Murat Lokmanoğlu Dağcılık Anıları ve Rotaları 1

Murat Lokmanoğlu Dağcılık Anıları ve Rotaları 1
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayanTürkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan platformumuz yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.
Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi
Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz. İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.
Instagram: @turkey_outdoor_org
Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨
- LinkTr: @turkeyoutdoor.org
- E-posta: info@turkeyoutdoor.org
- Kulüp İletişim: turkeyoutdoorclub@gmail.com
- Facebook Sayfamız: @turkeyoutdoorblog
İçindekiler
ToggleDağcı Murat Lokmanoğlu Tırmanma Rotaları
Dağcı Murat Lokmanoğlu Kimdir? 🏔️
Murat Lokmanoğlu, Türkiye’nin önde gelen ve deneyimli dağcılarından biridir. Ankara merkezli Aladağlar Doğa Sporları Dağcılık İhtisas Spor Kulübü sporcusu olan Lokmanoğlu, kariyeri boyunca 74 zirveye tırmanma başarısı göstermiştir. Bunlar arasında 3.000 metre üzeri 69 zirve ve 3.000 metre altı 5 zirve yer almaktadır.










Dağcılık kariyerinde özellikle Aladağlar bölgesinde adını duyuran Lokmanoğlu, Niğde’deki Ortadağ (3.550 m.), Boruklu Tepesi (3.585 m.) ve Vayvay Tepesi (3.600 m.) gibi zorlu zirvelere başarıyla ulaşmıştır. Türkiye’nin bu zorlu dağlarını fetheden Lokmanoğlu, birçok doğa sporcusuna ilham kaynağı olmaktadır.
Son olarak, 22 Temmuz 2024 tarihinde Alpinist Spor Kulübü sporcularından Şahap Eryılmaz ile birlikte, Türkiye’nin en zorlu tırmanış rotalarından biri olan Büyük Demirkazık Doğu Duvarı tırmanışını başarıyla tamamlamıştır. Bu büyük başarı, Lokmanoğlu’nun dağcılık kariyerindeki önemli kilometre taşlarından biri olarak öne çıkmaktadır.
Murat Lokmanoğlu’nun daha fazla bilgi ve güncel paylaşımlarına Facebook sayfasından ulaşabilirsiniz.
Türkiye’nin outdoor ve dağcılık camiasında önemli bir yere sahip olan Lokmanoğlu, doğa ve dağ tutkusunu zirvelere taşımaya devam ediyor. Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak tecrübelerini sitemiz üzerinden paylaşan Murat Lokmanoğlu’na teşekkür ediyoruz.
Not: Murat Lokmanoğlu’nun sosyal medya hesabında çok daha fazla resim ve doküman bulunmaktadır. 3D resimler için yazarın sosyal medya paylaşımlarına bakabilirsiniz.
Aladağlar’da 34 Konumdan 45 Panorama




Kişisel Keşif Dünyamda,
4 Yılda Arşivimde Biriktirdiklerimden Bazıları ve Benim Gözümden Aladağlar
Dağcılıkla ilgili 4 Yıllık serüvenimde, arşivimde biriktirdiğim, izlenimler, Aladağlar ‘ın fotoğraf kareleri, tırmanmış olduğum, keşfetmeye gittiğim dağların, ve rotaların karakterlerini, yapmış olduğum araştırmalardan bazılarını paylaşmaya çalışacağım.
Elli yaşıma yaklaşırken tanıştım dağlarla, geride kalan yaklaşık 4 yılın ardından şimdilerde 50+ oldum.
Hem çalışma hayatı, hem ailemle, çocuklarımla ilgilenirken dağa zaman ayırmak oldukça hareketli günler geçirmene sebep oldu. Büyük bir keyifle, keyfini çıkara çıkara, hayal kurarak, bol bol planlama yaparak, çoğunlukla da koşuşturarak geçti günler, aylar ve yıllar. Bir çok dağcı arkadaşıma göre kısa bir süreydi esasen yaşadıklarım. Pazar günü gece dağdan inip, direksiyona geçip, sabah saatlerinde eve ulaşıp, duştan sonra işyerine mesai saatine yetiştiğim çokça tırmanış oldu.
Elimden geldiğince bu sporu yapmaya çalışıyorum ve imkanlarım ölçüsünde devam etmeye çalışacağım.
Daha önceki yıllarımda tanışsam nasıl olurdu diye düşündüğüm zamanlar da oldu. Daha genç yaşlarda bu sporla ilgilenmiş olsaydım, sanırım daha da fazlasını yapmaya çalışırdım. Biraz daha fazla riske girmem kaçınılmaz olurdu. İşin içinde hırsta olurdu. Genç değil de birazda olgun yaşlarda dağcılıkla tanışmam kendi adıma daha isabetli olduğunu düşünüyorum. Bu sporu genç yaşta meslek edinmiş, ya da yaşam önceliği haline gelmiş arkadaşlarımı, büyüklerimi gözlemlediğimde saygı duyduğum kişilerle de karşılaştım. Şehir hayatı ile bağını koparmadan, aile hayatına devam ederek, yani denge içinde tüm benliğini bu spora adamak gerçekten büyük meziyet istiyor.
Dağcılıkla ilgili katılmış olduğum katılımcı sayısının fazla olduğu faaliyetler, eğitimler, yakın arkadaşlarımla yapmış olduğum butik faaliyetler, kamp alanı sohbetlerinde, birbirinden hep farklı renklere ve tonlarına sahip arkadaşlar ile tanışma şansım oldu.
Bu etkinliklerimde , bu spora gönül vermiş yıllarca bu hülyada devam etmiş emektarlar, yeni başlamışlar, hırslılar, azimliler, yakın arkadaşı dahi olsa başkasının başarısını hazmedemeyenler, desteğini kim olursa olsun eksik etmeyenler, ne yaşadığını hala bilmeyenler, tam bir görev ve takım bilincinde olanlar, mütevazilik abidesi olanlar, kendini dev aynasında görenler, dünya tatlıları, her tırmanışta yanında olmasını dilediklerin, daha nice tanımlamaları olabilecek birbirinden inanılmaz ölçüde hep farklı ve bu yaşıma kadar görmediğim karakterlerle tanışma şansını yakaladım.
Bazıları hata aramanın derdinde, artık ben buradayım, ben de varım demek için mi, yapılan işin değerini azaltmak için mi, gerçekten fayda sağlamak için mi bilemiyorum, belki de hepsi bir arada, iyi olanlardan faydalanmak, olmayanlara değer vermemek gerekiyor sanırım.
Bazıları ile yollarım kesişemedi, bazıları ile yollarımı hiç birleştirmedim, bazıları yollarını ayırdı, bazıları ile yolları ayırdım. Ayrımsız hepsinin yolları açık olsun, amaçlarına, sağlıkla, huzurla, neşeyle, kazasız belasız, hayallerine ulaşmalarını diliyorum.
Aladağlar ile ilgili kendimce keşif merakım devam ediyor, elimden geldiğince bu bölgeyi araştırmaya, tanımaya devam ediyorum. Coğrafyamızdaki bu küçük ama içine girdikçe yeni derin dehlizleri buluyoruz. Kendimce yapmış olduğum bu keşif dünyamda, bu coğrafyanın büyüklüğü şaşırtmaya ve yormaya devam ediyor. Sürecin başlangıçta girişteki dorukları, geçitleri öğrenmeye çalışıyordum. Şimdilerde birazda olsa tanımaya başladım. Masa başında ve dağda verilen onca emeğe rağmen, hala gitmeye fırsat bulamadığım dağları bırakın, farklı rotalarını bırakın, daha ulaşamadığım kocaman bölgeler bile var. Kendi adıma gerçekten yorucu olmasına rağmen oldukça eğlenceli süreçler yaşadım. Sevgili Tunç FINDIK ‘tan kitabını 2019 Kasım ayında edinmişim. Arkadaşları ile birlikte sadece Aladağlar için bile büyük emek vermiş. Bilginin ulaşılması daha zor olan döneminde resmen rehber bir kitap hazırlamış. Dağınık bilgilerin bir araya getirilmesi bile başlı başına ülke dağcılığı adına kocaman bir kazanım.
Panorama fotoğraflarımda elimden geldiğince Aladağlar doruklarını ve onlara verilen birden fazla ismi işaretlemeye çalıştım. Zor olan ise bu dorukların hep birbirinden farklı yükseklikleri oldu. Hangi kaynağın bilgisini doğru olarak kabul edecektim. Bende aşağıda kaynakça olarak tanımladığım kaynaklardaki bilgileri karşılaştırmalı olarak bir araya getirmeye çalıştım. Önceliğim HGM ‘nün daha güncel izohips haritaları oldu. Dış kaynaklı haritalarda hataların olduğunu gözlemledim. Bu kadar karmaşık bilgilere rağmen elimden geldiğince hata yapmamaya çalıştım.
Tırmanışlarımda arşivlediğim oldukça fazla fotoğraf birikmiş. Bu çalışmam panorama ile diğer dağları işaretlemek üzere başladı. Her dağdan konumu, yüksekliği gereği istediğim gibi panoramik fotoğraf çıkmıyor. Bazılarında resimlerde hata oluşmuş, bazılarında o andaki ışığın durumu fotoğrafta isteğimi etkiyi göstermiyor. Bazılarına karanlıkta ulaştık, bazılarına sisler için ulaştık, bazılarına soğuktan iyi bir fotoğrafı bekleyecek kadar zamanımız olmadı. Hala çalışma yapmadığım / yapacağım, tekrar tırmanacağım ya da ilk defa tırmanacağım doruklar mevcut. İmkanım olursa o dorukları da deneyimlemek ve görsel şöleni fotoğraf karelerine sığdırmaya çalışmak istiyorum. Zirve anında kaçırdığın detayları, ayrıntıları sonradan görebiliyoruz. Bu da coğrafyayı daha iyi daha da iyi sentezlememizi sağlıyor. Daha fazla detay daha fazla merakı ve öğrenmeyi beraberinde getiriyor.
Kampçılık, Trekking, Ultra Trekking, Klasik Dağcılık, Kış Dağcılığı, Spor Duvar Tırmanışı, Geleneksel Kaya Tırmanışı, Alpin Tırmanış, Kayak, Tur Kayağı gibi çok geçiş bir yelpazeyi dağcılık olarak tanımlayan tüm sporculara, doğa severlere yetecek, seviyelerini artıracak imkanlar sunuyor. Gerisi artık kişinin hayal, teknik, fiziki gücü ve sınırlarını ne kadar zorlayacağına bağlı. Hangi branş olursa olsun, şehirdeki hayatı, konforu bir süreliğine bırakıp, zorlu şartlarda dağlara mutlu olmaya geliyorlar.
Kiminle konuşsan kendi yaptığını beğeniyor, diğerini biraz ötekileştiriyor. Ne güzel ki Aladağlar, hepimize yetecek kadar imkan sunuyor.
Dağlar esasen oldukça adildir, kişi açısından sonucu ne olursa olsun verilen tüm kararlara saygı duyarlar.
Kaynakça :
- * Tunç FINDIK, Aladağlar Kitabı ve Baskı Aladağlar Haritası,
- * Dursun Şimşek Baskı Aladağlar Haritası,
- * Harita Genel Müdürlüğü (HGM) Haritaları,
- * Başka ülkelerin ülkemize ait topografya haritaları,
- * Açık kaynaklı faaliyet raporları,
- * Açık kaynaklı elektronik GPS kayıtları,
- * Kişisel ya da kurumsal web siteleri, bloglardaki raporlar ve yazılardaki okumalarım,
- * Yapmış olduğum tırmanışlar ve elektronik iz kayıtları
Yazı şuradan yazarının izniyle alınmıştır: https://www.facebook.com/mlokmanoglu
Gezi, etkinlik ve deneyimlerini paylaşarak ülkemizin tanıtımına ve outdoor camiasına tecrübe katan ve paylaşımlarını yayınlamamıza izin veren Murat Lokmanoğlu‘na Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak teşekkür ediyoruz.
Not: Metinde değişiklik yapılmamıştır. Edebi kaygılarla metne müdahale edilmemiştir.
ÖNEMLİ UYARILAR: DOĞA SPORLARI VE OUTDOOR
AKTİVİTELERİNDE GÜVENLİK
Doğa sporlarına meraklıysanız ve outdoor aktivitelerinde bulunmayı seviyorsanız, güvenlik konusunda dikkatli olmanız hayati önem taşır. Doğa sporları, doğru önlemler alındığında keyifli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Kişisel güvenliğinizi ve çevrenizi koruyarak, doğanın tadını çıkarmak sizin elinizde. Unutmayın, doğa sporları heyecan verici olduğu kadar ciddi sorumluluklar da gerektirir.
İşte doğa sporlarına başlamadan önce bilmeniz gerekenler:
- Güvenlik Önceliğiniz Olsun: Doğa sporları, adrenalin dolu ve heyecan verici olsa da, beraberinde ciddi tehlikeler de barındırır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsi deneyimin yerini tutamaz. Bu nedenle, outdoor aktivitelerine katılmadan önce mutlaka teorik mümkünse pratik eğitim alın ve deneyim kazanın.
- Doğa Sporlarının Tehlikeleri: Doğa sporları, tecrübeli sporcular için bile risk taşır. Dağcılık, kampçılık, doğa yürüyüşleri ve diğer outdoor aktiviteleri, ölüme veya ciddi yaralanmalara sebep olabilen kazalara yol açabilir. Uzun yıllara dayalı deneyim sahibi lisanslı sporcu basit bir doğa yürüyüşü esnasında yaşanan kazada hayatını kaybetmiştir. Dağcılık sporu zaten ciddi tehlikeler barındırmaktadır ve bütün önlemlere rağmen ölüme ya da ciddi yaralanmalara sebebiyet veren kazalar her zaman yaşanabilmektedir. En kolay doğa yürüyüşlerinde bile bilek burkulması, yabani arı, akrep ya da yılan gibi bir hayvan tarafından ısırılmanız/sokulmanız sıradan bir olaydır. Bu yüzden, her zaman hazırlıklı olun ve gerekli önlemleri alın.
- Kişisel Güvenlik ve Ekip Uyumu: Özellikle ekstrem sporlarla uğraşıyorsanız, kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman ekip arkadaşlarınızla uyum içinde çalışın ve güvenliği ön planda tutun. Birlikte olduğunuz takımın güvenliği, sizin güvenliğiniz kadar önemlidir.
- Çevreyi Koruyun ve Saygılı Olun: Doğayı ve çevreyi korumak, outdoor aktivitelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara zarar vermemek, çöplerinizi yanınızda taşımak ve doğayı temiz tutmak temel sorumluluklarınızdandır. Doğa aktiviteleri sırasında vahşi hayvanlara ve doğal yaşam alanlarına zarar vermemeye özen gösterin.
- İlk Yardım Bilgisi Edinin: Doğa aktiviteleri sırasında karşılaşabileceğiniz acil durumlar için temel ilk yardım bilgisine sahip olun. “Doğada Sizi Öldürebilecek 6 Şey” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Yasaklar ve Yasal Düzenlemeler: Türkiye’de ormanlara girişler, özellikle yaz aylarında yasaklanmaktadır. Bu yasaklara uymak, doğanın korunması ve sizin güvenliğiniz açısından önemlidir. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmeyi unutmayın. Ayrıca, doğada yapacağınız bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin almanız gerekmektedir. Aktiviteye başlamadan önce kolluk güçlerine bilgi vermek, olası risklerin önüne geçebilir.
- Görüş, Tecrübe ve Önerilerinizi Paylaşın: Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkındaki tecrübe, görüş, düşünce ve önerileriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilir ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize abone olarak en güncel bilgileri alabilir ve outdoor dünyasındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
- İletişim Kurun: Sadece okuduğunuz makale değil, outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını istediğiniz her konu hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak görüşlerinizi paylaşın ve doğa sporları dünyasında aktif bir rol alın.
Güvenliğinizi ön planda tutarak, doğanın sunduğu güzelliklerin tadını çıkarın. 🌲🚵♂️🏞️
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
Trekking'e Yeni Başlayanlara Kitap Önerisi: Doğayı Yaşamak
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (5-6 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (3-13 Nisan)
Gümüşhane'de Doğa Yürüyüşünde Kaybolan Doktor Helikopterle Kurtarıldı
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org