Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!



ömer faruk
Ömer Faruk Gülşen 

Ömer Faruk Gülşen Yazıları

DOĞA HERGÜN SESLERIYLE RENKLERIYLE YENILIKLER VERIYOR.

*********************************

*Dastaratacağı (Tastaratacağı) tepesi. (1568.m ) ve transı .

Dağlarımızın isimleri yapılarına ve yaşamlarına ayrıca inançlarına göre bir kaç sınıfa ayrılıyor.

Şöyleki,yerel yaşam halkı,yaşamını ve geçim kaynağını ordaki eko sistemdeki oluşumdan almıştır. ordan faydalanmıştır. oraya aittir ve oranın yaşamına ayak uydurmuştur. doğaya inanmıştır,ona saygı duymuştur,onun gücüne inanmıştır ve ona bulunduğu ortama görede isimlendirmiştir. O isimler oraya aittir ve değiştirlemez.??

Bu yaşam alanlarındaki isimlendirilmelerinin biride inanışları ve gelenekleryle paylaşmışlardır.,

*Dastar atacağı tepesi de bunlardan biridir.

bu dağı özellikli kılan bir hikayesi vardır. Yerel halk tarafından anlatılan hikayeye göre bu bölgede, çobanlar için kız çocukları bir sermaye olarak görüldüğünden babalar kızlarının evlenmesini istemezlermiş. Bundan dolayı sevdikleriyle kavuşamayan kızlar babaları razı olsun diye, Şaman kültüründen gelen bir gelenekle, eski dilde dastar veya tastar olan başörtülerini bu dağdan aşağı atarak dilek dilerlermiş. Zamanla bu gelenek unutulup bir dağ adı olarak kalmıştır. ( Bu bilgiler Hisarçandır ( akçaisa ) köyümüzde yaşayan çobanlar anlatmıştı).

Antalya batısında bulunan bu haşmetli ve özellikli dağı,Akdeniz ve Antalya kıvrımlı dağlar gurubunda olup,coğrafi yapısı çok ilginçtir. Güneyden kuzeye doğru inişli ve çıkışlı tamamı kayalık yapısı olan üç zirvesi olan ve teknik çıkışı olarak kullanılan,kireç taşı yapısındadır.

Güney doğuya bakan tarafı çok dik ve çok tehlikelidir.yaklaşık 650m. bir dik uçurumu vardır burasına bakan yüzüne babasuyu mevkii denir. Babasuyu mevkii,*Gedellerden başlayarak güneye giden *gedeller deresinden çıkılarak kaplankapanı belinden aşağı inilerek,göynük deresinden çıkıp elmayanı deresiyle birleşip, babasuyu çeşmesinden çıkarak hacı Ahmet mezarlığına kadar ulaşıp, burdan göynik kanyonuna ulaşır ve burada çok ilginç eko sistemi olup,iyi bir patikası vardır.

Dağın çıkışı sadece batısında bulunan domuz gediğinden işaretlenmiş rotasından çıkılır. başka çıkış rotası yoktur. Tamamı orman yaşamında bulunan akdeniz birki örtüsünün ve orman asil ağaçlarından olan,kızılçam,sedir,ardıç ve meşeler bulunur. rotalarda bir kaç içme suyu gözesi bulunur. Dastaratacağı tepesi,bu mevkii de bağımsız ve hiç bir yapıyla bağlantısı olmayan ince ve tehlikeli yapısı olan bir tepedir.

güneyden gelen elmayanı deresinden başlayıp,domuz gediğine kadar gelen yapısında pek bilinmeyen iki zirvesi daha vardır. bunlarda zirveye giderken sağınıza baktığınızda bir bıçak sırtı gibi görünen yapılardadır. buraya pek kimseler çıkmaz. nedenini bilinmiyor.daha sonra ana zirveden sonra çok dik olarak kuzeye ve aşağıya doğru inen koca *çarşaktan sonra üç söğüt yaylasına ve palamutlu gediğine kadar iner ve son bulur. Bundan sonrada Çalbalı yada *Şalbalı dağı başlar.

ekibimiz, Dünya emekçi kadınlar günü anısına buraya tırmanış proğramı gereği,

Sabah erkenden Antalya ilimizde güzel havada hareket ederek,uygun yerde ihtiyaç molası verip,burdan çakırlar,hisar *çandır köyleri yolundan sarıçınar dağı rotasındaki toprak ve bozuk yoldan ve yağışsız ortamda,çınarlıpınar yaylasına vardık.

burada ki yangın havuzunun yoluna aracımızı bırakarak,üç söğüt yaylasına ve sıcak yurt yaylasına giden orman yoluna girerek,karapınar mevkki,Derince pınar,tekoğlu terasında mola verip kahvelerimizi yudumlarken,kuzeydeki beydağlarını sisli havada seyretmenin mutluluğunu yaşıyoruz.

Tamamı ormanlık alanda oluşan rotamızdan,sıklemenler ve dağ menekşelerin arasından,patikayı bularak,domuz gediğine vardık.

dinlenme molası ve yoğun sisin tadını çıkarmak için fotoğraflıyoruz. dağımız solumuzda ama görünmüyor. geçmiş yıllarda defalarca bu dağımızın yapısına tırmandığımdan tecrübem olduğunca fazladır.

sağımızda ise *İncegeriş dağı var. sola yukarı giden rotadan düzlük mevkiiye varıp,yukarı giden kısa çarşaktan blok kayalık alanın çıkış rotasına vardık.

sağımız tamamı uçurum. ama çok dikkatliyiz.

Dağlarda yaşam paylaşımdır. bunun örneğini yaşadık. ve mutluyduk. alt kısımda bulunan düzlükte yemek ve ihtiyaç molası vererek.dinlendik ve dönüş rotamız olan,domuz gediği,domuz düzlüğü,sıcakyurt,üç söğüt yaylasından geçip,karapınar deresi,yol çatıya varıp,sarıçınar yolundan yukarı çıkarak aracımıza vardık.

Dastar atacağının,

Doğusunda,

*Kaplankapanı gediği ve dağı,karıncalı ve eğri tepe,babasuyu

Batısında,

*İncegeriş tepesi,akçaisa mahallesi.

Kuzeyinde,

Palamutlu gediği ve çalbalı yada şalbalı dağı.üç söğüt yaylası vardır.

Güneyinde,

Elmayanı yaylası,sarmaşıklı yaylası,tülek mevkii ve sarıçınar dağı vardır.

Katılan arkadaşıma ,performansları,paylaşımları,sabırları ve uyumları için çok teşekkür ederim.12.03.2025

*Çandır ; melez,karışık.

*Geriş ; üst taraf yukarısı.

*Dastar yada tastar ; Kadınlarımızın başına örtüğü yazma.

*Şalba ; Adaçaygiller familyasından olup,mentollü ve çok yıllık bitki.

*Gedeller ; Yamaçtaki etrafı kapalı bahçe.

*Çarşak ; Kırık taş parçacıkları.

*Kaplankapanı ; zamanında buralarda yaşayan toros kaplanları için yapılan taştan tuzaklar.

******************************************

“Bir zamanlar her şey ne kadar güzeldi, hatırlıyor musun? Şimdi ise sadece bir yabancı gibi hissettiriyorsun bana. Seninle kurduğumuz dünyayı nasıl bu kadar kolay terk ettin?”

Oranimi

Dağların Adları.

*************************

Doğa sanki başına gelecekmiş gibi en güzel örneklerini,sevgisiz,insanlardan koruyabilmek için uzaklara,ulaşılması güç dağlara gizledi.

Denizi ile dağlarının arasına ,sevgisiz insanlar girmesiinler, ve rahatça dolaşmasınlar diye aşılması güç uçurumlar yaptı.

1-Adını değişik renklerden ( isimlerden) alan dağlarımız.

****************************************************************

Akdağ-bakırlı dağı-tunç dağı-alacadağ-kızılcadağ-bozburun-karadağ-aksivri-alabelen-akkaya tepesi gibi.

2-Adını,değişik özelliklerden alan dağlarımızın isimleri.

****************************************************************

sarp dağı-savaş dağı-doyran dağı-kızlar sivrisi-at kuyruk sallamaz tepesi-davras dağı-dernek tepesi-bağlıca-damlıca kanlıca tepeleri-çöl tepesi-bulanık dağı-çeş tepesi-çankaya tepesi-tutacak tepesi-dastar atacağı-klübe tepe-hamaylı tepesi-oğlakkaya tepesi-yelek dağı-kur uan dağları-tahtalı dağı gibi.

3-Adını,dini inançlarına göre isimlendrilmiş dağlarımız.

********************************************************************

Eren dağı-eren dede-sultan ana-ziyaret dağı-gelincik ana zirvesi-eren tepe-

4-Adını, yabani veya evcil hayvanlardan alan dağlarımız.

********************************************************************

Geyik sivrisi-geyik dağı-kartal dağı-tavşancıl dağı-karayılan dağı-kartal tepesi-eşşek kırı tepesi-toynak karlığı tepesi-At yatağı ve it yatağı tepeleri-teke dağı-kuş tüneği tepesi gibi.

5-Adını otsu ve odunsu bitkilerden alan dağlarımız.

********************************************************************

Şalbalı dağı-çalbalı dağı-çam dağı-darım dağı-güllük dağı-kabak tepesi-katran dağı-kavak dağı-koz dağı-kozağacı dağı-pancarlı dağı-sarı çınar dağı-sulu andız dağı-güzel katran dağı-feslikan dağı. gibi.

bu dağ isimleri Akdeniz bölgesine göre hazırlanmıştır.

( araştırma ve çalışma. Ömer Faruk GÜLŞEN).


Bu yazı Dağcı Ömer Faruk Gülşen‘in sosyal medya hesabından yazarının izniyle alınmıştır. Yazıda herhangi bir düzeltme ve değişiklik yapılmamıştır. Daha fazla resim ve yazı için Ömer Faruk Gülşen‘i sosyal medyadan takip edebilirsiniz.


Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası