Balıkesir Artemea Yolu Açıldı
Balıkesir Artemea Yolu Açıldı
Dinlenme ya da spor amaçlı bir malzeme yardımıyla veya malzeme kullanılmadan gerçekleştirilen doğal arazi ve doğal ortamdaki faaliyetlerin tümüne doğa sporları denilmektedir. Günübirlik yürüyüş olarak bilinen (Hiking), orman içi yollarda, yabanıl ama güvenli alanlarda veya organize edilmiş doğal alanlarda günübirlik veya günün bir kısmında yapılan kısa doğa gezintileri olarak tanımlanır. Doğa yürüyüşü ise günübirlik yürüyüşten daha zor parkurlardan oluşan, günübirlik veya kamplı/konaklamalı yapılan daha fazla günü kapsayabilen, katılımcıların tüm malzemelerini kendilerinin veya taşıyıcılar, araçlar, hayvanlar tarafından taşındığı etkinliktir.
Anadolu, binlerce yıldan günümüze kadar çeşitli medeniyetlerin kurulduğu ve izlerinin görüldüğü bir coğrafi bölgede bulunması nedeniyle, gerek doğal gerekse kültürel kaynak değerleri açısından oldukça zengindir. Bu bağlamda pek çok turizm türüne de mekan oluşturmuştur. Doğaya dayalı turizm de bunlardan birisidir. Aşağıda tanıtımını yaptığımız Artemea Yolu’da binlerce yıllık geçmişi olan, kültürel bir rotadır.
Doğa Yürüyüşü
Doğa yürüyüşü, doğa sporları içinde yer alan ve şehir dışında daha çok organize edilmemiş doğal mekanlarda yalnız ve/veya grupla yapılan bir doğa sporu etkinliğidir. Bilimsel ve teknolojik gelişmeler, yaşam koşullarındaki kolaylıklar ve iş hayatının düzene girmesi kişilerin serbest zamanlarının artmasını sağlamış ve serbest zaman etkinliklerini daha önemli hale getirmiştir.
Eski göç, katır, değirmen, pazar, ticaret vb yolların kullanıldığı ve bunların doğal ve tarihi değerlerle bezendiği söz konusu yürüyüş rotaları; bölgeleri bir çekim merkezine dönüştürüp özgün kimlik ve özelliklerini öne çıkararak ulusal/uluslararası turizm rekabetinde o mekanları ön sıralara taşımaktadır. Tematik kültür ve doğa yürüyüş yollarının bir diğer uygulama amacı ise turistin bir yere bağlı kalması yerine, ilgisini çekecek birçok seçeneğin birlikte sunulması sonucu ekonomik anlamda daha fazla zaman ve para harcamasını sağlamaktır. Aynı zamanda yerel farkındalığın yaratılarak doğal/tarihsel tüm değerlerin korunması ve sahip çıkılması bilincinin yaygınlaştırılması ön görülmektedir.
Ege’de Hiking Rotası: Artemea Yolu
Covid-19 salgını sebebiyle artık evler herkese dar gelmeye başladı. Genç yaşlı, zengin fakir bütün insanlık Covid-19 pandemisinin bitmesini ve doğa ile kucaklaşmayı bekliyor. Doğa ile buluşmanın en kolay ve yaygın yolu ise doğa yürüyüşü (hiking) yapmak. Covid-19 kısıtlamaları bittiği günden itibaren özellikle sosyal medya platformlarında ve çeşitli topluluk sayfalarında “paylaşım” patlaması yaşanmaktadır.
Kampçılık, trekking, hiking ve diğer outdoor aktivitelerine katılan doğa severler güzel anılarını paylaşmakta ve herkes birbirini doğaya çağırmaktadır. 3 Nisan tarihli “Trekking Rotaları 1 / Artemea Yolu” yazımızda Balıkesir’de bulunan Artemea Yolu’nun tanıtımını yapmış, yolun açılması için yapılan hazırlıklar hakkında bilgi vermiştik. Covid-19 yasakları biter bitmez 14.05.2021 tarihinde Artemea Yolu’nun önemli bir bölümü hiking ve trekking sporcuları için kullanıma açıldı. Ege Bölgesinde Trekking ve Hiking Rotası arayanlar için önemli ve iyi bir alternatif ortaya çıktı.
Biz de bu açılışı hem sitelerinden hem de sosyal medya hesaplarından izleyip heyecanlarına ortak olmaya çalıştık. Türkiye’nin en iyi doğa yürüyüşü (hiking/trekking) rotalarından biri olmaya aday olan Artemea Yolu hakkındaki bilgileri derledik ve proje koordinatörü Mete Dinç ile bir röportaj yaptık. Proje ekibinin tecrübelerinin başka illerde yapılacak outdoor organizasyonları için örnek olmasını diliyoruz.
Artemea Yolu, Artemea Trail (Doğa Yürüyüşü, Trekking, Hiking)
Artemea Yolu; Balıkesir’in Gönen ilçesi sınırları içinde kalan 276 km. uzunluğunda uluslararası nitelikli bir doğa yürüyüş yoludur. ‘’Artemea’’ Gönen’in antik çağlardaki adı olup ‘’Artemis’in ülkesi’’ anlamına gelmektedir. Artemea; gönen’in antik çağdaki adı olup, doğa ve av tanrıçası artemis’in ülkesi anlamındadır.
İşaretleme sistemi Grande Randonnee, renkleri kırmızı beyazdır. Yolun henüz 140 km.lik bir bölümü işaretlenmiş olup, 2021 sonbaharında tamamlanması planlanmaktadır. Halen yapım aşamasında olup 4-6 Eylül 2020 tarihinde, bir Dağcılık Ve Doğa Festivali ile açılacaktır.
Bu doğa yürüyüş yolu, farklı zorluk derecelerinde parkurlar içermekte olup, toplam uzunluğu 250 km. dir. Yol; Kuzeybatıdan, Kınalar köyünden başlamakta ve Gönen’in güneyindeki dağları dolaşarak doğuda Saraçlar köyünde son bulmaktadır.
Yürüyüş yolu; kayın, meşe, kestane ormanlarından, kayalık ve makilik bölgelerden, pek çok şelale, dere ve göletlerden geçmektedir.
Su açısından çok zengindir. Pek çok parkuru yarım litre su ile yürünebilir.
Artemea Yolu’nun Özellikleri
- 1. Bölge çok zengin bir floraya sahiptir. Kayın, meşe, çam ve kestane ormanlarının yanı sıra kısmen makilik alanlarda mevcuttur.
- 2. Çok zengin su kaynaklarına sahiptir. Yolun yaklaşık 100 km. lik bir bölümü orman içerisinden akan, harika manzaralı nehir / dere yataklarından geçmektedir. Pek çok şelale mevcuttur. İçme suyu da son derece boldur. Yolun pek çok parkurunu 0,5 – 1 lt. su ile yürümek mümkündür.
- 3. Yolun üzerinde güven içinde kamp yapılabilecek, harika manzaralara sahip pek çok kamp alanı mevcuttur.
- 4. Lojistik destek imkanları çok fazladır. Kendinizi tamamen izole olmuş hissedeceğiniz yoğun ormanlarda yürürken bir anda karşınıza çıkan dağ köylerinde pansiyon/otel konaklaması hariç pek çok temel ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz. (Kamp kurmak dahil)
- 5. Yol son derece güvenlidir. Bölgede büyük yırtıcı yoktur. Suç oranı hemen hemen yok denebilecek seviyededir. Cep telefonları çok az bir bölge hariç hemen hemen her yerde çekmektedir. Su kaynaklarının çok bol olması nedeniyle dehidrasyon tehlikesi yoktur. İklim ılımandır.
- 6. Yol üzerinde, açık havada üzerinize kar, yağmur yağarken kaplıca keyfi yapma imkanı da mevcuttur.
- 7. Yol üzerinde mevsimin göre, elma, ahlat, erik, dağ çileği, böğürtlen gibi pek çok meyvayı yiyebilmek mümkündür.
- 9. Bölgeye ulaşım çok kolaydır. Özellikle bu sporun nüfusu nedeniyle en yoğun olarak yapıldığı Marmara bölgesinin tam ortasında yer almaktadır. İstanbul, Bursa gibi büyük şehirlerden 2 saatte ulaşmak mümkündür.
- 8. Yol, doğa yürüyüş tecrübesi çok fazla olan ve ülkemizdeki pek çok doğa yürüyüş yolunu yürümüş gönüllü bir ekip tarafından hazırlanmaktadır. Bu nedenle doğa yürüyüşçülerinin karşılaştıkları sorunları minimum seviyede tutmak için büyük gayret gösterilmektedir. Bunun en önemli adımı olarak, işaret arama sorununu çözmek için çok yoğun bir işaretleme yapılmakta, özellikle yol ayrımları kargaşaya meydan vermeyecek şekilde işaretlenmektedir. Yürüyüşçüler çok iyi işaretlenmiş, GPS’e ihtiyaç duymayacakları bir yürüyüş yolunda yürüyeceklerdir.
- 10. Yolun geçtiği köylerde, erkekler ile kahvehanelerde, kadınlar ile evlerde toplantılar düzenlenerek, yürüyüş yolu ve gelecek yürüyüşçülerin ihtiyaçları konusunda bilgilendirme yapılmaktadır.
Artemea Yolu Proje Paydaşları:
- Gönen Belediyesi – Sivil Toplum işbirliği ile yapılmaktadır.
- Gönen Kaymakamlığı
- Gönen Belediyesi
- Gönen Sivil Toplum Platformu
- Beykent Üniversitesi
- Artemea Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü
- Sekoya Doğa Sporları Kulübü
Artemea Yolu Proje Ekibi
- Mete DİNÇ – Koordinatör, Artemea Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Başkanı
- Sevda ALPHAN Sekoya Doğa Sporları Kulübü Başkanı
- Dilek KOCA
- Ayten KEÇİCİ
- Özcan BOZ
- Zehra ÖZÇAĞLAYAN
- Nesrin DİNÇ
- Menekşe KINALI
Artemea Yolu İletişim Bilgileri ve Bağlantılar:
- Site: https://www.artemeayolu.org/
- Facebook: https://www.facebook.com/groups/577675126304256
- Wikiloc: https://tr.wikiloc.com/wikiloc/user.do?id=5792788
- Twitter: https://twitter.com/ArtemeaT
- Pinterest: https://tr.pinterest.com/aartemeatrail/_saved/
- Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCL6Lj7m7OYF-uDNHU8pCR7A
- Instagram: https://www.instagram.com/artemea_yolu/?hl=tr
Proje Koordinatörü Mete Dinç ile Yaptığımız Röportaj:
Türkiye’nin Outdoor Sayfası: Mete Bey, hem sizin hem de ekip arkadaşlarınızın uzun ve yoğun çabaları sonucu Artemea Yolu 17 Mayıs’ta kullanıma açıldı. Öncelikle tebrik ediyoruz. Artemea Yolu’nun sitesini incelediğimizde açılış öncesinde çok yoğun bir emek harcandığını görüyoruz. Açılmadan önceki süreci okuyucularımızla paylaşır mısınız? Kaç yıl sürdü bu hazırlıklar?
Mete Dinç: Yolun bir fikir olarak ortaya çıkışından, ete kemiğe bürünüşüne kadar yaklaşık 7-8 yıllık bir süreç geçti. İlk olarak 2014 yılında Gönen Kaymakamlığı’na bir proje olarak sunduk ama kabul görmedi. Daha sonra atanan yeni Kaymakamımız Faruk Bekarlar’ın dağcılık kulübümüze aktif bir sporcu olarak katılması olayın seyrini değiştirdi. İlk önce TANAP (Trans Avrasya Petrol Boru Hattı) hibe projesine başvurduk. Oradan elimiz boş döndük. 2018 yılında Güney Marmara Kalkınma Ajansına başvurduk. Kültür Bakanlığı 2018 yılını TROYA YILI ilan edince, doğa yürüyüşü projesi olarak, bizle beraber başvurusu olan ‘’Troya Yolu’’ desteklendi. Gene ellerimiz boş kaldı.
Bu esnada Gönen’de ‘’VİZYON 2023’’ adı altında bir Üniversite (Beykent) – Sivil toplum işbirliği çalışma grubu oluşturuldu. Vizyon 2023 çalışmasında doğa yürüyüş yollarının Gönen’e kazandırılması gerekliliği vurgulandı ve en nihayetinde yeni seçilen Gönen Belediye Başkanı projenin hayata geçirilmesi için her türlü desteği sağladı. Bu sayede bir anda yıllardır peşinde koştuğumuz Artemea Yolu projesi hayata geçirme fırsatı bulduk.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası: Ekip olarak hazırlık sürecinde ne gibi zorluklarla karşılaştınız? Bu zorlukları nasıl aştınız?
Mete Dinç: En büyük zorluk, bu yolun bir doğa turizmi projesi olduğunu ve bölge ekonomisine ciddi katkıları olacağını anlatmak oldu. Üstelik bunun neredeyse boya ve fırça maliyeti dışında pek bir maliyeti de yoktu. Çünkü bu emek yoğun bir proje idi ve biz tüm emeği / ulaşımı ve hatta pek çok ufak tefek maliyeti karşılamaya gönüllü idik. Ancak bunu anlatmak bile en azından bir 5 yılımızı aldı.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası: Takip edebildiğimiz kadarıyla projeyi az sayıdaki proje ekibinin üstün gayretleriyle sürdürüyorsunuz. Bu süreçte resmi kurumlarla ve diğer paydaşlarla ilişkileriniz nasıl oldu?
Mete Dinç: Proje; Gönen Belediyesi ve sivil toplum işbirliği ile hayata geçen bir proje ve Gönen Kaymakamlığı ile Beykent Üniversitesi de bu projenin diğer paydaşları. Tüm paydaşlar ile yoğun bir işbirliği içindeyiz ve büyük destek görüyoruz. Özellikle proje hayata geçmeye başladıktan sonra hiç bir sorun yaşamadık diyebilirim. Tüm yetkililer karşılaştığımız sorunların çözümü için ellerinden geleni yapıyorlar.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası: Artemea Yolu projesinin başlangıç, hazırlık ve gelişme sürecini anlatabilir misiniz? Paydaşlarınız arasında devlet kurumları, yerel yönetimler, üniversite ve sivil toplum kuruluşları yer almakta. Koordinasyonu nasıl sağladınız? Alışık olmadığımız şekilde nasıl bu başarıya erişebildiniz?
Mete Dinç: Yol fikri yıllar içerisinde oluştu. Gerek bireysel, gerekse dağcılık kulübü olarak bölgede yaptığımız yürüyüşlerde, bölgenin önemli bir potansiyeli olduğunu fark ettik ve yavaş yavaş bugünkü Artemea Yolu rotaları ortaya çıkmaya başladı. Bu yol yapılmalı dedikten sonra ise en büyük mücadeleyi projenin kabul edilmesi için verdik. Ondan sonrası da ayrı bir mücadele. 8 kişilik bir proje grubu oluşturduk. Bu proje grubuna zaman zaman diğer gönüllülerin katılması ile birlikte doğaya çıktık ve çok zahmetli, yıpratıcı ama o oranda da tatmin edici bir işaretleme çalışmasına başladık. Şu an yolun 142 km.sini tamamladık ve yürüyüşe açtık. Kalan 130 km. de önümüzdeki mayıs ayında tamamlanacak.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası: İzleyebildiğimiz kadarıyla açılıştan sonraki ilk bir ayda Artemea Yolu’nun popülaritesi ve kullanımı arttı ve önümüzdeki yıllarda çok daha fazla misafir ağırlayabileceğinizi şimdiden söyleyebiliriz. Proje Ekibi olarak 5 yıl sonrası için hedefleriniz nelerdir?
Mete Dinç: Yol açılır açılmaz çok büyük bir ilgi gördü. Türkiye’nin her yerinden, binlerce km. uzaklardan yürüyüşçüler geldi ve yolu yürüdü. Daha pek çok yürüyüşçü de geliyor ve gelecek. Açıkçası bu bizi şaşırtan bir ilgi oldu. Yol çok güzel ve er geç tutulacağını tahmin ediyorduk ama bu kadar çabuk olacağını tahmin edemedik. Sanırım bunda en etkili konulardan biri de su konusunda bölgenin olağanüstü zengin kaynaklara sahip olması oldu.
Beş yıl sonrası için hedefimiz ise uluslararası bir tanınırlığa ulaşmak. Bunun içinde yolun yapım çalışmaları ile eşzamanlı olarak hazırlanıyoruz. Sonbaharda yolun İngilizce sitesi yayına girecek. 6 Eylül’de Ukranya’dan ilk yurtdışı yürüyüşçülerimiz gelecek. Yolun kültür rotası olarak tescili ve uluslararası fuarlarda tanıtımı da diğer hedeflerimiz arasında.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası: Artemea Yolu’nun resmi açılışının sonbahar aylarında Doğa ve Yürüyüş Festivali ile birlikte açılacağını biliyoruz. Bu festival ve hazırlık süreci hakkında kısaca bilgi verebilir misiniz?
Mete Dinç: İlk amacımız yolu yön tabelaları, rehber kitabı, haritası vb. tüm şartları ile yürüyüşe hazırlamak. Daha sonrada 3 gün yürüyüşlü, 2 gece kamplı bir dağcılık ve doğa festivali ile açmak. Festivalin esas amacı yolu ülke içine tanıtmak. Bunu imkanlar elverirse her yıl da tekrarlayarak geleneksel bir hale getirmek. Festival henüz bir fikir aşamasında. Sponsorluk kapsamında bazı ön görüşmeler yapmış olsak ta, esas olarak kış aylarında şekillenecek.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası: Başarılı olmuş bir projenin ana koordinatörü olarak başka yerlerde yapılacak outdoor organizasyonlarına örnek olmak ve yol göstermek üzere tecrübelerinizden en önemli gördüklerinizi paylaşır mısınız? Bu başarının sırrı nedir?
Mete Dinç: Başarı için temel olarak 4 alana odaklanmak gerekiyor.
1. SABIR : O kadar çok engelle/sorunla karşılaşılıyor ki, sürdürmek bazen gerçekten zor oluyor. Benim önerim bu işe kalkışan arkadaşların çok sabırlı olmaları ve sorunları teker teker aşmaları.
2. EKİP: Doğa yürüyüşü konusunda çok deneyimli, projeye inanan, güvenilir bir ekip oluşturmak. Bizim en büyük avantajımız bu oldu. Bu röportajı proje koordinatörü olarak ben veriyor olsam da, aslında 8 kişilik bir Proje ekibiyiz. Tüm arkadaşlarım doğa yürüyüşü konusunda çok deneyimli, projeye yürekten inanıyorlar ve yılmadan usanmadan çalışıyorlar. İzninizle onlarında isimlerini belirtmek istiyorum.
Sevda Alphan, Özcan Boz, Ayten Keçici, Dilek Koca, Zehra Özçağlayan, Nesrin Dinç ve Menekşe Kınalı. Gördüğünüz üzere 2 erkek, 6 kadından oluşan bir proje ekibi. Artemea Yolu kadınların damga vurduğu bir yol oldu.
3. BİGİLENDİRME: Yerel halkı, proje ve projenin onlara sağlayacağı yeni imkanlar konusunda bıkmadan usanmadan tekrar tekrar bilgilendirmek. Çünkü yerel halkın sahiplenmediği hiçbir doğa yürüyüş yolu projesinin başarılı olma şansı yok.
4. TANITIM: Yolu yaptınız, mükemmel bir yol oldu ama kimsenin haberi yok. Gene başarılı olma şansınız yok. O nedenle tanıtım çok önemli ve projenin başlaması ile birlikte tanıtım faaliyetlerine de başlamalı. Bunun içinde büyük küçük her imkândan faydalanmalı.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası: Cevaplarınız için teşekkür ederiz. Her aşamada tanıtım, bilgi verme ve paylaşımlar için Türkiye’nin Outdoor Sayfası’nın sizlerle birlikte çalışmaya hazır olduğunu ifade ederek başarılarınızın devamını diliyoruz.
Mete Dinç: Bize yolu tanıtma fırsatı sağladığınız için asıl biz teşekkür ederiz.
Artemea Yolu Projesi Hakkında Kişisel Görüşlerimiz:
“Artemea Hiking Route” 14.05.2021 tarihinde doğa yürüyüşçülerinin kullanımına açılmıştır. Açıldığı günden itibaren özellikle sosyal medya platformlarında aktif olarak görünür durumdadır. Artemea Yolu kullanıma açıldıktan sonra bir ay dahi geçmeden outdoor (hiking, trekking, doğa yürüyüşü) sektöründe ciddi görünürlük meydana getirmiştir. Artemea Yolu’nu tanıttığımız yazımızda “yolun kullanıma açılacağı ve hazırlıkların sürdüğünü” belirtmiştik.
Bu yazımızı hazırlarken Artemea Yolu’nun internet sitesini (https://www.artemeayolu.org/) ve yukarıda bağlantıları verilen sosyal medya platformlarını detaylı olarak inceledik. Şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki özellikle site internet sayfası olmak üzere bütün platformlar profesyonel olarak hazırlanmış ve güncel paylaşımlarla zengin bir içerik sunmaktadır.
Bu yazımızda yer alan bilgilerin tamamını bağlantısını verdiğimiz sitelerden derledik. Özellikle Artemea Yolu yürüyüşlerinde çekilmiş fotoğrafların her birinin doğa harikası olan yürüyüş yolunun bir parçasını gösterdiğini rahatlıkla söyleyebiliriz.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak hem sosyal medyada hem de diğer mecralarda çok çeşitli outdoor kulüp, kurum, kuruluş, dernek ve topluluğu takip ediyoruz. Outdoor alanındaki tecrübelerimiz ışığında şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki Artemea Yolu Proje ekibi hem hazırlık aşamasında, hem de kullanıma açılması sonrasında bir ay gibi kısa bir sürede ilerlemesi ile harika işler çıkarmıştır.
Artemea Yolu’nun galerilerini incelerken 250 km’lik parkurun her metresinde ciddi emek ve ter döküldüğünü bilgisayar ekranından bile görebildik. Amatör heyecanı ve profesyonel yönetimiyle Artemea Yolu Proje ekibini buradan kutluyoruz.
Artemea Yolu Parkurları:
1. Kınalar – Dışbudak – Kavakalan Doğa Yürüyüşü Parkuru
- Rota Uzunluğu: 11.9 km.
- Alınan Toplam İrtifa: 570 m.
- Toplam İniş: 243 m.
- En Fazla İrtifa: 502 m.
- En az İrtifa: 79 m.
- Yürüyüş Yolunun İçeriği: dere yatağı, orman yolu ve patika
2. Kavakalan – Hodul – Tahtalı Doğa Yürüyüşü Parkuru
- Rota Uzunluğu: 21.05 km.
- Alınan Toplam İrtifa: 655 m.
- Toplam İniş: 769 m.
- En Fazla İrtifa: 569 m.
- En az İrtifa: 137 m.
- Yürüyüş Yolunun İçeriği: dere yatağı, orman yolu ve patika
3. Tahtalı – Geyikli – Şaroluk Doğa Yürüyüşü Parkuru
- Rota Uzunluğu: 13.73 km.
- Alınan Toplam İrtifa: 381 m.
- Toplam İniş: 244 m.
- En Fazla İrtifa: 456 m.
- En az İrtifa: 99 m.
- Yürüyüş Yolunun İçeriği: dere yatağı, orman yolu ve patika
4. Şaroluk – Beyoluk – Mescit Doğa Yürüyüşü Parkuru
- Rota Uzunluğu: 12.26 km.
- Alınan Toplam İrtifa: 461 m.
- Toplam İniş: 621 m.
- En Fazla İrtifa: 571 m.
- En az İrtifa: 304 m.
- Yürüyüş Yolunun İçeriği: patika ve orman yolu
5. Mescit – Kemerkaya – Çığmış – Dereköy Doğa Yürüyüşü Parkuru
- Rota Uzunluğu: 20.39 km.
- Alınan Toplam İrtifa: 498 m.
- Toplam İniş: 741 m.
- En Fazla İrtifa: 378 m.
- En az İrtifa: 34 m.
- Yürüyüş Yolunun İçeriği: patika, orman yolu ve dere yatağı
6. Dereköy- Yörükkeçidere – İncirli – Alacaoluk Doğa Yürüyüşü Parkuru
- Rota Uzunluğu: 17.44 km.
- Alınan Toplam İrtifa: 787 m.
- Toplam İniş: 346 m.
- En Fazla İrtifa: 504 m.
- En az İrtifa: 48 m.
- Zorluk Derecesi: orta
- Yürüyüş Yolunun İçeriği: patika, orman yolu ve dere yatağı
7. Alacaoluk – Kumköy – Gaybular Doğa Yürüyüşü Parkuru
- Rota Uzunluğu: 16.2 km.
- Alınan Toplam İrtifa: 300 m.
- Toplam İniş: 590 m.
- En Fazla İrtifa: 495 m.
- En az İrtifa: 86 m.
- Zorluk Derecesi: kolay
- Yürüyüş Yolunun İçeriği: dere yatağı, orman yolu ve patika
8. Gaybular-Adayatak-Ortaoba-Karasukabaklar Doğa Yürüyüşü Parkuru
- Rota Uzunluğu: 20.54 km.
- Alınan Toplam İrtifa: 728 m.
- Toplam İniş: 686 m.
- En Fazla İrtifa: 407 m.
- En az İrtifa: 107 m.
- Zorluk Derecesi: zor
- Yürüyüş Yolunun İçeriği: orman yolu ve patika
9. Karasukabaklar – Karapınar Doğa Yürüyüşü Parkuru
- Rota Uzunluğu: 5.05 km.
- Alınan Toplam İrtifa: 31 m.
- Toplam İniş: 187 m.
- En Fazla İrtifa: 253 m.
- En az İrtifa: 69 m.
- Zorluk Derecesi: kolay
- Yürüyüş Yolunun İçeriği: dere yatağı, orman yolu ve patika
Artemea Yolu Türkiye’nin dünyaca ünlü Likya yolundan sonra bilinen en uzun ve işlenmiş yürüyüş (hiking, trekking) yollarından birisidir. Kullanıma tam olarak açıldıktan sonra hem Balıkesir hem de Türkiye outdoor turizmine çok büyük katkılar sağlayacağını şimdiden söyleyebiliriz.
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak Artema Yolu proje ekibine başarılar, yolu yürüyecek outdoor severlere mutlu ve huzurlu tatiller diliyoruz.
ÖNEMLİ UYARILAR
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
- Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.
www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.
Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Bisikletiyle Dünya Turuna Çıkan Turist Bitlis'te Bıçaklandı. Ağır Yaralı!
Türkiye Dağcılık Federasyonu'nda 2024 Seçim Takvimi Başladı
13 - 19 Eylül Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni 14 / 15 Eylül Hafta Sonu Etkinlikleri
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni 7 / 8 Eylül Hafta Sonu Etkinlikleri
5- 14 Eylül Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri