Adana’nın Tarihi Zenginliği
Adana’nın Tarihi Zenginliği
Türkiye’nin Doğa Aktiviteleri & Macera Sporları Sayfası, doğa sporlarına ilgi duyan herkes için Türkiye’nin en güncel ve kapsamlı bilgi kaynağıdır. 🏕️⛰️
🌿 Dağcılık kulüplerinden kampçılara, doğa yürüyüşçülerinden ekstrem spor meraklılarına kadar geniş bir kitleye hitap eden platformumuz, outdoor dünyasına dair etkinlikleri, rehberleri ve duyuruları tek çatı altında topluyor. Türkiye’nin dört bir yanındaki doğa severlerle kurduğumuz güçlü iletişim ağı sayesinde, outdoor camiasının nabzını tutuyoruz.
🗺️📍 Sadece etkinliklerle sınırlı kalmıyoruz! Türkiye’nin dört bir yanını keşfetmek isteyen doğa tutkunları için illerin detaylı gezi rehberlerini de yayınlıyoruz.
🔥🚵♂️🌍 Kamp alanları, yürüyüş rotaları, doğa sporlarına uygun bölgeler ve gizli kalmış cennet köşeleri hakkında en güncel bilgileri bulabileceğiniz platformumuz, keşfetmeyi seven herkes için vazgeçilmez bir rehber! Siz de doğayla iç içe bir yaşamı benimseyenlerdenseniz, sayfamızı takip edin ve maceraya bizimle atılın!
🌿 TurkeyOutdoor, doğa sporları aracılığıyla çevre bilincini artırmayı amaçlar. Doğada spor yaparken çevreyi koruma, biyolojik çeşitliliğe saygı gösterme ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimser.
Topluluğumuza Katılın!
- Instagram: @turkey_outdoor_org
- Facebook: TurkeyOutdoor
İçindekiler
ToggleAdana Tarihi:
Adana’nın tarihçesi 3.000 yıl kadar öncesine dayanmaktadır; bölgedeki arkeolojik bulgular Paleolitik Çağ’a değin uzanan insan yerleşkelerini gün yüzüne çıkarmıştır. Arkeologların taş bir duvar ve bir şehir merkezi buldukları Tepebağ Höyüğü Neolitik Çağ’da inşa edilmiştir ve Çukurova bölgesindeki en eski şehir olarak düşünülmektedir. Adana isminde bir yer Sümer destanlarından biri olan Gılgamış Destanı’nda söz edilmektedir; ancak bu çalışmanın coğrafyası, sözü geçen yerin konumunu belirlemek için çok muğlaktır.

Adana Antik Geçmişi
Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin deltasında verimli sulak arazide kurulu Adana’nın tarihi, coğrafi konumu nedeni ile MÖ 6000 yıllarına dek uzanmaktadır. Adana, Antik Kilikya Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden birisidir. Hititlerden Osmanlıya, gelmiş geçmiş birçok medeniyetin beşiğidir. Yaygın görüşe göre Adana, adını Yunan mitolojisine göre gök tanrısı Uranus’un oğlu Adanus’tan almıştır. Ancak bu konuda başka görüşler de ileri sürülmüştür.
Bir görüşe göre Adana’ya ait en eski yazılı kayıtlara ilk defa, Anadolu yarımadasının en köklü uygarlıklarından biri olan Hititlerin kaya kitabelerinde rastlanmaktadır. Boğazköy metinleri olarak bilinen ve MÖ 1650 yılına tarihlenen bir Hitit tabletinde, Adana havalisinden Uru Adania yani Adana bölgesi olarak bahsedilmektedir. Bu konuda sadece bu tablet dikkate alınacak olsa bile Adana isminin en az 3640 yıllık bir geçmişi vardır. Bir başka rivayete göre eski çağlarda Seyhan Nehri kıyılarının bol miktarda söğüt ağacı ile kaplı olması ve bu ağacın Mezopotamya kavimlerince And ağacı olarak tanınması da kente Adana isminin verilmesinde etkili olmuştur.

Yine başka bir görüşe göre, ormanlık yörelerde yaşadığına inanılan fırtına tanrısı Adad (Tesup) adının, ormanları bol Toroslar ile Seyhan Nehri bölgesinin oluşturduğu Adana yöresine isim olarak verilmiş olduğuna inanılmaktadır. Fenikeliler de bölgeye efendi anlamına gelen tarım ve bitki tanrısı Adonis’in adını vermişlerdir.
7. yüzyılın ortalarında şehir Araplar tarafından ele geçirilmiştir. Arap kökenli bir kaynağa göre şehrin ismi Yazene’nin torunu Ezene’den gelmektedir.
Ortaçağ’da Adana
Bizans 964’te Adana’yı yeniden ele geçirmiştir. 1071’de Alp Arslan’ın Malazgirt Meydan Muharebesi zaferinin ardından Selçuklular, Bizans İmparatorluğu’nun büyük bir kısmını hâkimiyeti altına almıştır. 1071 yılından bir süre önce Adana’ya ulaşıp şehri ele geçirmişlerdir ve 1097’de Birinci Haçlı Seferi önderi Tancred, Adana’yı ele geçirene kadar şehri ellerinde tutmuşlardır.

Cumhuriyet Dönemi’nde Adana
I. Dünya Savaşı’ndan sonra Adana ve çevresi Fransa tarafından işgal edildi. Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı esnasında gösterdiği diplomatik başarı sonucu yapılan 20 Ekim 1921 tarihli Ankara Anlaşması ile Fransa, Adana ve çevresinden çekilmek zorunda kaldı (5 Ocak 1922).

Adana, 1986 yılında çıkarılan 3306 sayılı Kanun[9] ile büyükşehir unvanı kazandı. Başlangıçta iki ilçe (Seyhan ve Yüreğir) Adana Büyükşehir Belediyesinin sınırlarına dâhil edildi. 2004 yılında çıkarılan 5216 sayılı Kanun ile büyükşehir belediyesinin sınırları, valilik binası merkez kabul edilerek yarıçapı 30 kilometre olan dairenin sınırlarına genişletildi.Bu sınırlar içinde kalan 5 ilçe, büyükşehir ilçe belediyeleri hâline geldi. 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı Kanun ile 2014 Türkiye yerel seçimlerinin ardından büyükşehir belediyesinin sınırları il mülki sınırları oldu.
Görüldüğü gibi Adana’nın tarihi milattan önce 3000 yılına kadar gitmektedir. Dolayısıyla Adana’da görülmesi gereken tarihi ve turistik mekanların sayısı çok fazladır.
Aşağıda Adana’da bulunan turistik mekanlardan bazılarını liste halinde sunuyoruz. Gelecek yazılarımızda Adana’da gezilmesi gereken yerleri tek tek açıklayacağız.
Adana Şehir merkezi Gezilecek Yerler

- Taşköprü (Justinianus Roma Köprüsü)
- Adana Arkeoloji Müzesi
- Adana Etnografya Müzesi
- Adana Atatürk Evi Müzesi
- Adana Sinema Müzesi
- Bebekli Kilise (İtalyan Katolik Kilisesi)
- Adana Bedesteni
- Büyük Saat
- Sabancı Merkez Camii
- Demir Köprü
- Yağ Camii
- Adana Ulu Camii
- Tarihi Kazancılar Çarşısı
- Akkapı Şeyh Cemil Nardalı Konağı
Adana Çevresi Gezilecek Turistik Mekanlar

- Varda Köprüsü
- Çiftehan Kaplıcaları
- Karatepe-Aslantaş Millî Parkı
- Aladağlar Millî Parkı
- Yumurtalık Lagünü Millî Parkı
- Akyayan Gölü
- Anavarza Antik Kenti ve Anavarza Kalesi
- Comona (Şar) Antik Kenti
- Misis Antik Kenti (Mopsuestia)
- Misis Mozaik Müzesi
- Magarsus Antik Kenti
- Akören Kilisesi ve Antik Kenti
- Ceyhan-Sirkeli Höyüğü Muvattali Kabartması ve Antik Kenti
- Yılankale
- Toprakkale
- Kozan (Sis) Kalesi ve Manastırı
- Kurtkulağı Kervansarayı
- Acısu Kaplıcaları ve Haruniye Termal Suyu
- Akçatekir, Bürücek, Aladağlar, Horzum, Fındıklı, Hamidiye, Asar, Asmacık, Armutoluk, Belemedik, Meydan, Çamlıyayla ve Kızıldağ yaylaları
- Ağyatan Kuş Cenneti ve Tuzla Gölü
Adana’da Bulunan Müzeler
- Adana Arkeoloji Müzesi
- Adana Etnografya Müzesi
- Adana Atatürk Müzesi
- Misis Mozaik Müzesi
- Anavarza Antik Kenti ve Anavarza Kalesi (Kozan)
- Şar (Comana) Antik Kenti (Tufanbeyli)
- Misis Antik Kenti
- Magarsus Antik Kenti (Karataş)
- Ayas (Aigaiai) Antik Kenti
- Akören Antik Kenti (Aladağ)
- Sirkeli Höyüğü ve Muvattali Kabartması
Adana’da Bulunan Tarihî yerler

- Toprakkale (Misis)
- YılanKale (Ceyhan)
- Dumlu Kalesi (Ceyhan)
- Tarihi Tepebağ Evleri (Adana)
- Ramazanoğlu Konağı (Adana)
- Kurtkulağı Kervansarayı (Ceyhan)
- Hayriye Hanım Konağı (Reşatbey, Adana)
- Çarşı Türk Hamamı (Adana)
- Büyüksaat Kulesi ve Adana Bedesteni
- Taşköprü (Justinianus Roma Köprüsü) (Adana)
- Kozan Kalesi ve Manastırı
- Ulu Camii (Adana)
- Hasan Ağa Camii (Adana)
- Yağ Camii (Eski Kilise) (Adana)
- Bebekli Kilise/Aziz Pavlus Kilises (Adana)
- Yeşil Mescid (Adana)
- Lokman Hekim KÖPRÜSÜ (MİSİS)
Adana’da Bulunan Yaylalar

- Aladağ Meydan Yaylası
- Aladağ Ağcakise, Başpınar Bıcı ve Kosurga Yaylaları
- Feke İnderesi Köyü Yaylası
- Karaisalı Kızıldağ Yaylası
- Kozan-Horzum Yaylası ve Çulluuşağı Yaylaları
- Kozan Göller Yaylası
- Pozantı- Akçatekir Yaylası
- Pozantı-Eskikonacık yaylası
- Pozantı-Armutoluğu Yaylası
- Pozantı Fındıklı Köyü Yaylası
- Pozantı Belemedik Yaylası
- Pozantı Asar Yaylası
- Saimbeyli Çatak Yaylası
- Tufanbeyli Kürebeli Yaylası
- Tufanbeyli Obruk Yaylası
Adana hakkında bütün yazılarımız için Adana Outdoor, Turizm ve Gezi Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Adana kamp alanlarını haritada görmek ve bulunduğunuz konuma olan uzaklığını öğrenmek için Adana Kamp Alanları sayfasını, Adana Gezi Rehberi için Adana Gezilecek Yerler haritamızı ziyaret edebilirsiniz.
Kamp ve Karavan ile ilgili geniş bilgi almak ve bütün yazılarımızı görmek için TurkeyOutdoor Kampçılık Rehberi sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Doğa Sporları ve Outdoor Aktivitelerinde Güvenlik Önlemleri
- Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz.
- Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.
- Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin.
- Doğal ve tarihi güzellikleri keşfederken tatilinizin keyifli ve güvenli geçmesi için bazı önemli noktalara dikkat etmelisiniz. Seyahatiniz öncesinde gideceğiniz bölge hakkında detaylı araştırma yaparak hava durumunu kontrol edin ve yanınıza uygun kıyafetler alın. Doğal, tarihi ve turistik mekanlara kesinlikle zarar vermeyin. Gittiğiniz yerlerde çöplerinizi bırakmayın, çöplerinizi getirdiğiniz gibi poşetler içerisinde geldiğiniz yere geri götürün veya bir çöp konteynırına atın.
- Doğa gezileri, kamp veya açık hava etkinlikleri planlıyorsanız, gerekli ekipmanlarınızı eksiksiz şekilde hazırlayın.
- Türkiye’de ormanlara ve bazı korunan alanlara girişlerde sık sık yasaklar uygulanmakta ve uymayanlara idari cezalar yazılmaktadır. Güncel orman giriş yasaklarını illerin Orman Bölge Müdürlüklerinden teyit etmelisiniz.
- Teknik olarak doğada yapılan bütün outdoor aktiviteleri için önceden izin alınması gerekmektedir. Okuyucularımıza, kampçılara, doğa yürüyüşçülerine ve bütün outdoor sporlarına katılanlara tavsiyemiz, aktiviteye başlamadan önce hiç olmazsa kolluk güçlerini arayarak yapacakları doğa aktivitesi ve rotaları hakkında bilgi vermeleridir.
- Outdoor ve doğaya dair görüş, düşünce, öneri ve istekleriniz bizim için değerlidir. Çekinmeden bize yazabilirsiniz.
Keyifli ve güvenli bir doğa/outdoor serüveni dileriz! 🚴♀️⛺🌳🌲🚵♂️🏞️🌿🌄
📌 Instagram: @turkey_outdoor_org
📌 Facebook: TurkeyOutdoor
İLGİLİ YAZILAR
Tüm Kategoriler
- Adventure
- Alıntı Yazılar
- Bisiklet
- City Tours
- Dağcılık Tırmanma
- Doğa Sevgisi
- Doğa Yürüyüşleri
- Doğada Sağlık
- Ekoloji
- Ekstrem Sporlar
- Festival- Etkinlik – Yarışma
- Geçmiş Etkinlikler
- Genel
- Gezi Rehberi
- Giyim, Ekipman, Applikasyon
- Gündeme Dair
- Kampçılık
- Life Style
- Misafir Yazar
- Motor Sporları
- Motosiklet Sporları
- Nerede Hangi Etkinlik Var?
- Nerede Ne Yapılır?
- Otomobil Sporları
- Outdoor
- Outdoor Aktivistleri
- Outdoor Aktiviteleri
- Outdoor Haber
- Outdoor Sektörü
- Outdoor Ürün Firmaları
- Outdoor Yazıları
- Sizden Gelenler
- Yurtdışı Gezileri
Outdoor Haber
Türkiye'nin Outdoor ve Doğa Sporları Bülteni (3-4 Mayıs Etkinlikleri)
Türkiye'de Yapılacak Outdoor Etkinlikleri, Kültür Turları ve Doğa Gezileri (1-11 Mayıs)
Burdur Salda Gölü'nde Tepki Çeken Asfalt Görüntüleri!
Bitlis Nemrut Krater Gölü'nde Obezite Günü Yürüyüşü Yapıldı
Bitlis Nemrut’tan Adıyaman Nemrut’a Bisiklet Turu Sona Erdi
KAMPÇILIK






Türkiye'yi Keşfet
Sorularınız ve sponsorluk için
info@turkeyoutdoor.org