ANKARA

Ankara’da bulunan tarihi turistik ve doğal yerlerin listesi ve tanıtımı, Ankara kamp alanları, Ankara mutfağını oluşturan lezzetler için aşağıdaki yazılarımıza göz atın.

Ankara Gezilecek Yerler

Bu yazımızda Ankara’ya gittiğinizde görmek isteyebileceğiniz tarihi, turistik ve doğa güzelliklerinin tanıtımını yayınlıyoruz. Tanıtımını yaptığımız yerler ile ilgili kısa ve kitabi bilgi vermeyi tercih ediyoruz. Zira güzellik kavramı görecelidir ve herkes kendi özgün düşüncesi ile tarihi turistik yerlere bakıp yorum yapmaktadır. Tavsiye üzerine gittiğiniz bir mekân sizin tatil anlayışınıza uymayabilir. Başkasının beğendiğini siz beğenmeyebilirsiniz. Hatta aynı yere iki farklı tarihte giderseniz görüşleriniz değişebilir.

Google haritalarda aynı yer hakkında birbirinin tamamen zıddı yorumlar görmekteyiz. Bu sebeplerle bu yazı sadece tanıtım amaçlı hazırlanmıştır. Yorumlardan kaçınılmaya çalışılmıştır. Gezip gördüğünüz yerlerin yargılamasını sizlere bırakıyoruz.

Yazı dizimizdeki yazıları hazırlarken temel olarak merkezi ve yerel yönetimlerin (Valilik ve belediyelerin) şehir tanıtım yayınlarını, kültür müdürlüklerinin internet sitelerini ve basılı broşürlerini kaynak olarak kullanıyoruz. Bunun dışında internette çeşitli özel veya resmi sitelerde yer alan resim ve yazılardan da alıntılar yapmaktayız.

Bu yazı Ankara Gezi Rehberi sayfamızın eki mahiyetindedir. Ankara’da gezip görmek isteyeceğiniz diğer mekanları görmek için https://turkeyoutdoor.org/2021/12/23/ankara-gezilecek-yerler/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Her konuda bize ulaşmak için adresimiz: www.turkeyoutdoor.org/iletişim


Ankara Gezilecek Yerler Listesi         

91    Ankara Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı

  • Ankara Soğuksu Milli Parkı Kısa Tanıtım:
  • Türkiye’nin başkenti olan Ankara şehrinde yer alan Soğuksu Milli Parkı; pek çok hayvana ev sahibi olmasıyla beraber içerisinde bulundurduğu bol bitki türü ile tercih edilen yerler arasında bulunmaktadır. Burada yapılacak bol aktivite çeşidi, ziyaretçilerin ilgi odağı haline gelmiştir. 
  • Soğuksu Milli Parkı, Ankara çevresinde temiz hava, doğa ve piknik denildiği zaman akla gelen ilk yerlerden biridir. Şifalı kaplıcaları, hamamları, muhteşem ormanı, barındırdığı canlı çeşitleri, sunulan doğal yemeklerinin yanı sıra Soğuksu Milli Parkı, birçok tarihi güzellik de barındırıyor.
  • Soğuksu Millî Parkı, Ankara’nın Kızılcahamam ilçesinde yer alan ve 19 Şubat 1959’da kurulan bir millî parktır. Ankara şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktadır.
  • Parkın volkanik bölge olmasından dolayı, çevresindeki sıcak ve soğuk su kaynakları kaplıca olarak değerlendirilmektedir. Parkın yüksekliği 1.030-1.800 m (3.380-5.910 ft) arasında değişmektedir. Arhut Tepesi 1.789 m (5.869 ft) ve Tolubelen Tepesi 1.776 m (5.827 ft) ile parkın en yüksek zirveleridir.
  • ‘‘Bozkırdaki Orman’’ denilebilecek Soğuksu Milli Parkı; bozkır iklimine sahip İç Anadolu Bölgesi’nde yer alan, Ankara’da bulunan ve çam ağaçları ile döşenmiş ormanlık bir alandır. Ankara il sınırları içerisindeki Kızılcahamam ilçesine bağlı olan Soğuksu Milli Parkı, 1959 yılında milli park olarak tahsis edildi.
  • Soğuksu Milli Parkı, Ankara İli Kızılcahamam İlçesi Soğuksu mevkiinde 1.187 hektarlık alanda 19.02.1959 tarihinde kurulmuş olup, Bakanlar Kurulunun 11383 sayılı kararnamesinin 28.04.1959 tarih ve 10193 sayılı resmi gazetede yayınlanması ile Türkiye’nin ikinci milli parkı olarak ilan edilmiştir. Milli Parkın % 30 ‘u kullanma, % 70 ‘i ise koruma alanı olarak planlanmıştır.
  • Soğuksu Milli Parkı ve civarı az engebeli İç Anadolu platosundan dağlık Karadeniz bölgesine geçiş alanını oluşturuyor olması sebebiyle iki bölgenin de özelliklerini taşımaktadır.
  • Engebeli bir araziye sahip olan arazide 1030 metreden başlayan yükseltiler 1776 metreye kadar çıkmaktadır. Bölge kayaçları ve yer şekilleri 5-23 milyon yıl önce volkanizmaya bağlı olarak oluşmuştur. Kuzcapınar ve Uzunkavaklı mevkii arasında kalan bölümde 15 milyon yıl önceye ait taşlaşmış ağaç orman ya da “ silisleşmiş ağaç fosilleri” olarak adlandırılan ağaç fosilleri vardır.
  • Ankara iline yaklaşık olarak 80 kilometre uzaklıkta bulunan Soğuksu Milli Parkı, tam anlamıyla bir doğa harikasıdır. Hafta sonunu geçirmek adına iyi zaman geçirmek için burası tercih edilebilir.
  • Bunun dışında doğa yürüyüşleri, fotoğrafçılık gibi aktivitelerin de gerçekleştirilmesi olağandır. Bununla beraber bilimsel doğa araştırmaları adına burası oldukça uğrak bir yerdir.
  • Ormanın içerisinde bulunan en yaygın ağaç türleri %65 oranında Sarıçam, %24 oranında Karaçam, %6 Köknar ve %5 Meşe olarak dağılıyor. Ormanın derinliklerinde ise doğal mantarlara rastlayabilirsiniz.
  • En yüksek noktası 1789 rakımlı Arhul Tepesi olan milli parkta nesli tehlikede olan kara akbaba ve bazı kartal türlerinin yuva yaptığı biliniyor; toplam 35’in üzerinde kuş cinsi barındırıyor.
  • Milli Park Avrupa-Sibirya ve İran-Turan Bitki Coğrafyası geçiş kuşağındadır. Yapılan araştırmalara göre milli parkta 113 mantar, 116 kara yosunu, iletim demetli bitkilerden ise 74 familyaya ait 428 tür tespit edilmiştir.
  • Tespit edilen türlerin 50 adedi endemik bitki türüdür. Bunlardan bazıları (Kızılcahamam Kırmızı Dağ Lalesi, Adaçayı, Ankara Çiğdemi, Geven, Karanfil, Peygamber Çiçeği, Yüksük Otu, Tavşancıl Otu, Çivit Otu, yabani Soğan, Gelincik, Çan Çiçeği ve Misk Soğanıdır. Orman ekosistemi Karaçam, Sarıçam, Köknar, Ardıç, Meşe, Titrek Kavak ,Gürgen, Akçaağaç, Kızılcık, Yalancı Akasya, Alıç, Karaçalı, Ahlat ve Yabani Fındık  türlerinden oluşmaktadır. Bunların haricinde bozkır, çayır ve dere kenarı ekosistemi de mevcuttur.
  • Milli Park içi ve yakın çevresinde 3 adet iki yaşamlı (gece, ova ve yaprak) kurbağası, 10 sürüngen, 14 memeli türü, 160 kuş türü bulunmaktadır. Milli Park’ta bunların haricinde boz ayı, kurt, sansar, geyik, altın çakal, yaban domuzu, tavşan, sincap gibi hayvanlara rastlanıyor. Parkın içerisinde kurulmuş üretim çiftliğinde ise kınalı keklik, çim keklik, şahin, sülün, bıldırcın ve güvercin gibi canlılara rastlayabilirsiniz.
  • Ayrıca Milli Park içerisinde nesli tükenmekte olan ve Avrupa’nın en büyük yırtıcı kuşu olan Kara Akbaba yaşamaktadır.3 metreye varan kanat açıklığı, 1 metre yüksekliği ve 14 kg. ağırlığa ulaşabilen bu türün Türkiye’ de 50-200 çift bulunduğu düşünülmekte bunlardan ise yaklaşık 30-35 adedinin milli parkta yaşamakta olduğu değerlendirilmektedir.
  • Kara Akbaba dışında sahada Ayı, Tilki, Çakal, Kurt, Yaban Domuzu, Sincap, Tavşan ve nadiren de olsa Kızıl Geyik ve Karaca gibi türlere de rastlanılmaktadır.
  • Soğuksu Milli Parkında GPS ve Harita ortamında güzergahları belirlenmiş olan bisiklet parkurları bulunmakta olup, bisikletleri ile parkuru dolaşmak isteyen ziyaretçilerimiz güzergahlar üzerinde bulunan Kara Akbaba gözlem alanları, manzara ve seyir terasları, Kızılcahamam Dağ Lalesi ve Fosil Ağaç Jeositini görme şansına sahip bulunmaktadırlar.
  • Soğuksu Milli Parkı Ankara’ya 80 Km mesafede olup, ziyaretçilerin eğlenme ve dinlenme amaçlı kullandıkları piknik alanlarına konaklama tesislerine, çadırlı kamp ve günübirlik kullanım alanlarına ve rekreasyon kullanım alanlarına sahiptir. Alanda doğa yürüyüşleri, kampçılık, doğa araştırmaları, kuş gözlemciliği ve foto safari faaliyetleri yapılmaktadır.
  • Milli Park içerisinde 1 idare binası, 1 ziyaretçi tanıtım merkezi, 1 müze, 2 otel, fosil ağaç jeositi, kara akbaba ve manzara seyir terasları, piknik alanları, restoranlar, büfe ve kafeteryalar bulunmaktadır.
  • Soğuksu Milli Parkı Ankara İlinde Nerededir?
    Ankara şehrine yaklaşık olarak 80 kilometre uzaklıkta yer alan bu park, şifalı kaplıcalarıyla popüler olan Kızılcahamam ilçesinde bulunmaktadır.
  • Soğuksu Milli Parkına Nasıl Gidilir?
  • Ankara’ya 80 kilometre uzaklıkta yer alan Soğuksu Milli Parkına Ankara ilinden gidebilmek adına; Ankara Çevreyolundan Kazan- Kızılcahamam çıkışından çıkılarak Kızılcahamam’a doğru gidilmelidir.
  • Otoyoldan çıkıldığı zaman D570 Ankara- Bolu yolundan Kızılcahamam’a ilerlenmelidir. 50- 55 kilometre boyunca ilerledikten sonra ilçeye ulaşmak mümkün olacaktır.
  • İlçeye ulaştıktan hemen sonra trafik tabelalarında Soğuksu Milli Parkı yönünü takip etmek gerekir. Sağdan kavşağa girdikten hemen sonra sola dönüp Kızılcahamam içerisinden milli parka gidilecektir. Bu kavşaktan sonra 5 kilometre ilerleyip milli parka ulaşmak kesin olacaktır. 5 kilometrelik yolun sonu milli parka çıkmaktadır.
    Soğuksu Milli Parkı Özellikleri
  • Kış aylarında yaklaşık üç saat sürecek olan bir yolculuk neticesinde ulaşacağınız yerde yaklaşık 10 milyon yıl önce gerçekleşmiş bir volkanik aktivitenin sonucunda taşlaşmış olan ağaçlara ulaşabilirsiniz.
  • Yol boyunca birçok fosil ağaç bulunuyor, ancak yolun sonunda bulunan taşlaşmış büyük ağaç kütüğü gerçekten de oldukça ilgi çekici. Bu büyük fosil ağaç yaklaşık 2,5m uzunluğunda ve 1,5m çapında.
  • Park, Avrupa-Sibirya bitki örtüsünün özelliklerini taşımaktadır. Sarıçam ağırlıklı (%65) orman yapısı içerisinde çeşitli ağaçlar mevcuttur. Park yaklaşık 160 kuş türüne ev sahipliği yaparken, bunlardan kara akbaba (Aegypius monachus) ve bazı kartal türleri gibi tehdit altındaki kuş türleri yaşamaktadır. Bunun dışında park, çeşitli yabani hayvanlarında yaşam alanıdır. Park, Orta Anadolu bozkırlarının karasal iklimiyle Kuzey Anadolu’nun yağışlı iklimi arasındaki geçiş zonu özelliğine sahiptir. Yıllık ortalama sıcaklık 11,9 °C (53,4 °F)’dir.

Soğuksu Milli Parkı Ne zaman Ziyaret Edilmelidir?

  • Soğuksu Milli Parkı’nı Mart sonu, Nisan başı gibi ziyaret edilebilirseniz ilçeye özel olan endemik Kızılcahamam lalelerini görebilirsiniz.
  • Aynı zamanda dağ lalesi olarak da bilinen ve dünya üzerinde ender olarak rastlanan bu bitki, ilkbahar aylarında bölgeye gerçekten de oldukça güzel bir hava katıyor. Arhul Tepesi ise küresel ısınmanın büyük etkisi altında, ancak bölge koruma altına alınmasına rağmen orman florası ne yazık ki yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor.
  • Şehir merkezine yakınlığı sebebiyle, halkın dinlence yeri haline gelmiştir. Parkın üçte biri halkın kullanımı için ayrılmış olup, kalan kısmı ise doğa koruma alanıdır. İçerisinde birçok sosyal tesis yer almaktadır. Ayrıca çeşitli sosyal aktiviteler için de gerekli imkânlar mevcuttur.

Soğuksu Milli Parkı Giriş Ücreti

  • Milli parkın giriş ücretleri, değişkenlik göstermektedir. Milli parka arabalı ve arabasız girişler, ATV ve motosiklet aracılığıyla girişler ücrete tabi tutulmaz. Otobüs ile girişler ise 195 Liradır.
  • Soğuksu Milli Parkı 1959 senesinde, milli park şeklinde ilan edilmiş olup yüzölçümü yaklaşık olarak 1050 hektardı. 1997 senesinde yapılan bazı değişikliklerle 1187 hektara kadar yükseltilmiştir. Soğuksu Milli Parkı; İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinin yer aldığı geçiş kuşağındaki ormanların olduğu bölge içinde bulunuyor.
  • Parkın içerisinde bazı kartal çeşitleri ve kara akbabalar yuva yaparlar. Ormanlık kısmında bazı yırtıcı hayvanlar, geyikler, tavşan, sincap gibi bazı türler bulunmaktadır. Parkın içerisinde sarıçam, karaçam, gürgen ve köknar ağaçları bulunmaktadır. Pek çok çeşitten çiçeği de görmek mümkündür. Soğuksu Milli Parkında 242 hektarlık açık alan yer almaktadır. Parkta pek çok aktiviteyi gerçekleştirmek, hafta sonunu iyi bir şekilde geçirmek mümkündür.
  • Ücretsiz girişi bulunan Soğuksu Milli Parkı’na özellikle Ankara’dan hafta sonları piknik yapmak, doğa yürüyüşleri gerçekleştirmek, izci kampları kurmak, bisiklet sürmek, fotoğraf çekmek ya da yalnızca temiz havanın keyfini çıkarmak için gelen büyük bir ziyaretçi akını var.

Soğuksu Milli Parkı Outdoor

  • Yürüyüş, kampçılık, doğa araştırmaları, kuş gözlemleri ve foto safari yapılmakla birlikte bitki inceleme (Botanik Turizmi) açısından son derece önemli mantar ve geofit türleri içeren alan, kaynak değeri taşımaktadır. 
  • Dağcılık ise Osmandede tepesi dediğimiz bölgenin kuzey batısını içeren bölümde gerçekleştirilebilmektedir. Kullanma sahasında 800 ziyaretçinin ihtiyacını karşılayacak piknik masası, piknik ocağı, çöp bidonu, çeşmeler, tuvaletler ve yağmur barınakları mevcuttur.
  • Park hem yaz hem de kış aylarında bir çok yürüyüş grubu ağırlıyor. Milli park 12.000 ziyaretçi kapasiteli ve piknik masası, piknik ocağı, çöp bidonu, çeşmeler ve tuvaletlere sahip. Soğuksu Milli Parkı, yılda yaklaşık olarak 500.000 ziyaretçi ağırlıyor.
  • Milli parkta bulunan ‘‘Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı Ziyaretçi Merkezi’’ 2015 senesinde kapılarını açtı ve park ziyaretinizde görmeden dönmemeniz gereken bir yer. Milli park ziyaretçilerine hizmet ve bilgi veren bu yapı müze, toplantı salonu ve idari bina barındırıyor.
  • Ancak bir özelliği daha var; Türkiye’de ilk defa uygulanan lale, fosil ağaç, ve milli park temalı 3 boyutlu canlandırma alanları bulunuyor. Sergilenen görseller ise faunayı tanıtıyor ve biyolojik zenginlikleri anlatıyor. Park alanı aynı zamanda 360 derece sanal tur ile gezilebiliyor.

Ankara Soğuksu Milli Parkı Adresi: Sazak, Kızılcahamam Soğuksu Milli Parkı, 06890 Kızılcahamam/Ankara

Ankara Soğuksu Milli Parkı Harita: Soğuksu Milli Parkı (Bağlantıyı tıklayıp bulunduğunuz yere uzaklığını öğrenebilir ve yol tarifi alabilirsiniz.)


Etiketler: Ankara bölgesindeki en iyi gezilecek yerler, ankara görülmesi gereken yerler, ankara gezecek yerler, ankara gezi, ankara gezi rehberi, ankara gezi yazısı, ankara gezilecek çarşı, ankara gezilecek doğal yerler, ankara gezilecek doğal yerler haritası, ankara gezilecek tarihi yerler, ankara gezilecek yerler, ankara gezilecek yerler doğa, ankara ilinin doğal güzellikleri nelerdir?, ankara kalesi, ankara merkezde gidilecek yerler, ankara merkezde ne var, ankara ne yenir nerede yenilir, ankara ne yenir nereler gezilir, ankara otelleri, ankara seyahat rehberi, ankara tarihi, ankara tarihi yerler, ankara turizm potansiyeli, ankara turizm rehberi, ankara turizm ve tanıtım, ankara ziyaretinde gezilecek en popüler yerler, ankara şehir rehberi, ankara’da bir günde ne yapılır?, ankara’da gezilecek doğal yerler, ankara’da gezilecek mekanlar, ankara’da ne yapılır, ankara’da ne yenir, ankara’da nereye gidilir?, anıtkabir, gezilecek yerler, geziye hazırlık, outdoor, outdoor turkey, türkiye gezi ve tatil rehberi, Türkiye outdoor, Türkiye’nin Outdoor Sayfası, #gezi, #travel, #turkey, #seyahat, #gezgin, #doğa, #nature, #tatil, #istanbul, #türkiye,  #instagood,  #travelphotography, #holiday, #kamp,#photo, #instagram, #photooftheday, #traveller, #manzara, #gezilecekyerler, #travelgram, #camping, #objektifimden,  #instatravel, #trip, #traveling, #aniyakala, #fotoğraf, #seyahatblog, #seyahatname, #seyahatblogu, #seyahatnotlari, #photography, #seyahatblogger, #seyahataski, #seyahattutkusu, #seyahatet, #seyahatseverizbiz, #seyahatdefteri, Soğuksu Milli Parkı,