Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.

Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨

Türkiye’nin Outdoor Doğa Kulüpleri

Türkiye’nin doğal güzellikleri ve outdoor aktiviteleri konusundaki potansiyelini ortaya çıkarmak için oluşturulan platformumuz, Türkiye’de doğa sporları alanında karşılaşılan eksiklikleri gidermek amacıyla gelişiyor. Amacımız, Türkiye’de doğa sporlarıyla ilgilenen bireyleri ve kurumları biraraya getirmek ve onlara ihtiyaç duydukları güvenilir bilgi ve kaynakları sağlamak.

Platformumuz, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa sporları topluluklarını ve gruplarını tanıtarak, doğa yürüyüşü ve outdoor etkinlikleri konusunda geniş bir ağ oluşturmayı hedefliyor. Sosyal medyada kendilerini tanıtan, etkinliklerini duyuran ve doğa yürüyüşleri düzenleyen grupların bilgilerini platformumuzda bir araya getiriyoruz. Bu sayede, doğa sporlarına ilgi duyan herkes, kendi bölgesinde aktif olan grupları kolayca bulabilir ve bu gruplara katılarak doğayla iç içe olma fırsatını yakalayabilir.

İster doğa yürüyüşlerine yeni başlamış olun, ister tecrübeli bir doğa sporcusu olun, platformumuzda ihtiyaç duyduğunuz tüm bilgileri bulabilirsiniz. Hangi şehirde doğa yürüyüşü gruplarının aktif olduğunu, hangi grupların farklı türde etkinlikler düzenlediğini ve bu grupların nasıl katılım kabul ettiğini öğrenmek için platformumuzu ziyaret edebilirsiniz.

Doğa sporlarının güzelliğini ve topluluk ruhunu deneyimlemek için ‘Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu’na hoş geldiniz! Burada, doğa sporları ile ilgili tüm etkinlikler ve topluluklar hakkında güncel bilgilere ulaşabilir, ilginizi çeken gruplarla iletişime geçebilir ve doğa tutkunlarıyla bağlar kurabilirsiniz. Siz de bu büyüleyici topluluğun bir parçası olun ve Türkiye’nin doğal güzelliklerini keşfetmeye başlayın!

Bu yazımızda İstanbul’dan Kulvar Lokal Santral Doğasporları İhtisas Spor Kulübü‘nü tanıtıyoruz. Kulvar Lokal Santral Doğasporları İhtisas Spor Kulübü (Klosdağ) kurucusu Sönmez Erkaya ile söyleşimiz aşağıdadır.

Klos Dagcilik Kulvar Lokal Santral Sonmez Erkaya1
Klos Dagcilik Kulvar Lokal Santral Sonmez Erkaya

Kulvar Lokal Santral Doğasporları İhtisas Spor Kulübü Tanıtımı

Kulvar Lokal Santral Doğasporları İhtisas Spor Kulübü (Klosdag), İstanbul merkezli olup, Türkiye’nin doğal güzelliklerini keşfetmek ve doğa sporlarını geliştirmek amacıyla kurulmuştur. Dernek, dağcılık ve doğa sporlarını teşvik ederek, üyelerine sağlıklı bir yaşam tarzı sunmayı ve çevre bilincini artırmayı hedeflemektedir.

Kulvar Lokal Santral Doğasporları İhtisas Spor Kulübü’nün Hedefleri ve Faaliyetleri

Klosdag, üyeleri arasında sevgi, kardeşlik ve dayanışmayı güçlendirmeyi amaçlar. Dağcılık ve doğa sporları alanında eğitimler düzenleyerek, sporcular yetiştirmeyi ve çevrenin korunmasına katkı sağlamayı hedefler. Dernek, özellikle kış aylarında dağların Kulvar kısımlarından doruğuna çıkarak, lokal santral yöntemiyle enerji ve zaman tasarrufu yaparak başarılı çıkışlar gerçekleştirir.

Kulvar Lokal Santral Doğasporları İhtisas Spor Kulübü’nün Adresi ve İletişim Bilgileri

Derneğin buluşma noktası Sakman Konak’ta yer almaktadır. Adres: Osmanağa Mahallesi, Bahariye Caddesi, Ali Suavi Sokak, No: 5, Kadıköy, İstanbul. Detaylı bilgi için Sönmez ERKAYA ile iletişime geçebilirsiniz: Telefon: +90 555 318 80 29, E-posta: iletisim@klosdag.org.

Sosyal Medya Hesapları

Kulvar Lokal Santral Doğasporları İhtisas Spor Kulübü’nün etkinliklerinden haberdar olmak için sosyal medya hesaplarını takip edebilirsiniz.

Sönmez Erkaya ile Söyleşimiz:

Sönmez Erkaya’yı tanıyalım

Merhabalar. Öncelikle kendimi tanıtarak başlayayım. Uzun yıllar doğal sporları içerisinde bulunmaktayım. Kaya tırmanışı ve dağcılık birbirine yakın paralellikle yürümekte. 90 ‘lı yıllarda başlayan amatörce kampçılığımız süreç içerisinde yürüyüş, sonrasında dağcılık, ekstrem sporlar olarak yerini almıştır.

90’lı Yıllar ve Bir Dağcının Serüveni

90 ‘lı yıllarda bu kadar çok kulüp yoktu, dernek yoktu. Daha çok üniversite kulüpleri ve dağcılık federasyonu bünyesinde doğaya gidiyorduk. Onun dışındaki doğadaki bulunmamız daha çok piknikvari, kampvari, eylemlerdi, hareketlerdi. Kulüpler, dernekler, üniversite kulüplerinin sayesinde doğa sporlarıyla tanışıp bu alanımızı daha da ilerlettik.

Doğa sporlarını sevdiğimiz için daha da ileriye taşımayı düşündük kendimizi. Zaten böyledir. Bir kulübede önce kişi gelir. Yürüyüş, kamp derken tırmanış, dağcılık ekstreme doğru gider. Yetinize göre, fiziğinize göre, eğitimize göre hemen hepsini tamamlayabilirsiniz.

Klos Dağcılık Kulvar-Lokal Santral Kulübünün Kuruluşu

Ben yıllarca bireysel olarak dağcılığımı sürdürdüm. Sonrasında Türkiye Dağcılık Federasyonu’na girerek bütün eğitimlerini tamamladım. 2 yıl sürdü. 3 yıl sonra da antrenör oldum. Sonra eğitimler vermeye başladım. Bunu yaparken de yine kendi ekibimle dağlara gidiyordum. Arkadaş grubumla. Fakat bunun artık merdiven altından çıkıp bir derneğe kulübe dönüşmesi gerekiyordu. Biz de Klos Dağcılık Kulvar-Lokal Santral kulübümüzü hayata geçirdik.

Lokali santral bir teknik aslında dağlarda parkurların bulunduğu yerlere kar yığılıyor. Bizde bu karlardan tırmnararak zirve ilerliyoruz. Kayadan gitmek çok zor çünkü. Ama denk geldiğinde, küçük etaplarda bunu da aşıyoruz. Bu dağ kulvarlarının arasında karda ilerlerken, dönüşümlü iz açıyoruz. Bu dönüşümlü izin adına lokal santral tekniği diyoruz. Bu da aynı zamanda kulübümüzün adını temsil etti. Bu bir oylamayla kararkıldık buna. Böylelikle de adına aldı. İkinci en çok oy alansa, cılga idi. Cılga eskisinde patika demek. Onu da yine şey olarak gönülvari anlamda sürdürüyoruz.

Klos Dağcılık Kulvar-Lokal Santral Kulübü Gelişimi

Kulübü açtık, ben yıllarını bu işe verdiğim için durmadım. Federasyonda yüksek irtifa milli takımına girdim. Yurt dışına gittik. Peak Lenin Khan Tengri gibi yedi binlik dağlarda zaman zaman denemelerim oldu. Bir kısmında başarılı olduk. Bir kısmında başarılı olamadık, bir kısmında ekibin durumu bunu mümkün kıldı ya da kılamadı.

Hala aktif olarak federasyonda antrenörlük, kulübümde eğitmenlik, rota açıcılık, ulusal hakemlik ve rafting antrenörlüğü yapmaktayım. Türkiye’de hemen hemen bütün dağların yaz, kış, teknik çıkışlarının tırmanışlarını gerçekleştirdim ve ara ara da kulübe bu anlamda rehberlik yapıyorum. Öncesinde birçok kuruluş, okul üniversitelerde ve kamplarda görev aldım. Hem rehberlik, hem eğitmenlik anlamında.

Kulübümüz bir istisas kulübü. Bu ihtisasımız tırmanıştan geliyor. Yani karda, kayada, buzda, tırmanış, idolümüz. Ama sadece ekstrem dağcılık değil, yani alpin ve yüksek irtifa dağcılığının dışında camping, doğa yürüyüşleri, kafa kampları, kültür etkinlikleri de düzenliyoruz.

Amaç daha çok insana ulaşıp onları alıp eğitimlerini verip ondan sonra sporsal kısmına yaymak.

Doğa Sporlarına Başlayacaklara Tavsiyeler

7’den 70 ‘e herkes doğal sporlarında yer alabilir. Yeter ki ciddi bir sağlık problemi olmasın. Kendi yetisine göre, yaşına göre uygun gördüğü herhangi bir spor dalında başarılı olabilir. Yukarıda saydığım bütün dallarda etkin olarak yer alabileceği gibi tek bir bölümde de yer alabilir. Örneğin biri sadece yürüyüş seviyordur. Birisi dağcılığı seviyordur. Biri kampçılığı seviyordur. Hepsini de yapabilirsin, tekini de yapabilirsin.

Doğal spolarında yaş, boy, pos, cinsiyet ayrımı yoktur. Bu da bu sporu özel kılmakta, değerli kılmakta. O yüzden 7’den 70 ‘e sağlıklı her insan kendi yetisine göre bu sporda yer alabilir. Biz insanları doğaya 3 ana etkeni verdikten sonra çıkartıyoruz ya da yönlendiriyoruz.

Doğa Sporları Eğitimi

En başta eğitim yani buna bilgi diyoruz. Sonrasındaki gelen donanım yani malzemeler ve deneyim. Bu üçgen oluştuğu zaman doğaya yönlendiriyoruz. Bunu yaparken de rehberlik ve güvenlik brifingini her zaman sağlıyoruz.

Klos Dağcılık Kulvar-Lokal Santral Kulübü Eğitimleri

Kar amacı gütmeyen bir spor kulübüyüz. Gençlik Spor Bakanlığına bağlayız. Kendimiz insanlara sporu sevdirmek için uğraşıyoruz. Çok büyümek gibi bir derdimiz yok. Daha çok kalitede kalmayı hedefliyoruz. Kontrol daha sık sağlansın diye. İzleyen insanları da etkilemek için doğaya götürebilmek için eğitimler veriyoruz. Zaman zaman ya da direkt alıp yürüyüşte kampla ilk şeyle sahada eğitimi başlatmış oluyoruz.

Klos Dağcılık Kulvar-Lokal Santral Kulübü İletişim

Bir web sitemiz var. Web sitemizde öncesinde işte yıllık programları koyuyoruz. Liste halinde. Bunlara mümkün mertebe uymaya çalışıyoruz. Tarih skalasında bazen değişikler olabiliyor. Onun dışında mümkün mertebe yayınladığımız yıllık programa uymamız gerekiyor. Tabi bunun yeterli kalmıyoruz. Biz güncel olarak Instagram, Facebook, Twitter, Mail ve Bülten haber bültenimiz var buradan insanlara ulaşmaya çalışıyoruz. Devamlı gelen kitlemize bir WhatsApp grubumuz var. Duyuru grubumuz. Oradan da yine güncel olarak bilgilerimizi ulaştırıyoruz.

Doğa Sporları Ve Fiziksel Psiklojik  Faydaları

Doğada olmak bir terapi gibidir. İnsan kendini yeniler. Dönüşte sorunlarına, sıkıntılarına karşı daha güçlü, daha sağlıklı bir yapıyla karşılık verir. Aslında doğa sporlarının içerisinde olmak kentin sorunlarından, sıkıntılarından bir nebze olsun kaçıştır.

Bu kaçış sorumlulukla birlikte geriye dönüşte size çok şey kazandıracak. Karşıdan karşıya geçerken bile artık çok daha dikkatli olacaksınız. Olumlu düşüneceksiniz. karar verme yetiniz daha güçlü olacak.

Sağlıklığı kararlar alabileceksiniz. Özellikle çocuk gelişiminde doğada olmak, doğa sporların içerisinde yer almak en temel etkenlerden biri. Ama bunun dediğim gibi yaşı yok. Ruhsal anlamda olsun, fiziksel anlamda olsun, her zaman, her yaşta, cinsiyet ayrımı, gözetmeksizin, yaş boy pos, gözetmek sizin, herkesi bekliyoruz.

Yenilenmeye, özel terapiye, aynı zamanda bir de sosyal paylaşım söz konusu, sosyalitelik anlamında bir insanı tanımak için yirmi dört saati ihtiyacınız var. Gün içerisindeki her gün gördüğünüz bir insan rol yapıyordur. Rol yapmak zorundadır. Arkadaşınız olabilir, patronuz olabilir, işçiniz olabilir, öğretmeniniz olabilir, öğrenciniz olabilir, bu bir roldür. Bu roller ancak yirmi dört saat beraber aynı ortamda bulunduğunuz kampta, yürüyüşte, tırmanışta o zaman zaaflar ortaya çıkar, iyi, kötü bütün zaaflar bir insanı tanımak istiyorsanız derler ki alışveriş yapın. Biz de diyoruz ki bizim de kampa gelin, doğaya gelin, etkinliklere katılın. Orada hem kendinizi tanırsınız hem çevrenizdeki insanları çok daha iyi tanırsınız.

Tabi bu zaaflarımızın önemli olan geliştirmek, egolarımızı kontrol etmek, terbiye etmek, erdemli insan, paylaşımcı insan olabilmek, hırs yerine azmi ön planı almak, bencillik yerine paylaşımı ön plana çıkarmak, bizim doğal spolarındaki aradığımız en temel özelliktir.

Zaten etkinliklerde istediğimiz tek şey güler yüz ve grup uyumu, ekip birlikteliği. Buna özen gösterilmesini özellikle şiddetle rica ediyoruz. Bunun için çaba gösteriyoruz.

Son Sözler

Bizim aktaracaklarımız bu kadar, en güzeli, bizimle bir etkinliğe gelin, başlangıç etkinliğine, web sayfamızdan, Instagram’dan, Facebook’dan, YouTube’dan, sosyal mecalarımızdan bize ulaşabilirsiniz. Sizi kucaklıyoruz, doğanın engin zenginliğine sizi teslim ediyoruz.

Sosyal Medya Hesapları


TurkeyOutdoor: Söyleşi teklifimizi kabul ettiğiniz ve sorularımızı cevapladığınız için teşekkür ederiz.

Sönmez Erkaya: Ben teşekkür ederim.

Not: Cevaplar sözlü olarak gönderilip yazıya çevrildiği için sorulara verilen cevaplara dilbilgisi gibi kaygılarla müdahale edilmemiştir. Cevaplar ve tanıtımlar gönderildiği ve sitelerinde bulunduğu şekliyle yayınlanmıştır. Resimler kulübün sitesinden alınmıştır.


Doğa sporlarına meraklıysanız ve outdoor aktivitelerinde bulunmayı seviyorsanız, güvenlik konusunda dikkatli olmanız hayati önem taşır. Doğa sporları, doğru önlemler alındığında keyifli ve güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilir.

Kişisel güvenliğinizi ve çevrenizi koruyarak, doğanın tadını çıkarmak sizin elinizde. Unutmayın, doğa sporları heyecan verici olduğu kadar ciddi sorumluluklar da gerektirir.

İşte doğa sporlarına başlamadan önce bilmeniz gerekenler:

  • Güvenlik Önceliğiniz Olsun: Doğa sporları, adrenalin dolu ve heyecan verici olsa da, beraberinde ciddi tehlikeler de barındırır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsi deneyimin yerini tutamaz. Bu nedenle, outdoor aktivitelerine katılmadan önce mutlaka teorik mümkünse pratik eğitim alın ve deneyim kazanın.
  • Doğa Sporlarının Tehlikeleri: Doğa sporları, tecrübeli sporcular için bile risk taşır. Dağcılık, kampçılık, doğa yürüyüşleri ve diğer outdoor aktiviteleri, ölüme veya ciddi yaralanmalara sebep olabilen kazalara yol açabilir. Uzun yıllara dayalı deneyim sahibi lisanslı sporcu basit bir doğa yürüyüşü esnasında yaşanan kazada hayatını kaybetmiştir. Dağcılık sporu zaten ciddi tehlikeler barındırmaktadır ve bütün önlemlere rağmen ölüme ya da ciddi yaralanmalara sebebiyet veren kazalar her zaman yaşanabilmektedir. En kolay doğa yürüyüşlerinde bile bilek burkulması, yabani arı, akrep ya da yılan gibi bir hayvan tarafından ısırılmanız/sokulmanız sıradan bir olaydır. Bu yüzden, her zaman hazırlıklı olun ve gerekli önlemleri alın.
  • Kişisel Güvenlik ve Ekip Uyumu: Özellikle ekstrem sporlarla uğraşıyorsanız, kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman ekip arkadaşlarınızla uyum içinde çalışın ve güvenliği ön planda tutun. Birlikte olduğunuz takımın güvenliği, sizin güvenliğiniz kadar önemlidir.
  • Çevreyi Koruyun ve Saygılı Olun: Doğayı ve çevreyi korumak, outdoor aktivitelerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara zarar vermemek, çöplerinizi yanınızda taşımak ve doğayı temiz tutmak temel sorumluluklarınızdandır. Doğa aktiviteleri sırasında vahşi hayvanlara ve doğal yaşam alanlarına zarar vermemeye özen gösterin.
  • İlk Yardım Bilgisi Edinin: Doğa aktiviteleri sırasında karşılaşabileceğiniz acil durumlar için temel ilk yardım bilgisine sahip olun. “Doğada Sizi Öldürebilecek 6 Şey” başlıklı yazımızı okuyarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.
  • Yasaklar ve Yasal Düzenlemeler: Türkiye’de ormanlara girişler, özellikle yaz aylarında yasaklanmaktadır. Bu yasaklara uymak, doğanın korunması ve sizin güvenliğiniz açısından önemlidir. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmeyi unutmayın. Ayrıca, doğada yapacağınız bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin almanız gerekmektedir. Aktiviteye başlamadan önce kolluk güçlerine bilgi vermek, olası risklerin önüne geçebilir.
  • Görüş, Tecrübe ve Önerilerinizi Paylaşın: Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkındaki tecrübe, görüş, düşünce ve önerileriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilir ve deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz. Sitemize abone olarak en güncel bilgileri alabilir ve outdoor dünyasındaki gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.
  • İletişim Kurun: Sadece okuduğunuz makale değil, outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını istediğiniz her konu hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz. İletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak görüşlerinizi paylaşın ve doğa sporları dünyasında aktif bir rol alın.

Güvenliğinizi ön planda tutarak, doğanın sunduğu güzelliklerin tadını çıkarın. 🌲🚵‍♂️🏞️

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu