayabileceğimiz Bici aşı yemeğini bir de üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirerek denerseniz asla pişman olmazsınız.
- Bu yemek için lezzeti olduğu kadar doyuruculuğu için de iyi olduğunu söyleyebiliriz.
- Hem faydalı hem de lezzetli bu yemeği Ankara’nın birçok noktasında bulabilirsiniz. Özellikle esnaf lokantalarında en çok rağbet gören yemeklerden biri olan Bici aşı’nın geleneksel bir tat olmakla birlikte Ankara dışında henüz çok bilinen bir lezzet olmadığını söyleyebiliriz.
- Yapımı oldukça kolay ve pratik olan Bici aşı yemeğinde asma yaprağı, bulgur, sıvı yap, soğan, biber salçası, domates salçası, sarımsak ve süzme yoğurt kullanılıyor.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
10- Ankara Çalma Aşı Çorbası
Çalma Aşı Çorbası
- Ankara’ya özgü çorbalardan Çalma Aşı oldukça zengin bir içeriğe ve lezzete sahiptir.
- Bir tür yöresel çorba olan Çalma Aşı, oldukça zengin bir içeriğe sahiptir.
- İçerisinde bulunan İç Anadolu’da dere yataklarında yetişen yaprız/yarpuz bitkisi eklenerek tamamlanan bu doyurucu lezzet Ankara mutfağına özgü bir çorbadır.
- Üzerine dökülen üzere özel bir sos ile servis edilen Çalma Aşı, son derece doyurucu bir Ankara yemeğidir.
- Yarma buğday, nohut, yoğurt, yumurta ve diğer tat verici malzemelerle birlikte dere yataklarında yetişen “yaprız veya yarpuz” adlı bir bitki de bu yemeğin yapımında kullanılır.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
11- Ankara Çıkınağıl Asıdası
Çıkınağıl Asıdası
- Ankara’nın yöresel yemekleri denildiğinde akla gelen lezzetlerden biri Çıkınağıl Asıdası’dır.
- Çıkınağıl Asıdası bir tür acılı ezmeyi andırsa da tamamen farklı bir yemek türüdür.
- Çıkınağıl Asıdası tereyağı, pekmez ve un ile hazırlanan bir tatlıdır. Öncesinde eritilmiş tereyağının üzerine pekmez dökülüp iyice ıslatıldıktan sonra yavaş yavaş üzerine eklenen un ve pekmez karışımıyla birlikte kavrularak yapılan Çıkınağıl Asıdası eşi benzeri görülmemiş bir lezzettir.
- Lezzeti ile oldukça seveceğiniz bir yiyecek olan Çıkınağıl Asıdası Ankara lokantalarında bulup tadabileceğiniz ve evlerde de kolaylıkla yapabileceğiniz bir tattır.
- Çıkınağıl Asıdasını şehir merkezindeki hemen her esnaf lokantalarında bulabilirsiniz.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
12- Ankara Çılbır
Çılbır
- Çılbır; yumurta, süzme yoğurt, tereyağı, sarımsak ve çeşitli baharatların harmanlanması ile yapılan ve Türkiye’nin birçok yerinde bilinen ve sıklık ile yapılıp tüketilen bir lezzettir.
- Çılbır yemeği için Türkiye’nin pek çok yöresel yemekler listesine girmiş bir yemektir. Ülkemizin neredeyse tüm bölgelerindeki şehirlerde Çılbır yemeği yapılmaktadır.
- Ankara mutfağında Çılbır yemeğinin oldukça önemli bir yere sahiptir. Çılbırı ister kahvaltılarınızda ister ana öğün yemeklerinizde yiyebilirsiniz.
- Yumurta, süzme yoğurt, tereyağı, sarımsak ve çeşitli baharatların harmanlanması ile yapılan bu lezzet, Ankaralılar tarafından sevilerek tüketiliyor.
- Fiyatı uygun ve içeriğindeki kıyma ve baharatlar ile beğenebileceğiniz bir lezzete sahiptir.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
13- Ankara Çubuk Turşusu
Çubuk Turşusu
- Çubuk Turşusu piyasadaki kornişon turşuları gibi görünse de öyle değildir. Çubuk kelek turşusu kornişon turşunun aksine daha farklıdır.
- İnce, çıtır çıtır salatalıklardan yapılan bu turşu Ankara turşusu olarak da bilinmektedir.
- Buradaki salatalıklar bilinenlerden daha farklıdır. İçerisine ilave edilen malzeme ve tat ile bu turşu hemen hemen her yemeğin yanında büyük bir zevkle tüketilen ek bir lezzettir.
- Tombul sosis gibi duran kornişon turşulara nazaran çubuk turşusu sondan başa incelen bir yapıya sahip farklı cinste salatalıkla hazırlanır. Çubuk Turşusu bütün yemeklerin yanında yenebilir.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
14- Ankara Dutmaç (Tutmaç) Çorbası
Dutmaç (Tutmaç) Çorbası
- Ankara’nın lezzetli çorbalarından birisi de Tutmaç çorbasıdır.
- Dutmaç (Tutmaç) Çorbası Ankara da birçok lokanta ve restoranlarda ulaşabileceğiniz son derece besleyici bir yöresel lezzettir.
- Tutmaç çorbası etsiz yapılan bir çorbadır etli şekilde yapılan türüne de aş çorbası denilmektedir. Aralarında benzerlik olsa da bazı malzemelerde bu tatlar birbirinden ayrılmaktadır.
- Aş çorbasının vejetaryen türü diyebileceğimiz Tutmaç çorbası da yerel halk tarafından sıklıkla yapılan ve afiyetle yenilen bir çorba türüdür.
- Fiyat olarak uygun ve doyurucu bir besin değerine sahiptir.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
15- Ankara Düğün Çorbası
Ankara Düğün Çorbası
- Ankara’nın başka bir çorbası da düğün çorbasıdır.
- Özellikle adından da anlaşıldığı gibi düğünlerde ve bayram gibi özel günlerde özellikle tercih edilen düğün çorbası tel tel ayrılmış eti ve baklagiller ile hazırlanan enfes bir lezzettir.
- Bir tencere içine yoğurt, yumurta ve un konularak iyice karıştırılır. İçine yarma, nohut, tuz ilave edilerek tekrar karıştırılıp ocağa alınır. Ocakta bir tahta kaşık ile kaynayıncaya kadar sürekli karıştırılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınır.
- Yarma ve nohut iyice pişene kadar işlem devam eder. Başka bir yerde ise yağda pul biber hafif pembeleştirilip üzerine dökülerek servis yapılır.
- Hemen hemen bütün restoran ve lokantalarda bulabileceğiniz düğün çorbasını tadabilirsiniz.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
16- Ankara Efelek Sarması
Efelek Sarması
- Efelek veya labada, içerisinde 200 kadar bir yıllık, iki yıllık ve çok yıllık bitki türünü barındıran bir bitki cinsidir. Efelek labada olarak bildiğimiz otun İç Anadolu’daki adıdır.
- Ekşi olmayan türlerin yaprakları Anadolu’da yaygın biçimde sarma yapılarak tüketilir ve efelik, evelik vb. adlarla anılırken ekşi yapraklı türleri kuzukulağı adıyla anılır. Her sene bahar mevsiminde çıkan bu bitki oldukça sevilir ve çeşitli yemeklerde de kullanılır.
- Ülkemizin diğer yörelerinde genellikle böreklerde kullanılan ya da kavrularak tüketilen Efelek otu, Ankara yöresinde iç harcı ile doldurularak sarma haline getirilir.
- Bahar mevsiminde yetişen bir yemeklerden olan Efelek Sarması Ankara‘nın en güzel lezzetleri arasındadır.
- Efelek Sarması iç harcı da özel olarak hazırlanmaktadır. Ankara usulü yapılan Efelek Sarması ise pirinç, bulgur, salça ile hazırlanmaktadır.
- Her sene yalnızca bahar mevsiminde yetişen Efelekler toplanarak Ankara’lı maharetli şeflerin ellerinde nefis sarmalara dönüşür.
- Tıpkı yaprak Sarması gibi ancak Efelek Sarması üçgen olarak sarılır. İç harcına dilediğiniz bir dolma harcını tercih edebilirsiniz.
- Hazırlanışı pek bir zahmetli olan Efelek sarmalarının yanına yapacağınız bir yemlik cacığı ile birlikte afiyetle tüketebilirsiniz.
- Ankara’nın yöresel yemekleri arasında belki de en zahmetli hazırlanan yemek türlerinden olan Efelek Sarmasını şehir merkezindeki restoranlarda bulabilmek mümkündür.
- Ankara yemeklerinden biri olan Efelek Sarması’nın en iyi arkadaşı taze hazırlanmış cacıktır.
- Fiyatı uygun, besin değeri yüksek ve doyurucudur.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
17- Ankara Entekke Böreği
Entekke Böreği
- Entekke Böreği’ne Ankara‘nın kıymalı böreği de denilebilir. Entekke Böreğine Ankara’nın hamur ve eti buluşturduğu bir börek diyebiliriz.
- Mayayla hazırlanan hamurun içine kıyma eklenir, D şeklinde kapatılarak küçük börekler yapılır.
- Mayalı hamur içerisine kıymalı harcın eklenip yağda kızartılması ile elde edilen bir tattır.
- Birçok yerel lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz bir lezzettir.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
18- Ankara Fırın Aşı
Fırın Aşı
- Fırın aşı Ankara’nın yöresel, kendisine özgü olan mutfaklarında yeri almış bir yemektir.
- Kaburga kemiği, tuzunu çıkartmak için bir gece önceden ıslatılır. Buğday ve nohutta bir gün suda bekletilir.
- İnce İnce doğranmış soğan, sarımsak, salca, tuz, biber, nohut, buğday hep beraber mahalle fırınında kullanılabilecek bir tencereye konur. Kemikler en üste yerleştirilir. Sonra üstünü örtünceye kadar su ilave edilir, tencerenin kapağı kapatılarak akşam fırına verilir.
- Tencerenin içindeki malzeme sabaha kadar yavaş yavaş pişer. Sabahleyin yemeğe hazır olur. Servis yaparken kemikten etler ayrılır. Arzu edilirse, mahalle fırını yerine evde tencere içerisinde kısık ateşte uzun sürede pişirilerek de hazırlanabilir.
- İçerisinde bulunan et, buğday, nohut ile doyurucu bir yemektir.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
19- Ankara Haside Tatlısı
Haside Tatlısı
- Haside Tatlısı Ankara’nın pekmez ile yapılan bir tatlısıdır.
- Un kavrulur. Su ve süt ilave edilir. İyice karıştırıldıktan sonra bir kase şeker eklenir. Muhallebi kıvamına geldikten sonra tepsiye dökülür. Üzerine kızdırılmış tereyağı gezdirilir.
- Diğer bir adı ile de pekmez tatlısıdır.
- Oldukça kolay bir tatlı türü olmakla birlikle az malzemesi ile de herkesin yapabileceği bir yiyecektir.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
20- Ankara İnceğiz Çorbası
İnceğiz Çorbası
- İnceğiz Çorbası özellikle kış ayların vazgeçilmezi, içinizi ısıtan, kuzu ile nohut ve buğdayın karışımı ile elde edilen besleyici bir çorbadır.
- İnceğiz Çorbası içerisinde yine kuzu eti olan ve Ankara ile özdeşleşmiş olan bir yemektir. Başkentin az bilinen lezzetlerinden biri olan İnceğiz Çorbası; kuzu eti, nohut ve buğday ile hazırlanan mükemmel bir yemek olarak karşımıza çıkıyor.
- Kuzu eti, nohut ve buğdayın leziz birleşiminden ortaya çıkan, üzerine yağ kızdırılarak servis edilen bu çorba içenin bir daha içmek isteyeceği türdendir. Kuzu eti, haşlanmış nohut ve buğdayın karışımı ile hazırlanan bu enfes tat, lezzetiyle olduğu kadar içeriğindeki besinler nedeniyle de oldukça doyurucudur.
- İçeriğinde semizotu sapları ve yoğurt ile taçlandırılan bu lezzet, Ankara’da çoğunlukla ana yemekten önce başlangıç olarak tercih ediliyor. Çorbanın üzerine dökülen kırmızı toz biberli yağ ise damakları kendine hayran bırakıyor.
- Ankara’da çoğunlukla ana yemek öncesi başlangıç olarak verilen İnceğiz Çorbası, malzeme bileşenlerinin kolayca bulunabilir olmasıyla da evlerde basitçe yapılabiliyor.
- Ankara‘da yemeklerden önce restoranlarda mutlaka İnceğiz Çorbası ilave edilir.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
21- Ankara Karga Beyni
Karga Beyni
- Ankara yöresinde yoğurt ve pekmezin karıştırılarak yenme şekline Karga beyni denilir.
- Karga Beyni ismini duyanları biraz ürpertse de, kullanılan malzemeler itibariyle tamamıyla farklı bir lezzete sahiptir. Farklı bir isme sahip olan Ankara’ya özgü yöresel bir lezzettir.
- Süzme yoğurt ve pekmez karıştırılarak hazırlanan Karga Beyni, sabah kahvaltıları başta olmak üzere neredeyse günün her saati ekmeğe sürülüp yenilebilir.
- Süzme yoğurt ve pekmez uygun bir kapta karıştırılır. Bulamaç haline getirilir.
- Tercihen tandır ekmeğine sürülerek yenir.
- Çoğunlukla evlerde yapılan bu yiyecek kolay ve pratik oluşu ile herkesin hazırlayabileceği bir lezzettir.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
22- Ankara Kuru Köfte
Kuru Köfte
- Kuru köfte bütün Türkiye’de yapılıp yenilen bir lezzettir. Köfte küçükten büyüğe her neslin severek tükettiği yiyeceklerden olan yananı patates kızartası eşliğinde tadından yenmez.
- Ankara’nın yöresel yemekleri arasında yer alan Kuru Köfte denemeniz gereken lezzetler arasında yer almaktadır.
- Şehrin genelindeki neredeyse tüm lokanta ve restoranlarda sipariş verebileceğiniz Kuru Köfte malzemesi az, yapması kolay ve afiyetle tüketilen bir yiyecek türüdür.
- Dışarıda yiyeceğiniz bir porsiyon köfte de oldukça makul ücretlidir. Yanına yöreye özgü meze veya salata da alarak lezzeti katlayabilir doyurucu bir öğün yemeği yiyebilirsiniz. ,
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
23- Ankara Malak
Malak
- Ankara’nın pekmez ile yapılan lezzeti malaktır. Ankara’da birçok yemeğinin içinde pekmez bulunmaktadır ve çokça tüketilmektedir.
- Yiyenlerin damağında kalan tadı ile Malak; pekmez, tereyağı, un ceviz ile hazırlanan bu lezzeti evlerinizde de kolaylıkla yapabilirsiniz.
- Ceviz ve pekmezin bir ayara geldiği Malak yiyenlere oldukça fazla enerji vermekle birlikte damaklarını da tatlandırıyor.
- Malak, pekmez, tereyağı, un ve ceviz içi gibi malzemelerle hazırlanan ve şehrin tümüne yakın yeme içme mekânında rastlayabileceğiniz bir lezzettir.
- Tencere ateşe konulur. Bir litre su ve bir kaşık tereyağı kaynamaya bırakılır. Kaynayan suyun içine un yavaş yavaş ilave edilir. Bir yandan da oklava ile hızlı bir şekilde karıştırılır. Topaklanmaması için unun tamamı ilave edildikten sonra oklava ile karıştıra karıştıra pişirmeye devam edilir. Daha sonra kaşık yardımıyla lokmalık parçalar alınarak tepsiye bir sıra hamur bir sıra ceviz serpilir. Hamur bitene kadar işleme devam edilir. Üzerine her tarafa değecek şekilde bolca pekmez gezdirilir. Geri kalan tereyağı da tavada kızdırılıp üzerine dökülür.
- Özellikle kış aylarında Malak tüketerek sağlığınızı koruyabilir, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı direncinizi arttırabilirsiniz. Malzemelerinin kolay bulunabilirliği de Malak yiyeceğini herkesin evlerinde yapmasına olanak sağlıyor.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
24- Ankara Oğmaç (Ovmaç) Çorbası
Oğmaç (Ovmaç) Çorbası
- Ovmaç çorbası başka bilinen adıyla da oğmaç çorbası Ankara Mutfak Kültürünün başka bir lezzetidir.
- Ovmaç bir diğer adıyla oğmaç çorbası Ankara mutfağının lezzetli çorba türü yemeklerinden biridir.
- Ana yemekleri kadar çorba kültüründe de geniş bir seçeneği bulunan Ankara’nın sevilen bir çorbası olan Ovmaç çorbası besin değeri yüksek bir çorbadır.
- Ankara’nın çetin geçen soğuk kış günlerine birebir olan oğmaç çorbası hem damakta bıraktığı lezzet ile hem de sıcacık içimi ile içinizi ısıtan o buharı üstünde kıvamı pek çok insan tarafından beğenilerek tüketiliyor.
- İçinizi ısıtan ve bu sıcacık tadı damaklarda kalacak çorbayı Ankara’ya geldiğinizde tadabilirsiniz.
- Geleneksel bir yemek türü olmasıyla birlikte içeriğindeki besin değeri yüksek malzemeler ile besleyici bir içecek türü olan oğmaç çorbasına evlerde ve Ankara restoran ve lokantalarında sıkça rastlayabiliriz.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
25- Ankara Orman Kebabı
Orman Kebabı
- Ankara’nın başka bir kebabı Orman Kebabıdır.
- Ülkemizin birçok yöresinde farklı çeşitlerde yapılan Orman Kebabı Ankara usulünde kuşbaşı etlerin kızartıldıktan sonra bir kez de güveçte fırınlanmasıyla yapılıyor.
- Ankara’da neredeyse tüm lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz Orman Kebabı et, küp küp doğranmış havuç, bezelye ve aromasını katan çeşitli baharatlarla yapılıyor.
- Orman Kebabı içerisinde neredeyse yok yoktur. Adeta bir lezzet bombası bir yemektir.
- Orta bütçeli bir yemek olan Orman Kebabı yanına dileyen pilav ve salata alabilir ve öyle yiyebilir.
- Çoğu kişi tarafından hangi usul ile yapılırsa yapılsın her zaman sevilen Orman Kebabını bir de Ankara’da denemenizi tavsiye ederiz.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
26- Ankara Öllüğün Körü
Öllüğün Körü
- Gerek tadı gerekse adıyla unutulmaz bir yemek olan Öllüğün Körü, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesine ait olup Ankara çapında oldukça meşhur bir lezzettir. Farklı bir isme sahip Ankara’nın mutfak kültürünün bir parçası olan öllüğün körü ismiyle de çok dikkat çekmektedir.
- Erişte ve kıyma ile hazırlanan çok güzel bir yemek olan öllüğün körü daha önce tatmadığınız bir lezzettir.
- Ankara’nın yöresel yemekleri arasında sıkça yapılan ve sevilerek tüketilen öllüğün körü yemeği, fırından çıktıktan sonra ters çevriliyor ve kare şeklinde porsiyonla servis ediliyor.
- Öllüğün körü tereyağ ile harmanlanarak çok güzel bir tada sahip olur. Fırında pişirilerek hazırlanan bir yemektir.
- Lezzetli ve pratik bir yemek türü olan öllüğün körü yemeğini Ankara’daki merkezi restoran ve lokantalarda bulabilmeniz mümkündür. Fiyatı orta seviye olup içerisindeki kıyma, peynir, tereyağı ve ceviz ile hem besin kaynağı yüksek hem de doyurucudur.
- Eriştenin üzerine kavrulmuş kıyma eklenerek hazırlanan öllüğün körü, üzerine katacağınız yoğurt ile birlikte lezzetini ikiye katlıyor.
- Etli yemeklerden vazgeçemeyenler için güzel bir farklı lezzet oluşturabilir. Erişte üzerine ilave edilen etli kıyma ve üzerine sos olarak ekleyeceğiz yoğurt harika doyurucu bir tat oluşturur. Ankara’daki merkezi restoran ve lokantalarda bulabilmeniz mümkündür.
- Ankara’nın diğer yemeklerine kıyasla daha pratik bir tarifi olan bu yemeği siz de evinizde yapabilir ve sevdiklerinizle tüketebilirsiniz. Bunun için öncelikle Ankara’nın bir diğer meşhur lezzeti olan taze eriştesini tuzlu suda haşlayıp süzdükten sonra üzerine kavrulmuş kıyma eklemek gerekiyor. Ek olarak, peynir ve çekilmiş ceviz ile bu yemeğin lezzetini ikiye katlayabilmek de mümkün. Daha sonra tüm malzeme bir tepsiye ters şekilde dökülür.
- Erişte kaynayan suya atılıp pişirilir ve kevgirde süzülür. Tepsiye kavrulmuş kıyma yayılır, üzerine süzülmüş erişteler konularak yağlanıp fırında pişirilir. Ters çevrilerek kare porsiyonlara bölünüp servis yapılır.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
27- Ankara Sebzeli Bulgur Pilavı
Sebzeli Bulgur Pilavı
- Sevilerek yenen her sulu yemeğin yanında mutlaka hazırlanan bir yemek de bulgur pilavıdır.
- Ankara’da bulgur pilavı ekstra malzeme yani sebzelerle zenginleştirilerek sofralarla buluşmaktadır.
- Ankara yöresine ait bu bulgur pilavı, şehir merkezindeki çoğu lokantalarda yenilebilir.
- Patates ve havuçlar küp küp doğrandıktan sonra bezelye ile birlikte haşlanıp dolmalık biber, patlıcan ve domatesler küçük doğranarak yağda pembeleşinceye kadar kavrulan soğana eklenir ve ardından bulgur pilavı ile buluşarak afiyetle yenilir.
- Hem besleyici hem doyurucu bir lezzetin ortaya çıktığı Sebzeli Bulgur pilavı görüntüsü ile de iştah açıcıdır.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
28- Ankara Şibit Tatlısı
Şibit Tatlısı
- Ankara’nın sevilen bir diğer tatlısı ise şibit tatlısıdır. Şebit, ince yufka anlamına gelmektedir.
- Şebit tatlısı da denir. Şebit, yufka demektir.
- İnce yufka gibi açılan hamurların sac üzerinde pişirilmesi, baklava şeklinde kesilmesi ve şerbetle buluşmasıyla oluşur.
- İnce açılan yufkanın sac üzerinde pişirilerek, baklava şeklinde kesilmesi ve şerbetin içine katılması ile hazırlanmaktadır.
- Un, su ve tuz ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edilir. Nemli bezin altında 10 dakika dinlendirilir. İki eşit parçaya bölünür her bir parça yufka kalınlığında açılır, sac üzerinde hafifçe pişirilir. Tencerede kaynatılan su ve şekere eritilmiş tereyağı eklenerek hazırlanan şuruba baklava şeklinde kesilen hamur katılır. Fazla beklemeden içinden alınarak servis yapılır.
- Ankara’da lokantalarında bu tatlıyı sorup yiyebilirsiniz.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
29- Ankara Tamtak Tiridi
Tamtak Tiridi
- Ankara‘nın en güzel lezzetlerinden bir diğeri de tamtak tiridi yemeğidir. Tamtak tirit içerisinde çemen bulunan ve etin çemenle karıştırılmasından elde edilen karışımdan oluşan bir lezzettir.
- Bir çeşit kebap türü bir yemek olan tamtak tridi, içerisindeki çemenin ete kattığı harikulade aromasıyla damak çatlatan bir lezzete bürünür.
- Tamtak tiridi yemeği bir kebap türüdür. Ankara‘nın genelinde bu yemeğe rastlamak mümkündür.
- Ankaralı pek çok insanın müptelası olduğu bu lezzetli et yemeği eminiz siz de denedikten sonra beğeneceksinizdir.
- Çemenli ve kıymalı sosun, dilimlenip yağda kızartılmış ekmeklerin üzerine konulmasıyla hazırlanan Tamtak tiridi, mini kebap görüntüsü ve lezzetiyle Ankara’nın sevilen yemeklerinden biridir.
- Çemen ve kıymanın enfes karışımıyla yapılan tamtak tiridini ister sabah, ister öğlen, isterseniz akşam yemeklerinde dahi yiyebilirsiniz.
- Tamtak tiridi içerisinde kuru soğan ve sıvı yağ da ilave edilmiştir. Özellikle lezzet aroması ile dikkat çeken bir yemektir.
- Doyurucu bir kahvaltı ögesi olarak değerlendirebileceğiniz bu yemeği dilimlenip yağda kızartılan ekmeklerin üzerine dökerek tüketmenizi kesinlikle tavsiye ederiz.
- İçerisinde çemen ve kıymalı karışım bulunan Tamtak tiridi, günün her saatinde tüketilebilir.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
30- Ankara Toyga Çorbası
Toyga Çorbası
- Toyga (Toğga) çorbasının ana malzemeleri buğday, taze nane, bulgur ve süzme yoğurttur.
- Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan Toyga Çorbası çoğunlukla Osmaniye, Dörtyol ve Erzin yörelerine ait olsa da Ankara mutfağında da kendisine sıklıkla rastlarız.
- Farklı yörelerde de rastlaya bileceğiniz Toyga Çorbası Ankara’da sıklıkla yapılan ve tüketilen yöresel bir çorbadır.
- İçeriğindeki buğday, nane, yoğurt, bulgur ile içişinizi ısıtacak bir tattır.
- Sıcak ve soğuk olmak üzere iki farklı türde de içilebilen Toyga Çorbasının Ankara usulü olanı sıcaktır.
- 2 su bardağı yarma, bir su bardağı nohut pişirilir. 500 gr yoğurdun içine bir yumurta, bir su bardağı un, tuz, yarma, nohut, et suyu ve su konulup ocakta karıştırılarak pişirilir. Piştikten sonra üzerine nane ve kırmızı biber ile kızdırılmış tereyağlı sos dökülür.
- Ankara’nın kendi yöresinin kültüründen etkilenerek yapılan bu tarifi mutlaka sizlerde tatmalısınız.
- Ankara genelindeki tüm restoran ve lokantalarda Toyga Çorbasını bulabilmek mümkündür.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
31- Ankara Uruş Kapama
Uruş Kapama
- Ankara’nın meşhur yemeklerinden olan Uruş Kapama, yapımı zahmetli ancak lezzetiyle büyüleyen bir yemektir.
- Ankara’nın başka bir yöresel lezzetleri arasında bulunan bir yemek dekapama pilavıdır.
- Ankara yöresel yemekleri arasında belki de en popüler yiyeceklerden biri olan Uruş Kapama, çoğunlukla düğün ve bayram gibi özel günlerde yapılan bir yemek türüdür.
- Esasında etli bir pilav olan bu lezzet soğan ve baharatlarla tadına doyum olmaz bir lezzet şölenine dönmektedir.
- Ankara’ya yolunuz düşüğü zaman yerel çoğu lokanta ve restoranlarda bulabileceğiniz bu lezzeti tadabilirsiniz.
- Bu nedenle de düğün, bayram gibi özel zamanlarda sofranın baş köşesinde yerini alan Uruş Kapama’yı bu kadar leziz kılan ise sanıyoruz ki hazırlığı için verilen büyük emek.
- Uruş Kapamanın yapımı biraz zahmetlidir. Pirinç sıcak tuzlu su bulunan bir kap içinde bekletilir. Bu arada bir başka kap içinde kuşbaşı et, ince doğranmış soğan veya bütün halinde arpacık soğanı, soyulmuş sarımsaklar, pul biber ve tuz konularak harman edilir. Bu harman edilen karışım özel kapama küpecin içine konulur. Küpecin ağzı tencerenin içine gelecek şekilde ters kapatılır. Akşamdan ıslatılan nohut küpecin kenarına yerleştirilir. Üzerine yeterince su konur. Derin tencerenin kapağı kapatılır. Birkaç et parçası dışarıda bırakılır. (Pişmesini kontrol etmek için). Et pişince içine sıcak tuzlu suda bekletilen pirinç salınır. Pilav piştikten sonra ortasına küpeç boşaltılarak servis yapılır. Not: Küpec: Çeşitli boyları olmakla beraber ağız çapı 12-15 cm boyu ise 25-30 cm arasında değişmekte olup altında yaklaşık 1 cm çapında bir delik bulunmaktadır.
- Tadı ise bu zahmete değecek kadar harikadır.
Ankara Yöresel Lezzetleri ve Ankara Yemekleri
32- Ankara Yemlik Cacığı
Yemlik Cacığı
- Yemlik Cacığı Ankara sofralarında yemeklerin yanın hafif ve serinletici etkisi ile vazgeçilmez lezzetlerindendir.
- Yemlik otu, dağlarda, çayırlarda, tarlalarda kendiliğinden yetişen bir ot türüdür. İç Anadolu başta olmak üzere Marmara’dan Karadeniz Bölgesi’ne dek çeşitli bölgelerde yetişebiliyor, birçok hava şartına uyum sağlayabiliyor. Genelde sarı çiçekleriyle bilinen yemlik otu, türüne göre mor-pembe arası bir renkte çiçeklere de sahip olabiliyor.
- Özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde sıkça yemeği yapılan yemlik otunun, kökünden çiçeğine dek her yeri yemeklerde değerlendirilebiliyor, afiyetle tüketiliyor.
- Yemlik Cacığı kırlarda yetişen bir ot olan yemlik otunun yoğurt ile karıştırılmasıyla hazırlanmaktadır. Ankara mutfağını tatmak isteyenlerin yanında bu cacık ile lezzetine lezzet katacak bir sofraya ulaşabilirsiniz.
- Yemlik Cacığı Ankara genelindeki lokanta ve restoranlarda bulunmaktadır. Dileyen herhangi bir Ankara yöresel yemeğinin yanına Yemlik Cacığı alabilir.
- Yemlik otlarını yıkayıp temizledikten sonra ince ince doğrayın ve ardından sulandırdığınız yoğurdun içine katarak karıştırın. Ardından doğrayacağınız ince salatalık ile harmanlayıp sarımsak ve tuz ekledikten sonra en son üzerine sıvı yağ döktükten sonra yemeye hazır hale getirebilirsiniz. Yemlik Cacığını kâselerde servis ederek hem kendinize hem de misafirlerinize güzel bir yöresel lezzeti sunabilirsiniz.
- Yıkanıp temizlenen yemlikler, ince ince doğranır. Yoğurt sulandırılır. Yoğurdun içine yemlik, ince doğranmış salatalık, sarımsak ve tuz eklenir, karıştırılır. Üzerine nane ve sıvı yağ dökülerek kaselerde servis yapılır.
- Servis öncesi sarımsak ve sıvı yağ ile tatlandırıldıktan sonra yemeye hazır olan Yemlik Cacığı tadı ile insana adeta parmaklarını yedirtecek bir lezzete bürünüyor.
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
- Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir.
- Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
- Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.
Etiketler: Ankara Gezilecek yerler, Ankara Gezi Rehberi, Ankara gezilecek yerler listesi, Ankara gezi, Ankara gezecek yerler, Ankara gezi yazısı, Ankara turizm, Ankara turizm bürosu, Ankara tarihi yerler, Ankara ne yenir nereler gezilir. Ankara ne yenir nerede yenilir, Ankarada ne yapılır, Ankara otelleri, Ankara Gezilecek Yerler, Ankara Gezi Rehberi, Ankara Gezilecek Yerler Listesi, Ankara Gezi, Ankara Gezecek Yerler, Ankara Gezi Yazısı, Ankara Turizm, Ankara Turizm Bürosu, Ankara Tarihi Yerler, Ankara Ne Yenir Nereler Gezilir, Ankara Ne Yenir Nerede Yenilir, Ankara’da Ne Yapılır, Ankara Otelleri, Ankara’da Gezilecek Doğal Yerler, Ankara Gezilecek Yerler, Ankara Gezilecek Çarşı, Ankara Gezilecek Yerler Doğa, Ankara Gezilecek Doğal Yerler, Ankara Gezilecek Doğal Yerler Haritası, Mersin Gezilecek Yerler, Ankara’da Gezilecek Mekanlar, Ankara Merkezde Gezilecek Yerler, Ankara’da Gezilecek Tarihi Yerler, Ankara Gezilecek Yerler, Türkiye’nin En Geniş Gezi Rehberi, Ankara Seyahat Rehberi, Ankara Şehir Gezi Rehberi, Türkiye Gezi Rehberi, İstanbul Gezi Rehberi, Ankara Görülmesi Gereken Yerler, Ankara Turizm Rehberi, Türkiye Gezi Ve Tatil Rehberi, Doğa Ve Kültür Turları, Ankara Turizm Ve Tanıtım, Ankara Bölgesindeki En İyi Gezilecek Yerler, Ankara’da Nereye Gidelim?, Ankara’da Bir Günde Ne Yapılır?, Ankara İlinin Doğal Güzellikleri Nelerdir?, Ankara Merkezde Neler Var?, Ankara Ziyaretinde Gezilecek En Popüler Yerler, Ankara’da Ne Yenir?, Ankara Gezilecek En Popüler Yerler, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye, #instagood, #travelphotography, #holiday, #kamp, #photo, #instagram,#photooftheday,#traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden, #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #antalya, #fotoğraf, # Ankara, #seyahatblog, #seyahatname,#seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography,#seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, #seyahatetmeklazim, #seyahatetmesanati, #seyahatacentasi,#seyahatkonsept, #seyahatfotografciligi, #seyahatrehberim, #seyahatfoto, #seyahatimvar, #Ankara #seyahatcantasi, #seyahatetmek, #Ankara, #kamp,
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
2019'da Uludağ'da Kaybolan 2 Dağcıyı Bulma Hikayesi
Dağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler Genelgesi Üzerine Profesyonel Bir Yorum
Deli Güz Dağcılık Kulübü’nden Örnek Başarı
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni 30 Kasım - 1 Aralık Hafta Sonu Etkinlikleri
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (27 Kasım- 5 Aralık 2024)
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformunda 1 Aralık Rekoru
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org