Outdoor Türkiye

Doğa yürüyüşü, doğa sporları içinde yer alan ve şehir dışında daha çok organize edilmemiş doğal mekanlarda yalnız ve/veya grupla yapılan bir doğa sporu etkinliğidir. Bu yazımızda Tübitak “Bilim Çocuk” dergisinin 15 Mayıs 20121 tarihli 281. sayısından faydalanacağız. Yazımızdaki metin ve resimlerin çoğu adı geçen dergiden elde edilmiştir.

Çocuk ve outdoor, çocuk ve doğa, çocuk ve kamp konuları hakkında daha önce yazılar yazdık. Doğadaki çocuklar hakkında daha fazla bilgi almak için aşağıdaki yazılarımıza göz atabilirsiniz.

  • Eğlenceli Kamp Oyunları yazımızda “Çocukları kampta tüm yaz boyunca nasıl eğlendirir ve aktif tutarsınız? Herkesin seveceği yaz kampı aktiviteleri için uzun bir eğlenceli, heyecan verici, zorlu fikir listesine ihtiyacınız var. Harika kamp etkinlikleri, programınızın topluluk ruhunu oluşturmanıza yardımcı olur ve kampçılara her yaz geri gelmelerini sağlayacak yeni bir şeyler sunar.” konusunu,
  • Çocuk Outdoor ve Doğa başlıklı yazımızda “Çocuklar Neden Doğada Zaman Geçirmeli?” sorusunun cevabını,
  • Covid-19 Pandemisinde Çocuk Psikolojisi başlıklı yazımızda ” Covid salgınında çocuk psikolojisi ve Tükenmişlikkaygı ve izolasyonla mücadele eden ebeveynler, şimdi çocukları için bir sonraki “yeni normale” uyum sağlamak zorundadır: onları serbest bırakmak.” konularını işlemiştik.
  • Çocuk ve Doğa Sevgisi başlıklı yazımızda “Doğa üzerine bilgi edinmek, onu tanımakla mümkündür. Doğayı keşfetmek ve doğaya karşı olumlu davranışlar sergilemek için doğa eğitimleri gerçekleştirilmelidir. Doğa eğitimleri bireylere doğanın dilini öğretir.” diyerek çocuklarda doğa eğitiminin önemini paylaştık,
  • Çocuk Bahçe Oyunları konulu yazımızda “Bahçede çocuklar ile birlikte oynayabileceğiniz oyunların önemli bir kısmını derleyip çocuk outdoor yazıları kapsamında sitemizde yayımlıyoruz.” başlığıyla bahçelerde ve parklarda çocuklarla oynanabilecek oyunları,
  • Çocuklarla Kamp İçin 8 Önemli İpucu başlıklı yazımızda ise “Çocuklarla kamp yaparken dikkat edilmesi gereken” konuları ele aldık.

Çocuklar İçin Doğa Yürüyüşü

Yürümek başlı başına bir spor. Peki hem spor yapıp hem de doğadaki böcekleri, kuşları, ağaçları, çiçekleri ve pek çok canlıyı gözlemlemek daha eğlenceli olabilir mi, ne dersiniz? İşte, doğa yürüyüşü ya da hiking adı verilen bu spor, uzun yürüyüşlerde sporla doğa gözlemini birleştirir.

Doğa yürüyüşü nerelerde yapılır, bu yürüyüş için ne giyilir, nasıl hazırlanılır, yürüyüş sırasında nelere dikkat edilir hepsi bu yazımızda. İlginizi çektiyse haydi başlayın okumaya…

Doğa yürüyüşü yapmak için kentten biraz uzaklaşmak gerekir. Vadi, orman, dağ yamaçları gibi yerlerde ya da önceden belirlenmiş rotalarda yürünebilir. Bu sporu yaparken hem fiziksel bir etkinlik yapılır hem de aile ya da arkadaşlarla doğada güzel zaman geçirilir. Ancak elbette diğer sporlarda olduğu gibi doğa yürüyüşü öncesinde de dikkatli bir planlama ve bazı hazırlıklar yapmak gerekir.

Gelin, şimdi bu hazırlıkların neler olabileceğine bakalım…

Doğa yürüyüşünü aşırı yağmur, rüzgâr, sis, tipi ya da yoğun kar yağışı gibi hava koşullarının olduğu zamanlar dışında her mevsimde yapmak mümkün. Yürüyüş boyunca giyilecek giysiler de dolayısıyla havaya uygun ve rahat seçilmeli. Yürüyüş rotasını önceden belirlemekse giysileri ve alınması gereken eşyaları doğru seçmeyi kolaylaştırır. Uzun bir yürüyüş için en önemlisi doğru ayakkabı seçimi. Bilekleri kapatan, ayaklara hava aldıran, su geçirmez ve kalın tabanlı ayakkabılar yürüyüş boyunca ayakları hem korur hem de rahat ettirir. Ayakkabı içine uzun çoraplar giymekse böcek ısırıklarına karşı alınan önlemlerdendir. Ayrıca yanınızda mevsime göre geniş kenarlı bir şapka, güneş kremi, güneş gözlüğü, yağmurluk, eldiven ve yedek giysiler bulundurmak hava koşullarına karşı sizi korur. Tabii ki bunları koymak için bir sırt çantası gerekli. Yürüyüş boyunca yetecek miktarda içme suyu, besin değeri yüksek, kolay taşınabilir ve az yer kaplayan kuruyemiş, kuru meyve ve sandviç gibi yiyecekler de unutulmamalı!

Yürüyüş yaparken doğada gözlemlenebilecek ne kadar çok şey olduğunu fark ettiğinizde belki de şaşıracaksınız. Yanınızda fotoğraf makinesi, dürbün, büyüteç, gözlem defteri, bölgedeki bitki ve hayvanlarla ilgili bir kitapçık da olursa gördüklerinizin fotoğrafını çekebilir, onları inceleyebilir ya da onlarla ilgili bazı notlar alabilirsiniz.

Eğer doğa yürüyüşü konusunda çok deneyimli değilseniz ya da yürüyüş yolunu iyi bilmiyorsanız tek başınıza yürüyüşe çıkmak doğru değildir. Deneyimli bir rehberin eşliğinde grup olarak yürümek ve rotadan uzaklaşmamak güvenli bir yürüyüş yapmanızı sağlar.

Doğa yürüyüşü yaparken eğer önceden belirlenmiş bir rota takip edilmeyecekse yürüyüş sırasında bulunduğunuz konumu belirlemek ve hangi yöne gideceğinizi bilmek, kaybolmamak için çok önemli. Bunun için bir pusula ve yürüyüş yapılacak bölgenin haritası da yanınızda bulunmalı.

Günümüzde harita ve pusulaya alternatif olarak konum belirleme özellikleri olan GPS aygıtı ya da akıllı telefonlar da kullanılabiliyor.

Doğada Yalnızca Ayak İzlerimizi Bırakalım…

Doğa yürüyüşünün en önemli amacı doğayı yakından gözlemlemenin yanında doğa koruma bilincini oluşturmaktır. Bu bilinç hem doğaya hem de doğadaki canlılara zarar vermeyecek biçimde hareket etmeyi beraberinde getirir. Yürüyüş sırasında çöp atmamak, ateş yakmamak, bitkileri koparmamak, hayvanları rahatsız etmemek doğaya ve canlılara saygılı olmanın yollarından yalnızca birkaçı…

İşte Bilim Çocuk dergisinden bir sayfa:


  • Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
  • Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
  • Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
  • Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
  • Türkiye’de ormanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
  • Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
  • Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
  • Outdoor ve doğa aktiviteleri hakkında en son bilgileri almak için sitemize abone olabilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org: Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu. Sizi, unutulmaz bir doğa macerasına davet ediyoruz! Türkiye’nin en heyecan verici outdoor ve doğa sporları platformu olarak trekking, kamp, bisiklet, kano, dağcılık, kaya tırmanışı, rafting, dalış, yamaç paraşütü, binicilik gibi doğa sporlarıyla dolu maceralar hakkında detaylı rehberler, benzersiz rotalar, güncel haberler ve unutulmaz etkinlikler sunuyoruz. Her bir etkinlik için titizlikle hazırlanmış bilgiler, etkileyici rotalar, büyüleyici fotoğraflar ve ilham verici videolar sizi bekliyor.

Sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın.

Türkiye'nin outdoor ve doğa sporları platformu
Türkiye’nin outdoor ve doğa sporları platformu