Tunç Fındık Nepal Himalayalar Mera Peak ve Cholatse Tırmanma Anıları

Tunç Fındık Nepal Himalayalar Mera Peak ve Cholatse Tırmanma Anıları
https://turkeyoutdoor.org/, Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan bir web sitesidir. Site, yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.
Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi
Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz.
İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.
- E-posta: info@turkeyoutdoor.org
- Gmail: turkeyoutdoor.org@gmail.com
- Kulüp İletişim: turkeyoutdoorclub@gmail.com
Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨
Tunç Fındık (d. 1972, Ankara), Türk dağcılığına büyük katkılar sağlamış profesyonel bir dağcı, dağ rehberi, yazar ve motivasyon konuşmacısıdır. TED Ankara Koleji ve Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Fındık, dağcılık dünyasında birçok başarıya imza atmıştır.
Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Türk Dağcı Tunç Fındık’ın Anıları: Nepal Himalayalar Mera Peak ve Cholatse

Cholatse! Everest bölgesinin bu teknik dağı uzunca süredir aklımda olan bir çıkıştı ve bu sefer esasında amaçladığımız 7244 metrelik Baruntse dağı yerine bu dağa tırmanmaya karar verdik. 6440 metrelik yüksekliği ile Khumbu boğazının en yüksek dağları arasında olmasa bile, Cholatse son derece teknik bir dağ ve diklik-zorluk-uzunluk konusunda çok uzağında olmayan ünlü Amadablam (6856m) ile çok benzer bir durumdadır; tırmandığımız (dağın en çok tekrar gören rotası durumundaki) güneydoğu sırtı rotasında tırmanış zorluğu 4600 metredeki ana kamptan zirveye 1800m kadar irtifa farkı ile, bir buzul/icefall geçişi, dik kaya duvarları (max V+ derece) ve buz-kar duvarlarından (ortalama 45-55 derece, bazı etaplarda 70 ila 85 derece arası buz geçişleri) oluşmaktadır. Bu sefer şanslıydık çünkü koşullar sonbahara uygun olarak idealdi, kaya açık, kar-buz ise ideal sertti, yani kararmış buz halinde değildi.
Cholatse pek popüler ve sık tırmanılan bir dağ değildir, Amadablam gibi ünlü de değildir ama avantaj da buradadır; çok az sayıda insan giden bir dağdır. Biz de bu sefer dağ üzerinde sadece 5 kişiydik ve küçük bir ana kampımız vardı. Sonbahar dönemi Amadablam için verilen 450’den çok tırmanış izni (Sherpa’lar vb derken 1000+ kişi diyelim) ile mukayese edersek, hiçbirşey!
Bu sefer, tırmanış arkadaşlarım, ve rehberliğini yaptığım Malgorzata Zielinska (Polonya), Misha Margiani (Gürcistan) ve eski dostum Guntis Brands (İsviçre) ile beraber, 14 ekim- 5 kasım tarihleri arasında Nepal’de, Himalayalarda bazı tırmanışlar yaptık ve en nihayetinde de Cholatse dağına çıktık. Cholatse tırmanışı için yükseğe uyum olarak, öncesinde çıktığımız bazı 4000m+ ve 5000 metrelik zirveler sonrası Mera Peak (6476m) dağına çıktık. Bilindiği üzere Mera Peak, Nepal Himalaya’daki teknik tırmanış içermeyen ancak yüksek ve çok uzun bir rotası olan şahane bir dağ ve daha yüksek dağlara çıkışlar için yükseğe uyum amaçlı olarak sık kullandığımız bir zirve, bu benim Mera’ya toplamda 5. sefer, bu yıl da 2.sefer çıkışım oldu (hatırlarsanız, son 8000’liğim olan Nanga Parbat çıkışım öncesi, geçen ilkbaharda bu dağ ve 6115 metrelik Lobuche’ye yükseğe uyum için gelmiştim).. 25 ekim 2023 günü bu zirveye çıktıktan sonra, helikopterle Lukla üzerinden Cholatse ana kampına (4600m) uçtuk. Cholatse ana kampı, Gokyo boğazı üzerinde harika bir çayırlık boğazda, 4600 metrede geniş bir düzlük, insana esenlik veren türden bir yer.
Birkaç gün dinlenme ve çevredeki 5000 metre üzeri bazı yürünerek çıkılan dağlara tırmanış ardından, 1 kasım günü ana kamptan tırmanışa başladık ve Cholatse güney buzulunu ve icefall etabını geçerek, son kısımda 150m ve geneli 45 derece eğimli bir buz kulvarı ile, ana kamptan toplam 3 saat sürede 1. kamp yeri olan belirgin bele vardık, burası gördüğüm en güzel yüksek kamplardandı dersem sanırım doğru olur.. Günün öğlenden sonrası giderek artan ama hafif toz kar bırakan bulutlar ve ince bir tipi içinde, eksi 20 derece soğukta geçti ancak gece olurken fırtına dağıldı ve muhteşem kızıllıkta bir gün batımında Himalaya manzarasını seyrederek geceyi getirdim. 5600 metrede kasım ayından beklenecek kadar soğuk bir gece ardından, Cholatse zirve tırmanışını, 2 kasım 2023 günü normalde kullanılan 2. kampı (6250m civarı) kullanmadan, 1. kamptan günübirlik yaptık.
Rota 1.kamptan devasa bir kaya duvarı slabı ile başlıyor (80m kadar V+ derece gibi) ve sırtı bloke eden dev kaya kulesinin doğu (sağ) tarafına geçerek burada kolay ama çok çürük traverslerle (100m II, III) bazı dik etaplara, baca- köşelere varıyor (20m IV+ gibi). Bir uçurumu çapraz bölen kumlu, dik, çürük kaya rampası ile (200m, III) varılan keskin çentikte kar buz başlıyor (kısa miks etaplar M3 gibi). Sırtı oluşturan jilet gibi keskin kaya omurgasının sol tarafındaki dikey slablar tabanından, sert kar-buzdan ilerleyiş bir noktada yolu kesen köşe-baca-çatlak ile kesiliyor (20m, V+ gibi, sonu çok çürük) ve bu noktadan itibaren, sırtın ucundaki dev seraka dek 400m kadar dik buz duvarında, iki ardarda diklikle tırmanılıyor (ortalama 45-50 derece keskin buz sırtı, en sonda bir pasajda 70 ila 85 derece dikey tırmanış). 6150 metrelerde varılan serak duvarı soldan geçiliyor (60m kadar 55 derece kar-buz) ve sırt hattına varılıyor. Keskin, iki tarafı uçurum olan sırt hattı 200m kadar tırmanılıyor, bazı yerlerde sırtın solundaki buz duvarlarından tırmanmak gerekiyor (45-50 derece) ve son kısımda zirve buz duvarı ile (50m kadar, 60-75 derece) zirvenin geniş düzlüğüne ve 6440 metredeki zirveye çıkılıyor. Cholatse konumu itibarıyla manzarası güzel bir dağ, 8000’lik Himalaya devlerinin yanısıra yüzlerce dağın manzarasına sahip bir zirve.. Tırmanış, 1. kamptan 6 ila 8 saat arası alıyor, iniş ise, sabit hatların durumuna göre 1.5 ila 4 saat arası alıyor. Sabah 1.kamptan saat 6 gibi başladığımız tırmanışı, dostum Gelu Sherpa ile beraber saat 13 gibi zirvede sonlandırdık ve takiben gelen dostlarımız Malgo, Misha ve Dawa Finchok Sherpa’yı da bu muhteşem yerde zevkle bekledik. Tırmanışımız sırasında hava düzgün ve dengeliydi, az bir bulutlanma olmuşsa bile manzara hep açıktı ve rüzgar azdı, hava durumu 6500m irtifa için idealdi dersem doğru olur, ısı gün boyu asla eksi 20 derecelerin altına düşmedi.
Ertesi gün sabah erkenden ana kampa indik ve öğlen gibi de direkt Katmandu’ya helikopterle uçarak bu hızlı ve nefis ekspedisyonu sonlandırdık.
CHOLATSE (6440m)is one of the prominent technical 6000m summits of Khumbu, Nepal, comparable to the famous Amadablam, but much less well-known and popular.. We summitted this magnificent peak 2nd nov 2023 with my friends Malgorzata Zielinska, Misha Margiani, Gelu Sherpa and Dawa Finchok Sherpa. From the base camp to summit is 1800m altitude difference, and the southeast arete route we climbed offers rock climbing difficulties up to grade V+ UIAA and in general grade 45-55 of snow and ice, with occasional steeper pitches of 70 to 85 gradient. Overall, a very beautiful, exposed mountain, and we were real lucky with the ideal terrain conditions and weather.
Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz.
TurkeyOutdoor.org: Doğa İle Buluşma Merkezi! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin en heyecan verici açık hava platformu! Yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyor.
Türkiye’nin Doğal Güzelliklerini Keşfedin! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’nin dört bir yanındaki doğal güzellikleri keşfetmek isteyenleri bekliyor. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor. Ayrıca, Türkiye’deki açık hava etkinlikleriyle ilgili en güncel haberlere ve etkinlik takvimine de göz atabilirsiniz.
Açık Hava Tutkunları İçin Özel Rehber! TurkeyOutdoor.org, Türkiye’de açık hava etkinliklerine ilgi duyan her seviyeden maceraperest için mükemmel bir kaynaktır. Deneyimli gezginlerden yeni başlayanlara kadar herkes için uygun olan bu platform, Türkiye’deki doğa aktiviteleri hakkında aradığınız her şeyi sunuyor. Doğa, kamp ve macera arayışında olanlar için ideal bir rehber olarak öne çıkıyor. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! TurkeyOutdoor.org ile hayalinizdeki maceraya adım atın!
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (12-13 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (9-19 Nisan)
Bolu Valiliği'nden Yeni Karar: Yedigöller'e Karavan Girişi Yasaklandı
Antalya Finike'de Trekking Esnasında Kaza Geçiren Turistler Kurtarıldı
Antalya Toros Keçisi Bisiklet Tırmanış Yarışı Ekim'de
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org