Tunç Fındık Antalya Moryer Kayalıklar Yeni Geleneksel Rota Kısa Savaş Tırmanma Anıları

Tunç Fındık Antalya Moryer Kayalıklar Yeni Geleneksel Rota Kısa Savaş Tırmanma Anıları
Türkiye’nin doğaya açılan kapısı Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️ Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa tutkunlarına kamp alanlarından yürüyüş rotalarına, dağcılıktan ekstrem sporlara kadar en güncel etkinlik ve rehber içeriklerini sunan kapsamlı bir platformdur.

Doğaseverleri bir araya getiren güçlü iletişim ağıyla outdoor dünyasının nabzını tutan sayfa, aynı zamanda illere özel gezi rehberleriyle Türkiye’yi keşfetmek isteyenler için vazgeçilmez bir kaynak sunar. Platform, çevre bilincini artırmayı hedeflerken, doğada spor yaparken sürdürülebilirliğe ve biyolojik çeşitliliğe saygıyı ön planda tutar. 🌿
Türk Dağcı Tunç Fındık’ın Anıları: Antalya Moryer Kayalıklar Yeni Geleneksel Rota Kısa Savaş
Bu hafta, 5 ekim 2023 tarihinde dost Tafa ile beraber Moryer kayalıklarında (Çürükdağ olarak da bilinir) yeni bir kısa geleneksel kaya rotası çıktık: ‘Kısa Savaş’ VII derece, 50m ve 2 ip boyu uzunlukta. Moryer Kayalıklarının kuzeydoğu yüzünde ilk rotalar 2009 yılında arkadaşımız Burak Serter tarafından açılmıştı ve şimdi bu kayalığın hem kuzeydoğu, hem doğu yüzünde 12 adet geleneksel rota var (her derece ve uzunlukta) ve arada yine gidip birşeyler açabildiğimiz bir ‘yayla’ tırmanış alanı.. Bu arada, hatırlatma babında söylemem gerekir ki, buradaki en muhteşem rota ‘Hasta Hasta’ rotasıdır, fırsat bulursanız mutlak girin derim, muhteşem, gerçekten muhteşem bir çatlak rotası…
Tırmanışımıza geri dönersek eğer, Antalyadan 40km, Geyikbayırı’ndan ise 20km kadar uzakta ve 1800 metrelerdeki Çürükdağ/Moryer Kayalıkları’nın tabanına, geneli asfalt, son kısmı toprak araç yolundan ulaşılan son yerden 150m irtifa alımı ile, yarım saat trekle varılıyor (bakınız topo). Bizim bu en son kısa geleneksel rotamız, kuzeydoğu yüzünün biraz daha sağ tarafında, eski rotalarımızdan ‘Ninja Yolu‘nun hemen solundadır (yine, bakınız topo). Aslında bu bizim rotanın esas çekiciliği, üst kısmındaki yumruk boyutlu negatif çatlaktır ve biz de ona ulaşmak için tırmandık ama giriş kısmı üstü kadar zor çıktı.
1.ip: Tırmanış setli kayada kolay başlar (sol kulvardan başlamayın, hem kirli, hem de devamı ağaçla tıkalı ve üst kısmı çürük taş dolu). Giderek zorlaşan bir temiz duvar ile dik doğrultuda devam edilir (zor pasajda ara emniyet çoklukla güvenilmez ve zor yerleşse de, açık aralıklarla var- ufak friend’ler- kaya daima kompakt, tutuşlar ufacık ve/veya açık tutuş, basışlar çok zayıf/yok gibi/çok aralıklı, toplamı VII). Devamında, etap üst sağ iri ağaca varana dek zorluk ve uğraştırıcılıktan ödün vermeden devam ediyor (son kısımda kumsaatinde siyah yardımcı ip bıraktık), iri ardıcın topraklı eğik setinde dar alanda istasyon VII 30m
2.ip: Ağacın sol kıyısından yükselen dik traversle girilir, devamında yükselen sollu traversle (kaya sağlam, ara emniyet iyi) ulaşılan oluk-baca ağzı (kumsaatinde kalın beyaz ip halkası bıraktık) ile, içinde sıkışık üstüste iri bloklar olan açık baca tırmanılır (bloklar sıkışık ve sağlam ama yine de dikkat, bazen boş ses veriyorlar). Bunun vardığı dikey köşede, duvarları tertemiz açık baca ve içindeki yumruk boyutu çatlak, son kısmında negatifleşerek tırmanılır (son derece boşluklu, gayet zor, ara emniyet harika- orta ve büyük friend’ler). Çatlak bitimindeki negatif pasaj zorlukla geçilir (ara emniyet zor yerleşiyor ama var, toplamıyla VII). Bu noktada kısa, zor, ayaksız, 2m kadar geçişle sağ köşeye geçilir, devamında zor ve ara emniyeti sınırlı baca-çatlak ağaca dek çıkılır, ağacın sığ ama iyi setinde istasyon, VII 20m
İniş, ağaçtan zemine 50m kadar ip inişiyle yapılıyor (ağaçta soluk mavi renkli kalın ip halkası var), sırf iniş için bile çift ip kullanmak önemli. Rota 50m uzunlukta, ama istasyon konumu, ip sürtünmesi ve genel zorluk nedeniyle bizim yaptığımız gibi iki ip boyuna bölmenizi öneririm. Toplam 1.5 saat kadar süren tırmanışta en büyük boylar ve küçük-mikro boylar dahil tam 2 set yaylı takoz (Totemcam, DMM ve Camalot), telli stopper takoz seti, 4 sikke (ince ve kalın yaprak, V profil), bol uzun perlonbant gerekiyor.
Yorum olarak; muazzam bir rota değil ama yine de kırdaki bir uçurumda, çok güzel ortamda belirgin bir hat oldu. Rotayı çürük taşlar, otlar ve çalıdan oldukça temizledik ama yine de çatlaklarda biraz temizlik gerekiyor. Kısa ve net, adı üzerinde, gerçek bir geleneksel mücadele!
A new trad short wall climb on the NE face of Moryer-Çürükdağ cliffs, 50, 2 pitches, grade VII with my bro Tafa. A hard trad climb…
Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündem
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
5-9 Haziran Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Doğa Gezileri ve Doğa Yürüyüşleri
Birleşmiş Milletler Çevre Programı'nın (UNEP): Arazi Bozulması ve Kuraklık Ekosistemleri Tehdit Ediyor
Dünya Çevre Günü Kutlu Olsun (5 – 11 Haziran Çevre Koruma Haftası)
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org