Doğada vakit geçirmenin faydalarını genel olarak yazılarımızda anlatmıştık. Yabancı sitelerde aynı konu ile ilgili yazılan bir yazı dikkatimizi çekti ve aynen tercüme ederek Türk okuyucuların kullanımına sunuyoruz.

Yaşlılar

Egzersiz yaparken küçük harikalar aramak “çok basit bir şey” diyor, “ve hiçbir dezavantajı yok” ve bir ‘Huşu Yürüyüşü’, Sağlığınız İçin Harikalar Yaratabilir

Çevrelerindeki nesnelere ve manzaralara yeni bir bakış atan yaşlı erkekler ve kadınlar kendilerini daha iyimser ve umutlu hissediyorlardı. Çalışmanın yazarlarının “huşu yürüyüşleri” dediği ilginç yeni bir psikolojik araştırmaya göre, başka türlü sıradan bir yürüyüş sırasında etrafınızdaki dünyadaki küçük harikaları bilinçli olarak izlemek, gezintinin zihinsel sağlık yararlarını artırabilir.

Çalışmada, kısa, haftalık yürüyüşler sırasında etraflarını saran nesnelere, anlara ve manzaralara yeni bir bakış atan insanlar, genel olarak yürüyüşe çıkmayanlara göre daha iyimser ve umutlu hissettiler. Bulgular özneldir ancak huşu ve endişeyle mücadele etmenin basit bir yolu huşu yürüyüşleri olabileceğini göstermektedir. Ayrıca, egzersiz sırasında nasıl düşündüğümüzün ve hissettiğimizin egzersizin bizi nasıl değiştirdiğini değiştirebileceğinin altını çiziyorlar.

 Elbette, yürüyüş de dahil olmak üzere egzersizin ruh halimizi canlandırabileceğine dair önemli kanıtlar var. Geçmiş araştırmalar, artan fiziksel aktiviteyi daha fazla mutluluk ve anksiyete, depresyon ve diğer zihinsel rahatsızlıklar için daha az riskle ilişkilendirmiştir.

Gelincikler

Huşu duygusu hissetmek aynı zamanda genel memnuniyet duygularımızı artırıyor ve sağlığı iyileştiriyor gibi görünüyor. Biraz belirsiz bir duygu olan dehşet, genellikle kendinizden daha büyük ve daha önemli bir şeyin varlığında olduğunuz ve bu şeyin gizemli ve tarif edilemez olduğu duygusu olarak tanımlanır. Geçmiş çalışmalarda, korku hissettiğini bildiren insanlar, daha az duygusal strese ve vücut çapında iltihaplanma ile ilgili daha düşük seviyelerde maddeye sahip olma eğilimindeydiler. 

Ancak, huşu ve aktiviteyi karıştırmanın her birinin faydalarını bir şekilde artırıp artırmayacağına ya da diğer yandan bunları azaltabileceğine dair hiçbir araştırma yapılmamıştı. 

Bu nedenle, Eylül ayında Emotion’da yayınlanan yeni çalışma için, San Francisco’daki California Üniversitesi’ndeki Hafıza ve Yaşlanma Merkezi’ne bağlı bilim adamları ve diğer kurumlar, yaşlı yürüyüşçülere nasıl hayranlık uyandıracaklarını öğretmeye karar verdiler.

 Bazı insanların ruh sağlığının düşmesi nedeniyle yüksek risklerle karşı karşıya kalabileceği bir çağ olan 60’lı, 70’li ve 80’li yaşlarındaki insanlara odaklandılar. Araştırmacılar ayrıca halihazırda devam eden U.C.S.F.’ye (Tıp Okulu) katılan erkek ve kadınlardan oluşan hazır bir gönüllü havuzuna sahipti. Nasıl iyi yaşlanacağının incelenmesi.

Bilim adamları, çalışma gönüllülerinden 52’sine normal programlarına haftalık 15 dakikalık bir yürüyüş eklemeyi isteyip istemediklerini sordu. Seçilen bu askerlerin tümü fiziksel ve bilişsel olarak sağlıklıydı. Zihinsel sağlıkları ile ilgili yeni, temel araştırmalar, psikolojik olarak da iyi uyum sağladığını, çok az kaygı veya depresyon olduğunu gösterdi.

Bilim adamları bu gönüllüleri rastgele iki gruba ayırdı. Kontrol grubu olarak birinden haftada en az bir kez 15 dakika, tercihen dışarıda yürümeye başlaması istendi, ancak birkaç başka görev verildi.

Diğer grubun üyelerinden de aynı şekilde haftada bir kez yürümeleri istendi, ama aynı zamanda yürürken nasıl hayranlık uyandıracakları konusunda talimat verildi.

Yeni çalışmayı yöneten U.C.S.F.’de nöroloji doçenti olan Virginia Sturm, “Temel olarak, onlara, mümkün olduğu ölçüde, yeni bir yere gidip yürümelerini söyledik, çünkü yenilik hayranlık uyandırmaya yardımcı oluyor,” diyor. Araştırmacılar ayrıca yürüyüşçülerin yürüyüşleri sırasında ayrıntılara dikkat etmelerini önerdi, Dr. Sturm “her şeye taze, çocuksu gözlerle bakmalarını” söylüyor.

Alzheimer

Uçurumların ve denizin geniş bir panoramasından bir yaprağa sıçrayan güneş ışığına kadar, harikanın her yerde ve her yerde olabileceğini vurguladılar. “Huşu, kısmen kafanızın dışındaki dünyaya odaklanmakla ilgilidir” diyor ve onun siz olmayan harika şeylerle dolu olduğunu yeniden keşfetmekle ilgilidir.

Kontrol grubu gibi hayran yürüyüşçülerinden dışarıda yürümeleri istendi. Dr. Sturm, her iki gruba da yürüyüşlerini parklarla sınırlamaları veya kentsel ortamlardan uzak durmaları söylenmedi. Her iki gruptan da yerel ayarları belgelemek, ancak yürürken telefonlarını kullanmaktan kaçınmak için yürüyüşleri sırasında birkaç özçekim yapmaları istendi.

 Her iki gruptaki yürüyüşçüler, özçekimlerini bir laboratuvar web sitesine yüklediler ve aynı zamanda mevcut ruh hallerine ve o gün yürüdülerse, gezintileri sırasında nasıl hissettiklerine dair günlük çevrimiçi bir değerlendirmeyi tamamladılar.

Sekiz hafta sonra bilim adamları, grupların yanıtlarını ve fotoğraflarını karşılaştırdı.

Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, huşu yürüyüşçülerinin hayranlığı keşfetme ve büyütme konusunda usta göründüklerini gördüler. Bir gönüllü, şimdi “güzel sonbahar renklerine ve bunların yaprak dökmeyen ormanlar arasındaki yokluğuna” odaklandığını bildirdi. Bunun aksine, bir kontrol yürüyüşçüsü, yakın zamanda yürüyüşün çoğunu yaklaşan bir tatil ve “ayrılmadan önce yapmam gereken her şeyden” endişelenerek geçirdiğini söyledi.

Araştırmacılar ayrıca grupların iyi olma duygusunda küçük ama önemli farklılıklar buldular. Her şeyden öte, hayran yürüyüşçüleri, kontrol grubundaki kadın ve erkeklerden daha mutlu, daha az üzgün ve sosyal olarak daha bağlantılı hissettiler. Kontrol grubundaki gönüllüler ruh hallerinde bazı iyileşmeler bildirdiler, ancak kazançları daha azdı.

Yaşlılık

Daha da şaşırtıcı olan araştırmacılar, grupların özçekimlerindeki bir farklılığa dikkat çekti. Sekiz hafta boyunca, hayranlık uyandıranların yüzlerinin boyutları, etraflarındaki manzaraya göre küçüldü. Yüzleri küçüldü, dünya büyüdü. Kontrol grubundaki fotoğraflarda benzer bir şey olmadı. Dr.Sturm, “Bunu beklemiyorduk”. Diyor.”

Bulgular özneldir, çünkü diğer duygular gibi huşu da ölçmek zordur ve şimdiye kadar, kendi özçekimlerinizin daha cılız bir parçası olmanın sizin hakkınızda bir şeyler söylediğini gösteren başka bir bilim yoktur. 

Çalışma katılımcıları aynı zamanda tek tip olarak yürüyen yaşlı insanlardı. Gençlerin veya hastalıkları olanların da fayda sağlayıp sağlamayacağı veya huşu koşusu, yüzme, yürüyüş veya gezintileri deneyip deneyemeyeceğiniz açık değildir.

 Ancak Dr. Sturm, özellikle pandemi ve diğer endişelerin yaygın olduğu şu anda bu olasılığın cazip olduğunu düşünüyor. Egzersiz yaparken küçük harikalar aramak “çok basit bir şey” diyor, “ve hiçbir dezavantajı yok”


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu