Ağrı Gezi Rehberi 2. Yazı

İçindekiler

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.


Ağrı’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ağrı kamp alanları, Ağrı mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.


Ağrı Gezi Rehberi

Bu yazımızda Ağrı‘ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin listesini yayınlıyoruz.

Ağrı Gezilecek Yerler

Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekan sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Turizmden herkesin beklentisi farklıdır. Kimi tarihi yerleri, kimi doğal alanları gezmeyi, kim de şehrin arka sokaklarında tarihi binaları görmeyi isteyebilir. Turistik gezi tanımı herkes için farklı olduğundan biz burada ayrım yapmadan şehrin bütün tarihi, turistik ve doğal yerlerin kısa tanıtımını yapıyoruz.

Gezi yazılarınızı sitemizde yayınlamak isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

www.turkeyoutdoor.org/iletişim

Ağrı’da Bulunan Tarihi ve Turistik Mekanlar

Doğu Anadolunun en önemli kentlerinden olan Ağrı ilinin gezilecek yerleri, tarihi değerleri ve doğal güzelliklerini sizler için derledik. Ağrı, sahip olduğu doğal güzelliklerin yanında, Türkiye’nin tarihi ve kültür kentlerinden biridir.

Ağrı Dağı, İshak Paşa Sarayı, Meteor Çukuru, Diyadin Kaplıcaları, Meya Mağaraları, Balık Gölü, Beyazıt Kalesi ve Gürbulak Gümrük Kapısı ile Ağrı mutlaka görmeniz gereken önemli turizm kentlerinden biridir.

İshakpaşa Sarayı

Tendürek Dağı kaynakları: ilçenin güneyindeki bu volkanik dağ,3542 metre yükseklikte olup, dağın çeşitli yerlerinde sıcak su kaynaklan bulunur. Zirvesinde bir göl vardır. Bazı çukurlarında ise devamlı olarak duman tüter. Halk, bu dumanlı çukurlara ‘Tandır’ adını vermiştir. Yamaçlarında soğuk ve sıcak su kaynakları bolca bulunduğu için, yazın yayla olarak kullanılmaktadır.

Tutak Gezilecek Yerler

Ağrı ilinin Taşlıçay ilçesinde; Taşlıçay Maden Suyu ve yine Tutak ilçesinde; Tutak Maden Suyu kaynakları bulunmaktadır. Diyadin kaplıcalarının haricinde, diğer termal kaynaklardan yararlanmak isteyenlere Ağrı ve Doğubeyazıt’daki otellerde kalmaları tavsiye edilir. Konaklama yerleri ve kaplıcalar hakkında bilgi edinmek isteyenler, Ağrı Turizm Danışma Bürosu’na başvurabilirler.

Ağrı’da Gezilecek Yerler

Meteor Çukuru

Türkiye, Ermenistan ve İran’ı birbirine bağlayan Ağrı Dağı, 5.137 m’lik yüksekliğiyle dünyanın ikinci, Türkiye’nin ise birinci en yüksek Dağı olma ünvanına sahiptir. Doğubayazıt’tan 15 km uzaklıkta sönmüş bir yanardağ olan Dağın yanı başında 3.896 m’lik Küçük Ağrı Dağı yükselir.

Doğubeyazıt ilçesinden 5 km uzaklıktaki İshak Paşa Sarayı, İstanbul Topkapı Sarayı’ndan sonra, en büyük tarihi saraydır. Ağrı ziyaretinizde çok değerli tarihi ve kültürel bir yapı olan İshak Paşa Sarayı‘nı mutlaka görmeniz gerekir.

Diyadin Gezi Rehberi

Alaska’dan sonra dünyanın ikinci büyük Meteor Çukuru Ağrı’da bulunmaktadır.

536 binden fazla nüfusa sahip olan şehir, genel anlamda Ağrı Dağı, Nuh’un Gemisi ve İshakpaşa Sarayı gibi turistik yerleriyle bilinmektedir. Dahası şehirde gezip görülecek daha pek çok yer bulunmaktadır.

Ağrı’da Bulunan Kaplıcalar

Ağrı Kaplıcalar

Ağrı kaplıcaları, genel olarak kaplıca bölgesi denilebilecek Diyadin ve yakın çevresinde bulunmaktadır.

Murat Nehri’nin oluşturduğu vadide doğanın en güzel haliyle baş başa kaplıca keyfi yapmak için Diyadin uygun bir bölgedir. Diyadin ve çevresinde özel olarak işletilen kaplıca ve hamamlar bulunmaktadır.

Bunlardan ilki ve en çok ziyaret edileni Diyadin Kaplıcasıdır. Diyadin Kaplıcasını, Yılanlı, Köprü ve Davut Kaplıcaları takip etmektedir.

1- Ağrı Davut Kaplıcası

Ağrı, Diyadin Kaplıca bölgesinde, Davut köyünde yer alan Davut Kaplıcası, Yılanlı Kaplıcasına 1,5 km uzaklıkta yer almaktadır. Doğal olarak sıcak su çıkışı olan kaplıca etrafı çevrilerek açık bir havuza dönüştürülmüştür ve şifa bulmak isteyenlere bu açık havuz da hizmet vermektedir. Günü birlik olarak ziyaret edilebilen kaplıca doğal güzellikleri ile de göz kamaştırmaktadır.

2- Diyadin Kaplıcaları

Ağrı Kaplıcalar

İlçe yakınlarından geçen Murat Nehri kıyısında yer alan bir dizi kaplıca ‘çermik’, her yıl binlerce kişiyi tedavi amacıyla bu bölgeye çekmektedir. Murat Nehri, bu yörede en güzel manzaralarını sunar. Akkoyunlu Beyi Uzun Hasan’ın oğlu Ziyaeddin Bey, nehrin kıyısında ilk kaplıca tesislerini kuran kişidir.

Ağrı’nın Diyadin ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan kaplıcası en çok ziyaret edilen ve yakın çevresinde rahatlıkla konaklama imkânı sağlayan kaplıcalardan birisidir. Özellikle cilt hastalıkları ve romatizma rahatsızlıkları, kemik ve kas ağrılarına da iyi gelen suyun sıcaklığı 72-78 °C aralığındadır. İçme ve banyo tedavilerinin uygulanabildiği kaplıca da Belediye tarafından onaylı tek bir tesis konaklama hizmeti verilmektedir.

3- Ağrı Köprü Kaplıcası

Ağrı Kaplıcaları

Ağrı’nın kaplıcalar bölgesinde yer alan Köprü Kaplıcası, açık alanda bir tepede yer almaktadır. Murat Nehrinin üstünde bulunan tepede yer alan Kaplıca’da nehir yatağından 25-30 metre yükseklikte su çıkışı bulunmaktadır. Bu su çıkışından daha yukarıda yer alan sıcak su çıkışı ise kaplıca olarak kullanılmaktadır. Yapı olarak basit bir şekilde çevresi çevrilmiş ve havuz olarak kullanılan alanda doğal yapılanma söz konusudur. Günü birlik olarak ziyaret edilebilir olan Köprülü Kaplıcası temiz havası ve sıcak suyu ile şifa dağıtmaktadır.

4- Ağrı Yılanlı Kaplıcası

Ağrı Kaplıcalar

Ağrı’nın Diyadin kaplıca bölgesinde yer alan Yılanlı Kaplıcası, günü birlik olarak ziyaret edilebilen, Köprü Çermiği olarak da bilinen Köprü Kaplıcasına 1 km uzaklıkta bulunmaktadır. Murat Nehri kıyısında bulunan kaplıca da konaklama hizmeti verilmemektedir. Doğal kaynaklı Yılanlı Kaplıcası günümüzde çok fazla kullanılmamaktadır.

Ağrı Kaplıcalar

Tazekent Çermiği: Diyadin ilçesinin20 kilometre kuzeyindedir. İlçedeki diğer çermiklerle aynı teknik ve tıbbi özelliklere sahiptir. Cilt ve romatizma hastalıklarına tavsiye edilmektedir.

Murat Suyu İçmeleri: ilçe yakınlarında, Murat Nehri kenarında sağlığa yararlı bir içmedir.

Ağrı’da Bulunan Tarihi Kaleler

Doğubeyazıt Gezielecek Yerler

Ağrı’da tarihi olarak farklı ilçelerine dağılmış 7 farklı kale bulunmaktadır. Doğubayazıt Kalesi en çok ziyaret edilen kaleler arasındadır. Doğubayazıt Kalesini sırasıyla, Şoşik Kalesi, Diyadin Kalesi, Havaran Kalesi takip etmektedir. Kuje (Miraşe) Kalesi, Avnik Kalesi ve Tokluca Kalesi ise zamanla yıkılmış ve görülebilecek çok az kalıntılar kalmıştır.

1- Diyadin Kalesi

Diyadin kalesi

Ağrı’nın Diyadin ilçesinde bulunan Diyadin Kalesi, Urartulara ait eserlere benzese de Azerbaycan hükümdarı Ziyaeddin tarafından onarılmış ve eklemeler yapılarak günümüzdeki son şeklini almıştır. Seyyah Evliya Çelebi’nin anlatımlarında yer verildiği üzere Diyadin Kalesi içerisinde toprak evler, han, hamam ve dükkânlar bulunmaktaymış. Fakat bu yapılara günümüzde rastlanmamaktadır. Sadece belirgin olarak görülebilen Murat Nehrine inen suyolunun varlığıdır. Evliya Çelebi anlatımları ile de daha da ünlü olan Diyadin Kalesi’ne ait kalıntılar günümüz de oldukça az olsa da hala Ağrı’da gezilebilecek yerler arasında yer almaktadır.

2- Doğubeyazıt Kalesi

Doğubeyazıt Kalesi

Ağrı’ da gezilecek yerler arasında yer alan Doğubayazıt Kalesi, İshak Paşa Sarayı’nın yapımının tamamlanmasından dolayı önemini kaybetmiştir. İsminden de anlaşılacağı üzere Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinin 7 km doğusunda bulunan kalenin yapım tarihi bilinmemektedir fakat kalede bulunan kabartmalarla süslü mezardan dolayı Urartulara ait eser olduğu ortaya çıkmıştır.

Doğubayazıt ilçe merkezine 7 Km. uzaklıkta, İshakpaşa Sarayı yakınındaki sarp kayalık üzerine kurulmuştur. Kalenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ancak burada bulunan kabartmalı bir mezar, kalenin bir Urartu eseri olduğunu göstermektedir. Zamanla yıpransa da hala ziyaret edilebilmektedir.

3- Havaran Kalesi

Havaran Kalesi

Ağrı’nın Hamur ilçesi merkezinde yer alan Havaran Kalesi, Murat Nehri, Hamur Çayı ve Kurudere arasında kavşak noktasında tırmanılması zor kayalıklar üzerine kurulmuştur.  Kalenin çevre ile bağlantısı sağlanabilmesi için hafif bir meyile sahiptir ve bağlantı noktası derince kazıldığından dolayı bu bölge de hendek oluşmuştur. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde adı geçen kalenin kimler tarafından yaptırıldığı bilinmemektedir. Yapısı itibari ile Urartu eserlerinden olduğu düşünülmektedir. Havaran Kalesinden geriye çok fazla bir kalıntı kalmasa da ziyaret edilebilir nitelikteki kaleler arasında yer almaktadır.

4- Şoşik Kalesi

Ağrı Şoşik Kalesi

Ağrı’ya bağlı Şoşik olarak da bilinen Karlıca köyünde yer alan Şoşik Kalesi yapım tarihi hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Akkoyunluların yapıldığı düşünülen Şoşik Kalesi ismi Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde adı geçmektedir. Fakat seyahatname de geçen bilgilerin doğruluğu tam olarak bilinmemektedir.

Eleşkirt Gezilecek Yerler

Şoşik Kale’si diğer kalelere göre yapı ve mimarı olarak çok farklıdır.. Ağrı’da görülmesi gereken kaleler arasında yer alan Şoşik Kalesi sağlam yapısı ve tarihi ile hala ziyaret edilebilmektedir.

Ağrı Gezi Haritası

Hamur Gezi Rehberi

Ağrı Gezi Rehberi yazımızda yer alan mekanların GPS koordinatlarını haritamızda bulabilirsiniz. Haritaya tıkladığınızda listede yer alan tarihi, turistik yerlerin harita konumunu ve bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilirsiniz.

Ağrı Gezi Rehberi Koordinatları: https://goo.gl/maps/GpxUtz8b1NF468og9

Gezi rehberinde yer alan mekanları haritada görmek için: https://goo.gl/maps/GpxUtz8b1NF468og9

Patnos Gezilecek Yerler

Ağrı’da Yapmadan Dönme !

Ağrı’ya geldiğinizde yapmadan dönmeyeceğiniz birçok aktivite vardır, sizler için en önemlilerini listeledik.

Ağrı Dağı’na tırmanmadan ya da en azından güneşin Ağrı Dağı’nın arkasından doğuşunu izlemeden

İshakpaşa Sarayı’nı görmeden,

Nuh’un Gemisinin İzi’ni incelemeden,

Balık Gölü kenarında piknik yapmadan,

Meya mağaralarını görmeden,

Abdigör köfteyi tatmadan,

Murat (Diyadin) Kanyonu boyunca yürümeden,

Kaplıcalarda dinlenmeden dönmeyin…


Bu yazımızda aşağıdaki listede bulunan mekanların tanıtımını yaptık.

1Ağrı Dağı Milli Parkı
2Ahmed-i Hani Müzesi ve Beyazıt Evi
3Avnik Kalesi
4Balık Gölü
5Bubi Dağı Kayak Merkezi
6Buz Mağarası
7Diyadin Kaplıcaları
8Diyadin Meya Antik Kenti
9Doğubayazıt Eski Cami
10Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi
11Eski Doğubeyazıt ve Urartu Kalesi
12Giriktepe Höyüğü ve Aznavur Tepe
13Gürbulak Gümrük Kapısı
14Halife Yusuf Türbesi
15Hamur Kümbeti
16Keşişin Bahçesi
17Kudret Köprüsü
18Küpkıran Kayak Merkezi
19Meteor Çukuru
20Nuh’un Gemisi İzi
21Tendürek Dağı Lav Akıntıları
22Toprakkale ve Eski Eleşkirt 
23İshak Paşa Sarayı
Ağrı Gezilecek Yerler Tam Liste
Taşlıçay Gezi Rehberi

Ağrı gezinizde görmek isteyebileceğiniz yerlerin kısa tanıtımlarını, harita bilgilerini görmek için diğer sayfaya geçiniz.

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

1      Ağrı Dağı ve Ağrı Dağı Milli Parkı

Ağrı Dağı Milli Parkı
  • Ağrı Dağı Milli Parkı Tanıtım:
  • Eski Türklerin Eğri Dağ, İranlıların Küh-i Nuh, Arapların Cebel ül Haris (Büyük Ağrı), Ermenilerin Masik, Batı toplumlarının ise Ararat adıyla andıkları Ağrı, 5137 metrelik cüssesiyle Avrupa ve Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Kuzeyde Iğdır, güneyde ise Doğubayazıt ovalarının arasında kilometrelerce uzaklıktan görülür. Doğusunda 3896 metre yüksekliğindeki kardeşi Küçük Ağrı ile birlikte, Doğubayazıt’ın karşısında heybetle yükselir. 2500 metreye kadar ortak bir taban üzerinde yükselen bu iki koniyi, yaklaşık 14 kilometre uzunluğundaki Serdarbulak Geçidi (2687 m.) birbirinden ayırır. Eski kervan yolu üzerindeki bu geçitte birçok yayla yer alır. Jeolojik konumu ve Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un Gemisi’ne ev sahipliği yapma efsanesinden dolayı önemli bir dağdır.
Ağrı Dağı
  • Sönmüş bir yanardağ olarak bilinmesine karşın Ağrı, uluslararası literatürde aktif yanardağ olarak geçmektedir. 4000 metreye kadar bazalt, devamındaki yüksekliklerde andezit lavlarından oluşan volkanik bir dağ özelliği gösterir.
  • Ağrı Dağı ve civarı oldukça engebeli bir yapıya sahiptir. Bölgede Büyük Ağrı ve Küçük Ağrı dışında onlarca irili ufaklı yükselti bulunmaktadır. Bunların büyük bir kısmı var olan volkanik sistemin parazit konileridir. Volkanik dağ sisteminden akan lavlar düzlük alanları tepelerle örtmüştür. Lavların aktıkları ve zamanla yerleştikleri alanlarda oluşan çökmelerle lav tünelleri meydana gelir. Lav tünellerinin bazıları oldukça ilginç buz mağarası oluşumlarına yol açarlar. Ağrı Dağı’nın her tarafında irili ufaklı vadiler bulunmasına rağmen, bunların en karakteristik olanları güneyde ve kuzeydeki buzul vadileridir. Kuzeyde Iğdır il sınırında bulunan buzul vadisi Ahura Çukuru olarak da bilinmektedir.
Ağrı Dağı
  • Güneydeki buzul vadisi ise Öküz Deresi adını alır. Her iki vadinin oluşumu volkanik aktivitelerle başlamış, buzul hareketleri ve bölgenin iklimine bağlı olarak gelişen fiziksel parçalanma sonucunda da derinleşmiştir.
  • Yaşanan jeomorfolojik süreç halen devam etmektedir. Özellikle yaz aylarında büyük kaya düşmeleri ve küçük çaplı heyelanlar dağın olağan görüntüleri arasındadır.
Ağrı Dağı
  • Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer almakta olan ve Türkiye’nin en büyük Dağı olma özelliğine sahip Ağrı Dağı, yaz aylarında bile erimeyen kar ve buzullarla kaplıdır.
  • Ağrı Dağı‘nın yüksekliği ise 5137 metredir.
  • Türkiye’nin en yüksek dağıdır. Ağrı Dağı, Türkiye’nin doğu ucunda, İran’ın 16 km batısında ve Ermenistan’ın 32 km güneyindedir.
  • Volkanik bir özellik taşıyan Ağrı Dağı; %35 Iğdır, %65 Ağrı ilinde yer almasıyla Türkiye’nin en büyük Dağı olma niteliğine sahiptir.
  • Ağrı‘nın doğal güzelliklerinin en önemli bölgesi olan Ağrı Dağı, Ağrı‘da gezilecek yerler listenizde kesinlikle bulunmalıdır.
  • 5137 metrelik Atatürk zirvesi ve 3898 metrelik İnönü zirvesi, her mevsim zirvesindeki erimeyen karlarıyla ve ülkemizdeki en büyük dağ olma özelliğini taşımaktadır.
Ağrı Dağı Tırmanışı
  • Bu Dağın % 35 lik kısmı Iğdır ili sınırlarında bulunmaktadır.
  • Dünya’nın en büyük ikinci volkanik Dağı olan Ağrı Dağı efsanelere konu olmuştur. Halk arasında Nuh Tufanı’nda Hz.Nuh’un Gemisi’ne ev sahipliği yaptığı inanılmaktadır.
  • Ağrı Dağı‘nda hiç su kaynağı bulunmamaktadır. Bunun sebebi, Dağın geniş çatlakları ve geçirgen yapısı, suyu hemen içine hapsetmektedir.
  • Türkiye’nin çatısı, dağcıların zirvesidir.
  • Ağrı Dağı Türkiye’de dağcılık açısından önemli bir konumdadır. Ülkenin en yüksek dağı olan ve zirve yolculuğu en az 4 gün süren Ağrı Dağı Türkiye başta olmak üzere dünyadaki önemli dağcılık kulüp ve organizasyonlarının radarında bulunan bir prestij rotasıdır.
Ağrı Dağı
  • Dağın Türkçe ismi olan Ağrı Dağı, dilde Geç Orta Çağ’dan beri kullanılmaktadır. Dağın geleneksel Farsça ismi olan Kūh-e Nūḥ (Farsça: کوه نوح), Nuh Dağı manasına gelmektedir. Kürtçe çiyayê Agirî olarak adlandırılmış dağ bu dilde “Ateşli Dağ” anlamına gelir.
  • Ararat ismi, İbranice’de eski çağlarda Ermeni Yaylaları’nda yaşamış Urartular için kullanılmış (İbranice Okunuşu ile ”Ararat”) אֲרָרָט kelimesinin Yunanca varyasyonudur. Dağ dünyada genellikle bu isim ile tanınmasına rağmen,  dağın bulunduğu bölgede yaşamış hiçbir yerli halk dağ için bu ismi kullanmamıştır.
Ağrı Dağı
  • Klasik Antik Çağ’da, özellikle Strabo’nun Geographica eserinde Ağrı Dağı’nın zirveleri Eski Yunanca’da Ἄβος (Abos) ve Νίβαρος (Nibaros) olarak geçmektedir. Dağın geleneksel Ermenice ismi Masis (Մասիս) olmasına rağmen Ararat ve Masis isimleri günümüz Ermenistan’ında aynı yaygınlıkta kullanılmaktadır. Bu ismin Orta Farsça’daki masist (en büyük) kelimesinden türediği veya Proto-Hint-Avrupa dilinde dağ anlamına gelen *mns- kökünden evrildiği düşünülmektedir.
  • Arkeolog Armen Petrosyan’a göre ise isim, Gılgamış Destanı’nda geçen Māšu Dağı’ndan geçmiştir. Ağrı Dağı iki zirveden oluşur. Bunlar 5.137 metrelik Atatürk Zirvesi (Büyük Ağrı) ile 3.898 metrelik İnönü Zirvesi’dir (Küçük Ağrı).4000 metreye kadar bazalt daha sonra sonraki yükseklikte andezit lavlarından oluşarak volkanik bir dağ özellikleri gösterir.
Ağrı Dağı
  • Ağrı Dağı 5137 m’lik yüksekliği ile sadece ülkenin en yüksek zirvesi olmayıp aynı zamanda üzerinde 10 km² ‘lik güncel bir buz takkesi (ice cap) bulunduran tek dağıdır.
  • Ağrı Dağı üzerinde güncel kalıcı kar sınırı 4300 metreden geçmektedir (Arkel, 1973). Blumenthal (1958) kalıcı kar sınırının Pleistosen’de 3000 metre seviyesine kadar indiğini hesaplamıştır.
Ağrı Dağı
  • Zirvesi dört mevsim boyunca erimeyen kar ve takke buzulu ile kaplı volkanik bir dağ olan Ağrı Dağı’nın doruğundaki örtü buzul Türkiye’nin en büyük buzuludur. Buz takkesinden sarkan ve uzunlukları 1 ile 2.5 km arasında değişen toplam 11 adet buzul dili dağın güney eteklerinde 4200 m’ye, kuzey eteklerinde ise 3900 m’ye kadar ulaşmıştır. Bu dillerden en büyüğü kraterin kuzeydoğusundaki Cehennemdere Vadisi’nde bulunur. Eğimin çok fazla olmasından dolayı zaman zaman kopan buzul parçaları vadinin aşağı kesimlerinde (2370 m civarı) döküntüler ile kaplı ölü bir buzulun (rejenere buzul) oluşumuna da yol açmıştır.
Ağrı Dağı
  • Ağrı Dağı eteklerindeki morenler diğer dağlara kıyasla çok daha az bir alan kaplamaktadırlar. Bunun nedeni, Cehennemdere Vadisi hariç, gelişmiş vadilerin bulunmayışı, buzul üstünün ayrışmış malzeme ile kaplanmasını sağlayacak yüksek eğimli zirvelerin olmayışı ve zaman zaman aktif hale geçen volkandan çıkan malzemelerin daha yaşlı moren depolarını kaplaması olarak açıklanabilir.
  • Ağrı Dağı, Yahudilik ve Hristiyanlık inançlarına göre Büyük Tufan’dan sonra Nuh’un gemisine ev sahipliği yapması dolayısıyla efsanevi özelliği olan bir dağdır. Tanah ve Eski Ahit’teki Yaratılış kitabında anlatıldığı üzere Nuh’un gemisinin karaya oturduğu dağ bu dağdır.Kur’an’da Nuh’un gemisinin “Cudi’ye oturduğu” belirtilmektedir.
Ağrı Dağı
  • 1950’li yıllarda, havadan çekilen fotoğraflardaki gemiye benzeyen şekiller Nuh’un gemisinin bulunduğu yönünde yorumlandı, ancak daha sonra bu iddiaların asılsız olduğu ortaya çıktı.
  • Kutsal kitaplarda da adı geçen Ağrı Dağı’nın farklı dillerde birçok ismi vardır. Başlıcaları Ararat, Kuh-i Nuh, Cebel’ül Haris’tir
  • Ağrı Dağı Milli Parkı Adresi: 04402 Güngören/Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Dağı Milli Parkı Harita: Ağrı Dağı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

2      Ağrı Ahmed-i Hani Türbesi, Kent Müzesi ve Geleneksel Doğubayazıt Evi

Ahmed-i Hani Müze ve Kent Müzesi
  • Ağrı Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Geleneksel Doğubayazıt Evi Tanıtım:
  • Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesine 8 km mesafede Ahmed-i Hani Türbesi, çok yakınında Ahmed-i Hani Müzesi ve Beyazıt Evi ve İshakpaşa Sarayı bulunmaktadır.
  • İshak Paşa sarayına varmadan sağ tarafta bulunuyor. Bahçesinde kerpiçten yapılmış eski Bayazıt evi bulunuyor. Giriş ücretli 2021 itibariyle 5 TL’dir.
  • Ahmed-i Hani‘ye ait bir türbe Doğubayazıt’a 8 kilometre mesafede, İshak Paşa Sarayı‘nın üst kısmındadır. Bölgede en çok ziyaret edilen türbelerden biridir.
Ahmed-i Hani Türbesi
  • Ahmedi Hani kimdir? Ahmedi Hani 1651 yılında Hakkâri yakınlarında Han köyünde doğduğu tahmin edilmektedir. Hani ismini de bu köyden ya da burada yaşayan Hânî aşiretine mensub Hâniyan ailesinden aldığı düşünülür.
  • Hani, Doğu Anadolu’nun birçok yerini dolaşarak Arapça, belâgat ve dinî ilimleri okudu; ayrıca astronomiyle ilgilendi. Bir süre bölgenin kültür merkezi olan Cizre’de yaşayan ve Mem û Zîn adlı mesnevisini burada kaleme alan Ahmedi Hani daha sonra Eski Bayazıt’a (Doğubayazıt) gitti ve orada vefat etti.
  • Şeyh Ahmed-i Hani, Ağrı ve çevresi için önemli bir ilim adımıdır. İslam alimi, yazar, eğitmen gibi farklı konularda uzmanlığı olan bir Allah dostudur. Ahmed-i Hani’nin en bilinen kitabı Mem ile Zin, bölgede geçen bir aşk hikayesini anlatıyor.
  • Ahmed-i Hani Türbesi, Urartu Kalesi’nden 500 metre yukarıda yer alan caminin içinde yer alıyor.
  • Ağrı Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Geleneksel Doğubayazıt Evi Adresi: İshak Paşa Sk., 04400 Yeniharman/Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Geleneksel Doğubayazıt Evi Harita: Ahmed-i Hani Kent Müzesi ve Geleneksel Doğubayazıt Evi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

3      Ağrı Avnik Kalesi

  • Ağrı Avnik (Koçbaşı) Kalesi Tanıtım:
  • Diyadin, Diyadin Kalesi, Avnik Kalesi, Meya Antik Kenti,Kuje Kalesi gibi tarihi yapılar ile Diyadin Kanyonu gibi muhteşem bir güzelliğe sahiptir. 
  • Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Murat ve Van bölümlerinin ortak sınırı üzerinde yer alan Aladağ, Ağrı ve Doğubayazıt ovalarının güneyinde yer alan doğu-batı dizilimli dağlardan biridir. Bu dağlık kuşağı batıdan Patnos Ovası, güneyden Erciş ve Çaldıran ovaları, kuzeydoğudan ise Tendürek volkan konisi kuşatır.
  • Avnik KalesiAğrı Diyadin ilçesinde bulunmaktadır. Merkeze 29 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. 
  • Kale Aladağ’ın en yüksek tepesine konumlanmıştır. Burası halk arasında Koçbaşı Kalesi olarak da anılmaktadır.
  • Yankaya (Ali Hido) mezrasında, Aladağ’ın yüksek bir yerindedir.
  • Taşlarının sökülüp, ev yapımında kullanılmasından dolayı, bugün ancak temelleri günümüze gelebilmiştir.
  • Yapılan tahminlere göre Urartu döneminde inşa edilmiştir.
  • Avnik Kalesi, günümüze sadece temellerini getirebilmiş olsa da görülmeye değer niteliğini hala korumaktadır.
  • Kuje Kalesi ise Koçbaşı (Avnik) kalesine yakın bir yerde bulunan küçük çapta bir kale kalıntısıdır. Çevre köylüler buraya Miraşe adını vermektedir.
  • Kuje kalesi tahrip olmuş ve unutulmuş kalelerdendir. Kale kullanıldığı dönemlerde, Gendel ve Murat yolu üzerinden iki arkla buraya su getirildiği anlaşılmaktadır.
  • Bu antik kalıntılar turizme tam olarak açık değildir, dolayısıyla buralar gezi rotalarının içine alınmamalıdır. Sadece geçerken uğrayabilirsiniz.
  • Ağrı Avnik Kalesi Kenti Adresi: 04902 Hacıhalit/Diyadin/Ağrı
  • Ağrı Avnik Kalesi Harita: Avnik Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

4      Ağrı Balık Gölü

Balık Gölü
  • Ağrı Balık Gölü Tanıtım:
  • Balık Gölü, Taşlıçay İlçesi’ne 26 kilometre, Doğubayazıt iİçesi’ne 60 kilometre mesafededir. İki ilçenin sınırları içerisinde kalan Balık Gölü’nün denizden yüksekliği 2 bin 241 metre olup, Türkiye’nin en yüksek rakımlı göllerinden biridir.
  • Ağrı’nın doğal güzelliklerinin başında gelen Balık Gölü, Doğu Anadolu Bölgesi’nde, Aras Dağları üzerinde yer almaktadır
  • En derin yeri 37 metredir ve bir lav seti gölüdür.
  • Türkiye’nin önemli kuş alanlarından biridir.
  • Gölün üzerindeki 0.15 hektar alana sahip bir adada kuluçkaya yatan kadife ördek popülasyonu ile önemli bir kuş alanı statüsü kazanmıştır.
  • Bölgedeki asıl ünü, yetiştirdiği kırmızı benekli alabalıktan kaynaklanır.
  • Göl çevresinde yaşayan başlıca hayvan türleri kartal, şahin, keklik, yabani tavşan, tilki, kurt, yaban ördeği, martı, bıldırcın ve çulluktur.
  • Gölün en büyük özelliği Türkiye’deki en yüksek göllerden biri olmasıdır.
  • Göl, içme suyu ve kullanma suyu koruma sahası statüsünde olup yakınındaki yerleşim birimleri için içme suyu sağlamaktadır.
  • Masmavi yüzeyiyle büyülü bir atmosfer yaratan gölden, açık havalarda Ağrı Dağı’nın fotoğrafını çekebilirsiniz.
  • Türkiye’de bu rakımda yer alan göllerin en büyüğü unvanını taşıyan Balık Gölü, Ağrı’nın gelişmeye açık turizm alanlarından birisidir.
  • İlin diğer kayda değer gölleri, Ağrı dağı eteklerine yayılan ve yaz aylarında kısmen kuruyan Kurtkapan, Şeyh, Gölyüzü ve Saz gölleridir.
  • Kıyıları bataklık olan bu göller köylüler için birer kamış deposudur aynı zamanda.
  • Çevresindeki dağlardan gelen küçük dereler, kıyısındaki pınarlar ve yer altı sularıyla beslenmektedir.
  • Ağrı Balık Gölü Adresi: 04802 Tanyolu/Taşlıçay/Ağrı
  • Ağrı Balık Gölü Harita: Balık Gölü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

5      Ağrı Bubi Dağı Kayak Merkezi

Bubi Dağı
  • Ağrı Bubi Dağı Kayak Merkezi Tanıtım:
  • Bubi Dağı’na kurulu kayak merkezi Ağrı şehir merkezine 18 kilometre uzaklıktadır.
  • Karasal iklimin hüküm sürdüğü kayak merkezinde kayak için en uygun sezon Aralık-Nisan aylarıdır. 
  • Kayak merkezinde 600 kişi/saat kapasiteli uzunluğu 1.227 metre olan teleski hizmet veriyor.
  • Ayrıca Ağrı’ya 45 km., Eleşkirt ilçesine 4 km. uzaklıkta, 4 kişilik iskemleli sökülebilir telesiyej tesisi daha yapılmıştır.
  • Tesis uzunluğu 1650 m olup kapasitesi. 1000 kişi/saattir.
  • 2450 metre yüksekliğe sahip olan Bubi Dağı‘nda bulunan kayak merkezi etrafındaki şirin güzelliklerle gezilip görülmeye değer bir yerdir.
  • Kayak merkezindeki kar kalınlığı ise ortalama 1-2 metreyi buluyor.
  • bölgede Ağrı il Özel İdare Müdürlüğüne ait bir kayak evi hizmete girmiştir. Merkezde 60 kişilik bir kafeterya bulunmaktadır.
  • Bubi Dağına kurulmuş Bubi Dağı kayak merkezi hem kayak sporcuları hem de diğer kış turizmi faaliyetleri açısından bölge için önemlidir.
  • Bubi Dağına özel araçlarla veya otobüslerle ulaşım sağlanması mümkündür.
  • Kış turizmi açısından ön plana çıkan dağa özel araçlarla veya otobüslerle ulaşabilirsiniz.
  • Kayak açısından elverişli olduğu belirtilen dağda kızak yolculukları gerçekleştirmeniz de mümkündür.
  • Ağrı Bubi Dağı Kayak Merkezi Adresi: Ağrı Merkez/Ağrı
  • Ağrı Bubi Dağı Kayak Merkezi Harita: Bubi Dağı Kayak Merkezi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

6      Ağrı Buz Mağarası

Buz Mağarası
  • Ağrı Buz Mağarası Tanıtım:
  • Küçük Ağrı Dağı’nın güney eteğinde Hallaç Köyü’nün yaklaşık 3 kilometre kuzeydoğusunda, meteor çukuru ile aynı lav tüneli sistemi üzerinde bulunan doğal bir anıt mağarasıdır.
  • Mağara uzun eksenli, elips biçiminde, yaklaşık 100 metre uzunluğunda, 50 metre genişliğinde ve 8 metre derinliğinde bir çukurdur.
  • Mağaranın ağzı esas çukura göre biraz yukarıda kalmaktadır. İçinde bazalt lavlar, kayalar ve bu kayaların üzerinde saf ve temiz suların donmasıyla oluşmuş buz tabakalarını görmek mümkündür.
  • Kayaların üzerinde renk renk görünen temiz buz tabakaları, sarkıt ve dikitleri olan buz mağarası mevsimlere göre değişken bir havaya sahiptir.
Buz Mağarası
  • Kışın fazla soğuk olmayan buz mağarası hava akımının etkisiyle yukarıdan damlayan suları dondurarak buza çevirmektedir. 
  • Doğubayazıt İlçesi’nin en sıcak bölgesinde böylesine geniş bir çukurda dışarıdaki zıtlık gösteren buzdan sarkıt ve dikitler, insanı şaşırtacak şekildedir.
  • Mağaranın ağzından süzülen güneş ışığı, mağara içindeki buzlar üzerinde ışık oyunları yapmaktadır.
  • Doğubayazıt Ovası’nda çok sayıdaki bataklıktan anlaşılacağı üzere yer altı suyu tablası çok yüksektir.
  • Bu durumda hava akımının mağaraya yakın yerlerden kaynaklandığı düşünülmektedir.
  • Aşağı Sinek Köyü’nden başlayıp mağaraya doğru uzanan lav aracılığıyla mağaranın dip kısmından gelip, mağaranın iç kısmını soğutan ve mağara tavanı üzerindeki kaya kesimlerinden süzülerek damlayan suyun donmasına yol açan bu soğuk havanın özel bir bileşimi olduğu sanılmaktadır.
  • Mağara içinde kuşların yuva yapması, şimdiye kadar mağara içinde kimsenin etkilenmemesi ve devamlı buzlu su alınması, hava bileşiminin zehirsiz olduğunu göstermektedir.
  • Yöre halkının buzluk olarak adlandırdığı mağara çevresindeki yerleşimlerin su ihtiyacını karşılamaktadır.
  • Işık tutulduğunda kristal gibi parlayan ve renkten renge giren buz parçaları insanları hayretler içinde bırakır.
  • Mağaranın en önemli özelliklerinden biri de yazın soğuk, kışın sıcak olmasıdır. Kapısında sürekli sıcak ve soğuk hava akımı bulunur.
  • Ağrı Buz Mağarası Adresi: 04402 Halaç/Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Buz Mağarası Harita: Buz Mağarası (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

7      Ağrı Diyadin Kaplıcaları

  • Ağrı Diyadin Kaplıcaları Tanıtım:
  • Ağrı kent merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alan ve birçok bölgesinde kaplıca kaynakları bulunan Diyadin, Doğu Anadolu’nun önemli turizm mekanları arasında yer alıyor.
  • Kaplıca alanı, Ağrı’nın güneydoğusunda bulunan Diyadin ilçe merkezine 5 kilometre mesafede yer almaktadır.
  • Kaplıca bölgesi birbirinden kopuk olarak bulunan Yılanlı, Davut, Tunca ve Köprü kaplıcaları olmak üzere geniş bir alana yayılmıştır.
  • Bu alanının içinden geçen Murat Nehri, görsel ve rekreatif açıdan kaplıca bölgesine önemli bir doğal değer kazandırmaktadır.
  • Ağrı’nın Diyadin ilçesindeki kaplıcalar, cilt hastalıkları başta olmak üzere çeşitli rahatsızlıklara iyi geldiğine inanılan suyuyla ziyaretçilerini ağırlıyor.
  • Diyadin, kaplıcaları ile tanınan bir ilçedir. Halkın çermik, avagerm dediği kaplıcalar Köprü, Yılanlı Davut ve Tazekent adlarıyla anılmaktadır. Çermikler ilçe merkezine 7km. uzakta ve Murat nehrinin doğu kıyısındadır. çermiklerin bulunduğu arazi engebeli olduğundan, geniş bir alana dağılmıştır. Aralarında 500-1000m. mesafe vardır.
  • Buradaki sularda radyoaktivite, kalsiyum, sülfür, karbondioksit, magnezyum, kükürt, bikarbonat, ve demir vardır. Cilt-deri hastalığı, sinir buhranları, mide-bağırsak ve böbrek rahatsızlıkları , kadın hastalıkları, Solunum yolları rahatsızlığı özellikle romatizma ve siyatik gibi hastalığı için çok şifalıdır.
  • Diyadin Kaplıcaları olarak tanınan bu kaplıcalar, üç grup kaplıcadan ‘çermikten’ oluşmaktadır:
  • Köprü Çermiği: İlçenin 5 kilometre güneyindedir. Kaplıcanın tortuları, Murat Nehri üzerinde doğal bir köprü meydana getirdiği için bu ad verilmiştir.
  • Yılanlı Çermik: Köprü Çermiği’nin400 metre güneyindedir.
  • Davut Çermiği: Diğer iki çermiğe göre 2 kilometre daha güneyde, Davut köyü sınırları içindedir.
  • Denizden yüksekliği 1900-1975 metre arasında değişen bu kaplıcalar, uzun yıllardan bu yana kullanılmakta ve halk tarafından çok rağbet görmektedir. 
  • Kaplıca sularından meydana gelmiş çok güzel görünüşlü kalker tüfleri ve traverten , buraları gösterişli yapmıştır. Bu kaplıcalara halkın akını haziranda başlar, ağustos sonuna kadar devam eder. Yakın köyler ve kasaba halkı diğer aylarda da yararlanır.
  • Kaplıcaları Diyadin Belediyesi kiraya vermek suretiyle işletmektedir. Buraya gelenlerin çoğu kendi kamp çadırlarında barınmaktadır. Lokanta, Otel, pansiyon, kahvehane bulunmaktadır.
  • Diyadin Kaplıcaları’nın termal suları bikarbonat, klorür, sülfat, kalsiyum, karbondioksit gazı içermesi ve toplam mineralizasyonunun 1 gr/lt olması nedeniyle çeşitli hastalıklara şifa kaynağıdır.
  • Kaplıcaların bulunduğu alanda konaklanabilecek tesisler bulunmaktadır.
  • Ağrı Diyadin Kaplıcaları Adresi: 04902 Boyalan/Diyadin/Ağrı
  • Ağrı Diyadin Kaplıcaları Harita: Diyadin Kaplıcaları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

8      Ağrı Diyadin Meya (Günbuldu) Antik Kenti (Meya Mağaraları)

Meya (Günbuldü) Mağaraları
  • Ağrı Diyadin Meya (Günbuldu) Antik Kenti Tanıtım:
  • Ağrı’da tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Diyadin ilçesindeki Meya Antik Kenti ve çevresinde oluşan peribacaları, ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
  • Ağrı’nın Diyadin ilçesinde geçmişte barınma, güvenlik ve savunma anlamında birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve son dönemlerde kayaçların aşınmasıyla meydana gelen peribacalarıyla büyüleyen Meya Antik Kenti, Diyadin ilçe merkezine 12 kilometre uzaklıktaki Günbuldu Köyü’ndedir.
  • Kayalara oyularak yapılmış barınma yerleri, tapınak, ibadethane, oda ve mağaralar oldukça ilgi çekicidir.
  • Barınak ve ibadethanelerde değişik inançların izleri görülmektedir. Oldukça tahrip edilmiş kentten, günümüze mihrap, haçlı taşlar ve mezarlar kalmıştır.
Meya (Günbuldü) Antik Şehri
  • İlçe merkezine bağlı Günbuldu köyünün batısındaki bir dağın sarp kayalıklarına oyularak yapılan antik kentin içinde ibadethane, tandırlık, yaşam alanları ve çok sayıda mağara bulunuyor.
  • Antik bir kent görünümündeki yerleşim yerinde mağaralar ve tarihi kalıntılar köyün 400 metre uzağında bulunmaktadır.
  • “Bazalt, andezit ve özellikle mağaraların bulunduğu alanda da tüf geniş bir yer kaplamaktadır. Tüf ve kalker özellikle çok kolay şekilde oyulup aşınabilen bir malzemedir. 
Meya (Günbuldü) Antik Şehri
  • Kayalara oyularak yapılmış barınma yerleri, tapınak, ibadethane, oda ve mağaralar oldukça ilgi çekicidir.
  • Barınak ve ibadethanelerde değişik inançların izleri görülmektedir. Oldukça tahrip edilmiş kentten, günümüze mihrap, haçlı taşlar ve mezarlar kalmıştır.
  • Buradan çıkarılan iki koç heykeli, şu anda il merkezinde bulunmaktadır.
  • Ulaşımın kolay sağlandığı antik kentte, kayalıklara oyularak yapılan çeşitli işaretler ve yapılar, geçmişte bölgenin birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını gözler önüne seriyor.
  • Ağrı Diyadin Meya (Günbuldu) Antik Kenti Adresi: 04900 Günbuldu/Diyadin/Ağrı
  • Ağrı Diyadin Meya (Günbuldu) Antik Kenti Harita: Diyadin Meya (Günbuldu) Antik Kenti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

9      Ağrı Doğubayazıt Eski Cami

Doğubayazıt Eski Cami
  • Ağrı Doğubayazıt Eski Bayezıd Cami Tanıtım:
  • Doğubayazıt Eski Camii, yani Eski Beyazıt (Şafii) Camii olarak bilinir.
  • Ağrı il merkezinin 95 kilometre kadar güneydoğusunda bulunur.
  • Doğubayazıt, 1514 Çaldıran Savaşı’ndan sonra I.Selim zamanında Osmanlı topraklarına katılmış, Doğubayazıt Kalesi’nin hemen yanında, merkezi kubbeli ve tek minareli cami de o dönemde yapılmıştır.
  • Kayalik üzerine kurulmuş tarihi bir camidir. Manzarası ve yeri inanılmazdır.
  • Caminin yer aldığı yamaç düzeltildikten sonra, duvar örülmek suretiyle düz bir teras oluşturulmuş ve üzerinde bu camii inşa edilmiştir.
  • Kesme taştan yapılan bu camii, 15–20×15-20 metre boyutlarında, kara planlı ve tek kubbelidir.
  • Tarihi caminin giriş kapısı, beden duvarları, mihrabı, son cemaat yeri, mihrabiyeleri, duvar payeleri, kubbeye geçiş sistemleri, duvarlardaki kemerler, pencereler ve minarenin yapımında bir sadelik göze çarpar.
  • Ağrı Doğubayazıt Eski Bayezıd Cami Adresi: 04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Doğubayazıt Eski Bayezıd Cami Harita: Doğubayazıt Eski Cami (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

10      Ağrı Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi

Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi
  • Ağrı Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi Tanıtım:
  • Güneykaya Kayak Merkezi, 1999 yılında faaliyete geçmiş olup, Ağrı merkeze 45 km Eleşkirt ilçe merkezine ise 4 km uzaklıktadır.
  • Konumu ve sürekli kar yağışı bakımından kayak tutkunlarının ve dağcıların uğrak noktalarındandır.
  • Güneykaya Kayak Merkezi’nde bir otel, iki günübirlik tesis, bir kayak kulübü, 1600 metrelik bir telesiyej, çocuk oyun parkı, yürüyüş parkuru, açık otoparkları vardır.
  • Kayak Merkezinde Kayak Kulübünden kayak sporu malzemelerini kiralık olarak tedarik edebilir, profesyonel kokartlı kayak hocalarından kayak dersi alabilirsiniz.
  • Güneykaya kayak merkezinde, kayak mevsiminde kar kalınlığı 1-2 metreyi buluyor. Bu kayak merkezi orta ve zor pistlere sahip olup merkezde kayak mevsimi Aralık-Nisan aylarıdır.
  • Bölgede 1 adet telesiyej, kapalı ve açık dörtlü koltuklar ile hizmet veriyor. Türkiye’de bulunan en zor pistlerden biridir. %80’lik eğimleri olan bu tesisin, baby lifti de bulunmaktadır. Orta ve zor derecelerde pistleri ile kayak tutkunlarının büyük tecrübeler edineceği bir tesistir. 
  • Tesis 2021 yılı itibariyle FAAL DEĞİLDİR.
  • Ağrı Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi Adresi: 04602 Güneykaya/Eleşkirt/Ağrı
  • Ağrı Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi Harita: Eleşkirt Güneykaya Kayak Merkezi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

11      Ağrı Eski Doğubeyazıt ve Urartu Kalesi

  • Ağrı Eski Doğubeyazıt ve Urartu Kalesi Kısa Tanıtım:
  • Doğubeyazıt’ın 5 kilometre doğusunda, Eski Beyazıt’ın kuzeydoğusundaki Belleburç denilen yerde bulunmaktadır.
  • İshakpaşa Sarayı yakınındaki sarp kayalık üzerine kurulmuştur.
  • Yukarıda 9. sırada tanıttığımız Doğubayazıt Eski Cami ile aynı yerdedir.
  • Kalenin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ancak burada bulunan kabartmalı bir mezar, kalenin bir Urartu eseri olduğunu göstermektedir.
  • Kayalıklar üzerindeki bu kalenin yapım tarihi bilinmemektedir. Büyük olasılıkla kale Urartular Dönemi’nden kalmıştır.
Urartu Kalesi
  • Günümüze oldukça harap bir durumda gelen kalenin içerisinde Urartu mezarları ile Antik Çağ’lardan kalma mimari kalıntılar bulunmaktadır.
  • Üç bölümden meydana gelen kalenin orta bölümünde mağaralar ve bir mabet kalıntısı bulunmaktadır. Kalenin çevresini kuşatan surlar yıkılmıştır.
  • Tarih boyunca bir çok devlet arasında el değiştiren kale, Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran seferi sırasında Osmanlıların eline geçmiştir.
  • Ağrı Eski Doğubeyazıt ve Urartu Kalesi Adresi: 04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Eski Doğubeyazıt ve Urartu Kalesi Harita: Eski Doğubeyazıt ve Urartu Kalesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

12      Ağrı Patnos Giriktepe Höyüğü ve Aznavur Tepe

  • Ağrı Giriktepe Höyüğü ve Aznavur Tepe Tanıtım:
  • Giriktepe Höyüğü  Patnos’un 1 km. güneydoğusundadır. Değirmentepe olarak da isimlendirilir.
  • Ağrı’daki tarihi kalıntıların en eskisi Patnos’taki Aznavur ve Girik Tepeleridir.
  • Höyük, Patnos Ovası’ndan 10 metre kadar yüksekliğe sahiptir. Giriktepe Höyüğü’nde 1961-1962 yılları arasında kazılar yapılmıştır. Yapılan iki dönemlik kazıda bir saray ile eklentileri ortaya çıkarılmıştır. MÖ 8. yüzyıl sonlarına doğru ani bir düşman saldırısı sonucunda saray ve eklentilerinin yanarak çöktüğü ve içindekilerin kurtulamadığı anlaşılmaktadır.
  • Zengin takıların yanı sıra demirden ve tunçtan çok sayıda alet de ele geçirilmiştir. Bu buluntuların büyük bir kısmı Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde sergilenmektedir. Höyüğünün yüzeyi geçmiş kazılardan kalma çukur ve toprak tümseklerle kaplıdır. Günümüzde höyük yüzeyinde birkaç düzgün kesilmiş iri taş blok dışında herhangi bir mimari kalıntı izi görülmemektedir.
  • Dere Mahallesi’nde bulunan evlerin arasında kalan höyük, sit alanı olmasına karşın özellikle son dönemlerde yoğunlaşan kaçak kazılarla büyük tahribatlara uğramıştır.
  • Urartu Uygarlığından kalma bu tepelerde tapınak ve çeşitli maddi kültür ürünleri bulunmuştur.
  • Aznavur Tepe Urartu mimarisinin en önemli eserlerindendir. Diğer önemli bir sarayda Girik Tepede bulunmaktadır.
  • Girik Tepe Değirmen Tepe olarakta bilinir. Bu tepe 1.5 km yükseklikte bir höyüktür.
  • Günümüzde tahrip edilmiş yüksekliği alçalmıştır. Aznavur Tepe ile birlikte burada kazı yapılmıştır.
  • Kazılarda höyük tepesinde saraya benzeyen atınsal bir yapının höyüğü çevreleyen bir surun kalıntısı ortaya çıkmıştır. 
  • Bina, blok taş temel üzerine kerpiç duvarlarla yapılmıştır. Sarayın Patnos Bölgesine çok önem veren Urartu Kralı Menua veya oğlu I. Argişti döneminde(M.Ö. 789-766) inşa edildiği sanılmaktadır.
  • Girik Tepesinin Urartuların merkezi olduğu bilinmektedir.
  • Ağrı’nın Patnos ilçesinde Urartular döneminden kalma Aznavurtepe Kalesi ile Giriktepe Höyüğü henüz turizme kazandırılmamıştır.
  • Giriktepe Höyüğü yüksek bir höyük şeklindedir. Zaman içerisinde tahrip olmuştur.
  • Yapılan kazılarda höyük tepesinde: saraya benzeyen bir anıtsal yapı ve höyüğü çevreleyen surların kalıntıları ortaya çıkarılmıştır.
  • Bugüne kadar yapılan kazılarda, herhangi bir yazılı belgeye, buluntuya rastlanılmamış. Ancak: yapının, çok büyük bir yangın geçirdiği öğrenilmiş.
  • 1960-1963 yılları arasında yapılan kazılarda: burada: yanmış bir iç avlu, taht odası, salonlar, kiler, mutfak ve iri toprak küplerin dizili olduğu mekanlar, mutfakta ocaklar, mangal, değirmen, havan, hamur yoğurma taşları, harem dairesinde 37 yanmış iskelet, iskeletlerin üzerinde yüzük, küpe, bilezik, kemer, boncuk, mühür, altın ve tunçtan yapılmış çok sayıda süs eşyası bulunmuştur.
Aznavur Tepe
  • Aznavur Tepe:
  • Patnos kalesi olarak da bilinir.
  • Koni biçiminde bir yapıya sahip olan kale önünde uzanan Patnos Ovası’ndan 300 metre kadar yüksekliğe sahiptir. Urartu kralı Menua döneminden kalan kaleyi çepeçevre saran ve kulelerle takviye edilen ilginç bir sur sistemi görülür. Tepenin güney eteğinde ve sur duvarının iç kesiminde küçük bir gölet yapılmıştır. Aznavurtepe Kalesi tapınağında kaçak kazılarla bulunmuş İsrail Jaruselam Müzesi’ne götürülen üç ayaklı bronz şamdan bu anlamda önemli bir eserdir. Üzerinde Urartuca ‘Kral Menua’nın Tanrı Haldi’ye armağanı’ ibaresinin bulunduğu şamdana ait bir aslan heykelciği de Van müzesinde sergilenmektedir. Askeri saha içinde bulunan kalede, 1961-1963 yılları arasında kazı yapmış, çıkan buluntuların büyük bir bölümü Erzurum ve Van Müzelerine götürülmüştür. Kazı sırasında tapınak ve avlusu ile birlikte birçok oda açığa çıkarılmıştır. Ancak kazı yarım kaldığı için bu odaların mahiyetleri anlaşılamamıştır.”
  • Patnos’un 2 km. kuzeybatısında, Ağrı karayolu üzerindedir.
  • Burası: Ağrı ilindeki en eski uygarlık merkezi olarak öne çıkar. Urartulardan kalmadır.
  • MÖ 8’nci yüzyılda yapıldığı sanılan: saray, tapınak ve bina kalıntıları görülür. Urartu tapınaklarının en tanınmışı olarak bilinir.
  • Yerleşimi çevreleyen savunma sistemi:
  • Urartu Kralı Menua, tapınak ise yine Urartu Kralı İşpuini zamanında yaptırılmıştır.  Mabet: 450 metre yükseklikte, 1500 metrekarelik bir alanın zirvesindedir. Çevresi ise, surlarla çevrilidir.
  • Ağrı Giriktepe Höyüğü ve Aznavur Tepe Adresi: Patnos/ Ağrı
  • Ağrı Giriktepe Höyüğü ve Aznavur Tepe Harita: Giriktepe Höyüğü ve Aznavur Tepe (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

13      Ağrı Gürbulak Sınır Kapısı

Gürbulak Gümrük Kapısı
  • Ağrı Gürbulak Gümrük Kapısı Tanıtım:
  • Gürbulak Sınır Kapısı, Türkiye’yi İran’a bağlayan en önemli sınır kapısıdır.
  • Gürbulak’ta yer alır. Erzurum ve Dilucu buraya bağlı diğer kapılardır.
  • Türkiye’yi İran ve Orta Asya’ya bağlayan ve Tarihi İpek Yolu’nun üzerinde bulunan Gürbulak Sınır Kapısı 1937 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile yaptırılmıştır.
  • Ancak aradan geçen yıllar içerisinde bakımsız kalan ve Türkiye’nin “Yeniden Canlanan İpek Yolu” üzerinde gelişen ticaretine yanıt veremez hale gelen sınır kapısı, 2003 yılında yenilenmiştir.
  • Sınır kapısı, 160 dönüm alana kurulu tesisleri, 75.000 m2’lik yol ve park alanı, 16.000 m2 kapalı alanı ile 11 milyon dolarlık bir yatırıma sahne olmuş; yöre sakinleri için ekonomik hareketlilik ve refah artışının önünü açmıştır.
  • Ağrı Gürbulak Gümrük Kapısı Adresi: Ahmedihani Mahallesi, Şenlik Sk. No:24, 04400 Gürbulak/Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Gürbulak Gümrük Kapısı Harita: Gürbulak Gümrük Kapısı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

14      Ağrı Halife Yusuf Türbesi

Halife Yusuf Türbesi
  • Ağrı Halife Yusuf Türbesi Tanıtım:
  • Halife Yusuf Türbesi Ağrı İli Doğubayazıt İlçesi Seslitaş Köyü’ndedir.
  • Türbe köye 1 km mesafededir.
  • Halife Yusuf Kimdir: Seslitaş Köyü’nün manevi lideridir. Dini konularda âlim, filozof bir kişi olarak tanınmaktadır.
  • Üçmurat Köyünde doğduğu söylenmektedir.
  • Türbe kümbettir. Yöresel kesme taştan imal edilmiştir.
  • Türbe değişik dilekler ve hayır duası için ziyaret edilmektedir.
  • Ağrı Halife Yusuf Türbesi Adresi: 04402 Seslitaş/Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Halife Yusuf Türbesi Harita: Halife Yusuf Türbesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

15      Ağrı Hamur Kümbeti (Sürmeli Mehmet Paşa Kümbeti)

Hamur Kümbeti
  • Ağrı Hamur Kümbeti Tanıtım:
  • Osmanlı türbe mimarisinin en ilginç yapılarından birisi olan Hamur Kümbeti, ilçe merkezinin kuzeydoğusunda, ilçenin kurulduğu vadiye hakim durumda bulunan mezarlığın ortasında yer almaktadır.
  • Hamur kümbeti Selçuklu ve Osmanlı kümbetlerinden farklı bir mimari tarzda yapılmıştır. Plan bakamından yalnız Kırşehir’deki Aşık Paşa Türbesine benzemektedir.
  • Kim tarafından ve ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemekle beraber, ilçenin eski yerlilerinden Abdullah Aziz KAYA, Bayezid’deki sarayın banisi olan II. İshak Paşa’nın torunlarından Mir İbrahim Paşa’nın türbeyi çok sevdiği ölen çocukları için yaptırdığını belirtir.
  • Kümbetin yapım tarihi ile ilgili giriş kapısı üzerinde yer alan kartuşlar içine alınmış sekiz satırlık kitabe sonradan tahrip edilmiştir.
  • Kitabenin alt kısmında sene ibaresi okunmakta üzerindeki tarihi belirten rakamlar tahrip edildiğinden okunamamaktadır.
  • Ancak rakamların izlerine dikkatli bakıldığında Arapça 1227 tarihi belli olmaktadır. Bu tarih Miladi 1812-1813 yıllarına denk gelmektedir.
  • Hamur Kümbeti 11.50×4.70 metre boyutlarında dikdörtgen bir yapıya sahip olup giriş avlusu ve asıl mezar odasından oluşmaktadır.
  • Güneybatı köşede yer alan sivri kemerli, eyvan türü bir taç kapı ile geçilen giriş avlusu düz atkı taşlı bir dikdörtgen kapı ile asıl mezar odasına bağlanmıştır.
  • Giriş avlusunda bir, asıl mezar odasında dört adet mazgal pencere bulunmaktadır. Her iki bölümün üzeri içten aynalı tonoz, dıştan balık sırtı biçiminde bir üst örtü ile örtülmüştür.
Hamur Kümbeti
  • Türk-İslam türbe mimarisinden farklı bir tarzdan inşa edilen yapı, uzaktan bakıldığında adeta bir sanduka görünümü vermektedir.
  • Yapının tamamında düzgün kesme taş kullanılmıştır.
  • Dış duvarlarda, zemin kısmında ve üst örtüye geçişte dışa çıkıntı şeklinde iki, gövdede iki olmak üzere toplam dört siyah bazalt kuşak dışında tamamında kirli beyaz tüf taşı kullanılmıştır.
  • Beden duvarlarından üst örtüye geçişte dışa taşıntı yapan üst kuşak, giriş kapısı hizasında yukarıya doğru çıkıntı yaparak giriş kapısını belirlemektedir.
  • Yapı Doğubayazıt İshak Paşa Sarayı ile bir malzeme birliği göstermektedir.
  • Yöre halkı arasında anlatılan rivayetlerde bu taşların Yukarı Ağadeve Köyü’nden getirildiği anlatılmaktadır. 
  • Ağrı Hamur Kümbeti Adresi: Merkez, Mezarlık Sk., 04850 Hamur/Ağrı
  • Ağrı Hamur Kümbeti Harita: Hamur Kümbeti (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

16      Ağrı Keşişin Bahçesi

Keşişin Bahçesi
  • Ağrı Keşişin Bahçesi Tanıtım:
  • Doğubayazıt’a 7 kilometre uzaklıkta olan Keşişin Bahçesi tarihi sarayımız olan ishak paşa sarayına gitmeden önce gelir.
  • Kerem ile Aslı’nın hikâyesini bilmeyen yok gibidir. İsfahan Padişahı’nın oğlu Kerem, keşişin kızı Aslı’yavurulur. Ancak iki genç din farkı yüzünden bir türlü kavuşamazlar…
  • Dilden dile anlatılan bu efsanenin geçtiği yer Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindedir… “Keşişin Bahçesi” vaha görünümünde büyük bir konaklama yeridir.
  • Ayrıca hemen üzerinde bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı yurtiçi ve yurtdışından ziyaretçileri ağırlar.
  • Dillerden düşmeyen büyük aşkın geçtiği bu tarihi yerimize, size o dönemi hatırlatacak bir Kerem bir Aslı hissiyatı verecektir.
  • Keşisin bahçesine gittiğinizde bu anı sürekli yaşamak için fotoğraf çekmekten kendinizi alı koyamayacaksınız.
  • Kurak bir arazinin içinde yetişmiş yemyeşil bahçe ziyaretçilerini etkilemeyi de fazlasıyla başarıyor.
  • Eski Doğubayazıt’ ın hemen altında bulunan Keşiş Bahçesi’nin 16. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. SİT alanı olarak tescillenen Keşişin Bahçesi’nin tarihi, 16 Yüzyıl’a dayanıyor.
  • Doğubayazıt’taki Keşişin Bahçesi’ndeki ağaçlar mülk sahibi tarafından kesildi.” (2017 yılı haber)
  • Google haritalar programında yapılan son yorum yukarıdaki bilgiyi doğruluyor. Koruma altındaki Keşişin Bahçesi’nde bulunan ağaçlar kesilmiş!
  • Ağrı Keşişin Bahçesi Adresi: 04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Keşişin Bahçesi Harita: Keşişin Bahçesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

17      Ağrı Kudret Köprüsü

  • Ağrı Kudret Köprüsü Tanıtım:
  • Köprü çermiğinin bitişiğindedir.
  • Murat Nehri buradaki toprak ve kaya yığınını sökemediğinden altını delmiş açtığı tünelden akmıştır.
  • Dünyada benzeri olmayan bu köprü, 30m. yükseklik, 30 m. genişliktedir.
  • Aradaki 150m. boşluktan sonra ikinci doğal köprü yer almaktadır. üzerlerinden çevre köylerin yolları geçer.
Kudret Köprüsü
  • Köprüden Murat nehrinin manzarası ve kaplıcaların görünüşü insana zevk vermektedir.
  • Evliya çelebinin Seyahatnamesinde de adı geçen bu güzel yapı Germ’ab-ı ibretnüma diye adlandırılmıştır.
  • Ağrı Kudret Köprüsü Adresi: Davud Köyü 04900 Diyadin/Ağrı
  • Ağrı Kudret Köprüsü Harita: Kudret Köprüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

18      Ağrı Küpkıran Kayak Merkezi

  • Ağrı Küpkıran Kayak Merkezi Tanıtım:
  • Ağrı’da bulunan ve 2021 pistleri yenilenen Küpkıran Kayak Merkezi’nde yarıyıl tatili dolayısıyla kayak severlerin yoğunluğu yaşanıyor.
  • Şehir merkezine yakınlığıyla dikkati çeken ve ulaşımın kolay sağlandığı merkezde, yeni yapılan aydınlatma çalışmasıyla “gece kayağı” da yapılabiliyor.
  • İsteyenlerin eğitmenler eşliğinde kayak eğitimi de alabildiği merkezde, yarıyıl tatilini fırsat bilen çocuklar aileleriyle kayak yapıp gönüllerince eğleniyor.
  • Ağrı şehir merkezi başta olmak üzere ilçelerden de gelenler, eğitmenler eşliğinde kayak öğrenebildiği gibi, telesiyej ve snowboard imkanlarından da faydalanabiliyor.
  • Ağrı’da kış günleri ve hafta sonu değerlendirecek yerlerden ve merkeze yakın olması nedeniyle tercih edilen kayak merkezi.
  • Pisti çok kısadır. 10 dakikada çıkılan pistte 30 saniyede aşağı iniliyor. Bu sebeple acemiler için öğrenmeye uygun ama profesyonel kayakçıların ihtiyaçlarını karşılamayabilir.
  • Ağrı Küpkıran Kayak Merkezi Adresi: Karşıyaka Mah., Aşağıküpkıran Köyü, Ağrı Merkez, Ağrı
  • Ağrı Küpkıran Kayak Merkezi Harita: Küpkıran Kayak Merkezi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

19      Ağrı Meteor Çukuru

Meteor Çukuru
  • Ağrı Meteor Çukuru Tanıtım:
  • Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak gümrük kapısının yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır.
  • 1988 Yılında Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescillenmiş 2’nci derece doğal sit alanıdır.
  • Derinlik ve büyüklük itibarıyla Alaska’daki Meteeor çukurundan sonra, Dünya’daki ikinci büyük meteor çukurudur. 
  • Bu çukurun, daha farklı iddialara karşın, 1892 yılında düşen büyük bir göktaşı tarafından oluşturulduğu sanılmaktadır.
  • Çünkü bu silindirik doğal kuyu, Tersiyer kalkerlerini örten kalın ve çatlaklı bazaltlar içinde, geceleyin birden bire açılmış, o gecenin sabahında Gülveren köyünün kaynak suları bulanık olarak akmıştır. 
  • Karstik çöküntü olup derinliği 60 metre, çapı ise 35 metredir. Yöre halkı arasında 1892 yılında gece büyük bir göktaşının düştüğü, sarsıntı  meydana geldiğini ve Gülveren Köyü‘nün su kaynaklarının bulanık aktığı söylenmektedir. 
  • Önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
  • Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bu arada erozyonu önlemek ve çukurun içinin toprakla dolmasını engellemek için proje çalışmaları devam etmektedir. 
  • 2021 yılında yapılan yorumlarda güvenlik önlemleri kapsamında meteor çukurunun bulunduğu alana “GİRİŞLERİN YASAKLANDIĞI” yönünde bilgiler var.
  • Ağrı Meteor Çukuru Adresi: 04400 Sarıçavuş/Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Meteor Çukuru Harita: Meteor Çukuru (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

20      Ağrı Nuh’un Gemisi İzi

Nuh’un Gemisi İzi
  • Ağrı Nuh’un Gemisi İzi Tanıtım:
  • Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nın güney karşısındaki Telçeker ile Üzengili köyleri arasında doğal bir anıttır. Aslında bu anıt, gemi biçiminde bir şekil, iz (siluet) dir. Kalıntı, Türkiye- İran Transit yoluna 3.5 km. mesafededir. 
  • Nuh tufanı sonucunda karaya oturan geminin burada kaldığı öne sürülmektedir. Buranın halk arasındaki adı, Cudi dağıdır. 1983 yılından itibaren kutsal geminin kalıntılarını burada arama çalışmaları hızlanmıştır. Başta James İrwin olmak üzeri Amerikalı araştırmacılar burayı çok yönlü incelemişlerdir. Türk bilim adamları ( Atatürk Üniversitesi ve MTA Enstitüsü elemanları) da bu oluşumu bilimsel yönden incelemişlerdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklar Yüksek Kurulu 17 Eylül 1987 tarih ve 3657 sayılı kararı ile gemi kütlesinin “ korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı” özelliği gösterdiğini belirtildiğinden, burası doğal sit alını ve açık hava müzesi olarak koruma altına alınmıştır. 

Nuh’un Gemisi İzi

  • Nuh’ un Gemisinin İzi 11 Eylül 1959 günü harita yüzbaşısı İhsan Durupınar, Doğu bölgesinin havadan çekilmiş fotometrik haritalarını tetkik ederken ilginç bir resmi buldu. Resim bütün dünyayı ilgilendiriyordu. Bunun Nuh’ un gemisi olma ihtimali vardı. Bu tarihten sonra Ağrı dağı ve Telçeker köyü üstündeki heyelan bölgesinde gemi aramaları hızlandı. 
  • Heyelan bölgesi, Ağrı dağının tam güney karşısında, Doğubayazıt- Gürbulak yolunun güneyinde, Telçeker ve Üzengili köylerinin yamaçlarındadır. Burada gemi biçimli bir şekil vardır ki, harita yüzbaşısının üzerinde durduğu toprak şekil budur. İlk bakışta gerçekten gemiye benzeyen bu yapının heyelanın etkisiyle mi, yoksa Nuh’ un gemisinin karaya oturduğu yer mi olduğu henüz tartışma konusudur. Şekil Nuh’ un gemisi olması kadar ilginç olmakla beraber, doğal anıt niteliğindedir. Yer kabuğunun bir oyunu sonucunda oluşsa dahi, şekil yer bilimleri açısından da ilginçtir. 
  • Nuh’ un Gemisinin Fiziksel Özellikleri 
  • Gemi kütlesi, sürekli heyelan olan ve akıntının bütün şiddetiyle devam ettiği yamaçta olduğu halde, yerinde basit kalmış, şekil bozulmamıştır. 
  • Kütlenin biçimi, insanoğlunun yaptığı ilk gemilere benzerlik göstermektedir. Baş tarafı çok dar, arka kısmı ortaya doğru daralmış haldedir. 
  • Boyut olarak 165 m. x 50 m. x 13 m. ölçüsündedir. ( Bu rakamlar, kutsal kitaplarda belirtilen ölçülere uymaktadır.) 
  • Çevresini oluşturan toprak toprak kıyasla; gemi kütlesinin malzemesi kuvvetli bir fiziksel mukavemete sahiptir. 
  • Gemi içinde ve yüzeyinde üç ayrı seviyede dizilmiş, eşit aralıklarla dağılmış ve fiziksel farklılıklar gösteren bölümler mevcuttur. 
  • Geminin muhtelif yerlerinde gemi direklerini andıran boşluk ve tümsekler vardır. 
  • Gemi izinin yanına girilmeye müsaade edilmemekte, uzaktan görülebilmektedir.

Nuh’un Gemisi Efsaneleri:

Nuh’un Gemisi İzi
Tevrat’ta Nuh’un Gemisi:

Nuh’un gemisi, Tevrat’ın Tekvin (Yaratılış) bölümünde ölçüleri, yapımı, tufan ve sonrası ayrıntıları ile anlatılan, insanların kötülüklere dalması dolayısıyla Tanrının büyük bir tufanla “Yarattığım insanları, hayvanları, sürüngenleri, kuşları yeryüzünden silip atacağım”, “Çünkü onlar gaflete düştü” diye geçiren ancak Nuh’un şahsında insanoğlu ve diğer canlılara bir şans daha verme amacıyla yapmasını emrettiği efsanevi bir gemidir.

Nuh’un Gemisi Efsanesi

Sümer efsanelerinden olan Gılgamış destanındaki benzer anlatımlar,  Sümer tanrıları ve Ziusudra arasında yaşanır.

Bu öykünün küçük değişimlerle üç büyük dinin kutsal kitaplarında aynen yer aldığı düşünülmektedir. Örneğin Gılgamış, ölümsüzlük otunu bulan Ziusudra’yı (Utnapiştim) bulmak için yola çıkar ve Tilmun adasına ulaşır.

Ziusudra burada Tevrat ve Kur’an’a göre Nuh’un yaşı konusunda tekrarlanan bir ifadeyle kendisi 650 sene yaşamış ve çocuk yapmıştır.

Nuh’un Gemisi
Kuran’da Nuh’un Gemisi

Kuran’a göre Nuh Tufanı, tüm dünyada olmuş bir olaydır. Genellikle Hüd süresinde bahsi geçer. Kuran’a göre, inanan insanlar dışındakiler helak edilmiş, helak edilenler arasında ise Nuh’un Oğlu da mevcuttur.

Aşağıdaki ayette ise Nuh Tufanı adlı olaydan sonra geminin oturduğu yer bilgisi yer almaktadır. “Ve denildi:

Ey yer! Suyunu yut ve ey gök, sen de tut.”Ve su çekildi. İş bitirilmişti. Gemi, Cudi üzerine oturdu ve haykırıldı: “O zalimler topluluğu geri gelmez olsun!

Bununla birlikte bazı araştırmacılar tarafından, Nuh’un Gemisi’nin indiği söylenen; Cudi Dağı’nın, da alfabe farkından ötürü “Gudi” isminin Arapça’da “G” harfinin olmamasından kaynaklanarak (Ğudi) “C” harfine dönüşmesinden ötürü; Hud suresinde geçmekte olan; “Gemi de Cûdi dağının üzerine yerleşti.

44. ayetinin bilimsel olarak etimolojik çevirisinde “Gemi de Gudi dağının üzerine yerleşti” şeklinde olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca, “Cudi” kelimesi Arapça’da “yüksekçe yer, tepe” anlamına gelmektedir.

  • Ağrı Nuh’un Gemisi İzi Adresi: Üzengili Köyü, 04400 Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Nuh’un Gemisi İzi Harita: Nuh’un Gemisi İzi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

21      Ağrı Tendürek Dağı Lav Akıntıları

Tendürek Dağı Lav Akıntıları
  • Ağrı Tendürek Dağı Lav Akıntıları Tanıtım:
  • Tendürek Dağı, Türkiye’de Doğubayazıt ile Çaldıran arasında bulunan volkanik dağdır. Büyük Tendürek (3533 m) ve Küçük Tendürek (3291 m) adlı ikiz volkanik koniden oluşan, belirgin koni ve kraterlere sahip, kuvaterner yaşlı, fazla koni ve kraterin bulunduğu bir stratovolkandır.
  • Küçük Tendürek’in zirvesinde 400 m çapında bir krater gölü bulunur. Krater kenarından 1–2 m derinliğindeki çukurlardan 50 °C sıcaklığında buhar çıkmaktadır. Büyük Tendürek’in 200 m derinliğindeki kraterinde su bulunmaz. Kraterden buhar ve bazı gazlar çıkmakta, H2S ayrışıp, kükürt birikmektedir.
  • Volkandan çıkan lav ve tüflerin çevredeki Neojen yaşlı göl çökellerinin üzerine gelmiş olması, dağın Neojen sonları kuvaterner başlarında meydana gelmiş olduğunu göstermektedir.
  • Yapısında çoğunlukla bazaltlar bulunan Tendürek Dağı’nın kraterinde çıkan sıcak buhar, dağın volkanik faaliyetin henüz tam olarak sona ermediğini göstermektedir.
  • Dağın doğusunda bulunan ve çapı yaklaşık 500 metre olan kraterden sıcak su buharları ve hidrojen sülfür gazları çıkar bu gazlar kraterin kenarlarında, sarı renkli bir mineral olan kükürt oluşumunu sağlar.
  • Kraterler çevresinde fazla bitki örtüsü bulunmaz.
  • Dağın kuzeydoğusunda Doğubayazıt Ovası, güneyinde Çaldıran Ovası yer alır. Doğusunda İran toprakları bulunur. Dağın güneyindeki taşlık yamaçlarda dağ stepleri bulunur. Otlatma baskısının azaldığı yerlerde kısa çalı toplulukları görülür.
  • Ağrı Tendürek Dağı Lav Akıntıları Adresi: 04402 Binkaya/Doğubayazıt/Ağrı
  • Ağrı Tendürek Dağı Lav Akıntıları Harita: Tendürek Dağı Lav Akıntıları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Ağrı Gezilecek Yerler Listesi         

22      Ağrı Eleşkirt ve Toprakkale

Ağrı Eleşkirt
  • Ağrı Eleşkirt Toprakkale Tanıtım:
  • Eleşkirt ismi eski Ermenice kaynaklarda Alaşkert (Ալաշկերտ) olarak geçer. Fakat Ermeni kaynakları bunu genellikle o dönemin ilçe merkezi olan Toprakkale köyü için kullanırlar. Çünkü tarihte Urartu kalesinine sahip etrafı surlarla çevrili olan yerleşim yeri burasıdır. 
  • Osmanlıca kaynaklarda, örneğin Şemseddin Sami’nin Kamus-ül’ Alam’ında ilçe merkezinden Aleşkerd (آلشكرد) olarak bahseder. Öte yandan bölgede yaşayan, Ahıska türkleri, Azeri terekemeler bulunmaktadır. 
  • Kürtler, ilçe merkezini Zêtka ovayı da içine alan ilçenin tümünü de Elajgir diye adlandırırlar.
Eleşkirt Kösedağ
  • 1926 yılına kadar ilçe merkezinin şimdi köy statüsünde olan Toprakkale tarafında olduğu söylenmektedir.Avrupa E-yolu E80 yolu Eleşkirt’ten geçince ilçe merkezi buraya taşınmıştır.
  • Köyün eski adı, 390 yılı kayıtlarında Ermenice’de “Vağarşak kenti” anlamına gelen  Vağarşagerd, 1282 kayıtlarında Walaşgerd, 1514 yılı kayıtlarında ise Alaşgerd Toprakhisarı olarak geçmektedir. Eleşkirt ilçesine adını veren tarihi Vağarşagerd/Alaşgerd kasabası burasıdır.
  • Binlerce yıl boyunca Kürt, Türk ve Ermeni halklarının iç içe yaşadığı Eleşkirt, Osmanlı döneminde birlikte yaşama kültürünün geliştiği bir yerleşim yeriydi. Bugün Eleşkirt’te zengin bu kültürlerin bileşiminden meydana gelen yemek kültürü bir hayli zengindir.
  • Ağrı-Eleşkirt’te Urartular döneminde günümüze ulaşan yerlerden birisi de Toprakkale’dir.
Toprakkale Höyüğü
  • Köyün eski adı, 390 yılı kayıtlarında Ermenice’de “Vağarşak kenti” anlamına gelen  Vağarşagerd, 1282 kayıtlarında Walaşgerd, 1514 yılı kayıtlarında ise Alaşgerd Toprakhisarı olarak geçmektedir.
  • Eleşkirt ilçesine adını veren tarihi Vağarşagerd/Alaşgerd kasabası burasıdır.
  • İlçe merkezine, 14 km. uzaklıktadır. Önceleri: İlçe merkezi burada iken, Cumhuriyet döneminde, ulaşımın yetersizliği nedeniyle, Eleşkirt’e bağlanmıştır.
  • Burada kale ve cami, yapı olarak öne çıkar. Kalenin yapım tarihi bilinmiyor.
  • Ancak Urartular döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.
  • Urartuların Ağrı bölgesindeki önemli yerleşimleri: Patnos ve Toprakkale bölgesinde olmuştur.
  • 1879 yılında İngiliz arkeologlar, kalede kazılar yapmışlar ve buldukları buluntuları, evet çok iyi tahmin ettiğiniz gibi, çalarak, ülkelerine kaçırmışlardır.
  • Kaledeki tapınak ve yerleşim yerleri, tamamen tahrip edilmiş durumdadır. İlçe merkezine 14 km uzaklıkta bulunan Bu kale Urartular döneminde kalmıştır yapılış tarihi tam olarak bilinmiyor. Günümüzde çok az kısmı gelebilmiştir.
  • Yalnızca kale burçları ve bir kısım duvarlar, günümüze ulaşmıştır.
Toprakkale Camisi
  • Toprakkale Camisi: Toprakkale köyünde, 1684 yılında, Mirza Bin Abdi Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami: 12.5 x 12.5 metre ölçülerinde, kare planlıdır. Tek kubbeli ve minaresizdir. Kubbesi: 8.20 metre çapındadır.
  • Taç kapı ve pencere kenarları kesme taştan, diğer kısımlar ise, moloz taşlardan örülmüştür.
  • Selçuklu mimari tarzına uygun olan cami, 1864 yılındaki depremde zarar görmüştür. 1963 yılında, SİT alanı olarak ilan edilmiştir. Cami: 1968 yılında: restore edilmiştir. Dış duvarlardaki derz, bu onarım sırasında yapılmıştır.
  • Ağrı Eleşkirt Toprakkale Adresi: 04602 Toprakkale/Eleşkirt/Ağrı
  • Ağrı Eleşkirt Toprakkale Harita: Eleşkirt Toprakkale (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak özellikle outdoor turizminde büyük eksiklik olarak gördüğümüz illerin tek tek tanıtımı, illerde yapılabilecek outdoor aktiviteleri, outdoor ürün satan firmalar, kamp alanları, doğal güzellikler, yürüyüş rotaları gibi bütün bilgileri içeren bir yazı dizisine başladık.

Bu yazı dizimizde bulunduğunuz veya tatil amaçlı gittiğiniz ilde öncelikle yapabileceğiniz doğa aktivitelerinin, aktivite bölgelerinin, kamp alanlarının, tarihi ve turistik mekanların tam ve en geniş listelerini oluşturup okuyucumuzun kullanımına sunuyoruz.

Özellikle kampçılardoğa severler, karavancılardoğa tatilcileri, macera turizmikültür turizmi ve outdoor ekstrem sporları yapanlar için en çok aranan bilgileri derlemeye gayret gösteriyoruz.

Listede gördüğünüz eksiklikleri ve eklenmesini istediğiniz bilgileri iletişim sayfamızda bulunan kanallardan bize ulaştırabilirsiniz.


Ağrı’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ağrı kamp alanları, Ağrı mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.


Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz.