Dağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler Genelgesi Üzerine Profesyonel Bir Yorum
Dağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler Genelgesi Üzerine Profesyonel Bir Yorum
Türkiye’nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu TurkeyOutdoor, Türkiye’deki outdoor ve doğa sporları etkinliklerini, haberleri ve ekipman rehberlerini bir araya getiren, doğa tutkunu herkes için kapsamlı bir platformdur. Doğa yürüyüşü, trekking, dağcılık, kamp, bisiklet ve daha birçok outdoor aktivitesine ilgi duyan kullanıcılar için rehber niteliğindedir. Amacımız, Türkiye’nin zengin doğasını keşfetmek isteyen herkese bilgi sağlamak ve doğa sporlarına katılımı artırmaktır.
Türkiye’nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu’nda Neler Bulabilirsiniz?
- Etkinlik Takvimi: Türkiye’nin dört bir yanındaki outdoor etkinliklerinin takvimine ulaşabilir, katılmak istediğiniz etkinlikleri kolayca takip edebilirsiniz.
- Rota Önerileri: Farklı zorluk seviyelerine uygun, detaylı açıklamalara sahip trekking ve yürüyüş rotaları bulabilirsiniz.
- Ekipman Rehberleri: Doğa sporlarına dair ekipman seçiminde bilgi sağlayan detaylı kılavuzlarla ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
- Haberler ve Blog Yazıları: Doğa sporlarındaki son gelişmeler, yeni çıkan ekipmanlar, deneyim paylaşımları ve çeşitli konularda yazılarla bilginizi genişletebilirsiniz.
- Forum: Diğer outdoor tutkunlarıyla deneyimlerinizi paylaşabilir, sorular sorabilir ve doğa severlerle yeni arkadaşlıklar kurabilirsiniz.
Neden Türkiye’nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu’nu Tercih Etmelisiniz?
- Kapsamlı İçerik: Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı outdoor içeriğine tek bir platform üzerinden erişebilirsiniz.
- Kullanıcı Dostu Arayüz: Basit ve anlaşılır arayüzü sayesinde aradığınız bilgileri kolayca bulabilirsiniz.
- Topluluk Bilinci: TurkeyOutdoor, doğa sporlarına gönül vermiş geniş bir topluluğu bir araya getirir. Bu sayede yeni insanlarla tanışabilir ve birlikte aktivitelere katılabilirsiniz.
- Güvenilir Bilgiler: Platformda yer alan tüm bilgiler uzmanlar tarafından hazırlanmış ve doğrulanmıştır; güvenle kullanabilirsiniz.
Türkiye’nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu, Türkiye’nin doğal güzelliklerini koruma bilinciyle hareket ederek doğa sporları ile çevreyi buluşturmayı hedefler. Doğada spor yaparken çevreye saygı gösterme, doğayı kirletmeme, biyolojik çeşitliliği koruma gibi konularda farkındalık yaratmayı önemser. Türkiye’nin büyüleyici doğal alanlarını keşfetmek ve bu alanları geleceğe taşımak adına Türkiye’nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu hem bilgilendirici hem de sürdürülebilir bir yaklaşımı destekler.
Türkiye’nin doğa sporları rehberi TurkeyOutdoor, doğaya aşık olan herkesi bekliyor. Hazır mısınız?
Insta: @turkey_outdoor_org
- E-posta: info@turkeyoutdoor.org
- Kulüp İletişim: turkeyoutdoorclub@gmail.com
- Facebook Sayfamız: @turkeyoutdoorblog
Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨
İçindekiler
ToggleDağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler Genelgesi Üzerine Profesyonel Bir Yorum
İçişleri Bakanlığının 13 Ekim 2020 Tarih ve 548892 Sayılı “Dağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler” Konulu Genelgesi
Bu pandemi sırasında zaten sokağa çıkma yasağı varken, kulüplerimizin çoğunlukla faaliyetlerini yaptığı haftasonları cuma akşamından pazartesi sabahına kadar sokağa ve doğaya çıkma yasağı konmuşken “Bayram değil seyran değil eniştem beni niye öptü” genelgesi de neyin nesidir? Acaba doğa kulüplerinden Valiliklere “Bizim günahımız nedir? Niye eve hapsediyorsunuz? Biz evde pinekleyip hasta olmamak için direnirken , acentalar turistik faaliyet yapabiliyorlar. Otel voicher larını gösterenler rahatlıkla ortalıkta dolaşıyor, paket turlara dahil doğada gezerken, bizlere yapılan bu zulüm de neyin nesidir“ diyen kulüplerin baskısı altında mı kalıp yeni gündem mi oluşturmak istediler bilmiyoruz. Biz bugün bunları tartışmalıydık ama suni gündeme esir olduk…
Bu genelge ; İçişleri Bakanlığı Think thank mi yoksa Thin Thin takımımı desem bilemiyorum 50 kelime ile konuşup 100 kelime ile yazan bir takım adamların kaleme aldığı bir genelge diyebilirim.
Boşuna okumayın , sinirinizi bozmayın ben size kısa bir özet yapayım. Bomboş zamanı olanlar için de yazımın ekine koydum…
Şimdi bu Genelge bir TEDBİR Genelgesidir değil mi? Halbuki ilk 4 Maddesinin sonu”icra edilmektedir” “tespit edilmiştir” “bilinmektedir” “müşahade edilmektedir” gibi 50 kelimeye sığdırılmış Dağcılığın nasıl ve kimler tarafından hangi koşullarda yapıldığı ve muhtemel tehlikelerini anlatan kötü bir ders notu olarak geçiyor. Çokta ihtiyacımız vardı zaten iyi olmuş. “Sıfır hata kuralı” diye birde kural varmış anlayan beri gelsin. 15 senedir bu işin içindeyim daha “sıfır hata” ile tamamladığım tek bir etkinlik bile hatırlamıyorum. İyi ki hayatta kalmışız rabbime şükürler olsun…
5.madde ile birlikte usul usul tedbirler anlatılmaya başlıyor.
DKMP nin rotaları varmış bunlara uyulacak , sisli havada faaliyet yok ,riskli rota yapılmayacak , telsiz, uydu telefon olacak, acil yardım malzemesi olacak , küçük çocuklar alınmayacak , kıyafet ve ekipman mevsim koşullarına uygun olacak , meteorolojiye uygun hareket edilecek , hava kötüyse faaliyet bitirilecek , ormanlar , göller, dereler ve çevre korunacak. Burda anlaşılmadık bir şey yok. Tabii ki burada yazılanların bir tedbir olarak belirtilmesine gerek yok biz ne yapacağımızı gayet iyi biliriz dediniz içinizden. Tamam bildiğinizi yapın , ben de yapıcam zaten…
ROTA ANALİZİ VE PLANLAMA diye bir şey var. Başlı başına bir konudur. Faaliyet ; yerinde başlamaz daha planlama aşamasındayken başlamış olur. Rotalarda A B C planları yapılır. Kaçış noktaları belirlenir. Vazgeçme nedir ne zaman ve hangi koşulda oluşur. Katılımcı profili nedir? Dayanımları kapasiteleri ne ölçüdedir. Kıyafet ve ekipmanlarının ne olması gerektiğini ,dağda beslenmeyi su ihtiyacını zaten katılımcılar bilir. GPS cihazından , navigasyondan, hiç bahsedilmiyor. Harita ve pusulanın esamesi yok. Bu şartlarda da tabii ki siste yürümeyin derler. Ormana da girmeyin kaybolursunuz demeyi unutmuşlar. Kerteriz alarak devam edersiniz. Hangi çağda yaşıyoruz. Telsizim var ama uydu telim yok. Medeniyete tekrar döndük maaşallah! Uydu tel kaç para bilen var mı? Personel yer belirleme cihazı nedir onu bilen var mı ? Kaç paradır ? Bırakın kulüpleri Federasyonda varmıdır ? Faaliyetlerinde şimdiye kadar hiç kullanılmış mı ?
Peki Meterolojiden ne anlıyoruz. Tunç 120km rüzgarda Ağrıya çıktı biz 80 km rüzgarda Erciyeste burnumuzu çıkaramadık. Derin karda ayrı rota yaparım , yağmurda farklı, rüzgarda farklı. DKMP ve benzerlerinin bu detayları işin içindeki dağcılar kadar bilebilmesi için 40 fırın ekmek yemesi lazım… İşi basite indirgeyip bir rotaya mahkum ederler adamı olur biter…
Bu Genelgenin hazırlanmasında TDF(Türkiye Dağcılık Federasyonu)nun hiçbir şekilde fikrine başvurulmamış görüşü alınmamıştır. Bunu Federasyonun hukukçu Yönetim Kurulu üyesi Sercan Erol ile yaptığım görüşmede de teyit ettim.
Tartışmalı olan (ç) ve (e) maddelerine açıklık getirelim. İlgili (ç) maddesinde belirtilen “..FAALİYETLE İLGİLİ KURUMUNDAN gerekli izin….” İle kastedilen kurum Gençlik ve Spor GenelMüdürlüğü dolayısıyla da TDF(Türkiye Dağcılık Federasyonu)dur. Çünkü Dağcılıkla ve Doğa yürüyüşleri ile ilgili kurum tektir. Bazı arkadaşlar bunu yanlış anlamışlar. Federasyonun bu işin içinde olmadığı iddia ediyorlar. Dağcılık veya Doğa Yürüyüşleri faaliyetlerinde GSGM ve TDF nin olmaması eşyanın tabiatına aykırıdır. Zaten hazırlanan genelge de dağıtımlı olarak GSGM ye de gönderilmiştir. GSGM de TDF olmadan birşey yapamayacağı için bundan sonra sadece TDF nin adını kullanacağım.
Yani her kim olursa olsun bundan sonra yapacakları Dağcılık ve Doğa Yürüyüşleri faaliyetleri için TDF den izin alacaklar, ilgili kolluk kuvvetlerine de (polis veya Jandarma) bildirimde bulunacaklardır.
Burada Kulüpler için kısmen bir sorun yok. Faaliyet programını yıllık olarak bağlı bulunduğu Spor İl Müdürlüğüne tastik ettirdikleri için izin almış sayılabilirler. Ancak bu programda geleceğe dönük meterolojik veya başkaca koşulllar , geleceğe dönük ortaya çıkabilecek değişiklikler bilinmediği için revize edilmesi gerekir. Her seferinde bu revize ile ilgili uğraşıp programı kevgire çevirmemek için kulüplere kolaylık getirilmelidir. Bu seçenekler Kulüplere bırakılmalı veya örneğin Federasyona kulübün yetkilisi tarafından atılacak bir mail yeterli olmalıdır.
Kolluk kuvvetlerine Jandarmaya ise faaliyetin önemine göre kulüpler zaten bilgi vermektedir. Bu Genelgeye göre de artık Doğa yürüyüşleri vs .ne olursa olsun bilgi veririz olur biter… Tabi derdimizi anlatabilirsek.. Bilgi vermek istediğinizde “Valilikten izin aldınız mı” diye bir soruyla hep karşılaşıyoruz.
İlgili ( e) maddesinde de TDF ye denetim yetkisi verilmiştir. Bakın bu çok önemlidir. Bundan sonra artık sizi durduran o tursab&maliye&turizm il müd şeytan üçgenine TDF de dahil edilmiştir. Gruplar için zaten iş bitmişti. Doğa Yürüyüşleri yaptıracak Turizm Acentaları için de yolun sonu göründü.
Nasıl mı? Bakın açıklayayım. Genelgenin (ç) maddesinde Kulüpler yapacakları Doğa Yürüyüşleri faaliyetlerinde ilgili kurum olarak Gençlik ve Spor Bakanlığı dolayısıyla TDF den izin alacaklar ya Acentalarda Turizm Bakanlığından alacaklar. Turizm İl Müdürlüğüne yapılacak başvuruya İl Müdürlüğünün izin vermesi için 23 Şubat 2011 tarihli genelgeye göre TDF den muvafakat alması gerekir. Peki TDF verir mi? Vermez. Veremez . Neden? Çünkü kendi Yönetmeliğine göre Yürüyüş Liderleri ancak kendi kulüplerinde liderlik yapabilirler. Acenta da çalışamazlar. Kokartlı rehberler liderlik kanunen zaten yapamaz. Dosyayı tekemmül ettiremedikleri için de Acentalar Valilikten Doğa Yürüyüşleri yaptırmak için izin de alamazlar…
Ben size kanunlar ve Genelgeler doğrultusunda doğruları anlatmaya çalıştım… Fiiliyatta ne göreceğiz? Orasını allah bilir. Burası TÜRKİYE…
İSTEĞE BAĞLI OKUNMAK İÇİN GENELGE
13 Ekim 2020 Tarih ve 548892 sayılı genelge
Dağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler
1. Doğa yürüyüşü faaliyetleri genellikle hafta sonu turları şeklinde bahar ve yaz aylarında kulüpler tarafından amatörce yapılmaktadır. Dağcılık faaliyeti kapsamında icra edilen tırmanışlar ise başta Türkiye Dağcılık Federasyonu olmak üzere üniversitelere ait dağcılık kulüpleri tarafından yeterli teknik malzeme ile tecrübeli grup liderleri tarafından her mevsimde arazi ve iklim koşulları dikkate alınarak icra edilmektedir.
2. Söz konusu faaliyetler esnasında meydana gelen kazalar incelendiğinde; kazaların genellikle olumsuz arazi ve hava koşulları, çığ, sis, yıldırım düşmesi, oksijen miktarının yetersizliği, bilgi eksikliği, malzeme yetersizliği, aşırı güven, dikkatsizlik, fiziksel yetersizlik, kişisel sağlık sorunları, telaş ve panik, birlikte hareket etmeme, yabani hayvan saldırısı, yılan, akrep veya böcek sokması, kaya kopması ve düşmesi gibi nedenlerden meydana geldiği tespit edilmiştir.
3. Dağcılık faaliyetleri doğal koşullarda yapıldığından, faaliyetlere iştirak eden kişiler değişken yapıdaki hava ve arazi koşullarından doğrudan etkilenmekte olup bu husus icra edilen faaliyetlerdeki risk oranını artırmaktadır. Bu sebeplerle, gerek dağcılık gerekse doğa yürüyüşü faaliyetleri prensibine göre hareket edilmesi gereken “Sıfır Hata Kuralı” spor türleri olarak bilinmektedir.
4. Dağ tırmanışları, dağ aşma yürüyüşleri ve günübirlik doğa yürüyüşleri esnasında her yıl onlarca mahsur kalma, düşme, kaybolma, yaralanma ve ölümle sonuçlanan birçok olay meydana gelmekte, bütün uyarılara rağmen yüksek irtifalı dağlara birden fazla noktadan ulaşım sağlanabildiğinden, ilgili kurumlardan izin alınmadan ve kolluğa bilgi vermeden dağlar ve yaylalar için belirlenen rotalara uyulmadan, sis, yetersiz eğitimli ve yeterli özel teknik malzeme bulunmayan kişilerin bilinçsizce yaptıkları gezi ve tırmanışlar nedeniyle olaylarda artış olabileceği müşahede edilmektedir.
5. İlimizde, dağcılık faaliyetleri sırasında kaza ve olayların en aza indirilmesi, meydana gelen olaylarda müdahale süresinin azaltılarak can kayıplarının önlenmesi maksadıyla;
a. Dağcılık ve doğa yürüyüşü faaliyetleri icra eden şahıs, kurum ve kuruluşlar tarafından; Doğa Koruma ve Milli Parklar İl Müdürlüğündeki uzman kişilerce hazırlanan dağ ve yayla yol rotaları temin edilerek faaliyetler esnasında bu rotalara titizlikle riayet edilecek, sisli havalarda faaliyet planlanmayacak ve yüksek irtifalı dağlara yanlış ve riskli rotalardan çıkılmasına mani olunacaktır.
b. Faaliyetler esnasında katılımcılar tarafından; can güvenliği her zaman ön planda tutulacak, olası acil durumlara ekip içinde ilk müdahale edebilecek kişi ve acil yardım malzemesi muhakkak bulundurulacak, acil durumlarda ilgili kurumlarla muhabereyi sağlayacak telsiz yada uydu telefonu, uydu bağlantılı personel yer belirleme cihazı temin edilecek, yeterli eğitimi almayan kişiler ile özellikle küçük yaştaki çocukların dağ tırmanışları ve dağ aşma yürüyüşlerine katılımı engellenecektir.
c. Katılımcıların; yürüyüş ve tırmanış esnasında kullanılacak yaşam malzemesi, kıyafet, teknik malzeme ve ekipmanların eksiksiz, standartlara uygun, çalışır durumda, sağlam, mevsime ve kullanım koşullarına uygun olacaktır.
ç. Dağ tırmanışları, dağ aşma yürüyüşleri ve günübirlik doğa yürüyüşleri için faaliyetle ilgili kurumundan gerekli izinler alındıktan sonra ilgili kolluğa (Jandarma veya Polis) bildirim yapmadan kesinlikle faaliyet gerçekleştirilmeyecektir.
d. Faaliyetlere katılanlar meteorolojik uyarıları takip edecek, bu konudaki tüm uyarılar dikkate alınacak ve gerektiğinde faaliyetlerini derhal sonlandıracak, olumsuz hava koşullarına göre gerekli görülmesi halinde ilgili kurumlarca faaliyetin yapılması durdurulacaktır.
e. Dağ tırmanışları, dağ aşma yürüyüşleri ve günübirlik doğa yürüyüşlerine ilişkin Faaliyetler, alanına göre ilgili kurumlar tarafından denetlenecektir.
f. Yapılacak faaliyetler esnasında can ve mal güvenliğinin korunması her zaman ön planda tutulacak, faaliyetler esnasında çevre, orman, göller, dereler ve dağların korunmasına azami dikkat gösterilecektir.
6. Bu kapsamda; yüksek irtifalı dağlara çeşitli faaliyetler için gelen yerli ve yabancı dağcının can ve mal güvenliğinin sağlanması, faaliyetlerini rahat ve huzur içerisinde geçirmeleri için alınan bu kararlara uymayanlar hakkında, eylemleri ayrı bir suç teşkil etmedikleri takdirde, 5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 66. Maddesi “İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahalli mülki amir tarafından Kabahatler Kanununun 32’nci hükmü uyarınca cezalandırılır.” hükmü uyarınca işlem yapılacak olup, bu hususta alınan kararlar Valiliğimiz web sitesinde yayınlandığı tarihten itibaren uygulamaya geçilecektir.
7. İl genelinde dağ tırmanışları, dağ aşma yürüyüşleri ve günübirlik doğa yürüyüşleri esnasında yaşanan olayların en aza indirilebilmesi maksadıyla, Kaymakamlıklar, Belediyeler, İlçe Jandarma Komutanlıkları, İl/İlçe Emniyet Müdürlükleri, Doğa Koruma ve Milli Parklar İl/İlçe Müdürlükleri, İl AFAD Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Orman İşletme Müdürlükleri başta olmak üzere, diğer kurum ve kuruluşların koordine içerisinde çalışmasını ve yukarıda belirtilen hususlara azami dikkat gösterilerek, tüm tedbir ve önlemlerin mevzuat çerçevesinde yerine getirilmesini önemle rica olunur.
Not: Bu yazı 21 Aralık 2020 tarihinde TDF Türkiye Yürüyüş Liderleri Birliği sayfasında Salim Erdal tarafından paylaşılmış ve yazarının izniyle aynen alıntılanmıştır. Türkiye’nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformu olarak Salim Erdal’a yazılarını yayınlamamıza izin verdiği için teşekkür ediyoruz.
ÖNEMLİ UYARILAR: DOĞA SPORLARI VE OUTDOOR
AKTİVİTELERİNDE GÜVENLİK
Doğa sporlarına meraklıysanız ve outdoor aktivitelerinde bulunmayı seviyorsanız, güvenlik konusunda dikkatli olmanız hayati önem taşır. Doğa sporları, doğru önlemler alındığında keyifli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Kişisel güvenliğinizi ve çevrenizi koruyarak, doğanın tadını çıkarmak sizin elinizde. Unutmayın, doğa sporları heyecan verici olduğu kadar ciddi sorumluluklar da gerektirir. Doğa Sporlarında Karşılaşabileceğiniz Tehlikeler ve Almanız Gereken Önlemler yazımızı mutlaka okuyun.
İşte doğa sporlarına başlamadan önce bilmeniz gerekenler:
- Güvenlik Önceliğiniz Olsun: Doğa sporları, adrenalin dolu ve heyecan verici olsa da, beraberinde ciddi tehlikeler de barındırır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsi deneyimin yerini tutamaz. Bu nedenle, outdoor aktivitelerine katılmadan önce mutlaka teorik mümkünse pratik eğitim alın ve deneyim kazanın.
- Doğa Sporlarının Tehlikeleri: Doğa sporları, tecrübeli sporcular için bile risk taşır. Dağcılık, kampçılık, doğa yürüyüşleri ve diğer outdoor aktiviteleri, ölüme veya ciddi yaralanmalara sebep olabilen kazalara yol açabilir. Uzun yıllara dayalı deneyim sahibi lisanslı sporcu basit bir doğa yürüyüşü esnasında yaşanan kazada hayatını kaybetmiştir. Dağcılık sporu zaten ciddi tehlikeler barındırmaktadır ve bütün önlemlere rağmen ölüme ya da ciddi yaralanmalara sebebiyet veren kazalar her zaman yaşanabilmektedir. En kolay doğa yürüyüşlerinde bile bilek burkulması, yabani arı, akrep ya da yılan gibi bir hayvan tarafından ısırılmanız/sokulmanız sıradan bir olaydır. Bu yüzden, her zaman hazırlıklı olun ve gerekli önlemleri alın. En kolay doğa yürüyüşünde bir dikkatsizlik sonucu yaşanan kazada tecrübeli bir dağcı arkadaşımız vefat etti.
Uzun yıllardır trekking yapan sporcu Ağrı dağında gruptan ayrıldı ve donarak öldü.
Yıllardır dağlara tırmanan tecrübeli dağcı bir kaza sonucu Aladağlar’da hayatını kaybetti.
Altınoluk Şahindere Kanyonu’nda 10 kişi trekking yaparken kayboldu ve Jandarma tarafından kurtarıldı.
Doğa yürüyüşünde arı saldırısına uğrayan sporcu hastaneye kaldırıldı. (2022) - Kişisel Güvenlik ve Ekip Uyumu: Özellikle ekstrem sporlarla uğraşıyorsanız, kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman ekip arkadaşlarınızla uyum içinde çalışın ve güvenliği ön planda tutun. Birlikte olduğunuz takımın güvenliği, sizin güvenliğiniz kadar önemlidir.
- Çevreyi Koruyun ve Saygılı Olun: Doğayı ve çevreyi korumak, outdoor aktivitelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara zarar vermemek, çöplerinizi yanınızda taşımak ve doğayı temiz tutmak temel sorumluluklarınızdandır. Doğa aktiviteleri sırasında vahşi hayvanlara ve doğal yaşam alanlarına zarar vermemeye özen gösterin.
- İlk Yardım Bilgisi Edinin: Doğa aktiviteleri sırasında karşılaşabileceğiniz acil durumlar için temel ilk yardım bilgisine sahip olun. “Doğada Sizi Öldürebilecek 6 Şey” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
- Yasaklar ve Yasal Düzenlemeler: Türkiye’de ormanlara girişler, özellikle yaz aylarında yasaklanmaktadır. Bu yasaklara uymak, doğanın korunması ve sizin güvenliğiniz açısından önemlidir. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmeyi unutmayın. Ayrıca, doğada yapacağınız bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin almanız gerekmektedir. Aktiviteye başlamadan önce kolluk güçlerine bilgi vermek, olası risklerin önüne geçebilir.
- Görüş, Tecrübe ve Önerilerinizi Paylaşın: Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkındaki tecrübe, görüş, düşünce ve önerileriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilir ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize abone olarak en güncel bilgileri alabilir ve outdoor dünyasındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
- İletişim Kurun: Sadece okuduğunuz makale değil, outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını istediğiniz her konu hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak görüşlerinizi paylaşın ve doğa sporları dünyasında aktif bir rol alın.
Güvenliğinizi ön planda tutarak, doğanın sunduğu güzelliklerin tadını çıkarın. 🌲🚵♂️🏞️
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Erzurum Uzundere Ekstrem Sporların Yeni Adresi Oldu: Rope Jumping'e Hazır mısın?
Ali Rıza Bilal Güney Kutbu’nda Türk Bayrağını Dalgalandırdı!
Yenikapı Caravan, Tiny House ve Doğa Sporları Fuarı Naturfest Tanıtımı
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (15 - 25 Ocak 2025)
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (18 - 19 Ocak 2025 Hafta Sonu Etkinlikleri)
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org