Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu yürüyüş, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi çeşitli açık hava etkinlikleri hakkında rehberler, rotalar, haberler ve etkinlikler sunmaktadır.

Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkezi

Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu artık hizmetinizde! TurkeyOutdoor.org olarak, doğa yürüyüşü grupları, outdoor kulüpleri ve bireysel maceraperestleri bir araya getiriyoruz. İletişim Adreslerimiz. Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz.

Instagram’da Bizi Takip Edin: @turkey_outdoor_org

Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨


Yıldız Sarayı’nda Ziyaretçi Rekoru Kırıldı

İstanbul Beşiktaş’ta Sultan III. Selim tarafından yaptırılan ve Sultan II. Abdülhamid döneminde genişletilerek devlet sarayı haline getirilen Yıldız Sarayı, 26 günde 197 bin ziyaretçi ağırlayarak büyük bir rekora imza attı.

Şale Köşkü ve Tarihi Detayları

Yıldız Sarayı’nın en dikkat çekici yapılarından biri olan Şale Köşkü, adını İsviçre tarzı dağ evlerinden alan bir Fransızca kelimeden alır. 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en sıra dışı örneklerinden biri olan bu yapı, yüksek duvarlarla çevrili bir bahçede yer almakta ve üç bitişik bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm 1880 yılında inşa edilmiş, 1889’da Sarkis Balyan tarafından tasarlanan ikinci bölüm eklenmiş ve son olarak 1898’de İtalyan mimar D’Aronco tarafından üçüncü bölüm tamamlanmıştır. Bu yapılar, Alman İmparatoru Wilhelm II’nin İstanbul’a yaptığı ziyaretler sırasında ikametgah olarak kullanılmıştır ve sonrasında devlet konuk evi olarak hizmet vermeye devam etmiştir.

Göz Alıcı Detaylar ve Tarihi Konuklar

Şale Köşkü, ahşap ve taştan yapılmış iki ana kat ve bir bodrum katından oluşmaktadır. Geleneksel Osmanlı konutlarından farklı olarak harem ve selamlık bölümleri bulunmayan yapının en etkileyici odası, 406 m² büyüklüğündeki Hereke halısıyla kaplı Tören Salonu’dur. Sultan II. Abdülhamid’in dini bayramlarda burada törenler düzenlediği bilinmektedir. Yemek odası, Çırağan Sarayı’ndan getirilen sedef kakmalı kapılar nedeniyle Sedef Odası olarak anılır. Bina, çoğunlukla Avrupa modasına göre döşenmiş olmasına rağmen bu oda Osmanlı zevkini yansıtır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında İstanbul Belediyesi tarafından sosyal etkinlikler için kullanılan bu bina, daha sonra Milli Saraylar Dairesi’ne devredilmiştir. 1933’te Balkan Konferansı’na ev sahipliği yapan Şale Köşkü, 1956 ile 1976 yılları arasında birçok yabancı devlet adamını ağırlamıştır. 5 Temmuz 1985’te ise müze-saray olarak kapılarını açmıştır.

Restorasyon Sonrası Yeniden Açılış

Milli Saraylar Başkanlığı’nın açıklamasına göre, Yıldız Sarayı, 6 yıllık restorasyon sürecinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 19 Temmuz’da yeniden halka açıldı. Restorasyon kapsamında “Büyük Mabeyn Köşkü”, “Çit Kasrı”, “Küçük Mabeyn Köşkü” ve “Harem Dairesi” gibi birçok yapı halkla buluştu. Yıldız Sarayı, açılışın yapıldığı pazar günü 9 bin 584 ziyaretçi ağırladı ve günlük ortalama 7 bin 500 kişi tarafından ziyaret edildi.

Restorasyon, konservasyon ve peyzaj çalışmalarının ardından müze-saray olarak hizmet vermeye başlayan Yıldız Sarayı, Büyük ve Küçük Mabeyn Köşkleri, Çit Kasrı, Limonluk Kasr-ı Hümayunu, Sultan II. Abdülhamid’in şahsi kütüphanesi ve Has Bahçe gibi önemli alanları ilk kez ziyaretçilerine açtı.

Ziyaret Saatleri

Yıldız Sarayı, 1 Eylül’e kadar pazartesi hariç her gün 09:00-17:30 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebilecek. Bu fırsatı kaçırmayın ve tarihle iç içe bu muhteşem yapıyı keşfedin!


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.