Ağrı Gezilecek Yerler Listesi
16 Ağrı Keşişin Bahçesi

- Ağrı Keşişin Bahçesi Tanıtım:
- Doğubayazıt’a 7 kilometre uzaklıkta olan Keşişin Bahçesi tarihi sarayımız olan ishak paşa sarayına gitmeden önce gelir.
- Kerem ile Aslı’nın hikâyesini bilmeyen yok gibidir. İsfahan Padişahı’nın oğlu Kerem, keşişin kızı Aslı’yavurulur. Ancak iki genç din farkı yüzünden bir türlü kavuşamazlar…
- Dilden dile anlatılan bu efsanenin geçtiği yer Ağrı’nın Doğubeyazıt ilçesindedir… “Keşişin Bahçesi” vaha görünümünde büyük bir konaklama yeridir.
- Ayrıca hemen üzerinde bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı yurtiçi ve yurtdışından ziyaretçileri ağırlar.
- Dillerden düşmeyen büyük aşkın geçtiği bu tarihi yerimize, size o dönemi hatırlatacak bir Kerem bir Aslı hissiyatı verecektir.
- Keşisin bahçesine gittiğinizde bu anı sürekli yaşamak için fotoğraf çekmekten kendinizi alı koyamayacaksınız.
- Kurak bir arazinin içinde yetişmiş yemyeşil bahçe ziyaretçilerini etkilemeyi de fazlasıyla başarıyor.
- Eski Doğubayazıt’ ın hemen altında bulunan Keşiş Bahçesi’nin 16. yüzyılda ortaya çıktığı düşünülmektedir. SİT alanı olarak tescillenen Keşişin Bahçesi’nin tarihi, 16 Yüzyıl’a dayanıyor.
- “Doğubayazıt’taki Keşişin Bahçesi’ndeki ağaçlar mülk sahibi tarafından kesildi.” (2017 yılı haber)
- Google haritalar programında yapılan son yorum yukarıdaki bilgiyi doğruluyor. Koruma altındaki Keşişin Bahçesi’nde bulunan ağaçlar kesilmiş!
- Ağrı Keşişin Bahçesi Adresi: 04400 Yukarıtavla/Doğubayazıt/Ağrı
- Ağrı Keşişin Bahçesi Harita: Keşişin Bahçesi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Ağrı Gezilecek Yerler Listesi
17 Ağrı Kudret Köprüsü
- Ağrı Kudret Köprüsü Tanıtım:
- Köprü çermiğinin bitişiğindedir.
- Murat Nehri buradaki toprak ve kaya yığınını sökemediğinden altını delmiş açtığı tünelden akmıştır.
- Dünyada benzeri olmayan bu köprü, 30m. yükseklik, 30 m. genişliktedir.
- Aradaki 150m. boşluktan sonra ikinci doğal köprü yer almaktadır. üzerlerinden çevre köylerin yolları geçer.
- Köprüden Murat nehrinin manzarası ve kaplıcaların görünüşü insana zevk vermektedir.
- Evliya çelebinin Seyahatnamesinde de adı geçen bu güzel yapı Germ’ab-ı ibretnüma diye adlandırılmıştır.
- Ağrı Kudret Köprüsü Adresi: Davud Köyü 04900 Diyadin/Ağrı
- Ağrı Kudret Köprüsü Harita: Kudret Köprüsü (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Ağrı Gezilecek Yerler Listesi
18 Ağrı Küpkıran Kayak Merkezi
- Ağrı Küpkıran Kayak Merkezi Tanıtım:
- Ağrı’da bulunan ve 2021 pistleri yenilenen Küpkıran Kayak Merkezi’nde yarıyıl tatili dolayısıyla kayak severlerin yoğunluğu yaşanıyor.
- Şehir merkezine yakınlığıyla dikkati çeken ve ulaşımın kolay sağlandığı merkezde, yeni yapılan aydınlatma çalışmasıyla “gece kayağı” da yapılabiliyor.
- İsteyenlerin eğitmenler eşliğinde kayak eğitimi de alabildiği merkezde, yarıyıl tatilini fırsat bilen çocuklar aileleriyle kayak yapıp gönüllerince eğleniyor.
- Ağrı şehir merkezi başta olmak üzere ilçelerden de gelenler, eğitmenler eşliğinde kayak öğrenebildiği gibi, telesiyej ve snowboard imkanlarından da faydalanabiliyor.
- Ağrı’da kış günleri ve hafta sonu değerlendirecek yerlerden ve merkeze yakın olması nedeniyle tercih edilen kayak merkezi.
- Pisti çok kısadır. 10 dakikada çıkılan pistte 30 saniyede aşağı iniliyor. Bu sebeple acemiler için öğrenmeye uygun ama profesyonel kayakçıların ihtiyaçlarını karşılamayabilir.
- Ağrı Küpkıran Kayak Merkezi Adresi: Karşıyaka Mah., Aşağıküpkıran Köyü, Ağrı Merkez, Ağrı
- Ağrı Küpkıran Kayak Merkezi Harita: Küpkıran Kayak Merkezi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Ağrı Gezilecek Yerler Listesi
19 Ağrı Meteor Çukuru
- Ağrı Meteor Çukuru Tanıtım:
- Doğubayazıt ilçe merkezinin 35 kilometre doğusunda, Gürbulak gümrük kapısının yaklaşık 2 kilometre kuzeydoğusunda bulunmaktadır.
- 1988 Yılında Erzurum Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca tescillenmiş 2’nci derece doğal sit alanıdır.
- Derinlik ve büyüklük itibarıyla Alaska’daki Meteeor çukurundan sonra, Dünya’daki ikinci büyük meteor çukurudur.
- Bu çukurun, daha farklı iddialara karşın, 1892 yılında düşen büyük bir göktaşı tarafından oluşturulduğu sanılmaktadır.
- Çünkü bu silindirik doğal kuyu, Tersiyer kalkerlerini örten kalın ve çatlaklı bazaltlar içinde, geceleyin birden bire açılmış, o gecenin sabahında Gülveren köyünün kaynak suları bulanık olarak akmıştır.
- Karstik çöküntü olup derinliği 60 metre, çapı ise 35 metredir. Yöre halkı arasında 1892 yılında gece büyük bir göktaşının düştüğü, sarsıntı meydana geldiğini ve Gülveren Köyü‘nün su kaynaklarının bulanık aktığı söylenmektedir.
- Önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilmektedir.
- Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca bu arada erozyonu önlemek ve çukurun içinin toprakla dolmasını engellemek için proje çalışmaları devam etmektedir.
- 2021 yılında yapılan yorumlarda güvenlik önlemleri kapsamında meteor çukurunun bulunduğu alana “GİRİŞLERİN YASAKLANDIĞI” yönünde bilgiler var.
- Ağrı Meteor Çukuru Adresi: 04400 Sarıçavuş/Doğubayazıt/Ağrı
- Ağrı Meteor Çukuru Harita: Meteor Çukuru (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Ağrı Gezilecek Yerler Listesi
20 Ağrı Nuh’un Gemisi İzi
- Ağrı Nuh’un Gemisi İzi Tanıtım:
- Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’nın güney karşısındaki Telçeker ile Üzengili köyleri arasında doğal bir anıttır. Aslında bu anıt, gemi biçiminde bir şekil, iz (siluet) dir. Kalıntı, Türkiye- İran Transit yoluna 3.5 km. mesafededir.
- Nuh tufanı sonucunda karaya oturan geminin burada kaldığı öne sürülmektedir. Buranın halk arasındaki adı, Cudi dağıdır. 1983 yılından itibaren kutsal geminin kalıntılarını burada arama çalışmaları hızlanmıştır. Başta James İrwin olmak üzeri Amerikalı araştırmacılar burayı çok yönlü incelemişlerdir. Türk bilim adamları ( Atatürk Üniversitesi ve MTA Enstitüsü elemanları) da bu oluşumu bilimsel yönden incelemişlerdir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taşınmaz Kültür ve Tabiat Varlıklar Yüksek Kurulu 17 Eylül 1987 tarih ve 3657 sayılı kararı ile gemi kütlesinin “ korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlığı” özelliği gösterdiğini belirtildiğinden, burası doğal sit alını ve açık hava müzesi olarak koruma altına alınmıştır.
Nuh’un Gemisi İzi
- Nuh’ un Gemisinin İzi 11 Eylül 1959 günü harita yüzbaşısı İhsan Durupınar, Doğu bölgesinin havadan çekilmiş fotometrik haritalarını tetkik ederken ilginç bir resmi buldu. Resim bütün dünyayı ilgilendiriyordu. Bunun Nuh’ un gemisi olma ihtimali vardı. Bu tarihten sonra Ağrı dağı ve Telçeker köyü üstündeki heyelan bölgesinde gemi aramaları hızlandı.
- Heyelan bölgesi, Ağrı dağının tam güney karşısında, Doğubayazıt- Gürbulak yolunun güneyinde, Telçeker ve Üzengili köylerinin yamaçlarındadır. Burada gemi biçimli bir şekil vardır ki, harita yüzbaşısının üzerinde durduğu toprak şekil budur. İlk bakışta gerçekten gemiye benzeyen bu yapının heyelanın etkisiyle mi, yoksa Nuh’ un gemisinin karaya oturduğu yer mi olduğu henüz tartışma konusudur. Şekil Nuh’ un gemisi olması kadar ilginç olmakla beraber, doğal anıt niteliğindedir. Yer kabuğunun bir oyunu sonucunda oluşsa dahi, şekil yer bilimleri açısından da ilginçtir.
- Nuh’ un Gemisinin Fiziksel Özellikleri
- Gemi kütlesi, sürekli heyelan olan ve akıntının bütün şiddetiyle devam ettiği yamaçta olduğu halde, yerinde basit kalmış, şekil bozulmamıştır.
- Kütlenin biçimi, insanoğlunun yaptığı ilk gemilere benzerlik göstermektedir. Baş tarafı çok dar, arka kısmı ortaya doğru daralmış haldedir.
- Boyut olarak 165 m. x 50 m. x 13 m. ölçüsündedir. ( Bu rakamlar, kutsal kitaplarda belirtilen ölçülere uymaktadır.)
- Çevresini oluşturan toprak toprak kıyasla; gemi kütlesinin malzemesi kuvvetli bir fiziksel mukavemete sahiptir.
- Gemi içinde ve yüzeyinde üç ayrı seviyede dizilmiş, eşit aralıklarla dağılmış ve fiziksel farklılıklar gösteren bölümler mevcuttur.
- Geminin muhtelif yerlerinde gemi direklerini andıran boşluk ve tümsekler vardır.
- Gemi izinin yanına girilmeye müsaade edilmemekte, uzaktan görülebilmektedir.
Nuh’un Gemisi Efsaneleri:
Tevrat’ta Nuh’un Gemisi:
Nuh’un gemisi, Tevrat’ın Tekvin (Yaratılış) bölümünde ölçüleri, yapımı, tufan ve sonrası ayrıntıları ile anlatılan, insanların kötülüklere dalması dolayısıyla Tanrının büyük bir tufanla “Yarattığım insanları, hayvanları, sürüngenleri, kuşları yeryüzünden silip atacağım”, “Çünkü onlar gaflete düştü” diye geçiren ancak Nuh’un şahsında insanoğlu ve diğer canlılara bir şans daha verme amacıyla yapmasını emrettiği efsanevi bir gemidir.
Nuh’un Gemisi Efsanesi
Sümer efsanelerinden olan Gılgamış destanındaki benzer anlatımlar, Sümer tanrıları ve Ziusudra arasında yaşanır.
Bu öykünün küçük değişimlerle üç büyük dinin kutsal kitaplarında aynen yer aldığı düşünülmektedir. Örneğin Gılgamış, ölümsüzlük otunu bulan Ziusudra’yı (Utnapiştim) bulmak için yola çıkar ve Tilmun adasına ulaşır.
Ziusudra burada Tevrat ve Kur’an’a göre Nuh’un yaşı konusunda tekrarlanan bir ifadeyle kendisi 650 sene yaşamış ve çocuk yapmıştır.
Kuran’da Nuh’un Gemisi
Kuran’a göre Nuh Tufanı, tüm dünyada olmuş bir olaydır. Genellikle Hüd süresinde bahsi geçer. Kuran’a göre, inanan insanlar dışındakiler helak edilmiş, helak edilenler arasında ise Nuh’un Oğlu da mevcuttur.
Aşağıdaki ayette ise Nuh Tufanı adlı olaydan sonra geminin oturduğu yer bilgisi yer almaktadır. “Ve denildi:
“Ey yer! Suyunu yut ve ey gök, sen de tut.”Ve su çekildi. İş bitirilmişti. Gemi, Cudi üzerine oturdu ve haykırıldı: “O zalimler topluluğu geri gelmez olsun!
Bununla birlikte bazı araştırmacılar tarafından, Nuh’un Gemisi’nin indiği söylenen; Cudi Dağı’nın, da alfabe farkından ötürü “Gudi” isminin Arapça’da “G” harfinin olmamasından kaynaklanarak (Ğudi) “C” harfine dönüşmesinden ötürü; Hud suresinde geçmekte olan; “Gemi de Cûdi dağının üzerine yerleşti.”
44. ayetinin bilimsel olarak etimolojik çevirisinde “Gemi de Gudi dağının üzerine yerleşti” şeklinde olduğu ifade edilmiştir. Ayrıca, “Cudi” kelimesi Arapça’da “yüksekçe yer, tepe” anlamına gelmektedir.
- Ağrı Nuh’un Gemisi İzi Adresi: Üzengili Köyü, 04400 Doğubayazıt/Ağrı
- Ağrı Nuh’un Gemisi İzi Harita: Nuh’un Gemisi İzi (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Ağrı Gezilecek Yerler Listesi
21 Ağrı Tendürek Dağı Lav Akıntıları
- Ağrı Tendürek Dağı Lav Akıntıları Tanıtım:
- Tendürek Dağı, Türkiye’de Doğubayazıt ile Çaldıran arasında bulunan volkanik dağdır. Büyük Tendürek (3533 m) ve Küçük Tendürek (3291 m) adlı ikiz volkanik koniden oluşan, belirgin koni ve kraterlere sahip, kuvaterner yaşlı, fazla koni ve kraterin bulunduğu bir stratovolkandır.
- Küçük Tendürek’in zirvesinde 400 m çapında bir krater gölü bulunur. Krater kenarından 1–2 m derinliğindeki çukurlardan 50 °C sıcaklığında buhar çıkmaktadır. Büyük Tendürek’in 200 m derinliğindeki kraterinde su bulunmaz. Kraterden buhar ve bazı gazlar çıkmakta, H2S ayrışıp, kükürt birikmektedir.
- Volkandan çıkan lav ve tüflerin çevredeki Neojen yaşlı göl çökellerinin üzerine gelmiş olması, dağın Neojen sonları kuvaterner başlarında meydana gelmiş olduğunu göstermektedir.
- Yapısında çoğunlukla bazaltlar bulunan Tendürek Dağı’nın kraterinde çıkan sıcak buhar, dağın volkanik faaliyetin henüz tam olarak sona ermediğini göstermektedir.
- Dağın doğusunda bulunan ve çapı yaklaşık 500 metre olan kraterden sıcak su buharları ve hidrojen sülfür gazları çıkar bu gazlar kraterin kenarlarında, sarı renkli bir mineral olan kükürt oluşumunu sağlar.
- Kraterler çevresinde fazla bitki örtüsü bulunmaz.
- Dağın kuzeydoğusunda Doğubayazıt Ovası, güneyinde Çaldıran Ovası yer alır. Doğusunda İran toprakları bulunur. Dağın güneyindeki taşlık yamaçlarda dağ stepleri bulunur. Otlatma baskısının azaldığı yerlerde kısa çalı toplulukları görülür.
- Ağrı Tendürek Dağı Lav Akıntıları Adresi: 04402 Binkaya/Doğubayazıt/Ağrı
- Ağrı Tendürek Dağı Lav Akıntıları Harita: Tendürek Dağı Lav Akıntıları (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Ağrı Gezilecek Yerler Listesi
22 Ağrı Eleşkirt ve Toprakkale
- Ağrı Eleşkirt Toprakkale Tanıtım:
- Eleşkirt ismi eski Ermenice kaynaklarda Alaşkert (Ալաշկերտ) olarak geçer. Fakat Ermeni kaynakları bunu genellikle o dönemin ilçe merkezi olan Toprakkale köyü için kullanırlar. Çünkü tarihte Urartu kalesinine sahip etrafı surlarla çevrili olan yerleşim yeri burasıdır.
- Osmanlıca kaynaklarda, örneğin Şemseddin Sami’nin Kamus-ül’ Alam’ında ilçe merkezinden Aleşkerd (آلشكرد) olarak bahseder. Öte yandan bölgede yaşayan, Ahıska türkleri, Azeri terekemeler bulunmaktadır.
- Kürtler, ilçe merkezini Zêtka ovayı da içine alan ilçenin tümünü de Elajgir diye adlandırırlar.
- 1926 yılına kadar ilçe merkezinin şimdi köy statüsünde olan Toprakkale tarafında olduğu söylenmektedir.Avrupa E-yolu E80 yolu Eleşkirt’ten geçince ilçe merkezi buraya taşınmıştır.
- Köyün eski adı, 390 yılı kayıtlarında Ermenice’de “Vağarşak kenti” anlamına gelen Vağarşagerd, 1282 kayıtlarında Walaşgerd, 1514 yılı kayıtlarında ise Alaşgerd Toprakhisarı olarak geçmektedir. Eleşkirt ilçesine adını veren tarihi Vağarşagerd/Alaşgerd kasabası burasıdır.
- Binlerce yıl boyunca Kürt, Türk ve Ermeni halklarının iç içe yaşadığı Eleşkirt, Osmanlı döneminde birlikte yaşama kültürünün geliştiği bir yerleşim yeriydi. Bugün Eleşkirt’te zengin bu kültürlerin bileşiminden meydana gelen yemek kültürü bir hayli zengindir.
- Ağrı-Eleşkirt’te Urartular döneminde günümüze ulaşan yerlerden birisi de Toprakkale’dir.
- Köyün eski adı, 390 yılı kayıtlarında Ermenice’de “Vağarşak kenti” anlamına gelen Vağarşagerd, 1282 kayıtlarında Walaşgerd, 1514 yılı kayıtlarında ise Alaşgerd Toprakhisarı olarak geçmektedir.
- Eleşkirt ilçesine adını veren tarihi Vağarşagerd/Alaşgerd kasabası burasıdır.
- İlçe merkezine, 14 km. uzaklıktadır. Önceleri: İlçe merkezi burada iken, Cumhuriyet döneminde, ulaşımın yetersizliği nedeniyle, Eleşkirt’e bağlanmıştır.
- Burada kale ve cami, yapı olarak öne çıkar. Kalenin yapım tarihi bilinmiyor.
- Ancak Urartular döneminde yapıldığı tahmin ediliyor.
- Urartuların Ağrı bölgesindeki önemli yerleşimleri: Patnos ve Toprakkale bölgesinde olmuştur.
- 1879 yılında İngiliz arkeologlar, kalede kazılar yapmışlar ve buldukları buluntuları, evet çok iyi tahmin ettiğiniz gibi, çalarak, ülkelerine kaçırmışlardır.
- Kaledeki tapınak ve yerleşim yerleri, tamamen tahrip edilmiş durumdadır. İlçe merkezine 14 km uzaklıkta bulunan Bu kale Urartular döneminde kalmıştır yapılış tarihi tam olarak bilinmiyor. Günümüzde çok az kısmı gelebilmiştir.
- Yalnızca kale burçları ve bir kısım duvarlar, günümüze ulaşmıştır.
- Toprakkale Camisi: Toprakkale köyünde, 1684 yılında, Mirza Bin Abdi Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami: 12.5 x 12.5 metre ölçülerinde, kare planlıdır. Tek kubbeli ve minaresizdir. Kubbesi: 8.20 metre çapındadır.
- Taç kapı ve pencere kenarları kesme taştan, diğer kısımlar ise, moloz taşlardan örülmüştür.
- Selçuklu mimari tarzına uygun olan cami, 1864 yılındaki depremde zarar görmüştür. 1963 yılında, SİT alanı olarak ilan edilmiştir. Cami: 1968 yılında: restore edilmiştir. Dış duvarlardaki derz, bu onarım sırasında yapılmıştır.
- Ağrı Eleşkirt Toprakkale Adresi: 04602 Toprakkale/Eleşkirt/Ağrı
- Ağrı Eleşkirt Toprakkale Harita: Eleşkirt Toprakkale (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)
Ağrı gezinizde görmek isteyebileceğiniz İshak Paşa Sarayı‘nın tanıtımını, harita bilgilerini görmek için diğer sayfaya geçiniz.