Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Instagram: @turkey_outdoor_org

Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.

Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨


Outdoor Kazalarında İlk Yardım:

Hobilerimizin tadını çıkarmak için dışarı çıkmak, zamanımızı geçirmek için sağlıklı bir yoldur, ancak ister yürüyüşçü, ister dağcı, at binicisi, oryantiringci, fener, dağ bisikletçisi veya patika koşucusu olun, tüm açık hava etkinlikleri doğal riskler ve tehlikeler taşır. Dış ortamda ilk yardım sağlanması, evde, ofiste veya kentsel ortamda karşılaşılmayan bir dizi ek zorluk sağlar.

İlk yardım ilkeleri aynı kalırken, bu ilkelerin pratik uygulaması ortama bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Bu yazımızda, acil tıbbi hizmetlerin (Emergency Medical Services) birkaç saat uzaklıkta olabileceği dış ortamda ilk yardım uygulamasına bakacağız. Örneğin, yerel bir ormanda koşarken veya yürüyüş yaparken veya büyük bir milli parkta tırmanırken, bisiklete binerken veya ata binerken. Uzak veya çok yüksek bir zirveye tırmanmak, Atlantik boyunca yelken açmak gibi yardımın birkaç saatten hatta günden fazla olduğu durumları ele almayacağız. Bu durumlarda, düşünceler daha da büyüktür. Bunun gibi bir durum için, artık daha özel bir alan olan vahşi doğada ilk yardıma bakıyoruz.

Outdoor Temel İlk Yardım: Tedavi zamanı.

İlk yardımın temel özelliklerinden biri, hayatta kalma zincirinde yalnızca bakımın ilk aşamalarını sağlamasıdır. Acil tıbbi hizmetlere erken transfer, ilk yardımın amaçlarından biridir. Kentsel bir ortamda, yardım ve tıbbi bakım sağlamak için ambulans ekiplerine ve sağlık görevlilerine güveniyoruz.

EMS için yanıt süreleri bulunduğunuz yere göre değişecektir, ancak bir dış mekana baktığımızda, acil tıbbi hizmetler gelmeden önce neredeyse her zaman daha uzun bir yanıt süresi içerecektir. Bu, ilk müdahalenin ilk yardımda bulunduğu zaman çerçevesinin daha uzun olacağı ve hayatta kalma zincirinin uzatıldığı anlamına gelir.

Uzatılmış bir zaman diliminde CPR sağlıyorsa, ilk müdahale eden kişinin, kendisinin ve diğer kurtarıcıların tükenme riski olmadan alarm vermek ve CPR sağlamak için mevcut kaynakları en iyi şekilde kullanmayı düşünmesi gerekecektir. Kırık kemikler gibi normalde hareketsiz hale getirilecek ve atel atması için acil servislere bırakılacak diğer yaralanmalar için, ilk müdahaleden daha derinlemesine ilk yardıma ihtiyaç duyulabilir. A

cil servislerin gelmesine kadar uzun bir süre ile, ilk müdahale görevlisinin yaralı için hipotermi riskini azaltmak için dikkatli olması gerekecektir. Yaralı ancak bilinçli bir kazazedenin moralini korumak, muhtemelen ilk yardım sağlayıcısının yapabileceği en önemli şeylerden biridir. Bu, yaralının ağrı içinde olduğu ve üşüdüğü veya morali bozulduğu uzun bir süre boyunca başarılması zordur.

CPR Nedir? Cardiopulmonary Resuscitation (CPR)

Cardiopulmonary Resuscitation (CPR). Her yetişkin insanın bilmesi gereken, açık adı kardiyo pulmoner resüsitasyon olan uygulama. Yapılması sırasında dikkat edilmesi gereken sıra abc olarak akılda tutulabilir. Her şeyden önce olayın yerinde güvenlik sağlanmalıdır. Trafik kazasında yol ortasında cpr yaparken ölmek trajikomik olabilir.

  1. İlk olarak hastanın bilinci kontrol edilmelidir. Bilinci yarım da olsa açık bir hastaya yapılacak cpr ölümcül olabilir. Bilinç varlığı yüksek sesle “iyi misiniz” gibi soru sorarak veya sadizm boyutuna ulaşmayacak şekilde ağrılı uyaran vererek kontrol edilebilir.
  2. Eğer bilinç yoksa en yakındaki kişiye 112 yi araması talimatı verilir. Herkes “nasılsa biri çağırır” diye düşünür ve sora ambulans gelmeyince hasta kaybedilir.
  3. “a”: Hava yolunun kontrol edilmesi. Baş-çene pozisyonu çeşitli manevralar ile hastanın baş ve boynuna pozisyon verilerek dış ortam ile akciğerler arasında sağlıklı bir yol açılmalıdır.
  4. “b” basamağı, yani solunumun kontrolü. Burda da kulağımızı hastanın ağzına yaklaştırarak “bak-dinle-hisset” dediğimiz atraksiyonu gerçekleştirebiliriz.
  • bak: göğüs hareketlerine bakılması
  • dinle: nefesinin dinlenmesi
  • hisset: soluğunun kulakta hissedilmesi
  1. Solunum yoksa ağızdan ağıza 2 kurtarıcı nefes verilmesi (her nefes1-1,5 sn olacak veya ayarlayabilirseniz 20/dk hızı daha makbuldur.
  2. 2 kurtarıcı nefesten sonra sıra geldi “c” basamağı olan dolaşımın kontrol edilmesine. (Dikkat: o baş çene pozisyonu bozulmamalı hiç) nabız kontrolü hastanın yaşına göre çeşitli yerlerden yapılmalıdır. Bebekler haricinde nabız şah damarı adı ile de bilinen carotid arterden kontrol edilmelidir. Bebeklerde ise dirseğin iç kısmında bulunan brakial arterden kontrol edilmelidir.
  3. 10 saniye içinde nabız hissedilemediyse resüsitatif işlemlere başlanmalıdır. Her iki el birleştirilip altta kalan elin ayasının kaburgaların ortada yapıştığı kemiğin alt kısmına kollar kemiğe 90 derece olacak şekilde yerleştirilir ve göğüs kafesi göğüs ön-arka çapının 1/3ü kadar çöktürülür. Gençlerde ve erişkinlerde 15/2 oranında bu işlemler devam edilir. Yani her 15 çöktürmeden sonra 2 kurtarıcı nefes verilir, çocuklarda ve bebeklerde bu oran 5/1 dir.
  4. Bu işlem hastanın nabız veya solunumu geri dönene kadar veya uygulayan kişi bitap düşene kadar devam etmelidir.
  5. İşlem devam ederken dakikada bir hastanın nabzı kontrol edilmelidir.
  6. Kontrol edilip de nabız alınırsa solunumu da kontrol etmek gerekir.
  7. Nabız var ama solunum yoksa her 3 saniyede bir nefes verilerek nabızda yine dakikada 1 kere kontrol edilmelidir.
  8. Solunum da başlarsa baş-çene pozisyonunun korunması sağlanarak solunum ve nabzın gözlemlenmesi. Bilinç kapalıysa hastanın recovery pozisyonuna getirilmesi.
  9. Sağlık ekibi gelene kadar hastaya göz kulak olunması. (Kaynak: ekşisözlük)

Outdoor Temel İlk Yardım: Yer ve tahliye.

EMS’nin olay yerine ulaşmasının daha uzun sürmesine ek olarak, outdoor ilk yardım ek komplikasyonları da beraberinde getirir. Acil servisleri doğru yere yönlendirmek, açık veya kırsal bir yerde daha zordur. Posta adresleri veya posta kodları / posta kodları bir ormanın ortasında veya dağın yamacında çalışmaz ve bir posta kodu / posta kodu, kırsal bir konumdaki geniş bir fiziksel alanı kapsayabilir.

Bu, teknolojinin yardımcı olabileceği bir alandır. Acil servisler, arayanın konumunu tam olarak belirlemek için genellikle bir cep telefonunun telefon sinyaline kilitlenebilir veya tam konumunuzu belirlemek için telefonunuzun GPS işlevini kullanmanızı sağlayabilir.

Elbette, tüm bu teknoloji yalnızca bir cep telefonu sinyaliniz varsa yararlıdır. Cep telefonu sinyali olmayan alanlar, kurtarıcılardan birinin yardım çağırabilmek için bir sinyal bulması için biraz mesafe kat etmesi gerekebileceğinden, artan bir risk oluşturur. Tek kurtarıcı sizseniz, yardım çağırmak üzere bir sinyal bulmak için kazazedeyi terk etmeniz gerekebilir.

Kazazedenin tahliyesini yönetmek de daha zor olabilir. İlk yardım sağlayıcısı ve kazazedenin kendi kendine tahliye yapması gerekebilir. Bazı durumlarda tam tahliye gerekli olurken, diğer durumlarda EMS’nin yaralıya ulaşmasını kolaylaştırmak için kısmi tahliye gerekebilir. Yaralıyı EMS’nin devralabileceği bir noktaya taşımak için dağda kurtarma, cankurtaran botu hizmetleri ve hatta helikopter tahliyesi gibi uzman hizmetlerin kullanılması gerekebilir.

Outdoor Temel İlk Yardım: Kaynak eksikliği,

Outdoor kazalarında ilk yardımın diğer bir komplikasyonu, ilk yardım kaynaklarına sınırlı erişimdir. Temel bir ilk yardım çantasını bir pakette veya bir kemer üzerinde taşıyabilirsiniz, ancak ormanda koşarken bir kaza meydana gelirse, mevcut geleneksel ilk yardım malzemeleri olmayabilir. Bu durumda, doğaçlama kaynakların kullanılması tek seçenek olabilir. Giysiler kanamaya baskı uygulamak için kullanılabilir ve bir t-shirt bir bandaj veya askıyla doğaçlama yapılabilir.

Spor malzemeleri ve hatta dalların atel veya koltuk değneği olarak kullanılması gerekebilir. Bu, bir ofiste tam dolu bir ilk yardım çantası yararına veya etkileyici bir şekilde donatılmış ambulansları ile acil serviste ilk yardım yapmaya alışkın olanlar arasında kaşlarını kaldırabilir, ancak doğaçlama yapma ve mevcut olanı kullanma yeteneği ilk sırada çok önemlidir. dış ortamda yardım.

Ne yazık ki, açık hava etkinlikleri genellikle kapalı alan etkinliklerinden daha fazla risk taşır ve aynı zamanda bir ilk yardım durumuyla uğraşırken daha birçok zorluğu beraberinde getirir. Neyse ki, ekipman ve eğitim açısından bir miktar hazırlık ile, ortaya çıkabilecek ilk yardım durumlarının çoğuyla başa çıkmak mümkündür.

Bir açık hava, kırsal veya deniz ortamında ilk yardım gerçekleştirme olasılığınız varsa, bu ortamlarda ilk yardım yapma deneyimi olan ve mümkün olan en iyi şekilde nasıl yapılacağına dair pratik, deneyime dayalı ipuçları sağlayabilecek bir ilk yardım eğitmeni arayın bu durumlarda ilk yardım. Ayrıca, belirli bir uygulama için bir ilk yardım çantasının içeriği hakkında rehberlik sağlayabilecekler.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu