Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

turkeyoutdoor.org
“Türkiye’nin doğaya açılan kapısı”

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿


Outdoor, Dağcılık ve Tırmanma Ekipmanı: The North Face Spire 32 & 40 Tırmanış Çantası İncelemesi

Bu ürünlerin yerine 2011 yılı itibariyle Prophet 40  geçmiştir.

The North Face’in ürettiği,  en üst düzey ‘summit series’  koleksiyonuna ait olan teknik, hafif, sağlam ve kullanışlı  tırmanış çantaları. Spire 40, S-M ve M-L olarak iki bedende üretilmiş, üstten doldurmalı, 39-40 litrelik bir çanta, Spire 32 ise bunun 33-34 litrelik küçük kardeşi. Her iki modelin da tabanı  ve aşınma bölgeleri 315 D cordura naylon (araba airbag kumaşı!) ve 210 D normal naylon kumaştan yapılmış. Spire 40, iki toka ile kapatılıyor, 1260 gram ağırlıkta ve iki farklı renkte bulunuyor. Spire 32 ise yine iki farklı renkte üretilmiş ve 929 gram ağırlıkta; tek belirgin farkı tek bir  ön tokayla kapatılması. Birkaç günlük duvar ve teknik dağ çıkışlar ve trekking’e de uygun, sırt sistemleri gayet rahat  çanta modelleri.

Artıları: Kafada kask varken kullanması rahat çantalar, kask ile yukarı bakmayı, kafayı kaldırmayı engellemiyorlar.. Teknik kesimli olduğu için çanta sırttayken tırmanmak oldukça rahat, profili dar ve küçük olduğu için de neyse ki çok doldurulamıyor. Sırtın içinde, esas amacı hidrasyon torbası tutmak olan iç cebi guzel, ıvır zıvır ufak eşyaları saklamak için ideal. Yumuşak, destekli bel kayışı var; buna dikili iki adet malzeme askıları işlevsel. Teknik tırmanışta dik etaplarda çantayı iple çekmek için 3 adet askı halkası var (üç tanesi bir taneden  daha güvenli!). Sırt sistemi basit ve sabit ama çok rahat, sırtı ıslak tutmuyor.  Çıkartılabilir, şekilli  EVA matlı sırt sistemi var. 2 adet kazma askısını baton ve kazma bağlamakta kullanıyorsunuz.

Spire 40 modelinde yandan fermuarlı bir ön cep harita vb. saklamaya yarıyor. Çantaların renkleri güzel.   Çantanın plastik tokaları gayet sağlam ve küçük, sağa sola takılmıyor. Tepe kapak altında ip vb. sıkıştırmak için ayarlı kayış ve yanlarda kayak takmak için destekli perlonlar bulunuyor. 4 adet sıkıştırma kayışıyla çantanın boşluğunu alıp sallanması etkince engelleniyor ve yanlara mat, çadır gibi şeyleri takabiliyorsunuz…. Çanta çok hafif, kumaşlar hafifliğe oranla sağlam ve gereken yerler çift kat destekli, delinse bile açılmıyor… Çanta hidrasyon sistemleriyle kullanılabiliyor. Göğüs perlonunun tokasında acil durum için düdük var..

Eksileri: Üstteki fermuarlı tepe göz cebi çok küçük, benim gibi burada ilkyardım seti ve tırmanış esnasında çok kullanılan ıvır zıvırları tutmak alışkanlığınız varsa bazen sığmıyor! Çanta kumaşı, sağlam olsa da  bazen kayada tırmanırken, özellikle dar yerlerde sürtünüp sıkışınca hasar verilip delinebiliyor.

Dayanıklı bir malzeme, Spire 32 modelini  11 yıl sonra hala duvar tırmanışında kullanıyorum! Tabii artık bu malzeme uzun süredir üretilmediği için bulunmuyor..


Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Fındık’a teşekkür ediyoruz.

Önemli Hatırlatma: Yazı bir uzmanın kişisel görüşüne dayanmaktadır. Tanıtılan ürünlerin zaman içerisinde versiyonları, kullanılan malzeme ve özellikleri değişmiş olabilir. Çeşitli özellikleri kaybolmuş, azalmış ya da yazıda bulunmayan yeni özellikler eklenmiş olabilir. Ekipman ile ilgili en son bilgiler için ürünün güncel sitesinden bilgi almalısınız.

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz!