Gliserin Hakkında Her şey

Outdoor ne demek? yazımızda da belirttiğimiz gibi “Türk Dil Kurumu’na göre outdoor kelimesinin Türkçe karşılığı olarak ‘dış mekân’ ya da ‘açık hava’. Ama kullanılan dilde Türkçe şeklinde gündelik yaşamda daha çok doğa sporları veya kapalı mekânda yapılmayan spor anlamlarına gelmektedir. Doğanın sporla ya da sporun doğayla buluştuğu yere/ana outdoor denilebilir.

Gliserin

Doğada Gliserin Kullanımı:

Outdoor aktiviteleri vücudun zorlanmasıyla, sınırların sonuna kadar denenmesiyle yapılan aktiviteler olduğu için özellikle dış koruyucumuz olan deri üzerinde olumsuz sonuçlara sebebiyet verebilir. İşte tam bu noktada bütün doğa sporcularının çantalarında bulunması gereken en büyük yardımcımız “Gliserin” hakkında bilgi sahibi olmamız gerekiyor.

Gliserin Nedir, Ne İşe Yarar? Gliserin Nerelerde Nasıl Kullanılır, Faydaları Nelerdir?

Gliserin Nedir?
Nemlendirici özelliği sayesinde gliserin, cildin birçok bölgesinde kullanılabilir. Cilt bakım ürünlerinin çoğunluğunda kullanılan gliserin, başta yüz bölgesi olmak üzere vücudun hemen her yerinde kullanılır. Gliserin nedir, ne işe yarar, gliserin nerelerde kullanılır, faydaları nelerdir, nasıl kullanılır gibi soruların yanıtlarını derledik.

Gliseron ismiyle de bilinen gliserin, gıdaların içerisinde nemlendirici özelliği nedeniyle kullanılabilir. Öksürük şuruplarında, dondurmalarda, sabun ve mum yapımında kullanılır. Bunun yanında kuru ciltlerin ne kazanması için belirli ilaçlarla veya tek başına kullanılabilir.

Gliserin Nedir?

Gliserin, tatlı tadı olan renksiz, kokusu olmayan zehirsiz sıvı kıvamındadır. Doğal veya sentetik türü bulunan gliserin, su veya alkol ile birlikte kullanılabilir. Doğal gliserinler, bitkisel veya hayvansal olan yağların hidrolizi sonucu elde edilir. Sentetik gliserin ise propilen, petrol ve klor içerikli kimyasallar ile üretilir.

Gliserin Ne İşe Yarar?

Gliserinin çok sayıda alanda kullanıldığı söylenebilir. Gıdalarda daha çok kıvam kazandırmak, nemlendirmek amacıyla kullanılır. Cilt için ideal olarak kullanılan bir nemlendiricidir. Sentetik ve doğal olarak iki kısımda olduğundan, doğal olanın insan vücudu için uygun olduğu söylenebilir. Antibakteri özelliğinin yanında, mantar oluşumuna engel olabilen gliserin, cildin nem ve sun dengesini koruduğundan ilaçlarda kullanılabilir.

Gliserin, 1,2,3-Propantriolün yaygın adıdır. Şurup kıvamındaki bu renksiz sıvı, suda çözülebilmektedir. Hayvansal ve bitkisel yağ maddelerinin içinde bulunur. Canlılarda yağ sentezinde yağ asitleriyle esterleşerek trigliseritleri yani yağı oluşturur. Deriye uygulandıgında lipitlerin yapısına katılır. Tıpta yumuşatıcı olarak, endüstride sabun ve özel dokumaların yapımında kullanılır. Yağlı maddelerin sabunlaştırılmasıyla elde edilen gliserol, bir trihidrik alkoldür; yani her biri farklı bir karbon atomuna bağlı üç hidroksil grubu (OH) içerir. Gliserolün öbür kullanımları arasında patlayıcı madde yapımı, sanayi çözücüleri üretimi sayılabilir. Aynı zamanda gliserol gıdalarda aw (su aktivitesi) değerinin düşürülmesine yardımcı olur.

Gliserin Nerelerde Kullanılır?

Gliserin Nerelerde Kullanılır?

Gliserinin kullanım alanları birbirlerinden farklıdır. Ancak temel anlamda insan ihtiyaçlarının giderildiği birçok alanda kullanılabilir. Örneğin; sabun yapımında, mum yapmada kullanılabilir. Ek olarak cildin nem kazanabilmesi için farklı çeşitli ilaçlarda kullanılabilir. Cildin renginin açılmasında kullanılabilir. Sedef ve egzama tedavilerinde uygulanabildiği için ilaç sanayinde sıklıkla kullanılan maddeler arasında yer alır.

Gliserin Nasıl Kullanılır?

Gliserinin kullanımı, için pek farklı yöntemler bulunur. Kişi cildi için gliserin kullanacaksa bunu sade gliserin olarak kullanabileceği gibi farklı ilaçların içerisinde de kullanabilir. Gliserin kulaktaki bazı hastalıklar için damla şekliyle kullanılabilir.

Gliserin kullanımı için mutlaka doktor tavsiyesi almak gereklidir. Cildin nem veya parlaklık kazanması için ihtiyaç duyulan gliserin miktarının ne kadar olacağı gibi konular, alanında uzman doktorlar tarafından belirlenebilir.

Gliserinin Faydaları Nelerdir?

Gliserinin Faydaları Nelerdir?

Gliserin, diğer adı “gliserol” de olan sıvı halde bulunan polar organik bir trihidroksi alkoldür. Hafifçe tatlı, zehirleyici olmayan bir sıvıdır. Su ve alkol ile karışır; asetonda çözünür. Tıbbi gliserin şeker hastalığında şeker olarak ayrıca dıştan deriye uygulanan merhemlerle ve kabızlıkta fitil olarak kullanılır.

Gliserin Cildi nemlendirir

Gliserin cilt üzerinde çok etkili bir nemlendiricidir. Cildinizdeki kuru ve mat lekeleri azaltarak havadan su emer. Cildiniz uygulama anında derhal yumuşak, esnek ve nemlenir. Cildinize nem ve sağlık katar.

Gliserin Cildi Pürüzsüzleştirir

Cildiniz yaşlandıkça, donuk görünür ve tahrişe, kızarıklığa ve kuru cilt gibi diğer birçok koşullara nem tutma yeteneğini kaybettiği için duyarlı hale gelir. Yaşlanma ile cildiniz de sertleşir – ancak düzenli olarak gliserin kullanmak küçük çatlakları doldurarak cildinizi pürüzsüzleştirir ve kuruluk ile ilgili diğer sorunları önler.

Gliserin Su Dengesini Korur

Gliserin içerisindeki nemlendiriciler, suyu havadan çeker ve suyu cildinizde tutar. Gliserin, buharlaşma nedeniyle su kaybını en aza indirir ve cildin sular arası seviyesini dengede tutar – böylece cildi iyi nemlendirir ve besler.

Gliserin Cildi besler

Cildi besleyici özellikleri nedeniyle gliserin her gün kullanılabilir. Düzenli kullanımı cildinizin sağlıklı, yumuşak ve taze kalmasına yardımcı olur. Kış aylarında soğuk algınlığı ile mücadelede yardımcı olmak için özellikle harikadır.

Gliserin Cilt Görünümünü Geliştirir

Gliserin, cildinizi sadece nemli değil aynı zamanda yumuşak ve dokunmaya esnek tutan bir yumuşatıcı görevi görür. Cildinizin daha sağlıklı ve çekici görünmesini sağlar. Yaralar ve diğer cilt sorunları üzerindeki tedavi edici etkileri de cildinizin daha sağlıklı ve pürüzsüz görünmesini sağlar.

Gliserin Cildi iyileştirir

Gliserin hücrelerin büyümesine ve böylece cildin iyileşmesine yardımcı olabilir. Gliserin ayrıca egzama ve sedef hastalığı gibi mantar enfeksiyonları için doğal bir ilaç görevi görür. Morlukları azaltır ve enfekte olmuş doku ve hücreleri daha hızlı onarır.

Gliserin Cildi korur

Gliserin epidermal tabaka kalınlığını arttırır ve bariyer fonksiyonunu iyileştirir. Zararlı kimyasallar ve çevresel unsurları cildinizden uzak tutmaya yardımcı olarak nemi hapseder.

Doğa Aktivitelerinde Gliserin Kullanımı ve Faydaları

Doğa Aktivitelerinde Gliserin Kullanımı ve Faydaları

Akıllı hazırlayıcılar, malzemeleri ve erzakları ile her zaman mümkün olduğu kadar çok üssü kapsamaya çalışacaklardır. Değişen koşullara ve beklenmedik ihtiyaçlara uyum sağlamanıza yardımcı olacakları için, esnek, çok amaçlı öğeler genellikle uzun vadeli hayatta kalma durumlarında başarının anahtarıdır.

Bazı hazırlayıcıların biraz yardım alabileceği bir alan, temel kimya konusu, özellikle de basit kimyasalların ve toplu olarak uygun fiyatlı ve çeşitli amaçlara uygun bileşiklerin stoklanmasıdır. Bu bağlamda mükemmel bir bileşik, basit bir poliol olan gliserindir.

Gliserin her türlü kullanıma sahiptir ve ilaçlardan hijyen ürünlerine, makyaj malzemelerine, otomotiv ve endüstriyel kimyasallara kadar sayısız üründe ve hatta birçok gıdada bulunur.

Son derece uyarlanabilir, ezici bir şekilde güvenli ve kıyaslanamayacak kadar kullanışlıdır, bu da kesinlikle elinizin altında olmasını isteyeceğiniz anlamına gelir.

Elinizde gliserin yoksa kesinlikle çok şey kaçırıyorsunuz! Aceleden sonra bu kişisel eksikliği giderin çünkü bu makalede hem uzun hem de kısa vadede bir hayatta kalma durumunda amacınıza yardımcı olabilecek gliserinin sekiz akıllı kullanımını sizinle paylaşacağız.

Gliserin Nedir ve Nereden Gelir?

Gliserin

Daha doğrusu gliserol olarak adlandırılan gliserin, bir poliol bileşiğidir. Hem antiviral hem de antibiyolojik özelliklere sahip olmasıyla dikkat çeker ve hem kokusuz hem de renksiz hafif viskoz bir sıvı olarak görünür.

İlginç bir şekilde, gliserin tatlıdır ve çeşitli gıdalara tatlandırıcı olarak eklenebilir, ancak bu dikkatli bir şekilde veya yüksek konsantrasyonlarda oldukça belirgin bir müshil etkisi olduğu açıkça anlaşılarak yapılmalıdır.

Gliserin birçok sektörde birçok uygulamaya sahiptir ve tipik olarak hayvan veya bitki kaynaklarından elde edilir veya doğal olarak trigliseritlerde bulunur. Bu trigliseritlerin sabunlaştırılması, transesterifikasyonu ve hidrolizi, gliserin ve bunun varyasyonlarını üretir.

Bitki türevli gliserin tipik olarak hurma veya soya fasulyesi bitkilerinden elde edilir ve hayvan donyağı, hayvan türevli gliserin için birincil kaynaktır. Gliserin son derece yaygın ve ucuz bir üründür, yalnızca Amerika Birleşik Devletleri yılda 350.000 tondan fazla üretiyor ve kilogram başına sadece birkaç liraya satıyor.

Özellikle, tipik olarak elde edildiği şekliyle gliserin tipik olarak hamdır ve bireysel düzeyde özellikle yararlı değildir. Saflaştırılmış gliserin perakende düzeyinde daha yaygındır, ancak bileşiğin saflaştırılması pahalıdır ve bu, satış noktasına ulaştığında maliyeti önemli ölçüde artırır.

Bununla birlikte, amaçlarımız için uygun olan gliserin, toplu olarak veya daha küçük miktarlarda makul ölçüde uygun maliyetlidir ve kesinlikle elinizde biraz bulundurmak isteyeceksiniz.

Eczanelerde, büyük mağazalarda eczane bölümünde ve çevrimiçi olarak yaygın olarak bulunur. Bu harika bileşimi neden elinizin altında tutmak isteyeceğinizin nedenlerini bir sonraki bölümde size sunacağız!

Doğada 8 Farklı Gliserin Kullanımı

Gliserin

Dudak Kremi Olarak Gliserin

Gliserin, nemlendirici özellikleri ve ayrıca antimikrobiyal ve antiviral özelliği ile ünlüdür. Bu onu, özellikle zorlu koşullarda kullanım için uygun, mükemmel bir nemlendirici dudak balsamı yapar. Diğer bazı geleneksel veya alternatif dudak balzamlarıyla karşılaştırıldığında, gliserin, zaman içinde düzenli olarak kullanıldığında mevcut hasarı tahriş etme veya olumsuz etkilere neden olma olasılığı en düşüktür.

Tek gereken, dudaklarınızı kaplamak için etrafa eşit olarak yayılabilen küçük bir damla.

Bu sizi özellikle sert, soğuk rüzgârdan koruyacaktır, bu nedenle bolca uygulayın ve dışarıda çalışırken küçük bir miktar elinizin altında bulundurun.

Çatlamış dudakların hayatta kalma durumundaki sorunlarınızın en küçüğü olduğunu düşünebilirsiniz, ancak zorlu koşullar için dudaklarınızı acı verici bir şekilde çatlamak ve bölmek, onları enfeksiyona karşı savunmasız hale getirmek kolay bir şeydir. Riske atmayın; onlara düzenli olarak gliserin uygulayarak onları esnek tutun!

Çatlamış veya Hasarlı Cildi İyileştirmek İçin Gliserin

Gliserin

Gliserin, iyileştirici özellikleri nedeniyle uzun süredir her türlü topikal ilaçta bir bileşen olarak kullanılmaktadır. Aslında, küçük cilt yaralanmalarını ve rahatsızlıklarını iyileştirmek için satın aldığınız birçok ürün, iyileştirici özelliklerini ağırlıklı olarak gliserinden alır, başka bir şey değil.

Sahip olabileceğiniz herhangi bir çatlamış veya hasar görmüş cilde uygulayarak gliserinin iyileştirici özelliklerinden yararlanın.

Böcek ısırıkları, sığ sıyrıklar ve delinmeler, sedef hastalığı, egzama ve benzeri rahatsızlıkların tedavisinde ve hatta yanıkların tedavisinde iyi çalışır.

Evet ister inanın ister inanmayın, gerçekten korkunç üçüncü derece veya daha kötü bir yanıkla uğraşmadığınız sürece gliserin mükemmel bir yanık tedavisi yapar. Birinci ve ikinci derece yanıklar, bir gliserin uygulamasıyla güvenilir bir şekilde tedavi edilebilir.

Gliserin ve tipik tezgâh üstü gücü, yukarıda belirtilen tüm hastalıklarda ve daha sonra bazılarında olduğu gibi kullanıma hazırdır.

Cildi Nemlendirmek İçin Gliserin

Gliserin cildiniz için mükemmel bir nemlendiricidir ve uzun süredir çalışan eller ve ayaklar için bir tedavi olarak kullanılmaktadır. İş, zevk veya başka bir nedenle uzun süre ayakta kalan herkes, topukların ve ayak toplarınızın sertleşebileceğini ve daha sonra ağrılı bir şekilde kırılabileceğini bilir.

Aynı şey ellerinize, özellikle parmaklarınızın uçlarına da olabilir. Tüm bunlar, yalnızca sert hava koşulları ve kire, kuma ve kimyasallara maruz kalma ile daha da kötüleşir.

Her iş gününün sonunda ve hatta gün aşırı gliserin ile düzenli tedavi, cildinizin herhangi bir nedenle kuruması ve çatlaması olasılığını önemli ölçüde azaltacaktır.

Cildinizi yumuşak, esnek ve dokunması hoş tutmanın yanı sıra, herhangi bir bozulma olmadan çalışmaya devam edebilmeniz için cildinizi korur ve onarırsınız. Yapmanız gereken tek şey, cildinizdeki etkilenen bölgelere veya muhtemelen sorunlu bölgelere gliserin masajı yapmak ve gününüze devam etmeden önce emmesi için biraz zaman vermek.

Bir süre için geride bir kalıntı bırakacaktır, bu yüzden tutuşunuzdan emin olmanız gerektiğinde bunu işe başlamadan hemen önce yapmayın.

Ağızdaki Yaraların veya Yaralanmaların Tedavisinde Gliserin

Gliserin

Yapabileceği tüm şeyler göz önüne alındığında, yan etkiler veya zehirlenme korkusuyla ağzınıza gliserin koymaktan çekiniyor olabilirsiniz, ancak gliserin son derece güvenli ve hatta şaşırtıcı miktarlarda yenilebilir.

Olabilecek en kötü şey, müshil etkisi olabilir, ancak bunu daha sonra konuşacağız. Bu konuyla daha ilgili olan şudur ki, ağızdaki yaraları veya yaralanmaları tedavi etmek için gliserin kullanabilirsiniz, aynı şekilde vücudunuzun herhangi bir yerindeki dış yaralanmalarda olduğu gibi.

Ağızda meydana gelen pamukçuk yaraları, ülserler, yarık diş eti çizgileri ve diğer yaralanmalar veya ağrılı boo-booslar, düzenli gliserin uygulaması ile hızlandırılmış iyileşme ve ağrı kesici olabilir.

Malzemenin tadı bile tatlıdır, bu yüzden bu yaralanmaları buna göre tedavi etmek kötü veya tatsız olmayacaktır. Tek gereken, bir q-ucu, pamuklu çubuk veya hatta temiz bir parmakla biraz kurulamak ve ardından bir süre çalışmasına izin vermek.

Yine, yanlışlıkla biraz gliserin yutarsanız endişelenmenize gerek yok; sana zarar vermez!

Sabun Yapımı İçin Gliserin

Gliserin

Modern “büyük marka” sabunları kullanan okuyucular için muhtemelen onların cilt üzerindeki kurutma etkisini deneyimlemişsinizdir, bu da genellikle sizi kavrulmuş ve garip bir şekilde yapış yapış hissetmenize neden olur.

Bunun nedeni, yalnızca cildinizden nemi almalarıdır, eklemezler.

Görünen o ki, bunun nedeni, büyük marka sabun üreticilerinin sabun yapım sürecinde oluşan sabunlarındaki gliserini çıkarması ve satmasıdır.

Dünden kalma eski moda sabunlar genellikle bu gliserini içerde bıraktı.

Tahmin edebileceğiniz gibi, soğuk işlem preslenmiş sabunlarda olduğu gibi gliserini sabunda bırakmak, cildinizi temizlerken besleyecek bir ürünle sonuçlanır veya en kötü ihtimalle cildinizi banyodan öncekinden daha kötü yapmaz. .

Pek çok hazırlayıcı, sabun yapımı hakkında bir iki şey bilir ve uzun vadeli hayatta kalma durumlarında kendi malzemelerini desteklemek için süreci nasıl uygulayacağını öğrenmiştir.

Bir bileşen olarak kendi sabunlarınıza doğrudan gliserin eklemek, yalnızca onları iyileştirecek ve sabununuzun cildinize daha az zarar vermesini sağlayacaktır.

Ev yapımı sabuna gliserin eklemenin kesin oranları ve zamanlaması bu makalenin konusunun ötesinde bir konudur, ancak gliserin uzun süredir birçok sabunda ortak bir bileşen olduğu için bu basit bir meseledir.

Müshil Olarak Gliserin

Gliserin

Kabızlıkla güvenilir, ancak nazik bir şekilde başa çıkmak, söylemekten çok daha kolaydır. Reçetesiz satılan müshillerle talihsiz, ah, aksilik yaşayan herkes bunu kesinlikle doğrulayacaktır!

Bir kez daha, gliserin bu tür sorunların çözümü gibi görünüyor.

Yukarıda bahsedildiği gibi, gliserin yenilebilir ve hatta çeşitli gıdalarda, özellikle karbonhidrat yüklerinin minimumda tutulması istenenlerde, örneğin şekersiz veya diyabetik dostu gıdalarda tatlandırıcı olarak kullanılır.

Gliserin tüketiminin bir yan etkisi, bağırsak hareketlerinde gözle görülür bir artış, özellikle de bir hareket için gerekli olan ıkınmada azalmadır.

Bu müshil etkisini arttırmak için olduğu gibi gliserini az miktarda tüketebilir veya aynı şeyi elde etmek için çeşitli gıdalara dahil edilmesini artırabilirsiniz.

Alternatif olarak, gliserin, aynı etkiyi karşı uçtan teşvik etmek için elle uygulanan bir fitil olarak veya hatta su ile bir çözelti olarak yüksek hacimli bir lavman olarak kullanılabilir.

Gliserin fitil tabletleri uzun zamandır piyasada ve bu amaç için bazıları tarafından da tercih ediliyor.

Bu şekilde kullanıldığında, gliserin uygulamadan sonra kendi kendine etki edeceğinden başka bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Bazı insanlar için etkilerin başlangıcı ani olabileceğinden dikkatli olun . Uyarıldın.

Yangın Başlatıcı Olarak Gliserin

Gliserin

Gliserin ayrıca inanılmaz bir şekilde ikili bir yangın başlatıcıda bir bileşen olarak hizmet eder, öfkeyle yanacak ve nemli çıraları bile güvenilir bir şekilde tutuşturacaktır.

Bu kadar çok şey yapabilen ve hatta yemesi bile güvenli olan bu harika bileşiğin doğru koşullarda kendiliğinden yanabileceğine inanmak zor!

Ancak bu doğru ve bu özelliği, orantılarınıza dikkat ettiğiniz ve gerekli tüm güvenlik önlemlerini aldığınız sürece güvenilir ve güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.

Gliserin, eşit oranlarda potasyum permanganat ile birleştirildiğinde , hızla oksitlenecek ve ardından üzerine konulan her şeyi tutuşturarak yanacaktır.

Potasyum permanganat, elinizde bulundurmanız gereken başka bir kimyasaldır ve bundan başka bir makalede bahsedeceğiz, ancak her iki bileşiğe de sahip olduğunuzu varsayarsak, hazırlamak için yapmanız gereken tek şey ateşiniz için uygun bir nokta, özellikle de bir tane oluşturmaktır. sıçrayan kıvılcımları yakalamaya yardımcı olmak için sığ depresyon.

Ardından iki bileşiği birleştirin, geri çekilin ve parlak, morumsu bir alevin çatırdayan bir ateşe dönüşmeden önce aniden ortaya çıkmasının tadını çıkarın.

Ağız Yaraları ve Gargara için Gliserin

Gliserin

Gliserin için bir başka harika oral kullanım, antiseptik bir gargaradır. Bu, ağzınızdaki herhangi bir ağrılı noktayı tedavi etmenin başka bir yoludur, aynı zamanda kötü bakterileri öldürerek nefesinizi tazelemenin bir yoludur.

Gliserin, seyreltildiğinde bile antiseptik özelliklerini korur ve ince bir solüsyon elde edilene kadar suyla karıştırılarak etkili bir gargara yapılabilir.

Ardından, her zamanki gibi, gargara yapmadan önce, gargara yapmadan ve yaklaşık 30 saniye sonra tükürmeden önce solüsyonu ağzınıza dökün.

Bu gliserin solüsyonunun günlük kullanımının hiçbir yan etkisi yoktur, ancak kendi başınıza karıştırdığınız için bilinmeyen bir konsantrasyonda gliserin kullanıyorsanız dikkatli olun.

Düzenli kullanımla, genel olarak önemli ölçüde daha taze bir nefes ve daha sağlıklı bir ağız fark edeceksiniz. Gliserinin bir başka harika özelliği daha!

Bugün Biraz Gliserin Alın!

Şimdiye kadar söyleyemezseniz, gliserin düzinelerce sektörde sayısız üründe halihazırda bulunan çok yönlü, uyarlanabilir ve uygun fiyatlı bir kimyasal bileşiktir.

Sadece endüstriyel ölçekte değil, her türlü şey için evrensel olarak yararlıdır. Zeki hazırlayıcılar, ilaç ve daha fazlası gibi kendi amaçları için gliserin özelliklerini kullanabilirler.

İyi bir gliserin kaynağı herkes için öncelikli bir hazırlık olmalıdır! Sırt çantanızda gliserin bulundurun.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. 
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. 
  • Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın. Kişisel çöpünüzü kamusal kullanıma açık olan doğaya terk etmeyin.
  • Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
  • Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.