Kamp Çadırında Sıcak Kalmak

Advertisements

Outdoor Türkiye:

Türkiye’nin Outdoor Sayfası olarak kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek başladığımız yazı dizimize devam ediyoruz. Önceki yayınlarda kampçılık nedir sorusunun cevabını vererek kampçılığın tanımını yapmış, kampçılık eğitimi ve kamp ekipmanları üzerine bilgi vermiştik. Üçüncü yazımızda ise kamp türlerini açıklamıştık. Kampçılık ve doğada hayatta kalma üzerine yazmaya devam ediyoruz. Kamp nasıl yapılır, kampçılık nedir, kamp ekipmanları nelerdir, temel outdoor ve dağcılık eğitimi yazılarımızı okumanızı önemle tavsiye ediyoruz.

Kamp Çadırı Seçmek

Kamp Çadırı Seçimi

Kamp çadırı seçme konusundaki ilk yazımızda genel olarak çadır türlerini tanıtmıştık. Kamp Çadırı Almadan Önce Yapılması Gerekenler noktasında Kamp Çadırı Seçimi sorusunun cevabını vermeden önce Çadır Nedir ve Çadır ne işe yarar? sorularının cevaplarını vermiştik.  Bu soruları cevapladıktan ve kamp çadırı seçimi konusunda gerekli bilgileri verdikten sonra En iyi Çadır markaları hangisi?, 4 mevsim çadır ne demek? gibi soruların cevaplarını her okuyucunun kendisinin bulabileceğine inanıyoruz. Kamp çadırı seçimi konulu ikinci yazımızda ise kamp çadırı almadan önce dikkat edilmesi gereken bütün noktaları detaylı şekilde incelemiştik.

Kampçılık ile İlgili Yazılarımız

Kamp Çadırı

Bu yazımızda (https://www.gearassistant.com) adresinden çeviri yoluyla elde ettiğimiz Çadırda Sıcak Kalmak başlıklı yazıyı okuyucumuzla buluşturuyoruz..

Yazının orijinalini (https://www.gearassistant.com/do-tents-keep-you-warm/) adresinden okuyabilirsiniz.

Çadırda Sıcak Kalmak

Kamp Çadırında Sıcak Kalmak

Bir çadır sizi ısıtmaya yeter mi?

O acı soğuk gecelerde bir çadır tek başına içinizi ısıtamaz. Bununla birlikte, bir çadır, hava koşullarına karşı yeterli ve hayati bir barınak sağlayabilir, ancak gece boyunca rahat ve sıcak kalmanızı sağlamak için uygun teçhizatı getirmek önemlidir.

Soğuk havalarda bir macera planlarken göz önünde bulundurulması gereken en önemli unsurlar uyku tulumunuzun sıcaklık derecesi, uyku pedi, çadırın türü ve gerçekten soğuksa, sen uyurken işleri daha rahat hale getirmek için ne tür bir ısıtıcı getirmeniz gerektiğidir.

Kamp Çadırında Sıcak Kalmak

Arabada mı yoksa çadırda mı uyumak daha sıcak?

Gerçekten aşırı koşullar altında, arabanızın güvenliği daha güvenli bir alternatif olabilir. Dışı çok dayanıklı, kalın malzemelerden ve genellikle içini kaplayan kumaş malzemeden yapıldığından, arabanızın bir miktar ısı tutması gerekir, ancak çadırınızdan daha fazla ısı tutması pek olası değildir.

Arabayla kamp yapmanın bir avantajı, üşüdüğünüzde çadır ısıtıcınızı ateşlediğinizde olduğu gibi, gecenin ortasında işleri biraz daha rahat hale getirmek için ısıtıcıyı her zaman 10 dakika kadar çalıştırabilmenizdir.

Çadırda ısıtıcı kullanmak güvenli midir?

Kamp Çadırında Sıcak Kalmak

Kamp için reklamı yapılan ısıtıcılar, öncelikle çadırınızda veya diğer kamp muhafazalarında kullanılmak üzere tasarlanmıştır. Bununla birlikte, çadırlarınız için bulacağınız ısıtıcıların çoğu, devrilmeleri, pilot alevlerini kaybetmeleri veya alanda güvenli olmayan bir karbon monoksit seviyesi oluşması durumunda çalışmasını engelleyen bir mekanizmaya sahip olacaktır.

Propan veya bütan kullanıyorsanız güvenli tarafta kalmak ve taşınabilir bir karbon monoksit dedektörü getirmeyi düşünmek hala gerçekten önemlidir, ancak bir elektrikli ısıtıcı kullanıyorsanız bu bir endişe kaynağı değildir.

Çadırlar kışın sizi sıcak tutar mı?

Kamp Çadırı Kullanımı

Bu makalede özetlendiği gibi, 4 mevsimlik bir çadır, kışın ortasında bir çadırda ısınmak için en sağlam seçeneğinizdir. Öngörülen sıcaklıklar için derecelendirilmiş bir uyku tulumu, sizinle donmuş zemin arasında boşluk yaratmak için kalın bir uyku matı ve hatta çadırlarınızı rüzgar ve rüzgarlardan korumak için bir kar duvarı almak önemlidir.

Nemli giysiler ve uyku tulumları soğuk kaldığından ve makul bir sıcaklığa ulaşmanıza engel olduğundan, kuru kalmak ve uyumak için kuru bir kıyafet değişikliği yapmak çok önemlidir.

Çözüm

Kamp Çadırı Kullanımı

Unutmayın, vücudunuzla soğuk arasında yalıtım sağlamanın yollarını bulmak, çadırınızın içinde sıcak kalmanın en etkili yoludur, ancak uygun çadır, pratik çadır yerleşimi ve sıcaklıklara yardımcı olacak doğru donanıma sahip olmak aynı derecede önemlidir. Bir sonraki harika açık hava maceranızda size en iyisini diliyorum ve umarım bu makale, vahşi doğada o soğuk geceler için çadırınızı hazırlamanıza yardımcı olur!



Çadırlar sizi sıcak tutar mı?

Kamp Çadırı

Bu yazıda, bir çadırın gerçekten daha sıcak olup olmadığını (rüzgar bir etken değilse) öğrenecek ve “çadırlar sizi sıcak tutar mı?” sorusunu yanıtlayacaksınız.

Soğuk aylarda vahşi doğada maceraya atılan kararlı kampçılar için sıcak, su geçirmez bir çadır en önemli ekipmanlarınızdan biridir. İyi bir çadır sizi dışarıda olmaktan daha sıcak tutar ama bu yeterli mi? Alternatif, yalıtımlı bir çadırdır, ancak bunlar ağır ve hacimlidir.

Çadırınızı daha sıcak hale getirmek için yapabileceğiniz bir şey olup olmadığını araştırıyoruz ve sıcaklık düştüğünde çadırınızın sizi sıcacık tutmaya yetip yetmediğini keşfediyoruz.

Çadırlar Sizi Isıtır mı?

Kamp Çadırı Kullanımı

4 mevsim kullanım için tasarlansa veya jeodezik kubbeli bir çadır olsa bile bir çadır tek başına sizi sıcak tutmaz. Sadece 1 veya 2 ince malzeme katmanıyla tam olarak iyi yalıtılmamışlardır. Ancak çadırlar sizi rüzgardan ve yağmurdan korur, bu da sizi sıcak tutacak bir uyku tulumunuz varsa bu kadar iyidir.

Sırf yaz bitti diye kampa gidemeyeceğiniz anlamına gelmez. Sonbahar ve kış, açık havanın güzelliğini kucaklamak için yılın en iyi zamanlarından bazılarıdır. Sadece mevsim değişikliğine uyacak şekilde farklı türde bir kamp malzemesi almanız gerekiyor.

Okumaya devam edin, çadırınızın rahatlığında sıcak kalırken macera mevsiminizi uzatmanın bazı yollarını sizinle paylaşacağız.

Çadır İçi Daha Sıcak mı?

Kamp Çadırı

Çadır duvarını oluşturan ince malzemenin önemli miktarda ısı tutmaması şaşırtıcı olmayabilir, ancak sizi ve eşyalarınızı elementlerden koruyarak iğneyi biraz hareket ettirir.

Çadırınızın iç sıcaklığını, çeşitli faktörlere bağlı olarak, soğuk aylarda yaklaşık 5 derece Fahrenhayt ve yaz aylarında 20 derece Fahrenhayt’tan fazla artırabileceğiniz tahmin edilmektedir .

Bu faktörler, çadırınızı nasıl kurduğunuzdan, çadırınızı nereye kurduğunuza, çadırın türüne, kampa ne getirdiğinize veya çadırın içine yanınızda kimleri getirdiğinize ve aşağıda değineceğimiz diğer birkaç faktöre kadar her şeyi içerir.


Kamp Çadırlarını tanıtmadan önce temel olarak çadır (tent) hakkında detaylı bilgi vermiştikÇadır Tanımı Çadır Nedir?, Çadır Tarihçesi, Çadır Kullanımı, Çadırların Kullanım Süresi Ve Bakımı konularında bilgi almak istiyorsanız önceki yazımızı okuyunuz.

http://www.turkeyoutdoor.org

Çadırda Nasıl Sıcak Kalınır?

Kamp Çadırı Kullanımı

Ekipmanınız ne olursa olsun, serin havalarda kamp deneyimlerinizi daha keyifli hale getirmek için yapabileceğiniz bazı genel önlemler vardır.

Konum son derece önemlidir. Gündüz saatlerinde çadırınızı güneşe maruz bırakacak bir yer bulmak , çadırınızın tüm bu enerjiyi hapsetmesine ve gün boyunca size biraz daha fazla sıcaklık vermesine izin verebilir. Çadırınızı sabah ışığını alacak şekilde kurmak, soğuk gecelerin daha kısa olmasına neden olacaktır çünkü güneş yükselmeye başlar başlamaz çadırınızı ısıtmaya başlar.

Koşullar rüzgarlıysa, çadırınızın açıklığını rüzgardan uzağa yerleştirmek, soğuk havanın içeri girmesini, fermuar boşluklarından veya çadırı açmanız gerektiğinde engellemenizi sağlar. Bu, sundurma alanınızda yemek pişirirken de yardımcı olacaktır.

Konum ve yön çok önemlidir, ancak özellikle çadırınızı donmuş toprak üzerine kuruyorsanız, çadırı kuracak kuru bir alana sahip olmanız daha da önemli olabilir. Hafif bir muşamba getirmek, çadırınızla zemin arasında bir bariyer oluşturmanın kolay bir yoludur.

Bu nedenle, bir uyku matı, soğuk zemine ısı kaybetmenizi engellediği için de önemlidir.

Kışın Kamp Yapmak

Giysilerinizi kuru tutmak veya üzerini değiştirmek için çadırınızda hazır bulundurmak son derece önemlidir çünkü ıslak giysiler ve çoraplar, uyku tulumuna sarılıyken bile vücut ısınızın giysilerinizdeki nemin soğumasını yenmesine izin vermez. Çadırda birkaç kuru termal katman bulundurmak ve gün boyu giydiğiniz kıyafetleri ateşin yanında kurutmak, uzun kış gecelerinizi çok daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır.

Aynı şey uyku tulumunuz için de geçerli . Gece boyunca uyurken, iyi havalandırılmış bir çadırda bile, çadırınızın içinde nefes almaktan, uyumaktan ve sıcaklık farkından kaynaklanan nem buharı birikerek uyku tulumunuzun hafif nemli kalmasına neden olur. Uyku tulumunuzu mümkün olduğunca kuru tutmanız ve her fırsatta kurutmanız önemlidir.

Çadır Isıtıcı Nasıl Yapılır

Kış Kampı

Fazladan 5 derece ve bazı çadır yerleştirme hileleri, yılın bu zamanında sizi vahşi doğaya sokmak için yeterli değilse, sorun değil, çünkü işleri sıcak tutmanın hala başka akıllı yolları var!

Üstte Tarp: Çantanızda hafif bir muşamba için yeriniz varsa , güneş batmadan hemen önce çadırınızın üzerine atmak, sıcak havanın arasına sıkışması için ekstra bir yalıtım katmanı ekleyerek ısı kaybını azaltmaya yardımcı olabilir. Ayrıca gece boyunca uyurken çadır duvarlarınızın ince dış malzemesinin üzerinden esen soğuk rüzgardan da sizi koruyacaktır.

Yün battaniye: Daha pahalı olmalarına ve çantanızda oldukça fazla yer kaplamalarına rağmen, bir yün battaniye , gece çadırınızda rahatlarken ürettiğiniz değerli vücut ısısının bir kısmını tutmanıza kesinlikle yardımcı olacaktır. Bu sizin için biraz hantal veya çok pahalıysa, bir hayatta kalma battaniyesi size bir astronot gibi hissettirirken çok hafif ve çok yönlü bir seçenek sağlayabilir.

Uyku tulumu: Soğuk havalarda kamp yapmanın belki de en önemli yönlerinden biri doğru uyku tulumunu seçmektir. Soğuk mevsim seyahatleriniz için uyku tulumu satın alırken, üretici tarafından belirlenen sıcaklık derecesini belirlemek ve tahmini sıcaklıklar için uygun dereceyi seçmek önemlidir. Birkaç farklı seçenek mevcuttur, ancak kuş tüyü mumya çantaları en etkili olanıdır ve genellikle çok soğuk geceler için sıcaklık derecesine sahiptir.

Kamp Çadırı Kullanımı

Vücut ısısı: Sıcak tutmak için bir başka eğlenceli seçenek de sevdiklerinizi getirmektir. Bir arkadaşınızla, önemli bir kişiyle veya hatta dört ayaklı bir arkadaşınızla kamp yapıyorsanız, çadırınızın içinde daha fazla miktarda ısı üretebilirsiniz. Ayrıca, maceralarınızı değer verdiğiniz insanlarla paylaşmak gibisi yoktur.

Çadır Nasıl Sıcak Tutulur

Özellikle koşullar aşırıya kaçtığında çadırınızı sıcak tutmak bazen çok zor olabilir. Isıyı çadırınızın içinde tutmanın bariz bir yolu, kapıyı kapalı tutmak ve sadece gerçekten dışarı çıkmanız gerekiyorsa açmaktır.

Kamp Çadırı Kullanımı

İnsan vücudu sadece sınırlı miktarda ısı üretebildiğinden ve soğuk hava sürekli olarak vücudunuzun ürettiği ısının yerini aldığından, çadırınızı sıcak tutmanın en kolay adımı daha küçük bir çadır kullanmaktır. Etrafınızdaki daha az alan, sıcak tutmak için daha az hava anlamına gelir.

Ancak daha küçük bir çadır seçeneğiniz yoksa, çadırınızı ısıtmanın başka yollarını da tercih edebilirsiniz. Bir strateji, kamp ateşinizde kuru taşları ısıtmak ve gece boyunca serinlerken sizi sıcak tutmak için onları çadırınızda güvenli bir yere koymaktır. Ya da uyku tulumunuzun içinde sıcak su torbası gibi kullanmak için biraz su kaynatın.

Daha az çaba gerektiren daha güvenli bir alternatif arıyorsanız, portatif bir çadır ısıtıcısını paketlemek en iyi seçeneğinizdir.

Çadır Isıtıcılar ve Isıtıcılar

Aracınızda veya yürüyüş çantanızda boş yeriniz varsa, bir çadır ısıtıcısı geceyi çok üşümeden geçirmenize kesinlikle yardımcı olabilir, ancak çadırın boyutuna ve tipine uygun ısıtıcıyı seçmek önemlidir. sahip olmak. Bazı portatif ısıtıcılar, 1 pounddan 15 pound’a kadar ağırlığa sahip olabilir ve tipik olarak yakıt yakar veya bir tür elektrik güç kaynağı kullanır.

Kamp Çadırı

Elektrikli ısıtıcılar, gecenin çoğunda çadırınızın içini sıcak tutmanın etkili bir yoludur ve genellikle 750 ila 1.500 Watt arasında bir güç sağlar. Çoğu, uyurken herhangi bir kaza veya yanmayı önlemek için otomatik kapanma özelliğine sahiptir, ancak pille çalışan ısıtıcılar son derece kısa bir çalışma süresine sahip olduklarından ve yalnızca kısa süreli kişisel ısıtma cihazı olarak kullanışlı olduklarından tipik olarak bir priz gerektirir.

Propan ve bütan ısıtıcıları çok etkili ısıtma araçlarıdır ve çoğu çadır için uygun olan 2.500 ila 5.000 BTU arası çıktı aralığında mevcuttur. Bununla birlikte, yakıtı bir ısı kaynağı olarak kullanırken dikkate alınması gereken bir şey, yakıt yanmasının bir yan ürünü olarak karbon monoksit üretmeleridir. Neyse ki, çoğu model, çok ısındığında, devrildiğinde, pilot ışığı söndüğünde ısıtıcıyı otomatik olarak kapatan yerleşik güvenlik özellikleriyle gelir ve hatta bazılarında otomatik olarak kapanacak bir karbon monoksit dedektörü bulunur. gazın güvenli olmayan seviyelerini tespit ederse.

Yakın çevrenizdeki karbon monoksit seviyeleri konusunda proaktif olmak son derece önemlidir, bu nedenle küçük bir karbon monoksit dedektörü getirmek, gece boyunca uyurken size gönül rahatlığı sağlayabilir.

Çadırlar İzolasyonlu mu?

Kış Kamp Çadırı

Çadır malzemesi çok ince olduğundan ve yalnızca sizi doğanın bazen sert unsurlarına maruz kalmaktan korumak için tasarlandığından, çadırlar çok sınırlı bir yalıtım sunar, ancak farklı çadır türleri farklı seviyelerde yalıtım ve koşullardan koruma sunar.

3 mevsimlik çadırlar ilkbahar, yaz ve erken sonbahar aylarında daha sıcak havalar için idealdir. Hem tek duvarlı hem de çift duvarlı olabilirler, ancak iç katman genellikle naylon/polyester ve ağ karışımından yapılır, bol havalandırma sağlar ancak çok az yalıtım sağlar. Çift duvar seçenekleri genellikle sizi kötü hava koşullarından korumak için bir yağmurluk ile birlikte gelir ve genellikle normal koşullarda oldukça iyi çalışır.

Kış Kamp Çadırı

4 mevsimlik çadırlar, daha soğuk koşullarınız için idealdir, çünkü öncelikle dikişler ve fermuarlar güçlendirilmiştir ve çadırın iç duvarına girebilecek soğuk hava miktarını sınırlar. Genellikle bir havalandırma aracı olmasına rağmen, bunlar her zaman çift duvarlıdır ve önemli ölçüde daha az ağ malzemesi kullanır, bu da bir miktar yalıtım sağlamak için iki katman arasında daha fazla ölü hava sağlar.

Karlı kuzeyde bir kış kampçısıysanız, 4 mevsimlik çadırlarda genellikle, gelen rüzgara karşı koruma sağlamak ve çadırınız için başka bir yalıtım önlemi sağlamak için bir kar duvarının inşa edilmesine izin veren altına katlanan bir kanat bulunur.

Yazının orijinalini (https://www.gearassistant.com/do-tents-keep-you-warm/) adresinde bulabilirsiniz.


Bütün outdoor aktivitelerinde ve doğa sporlarında güvenlik öncelikle sizin sorumluluğunuzdadır. Hiçbir makale veya video, doğru pratik eğitim ve şahsî deneyimin yerini alamaz. Özellikle outdoor ekstrem sporlarda kendi kişisel güvenliğinizden öncelikli olarak siz sorumlusunuz. Her zaman kişisel güvenliğinizi, birlikte olduğunuz takımın uyum ve güvenliğini ön planda tutun.

Her durumda doğadan taraf olun, çevreyi temiz tutun, vahşi hayvanlara, vahşi yaşamın devam ettiği doğaya kesinlikle zarar vermeyin. Tarihi ve turistik mekanlara zarar vermeyin, çöplerinizi yanınızda götürün.

Lütfen sadece okuduğunuz makale değil outdoor ve doğaya dair yayınlanmasını ve irdelenmesini istediğiniz her konu hakkında iletişim sayfamızdaki bağlantıları kullanarak bize yazın. Outdoor aktiviteleri ve macera turizmi hakkında en son bilgileri almak için sitemizi takip ediniz. 

Türkiye’nin Outdoor Sayfası

http://www.turkeyoutdoor.org

Advertisements

Bir Cevap YazınCevabı iptal et

error: Content is protected !!
Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.

Türkiye'nin Outdoor Sayfası sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et