Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

turkeyoutdoor.org
“Türkiye’nin doğaya açılan kapısı”

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿


Doğa Araştırmaları Derneği: Denizel İstilacı Yabancı Türler (MarIAS) Projesi

İstilacı Yabancı Türlerin Tehdidi

İstilacı Yabancı Türler, dünya genelinde hem karasal hem de denizel biyoçeşitlilik üzerinde en büyük tehditlerden birini oluşturmaktadır. Bu türler, yerel ekosistemleri bozarak doğal türlerin yok olmasına ve ekosistem dengesinin bozulmasına yol açar. Bu kapsamda, Doğa Araştırmaları Derneği tarafından yürütülen Denizel İstilacı Yabancı Türler (MarIAS) projesi, ülkemizin denizlerinde bu tehditle mücadele etmeyi amaçlamaktadır.

Projenin Hedefleri ve Alanları

MarIAS projesinin uzun vadeli hedefi, Türkiye’nin küresel açıdan önem taşıyan yerel denizel biyoçeşitliliğini korumak ve istilacı yabancı türlerin olumsuz etkilerini en aza indirmektir. Bu doğrultuda, Doğa Araştırmaları Derneği dört önemli biyoçeşitlilik alanında yönetim planları hazırlamaktadır:

  1. İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı (Deniz Kısmı) – Karadeniz
  2. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı – Ege Denizi
  3. Marmara Adaları – Marmara Denizi
  4. Hatay-Samandağ Fok Yaşama Alanı ve Deniz Kaplumbağası Yuvalama ve Yumurtlama Alanı – Akdeniz

Mücadele Edilen İstilacı Türler

Bu alanlarda, istilacı türlerle mücadele kapsamında belirlenen öncelikli türler şunlardır:

  • Deniz Salyangozu (Rapana venosa)
  • Deniz Üzümü (Caulerpa cylindracea)
  • Atlantik Deniz Yıldızı (Asterias rubens)
  • Benekli Balon Balığı (Lagocephalus sceleratus)
  • Aslan Balığı (Pterois miles)
  • Uzundikenli Deniz Kestanesi (Diadema setosum)
  • Su Sümbülü (Eichhornia crassipes)

Bu türlerin yerli türlerle ve habitatla ilişkileri incelenmekte ve etkili mücadele yöntemleri geliştirilmektedir.

Proje Ortakları ve Destekçileri

Önemli Denizel Biyolojik Çeşitlilik Alanlarında İstilacı Yabancı Türlerin Tehditlerinin Değerlendirilmesi Projesi, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile iş birliği içinde yürütülmektedir. Proje, Küresel Çevre Fonu (GEF) tarafından finanse edilmektedir.

Daha Fazla Bilgi İçin

MarIAS projesi hakkında daha detaylı bilgi almak ve istilacı türlerle mücadele çalışmalarımızı yakından takip etmek için istilacilar.org web sitesini ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Araştırmaları Derneği İletişim Bilgileri:

Türkiye’nin denizel biyoçeşitliliğini koruma çabalarımıza destek olun ve denizlerimizin geleceğine katkıda bulunun!


📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz!