Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️

🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.

🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.

🔥🚵‍♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!

🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.

Topluluğumuza Katılın!


Türk Dağcı Tunç Fındık’ın Anıları: Antalya Sivridağ Yeni Geleneksel Duvar Madloba

Geçen hafta, 20 kasım 2023 tarihinde Gürcü dostlarım Archil Badriashvili ve Avto Japaridze ile beraber, Sivridağ doğu yüzünde  yeni ve kısa bir geleneksel hat çıktık: ”Madloba‘, 185m ve 3 ip boyu uzunlukta, max VI+, VII- derece  geleneksel kaya tırmanışı içeren bu yeni rota benim için oldukça tanıdık zeminde. Rota, ‘İkiz Akıntı’ sektördeki en belirgin doğal hattır ve aşırı kolay sayılmaz, ara emniyeti kısıtlı bir güzergahtır. Rotanın tabanına Gedeller köyü asfaltından -klasik şekilde- en çok 25-30 dakika trekle varılıyor. Bu güzergahın ip boyu ‘Beton’ rotasıdır ve tırmanış İkiz Akıntı alt çanağa çıkan boltlu oluk-kulvarın  sağındaki köşeden başlar.

1.ip: Kolay, setli yapıda, biraz çürükçe  başlayan ve ardından sağlam yapılı, bol ara emniyet veren paralel çatlaklarla kesilmiş dik  gri bir slab ile, sırtın üzerindeki ağaçta istasyon (ağaçta siyah-yeşil yardımcı ip var) III+, IV- 65m 

2.ip: Sırttan az yükselen sollu travers ile (III) sırt geçilir ve arka yüzdeki kırık ve çatlaklarla arkadaki dev slabın oluk-çatlak-baca etabına yan geçilir (V veya V+, dikey geçiş, ara emniyet var). Bir kere oluk-çatlağa varılınca bunun  içinde tırmanış başlar, zorca geçişle (V+ veya VI- gibi, ara emniyet aralıklı kısıtlı) oluk içinde yolu kesen ağaç ve çalı içinden ve ardından geçilir; devamında dışa iten (solu temiz slab, sağı dışa atan duvar olan) zor çatlak-köşe ile (VI-, ara emniyet kıt ve aralıklı, biraz çürüklük var) ip biterken ulaşılan sırt kıyısındaki çok sağlam olmayan çatlaklarda istasyon, VI- 60m

3.ip: Kilit ip boyu. İstasyondan 7-8m kadar soldan başlayan temiz, ara emniyeti kıt, dikey oluğa girilir (VI, VI+ gibi) ve zor devam eden baca-çatlak-oluk az yattığı son kısmına dek tırmanılır (VI+, VII- gibi, ara emniyet hem aralıklı hem sınırlı). Çıkılan sığ setten devam eden, dışa atan zor köşe-çatlak (VI, VI+, ot ve dikenli çalı sıkıntısı var, ara emniyet var ama yerleştirmesi sorunlu) tepedeki sarı-siyah girinti ufak negatif altına kadar, ip boyu bitene dek tırmanılır (bu ip boyunda aralıklarla şuursuz bir yabancının matkapla kayayı delerek yapay kumsaati açıp geçirdiği eskimiş  ipleri göreceksiniz, zorda kalısanız bunları kullanabilirsiniz ama azami dikkat! bu ipler çok eski ve suyla kararmış, çürümüş haldeler), ağaç ve kumsaatinden, rahatsız konumda askı istasyonu  (ikisini birleştiren beyaz kalın ip halkası bıraktık) VI+, VII- 60m

Toplamda acelesizce 4 saat kadar süren bu hattın inişi oldukça direkt: ağaç+kumsaatinden (ikisini birleştiren beyaz kalın ip bıraktık) 60m kadar inişle, alt slabın tepesindeki  bir istasyona inilir  (kumsaatinde iki sarı  kalın ip+ mağaracı var, ama bu kısımda yanyana bazı diğer iniş istasyonları da bulunuyor). Bu istasyondan  slabda 60m kadar inişle alt çanağa ve orada da 15m alttaki oluk-kulvarın tepesindeki kumsaati+mağaracı istasyonundan zemine 30m kadar inişle varılır.

Bu rota enteresan bir doğal hat  ve hatta bu ‘İkiz Akıntı’ çanaktaki  en belirgin hat denilebilir. Ancak kayanın yapısı ve oluğun yağışlardaki ‘su oluğu’ fonksiyonu nedeniyle bazı yerlerde  çürükleşip ot-dikenli çalı sıkıntısı yaratabiliyor ve ara emniyeti  bazı pasajlarda son derece sınırlı. İki ve üçüncü ip boyları rotayı karakterize ediyor, ilk ip boyu opsiyoneldir ve  farklı şekillerde yapılabilir: sağdan, soldan, ortadan.. Velhasıl, geneli  güzel ve karakterli bir geleneksel hat oldu, yorum olarak yaklaşımı kolay, inişi hızlı ve dikey zor pasajlara sahip.

Sivridağ, şehre yakınlığı, kayaya ulaşımın kolaylığı  ve kayasının genel olarak harika yapısı sayesinde hepimizin kalbinde özel yer etmiş bir mekan, ancak ne buradaki ne Antalya’daki  herhangi diğer  geleneksel yüzler ve duvarların, -ki buna Dedegöl Kuzukulağı yaylasındaki uzun duvarlar dahildir-  yüksek dağlarda yapılan zorlu, ölümün kıyısında mücadele verilen  tırmanışlarla benzer veya yakın risk veya uğraşı seviyesini sağlayamadıkları bir gerçektir. Çünkü daha yüksek dağlarda yapılan  sözkonusu işlerin ‘commitment’ yani maruz kalma seviyeleri mukayese kabul etmeyecek kadar yüksek.. Ancak buralar da bizim ‘oyun bahçemiz’ ve  kısacası  bu ‘minyatürize’ duvarlarında eğleniyoruz;  kayada geçen her gün bize huzur veriyor..

Beraber tırmandığım harika Gürcü dostlarıma sevgiler ve teşekkürler, bu arada Madloba Gürcü dilinde teşekkürler anlamına geliyor..! Bu nazik, iyi ruhlu ve müthiş tırmanıcı  insanlarla birarada birşeyler yapmak çok güzel oldu, insan her gün ‘Altın Kazma Ödülü’ sahibi  tırmanıcılarla askı istasyonunda asılı kalma fırsatı bulamaz değil mi? Gelecek sefer, Shkhara’ya umarım:-) Velhasıl,  üç kişiden oluşan ikinci Gürcü ekibi de geçtiğimiz   ekim ayında  Tafa ile beraber  yeni açtığımız ‘Beton’ rotasının tekrarını yaptılar ve keyifleri yerindeydi. Kısaca kayada yine kaya tırmanış festivali kıvamında güzel bir geleneksel günü oldu…

Kayada ve dikeylerde yakında tekrar  buluşmak üzere! 

A first ascent on the E face of our beautiful  Sivridag, so near home,  with my Georgian brothers Archil Badriashvili and Avto Japaridze.  Our new  route is 185m, 3 pitches long and  max grades VI+, VII-  UIAA in difficulty. Rock quality is is not the best, as this is a natural line of weakness and acts as a waterfall when rainy, so some passages are broken in rock quality and offer no fine  protection,  though  some other passages  offer typically Sivridağ rock:  grey,  concrete-like slabs  with some threads and cracks… This route bisects the prominent huge gray slab  of the ‘İkiz Akıntı’sector in a very natural groove-crack-corner, and is a fine trad!

Thank you my brothers, next stop hopefully Shkhara:-)


Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz


Antalya hakkında bütün yazılarımız için Antalya Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Antalya‘da kamp yapılacak yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Antalya Kamp ve Karavan Alanları haritasını tıklayabilirsiniz.

Antalya‘da Gezilecek Yerleri toplu olarak haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için;

Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve kampçılıkla ilgili bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.


Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri

  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
  • Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.

Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴‍♀️⛺🌳🌲🚵‍♂️🏞️🌿🌄

📌 Instagram: @turkey_outdoor_org

📌 Facebook: TurkeyOutdoor

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası