Dağcılık 3 / Dağcılık Stilleri

Dağcılık 3 / Dağcılık Stilleri
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu: Türkiye’de outdoor (açık hava etkinlikleri) hakkında bilgi sağlayan Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu olarak yürüyüş, trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.
Instagram: @turkey_outdoor_org
Türkiye’nin popüler Outdoor Aktiviteleri Paylaşım Merkeziyiz: Doğaseverler, outdoor tutkunları ve macera arayışındakiler için Türkiye’nin en kapsamlı etkinlik platformu hizmetinizde! Türkiye ve dünyadaki popüler gezilecek yerler hakkında detaylı ve güncel bilgileri sitemizde arama yoluyla bulabilirsiniz.
- E-posta: info@turkeyoutdoor.org
- Kulüp İletişim: turkeyoutdoorclub@gmail.com
- Facebook Sayfamız: @turkeyoutdoorblog
Bu adresler üzerinden etkinlik detaylarını ve resimlerinizi bize iletebilirsiniz. Türkiye’nin outdoor tutkunlarını bir araya getiren platformda siz de yerinizi alın! ✨
İçindekiler
ToggleDağcılık Stilleri ve Tırmanma Türleri
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu dağcılık kategorisinde kapsamlı içeriklerle okuyucularını bilgilendirmeye devam ediyor.
Tırmanma Türleri
Tırmanış, doğal olarak, her biri kendi özel tekniklerini, araçlarını ve ortamlarını kullanan birkaç farklı kategoriye ayrılır. Tırmanışa yeni başlayanlar ve dağcı olmayanlar arasında tüm farklı tırmanış türleri hakkında çok fazla kafa karışıklığı vardır.

Tırmanış, sarp kayalık dağ yamaçlarında yürüyüş yapmaktan ip kullanmadan kolayca tırmanmaya, ancak dik arazide ip gibi tırmanma ekipmanı kullanarak teknik kaya tırmanışına ve ayrıca atlama gibi tırmanma becerilerini uygulamaya kadar uzanır. İç mekan duvarlarına tırmanmak, küçük kaya bloklarını tırmanmak ve dikey donmuş şelalelere tırmanan buza tırmanmak da karışıma ekleniyor.
3 Ana Kaya Tırmanışı Disiplini
Geleneksel Tırmanma
Geleneksel Tırmanma, tırmanma grubu tarafından hem yerleştirilen hem de kaldırılan teçhizatla korunan yükselen kaya duvarları ve uçurum sanatıdır. Geleneksel tırmanış, orijinal tırmanış tarzıdır ve kaya yüzeyindeki çatlaklara yerleştirilen kamlar ve somunlar gibi ekipmanlar uçurumda geride bırakılmadığından kaya kaynağı üzerinde en az etkiye sahip olduğu kabul edilir. Geleneksel tırmanış aynı zamanda macera tırmanışıdır, çünkü dağcılar bir uçurumun dibinden başlayıp zirveye veya zirveye tırmanarak birbirlerine geçme yolunda düzenli ip uzunluğu aralıklarında (sahalar denir) dururlar.

Spor Tırmanışı
Kayaya yerleştirilmiş kalıcı çapalar kullanan Spor Tırmanışı, jimnastik hareketini, zorluğu ve güvenliği vurgulayan bir tırmanma stilidir. Spor tırmanma rotaları, kaya yüzeyinde bir delik açan (bir el matkabı veya taşınabilir bir elektrikli matkapla) ve deliğe sağlam bir metal yapı cıvatası yerleştiren ilk tırmanış ekibi tarafından önceden korunmaktadır. Bir karabinayı cıvataya klipslemek için kullanılan bir cıvata askısı cıvataya takılıdır. Spor tırmanışı, özellikle çoğu spor rotası 100 fitten daha kısa olduğu için (60 metrelik bir ipin yarısı uzunluğunda) tırmanmaya gitmek için eğlenceli bir yoldur. Tırmanıcılar teker teker tırmanmaya giderler ya da spor rotasının tepesine tırmanır ve bir uçurumun biraz yukarısında önceden yerleştirilmiş cıvata çapalarında biter. Bağlayıcıları onları çapalardan yere indirir.
Bouldering
Bouldering, kayalar ve küçük uçurumlarda kısa ve zor problemlerin halatsız takibidir. Bouldering, genellikle bir ip olmadan yere yakın sert hareketleri bozmakla ilgilidir (oysa halat highball problemlerinde kullanılabilir). Boulder’lar, düştüklerinde zeminden daha güvenli bir iniş bölgesine sahip olmaları için problemlerin altına zemine kalın bir köpük tabakası olan bir çarpma yastığı yerleştirir. Bouldering, özellikle bir tırmanma spor salonunda kendi başınıza eğitim almanın güvenli bir yoludur.
Bunların yanında tırmanma çeşitleri olarak aşağıdaki gibi bir liste de yapılabilir.
Tepe Tırmanışı
Toprope Climbing, her zaman yukarıya sabitlenmiş emniyet halatı ile hem uçurumları hem de yapay duvarları ölçeklendirerek güvenli bir ortam ve minimum risk yaratır. Toproping, yeni tırmanıcıların özellikle dışarıda tırmanmayı öğrendikleri olağan bir yoldur. Çoğu kapalı kaya jimnastiği rotası bir tepe ipi ile tırmanılır. Bir tepe ipi rotası, bir spor veya ticari rotayı temelden bir dizi istasyona yönlendiren bir tırmanıcı tarafından, ipin kilitli karabinalarla tutturulduğu veya bir çapanın olduğu bir uçurumun yandan tepesine doğru koşturularak oluşturulur. inşa edilmiş ve halat karabinalara bağlanmıştır.
Serbest-Yalnız Tırmanış
Solo olarak da adlandırılan serbest solo tırmanış, ip veya diğer tırmanma ekipmanı olmadan uçurumlara tırmanmaktır. Kaya ayakkabıları, tebeşir ve tebeşir torbası gibi minimal teçhizat kullanan tırmanıcı, yüzü zirveye çıkarmak için yalnızca tırmanma becerilerine güvenir. Düşme ciddi yaralanmalara veya daha sık ölüme neden olduğu için riskler oldukça yüksektir. Serbest solo tırmanış, yüksek düzeyde beceri, güç ve soğukkanlı kafaya sahip en iyi dağcılar dışında kimse tarafından yapılmamalıdır.
Karışık tırmanış
Çabuk tırmanmak, genellikle dağlarda iple veya ip olmadan kolay kaya yüzlerine ve sırtlara tırmanmaktır. Çırpma, elleri ve ayakları kullanma gibi temel tırmanma hareket becerilerinin yanı sıra gerileme, inme ve iple inme gibi diğer becerileri gerektirir. Karıştırmak eğlencelidir ancak aynı zamanda tehlikelidir, çünkü dağlarda rotadan çıkıp ip ve tırmanma ekipmanı gerektiren teknik araziye çıkmak kolaydır.
Yardımlı Tırmanış
Yardımlı Tırmanış veya Yardım Tırmanışı, eller ve ayaklarla serbest tırmanıştan ziyade mekanik olarak yukarı doğru ilerlemeye izin veren özel tırmanma ekipmanı kullanılarak dik kaya yüzeylerine tırmanmaktır. Yardım tırmanışı, yalnızca kayanın ilerlemesine izin verdiğini kullanan serbest tırmanmanın tam tersidir. Tırmanıcılar, ipi ve kendilerini yukarı tırmanırken takmak için pitonlar, kamlar ve somunlar yerleştirebildiğinden, tırmanma oyununda her şey gider. Serbest bir tırmanıcı ilerleme kaydetmek için bir karabina veya herhangi bir ekipman parçası alırsa, buna Fransız serbest hareketi denir ve bir yardım noktası olarak kabul edilir.
Salon Tırmanışı:

Dağcılık
Alpine tırmanma veya alpinizm olarak da adlandırılan dağcılık, hem kaya hem de buz tırmanışı becerilerini kullanarak Rockies’ten Himalayalara dağ zirvelerine tırmanmaktır. Dağcılık maceraları, dağ yamaçlarındaki dik yürüyüşlerden krampon ve buz baltası gibi tırmanma araçlarının kullanıldığı kar ve buzla sıvanmış yüzlere kadar uzanır. Dağcılık, geçme, iple inme, rota bulma, hava tahmini, alçalma, çığ güvenliği, kar tırmanışı, buz tırmanışı ve sağduyu dahil olmak üzere birçok tırmanma ve açık hava becerisi gerektirir.
Buz tırmanışı
Buz Tırmanışı, donmuş şelaleleri ve buzlu çukurları krampon ve buz aletleri kullanarak ölçeklendirmenin soğuk kış eğlencesidir. Özel bir kış tırmanışı aktivitesi olan buz tırmanışı, tırmanıcı dik buzu tırmanmak için yalnızca ekipmana güvendiği için çok yoğun alet gerektirir.
https://www.liveabout.com/types-of-climbing-755874
Dağcılık Stilleri
Alpin Stil Dağcılık
Yapay yöntemlerden tamamen uzak olan bu tırmanış stilinde tırmanıcılar bütün zorluklar ve risklerle kendi başlarına başa çıkarlar. Temelindeki bu yöntemlerden dolayı macera ruhu ile beslenir.
Trekking ve hiking Dağcılığı
Türkçede Dağ veya doğa yürüyüşü olarak kullanılmasına karşılık dağ ve doğa yürüyüşünün tam karşılığı ‘hiking’dir. Günü birlik olarak yapılır ve kamplı konaklama içermez. Eğer bu aktivite kamplı olacaksa adı ‘trekking’ olur.
Ekspedisyon:
Araştırma gezileri, zirveye yapılan tırmanışlar ve uzun süreli kamp yapılan dağcılık stilidir. Uzun zaman gerektiren ve tırmanılan yükseklik bakımından vücudun iklime uyum sağlayabilmesine olanak sağlamak amacı ile bol miktarda iniş çıkış içeren Yüksek İrtifa Tırmanışı‘nın İngilizce adıdır. Tırmanıcılar zirveye çıkana kadar kendi kamp yüklerini bir üst kampa taşırlarken birden fazla gitgel yaptıkları faaliyettir.
Ferrata:

Sportif tırmanış:
Genellikle kaya üzerinde ya da yapay duvarlarda kullanılan tırmanma stilidir. Kendi içinde dört ana kısma ayrılır.
Serbest stil:
En çok kullanılan tırmanış türü. Free climbing denilen bu tırmanışta, yükselmek için yapay teknikler kullanılmamaktadır. İp ise tırmanan kişiyi, düşüş ihtimaline karşı, tehlikeden korumak için kullanılır.
Free-solo:
Hiçbir emniyet aleti kullanılmadan, kaya tırmanış ayakkabısı ve toz torbasıyla yapılmaktadır. Free solo fazlasıyla deneyim gerektirir. Dünya genelinde Bu türde tırmanıcı sayısı oldukça azdır. Bu stilde tırmanmak için fiziksel olduğu kadar psikolojik olarak da hazır olmak gerekiyor. Çünkü, yapılan hata çoğunlukla ölümle sonuçlanabilmektedir.
Yapay tırmanış:
Yükselmek için çeşitli aletlerden faydalanılarak yapılan tırmanış türüdür. Yapay tırmanışta, sikke, jumar, hook, ip, merdiven gibi aletler kullanılır. Çıkışta, lider tırmanıcının örneğin sikkeye (emniyet noktası oluşturmak için kayaya çakılan metal) basması durumuna yapay çıkış adı verilir.
Uzun duvar tırmanışı:
Kaya tırmanma tekniklerini ve emniyet malzemelerini kullanarak bir ip boyundan daha yüksek olan kaya üzerinde yapılan tırmanış şeklidir.
Yapay duvar tırmanışı:
Yapay duvar tırmanışlarında, duvara dağcılıkta kullanılan teknik malzemelerin yerleştirilmediği, “top rope” (üstten emniyetli ip) tekniği de kullanılmaktadır.
Dağcılık Eğitimi:
Kaya tırmanışı eğitimi veren birçok doğa sporu merkezi vardır. Eğitimin ilk aşaması teorik dersler; Öncelikle, tırmanış teknikleri, stilleri, tırmanış ve iniş istasyonlarının kurulması, top rope (tırmanış ipi) ve malzemeler hakkında ayrıntılı teorik eğitim alınıyor.
Bir sonraki aşamada uygulamaya geçiliyor. Malzeme takıp çıkartmak, yerden birkaç metre yükselerek yapılan egzersizlerle ip inişi ve top rope tırmanış uygulaması yapılıyor.
En son aşamada lider tırmanışın (eğitim alındıktan sonraki uzmanlaşılan tırmanış) temel bilgileri alınıyor ve tecrübeli bir kaya tırmanışçısıyla beraber uzun rotalarda tırmanışlara başlanıyor.
ÖNEMLİ UYARILAR
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
- Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.
www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.
Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (12-13 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (9-19 Nisan)
Bolu Valiliği'nden Yeni Karar: Yedigöller'e Karavan Girişi Yasaklandı
Antalya Finike'de Trekking Esnasında Kaza Geçiren Turistler Kurtarıldı
Antalya Toros Keçisi Bisiklet Tırmanış Yarışı Ekim'de
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org