Türkiye’de Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!




Salda Gölü’nde Tepki Çeken Asfalt Görüntüleri!

Salda Gölü’nde Tepki Çeken Asfalt Görüntüleri!

Yaklaşık 2 milyon yıl önce oluşan ve ‘Türkiye’nin Maldivleri’ olarak bilinen Burdur’daki Salda Gölü’nde beyaz kumlu alanın üzerine siyah asfalt dökülmesi büyük tepki çekti.

Salda Gölü’nün Ekosistemi Tehlikede

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) bilim danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü’nün beyaz kumulları ve turkuaz sularının yoğun olduğu Kayadibi bölgesinde yıllar önce yapılan yolun göl ekosistemine ciddi zararlar vereceği konusunda birçok bilimsel uyarıda bulunmuştu. Ancak, bu uyarılara rağmen yol yapım çalışmaları devam ettirildi.

Ekosisteme Verilen Zarar Göz Ardı Edildi

Dr. Kesici, “Kayadibi ve Doğanbaba köyleri arasındaki gölün batı kesimindeki yaklaşık 15 kilometrelik alana yol yapılması kararı çok üzücüydü. Dünyanın nadir alanlarından biri olan Salda Gölü’ne verilecek zarar göz ardı edildi. Aslında Doğanbaba Köyü, gölün batı kesiminden Burdur’a ve çevredeki yerleşim yerlerine rahatça ulaşabiliyordu. Geçtiğimiz hafta Burdur Valiliği, ‘Salda Gölü kıyısı boyunca uzanan mevcut yolun platformunda daraltma/genişletme yapılmaksızın, zeminin bozulduğu yerlerde platform genişliği korunarak güçlendirme ve iyileştirme yapılacağı ve bu alanın paylaşımlı bisiklet yolu olarak halkın kullanımına sunulacağı’ açıklamasını yaptı. Gölün kıyısındaki kesimde, zeminin düzeltilmesi için sıcak asfalt uygulaması yapılmıştır” dedi.

“Salda Gölü Tehlike Altında”

Yıllar önce yapılan yol nedeniyle insan faaliyetlerinden korunması gereken gölün yarı çevresinin yapılaşmaya açıldığını belirten Dr. Erol Kesici, “Bu alanda zengin manyezit yatakları var. Göl kıyısından dağın eteklerine kadar uzanan bu doğal kaynağın, göl ekosistemi ile bağlantısı yol yapımıyla kesilmiştir. Bu yolun bulunduğu alan, magnezyum ve demirce zengin koyu renkli mineral içeren göl ortamında oluşmuş kayaçların yer aldığı çökellerle kaplıdır. Bu çok değerli olan hidratlı karbonatlar biyomineralizasyonla adeta karnabahar gibi büyümekte olduğundan, yıllar önce her biri canlılık özelliği taşıyan tohumlar olduğu için bu beyaz kayaçların ve tortul çökellerin bulunduğu yerlere ‘ayakkabınızla bile basmayın’ uyarısında bulunmuştum. Ancak bugün Salda Gölü’nün suyu ve beyazlıkları kararmakta ve tehlike altında” dedi.

Asfaltın Ekosisteme Zararı

Yola asfalt dökmenin yanlış ve göl ekosistemine zarar vereceğini söyleyen Dr. Kesici, “Asfalt, potansiyel kanserojen birçok madde içerdiği için yağmur suyu ve diğer nedenlerle suya karışınca canlı hayatını olumsuz etkiler. Asfaltın dökümü sırasında çıkan dumanın çevresindeki hava, toprak, su ve canlı ortamına kısa ve uzun vadeli sağlık sorunlarına yol açabileceği bilinmektedir. Asfaltın atıkları, bozulan kısımları ve araç kullanımıyla artan karbon salınımı da ekosisteme zarar verir. Suya karışması, balıklar, yaban hayatı ve su ekosistemi için ciddi riskler oluşturur” diye konuştu.

Beton Yol Daha Çevreci

Dr. Kesici, “Salda Gölü ve çevresindeki ekosistemin canlılığını koruyabilmek için asfaltın kaldırılıp yerine ekosisteme uygun, daha uzun ömürlü çimento betonundan yol kaplamaları yapılmalıydı. Beton yolun taşıtlarda yakıt tasarrufu sağladığı ve bu sayede karbon emisyonunu düşürdüğü bilinmektedir. Özellikle hizmet ömrü 30 veya 50 yıl olarak kabul edildiğinde, yakıt tüketimindeki azalmadan kaynaklı emisyon farklılıkları ciddi boyutlara ulaşabilir. Asfalta göre çok daha çevrecidir ve petrol türevli asfalta göre biraz daha maliyetlidir. Ancak Salda Gölü için bu masraftan kaçınılmamalıdır. Salda Gölü’nün değeri parayla ölçülemeyecek kadar büyüktür ve önemlidir” dedi.


Burdur hakkında bütün yazılarımız için Burdur Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası