Petzl Shunt İp Sıkıştıracı İncelemesi

Petzl Shunt İp Sıkıştıracı İncelemesi
Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿
Outdoor, Dağcılık ve Tırmanma Ekipmanı: Petzl Shunt İp Sıkıştıracı İncelemesi
Petzl firmasının yaptığı, oldukça eskiden beri varolan ve pek de tanınmayan, dahası ‘seksi’ gözükmeyen bir gereçtir Shunt. Oysa bu şekilsiz, çirkin alet çok işlevlidir: ip inişinde prusik düğümü veya Bachmann düğümü yerine ipi durdurmak; gerekirse ipe (tıpkı jumar gibi) tırmanmak, solo sabit hatta veya solo top- rope tırmanırken emniyet almak gibi çok değerli ve çok güvenli kullanımı olan, ayrıca ipi sıkıştırmak için iğneli diş kullanmayan güzel fonksiyonları var. Ağırlığı 188 gram olan Shunt, CE ve UIAA onaylı bir gereç; tek ve çift ipte kullanılmaya uygun. Tek iplerde 10-11 mm, çift iplerde ise 8-11 mm arasındaki ip çaplarında kullanım için tasarlanmış. Mağaracılık, tırmanış, rota açma vb. tüm ip ve dağ uygulamalarında tavsiye edilir, sağlam ve fonksiyonel bir alet..
Artıları: Solo olarak sabit bir ipe tırmanmak; solo olarak kaya tırmanmak, ip inişinde emniyet düğümü olarak kullanmak fonksiyonlarında çok başarılı. Değişik çapta tek ve çift iplerle kullanıma uygun. Kullanımı basit ve ‘foolproof’ yani kazara ipten çıkarmak veya elden kaçırmak şansı yok. Alet ipi içine alarak – sararak kullanıldığı için çok basit ve etkin. İp inişinde elle sıkılırsa ipte kayıyor, bırakılırsa anında sıkıştırıyor. Yani sıkışma sorunu hiç olmayacak ve sağlam bir tür prusik gibi, faydalı. Bu aleti kendinize bel kolonundan kilitli karabinle takarak sabit bir hatta solo kaya tırmanabilirsiniz, düşme halinde tutar (kayada ip ile inerek rota temizlemek, ipte uzun süre kalınacak işler yapmak vb. için de son derece uygun). Jumar tarzında kullanmak ve alete asılarak ipe tırmanmak da Shunt ile olasıdır, burada da aletin jumar gibi ipten yan dönüp, sıkışıp çıkması ihtimali olmadığı için büyük artısı var.
Çamurlu, buzlamış iplerde kullanım için ideal.. Çok sağlam, bozulamayacak bir gereç. Son ve en büyük avantajı, jumar – tibloc vb. gibi aletlerin yaptığı gibi ipi ince dişlerle sıkıştırıp yırtarak tutmuyor, sadece künt bir sıkıştıraçla sıkarak tutuyor, dolayısı ile ipe asla zarar vermez. Statik ve dinamik ipte kullanıma eşit derecede uygun.
Eksileri: Çirkin! Estetik olarak sıfır. Ayrıca Petzl yıllardır bu aleti albenisiz renklerde (mor ve benekli!) üretmekte ısrar ediyor Alet biraz ağır, dağ tırmanışlarında taşımak için çok ideal değil.
Artık üretilen bir gereç olmasa da, hala piyasada bulunuyor.. Gerçekten, iple inişte mekanik ve kolay açılıp sıkışan bir prusik niyetine ve rota temizler, rota açarken sabit hatta çok harika işleyen bir alet.
Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Fındık’a teşekkür ediyoruz.
Önemli Hatırlatma: Yazı bir uzmanın kişisel görüşüne dayanmaktadır. Tanıtılan ürünlerin zaman içerisinde versiyonları, kullanılan malzeme ve özellikleri değişmiş olabilir. Çeşitli özellikleri kaybolmuş, azalmış ya da yazıda bulunmayan yeni özellikler eklenmiş olabilir. Ekipman ile ilgili en son bilgiler için ürünün güncel sitesinden bilgi almalısınız.
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz!
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündem
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Yaz Aylarında Özgürlüğü Doğa Sporları ile Keşfedin
Doğa ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik ve Sorumluluk Rehberi
Ömer Burhan Tüzel'den Dağcılık Tecrübeleri: Dağcılık Ve Ego
15-22 Ağustos Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni 17/18 Ağustos Hafta Sonu Etkinlikleri
Doğa Sporlarında Karşılaşabileceğiniz Tehlikeler ve Almanız Gereken Önlemler
Marmaris Doğa Gönüllüleri: Doğanın Yeşil Kahramanları
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org