Outdoor ayakkabı seçiminin incelikleri ile ilgili olarak yazmaya devam ediyoruz. Türkiye’nin Outdoor Sayfası outdoor üzerine düşünmeye ve yayın yapmaya devam ediyor. Doğa yürüyüşü kıyafetleri seçimi ile ilgili serimize devam ediyoruz. Doğa yürüyüşü ile ilgili ilk yazımızda doğa yürüyüşü tanımını içeren hiking ve trekking kavramlarını açıklamıştık. İkinci yazımızda doğa yürüyüşüne (hiking-trekking) hazırlık aşamasında yapılması gerekenleri, sonraki yazılarımızda ise doğa yürüyüşü kıyafetleri seçilirken nelere dikkat edilmesi gerektiğini detaylı olarak yayınladık. Dördüncü yazımızda outdoor pantolon seçiminde dikkat edilecek hususları , beşinci yazımızda outdoor bot seçimi ile ilgili bilgileri, son yazımızda ise outdoor ayakkabı seçilirken dikkat edilmesi gereken 10 özelliği yayınladık.

  1. Outdoor Ayakkabı Alma Kılavuzu:
  2. Outdoor Ayakkabı Alma Süreci:
  3. Outdoor Ayakkabı Yapısı:
  4. Outdoor Ayakkabı Malzemeleri:
  5. Yürüyüş Botu Alma Kılavuzu

Outdoor Ayakkabı Alma Kılavuzu:

Eski bir deyişe göre, eğer ayakkabı uygunsa onu giyin, ancak outdoor etkinlikleri için ayakkabı seçerken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç husus daha vardır. Uygun ayakkabıyı seçmek, eğlenmek ya da ağrıyan ayaklarla saatlerce ağrıyla ortalıkta dolaşmak arasındaki tüm farkı yaratabilir! Aşağıda sizin için doğru ayakkabıyı bulmanız için faydalı ipuçları verilmektedir.

Outdoor Ayakkabı Alma Süreci:

Outdoor ayakkabılar, sırtınızda sadece ortalama miktarda ekipman bulunan, nispeten kolay, düz bir arazide birkaç saatten maksimum iki güne kadar süren kısa bir yürüyüşe çıktığınız zamanlar için tasarlanmıştır.

Outdoor Ayakkabı

Bu tarz stil genellikle sırçalı deri yapıya sahip olsa da, nubuk, sentetik deri ve naylon da ayakkabının daha hafif olması ve nefes alabilirliği arttırması için kullanılabilir. Aslında, giderek artan sayıda üretici, malzemeleri birleştiren dış mekan ayakkabıları üretiyor: dayanıklılık için stratejik noktalarda deri ve havalandırma için uygun yerlerde naylon. Bu kategorideki bazı stiller ayrıca nefes alabilen membranlar içerir.

Outdoor ayakkabısının tabanı, sabit bir duruş sağlamak ve burkulmaları önlemeye yardımcı olmak için yeterince sert olmalıdır. Bununla birlikte, özellikle sadece düz arazide mücadele edecekseniz, belirli bir esnekliğe de sahip olmalıdır.

Son olarak, dış tabanda iyi bir tutuş sağlamak için yeterli tutuşa sahip olan ancak aynı zamanda aralarına sıkışabilecek herhangi bir çamur veya toprağın kendi kendine temizlenmesine yetecek kadar aralıklı çıkıntılara sahip olması gerekir.

Outdoor Ayakkabı Yapısı:

Genelde ayakkabılar birkaç parçadan oluşur.

Birincisi, tabanın üzerindeki her şeyi ifade eden üst kısımdır. Üst kısım, ayakkabının üst kısmını oluşturan vampayı, ayaktan ayağa kadar (ayak bileğinin alt kısmı ile aynı hizada) içerir; adından da anlaşılacağı gibi parmak bölgesini kaplayan ayak parmağı kutusu; dil, ayağın önünü koruyan vampanın (veya altında bulunan) bir uzantısı; ve herhangi bir şeyin ayakkabının içine girmesini önlemek için bir tür sızdırmazlık sağlayan yaka (veya manşet).

Outdoor Bot

Son olarak, bir ayakkabının arkası, çeyreklerle birleşen bir topuk oturağından, üst kısmın iki arka tarafına, bazen bir karşı, topuğu sağlam bir şekilde yerinde tutan ve burkulma riskini en aza indiren bir tür güçlendirilmiş destekten oluşur.

Taban, kendi payına üç katmandan oluşur: zeminle doğrudan temas eden dış taban; ayağın dayandığı iç taban (veya tabanlık); ve önceki ikisi arasına sıkıştırılan ve şokları emen orta taban. Orta taban, ekstra sağlamlık için bazen değişen uzunlukta kül tablası takviyesi ile kaplanır. Çıkarılabilir bir çorap astarı (veya konfor tabanı) genellikle ayakkabının içine yerleştirilirken, bir astar rahatlık ve destek sağlamak için ayağı sarar.

Outdoor Ayakkabı Malzemeleri:

Elbette, ayakkabı yapımında en yaygın olarak kullanılan malzeme deri – esnek, dayanıklı, nefes alabilen, nispeten suya dayanıklı ve su geçirmez özelliktedir. Sırçalı deri özellikle sağlamdır, ancak daha pahalıdır. Bir hayvan postunun daha ince bir kısmından elde edilen deri daha uygun fiyatlı ancak daha az dayanıklı olacaktır.

Süet, bir postun iç tarafı zımparalanarak oluşturulur. Daha esnek ve nefes alabilir, ancak aynı zamanda daha az dayanıklıdır. Zımparalamayı içeren başka bir son işlem türü, deriyi nubuk haline getirebilir ve bu da ona geyik derisi görünümü verir.

Outdoor Bot

Deri, rahat olduğu ve ayağın şeklini daha çabuk aldığı için ayakkabı astarlarında da sıklıkla kullanılır. Ancak daha sonra ayakkabının ağırlaşmasına neden olur. İlk bakışta gerçek olanı andıran ve neredeyse su geçirmez olan sentetik deri, yine de aşınmaz, daha az nefes alabilir ve güneşe çok fazla maruz kaldığında çatlama eğilimindedir. Bununla birlikte, diğer tüm açılardan, deri ile hemen hemen aynı özellikleri paylaşır ve maliyeti daha düşüktür.

Ekstrem yürüyüş veya dağcılık botlarında kullanılan plastik, sert olduğu kadar su geçirmezdir. Bazen, ayak parmakları ve ayaklar gibi belirli ayakkabı bileşenlerini şekillendirmek için de kullanılır.

Bir dizi sentetik kumaş, hafifliği, düşük maliyeti veya göreceli hava alabilirliği nedeniyle sıklıkla ayakkabı ve bot yapımına gider. Polyester veya naylon genellikle vampirler veya astarlar için kullanılırken, polyester en çok ayakkabı içi için tercih edilir. Bununla birlikte, özellikle yürüyüş botları söz konusu olduğunda, bunun yerine deri kullanıldığı birkaç istisna vardır.

Yeni nesil tasarımlar, üst kısımları havalandırmak için değişen boyutlarda naylon veya polyester ağlara sahiptir. Karşı damarda, kauçuğun su geçirmezliği göze çarpmaktadır, ancak bu avantajın bir dezavantajı vardır – ısı ve nemi içeride tutan geçirimsizlik. Öte yandan, bir üst kısmın belirli kısımlarını ve özellikle bir sert taban.

Outdoor Çizme

Ayakkabıların iç kısımlarında bazen nemi uzaklaştırmaya yardımcı olmak için nefes alabilen membranlar bulunur. Ayakkabının hem nefes alması hem de su geçirmez kalması için benzer membranlar zaman zaman ağ ile birleştirilir.

Son olarak, orta tabanlar nispeten ağır olan poliüretandan veya tasarım konfor ve dayanıklılığı hedefliyorsa Evazote’den (EVA) yapılabilir. Karbon veya fiberglas genellikle bir şafta daha fazla sertlik kazandırmak için kullanılır.

Yürüyüş Botu Alma Kılavuzu

Bir sonraki macera botunuzu seçmek için bilmeniz gereken her şey aşağıda:

İster doğanın en ücra köşelerini keşfediyor olun, ister çok uzak yerlerdeki yüksek patikalara gidiyor olun, ayak uydurmak için üretilmiş botlara ihtiyacınız var. Ancak hangi ayakkabının en iyisi olduğu sorusu basit değildir, çünkü bu ne yapacağınıza ve nerede yapacağınıza bağlıdır – işte doğru kararı vermek için bilmeniz gereken her şeyin dökümünü burada bulabilirsiniz. Hâlâ emin değilseniz, uzmanlarımızdan birinin mükemmel botunuzu seçmenize ve size ücretsiz olarak takmanıza yardımcı olacağı mağazamızda bizi ziyaret edin.

Outdoor Bot
  • Taban

Bir botun tabanı, performansının nihai olarak belirlendiği yerdir. Çoğu yürüme botu tabanı, engebeli ve öngörülemeyen arazide rakipsiz dayanıklılık ve kavrama sağlayan kauçuktan yapılmıştır. Çıkıntıların derinliği ve deseni, botların en uygun olduğu koşulları etkiler – daha ince sırt, kaygan, çamurlu koşullarda daha iyi performans gösterirken, daha ince bir desen kayalık araziye göre ayarlanacaktır. Çizmelerinizi nasıl bir ortamda kullanacağınızı bilmek, buna sizin için karar verecektir.

  • Orta taban

Orta taban, darbe korumasının ve ayakaltı desteğinin geldiği yerdir. Genel olarak, EVA (Etilen Vinil Asetat) orta tabanları hafif performans ve genel rahatlık sunarken PU (Poliüretan) orta tabanlar daha fazla dayanıklılık sunar – ancak burada gerçekten aradığınız şey esnektir.

Hafif, esnek bir bot, iyi yapılmış yollarda günlük yürüyüşler için rahat bir seçim olacaktır, ancak size daha zorlu arazi veya ağır yükler için ihtiyacınız olan desteği vermeyecektir, bu nedenle yine, nereye gittiğinizi bilmek anahtar noktadır.

Dağcılık botları daha serttir ve B1, B2 veya B3 derecesine sahip olacaktır. Çok günlük yürüyüşler, engebeli arazide ağır yükler taşımak, tırmalama veya ferrata tırmanışı için idealdir. Tabandaki minimum esneklik, bu botlardan bazılarının krampon uyumlu olduğu anlamına gelir:

Outdoor Bot

B1 çizmeler, kışın ara sıra tepeye çıkmayı planlıyorsanız, bunlar çok yönlü botlar olabilir.

B2 botları karda öne dönük ve tekme atma adımları için daha fazla destek sunar, ancak rahat yürüme eylemini sürdürmek için yeterince iyi olmayabilir.

B3 botları, buz tırmanışı için üretilmiş C3 kramponlarla uyumludur. Bu botlar, karla kaplı payandalara, dik oluklara ve alanlara tırmanmak için mükemmeldir.

  • Zar

Çoğu yürüyüş ayakkabısı, içte ve dışta kuru kalmanızı sağlamak için üst kısım malzemeleri arasında su geçirmez ve nefes alabilen bir astar içerir. Bazı astarlar GORE-TEX’ten yapılacaktır ve diğerleri üreticinin kendi teknolojisini kullanabilir. Her iki durumda da, yağmura veya kara yakalanma ihtimaliniz varsa botlarınızda su geçirmezlik bir zorunluluktur.

  • Üst

Botunuzun üst kısmı destek için tasarlanmıştır ve deri ya da sentetik kumaşlardan yapılmıştır. Hangi kumaşın daha iyi olduğu hararetli bir şekilde tartışılıyor, ancak gerçekte ne tercih ettiğinizle ilgili ve botun uyumu her zaman ana önceliğiniz olmalıdır. Bir deri çifti ile eşit derecede iyi uyan sentetik bir çift arasında seçim yapıyorsanız, deri botların daha sağlam ve daha ağır olduğunu ve çok fazla bakım gerektirdiğini, ancak iyi bakıldığında daha uzun süre dayanma eğiliminde olduğunu düşünün. Sentetik botlar ağırlık olarak daha hafiftir ve çok nefes alabilir ve genellikle daha az bakıma ihtiyaç duyar.

  • Tabanlık

Botlarınızın uyumu, göz önünde bulundurulması gereken en önemli şeydir – tam oturan bir çift çizme fark etmeyeceksiniz, ancak kesinlikle uyumunun kötü olduğunu fark edeceksiniz. Tabanlıklar botlarınızın bir parçası değildir, ancak botlarınızın iyi uymayan bir alanı varsa veya yürürken ayaklarınız eğilme eğilimindeyse harika bir ektir. Yorgunluğunuzu azaltacak, yaralanma olasılığını azaltacak ve sadece dışarıdaki hayatınızı çok daha rahat hale getirecektir.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu