Ağrı Gezi Rehberi 2. Yazı
Outdoor Türkiye
Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.
Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.
Özellikle kampçılar, doğa severler, karavancılar, doğa tatilcileri, macera turizmi, kültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.
Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.
Ağrı’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ağrı kamp alanları, Ağrı mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.
- Ağrı Gezi Rehberi 1. Yazımız: Ağrı Tanıtım ve Gerekli Bilgiler
- Ağrı Gezi Rehberi 2. Yazımız: Ağrı Gezilecek Yerler
- Ağrı Gezi Rehberi 3. Yazımız: Ağrı’da Kültür ve Sanat
- Ağrı Gezi Rehberi 4. Yazımız: Ağrı Kamp Alanları Listesi
- Ağrı Gezi Rehberi 5. Yazımız: Ağrı Outdoor ve Doğa Aktiviteleri
- Ağrı Gezi Rehberi 6. Yazımız: Ağrı Yemek Rehberi
Ağrı Gezi Rehberi
Bu yazımızda Ağrı‘ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin listesini yayınlıyoruz.
Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekan sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.
Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.
Turizmden herkesin beklentisi farklıdır. Kimi tarihi yerleri, kimi doğal alanları gezmeyi, kim de şehrin arka sokaklarında tarihi binaları görmeyi isteyebilir. Turistik gezi tanımı herkes için farklı olduğundan biz burada ayrım yapmadan şehrin bütün tarihi, turistik ve doğal yerlerin kısa tanıtımını yapıyoruz.
Gezi yazılarınızı sitemizde yayınlamak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.
www.turkeyoutdoor.org/iletişim
Ağrı’da Bulunan Tarihi ve Turistik Mekanlar
Doğu Anadolunun en önemli kentlerinden olan Ağrı ilinin gezilecek yerleri, tarihi değerleri ve doğal güzelliklerini sizler için derledik. Ağrı, sahip olduğu doğal güzelliklerin yanında, Türkiye’nin tarihi ve kültür kentlerinden biridir.
Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı, Meteor Çukuru, Diyadin Kaplıcaları, Meya Mağaraları, Balık Gölü, Beyazıt Kalesi ve Gürbulak Gümrük Kapısı ile Ağrı mutlaka görmeniz gereken önemli turizm kentlerinden biridir.
Tendürek Dağı kaynakları: ilçenin güneyindeki bu volkanik dağ,3542 metre yükseklikte olup, dağın çeşitli yerlerinde sıcak su kaynaklan bulunur. Zirvesinde bir göl vardır. Bazı çukurlarında ise devamlı olarak duman tüter. Halk, bu dumanlı çukurlara ‘Tandır’ adını vermiştir. Yamaçlarında soğuk ve sıcak su kaynakları bolca bulunduğu için, yazın yayla olarak kullanılmaktadır.
Ağrı ilinin Taşlıçay ilçesinde; Taşlıçay Maden Suyu ve yine Tutak ilçesinde; Tutak Maden Suyu kaynakları bulunmaktadır. Diyadin kaplıcalarının haricinde, diğer termal kaynaklardan yararlanmak isteyenlere Ağrı ve Doğubeyazıt’daki otellerde kalmaları tavsiye edilir. Konaklama yerleri ve kaplıcalar hakkında bilgi edinmek isteyenler, Ağrı Turizm Danışma Bürosu’na başvurabilirler.
Ağrı’da Gezilecek Yerler
Türkiye, Ermenistan ve İran’ı birbirine bağlayan Ağrı Dağı, 5.137 m’lik yüksekliğiyle dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise birinci en yüksek Dağı olma ünvanına sahiptir. Doğubayazıt’tan 15 km uzaklıkta sönmüş bir yanardağ olan Dağın yanı başında 3.896 m’lik Küçük Ağrı Dağı yükselir.
Doğubeyazıt ilçesinden 5 km uzaklıktaki İshak Paşa Sarayı, İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra, en büyük tarihi saraydır. Ağrı ziyaretinizde çok değerli tarihi ve kültürel bir yapı olan İshak Paşa Sarayı‘nı mutlaka görmeniz gerekir.
Alaska’dan sonra dünyanın ikinci büyük Meteor Çukuru Ağrı’da bulunmaktadır.
536 binden fazla nüfusa sahip olan şehir, genel anlamda Ağrı Dağı, Nuh’un Gemisi ve İshakpaşa Sarayı gibi turistik yerleriyle bilinmektedir. Dahası şehirde gezip görülecek daha pek çok yer bulunmaktadır.
Ağrı’da Bulunan Kaplıcalar
Ağrı kaplıcaları, genel olarak kaplıca bölgesi denilebilecek Diyadin ve yakın çevresinde bulunmaktadır.
Murat Nehri’nin oluşturduğu vadide doğanın en güzel haliyle baş başa kaplıca keyfi yapmak için Diyadin uygun bir bölgedir. Diyadin ve çevresinde özel olarak işletilen kaplıca ve hamamlar bulunmaktadır.
Bunlardan ilki ve en çok ziyaret edileni Diyadin Kaplıcasıdır. Diyadin Kaplıcasını, Yılanlı, Köprü ve Davut Kaplıcaları takip etmektedir.
1- Ağrı Davut Kaplıcası
Ağrı, Diyadin Kaplıca bölgesinde, Davut köyünde yer alan Davut Kaplıcası, Yılanlı Kaplıcasına 1,5 km uzaklıkta yer almaktadır. Doğal olarak sıcak su çıkışı olan kaplıca etrafı çevrilerek açık bir havuza dönüştürülmüştür ve şifa bulmak isteyenlere bu açık havuz da hizmet vermektedir. Günü birlik olarak ziyaret edilebilen kaplıca doğal güzellikleri ile de göz kamaştırmaktadır.
2- Diyadin Kaplıcaları
İlçe yakınlarından geçen Murat Nehri kıyısında yer alan bir dizi kaplıca ‘çermik’, her yıl binlerce kişiyi tedavi amacıyla bu bölgeye çekmektedir. Murat Nehri, bu yörede en güzel manzaralarını sunar. Akkoyunlu Beyi Uzun Hasan’ın oğlu Ziyaeddin Bey, nehrin kıyısında ilk kaplıca tesislerini kuran kişidir.
Ağrı’nın Diyadin ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan kaplıcası en çok ziyaret edilen ve yakın çevresinde rahatlıkla konaklama imkânı sağlayan kaplıcalardan birisidir. Özellikle cilt hastalıkları ve romatizma rahatsızlıkları, kemik ve kas ağrılarına da iyi gelen suyun sıcaklığı 72-78 °C aralığındadır. İçme ve banyo tedavilerinin uygulanabildiği kaplıca da Belediye tarafından onaylı tek bir tesis konaklama hizmeti verilmektedir.
3- Ağrı Köprü Kaplıcası
Ağrı’nın kaplıcalar bölgesinde yer alan Köprü Kaplıcası, açık alanda bir tepede yer almaktadır. Murat Nehrinin üstünde bulunan tepede yer alan Kaplıca’da nehir yatağından 25-30 metre yükseklikte su çıkışı bulunmaktadır. Bu su çıkışından daha yukarıda yer alan sıcak su çıkışı ise kaplıca olarak kullanılmaktadır. Yapı olarak basit bir şekilde çevresi çevrilmiş ve havuz olarak kullanılan alanda doğal yapılanma söz konusudur. Günü birlik olarak ziyaret edilebilir olan Köprülü Kaplıcası temiz havası ve sıcak suyu ile şifa dağıtmaktadır.
4- Ağrı Yılanlı Kaplıcası
Ağrı’nın Diyadin kaplıca bölgesinde yer alan Yılanlı Kaplıcası, günü birlik olarak ziyaret edilebilen, Köprü Çermiği olarak da bilinen Köprü Kaplıcasına 1 km uzaklıkta bulunmaktadır. Murat Nehri kıyısında bulunan kaplıca da konaklama hizmeti verilmemektedir. Doğal kaynaklı Yılanlı Kaplıcası günümüzde çok fazla kullanılmamaktadır.
Tazekent Çermiği: Diyadin ilçesinin20 kilometre kuzeyindedir. İlçedeki diğer çermiklerle aynı teknik ve tıbbi özelliklere sahiptir. Cilt ve romatizma hastalıklarına tavsiye edilmektedir.
Murat Suyu İçmeleri: ilçe yakınlarında, Murat Nehri kenarında sağlığa yararlı bir içmedir.
Ağrı’da Bulunan Tarihi Kaleler
Ağrı’da tarihi olarak farklı ilçelerine dağılmış 7 farklı kale bulunmaktadır. Doğubayazıt Kalesi en çok ziyaret edilen kaleler arasındadır. Doğubayazıt Kalesini sırasıyla, Şoşik Kalesi, Diyadin Kalesi, Havaran Kalesi takip etmektedir. Kuje (Miraşe) Kalesi, Avnik Kalesi ve Tokluca Kalesi ise zamanla yıkılmış ve görülebilecek çok az kalıntılar kalmıştır.
1- Diyadin Kalesi
Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan Diyadin Kalesi, Urartulara ait eserlere benzese de Azerbaycan hükümdarı Ziyaeddin tarafından onarılmış ve eklemeler yapılarak günümüzdeki son şeklini almıştır. Seyyah Evliya Çelebi’nin anlatımlarında yer verildiği üzere Diyadin Kalesi içerisinde toprak evler, han, hamam ve dükkânlar bulunmaktaymış. Fakat bu yapılara günümüzde rastlanmamaktadır. Sadece belirgin olarak görülebilen Murat Nehrine inen suyolunun varlığıdır. Evliya Çelebi anlatımları ile de daha da ünlü olan Diyadin Kalesi’ne ait kalıntılar günümüz de oldukça az olsa da hala Ağrı’da gezilebilecek yerler arasında yer almaktadır.
2- Doğubeyazıt Kalesi
Ağrı’ da gezilecek yerler arasında yer alan Doğubayazıt Kalesi, İshak Paşa Sarayı’nın yapımının tamamlanmasından dolayı önemini kaybetmiştir. İsminden de anlaşılacağı üzere Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinin 7 km doğusunda bulunan kalenin yapım tarihi bilinmemektedir fakat kalede bulunan kabartmalarla süslü mezardan dolayı Urartulara ait eser olduğu ortaya çıkmıştır.
Doğubayazıt ilçe merkezine 7 Km. uzaklıkta, İshakpaşa Sarayı yakınındaki sarp kayalık üzerine kurulmuştur. Kalenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ancak burada bulunan kabartmalı bir mezar, kalenin bir Urartu eseri olduğunu göstermektedir. Zamanla yıpransa da hala ziyaret edilebilmektedir.
3- Havaran Kalesi
Ağrı’nın Hamur ilçesi merkezinde yer alan Havaran Kalesi, Murat Nehri, Hamur Çayı ve Kurudere arasında kavşak noktasında tırmanılması zor kayalıklar üzerine kurulmuştur. Kalenin çevre ile bağlantısı sağlanabilmesi için hafif bir meyile sahiptir ve bağlantı noktası derince kazıldığından dolayı bu bölge de hendek oluşmuştur. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde adı geçen kalenin kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Yapısı itibari ile Urartu eserlerinden olduğu düşünülmektedir. Havaran Kalesinden geriye çok fazla bir kalıntı kalmasa da ziyaret edilebilir nitelikteki kaleler arasında yer almaktadır.
4- Şoşik Kalesi
Ağrı’ya bağlı Şoşik olarak da bilinen Karlıca köyünde yer alan Şoşik Kalesi yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Akkoyunluların yapıldığı düşünülen Şoşik Kalesi ismi Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde adı geçmektedir. Fakat seyahatname de geçen bilgilerin doğruluğu tam olarak bilinmemektedir.
Şoşik Kale’si diğer kalelere göre yapı ve mimarı olarak çok farklıdır.. Ağrı’da görülmesi gereken kaleler arasında yer alan Şoşik Kalesi sağlam yapısı ve tarihi ile hala ziyaret edilebilmektedir.
Ağrı Gezi Haritası
Ağrı Gezi Rehberi yazımızda yer alan mekanların GPS koordinatlarını haritamızda bulabilirsiniz. Haritaya tıkladığınızda listede yer alan tarihi, turistik yerlerin harita konumunu ve bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilirsiniz.
Ağrı Gezi Rehberi Koordinatları: https://goo.gl/maps/GpxUtz8b1NF468og9
Gezi rehberinde yer alan mekanları haritada görmek için: https://goo.gl/maps/GpxUtz8b1NF468og9
Ağrı’da Yapmadan Dönme !
Ağrı’ya geldiğinizde yapmadan dönmeyeceğiniz birçok aktivite vardır, sizler için en önemlilerini listeledik.
Ağrı Dağı’na tırmanmadan ya da en azından güneşin Ağrı Dağı’nın arkasından doğuşunu izlemeden
İshakpaşa Sarayı’nı görmeden,
Nuh’un Gemisinin İzi’ni incelemeden,
Balık Gölü kenarında piknik yapmadan,
Meya mağaralarını görmeden,
Abdigör köfteyi tatmadan,
Murat (Diyadin) Kanyonu boyunca yürümeden,
Kaplıcalarda dinlenmeden dönmeyin…
Bu yazımızda aşağıdaki listede bulunan mekanların tanıtımını yaptık.
1 | Ağrı Dağı Milli Parkı |
2 | Ahmed-i Hani Müzesi ve Beyazıt Evi |
3 | Avnik Kalesi |
4 | Balık Gölü |
5 | Bubi Dağı Kayak Merkezi |
6 | Buz Mağarası |
7 | Diyadin Kaplıcaları |
8 | Diyadin Meya Antik Kenti |
9 | Doğubayazıt Eski Cami |
10 | Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi |
11 | Eski Doğubeyazıt ve Urartu Kalesi |
12 | Giriktepe Höyüğü ve Aznavur Tepe |
13 | Gürbulak Gümrük Kapısı |
14 | Halife Yusuf Türbesi |
15 | Hamur Kümbeti |
16 | Keşişin Bahçesi |
17 | Kudret Köprüsü |
18 | Küpkıran Kayak Merkezi |
19 | Meteor Çukuru |
20 | Nuh’un Gemisi İzi |
21 | Tendürek Dağı Lav Akıntıları |
22 | Toprakkale ve Eski Eleşkirt |
23 | İshak Paşa Sarayı |
Ağrı gezinizde görmek isteyebileceğiniz yerlerin kısa tanıtımlarını, harita bilgilerini görmek için diğer sayfaya geçiniz.