Tunç Fındık Antalya Hurma Kulesi Batı yüzü Yeni Rota Gevrek Tırmanma Anıları

Tunç Fındık Antalya Hurma Kulesi Batı yüzü Yeni Rota Gevrek Tırmanma Anıları
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Türk Dağcı Tunç Fındık’ın Anıları: Antalya Hurma Kulesi Batı yüzü Yeni Rota Gevrek
Evet, yine bir Antalya ‘kış günü’ ve yine ‘oyun bahçemiz’de geleneksel bir ilk çıkış- Hurma Kulesi (Kızıltepe) batı yüzünde, Kulenin güney tarafındaki belirgin payandanın batı duvarında kısa sayılır ve eğlenceli bir geleneksel rota tırmandık eski dost Tafa ile beraber, 20 ocak 2024 tarihinde. ‘Gevrek’ adını verdiğimiz yeni rotamız 130m ve 3 ip boyu uzunlukta, IV+, V derece tırmanış zorluğundadır. Kızıltepe olarak da bilinen Hurma Kulesi, gerek kayasının kaliteli olması, gerek şehre yakınlığı, gerekse Akdeniz’e nazır muhteşem manzarası açısından harika bir konumda ve sıklıkla ziyaret ettiğimiz bir yer. İdeal tırmanış sezonu, güney ve batı yüzler olduğu için sonbahar, kış ve erken ilkbahar, çünkü bu yüzlerde güneş oldukça sert oluyor ve kışın bile güneşli bir günde tişörtle tırmanmak çoklukla mümkün..
Hurma Kulesi batı yüzü tabanına varış son derece basit: Antalya-Altınyaka karayolundan Hurma kulesinin batı tarafına, önce yüksek gerilim hattının eski traktör yolundan, sonra ise bazen çalılık ve çarşak tabanı olan ormanlık bir yamaçtan 29 dakika trekle ve 100m kadar irtifa alarak varılıyor.
Tırmanış, batı duvarının sağında kalan ve ondan bir kulvar ile ayrılan payandanın orta kısmındadır ve bu yüzde artık toplam üç rota var. Yeni rotamız, soldaki ‘Karakış’ ve sağdaki ‘Zebani Yolağı’ rotaları arasındadır ve kabaca yüzün üst kısmındaki belirgin sarı girinti/negatifin solundan geçerek payandanın zirvesine uzanır (bakınız topo). Bu tırmanışa payandanın çarşağın kayaya dayandığı en alt kısımdan başlanırsa kolayca ve 40 metrelik bir ip boyu rotaya eklenir. Bizim yaptığımız gibi çarşaktan biraz çıkıp duvarın altındaki bir sete soldan 50m kadar tırmanış/yangeçiş yaparsanız (II, III derece) bu ip boyunu atlamış olursunuz (yine, bakınız topo). Sözkonusu travers ile duvarın başladığı taşlı setteki büyük harnup ağacına ulaşılır ve bunun hemen ardında tırmanış başlar.
1.ip: Belirgin kulvar-oluk-çatlak yapısının sağ tarafındaki dikey yüzle başlanır, nitelikli yüzeyde iyi tutamaklar ve sağlam kaya ile (arada bazı çalılar arasından geçişle), ip boyu sonlarında varılan dikey slab yapılı sağlam duvar tabanında, rampadaki V-çentikte istasyon (kumsaati var) IV+ 45m
2.ip: Güzel, nitelikli ve dikey yapılı slab duvar ile girilir (sağlam kaya, ara emniyet gayet iyi) ve devamı kolay yüz ile rampaya devam edilir; sağ üstte kalan sarı negatif bantın soluna uzanan, üzerinde iri çalılar olan rampa-slaba girmek için dik köşe duvardan bunun sırtına doğru sağa geçilir (V, sağlam kaya, ara emniyet iyi). Rampanın yüzündeki slab yapıda duvarda çalılar arasından (oldukça kırıp açtım çalıları!) tırmanışla, etap sonu varılan dikey, kızılımsı yapıda köşeden sollu yükselişle sol dikey köşe çatlağa girilir (IV+ gibi, sağlam sayılır, ara emniyet var). Bu rampanın bitiminde sol köşelerdeki boşta duran çürük iri bloklara hiç değmeden sağ gri sağlam yüzde tırmanışla varılan belirrgin omuzda (ki burası sarı negatifin üzeridir) istasyon, V 65m
3.ip: Kısa bir ip boyu. Dik yüz kısa zor girişle tırmanılır (IV-gibi) ve devamı kolaylaşan, biraz da çürükleşen yüz ile (III+) gri kayalı, kumsaati dolu bir omza, payandanın zirvesi altına varılır, kumsaatlerinde istasyon, IV-, III+ 20m
Bu noktadan payandanın kolay, gri kayalı sırtında 40m kadar yükselişle (II) payandanın sırtına ulaşılır; arka kulvarına yapılacak iniş noktası olan, sırttaki çentiğn arkasındaki ağaca varılıyor (burada büyük kumsaatlerinde de eski iplerimiz var ama en kolayı ağaçtan iniş).
2 saat süren tırmanışın inişini artık klasik hale gelen batı kulvarından hızla yaptık, bir ağaçtan 30m kadar iniş (kalın mavi ipler var), kulvarda yürüyüş ve diğer bir ağaçtan 25m kadar inişle (kalın mavi ipler var) çarşağa varış.. Bu tırmanış için tek 60 metrelik ip kullanmak mümkün çünkü inişte 30m mesafeler yeterli. Tam set yaylı tıkaç, telli takoz, bol uzun perlonbant gerekiyor, herzamanki üzere birkaç sikke taşıdık ama kullanmaya hiç gerek olmadı. Kaya gayet nitelikli ve sağlam, bazı pasajlarda arasıra çalı problemi olsa da bu dai bu düşük irtifalarda kaya tırmanışının bir parçası bu maalesef. Kısa bir öğleden sonra için ideal, eğlenceli ve manzaralı bir geleneksel kısa duvar….
Kaya ve tırmanışla kalın (mümkünse geleneksel olsun:))))
A new trad multi pitch route at the W Wall of the S spur of Hurma Tower with my bro Tafa. 130m and 3 pitches long, our new route is grade IV+, V UIAA, generally on good rock, and offers good belaying possibilities. A short and straightforward, technically easier though exposed climb, with good views, rather easy approach and descent. Typical of Coastal Beydagları range limestone, grey and fully featured rock is to be enjoyed…
Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz
Antalya hakkında bütün yazılarımız için Antalya Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Antalya‘da kamp yapılacak yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Antalya Kamp ve Karavan Alanları haritasını tıklayabilirsiniz.
Antalya‘da Gezilecek Yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için;
- Antalya Gezilecek Yerler Haritasını
- Antalya Müzeler Listesi Haritası
- Antalya’da Bulunan Mağaralar Haritası
- Antalya’da Bulunan Kumsal ve Plajlar Haritası
- Antalya Kaleiçi Gezi Rehberi Haritası
- Antalya’da Bulunan Antik Kentler Haritası
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Fenermekanik Cumhuriyet Kupası Yat Yarışı Antalya'da!
Antalya'da Yasadışı Kelebek Toplayan Yabancı Yakalandı
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
Trekking'e Yeni Başlayanlara Kitap Önerisi: Doğayı Yaşamak
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (5-6 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (3-13 Nisan)
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org