Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak sadece kendi yayınlarımızı değil, outdoor sektöründe yazılan bütün yayınları tarıyor ve gerekli izinleri aldıktan sonra bütün outdoor sevenlere duyuruyoruz.

Açık Havada Sizi Öldürebilecek 6 Şey

Güvenlik, özellikle tehlike işaretlerinin daha az farkında olan ve yaygın hatalardan nasıl kaçınılacağı konusunda kamp yaparken göz önünde bulundurulması gereken en büyük sorunlardan biridir. İşte açık havada kamp yaparken sizi öldürebilecek 6 şeyi ve kendinizi bunlardan nasıl koruyacağınızı bir araya getirdiğim bir liste.

1. Zehirli Bitkiler

Zehirli bitkiler, açık havada bulunan herkes için bir tehdit oluşturabilir. Çoğunlukla, onlarla temastan kaçındığınız sürece herhangi bir tehlikede olmayacaksınız. Hatırlanması gereken en önemli şey, kolayca tanımlayamayacağınız hiçbir bitkiyi yememek ve hatta dokunmamaktır. Bir şeyleri ağızlarına götürme eğiliminde olduklarından, küçük çocukları dışarıda izlemek özellikle önemlidir. Ne aradığınızı biliyorsanız, zehirli bitkilerden kaçınmak nispeten kolaydır, sadece grubunuzun geri kalanına dikkat edin.

Outdoor Güvenliği

2. Dehidrasyon

Dehidrasyon tüm dünyada önde gelen ölüm nedenidir. Gelişmiş ülkelerdeki insanların bunu anlaması zor, ancak dünya çapında milyonlarca (milyarlarca değilse) insanın temiz içme suyuna erişimi yok. Açık hava macerasında, uzun bir patikada yürüyüş yapmak veya sadece birkaç günlüğüne kamp yapmak olsun, bol su içmek son derece önemlidir. Yeterince su almıyorsanız, aşağıdakiler gibi hafif dehidrasyon belirtileri yaşamaya başlayabilirsiniz:

  • Titreme
  • Baş ağrısı
  • yorgunluk
  • Kuru ağız
  • İştah kaybı

Dehidrasyonun daha ciddi semptomları arasında kusma, nefes darlığı, kafa karışıklığı ve donuk görme sayılabilir. Siz veya grubunuzun herhangi bir üyesi bu semptomları yaşarsanız, en kısa sürede vücudunuza biraz sıvı almaya başlayın. Etkilenenlerin mümkün olduğunca güneşten uzak durmalarını ve hareket etmelerini sağlayın ve mümkün olan en kısa sürede en yakın sağlık kuruluşuna gidin.

3. Vahşi Hayvanlar

Vahşi hayvanlar

Herkesin, yiyeceklerini çalan veya sadece kamplarını “ziyaret eden” bir ayıyla ilgili harika bir kamp hikayesi vardır. Çoğunlukla, ayılar kışkırtılmadıkça saldırmazlar. Ayıların kamp alanınızı ziyaret etmesini önlemenin en iyi yolu, etrafta yiyecek kalıntısı bırakmamaktır. Mümkünse, onları bir tuvale sarın ve yakındaki bir ağacın üzerindeki yüksek bir dalın üzerine kaldırın. Bu, ayılar için etkili bir caydırıcıdır.

Bulunduğunuz yere ve ne tür faaliyetlerde bulunduğunuza bağlı olarak, dikkat etmeniz gereken diğer tehlikeli hayvanlar şunları içerir:

  • Yılanlar
  • kurtlar
  • akrepler
  • Köpekbalıkları
  • Timsahlar
  • Örümcekler

4. Hava Durumu

Hava durumu en iyi arkadaşınız veya mutlak en kötü düşmanınız olabilir . Hepimiz güzel, berrak bir günde parlayan güneşi ve sakin suları severiz. Ancak hava durumu bize hızla dönebilir ve uyarı işaretlerinin farkında olmanız gerekir. Kara bulutlar için gökyüzüne bakmak bile bir fırtınanın geleceğini garanti edebilir. Sadece hızlı bir fırtına olabilir, ama aynı zamanda yaklaşan bir kasırgaya da işaret edebilir.

Yıldırım çarpmaları, özellikle yakındaki bir arabanız yoksa fırtınaya atlayıp atlayacaksanız, ormanda özel bir tehlikedir. Yapabileceğiniz en iyi şey, mümkün olduğunca ağaçlardan ve su birikintilerinden uzak durmaktır. Bir topun içine kıvrılıp kendinize küçük bir hedef yapın ve çadırınızdan uzak durun.

Kamp yaparken sel başka bir büyük tehlikedir. Alçak arazilerde kamp yapmaktan kaçının ve kesinlikle her türlü vadiden kaçının. Bu tür yerler doğanın kanallarıdır. Sağanak yağışta, su bu alanlardan akıp gelebilir ve tüm kamp alanınızı süpürür.

5. Doğa!

Outdoor Güvenliği

Doğa, harika dış mekanlarda frezeleme yaparken dikkat etmeniz gereken başka bir şeydir. Çevrenize saygı duymalısınız – su kütleleri, dağlar ve dik yokuşlar, ağaçlar ve çevrenizde zarar verebilecek her şey. Tırmanırken her zaman uygun güvenlik ekipmanlarını kullanın ve mümkünse acil bir durumda yanınızda en az bir kişi olduğundan emin olun. Bir başka pratik kural da, orada bulunmayan başka birine nerede olacağınızı ve ne kadar kalmayı planladığınızı söylemektir. Böylelikle, belirli bir süre sonra sizden haber alamazlarsa, uygun yetkililerin sizi aramasını sağlayabilirler.

6. Ateşli Silahlar, Bıçaklar ve Diğer Outdoor Ekipmanları

Ateşli silahlar, bıçaklar ve diğer potansiyel olarak tehlikeli dış mekan ekipmanlarına azami saygı gösterilmelidir. Dolu ateşli silahları çocukların yanında tutmayın ve mümkünse kilitleyin veya devre dışı bırakmayın. Kazara kesilmeleri önlemek için tüm bıçaklar kılıflarında tutulmalıdır. Avlanırken, ateşli silahların yanlışlıkla patlayıp grubunuzun başka bir üyesine, hatta kendinize çarpmasını önlemek için gerekli adımları atın.

Kampçılık Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Kamp yapmadan önce, seçtiğiniz bölgenin kurallarını ve yönergelerini dikkatlice okumak önemlidir. Ayrıca, çevreye saygılı bir şekilde kamp yapmak, doğayı koruma ve gelecek nesiller için bırakma sorumluluğunu içerir.

TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi

Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu kampçılık rehberi tüm yazılar

Özellikle kamp alanları başta olmak üzere bütün turizm aktivitelerinde yapılan yorumların kişiye ve zamana göre değişen “normatif olmayan, göreceli” yorumlar olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Bir kişinin çok beğendiği ve tavsiye ettiği bir turizm tesisi / doğa aktivitesinin başka bir kişi hiç beğenmeyebilir. Listemizi yaparken olabildiğince nesnel olmaya çalışsak da bazı tesisler hakkında yapılan yorumları da eklemek zorunda kaldık.

Kamp yapmadan, tatile gitmeden önce plan yapmanızı, kalacak yer ayarlamanızı son güne bırakmamanızı, internet yorumlarının yanıltıcı olabileceğinin aklınızda bulundurmanızı, gideceğiniz tesisin internet sitesi veya sosyal medya hesaplarından detaylı bilgi almanız gerektiğini unutmayın.


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu