Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!


hm

Türk Dağcı Tunç Fındık’ın Anıları: Antalya Güzyaka Güney Duvarı Yeni Geleneksel Duvar Gamarcoba

Bir tırmanışı yapmaktan zor ne olabilir? Sanırım web sitesine yeni bir hattın toposunu yapıp eklemek! Şaka bir yana ardarda birçok rota çıkınca bu daha da zor hale gelebiliyor- benim gibi bilgisayar-klavye başına oturmayı sevmeyen biri için özellikle öyle. Ama bunu esas olarak kendim için, öncelikle tırmanış-rota defterime yazmak, sonra da toposunu çizerek webe atmak şeklinde yaptığımı söylersem doğru olacaktır. Diyelim ki 20 yıl  sonra, çıkmış olduğum bir hattı açıp bakınca birçok unutulacak detayları o anki gibi karşıma geliyor. İstenen sonuç da bu zaten…

Bu sefer de, Türkiye’nin çoğu yerinde fırtına-kar-kış-kıyamet varken dağsever-geleneksel hayranı sportif dostlarım Serdal Televi ve Cihan Yıldırım ile beraber,  Antalya sahil Beydağları’nın kireçtaşı omurgasındaki Güzyaka dağı doğu kulesinin güney duvarında yeni bir hat çıktık: günlerden 16 kasım  2023  tarihinde çıktığımız bu ilk çıkışın  adı ‘Gamarcoba’ ve 300m uzunlukta, max VI derece zorluktadır.  Bu hat, ilk rotayı açtığımız aralık 2014 tarihinden beri Doğu Kulesinin güney duvarındaki 14. rota, her iki Güzyaka’daki (dördü Güzyaka Batı Kulesinde olmak üzere) toplam 18. rota oldu. Bu seferki yeni  rotamız ‘Gamarcoba‘, duvarın sağ tarafındaki belirgin büyük üçgen kulenin ön yüzünde, neredeyse kulenin ucuna direkt uzanan bir hattır ve sağındaki rampada ‘Mahmut Hoca’, solundaki sırt-yüzde ‘Güz Rüzgarı, bir alt ve solunda ise sol rampaya daha alttan birleşen ‘Müselles’ rotaları bulunmaktadır.

Rota tabanına yaklaşım Antalya-Altınyaka karayolunda, Güzyaka güney duvarlarının gözüktüğü orman kıyısından (ki ne yazık ki, yola yakın kısımda  ormanı yavaş yavaş kemiren yasadışı yerleşimler/işgaller var artık)  30 dakika trek ve  100 metre  kadar irtifa alımı ile yapılıyor. Belirgin üçgen kule duvarın sağ tarafında olduğundan, duvar bandı tabanında sağlı yükselişle rotanın olduğu yere, büyükçe bir taşlı terasa varılıyor. Tırmanış buradan başlamaktadır.

1.ip: Tepede, üçgenin biraz sağında gözüken belirgin gri-siyah girinti duvar hizası, setli kayalarda tırmanışla girilir. Sarı renkli taş oldukça sağlamdır ve ara emniyet boldur, güzel ısınma!  Duvar tabanı belirgin ağacın sağındaki sette ağaçtan istasyon, III+ 55m

2.ip: Ağacın arkasında sollu başlayan keskin kayalı dik slab yüz (ilk kısmı ağaca sıkışarak geçilir!) sollu yükselerek geçilir (birkaç gevşek blok var) ve  varılan köşe-kulvardan kısa geçişle sola çapraz uzanan  temiz, ufak cepli, aralıklı tutuşlu  slab duvar  sonuna dek tırmanılır (V+,VI- gibi, ara emniyet sınırlı ve aralıklı, biraz otlu). varılan 4-5m kayalık-taşlı dar set, sol çatlak-köşeye dek geçilir; Şahane çatlak-köşe sonuna dek tırmanılır (V, ara emniyet çok iyi, üstte kumsaatinde mavi kalın ip halkası bıraktık) ve ulaşılan ufak, kulecik üzeri sette istasyon, V+, VI- 55m

3.ip: Şahane kilit ip boyu! İstasyondan dışa iten çatlaklı duvarda az sağlı başlanır ve devamında  dikey, zorca çatlak-köşeler boyunca  tırmanılır (çok sağlam kaya, ara emniyet girişte sınırlı-ufak yaylı tıkaçlar, devamında orta ve büyük yaylı tıkaçlar, VI). devamında  varılan ve yolu kesen kısa göbek/negatif geçilir (VI- gibi). Varılan sığ setten devamında  ayak eksik köşe-dihedral (çok sağlam kaya, yanlarda aralıklı iyi emniyetle, V+) ve kolaylaşan oluk ile, sol rampanın  tepesine yakın  bir sığ sette istasyon, VI 55m

4.ip: Bu noktadan itibaren rota ‘Mahmut Hoca‘ ve ‘Müselles’ rotalarıyla ortaktır.  Üçgen kulenin ucuna kolay tırmanışla varılır (III+) ve ağacın solundan devam edilen sırt ile (III+, IV- gibi)  ve dikliğin sonundaki sırtta bir sette istasyon (kumsaati ve baba bolca var), III+, IV- 55m 

Devamında sırt hattında sağlam gri keskin kayalarda 70-80m kadar irtifa kazanacak şekilde (II, bazen kısa geçişlerde III)  dikkatlice  tırmanılır; zirve sırtında iri kaya blokları üzerinden geçişle  (II), 70m kadar ötedeki zirveye  kolaylıkla varılır. 

Acelesizce toplam 3.5 saat kadar süren tırmanışımızda 60 metrelik çift ip ve tam 2 set  yaylı tıkaç (mikrolar ve büyükler dahil), tam set telli takoz ve birkaç sikke, bol uzun perlonbant kullandık. Yorum olarak, dikey ve güzel pasajlar içeren, manzaralı (tüm Antalya körfezi!)  yaklaşımı ve inişi kolay  bir geleneksel hat, otluluk ve çalı sorunu pek yok. Kaya yapısı çoklukla oldukça sağlam, keskin ve nitelikli, zevkli geçişlere mahal veriyor.. Emniyet imkanı bolca bir rota  diyebiliriz. 

Bu tırmanışımız esnasında önceden sözleştiğim sevgili dost Archil Badriashvili liderliğindeki  beş Gürcü  tırmanıcı dostumuz, duvarda   varolan iki rotayı tekrar ettiler ve tırmanış sonrası zirvede hepberaber buluşunca bir tür şenlik gibi oldu.. Rotamız adı olan ‘Gamarcoba‘  Gürcüce  ‘selam‘ veya ‘zafer sizinle olsun’ manasına gelmektedir ve bu iyi dağcı arkadaşlarla olan dostluğumuza  ithafen verdiğimiz bir isimdir..

İşte böyle! Kayada, duvarda, tırmanarak gelenekselde geçen bir gün daha, teşekkürler aziz dostlar Cihan ve Serdal.

A new trad route on the S wall of Güzyaka E tower, located at the coastal Beydağları range overlooking the bay of Antalya, with my bros Serdal Televi and Cihan Yıldırım, that we named ‘Gamarcoba’. The 300m long route has grade VI climbing and offers exposed pitches on fine, sharp limestone. This happened to be total 18th trad route on both Guzyaka Towers, since we opened the first route in december 2014 on this face. Thank you my bros!


Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Antalya hakkında bütün yazılarımız için Antalya Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Antalya‘da kamp yapılacak yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Antalya Kamp ve Karavan Alanları haritasını tıklayabilirsiniz.

Antalya‘da Gezilecek Yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için;

Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası