Kışın Doğa Yürüyüşü Önerileri
Kışın Doğa Yürüyüşü Önerileri
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.
Instagram: @turkey_outdoor_org
Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
- E-posta: info@turkeyoutdoor.org
- Kulüp İletişim: turkeyoutdoorclub@gmail.com
- Facebook Sayfamız: @turkeyoutdoorblog
Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨
İçindekiler
ToggleKamp Çadırı Seçmek
Kamp çadırı seçme konusundaki ilk yazımızda genel olarak çadır türlerini tanıtmıştık. Kamp Çadırı Almadan Önce Yapılması Gerekenler noktasında Kamp Çadırı Seçimi sorusunun cevabını vermeden önce Çadır Nedir ve Çadır ne işe yarar? sorularının cevaplarını vermiştik. Bu soruları cevapladıktan ve kamp çadırı seçimi konusunda gerekli bilgileri verdikten sonra En iyi Çadır markaları hangisi? 4 mevsim çadır ne demek? gibi soruların cevaplarını her okuyucunun kendisinin bulabileceğine inanıyoruz. Kamp çadırı seçimi konulu ikinci yazımızda ise kamp çadırı almadan önce dikkat edilmesi gereken bütün noktaları detaylı şekilde incelemiştik.
Kampçılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kamp yapmadan önce, seçtiğiniz bölgenin kurallarını ve yönergelerini dikkatlice okumak önemlidir. Ayrıca, çevreye saygılı bir şekilde kamp yapmak, doğayı koruma ve gelecek nesiller için bırakma sorumluluğunu içerir.
- Kampçılık ile ilgili bilgiler verdiğimiz diğer yazılarımızı da okumadan,
- Kamp malzemeleri hakkında bilgi sahibi olmadan,
- Doğada hayatta kalmanıza yardımcı olacak kamp setini edinmeden,
- Kampa giderken alınması gerekenler başlıklı listenizi kontrol etmeden,
- Kampçılık için gerekli malzemeleri tam olarak temin etmeden,
- Temel Outdoor ve Dağcılık gerekli bütün teorik bilgiyi bulacağınız yazı dizimizi okumadan
- Kampçılık ve kamp ekipmanları hakkında bilgileri içeren yazılarımıza göz atmadan,
- Kampçılık tecrübeleri ve kamp ipuçlarını önceden detaylı şekilde okumadan kampa gitmemenizi tavsiye ediyoruz.
- İlk doğa kampına hazırlık için yapılması gerekenler,
- Doğada hayatta kalma kitinde neler bulunmalıdır,
- Kamp esnasında yabani hayvan ve böceklerden korunma,
- Aile Kampı için çadır seçimi konularında araştırma yapıyorsanız bağlantılara tıklayınız.
- UNUTMAYIN, KAMPÇILIK GEREKLİ HAZIRLIKLAR YAPILMADAN İCRA EDİLİRSE TEHLİKELİ OLABİLECEK BİR AKTİVİTE OLABİLİR.
TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi
Özellikle kamp alanları başta olmak üzere bütün turizm aktivitelerinde yapılan yorumların kişiye ve zamana göre değişen “normatif olmayan, göreceli” yorumlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bir kişinin çok beğendiği ve tavsiye ettiği bir turizm tesisi / doğa aktivitesinin başka bir kişi hiç beğenmeyebilir. Listemizi yaparken olabildiğince nesnel olmaya çalışsak da bazı tesisler hakkında yapılan yorumları da eklemek zorunda kaldık.
Kamp yapmadan, tatile gitmeden önce plan yapmanızı, kalacak yer ayarlamanızı son güne bırakmamanızı, internet yorumlarının yanıltıcı olabileceğinin a
Bu yazımızda (https://www.blueridgeoutdoors.com/) dresinden çeviri yoluyla elde ettiğimiz Soğuk Günlerde Outdoor Önerileri (8 Cold-Weather Backpacking Tips) başlıklı yazıyı okuyucumuzla buluşturuyoruz.
Yazının orijinalini (https://www.blueridgeoutdoors.com/hiking/8-cold-weather-backpacking-tips/) adresinden okuyabilirsiniz.
Not: Yazıyı çeviri programı aracılığıyla birebir çeviri yöntemiyle çevirip yayınladığımız için bazı kavram ve terimlerde tam Türkçe karşılık bulunmayabilir, bu hususu okuyucunun dikkate alması gerekir.
Soğuk Havalarda Sırt Çantasıyla Seyahat İçin 8 İpucu
Kışın sırt çantasıyla seyahat etmenin avantajları vardır – özellikle en sevdiğiniz taşra yerlerinin tadını kalabalık olmadan çıkarmak – ama aynı zamanda birçok zorluğu da vardır. Soğuk havalarda vahşi araziyi keşfetmeye hazırlıksız olmak, sizi tamamen tehlikeli olmasa da son derece rahatsız edici bir duruma sokabilir. Ekipman tavsiyesinden sıcaklık tüyolarına kadar, soğuk ormanda talihsiz kazaları önlemek için bazı önemli ipuçları burada.
Yün giyin
Yün genellikle harika bir kumaş olarak adlandırılır. Cildinizden nemi çeker, vücudunuzu yalıtır ve ayrıca sıcakken nefes alır. Ama aynı zamanda sahip olunması gereken bir malzemedir, çünkü ağırlığının yüzde 40’ına kadar nemi emebilir (bu aşırı soğuk olduğunda büyük sorunlara neden olabilir) ve yine de vücudunuzu yalıtabilir. Nispeten, pamuk ağırlığının 27 katına kadar emebilir, ancak ıslandığında ısıyı tutmaz. Yün giyerek, dağ havası soğuk olduğunda vücut sıcaklığınızı dengelemeye yardımcı olabilecek yalıtkan bir bariyer oluşturabilirsiniz.
Sobanızı Yükseltin
Uygun bir soba, kış sırt çantalı kurulumunuzu tamamen değiştirebilir. Suyu kaynatmak için 20 dakika beklemek yerine, sıcaklıklar düştüğünde bile son derece verimli olan bir sobaya yatırım yapabilirsiniz. Sıvı yakıtlı sobalar, soğuk söz konusu olduğunda piyasadaki en güvenilir seçeneklerden bazılarıdır. Buna karşılık, bütan, sıcaklık 31 derecenin altına düştüğünde buharlaşmayı durdurur. Sıvı bir seçenek arıyorsanız, MSR Firefly gibi birçok dağcı.
Ayrıca, sadece enerji çubuklarına yaslanmayın. O sobayı mutlaka kullanın ve bol bol sıcak yemek yapın. Sıcak yemek yemek veya ılık sıvı içmek vücudunuzun soğuğu daha etkili bir şekilde ele almasına yardımcı olabilir.
Fazladan Kalori Tüketin
Daha fazla yediğinizden emin olun. İnsan vücudu soğukta çalışmak için daha çok çalışmak zorundadır. Aslında, soğuk havalardayken vücudunuz yüzde 30’a kadar daha fazla kalori yakabilir. Bu yüzden atıştırmalıkları ikiye katlayın veya kış aylarında sırt çantasıyla seyahat etmek için besleyici olarak yoğun yiyecekler bulun. Bunu yapmak, vücudunuza enerjiyi korumak ve sıcaklığı düzenlemek için ihtiyaç duyduğu yakıtı verecektir.
Uyku Kitinizi Kaliteli Seçin
Ilımlı kış sıcaklıklarıyla karşı karşıyaysanız, muhtemelen üç mevsimlik bir çadırla kurtulabilirsiniz. Ancak uyku setinizin arandığından emin olmak isteyeceksiniz. Yeni başlayanlar için uyku tulumunuzun konfor derecesine dikkat edin. Düşükler 20’lerdeyse, çantanızın 10 derece veya daha az derecelendirilmesini isteyeceksiniz.
Uyku pedleri bazı sırt çantalı gezginler tarafından lüks ürünler olarak görülse de, aslında vücudunuz için konforlu uyku sıcaklıklarını korumada hayati bir rol oynarlar. Uyku pedlerini ikiye katlamak veya daha yüksek R değerine sahip bir ped almak, donmuş zeminden korunmanıza yardımcı olacaktır. R-değeri spektrumu 0 ila yaklaşık 7.5 arasındadır. Değer ne kadar yüksek olursa, pediniz sizi yerden o kadar fazla izole edecektir.
Bir diğer husus ise nemdir. Bazı sırt çantalı gezginler, sıcaklık katabileceği için uyku sistemlerine bir yün battaniye koyarlar. Ancak uyku tulumunuzun dış kısmını da çantanızın üzerine battaniye koyarak nemden koruyabilirsiniz.
Uyku Tulumuna Girmeden Önce İhtiyaçlarınızı Giderin
Kimse taşrada gece yarısı kalkıp işemek istemez. Ancak idrarı mesanenizde tutmak da vücudunuzu onu ısıtmak için çalışmaya zorlar. Soğuk havaya dayanmak zaten ekstra enerji gerektirdiğinden, gece idrara çıkma olasılığını azaltmak en iyisidir.
Bir Su Şişesini Kayynar Suyla Doldurun
Uyurken ayak parmaklarınızı sıcak tutmaktan endişe ediyorsanız, bir Nalgene su şişesini kaynar suyla doldurup uyku tulumunuza koymayı düşünün. Bu, uyku sisteminize sıcaklık katmanın harika bir yoludur. Bu su şişeleri aşırı sıcaklıklara dayanacak şekilde üretilmiştir, bu da onları sıcak sıvı tutmak için harika kılar. Dış sıcaklıklara bağlı olarak, sıcak bir Nalgene şişesi tüm gece boyunca ısıyı koruyabilir. Ve sızıntı konusunda endişeleriniz varsa, daha fazla koruma için Nalgene’nizi bir yün çorabın içine koyun.
Pillerinizle Az Kullanın
Aşırı soğuk havalar telefonunuzun pilini tüketir. Ancak elektronik cihazlarınızla uyuyarak ve onları vücut sıcaklığına yakın tutarak pil ömrünüzü korumanız mümkündür. Bazı insanlar onları parmak kutusuna doldurmayı tercih ederken, diğerleri onları bir cebinde göğsüne yakın tutmayı tercih eder. Lityum piller, soğukta diğer pil seçeneklerine göre daha güvenilir olma eğilimindedir.
Evde bir Seyahat Planı Bırakın
Ne zaman taşraya gidiyorsanız, evde biriyle birlikte bir seyahat planı bırakmak iyi bir fikirdir. Bu, bir şeylerin çok yanlış gitmesi durumunda bir kurtarma başlatmalarına yardımcı olabilir. Sevdiklerinize yolculuğunuzdan ne zaman dönmeniz gerektiğini bildirmek, dağlarda kaybolursanız, mahsur kalırsanız veya hipotermiye uğrarsanız, onların hızlı hareket etmelerine yardımcı olabilir.
Yazının orijinalini (https://www.blueridgeoutdoors.com/hiking/8-cold-weather-backpacking-tips/) adresinden okuyabilirsiniz.
Not: Yazıyı çeviri programı aracılığıyla birebir çeviri yöntemiyle çevirip yayınladığımız için bazı kavram ve terimlerde tam Türkçe karşılık bulunmayabilir, bu hususu okuyucunun dikkate alması gerekir.
Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.
Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
2019'da Uludağ'da Kaybolan 2 Dağcıyı Bulma Hikayesi
Dağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler Genelgesi Üzerine Profesyonel Bir Yorum
Deli Güz Dağcılık Kulübü’nden Örnek Başarı
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni 30 Kasım - 1 Aralık Hafta Sonu Etkinlikleri
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (27 Kasım- 5 Aralık 2024)
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Platformunda 1 Aralık Rekoru
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org