Türk Dağcı Tunç Fındık Everest Dağı’na (8848m) Tırmanmaya Başladı
Türk Dağcı Tunç Fındık Everest Dağı’na (8848m) Tırmanmaya Başladı
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
Tunç Fındık (d. 1972, Ankara), Türk dağcılığına büyük katkılar sağlamış profesyonel bir dağcı, dağ rehberi, yazar ve motivasyon konuşmacısıdır. TED Ankara Koleji ve Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunu olan Fındık, dağcılık dünyasında birçok başarıya imza atmıştır.
Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Türk Dağcı Tunç Fındık Everest Dağı’na (8848m) Tırmanmaya Başladı (20 Nisan 2024)
EVEREST DAĞI [8848m] OKSÎJEN DESTEKSîZ TIRMANIŞI BAŞLADI!

ACTECON uluslararası rekabet hukuku firmasının nazik sponsorluğu ile Everest dağı tırmanışım başladı. Toplamda iki ay, nisan ve mayıs ayları boyunca sürecek olan bu Himalaya seferimde, 8848 metrelik irtifası ile dünyadaki en yüksek dağ olan Everest dağına Nepal tarafındaki standart rota olan güneydoğu yüzü ve sırtı rotası [ilk çıkış rotası/ Hillary- Tenzing 1953 rotası] kullanarak, oksijen desteği kullanmadan tırmanmayı deneyeceğim. Bu benim Everest dağına üçüncü tırmanışım olacak, daha önce 2001 yılında Nepal tarafından, 2007 yılında ise Tibet / Çin tarafından tırmanmıştım. Oksijen desteği kullanmadan Everest Dağına çıkış, ekstrem irtifa nedeniyle çok zor olacak ve belki de dünyada yapacağım en zor tırmanış olacak, oksijen desteği olmadan zirveye ulaşmanın hiçbir garantisi de yok. 25 adet 8000 metrelik zirve seferi ve 9 adet oksijen kullanmadığım 8000 metre üzeri dağ deneyimi ardından bu çıkışta doğru kararları verebileceğimi düşünüyorum. Zaten bu proje oldukça uzun süredir aklımda idi ve ACTECON nazik desteği ile bunu bu yıl hayata geçirebiliyorum, çok teşekkürler!
Oksijensiz Everest tırmanışımın ana teması “Küresel Isınma sonuçlu Îklim Değîşikliği”. Dünyamızın ve hayatımızın en önemli kriteri olan iklim değişikliğine dikkat çekmek için, sanırım oksijen tankı kullanmadan, az hava ile dünyadaki en yüksek dağa çıkış faaliyetinden daha uygunu olamazdı… Keza iklim değişikliği ve küresel ısınmanın tahrip edici etkilerini Himslayanın bu kısmında kolayca görüp izleyebiliyorum!

Bu tırmanış seferinin yüksekliğe uyum programını oldukça detaylı şekilde kendim tasarladım ve siz bunu okuduğunuz sırada programın ilk aşaması ilerlemiş olacak. Sözkonusu ilk aşamada 5000-6000 metrelere uyum için sevgili dost Öğûnç Erten ile beraber Everest bölgesinde toplamda 140 kilometre ve 19 gün süren harika bir trek ve sonunda güzel bir Himalaya dağında bir tırmanış yaptık; Gokyo boğazında 5200 ila 5300m arası kolay zirveler, Cho-la geçidi [5370m] ve ardından, 6189 metrelik Island Peak (Îmjatse) dağına çıkış ile programın ilk safhası bitmîş oldu. Sırada, Everest çıkışımda bana eşlik edecek olan Wongchu Sherpa ile, dünyanın en güzel dağlarından sayılan ve teknik bir tırmanış olan Amadablam [6856m] çıkıṣı var. Bu benim, birisi kışta tek başıma olmak üzere dördüncü Amadablam tırmanışım olacak (bu dağa hayranım). Bunun ardından mayıs ayı ilk günlerinde Everest ana kampına geçerek 8000 metrelere aklimatizasyonumu finalize edeceğim ve mayıs ayı ikinci yarısında Everest’e tırmanış için hazır olacağım.
Ana sponsorum olan ACTECON yanında bu tırmanış serisinde bana ürün ve hizmet desteği veren herkese sonsuz teşekkürler, sizler olmasaydınız herşey çok daha zor olurdu, yolculuğumda iyi ki yanımdasınız:
– Türkiye atleti ve elçisi olduğum ve 14×8000 yolculuğumun büyük kısmı ile tüm tırmanış projjelerimde hep yanımda olan THE NORTH FACE,
– Doĝal vitamin ve sporcu destekleri ile yolculuklarımda daima yanimdaki SOLGAR,
– Atleti olduğum ve ondan başka teknik buz donanımı kullanmayacağım GRIVEL ve Türkiye distribütörü ATLAS KAMP,
– Yine THERMOS ve JULBO ürünleriyle destek veren ATLAS KAMP,
– LASPORTIVA ürünleri ve STANLEY ürünleri ile daima destek olan KUTUPAYISI (ki yeni Lasportiva 8000 metrelik botları denemek için sabırsızım)
– Uydu iletişim desteklerinden dolayı GAIA UYDU îLETÎŞİM,
– Uzun süredir Türkiye elçisi olduğum ve tüm 8000’liklerde (ve tüm dağ seferlerimde) zirvelere benimle gelen SUUNTO outdoor saatlerin distribütörü SUUNTO TÜRKİYE- SUUNTO SPORTEREST – SALOMON,
– Doğal power bar tarzı ürünleriyle destek veren ZÜBER,
– Bana 2016 yılından beri ellerinden gelen manevi ve maddi desteği veren TÜRKÎYE DAĞCILIK FEDERASYONU ve sevgili dost Ersan Başar,
– Bana daima destek veren ve üyesi olduğum ZîRVE DAĜCILIK KULÜBÜ ile sevgili dostum ve büyüğüm Orhan Kozan.
Tabii ki beni seven, manevi olarak hep yanımda olan tüm dost, arkadaş ve izleyenlere de gönülden teşekkürler! Hepiniz benimle Everest’e geldiniz..
Bu tırmanışlar serisini belli aralıklarla güncellemek fırsatı bulduğum @tuncfindikofficial instagram hesabımdan izleyebilirsiniz.
Sağlıklı, neşeli ve bolca dağlı, tırmanışlı günlerde buluşmak üzere!
Bu yazı Tunç Fındık’ın sitesinden kendi izniyle alınmıştır. Tunç Bey’e teşekkür ediyoruz. Daha fazla bilgi ve iletişim için sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Bolu Valiliği'nden Yeni Karar: Yedigöller'e Karavan Girişi Yasaklandı
Antalya Finike'de Trekking Esnasında Kaza Geçiren Turistler Kurtarıldı
Antalya Toros Keçisi Bisiklet Tırmanış Yarışı Ekim'de
Türkiye’nin Outdoor Doğa Kulüplerini Tanıyalım: Antalya Toros Trekk Manavgat Doğa Yürüyüşü Grubu
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org