Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!




DAĞCI İSMET İNAN’IN ÜZÜCÜ ÖLÜMÜ ÜZERİNE…..

Geçenlerde, Aladağlar’da 6 Alman dağcıya tur kayağı rehberliği yaparken yaşamını yitiren İsmet İnan’ın kazaen ölümüne çok üzüldüm.

Yaşı 52; bazı yayınlarda da 49 olarak geçiyor. Kazaya, kendi kayağının yaptığı çığ sebeb olmuş. Üstelik de Antalya’da yaşıyormuş.

1980’li yıllarda dağcılık eğitimi alırken( o yıllarda tur kayağı yoktu veya pek bilinmiyordu) ideal dağ mihmandarının yaş aralığının 25-45 olduğu söylenmişti. Tabii erkekler içindi. Kadınlar tek tük olmanın dışında dağsporunda bile yoktu.

Eskiden çalışma hayatında erkekler 25, kadınlar 20 yılda emekli oluyordu. Buna göre kadınlar için dağ mihmandarlığı yıl aralığı 25-40 denilebilir.

1986-2006 yılları arasında Dağcılık Federasyonu Antalya İl Temsilciliği yaparken, 2006’da yolun sonuna geldiğimi anlamış, istifa etmiştim. İstifa ettiğimde yaşım 48 idi.

20 yıl boyunca dağ mihmandarlığı yapıp yüzlerce insanı dağlara çıkarttığım halde, hata sınırı olan 45’i üç yıl geçmiştim.

Ondan sonra da sadece tanıdığım kişilerin organize ettiği faaliyetlerde bilgimi ve tecrübelerimi paylaştım.

İsmet İnan keşke benimle temasa geçseydi Antalya’da!

Onun da tecrübelerimden yararlanmasını sağlardım.

48 yaşında mihmandarlığı bıraktıktan sonra da “dur yahu şu işten bir de para kazanayım” diye 50-60 yaşlarımda paralı turlar düzenlemedim.

Ancak Antalya’da bırakın 50 yaşı; 60 yaşını, hatta 70 yaşını geçtiği halde başına bandana takıp elinde batonlarla, teknolojik giysilerle 30-40 yaşındaki insanlara grup kurup onlardan para kazanmaya kalkanlar var.

Yaptıkları külliyen yanlış.

Antalya’ya dağcılığı getiren kişi olup Antalya Dağcılığı’nın altyapısını oluşturduğum halde ben bile paralı rehberlik yapmıyor iken, kalkıyor birileri, yaşını başını unutup rehberlikden para kazanmaya yelteniyor!

60’lı yaşlarda birisi, tuttuğu otobüs Kumluca’da kaza geçirince, kendi öldüğü gibi 4 kişi daha hayatını kaybetmişti. O dönem şunu duymuştum:

-Ölerek kurtuldu; yoksa mahkemelerde ceza ve ağır tazminatlarla yüzleşecekti.

70 yaşına merdiven dayamış birisi de Alara Çayı’na soktuğu kişilere paralı doğa yürüyüşü yaptırırken, grubundaki 65 yaşında bir adam suda kalp krizi geçirip öldü. Çocukları hakkında dava açtılar. Dava sürerken o da hayatını kaybetti.

O yüzden siz siz olun, 45 yaşından sonra dağlarda para karşılığı rehberlik yapmayın.

Olmaz olmaz demeyin, bir gün oluverir.

İsmet İnan’ın kendi yaptığı çığda hayatını kaybetmesi, tur kayağı eğitimlerinin de yetersiz olduğunu ortaya koyuyor. Çünkü tesis dışı dağlarda kayak yapanların çığ oluşturduklarını ben bile internette kaç kez izledim. Hal böyle iken 50’li yaşlardaki bir rehberin bunu atlamasını düşünmek bile istemiyorum.

Yıl 1991.

Dağcılık Federasyonu Eski Başkanı Prof Dr. ABDÜLMECİT DOĞRU ile yakın arkadaşı Prof Dr AHMET BİLGE, Erciyes Şeytan Boğazı’nı aşarken, her nasılsa yan geçiş yapıp kar kulvarını kesmişler. Kesmeleriyle birlikte üst tabaka kopuyor ve iki duayen insan, kendi yaptıkları çığın altında kalarak hayatlarını kaybediyorlar. Rahmetli Muzaffer Erol Gez bir sohbetinde, Güzeller Dağı’na kışın yaptığı çıkışta, hata sonucu yaptığı yan geçişte karı kestiği için üst tabakanın kopup kendisini sürüklediğini, şans eseri kurtulduğunu anlatmıştı. Şunu da eklemişti:

-Dağlarda kayak yapanların karları kestiklerini görüyor, duyuyorum; allahvere de çığ yapıp altında kalmasalar!

Dağ botları dik boğazlarda kar keserken, elbette kayaklar da kesecektir.

Keşke İsmet İnan ‘a, bir kahve sohbetinde bunları anlatabilseydim!

Sevenlerine baş sağlığı diliyorum.


Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor