Gaziantep Nizip İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
Gaziantep Nizip İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık. Bu yazı dizimizde Gaziantep’i tanıtıyoruz.
İçindekiler
ToggleGaziantep Nizip İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler

Nizip: Tarih ve Kültürün Buluştuğu Bir İlçe
Nizip, Gaziantep’e bağlı büyük ve tarihi bir ilçedir. Bölgenin zengin kültür ve tarih mirasını yansıtan Nizip, çeşitli devirlere ev sahipliği yapmıştır. Kalkolitik, Paleotilik, Demir, Hitit, Mitani, Asur, İran, İskender, Roma, Bizans, İslam-Arap ve Türk-Islam devirleri, ilçenin geçmişine damgasını vurmuştur.
Nizip ve çevresi, Eski Hitit zamanında I. Mursil ve imparatorluk Hititleri döneminde Suppilulluima tarafından Hitit devletine bağlanmıştır. Hititlerin merkezi haline gelen bölge, zamanla Asurlar, Metler, Büyük İskender, Romalılar ve Bizanslılar gibi farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır.
Hititler döneminde dini önemi olan Nizip, Bizanslar zamanında askeri yönden de stratejik bir konuma gelmiştir. Belkıs Harabeleri (Zeugma ve Seleucia ad Euphrates), Bizanslılardan kalma önemli tarihi izler taşır. İlçe merkezinde ise Bizanslılardan kalma bir kilise binası bulunmaktadır. Orul (Sekili), Mızar (Uluyatır) ve Çardak köyleri, Bizans dönemine ait eserlere ev sahipliği yapmaktadır.

639 yılında bölge Arap devletine bağlanmış, Abbasiler devrinde bir dönem Handaniler’in hakimiyetine geçmiştir. Ancak, bölge zaman içinde Bizanslılar ve Memluklular arasında geçen mücadelelerle şekillenmiştir. 1516 yılında ise Osmanlı İmparatorluğu’na katılmıştır.
Nizip, tarım ve tarıma dayalı sanayisiyle dikkat çeker. Akdeniz iklimi etkisi altında olan ilçe, narenciye, zeytin, palmiye gibi Akdeniz bitkilerinin yetişmesine uygun bir ortam sunar. Özellikle Antep fıstığı ve zeytin bahçeleri, bölgenin ekonomisine önemli katkı sağlar. Zeytinlerden elde edilen özgün aromasıyla ünlü zeytinyağı, Nizip’in öne çıkan ürünlerinden biridir. Ayrıca, ilçe sabun fabrikalarıyla da tanınmaktadır.
Tarihi ve coğrafi yapısı, M.Ö. 2000 yılına kadar uzanan Nizip’te, Zeugma Antik Kenti Fırat Irmağı kıyısında, tarih öncesi çağlardan beri kesintisiz iskan gösteren önemli bir yerleşimdir. Bugün Nizip-Birecik Barajı göl alanı altında kalan Zeugma, köprübaşı ve geçit yeri anlamına gelir.
Nizip, tarih ve kültürün birleşim noktasında, zengin geçmişi ve doğal güzellikleriyle ziyaretçilerini ağırlamaya devam ediyor.
Nizip: Tarih ve Doğanın Kucaklaştığı Bir Cennet

Nizip, Gaziantep il merkezine sadece 45 km uzaklıkta, zengin tarihi ve doğal güzellikleriyle öne çıkan bir ilçedir. Osmanlı İmparatorluğu’na 1517 yılında katılan Nizip, M.Ö. 3000 yıllarına kadar uzanan köklü bir tarih ve kültür birikimine sahiptir.
Belkıs Zeugma Antik Kenti: Arkeoloji tarihinin önemli merkezlerinden biri olan Belkıs Zeugma Antik Kenti, Nizip’e sadece 10 km uzaklıktadır. Birecik Baraj Gölü’nün mavi suları antik kentin kıyılarını örterken, tatlı su balıklarıyla ünlü gölde gezinti yapabilirsiniz. Antik kentin kalıntıları, tarih tutkunları ve arkeoloji meraklıları için büyük bir ilgi odağıdır.
Rumkale: Gaziantep merkezinin 62 km kuzeydoğusunda yer alan Rumkale, dik kayalar üzerinde konumlanmış tarihi bir mekandır. Fırat Nehri ile Merzimen Çayı’nın buluştuğu bu noktada yer alan kalede Geç Roma ve Ortaçağ mimarisini görebilirsiniz. Ayrıca, Hz. İsa’nın havarilerinden Yohannes’in inzivaya çekildiği ve İncil müsveddelerini sakladığı rivayet edilen bu yer, tarih ve maneviyatla doludur.
Fevkani Kilisesi: Nizip’in Fevkani mahallesinde bulunan bu tarihi kilise, M.Ö. 350-450 yıllarında inşa edilmiştir. Dönemsel olarak cami olarak da kullanılan kilise, şu anda ziyaretçilere kapalıdır ancak mimari güzellikleriyle dikkat çeker.
Höyükler: Nizip ve Belkıs Höyükleri, bölgenin ilk yerleşim yerlerini temsil eder. Belkıs Höyüğü’nden Nizip’in tepe mahallesini görmek mümkündür. Nizip halkının anlatımına göre, Belkıs Höyüğü’nün altında yatan bilge, her yüzyılda bir kalkar ve altın olup olmadığını sorar. Bu efsane, bölgenin mistik atmosferine renk katar.
Horum Höyük: Birecik Barajı suları altında kalan Horum Höyük, Gaziantep Müze Müdürlüğü ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan kurtarma kazıları ile dikkat çeker. Fırat suları tarafından belirlenen bu höyük, Amik D-F evrelerine ait mimari kalıntılar içermektedir. Nizip, tarihle doğanın muhteşem bir uyumunu sergileyen bir destinasyondur. Zengin tarihi kalıntıları ve doğal güzellikleriyle Nizip, her ziyaretçisine unutulmaz bir deneyim sunar.
Belkıs/Zeugma Antik Kenti

Belkıs/Zeugma Antik Kenti, Gaziantep ili Nizip ilçesinde Fırat Nehri’nin kıyısında yer alır. Yüzeyi 20 bin dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş olan antik kent, tarihsel olarak stratejik bir bölge olması nedeniyle önemini korumuştur. MÖ 300 yılında Büyük İskender’in generallerinden Selevkos Nikator tarafından kurulan kent, zaman içinde farklı isimlerle anılmıştır.
Selevkos Nikator, Fırat Nehri’nin adını birleştirerek MÖ 300 yılında Selevkeya Euphrates adında bir kent kurar. Daha sonra MÖ 1. yüzyılda kent, Roma İmparatorluğu hakimiyetine girer ve ismi “Zeugma” olarak değişir. Roma İmparatorluğu’nun 4. Scythia Lejyon Garnizonu’nun konuşlandırılması ve ticaretin etkisiyle Zeugma, kısa sürede 80 bin nüfusa ulaşarak döneminin en büyük kentlerinden biri olur.
Zeugma’nın kendine özgü heykeltraşlık ekolu, mozaikleri ve kazılar sırasında ortaya çıkan dünya rekoru sayılabilecek 100 bin bulla gibi özellikleriyle dikkat çeker. Ayrıca, Roma İmparatorluğu döneminde üslenmiş olan ve çoğunluğu Anadolu kökenli askerlerden oluşan Scythica Lejyonu’nun Zeugma’da bulunması, kentin tarihine önemli bir katkı yapar.
Mozaikler, Zeugma’nın en önemli özelliklerinden biridir. Roma Villaları’nın tabanlarını süsleyen mozaikler, özellikle A bölgesinde gün ışığına çıkarılanlarla birlikte kentteki zengin sanat ve kültürün izlerini taşır. Yapılan araştırmalar, Zeugma’daki kazıların tamamlanmasıyla Gaziantep Müzesi’nin dünyanın en büyük mozaik müzesi haline dönüşeceğini öngörür.
Kent, ticaretin ve garnizonun kesişim noktasında bulunması, güvenli ve zengin bir kent olması nedeniyle dönemin en iyi sanatçılarını çekmiştir. Bu sanatçılar, Zeugma’ya çeşitli mozaikler, freskler ve heykeller bırakarak kentin kültürel ve sanatsal gelişimine katkıda bulunmuştur.
Belkıs/Zeugma’nın kronolojik tarihçesi, Büyük İskender’den başlayarak Roma İmparatorluğu’nun etkisi altına girmesi, Sasani İmparatorluğu’nun saldırısı, Roma hakimiyeti, geç Roma hakimiyeti ve son olarak İslam akınları sonucunda terkedilmesi gibi önemli dönemleri içerir.
Zeugma’nın çeşitli mozaikleri arasında tanrı ve tanrıçaların tasvirleri, Dionysos ve Nike, Akhilleus mozaikleri, Oceanos ve Tethys mozaikleri gibi eserler bulunmaktadır. Her bir mozaik, o dönemin mitolojik ve kültürel zenginliğini yansıtarak Zeugma’nın tarihine ışık tutar.
Gaziantep’te Gezilecek yerleri sizin için özel olarak hazırladığımız Gaziantep Gezi Rehberi haritamızda bulabilirsiniz.
Gaziantep’te Kamp yapılabilecek yerleri sizin için özel olarak hazırladığımız Gaziantep Kamp Alanları haritamızda bulabilirsiniz.
Gaziantep’in keşfedilmeyi bekleyen zengin kültürel ve doğal hazinelerini sizin için sıraladık. Şehrin göz kamaştıran güzelliklerini keşfetmek istiyorsanız, Gaziantep’te gezilecek yerler hakkında kapsamlı bilgiler içeren aşağıdaki rehberimize göz atabilirsiniz. Tarihi zenginlikleri, doğal harikaları yöresel lezzetleri ve benzersiz atmosferiyle Gaziantep her ziyaretçisine unutulmaz bir deneyim sunuyor. Gaziantep’in eşsiz atmosferinde kaybolmak ve şehrin tarihle iç içe geçmiş dokusunu hissetmek için, siz de bu muazzam şehri keşfetmeye hazır olun.
Gaziantep’in gezilecek bütün mekanları, outdoor olanakları, kamp karavan tesisleri hakkındaki yazılarımız aşağıdadır. Açılır pencereyi tıklayarak Gaziantep hakkındaki bütün yazılarımıza ulaşabilirsiniz.

Gaziantep Tanıtımı Yazılarımız
- Gaziantep Tanıtımı ve Gerekli Bilgiler
- Gaziantep Gezi Rotaları
- Gaziantep Tanıtımı ve Gerekli Bilgiler – 2
- Gaziantep Hakkında Merak Edilenler 1
- Gaziantep Hakkında Merak Edilenler – 2
- Gaziantep’te Bakırcılık ve Tarihi Bakırcılar Çarşısı
- Gaziantep Yöresel Mutfağı
- Gaziantep Mutfağı ve Lezzetleri
- Gaziantep Gastronomisi ve Tarihi
- Gaziantep’teki Önemli Günler: Festivaller ve Fuarlar
- Gaziantep Kültürel Değerleri
- Gaziantep Yöresel Tatları: Lezzetin Başkenti
- Gaziantep’te Aileyle Gezilecek Yerler
- Gaziantep’ten Alınacak Şeyler Nelerdir?
- Gaziantep’in Meşhur Tatlıları Nelerdir?
- Gaziantep’in Meşhur Yemekleri Nelerdir?
- Gaziantepe Nasıl Gidilir?
- Gaziantep’te Yapılacak Şeyler Nelerdir?
- Gaziantep’te Ne Yenir?
- Gaziantep Gezisi: Doğanın ve Tarihin Kokusunu Hissetmek
- Gaziantep’in Turizm Potansiyeli
- Gaziantep Geleneksel El Sanatları
- Gaziantep’te İnanç Turizmi: Tarih, Kültür ve Dinin Buluşma Noktası
- Gaziantep Baklavası Nereden Alınır?
Gaziantep İlçeleri Tanıtım Yazılarımız
- Gaziantep Araban İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
- Gaziantep İslahiye İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
- Gaziantep Karkamış İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
- Gaziantep Nizip İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
- Gaziantep Şahinbey İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
- Gaziantep Yavuzeli İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
- Gaziantep Oğuzeli İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
Gaziantep Gezilecek Yerlerle İlgili Yazılarımız
- Gaziantep Kamp ve Karavan Alanları
- Gaziantep’te Mutlaka Görülmesi Gereken Yerler
- Gaziantep’te Gezilebilecek Müzeler
- Gaziantep’te Av Turizmi: Doğanın Zengin Avlakları
- Gaziantep’te Outdoor Doğa Sporları
- Gaziantep’te Tarihi Bir Yolculuk: Gezilebilecek Anıt Mezarlar
- Gaziantep’te Gezilebilecek Tarihi Kaleler
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Tarihi Antep Evleri
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Yesemek Açık Hava Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Duluk Antik Kenti
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Hz. Ukkase Türbesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Gaziantep Bakırcılar Çarşısı
- Tarihi Gaziantep Kalesi Tanıtımı
- Gaziantep’te Gezilebilecek Yerler: Hasan Suzer Etnografya Müzesi
- Gaziantepte Gezilebilecek Tarihi Hanlar
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Rumkale
- Gaziantep Zeugma Antik Kenti Tanıtımı
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Zeugma Mozaik Müzesi
- Gaziantep Şehitkamil İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Yaşayan Müze – Tarihi Gümrük Han
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Hamam Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: İslam Bilim Tarihi Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panorama Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Ali İhsan Göğüş Anı Müzesi ve Gaziantep Araştırmaları Merkezi
- Gaziantep Nurdagi İlçesi Tanıtımı ve Gezilecek Yerler
- Gaziantep Gezilecek Yerler: ParkAntep Harikalar Diyarı
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Erikçe Kent Ormanı
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Yeni Han Kaleoğlu Mağarası
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Saklı Konak Bakır Eserleri Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Medusa Cam Eserler Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Oyun ve Oyuncak Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Atatürk Anı Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Emine Göğüş Mutfak Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Şahinbey Milli Mücadele Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Gaziantep Mevlevihanesi Vakıf Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Botanik Parkı
- Gaziantep Gezilebilecek Yerler: Pirşefa Hazretleri ve Yusa Peygamber Türbesi
- Gaziantep Gezilebilecek Yerler: Saklı Konak Ali Atalar Koleksiyonu
- Gaziantep Gezilebilecek Yerler: Şehitler Abidesi
- Gaziantep Gezilebilecek Yerler: Tilmen Höyüğü
- Gaziantep Gezilebilecek Yerler: Tarihi Tahmis Kahvesi
- Gaziantep Gezilebilecek Yerler: Zincirli Bedesten
- Gaziantep Gezilebilecek Yerler: Ömeriye Camii
- Gaziantep Gezilebilecek Yerler: Karkamış Antik Kenti
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Almacı Pazarı
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Ömer Ersoy Kültür Merkezi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Kendirli Kilisesi ve Gazi Kültür Merkezi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: 14 Şehit Anıtı
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Yeşil Vadi Parkı
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Fıstık Parkı
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Pişirici Kasteli ve Mescidi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Şehreküstü Konakları
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Duluk Antik Kenti
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Fevkani Kilisesi
- Gaziantep’te Gezilebilecek Tarihi Hamamlar
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Sof Dağı Milli Parkı
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Para Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Mitras Tapınağı
- Gaziantep Tarihi Kastel ve Çeşmeleri
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Köklüce Kanyonu
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Hızır Yaylası
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Zooloji ve Doğa Müzesi
- Gaziantep Gezilecek Yerler: Hayvanat Bahçesi
TurkeyOutdoor.org: Doğayla Buluşmanın Adresi!
TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin en heyecan verici outdoor platformu! Yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi birbirinden serüven dolu doğa sporları hakkında detaylı rehberler, eşsiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinliklerle dolup taşıyor.
Türkiye’nin Doğasını Keşfedin! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenleri bekliyor. Her bir etkinlik için özenle hazırlanmış bilgiler, göz alıcı rotalar, etkileyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor. Ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili en güncel haberlere ve etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz.
Outdoor Tutkunlarına Özel Rehber!
TurkeyOutdoor.org, Türkiye’de outdoor etkinliklere ilgi duyan her seviyeden maceraperest için mükemmel bir kaynaktır. Deneyimli gezginlerden yeni başlayanlara kadar herkese hitap eden bu platform, Türkiye’deki açık hava etkinliklerine dair aradığınız her şeyi sunuyor. Doğa, kamp ve macera arayanlar için ideal bir rehber olarak öne çıkıyor. Sizi, unutulmaz bir doğa serüvenine davet ediyoruz! TurkeyOutdoor.org ile hayalinizdeki maceraya adım atın!
TurkeyOutdoor.org sizi bekliyor!
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (20 -30 Mart)
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (22 - 23 Mart 2025 Hafta Sonu Etkinlikleri)
Elazığ Dağcılık Sporcusu Doğan Keteci Everest Kala Patthar Zirvesine Tırmanıyor!
Afyonkarahisar'ın Efsanevi Çiçeği: Eber Sarısı Baharla Birlikte Çiçek Açtı!
Tabiat Parkları : Doğanın Renkli Dünyasıyla Buluşma Noktası
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (15 - 16 Mart 2025 Hafta Sonu Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (13 -23 Mart)
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org