Antalya Finike Gezi Rehberi 1 – Finike Tanıtımı
Antalya Finike Gezi Rehberi 1 – Finike Tanıtımı
Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle kampçılar, doğa severler, karavancılar, doğa tatilcileri, macera turizmi, kültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.
Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
- Antalya Kaş Gezi Rehberi 1 – Kaş Tanıtımı
- Antalya Kaş Gezi Rehberi 2 – Kaş Otelleri
- Antalya Kaş Gezi Rehberi 3 – Kaş’ta Gezilecek Yerler
- Antalya Kaş Gezi Rehberi 4 – Kaş’ta Yapılabilecek Outdoor Aktiviteleri
- Antalya Manavgat Gezi Rehberi 1 – Manavgat Tanıtımı
- Manavgat Gezi Rehberi 2 – Manavgat Tatil Rehberi
- Manavgat Gezi Rehberi 3 – Side Tatil Rehberi
- Manavgat Gezi Rehberi 4 – Side Gezi Rehberi
- Antalya Kemer Tanıtımı
- Kemer Gezi Rehberi 2 – Kemer Tatil Rehberi
- Kemer Gezi Rehberi 3 – Kemer’de Mutlaka Görmeniz Gereken Yerler
- Kemer Gezi Rehberi 4 – Kemer Coğrafyası ve Outdoor Potansiyeli
- Kemer Gezi Rehberi 5 – Kemer Outdoor Aktiviteleri
- Kemer Gezi Rehberi 6 – Kemer’in En Güzel Plaj, Kumsal ve Koyları başlıklı yazılarımız da ilginizi çekebilir.
İçindekiler
ToggleAntalya Finike Tanıtımı
Bu yazımızda aşağıdaki konu başlıklarında detaylı bilgiler veriyoruz.
Antalya Finike Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Fenikeliler tarafından M.Ö. 500’lerde kurulan Finike, eski ismiyle Phoenicus, Antalya’nın batısında kalan turistik bir ilçedir. Doğuda Kumluca, kuzeyde Elmalı, kuzeybatıda Kaş ve batıda da Demre ilçeleriyle çevrilmiştir. Finike, yakın olan diğer ilçeler tarafından da ulaşım kolay olduğu için sıklıkla tercih edilir.
Tarih boyunca çeşitli efsanelere de konu olan şehir, Antalya’nın yüzölçümü bakımından da en küçük ilçelerindendir. Geçmişten günümüze kadar sakin yapısını korumayı da oldukça iyi bir şekilde başarmıştır.
Toroslar’ın eteğiyle Akdeniz arasında kalmış, mavi ve yeşilin kaynaştığı bu şirin Akdeniz ilçesi daha görür görmez insanı sahillerine, doğasına ve şehrin içine çeker. Türkiye’nin ve dünyanın portakal şehri olarak bilinen Finike, Antalya’nın batı kısmında yer alan bir ilçedir. Doğuda Kumluca ve kuzeyde ise Elmalı ile komşu olan Finike’nin, Kaş ve Demre’ye sınırı bulunmaktadır.
Dört bir tarafı portakal bahçeleri ile dolu olan Finike Antalya’ya 111 km mesafededir. Tarih ile doğanın birleştiği bir yer olan Finike, portakalı ile ünlü bir ilçemizdir. Diğer ilçelere göre görece daha küçük bir coğrafyaya sahiptir. Buna rağmen Finike gezilecek yerlerinin ihtişamıyla ön plana çıkar. Bünyesinde barındırdığı koyları, plajları ve birçok eşsiz noktaları ile yılın dört mevsimi turizm amaçlı da tercih edilen bir yer olarak ön plana çıkmıştır.
Dört tarafı portakal bahçeleri ile çevrili olan Finike, doğal güzellikleri, tarihi dokusu ve parlayan plajları ile her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Türkiye’nin portakal bahçesi durumundaki bu sevimli şehir tarihi ve doğal güzellikleriyle de misafirlerini büyülüyor. Yaz aylarında bölgeye gelen tatilciler, son zamanlarda popüler bir turizm noktası olma yolunda hızla ilerleyen Finike’deki gezilecek noktaları ziyaret ederler.
Finike Tarihçesi
Finike’nin eski ismi Phoenicus’tur. Fenikeliler tarafından M.Ö. 500’lerde, liman kenti olarak kurulmuştur. Finike antik çağda ise Likya (Teke Yarımadası) olarak adlandırılan bölgede bulunmaktadır.
Teke Yarımadası‘nda M.Ö. 3. bin yıldan beri yerleşim vardır. Fakat yapılan arkeolojik araştırmalar bu bölgede M.Ö. 2. Bin yıldan eskiye giden bir kent henüz tespit etmemiştir.
Fenike’lirenden isminin geldiği söylense de sadece isim benzerliği olduğu yapılan araştırmalar ile belirlenmiştir. Bu kadar doğal güzellikleri yanında Finike ülkemizde pek tanınmasa da Likya’lılara başkent olmuş çok değerli bir bölgede bulunuyordu.
Finike’ye Nasıl Gidilir?
Şehre hava ve karayolu ile ulaşım sağlamak oldukça kolaydır. Hava, kara ve deniz yolu ile ulaşımı sağlanan Finike’ye, Finike’ye havayolu ile gelmek isterseniz eğer öncelikle Antalya Havalimanı’na gelip, buradan Havaş, taksi veya toplu taşıma ile Antalya merkeze ulaşıp, sonrasında Finike’ye karayolu ile 1,5 saat gibi bir sürede ulaşabilirsiniz.
Antalya Otogar’dan minibüs ve otobüsler bulunur. Metro Turizm, Pamukkale, Kamil Koç, Has Turizm gibi firmalar şehre sefer düzenliyorlar. Bunların haricinde yerel firmalardan olan Güney Akdeniz Seyahat, Alanyalılar, Batı Antalya gibi firmalara da şehre ulaşmak mümkün.
Finike, Antalya’nın en batısında yer aldığı için, Antalya merkeze uğramadan da direkt olarak Finike’ye ulaşmak mümkündür. Öte yandan Antalya Finike arası kaç km sorusu pek çok kullanıcı tarafından merak edilip araştırılıyor. Hemen 115 km, yani 2 saat 15 dakika sürmektedir.
Finike Turizm Potansiyeli
Finike, turizm bakımından çevre ilçeler kadar bozulmaması ile ayrılır. Ancak son dönemdeki yoğun yapılaşma ile önemli turizm noktalarından biri haline gelmiştir. Yine de 1980’lerden sonra bu bölgedeki turizm yatırım politikası, Finike‘de pek rağbet görmemiştir. Çünkü ilçe toprakları tarıma daha uygundur. Bu yüzden turizm sektörü diğer çevre ilçeler kadar hızlı bir gelişme göstermemiştir.
Yakın tarih içinde Finike Limanı’na ek olarak yapılan marina ile yat turizminde söz sahibi olmaya başlamıştır. 10 km’lik kumsalı ile ülkenin en uzun plajlarından birine sahiptir.
Finike nasıl bir yer?
Finike’nin temel ekonomik geçim kaynağını iç turizm ve tarım oluşturmaktadır. İlçede yetiştirilen tarım ürünleri arasından portakal ve mandalina ön plana çıkmaktadır. Bununla birlikte, portakal üretimi ile ünlü olduğu düşünülen ilçede sanıldığının aksine Antalya‘nın diğer ilçelerinde olduğu gibi portakal üretimi için elverişli tarım alanları bulunmamaktadır.
Antalya’nın tarih dolu bir ilçesi olan Finike, Teke yarımadası doğasının tüm güzelliklerini barındırıyor. Yemyeşil doğası, uçsuz bucaksız kumsalları, kampçıları çeken güzellikte ısız koyları, tarih tutkunlarının ise vazgeçemeyeceği Likya başkentlerinden biridir.
Türkiye’de turizm açısından son yıllardır yeni atılımlar yapan Finike ülkemizin narenciye depolarından biri olmuştur. Özelikle portakalı ile Amerika California Üniversitesi’nin tüm dünyada yaptığı araştırmada Finike Portakalı 1. sırada yer almıştır. Finike portakal haricinde kendine özgü seracılık anlayışı ile yetişen sebze, meyve ve nar yetiştiriciliğinde de oldukça iddialıdır.
Finike’de Gezilecek Tarihi Yerler
Finike’ye geldiğinizde tarihi esintilerini görmeden dönmemenizi tavsiye ediyoruz. Bu nedenle Lymra Antik Kenti ve Arykanda Antik Kenti gibi tarihi yerlere mutlaka uğramalısınız. Kültürel mirasını daha yakından tanımak isteyenler için bir alternatif olan bu yerlerde, geçmişten günümüze kadar gelen eski uygarlıkların eserlerine tanık olabilirsiniz. Son olarak hem bir köy hem de tarihi eser olma özelliği taşıyan Andrea Doria Koyu’nu da ziyaret etmelisiniz. Burada bir amfi tiyatro da bulunmaktadır.
Arykanda (Arif) ve LiMyra (Turunçova, Zengeder) gibi antik kentlerin yanında Arneai Antik Kenti, Kaya Mezarları, Likya Yolundan Kesitler, Ördübek Yaylası, Radyofar Koyu, Gökliman Koyu, Suluin Mağarası da Finike’nin ilgi çeken yerlerdendir.
Finike’de Nerelere Gidilir?
Finike’de gezilecek yerler arasında ilk sıralarda Gökliman Plajı yer alıyor. Beyaz sahil taşları ile ünlü olan bu sahil, tertemiz ve berrak suyu ile fazlasıyla göz kamaştırıyor. Tarih meraklısı olanlar için bir diğer seçenek ise, Myra Antik Kenti olmalıdır. Eski kalıntıların çıkarıldığı bu yer, özellikle turistler tarafından yoğun ilgi görüyor.
Finike’ye Hangi Mevsimde Gidilir?
Genel olarak Finike’nin hava durumu sıcaktır. Akdeniz kıyısında yer aldığı için en soğuk havalarda bile sadece yağmur yağar. Bu nedenle buraya geldiğinizde ve uzun süre kalmak istediğinizde, Finike otelleri neredeyse her mevsim doluluk oranlarını korumaktadır. Çiftler Finike balayı otelleri yerine daha çok bungalov evleri tercih etmektedir.
Finike Limyra Taşı
Finike Limyra taşı Antalya iline 115 km. uzaklıkta, Finike kazasının denize 5 km. mesafede ve tarihi Limyra bölgesindeki ocaklardan çıkarılmaktadır. Açık krem renginde homojen bir yapıya sahip kireç taşıdır. Taşınabilir büyüklükte, istenilen ebatta blok vermektedir. Hafif ve yalıtkan özelliğinden dolayı dış kaplama malzemesi olarak aranılan iç ve dış pazarda beğeni kazanan bir yapı taşıdır.
Finike’nin Yapılacak Aktiviteler
Adeta bir yeryüzü cenneti olan Finike küçük bir ilçe olmasına rağmen yapılacak birçok aktivite mevcuttur. Su kayağı, jet ski, dalış gibi su sporlar için oldukça elverişli olan Finike’de ilginiz dahilinde bir su sporu yapabilirsiniz.
Limanda gün batımı eşliğinde yürüyüşler yaparak tüm stresinizi atabilir, liman boyunca uzanan restoranlarda Akdeniz’in hafif lezzetlerinden tadabilirsiniz.
Finike’de Çocuklar ile Gezilecek Yerler
Finike’de çocuklar ile gezilecek yerler için Antalya’daki pek çok seçeneği değerlendirebilirsiniz. Örnek vermek gerekirse, Saklıkent Kayak Merkezi, Antalya Gokart, Antalya Aquarium, Ters Ev Aksiyon Parkı, Antalya Aqualand Dolphinland ve Aktur Park gibi eğlenceli yerleri tercih edebilirsiniz.
Finike’nin Alışveriş Mekanları
Finike’den yapacağınız alışverişlerin teması genelde portakal üzerine oluyor. Şehirden dönerken kurutulmuş portakallar, meyve suları, ev yapımı reçeller alabilirsiniz. Bunun yanında köy pazarlarından ev eriştesi, marmelat gibi el emeği birçok ürüne ulaşabilirsiniz. Ayrıca Gökbük Kanyonu civarındaki satıcılardan küçük hediyelikler satın alabilirsiniz.
TerraCity Alışveriş Merkezi, Mall of Antalya ve Agora Antalya AVM gibi alışveriş merkezlerini tercih edebilirsiniz. Finike’nin en meşhur yiyeceği elbette bol sulu ve lezzetli portakalıdır. Bunun haricinde Akdeniz’e özgü tüm yemekleri de Finike’de tatmanız mümkün.
Finike’de yapacağınız alışverişin genel teması portakal üzerine olur. Şehirden dönerken mutlaka kurutulmuş portakallar, meyve suları ve ev yapımı reçeller satın alabilirsiniz. Ayrıca köy pazarlarından el yapımı erişteler ve marmelat gibi pek çok ürünü de alışveriş listenize ekleyebilirsiniz.
Gökbük Kanyonu etrafında bulunan satıcılardan küçük hediyelikler de alarak sevdiklerinizi sevindirebilirsiniz. Öte yandan Finike’de alışveriş merkezi bulunmadığı için, rotanızı Antalya’ya çevirebilirsiniz.
Finike’nin Konaklama İmkanları
Konaklama bakımından Antalya’nın en ekonomik bölgesi olan Finike’de her bütçeye ve zevke uygun konaklama tesisleri bulunur. Her bütçeye ve zevke hitap eden birçok konaklama tesisi bulunuyor.
Temiz bir denize, bozulmamış doğaya ve binlerce yıllık tarihi birikime sahip olan Finike’de otel fiyatları yaz sezonu dışında gayet makul rakamlardan başlıyor.
Finike’nin Eğlence ve Gece Hayatı
Tatil beldesi olmasına karşın şehirde gece hayatı oldukça sakin diyebiliriz. Finike’de gece hayatı genelde parklarda ve kafelerde geçiyor.
Alkollü eğlence mekanları ise oldukça az bulunuyor. Bu tür eğlencelere otellerin barlarında ya da sayıları çok az olan alkollü eğlence mekanlarında ulaşabilirsiniz. Finike geceleri en hareketli olduğu dönem festivallerin düzenlendiği zamanlardır.
Finike’nin Önemli Etkinlikleri
Genel olarak Haziran ayında “Finike Festivali” gerçekleşir ve tören açılışı ile beraber pek çok ünlü davet edilir. Her yıl gerçekleşen bu festival, konser ve tiyatro gibi aktiviteler ile renklendirilir.
Ayrıca en iyi portakal yetiştiricisinin seçildiği “Finike Portakal Festivali”ne de katılabilirsiniz. Portakalların toplandığı bir dönemde yapılan bu festivalde, çiftçilere oy verebilirsiniz. Finike Uluslararası Portakal Festivali’nde şehre birçok farklı sanatçı ve eğlence alternatifleri geliyor. 7 gün süren festival haziranın son; temmuz ayınınsa ilk günlerinde düzenleniyor.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde Antalya’nın tarihi ve turistik yerlerini tanıtıyoruz. #Antalya deniz, güneş, doğa ve tarihin bütünleştiği bir şehirdir. Türkiye’nin turizm cenneti olan Antalya’nın her ilçesi başlı başına birer doğa harikasıdır.
Bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle kampçılar, doğa severler, karavancılar, doğa tatilcileri, macera turizmi, kültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.
Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
ANTALYA
- Antalya Gezi Rehberi 1. Yazımız: Antalya Tanıtımı ve Gerekli Bilgiler
- Antalya Gezi Rehberi 2. Yazımız: Antalya Gezilecek Yerler
- Antalya Gezi Rehberi 3. Yazımız: Antalya’da Kültür ve Sanat
- Antalya Gezi Rehberi 4. Yazımız: Antalya Kamp Alanları Listesi
- Antalya Gezi Rehberi 5. Yazımız: Antalya Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Antalya Gezi Rehberi 6. Yazımız: Antalya Yemek Rehberi
Yukarıdaki bağlantıların üzerine tıklayarak ilgili ve detaylı yazımıza ulaşabilirsiniz.
Etiketler: :Antalya bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, Antalya görülmesi gereken yerler, Antalya gezecek yerler, Antalya gezi, Antalya gezi rehberi, Antalya gezi yazısı, Antalya gezilecek çarşı, Antalya gezilecek doğal yerler, Antalya gezilecek doğal yerler haritası, Antalya gezilecek tarihi yerler, Antalya gezilecek yerler, Antalya gezilecek yerler doğa, Antalya ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, Antalya kalesi, Antalya merkezde gidilecek yerler, Antalya merkezde ne var, Antalya ne yenir nerede yenilir, Antalya ne yenir nereler gezilir, Antalya otelleri, Antalya seyahat rehberi, Antalya tarihi, Antalya tarihi yerler, Antalya turizm potansiyeli, Antalya turizm rehberi, Antalya turizm ve tanıtım, Antalya ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, Antalya şehir rehberi, Antalya’da bir günde ne yapılır?, Antalya’da gezilecek doğal yerler, Antalya’da gezilecek mekanlar, Antalya’da ne yapılır, Antalya’da ne yenir, Antalya’da nereye gidilir?, gezilecek yerler, geziye hazırlık,
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Erciyes Kayak Merkezi, Dağ Kurtarmada Türkiye’yi Temsil Ediyor!
5 - 15 Kasım Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni 9 / 10 Kasım Hafta Sonu Etkinlikleri
Türkiye'nin Genç Sörfçülerinden Dünya Şampiyonasında Büyük Başarı
Kerem Kazaz Türkiye'nin En Genç Ralli Şampiyonu Oldu
Rüzgar Sörfçülerimiz Techno 293 Avrupa Şampiyonası’ndan Madalyalarla Döndü
Efeler Yolu ve Rozetlerle Taçlandırılan Yürüyüşler
Türkiye'nin En Popüler Trekking Rotası Likya Yolunda Yılda Yaklaşık 30 Bin Kişi Yürüyor
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org