Plajda İzinsiz Çadır Kurmaktan Ceza Yazıldı
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası olarak outdoor alanında olan bütün gelişmeleri, kanuni düzenlemeleri, yasaklama kararlarını takip ederek okuyucularımıza duyurmaya çalışıyoruz.
15 Ocak 2021 tarihli Dağlara da Ferman Çıktı başlıklı yazımızda outdoor ve doğa sporlarına dair ne kadar aktivite varsa hepsinin bir genelge ile kolluk (jandarma, polis, sahil güvenlik) ön iznine bağlandığını okuyucumuza duyurmuştuk.
Yazımızda genelgenin outdoor literatürüne hakim olmayan kişilerce hazırlandığını, genelgeye göre doğada yapılan tehlikesiz bir yürüyüşün bile –genelge uyarınca- önceden izne bağlandığını ifade etmiştik. Yeni aldığımız bir habere göre Muğla Fethiye’de plajda çadır kuran aileye Jandarma tarafından Plajda İzinsiz Çadır Kurma Cezası Yazıldı.
Ormanlara Giriş Yasak mı 2023? Detaylar için tıklayın.
İçindekiler
ToggleÇadır Kurmak Yasak mı?
Facebook’ta Kamp ve Doğa Hayatı Kamp Time grubunda yapılan paylaşımda Haziran ayında Fethiye Belcekız Plajında kamp çadırı kuran bir aileye “jandarmalar uyarı yapmadan ceza kesti.” içeriğiyle idari ceza tutanağı paylaşılmıştır.
(https://www.facebook.com/groups/973528216133419)
Çadır kurmak Yasak mı?
Çadır ve kampçılık sektörü ülkemizde neredeyse en fazla yapılan outdoor aktivitesidir. Ancak şunu üzülerek ifade edelim ki bu sektörü düzenleyen belirli hukuk normları yoktur. Bazı net olmayan kanun maddelerine, belediye yasalarına ve İl İdaresi Kanunu’nun çeşitli maddelerine dayanılarak idari para cezaları kesilebilmektedir.
Ayrıca “Dağlara da Ferman Çıktı” başlıklı yazımızda da belirttiğimiz gibi doğada nefes almak dahi bir genelgeyle kolluk iznine bağlanmış durumdadır. Bu genelgenin yetki sınırını aştığını ve muallak (net olmayan) ifadelerle güvenlik bürokrasisine sonsuz ve denetimsiz bir yetki verdiği yönünde eleştiriler bulunmakla birlikte doğa aktivitelerini önceden izne bağlayan genelge hala yürürlüktedir. Dolayısıyla belirtilen genelge uyarınca bütün outdoor aktiviteleri için kolluktan önceden izin alınması gerekmektedir.
Bu iznin nasıl alınacağı, başvurunun nasıl yapılacağı ve hangi işlemlerin kontrol edileceği noktasında herhangi bir düzenleme –bildiğimiz ve takip ettiğimiz kadarıyla- yoktur. Dolayısıyla doğada yaptığınız bütün aktiviteler ile ilgili “Emre uymamak”tan idari para cezası yaptırımına uğrama olasılığı her zaman bulunmaktadır.
Kamp Kurma Mevzuatı
Kamp yapmak yasak mıdır? Polis veya jandarma doğada (orman veya plaj fark etmiyor, bütün doğada) kamp yapanlara ve çadır kuranlarla karşılaştığında işlem yukarıdaki genelge ve başka birçok kanuna dayanarak hakkınızda idari para cezası tutanağı tutabilir.
Dağcılık, tırmanma, trekking, doğa yürüyüşü, orman girişleri, piknik yapmak, kamp yapma ve çadır kurma yasakları genellikle 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca konulmaktadır.
Outdoor ve Kamp Mevzuatı:
6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. Maddesine Göre Outdoor Doğa Sporları Ve Kampçılık
Orman idaresinin göstereceği lüzum üzerine mahallerinin en büyük mülkiye amirleri, kuraklık veya yangın olup da henüz söndürülmüş fakat sirayet ihtimalleri tamamen bertaraf edilmemiş olmak gibi fevkalade zamanlarda muayyen bir müddet için ormanlara girmeyi men ve oralardaki her türlü işlerin tatilini emredebilirler.
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. Maddesine Göre Outdoor Doğa Sporları Ve Kampçılık
Vali, Devlet, il, belediye, köy ve diğer kamu tüzelkişiliklerine ait genel ve özel mülklerin yangın ve benzeri tehlikelere karşı korunmasını, iyi halde tutulmasını, değerlenmesini ve iyi halde idaresini sağlıyacak tedbirlerin uygulanmasını ilgililerden ister ve denetler.
5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 66. Maddesine Göre Outdoor Doğa Sporları Ve Kampçılık
İl genel kurulu veya idare kurulları yahut en büyük mülkiye amirleri tarafından kanunların verdiği yetkiye istinaden ittihaz ve usulen tebliğ veya ilan olunan karar ve tedbirlerin tatbik ve icrasına muhalefet eden veya müşkülat gösterenler veya riayet etmeyenler, mahallî mülkî amir tarafından Kabahatler Kanununun 32 nci maddesi hükmü uyarınca cezalandırılır. (Ek cümle: 27/3/2015 – 6638/16 md.) Ancak, kamu düzenini ve güvenliğini veya kişilerin can ve mal emniyetini tehlikeye düşürecek toplumsal olayların baş göstermesi hâlinde vali tarafından kamu düzenini sağlamak amacıyla alınan ve usulüne göre ilan olunan karar ve tedbirlere aykırı davrananlar, üç aydan bir yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
2872 Sayılı Çevre Kanunu 3./a Maddesine Göre Outdoor Doğa Sporları Ve Kampçılık
Başta idare, meslek odaları, birlikler ve sivil toplum kuruluşları olmak üzere herkes, çevrenin korunması ve kirliliğin önlenmesi ile görevli olup bu konuda alınacak tedbirlere ve belirlenen esaslara uymakla yükümlüdürler.Yine bu kanunun birçok maddesinde çevre koruma ile ilgili yasaklar sıralanmakta ve cezalar açıklanmaktadır.
5326 Sayılı Kabahatler Kanununa Göre Outdoor Doğa Sporları Ve Kampçılık
Madde 2- (1) Kabahat deyiminden; kanunun, karşılığında idarî yaptırım uygulanmasını öngördüğü haksızlık anlaşılır.
5326 sayılı Kabahatler Kanunu; toplum düzenini, genel ahlâkı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla belirlenmiş ve çeşitli kabahatler olarak tanımlanmıştır. Hangi fiillerin kabahat oluşturduğu ve kabahat karşılığı olan yaptırımların türü, süresi ve miktarı, ancak kanunla belirlenir.
Yaptırım türleri Madde 16- (1) Kabahatler karşılığında uygulanacak olan idarî yaptırımlar, idarî para cezası ve idarî tedbirlerden ibarettir.
5393 Sayılı Belediye Kanununa Göre Outdoor Doğa Sporları Ve Kampçılık
5393 sayılı belediye kanunu da belediye organlarına (Başkan, kurullar, kurumlar) kendi sınırları içerisinde ne amaçla olursa olsun kamp yapmayı, çadır kurmayı veya araç üzerinde konaklamayı yasaklayabilir veya izne tabi tutabilir. Belediyeler koydukları yasakları “Belediye zabıta Tembihnamesi, yasak uygulama yönetmeliği, yasak talimnamesi, internet siteleri veya sosyal medya hesaplarından” duyurabilirler.
Mavi Bayrak organizasyonuna Göre Outdoor Doğa Sporları Ve Kampçılık
Ayrıca Mavi Bayraklı plajlarda izinsiz çadır kurulması da yetkili makamlarca (Valilik, belediye) yasaklanmaktadır. (http://www.mavibayrak.org.tr/)
13 Ekim 2020 tarihli genelge
Bütün bu yasa maddelerinin üzerine 13 Ekim 2020 tarihinde İçişleri Bakanlığı Jandarma Genel Komutanlığı tarafından “Dağcılık Faaliyetlerinde Alınması Gereken Tedbirler” konulu bir genelge yayınlandı. Genelgede “Alınan kararlara uymayanlara 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 32’nci maddesi gereği idari para cezası uygulanacaktır. Alınan karar valiliğimiz ve kaymakamlıklarımızın internet sitelerinde yayımlandığı tarihten itibaren uygulamaya geçilecektir.” denilmektedir.
Yazılı mevzuatta doğada, ormanlarda, kamusal alanlarda, kamp yapılıp yapılamayacağı ile ilgili net bir yasak bulunmamaktadır.
Kamp yapmak için kurulmuş ve işletilen RUHSATLI KAMP ALANLARINDA kamp yapmak veya çadır kurmak ile ilgili herhangi bir yasak bulunmamaktadır.
Yukarıda bahsedilen kanunları ve uygulamayı incelediğimizde:
5442 sayılı il idaresi kanunu kapsamında mülki amirlerin (Vali, Kaymakam) vereceği genel emir, karar ve koyacağı yasaklarla belirli alanlara ve yerlere çadır kurmak ve kamp yapmak yasaklanabilir.
Örnek olarak;
Kamp Yasakları Uygulamaları
Birçok Valilik ve kamu kurumunun sitesinde çok farklı kanun maddelerine, genelgelere ve komisyon kararlarına dayanılarak yasaklar konulabilmektedir. Konulan yasaklar tek tek açıklandıktan sonra:
“Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında suç unsuruna göre, 6831 Sayılı Orman Kanunu, 2872 Sayılı Çevre Kanunu, 5271 Sayılı Türk Ceza Kanununa göre adli işlem ve para cezasını gerektiren hallerde de 5326 Sayılı Kabahatler Kanunlarına göre idari işlem yapılmasına karar verilmiş olup, İş bu 10 maddeden oluşan ek kararların uygulanmasına karar verilmiştir.” denilerek güvenlik kuvvetlerine idari para cezası yazma ve tutanak tutma yetkileri verilmektedir.
Kamp Kurma Cezası:
2021 yılı itibariyle izinsiz kamp kuranlara, belirlenen yerlerin dışında çadır kuranlara 5326 sayılı kanununu 32. Maddesi uyarınca 427 TL idari yaptırım cezası uygulanmaktadır.
Ormanlarda Kamp Kurmak:
6831 sayılı Orman Kanunu’nun 76. Maddesi uyarınca “açıkça kamp yapılabileceği belirtilen yerler dışında” konaklamak, kamp yapmak, çadır kurmak kısaca kanunda geçen tabiriyle “gecelemek” YASAKTIR.
Orman Kanunu Madde 76
- a) Devlet ormanlarında; Orman İdaresince belirlenen konak yerlerinden başka yerlerde gecelemek,
- b) Ormanlarda izin verilen ve ocak yeri olarak belirlenen yerler dışında ateş yakmak veya izin verilen yerlerde
- yakılan ateşi söndürmeden mahalli terketmek,
- c) Ormanlara sönmemiş sigara veya yangına dolaylı olarak yol açabilecek madde atmak,
- d) Ormanlara dört kilometre mesafede veya bu Kanunun 31 inci ve 32 nci maddeleri kapsamına giren köyler
- hudutları içinde anız veya benzeri bitki örtüsü yakmak, Yasaktır.
- 2021 yılı itibariyle 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 76/a maddesi uyarıca tanzim edilen tutanağa dayanılarak Orman İşletme Şefliği tarafından 163 TL idari para cezası uygulanabilir.
Ayrıca2021 yılının Temmuz ayında 48 ilde ormanlara girişler ve her türlü doğa aktivitesi de yasaklanmıştır.
Kamp yapmak yasaklandı mı?
İstanbul, İzmir, Balıkesir, Çanakkale, Yalova, Bursa ve Antalya başta olmak üzere ormanda kamp yapmak yasak mı? Orman yangınlarından dolayı kamp yapmak yasaklandı. Yasaklar valiliklerin belirlediği süre boyunca devam edecek. Kamp yapmak yasaklansa da bu süreçte kamping işletmelerinde kamp yapmaya devam ediliyor. Tesisler genellikle ormana giriş yasağı dışında kalıyor. Kamp yapmak yasak mı sorusunun bir kez daha gündeme geldiği günlerde, kampçıların tesislerde dahi ateş yakarken dikkatli olması gerekiyor.
Kamp Alanı Tesislerinde Kamp Yapmak Yasak mı?
Meteoroloji’nin yüksek sıcaklık uyarısı ve çıkan orman yangınları nedeniyle kamp yapmanın yasaklandığı bu süreçte, Valilikler tarafından özel bir madde eklenmez ise tesisler misafir kabul etmeye devam edebilecek. Valilik kararları ile işletmelerin, yasal olarak uyulması gereken tüm yangın önlemlerini uygulaması gerektiği bildiriliyor. Kamp alanı tesisi içerisinde yeteri kadar yangın tüpü, yangın musluğu, yangın hortumu gibi tesisler için hayati önem taşıyan yangın önlemlerini alması gerekmektedir. Kamp alanları için zorunlu olan önlemlere ek olarak işletmeler, ateş, mangal ve semaver yakmayı yasaklayabilir veya kısıtlayabilirler. Bu süreçte kamp planı yapan doğaseverlerin tüplü ve kartuşlu ocakları kullanmasını tavsiye ederiz.
Kamp Yapmanın Yasak Olduğu Yerler:
İşletme veya tesis olmayan doğal alanlar (Ormanlar, doğanın her yeri)
Kamp Yapmanın Serbest Olduğu Yerler:
Ruhsatlı kamp (camping/kamping) işletmeleri, kamp tesisleri,
Kamp Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler:
Yukarıdaki kanun maddeleri ve genelgeler dikkate alındığında doğaya nefes almak için bile gitseniz de hakkınızda yukarıdaki mevzuatın herhangi birisine dayanılarak idari para cezası uygulanabilir.
Son olarak en az 48 ilde bırakın kamp yapmayı, çadır kurmayı ormanlık alanlara giriş dahi yasaklanmıştır. Uygulamada bu yasağa çok fazla riayet edilmese de mevzuat uyarınca her zaman idari para cezası alma ihtimali bulunmaktadır.
Bu konu ile ilgili olarak (RESMİ OLMAYAN- https://jandarmaforum.com/) sitesinde kampçılara şu tavsiye yapılmaktadır:
“Kamp yapmak isteyenlere tavsiyemiz, kamp yapmak istediğiniz bölgenin enniyet, jandarma, zabıta yahut orman teşkilatlarına ister sözlü, isterseniz de işimiz garanti olsun derseniz yazılı olarak (dilekçe ile) sormanız sizin yararınıza olacaktır.”
https://jandarmaforum.com/)
Orman Yasağı Cezası Ne Kadar?
Orman yasağı cezası; 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası olarak belirtilmiştir.
Konu ile ilgili olarak; İstanbul Orman Bölge Müdürü Yusuf Şahin yaptığı açıklamasında; ”Bu yasaklar başladığından itibaren izinsiz olarak ormanlara girişi çıkış yapanlar, Kabahatler Kanunu 32. Maddesi kapsamında 427 TL para cezası ile cezalandırılırlar. Yine bu alanlarda kısıtlamanın olduğu bu dönemde izin verilmeyen noktalarda ateş yakmak 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve adli para cezası ile cezalandırılırlar.” ifadelerini kullandı.
Örnek Kamp cezalarını görmek için tıklayınız.
İdari Para Cezası Ödemesi İle İlgili İşlemler
5326 sayılı kabahatler kanunu çerçevesinde çeşitli kabahatlere ilişkin 2019 yılında uygulanacak idari para cezaları
32 emre aykırı davranış 427 TL’dir.
- 1. İdari Yaptırım Karar Tutanağının tebliği tarihinden itibaren 15 günlük süre içerisinde ödenir ise cezanın ¾’ü tahsil edilir.(%25 indirimli)
- 2. *5326 Sayılı Kabahatler Kanununa göre kesilen cezalar da ödemenizi 62010 İşlem Kodu ile *1608 Sayılı Belediye Kuralları Yönetmeliği’ne göre kesilen para cezaları ödemelerini 62020 İşlem Kodu ile yapabilirsiniz.
- 3. Ödemelerinizi vergi/ T.C. kimlik numaranız ile bankalar yolu ile ayrıca *www.gib.gov.tr adresinde yer alan ‘e-ödeme’ linkinden kredi kartı ile idari para cezalarının ödemeleri yapabilirsiniz.
Önemli Uyarı
Yukarıda belirttiğimiz kanunlar, genelgeler ve kolluk kuvvetlerinin uygulamaları net olarak bir olguyu ortaya koymaktadır: Kamu gücü istediği zaman çeşitli sebeplerle doğa aktivitelerinin tamamını yasaklayabilmekte, idari para cezası kesebilmektedir. Bu mevzuat kamu kurumlarına sınırsız ve muallak yetki vermektedir. Muğla’da yaşanan olayda da görüldüğü gibi sahilde çadır kurmaya bile “emre uymamak” gerekçesiyle idari para cezası yazılabilmektedir.
Bu cezalar yazıldıktan sonra iptal ettirilme olasılığı son derece düşüktür.
Bizim okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini (Polis: 155 ve Jandarma:156 numara) arayarak yapacakları doğa aktivitesi ile ilgili bilgi vermeleridir. Bu numaraları aradığınızda hem yasaklar konusunda bilgi almış olursunuz, hem de görüşmeler kayıt edildiği için herhangi bir idari ceza yazılması durumunda cezayı mahkemelerden çok kolaylıkla iptal ettirebilirsiniz.
Kolluk güçleri vatandaşa hizmet etmekle görevlidir ve telefon etmekle veya başvurmakla onları rahatsız etmezsiniz. Telefonlara cevap vermek ve vatandaşı bilgilendirmek güvenlik güçlerinin görevidir. Dolayısıyla en küçük bir konuda bile güvenlik birimlerini aramaktan, sormaktan, izin veya bilgi almaktan KESİNLİKLE ÇEKİNMEYİN.
Polisi jandarmayı arayın, bilgilenin, bilgi verin, güvende olun.
Doğada bıçak taşımak ile ilgili olarak Bıçak Taşıma Mevzuatı başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye Hava Sporları Federasyonu’ndan Önemli Uyarı: Yetkisiz Faaliyetlere Karşı Hukuki Süreç Başlatılacak
Trekking'e Yeni Başlayanlara Kitap Önerisi: Doğayı Yaşamak
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (5-6 Nisan Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (3-13 Nisan)
Gümüşhane'de Doğa Yürüyüşünde Kaybolan Doktor Helikopterle Kurtarıldı
KAMPÇILIK
Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org